Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

37Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kruidnagelolie test 2023. Hier stellen we alle kruidnageloliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kruidnagelolie voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je kruidnagelolie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Kruidnagelolie wordt gemaakt van kruidnagels, die vooral in Indonesië groeien. Het heeft onder andere een ontstekingsremmende en verdovende werking.
 • Kruidnagelolie kan helpen bij kiespijn, slechte adem, keelpijn, huidziekten en insectenbeten. Het werkzame bestanddeel eugenol dat in kruidnagelolie zit, heeft een verdovende werking.
 • Kruidnagelolie is ook een populair middel om een natuurlijke bevalling op te wekken door weeën op te wekken. Dit moet je echter altijd van tevoren met je arts of verloskundige bespreken.

Kruidnagelolie: Onze selectie

Shopgids Kruidnagelolie: Alles wat je moet weten

Wat is kruidnagelolie

Kruidnagelolie wordt gemaakt van de kruidnagel (Syzygium Aromaticum). De kruidnagel is een lid van de mirtefamilie en groeit vooral in Sri Lanka en Maleisië. De olie wordt verkregen door de kruidnagels te drogen.

Nelke

Kruidnagelolie is al lang een bekend natuurlijk geneesmiddel. Bovenal is het ontstekingsremmend. (Beeldbron: pixabay.com / nataliaaggiato)

Kruidnagelolie is al lang bekend om zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Veel dokters bevelen kruidnagelolie aan om de bevalling op te wekken of om tandvleesontsteking te behandelen.

Waarvoor kan kruidnagelolie gebruikt worden?

Kruidnagelolie is vooral bekend om zijn verdovende en pijnstillende eigenschappen. Daarom wordt kruidnagelolie heel vaak gebruikt bij kiespijn, gingivitis, slechte adem en keelpijn.

Bovendien bevat kruidnagelolie veel polyfenolen die het immuunsysteem versterken. Maar ook wonden kunnen met kruidnagelolie behandeld worden, want het heeft ook een ontsmettende werking.

Als je last hebt van jeuk of huidziekten, kan kruidnagelolie de genezing ondersteunen. Kruidnagelolie helpt de spijsvertering te reguleren en kan ook helpen tegen insectenbeten.

Kruidnagelolie is ook een oud middel om de bevalling op gang te helpen en op natuurlijke wijze te bevallen. Je kunt de olie ook gebruiken voor massage en als aromatherapie. Kruidnagelolie helpt bij:

 • Tandpijn, tandvleesontsteking, slechte adem
 • Muggen- en insectenbeten
 • Indigestie
 • Het opwekken van weeën
 • Jeuk en huidaandoeningen
 • Versterkt het immuunsysteem

Hoeveel kost kruidnagelolie?

De prijsklasse van kruidnagelolie is van 3 euro tot 250 euro. De prijzen kunnen verschillen naar gelang de fabrikant, de kwaliteit, de samenstelling van de olie en de dosering.

Type Prijsklasse
Kruidnagelolie 3-250 euro
Kruidnagelolie biologisch 5-30 euro
Kruidnagelknopolie 5-25 euro
Kruidnagelbladolie 3-65 euro
Kruidnagelbloemolie 4-40 euro

Wat zijn de alternatieven voor kruidnagelolie?

Je kunt kiezen uit kaneelolie, laurierolie of lavendelolie als alternatieven voor kruidnagelolie. Al deze alternatieven hebben een ontstekingsremmende, antiseptische, pijnstillende en wondhelende werking.

Kaneelolie

Kaneelolie is een essentiële olie die uit de Ceylon kaneelboom wordt gewonnen. Het bevat veel eugenol (70-80%) en heeft daardoor dezelfde verdovende eigenschappen als kruidnagelolie.

Zimt

Kaneelolie is een alternatief voor kruidnagelolie. Kaneel is al eeuwenlang een geneesmiddel en is bijvoorbeeld werkzaam tegen spijsverteringsstoornissen zoals diarree, winderigheid en maagpijn. Bovendien heeft kaneel, net als kruidnagelolie, een verdovende werking. (Beeldbron: Pixabay.de / Daria-Yakovlevla)

Kaneelolie werkt spijsverteringsbevorderend, helpt tegen winderigheid, diarree en stimuleert de eetlust. Je kunt het ook gebruiken bij de behandeling van atleetvoet en schimmelnagels en bij diabetes. Kaneelolie versterkt ook het hart en het immuunsysteem.

Bay olie

Bay olie is ook een essentiële olie. De laurierboom groeit vooral in het Caraïbisch gebied. Bay olie is bekend om zijn krampstillende werking en helpt effectief bij het verlichten van spierspanning.

Het kan helpen bij huidirritaties en heeft een verzachtende werking op de hoofdhuid. Bovendien kan laurierolie een verkoudheid voorkomen, want het heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Verder heeft laurierolie een kalmerend effect op het lichaam en de psyche.

Lavendelolie

Lavendelolie helpt wonden genezen omdat het antibacteriële en ontsmettende eigenschappen heeft. Als je last hebt van bronchitis of hoest, kun je een verbetering bereiken met lavendelolie.

Lavendelolie wordt al jaren gebruikt bij slaapstoornissen en angst omdat ze ontspannende eigenschappen heeft. Het heeft ook een ontspannende werking en kan gebruikt worden om hoofdpijn te verlichten. Het helpt ook bij maag- en darmklachten en bij jeuk.

Besluit: Welke soorten kruidnagelolie zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten kruidnagelolie:

 • Kruidnagel knop olie
 • Kruidnagelbladolie
 • Kruidnagel stamolie

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de kruidnagelolie te vinden die voor jou het meest geschikt is.

Wat zijn de eigenschappen van kruidnagelknopolie en wat zijn de voor- en nadelen?

Kruidnagelknopolie wordt uit de knoppen van de kruidnagel gewonnen door stoomdestillatie. Het voordeel van kruidnagelknopolie is dat ze op vele manieren gebruikt kan worden en zeer rijk van kwaliteit is.

Voordelen
 • Kan op verschillende manieren gebruikt worden
 • Verzacht sterk de pijn en verlicht krampen
 • Wordt beter verdragen
Nadelen
 • Kan duurder zijn
 • Kan de huid irriteren
 • Ruikt sterker

Het heeft een sterk pijnstillend, decongestief en verwarmend effect. Een ander voordeel is dat het beter verdragen wordt en van betere kwaliteit is. Het nadeel van kruidnagelknopolie is dat het duurder is dan de andere varianten en dat het ook de huid kan irriteren.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kruidnagelbladolie?

Kruidnagelbladolie wordt gemaakt van de bladeren en twijguiteinden van de kruidnagelboom. Het voordeel van kruidnagelbladolie is dat het een sterk antibacteriële werking heeft en daarom ideaal is bij infecties van de luchtwegen, acne en ook bij bacteriële colitis.

Een ander voordeel is dat het goedkoper is dan kruidnagelknopolie. Helaas is kruidnagelbladolie minder goed te verdragen omdat het de huid meer irriteert dan kruidnagelknopolie.

Voordelen
 • Heeft een sterk antibacterieel effect
 • Kan op verschillende manieren gebruikt worden
 • Goedkoper
Nadelen
 • Minder compatibel

Wat zijn de eigenschappen van kruidnagelbloesemolie en wat zijn de voor- en nadelen?

Kruidnagelbloemolie is een sterk geconcentreerde olie en moet altijd verdund worden, want ze is zeer irriterend voor de huid. Het voordeel hiervan is echter dat het zeer productief is, want het moet steeds verdund worden.

Voordelen
 • Sterk geconcentreerd
 • Winstgevend
 • Gemakkelijk te mengen
 • Sterk antibacterieel
Nadelen
 • Sterk irriterend voor de huid

Kruidnagelbloemolie heeft ook een sterk pijnstillende en antibacteriële werking. Het kan voor van alles gebruikt worden, van tandziekten tot het behandelen van muggenbeten. Het is ook gemakkelijk te mengen, bijvoorbeeld met andere essentiële oliën.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om kruidnagelolie te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kruidnagelolie geschikt voor je is of niet.

 • Toepassing
 • Prijs
 • Inhoud
 • Productie

Toepassing

Afhankelijk van de toepassing is kruidnagelknopolie, kruidnagelbladolie of kruidnagelbloemolie meer geschikt. Omdat kruidnagelbloesemolie sterk geconcentreerd is, moet je van tevoren bij de fabrikant nagaan of je het voor je symptomen kunt gebruiken.

Mörser

Kruidnagelolie is zeer agressief voor de huid en mag daarom nooit onverdund gebruikt worden. (Beeldbron: pixabay.com / kerdkanno)

Voor uitwendig gebruik moet kruidnagelolie altijd goed verdund worden. Kruidnagelbloemolie is goed om te inhaleren, bijvoorbeeld. Om open wonden te behandelen zouden kruidnagelknopolie en kruidnagelbladolie de betere varianten zijn.

Prijs

De prijs kan ook een aankoopcriterium zijn, want de prijzen variëren sterk. Afhankelijk van hoeveel geld je aan een kruidnagelolie wilt uitgeven, is een goedkopere of een duurdere meer geschikt.

Dure kruidnageloliën zijn meestal van hogere kwaliteit. Bijvoorbeeld, kruidnagelknopolie is duurder dan kruidnagelbloemolie of kruidnagelbladolie. De prijs varieert ook naargelang de fabrikant, dus je moet van tevoren nagaan of het een gerenommeerde fabrikant is. Bij het bekijken van de prijs moet je ook nagaan hoeveel milliliter er in de kruidnagelolie zit.

Inhoud

Ook het gehalte aan kruidnagelolie speelt een doorslaggevende rol. Om gezondheidsrisico’s te vermijden kun je beter geen kruidnagelolie kopen die additieven of chemicaliën bevat.

Sommige kruidnageloliën bevatten ook andere etherische oliën. Het is het beste er zeker van te zijn dat het 100 % zuivere biologische kruidnagelolie is, want alleen dan kan de olie effectief helpen. Je kunt in apotheken ook expliciete informatie krijgen over de ingrediënten van kruidnagelolie.

Productie

Kruidnagelolie kan verschillen wat betreft het extractieproces, d.w.z. of de olie verkregen werd door zuivere waterdestillatie of dat er andere processen gebruikt werden. We raden je ook aan na te gaan of de kruidnagelolie van conventionele, biologische teelt afkomstig is, of dat de kruidnagelolie synthetisch geproduceerd is.

Interessante feiten over kruidnagelolie

Hoe gebruik ik kruidnagelolie op de juiste manier?

Als je een ontstoken huid hebt, kun je de kruidnagelolie direct, liefst verdund, met een wattenstaafje op de betreffende huidplek aanbrengen, zoals op de tand. Je kunt ook een mondspoeling met kruidnagelolie maken door 1-2 druppels olie aan een glas water toe te voegen en je mond gedurende 1 minuut te spoelen of te gorgelen.

Dit helpt bij tandvleesontsteking en ontsteking van het mondslijmvlies. Als je last hebt van aandoeningen aan de luchtwegen, raden we aan de kruidnagelolie te inhaleren door een paar druppels aan warm water toe te voegen en het dan te inhaleren. Je kunt het ook op jezelf wrijven om een verbetering te bereiken.

Om muggen en insecten op afstand te houden, kun je kruidnagelolie in een geurlampje doen of een kommetje kruidnagelolie neerzetten. Als je al insectenbeten hebt, kun je eenvoudig een paar druppels kruidnagelolie op de betreffende plekken druppelen.

Afhankelijk van of je kruidnagelolie inwendig of uitwendig gebruikt, kun je kruidnagelolie ook gemengd met water drinken om indigestie en maag- en darmproblemen te voorkomen.

Als je een ontspannend effect wilt, kun je kruidnagelolie aan je badwater toevoegen of jezelf ermee insmeren. Als je van roos en een geïrriteerde hoofdhuid af wilt, voeg dan 3-4 druppels toe aan je shampoo en gebruik het daarna.

Wat is de houdbaarheid van kruidnagelolie?

Om je kruidnagelolie lang te bewaren, bewaar je hem altijd op een koele, donkere plaats, zodat de ingrediënten intact blijven. Niettemin moet je een geopende fles kruidnagelolie binnen een paar weken opgebruiken, omdat de ingrediënten anders verdampen.

Kan ik kruidnagelolie gebruiken tijdens de zwangerschap?

Kruidnagelolie wordt tijdens de zwangerschap ook gebruikt om de bevalling op natuurlijke wijze op te wekken, meestal met behulp van een kruidnagelolie tampon. Maar wees voorzichtig! Doe dit nooit zonder je arts!

Schwangerschaft

Kruidnagelolie kan helpen de bevalling op te wekken. Maar raadpleeg altijd eerst je arts! (Beeldbron: Pixabay.com / Free-Photos)

Is kruidnagelolie geschikt voor dieren?

Kruidnagelolie is alleen geschikt voor paarden die last hebben van ontsteking van mond en keel. Katten en honden vinden de geur van kruidnagelolie afstotend en we raden niet aan ze ermee te behandelen, tenzij je dierenarts je toestemming geeft. Je moet dit echter altijd vóór de behandeling met de arts bespreken.

Foto bron: 123rf.com / 40130896

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies