Kraaienpootjes
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

29Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

163Verzamelde opmerkingen

Je glimlach is je beste visitekaartje en als je enthousiast lacht, zie je dat in je ogen. Kraaienpootjes, de rimpels die rond je ogen ontstaan, zijn het beste bewijs dat je in je leven hebt gelachen. Toch zijn er veel mensen die op zoek zijn naar manieren om ze te voorkomen of te vertragen.

De gezondheid en het uiterlijk van je huid worden beïnvloed door je voeding, je gewoonten, de bescherming tegen de zon en de conditie van belangrijke huidelementen zoals collageen, elastine en hyaluronzuur. Er zijn veel producten die beloven het uiterlijk van je huid te verbeteren en rimpels te verminderen. In dit artikel onderzoeken we ze en laten we je zien wat de beste producten tegen kraaienpootjes op de markt zijn.

Belangrijk om te weten

 • Kraaienpootjes zijn de rimpels rondom je ogen die zichtbaar worden wanneer je lacht. Ze ontwikkelen zich door herhaalde samentrekking van de gezichtsspieren, vooral de oogkringspier.
 • Rimpels verschijnen door de afname van bepaalde huidcomponenten zoals collageen en elastine. Deze tekorten maken de huid dun en vatbaar voor rimpels en lijntjes.
 • Producten die de gezondheid van je huid verbeteren, of dat nou verzorgingsproducten of supplementen zijn, bieden bepaalde voordelen voor je uiterlijk. Een gezonde levensstijl is echter het beste hulpmiddel om rimpels te voorkomen.

De beste producten tegen kraaienpootjes: onze aanbevelingen

Als je op zoek bent naar een product om kraaienpootjes te verminderen of te voorkomen, dan is dit de lijst voor jou! We hebben de beste producten op de markt geselecteerd. Ieder product helpt om kraaienpootjes te voorkomen of uit te stellen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

”Eerdere

De beste dagcrème voor een optimale bescherming tegen kraaienpootjes


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De L’Oréal Paris Revitalift Anti Rimpel dagcrème biedt dankzij het verstevigende effect een optimale bescherming tegen rimpels en kraaienpootjes. We hebben dit product geselecteerd vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De dagcrème is verrijkt met Pro Retinol en beschermt de huid tegen UVA- en UVB-straling. Het Elasti-flex complex verenigt en versterkt het weefsel van elastinevezels, voor een huid met meer veerkracht. De crème trekt goed in en is niet te vet. Wij zijn fan!

Het beste retinolserum met de krachtige vitamine E en hyaluronzuur


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

SIMIA Retinol Serum bevat 2.5% actieve retinol en bestrijdt huidschade door vrije radicalen. Het serum stimuleert de celvernieuwing waardoor fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken worden vervaagd. Het product is verrijkt met vitamine E en hyaluronzuur.

De vitamine E heeft herstellende eigenschappen en beschermt de huid. De hyaluronzuur is in staat om vocht vast te houden en is daarom ideaal voor het hydrateren van de huid.

De beste zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen rimpels


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Er zijn niet alleen aanwijzingen dat goede zonnebrandcrèmes rimpels helpen voorkomen, maar ook dat ze bestaande rimpels kunnen verminderen. De zonnecrème voor het gezicht van Biodermal komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

De zonnecrème is parfumvrij en voorzien van geavanceerde UVB-/UVA-filters voor een directe en aanhoudende bescherming. Het Triple Moist Complex in de zonnecrème zorgt voor directe, diepe, intensieve en langdurige hydratatie van de huid. De crème trekt snel in, is niet plakkerig en is ook zeer goed geschikt voor de gevoelige huid.

Het beste supplement om huidveroudering van binnenuit tegen te gaan


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Na onze dertigste nemen de huidcellen moeilijker vitamine C op. En laat deze vitamine nou essentieel zijn voor het aanmaken van collageen, een eiwit dat de huid elastisch en stevig houdt. Met het liposomale vitamine C-supplement van SUNDT Supplements weet je zeker dat je dagelijks de juiste dosis vitamine C binnenkrijgt om een tekort te voorkomen.

Het vloeibare supplement is gluten- en suikervrij. Het onderscheidt zich van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname en dus een groter gewenst effect van de vitamine C.

[/su_spoiler]

Alles wat je moet weten over kraaienpootjes

De rimpels die op je gezicht verschijnen, vertellen verhalen over je ervaringen en je persoonlijkheid. Er is echter niets mis mee om hun verschijning te willen vertragen, hun uiterlijk te verzachten of zelfs te proberen ze weg te krijgen. Hieronder geven we je alle tips en schoonheidsgeheimen die je huid in topvorm houden. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Stel met zonnebrillen op om tegen kraaienpootjes te beschermen

Een zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de dunne en kwetsbare huid rondom de ogen tegen blootstelling aan UV-straling. 
(Bron: Subbotina: 39944242/ 123rf.com)

Wat zijn kraaienpootjes precies?

Kraaienpootjes zijn de rimpels rondom je ogen die zichtbaar worden wanneer je lacht. Ze worden zo genoemd omdat ze hetzelfde patroon hebben als een kraaienpootje. Ze ontwikkelen zich door herhaalde samentrekking van de gezichtsspieren, vooral de oogkringspier. Deze spier is verantwoordelijk voor het knijpen van je ogen als je lacht of als de zon in je ogen schijnt.

In het begin worden deze rimpels alleen gevormd als je de spieren samentrekt en verdwijnen ze weer als je ze ontspant. Dit noemen we ‘dynamische rimpels’. Met het verstrijken van de tijd blijven de rimpels echter altijd zichtbaar. Dit zijn de ‘statische rimpels’ (1).

Hoe ontstaan kraaienpootjes?

Kraaienpootjes kunnen ontstaan door de combinatie van meerdere factoren. Op veel van deze factoren hebben we invloed, zoals wat je eet en welke verzorgingsproducten gebruikt. Andere factoren echter, zoals je genen en je huidskleur, heb je zelf geen invloed op. Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste oorzaken:

 • Huidskleur: Mensen met een lichte huid zijn vatbaarder voor rimpels dan mensen met een donkere huid. Dit komt doordat mensen met een blanke huid minder beschermende factoren in de huidcellen hebben (2).
 • Klimaat: Als je op warme plaatsen woont, kan je huid gemakkelijk uitdrogen dankzij de warmte die het vocht uit de huidcellen laat verdampen (3). In koude klimaten is de huid meestal beter beschermd tegen uitdroging, maar kan deze ook gevoeliger zijn voor zonneschade.
 • Zonnestraling: Je huid is gevoelig voor UV-stralen, die de huid vroegtijdig verouderen of zelfs ernstigere aandoeningen kunnen veroorzaken (4, 5). Als de zon in je ogen schijnt knijp je bovendien instinctief je ogen samen, waardoor kraaienpootjes sneller verschijnen.
 • Roken: De huid van rokers toont een significante afname van de bloedstroom en oxygenatie. Als gevolg hiervan krijgen de huidcellen niet de nodige voedingsstoffen, waardoor de huid een grijsachtig uiterlijk krijgt en er meer vlekken en rimpels verschijnen (6, 7).

Wanneer je jong bent strijken deze plooien weer glad na een lachbui. Maar wanneer je ouder wordt, wordt je huid minder elastisch. Nu je weet welke oorzaken van buitenaf invloed hebben op de verschijning van kraaienpootjes, kun je hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Anti-agingcremes of serum

Anti-agingcrèmes of -serums voor de oogcontour zijn speciaal ontwikkeld voor het gevoelige gebied rondom de ogen. 
(Bron: Iraevva: 104723446/ 123rf.com)

Vanaf welke leeftijd verschijnen kraaienpootjes?

Kraaienpootjes kunnen vanaf zeer jonge leeftijd zichtbaar worden. Dat geldt vooral voor de dynamische rimpels, die na het lachen weer verdwijnen. Sommige mensen hebben deze lijntjes al als ze in de twintig zijn.

Op deze leeftijd begint de huid de productie van collageen geleidelijk te verminderen. Collageen is een essentieel eiwit voor het behoud van de structuur en de elasticiteit van de huid (8). De veranderingen in de huid worden versterkt bij mensen die veel worden blootgesteld aan risicofactoren zoals langdurige blootstelling aan zonlicht of roken (9).

Sommige mensen merken dat kraaienpootjes op latere leeftijd toenemen, zoals rond de overgang. In deze periode is er een afname van oestrogenen, de vrouwelijke hormonen, die een beschermende rol spelen voor de huid (10, 11).

Hoe krijg je kraaienpootjes weg?

Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden om kraaienpootjes te voorkomen, te verminderen of zelfs weg te krijgen. Deze technieken variëren van anti-aging oogcrèmes tot meer invasieve oplossingen zoals chemische peelings of laserbehandelingen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste technieken:

 1. Gebruik van anti-aging crèmes: Als je een anti-aging crème tegen kraaienpootjes gebruikt, moet deze speciaal voor de oogcontour zijn samengesteld. Het product kan hyaluronzuur, retinol, vitamines en andere stoffen bevatten die rimpels kunnen verminderen of voorkomen.
 2. Botox: Botox is een merknaam voor het medicijn botuline toxine. Dit is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Het wordt gebruikt om bepaalde spieren te verlammen, waardoor ze niet samentrekken en geen rimpels vormen. Botox helpt dynamische rimpels weg te krijgen en het ontstaan ​​van statische rimpels te voorkomen. Het kan echter veel nadelige effecten hebben zoals pijn en zwelling op de injectieplaats, hoofdpijn, visuele stoornissen en spierzwakte (12).
 3. Chemische peeling: Bij een chemische peeling wordt gebruik gemaakt van chemicaliën die de buitenste laag van de huid verwijderen, waardoor deze gladder en stralender wordt. De procedure heeft verschillende risico’s zoals littekens en ontstekingen en kan bovendien geen diepe rimpels corrigeren (13).
 4. Gezicht fillers: Dit zijn chemicaliën die in de huid worden geïnjecteerd om rimpels tijdelijk glad te strijken. Ze vereisen meestal lokale verdoving en de procedure duurt ongeveer een uur. De fillers moeten na 3 tot 12 maanden opnieuw worden geïnjecteerd, afhankelijk van de gebruikte stoffen. Er zijn risico’s op ontstekingen, bloedingen en allergische reacties (14).
 5. Laser: Dit is een gezichtsverjongingtechniek waarbij lasers worden gebruikt om het uiterlijk van de huid te verbeteren en de productie van collageen te stimuleren. Deze procedure vermindert het verschijnen van rimpels en kan om de 10 jaar worden uitgevoerd. Het kan ontstekingen, jeuk, acne, veranderingen in de huidskleur en een hangend onderste ooglid veroorzaken (15).

Deze gids is slechts ter toelichting. We raden je aan om je huisarts of een andere gezondheidsdeskundige te raadplegen, zodat je adequaat geadviseerd wordt over de procedures die het beste bij je passen.

Vrouw maakt huid schoon om kraaienpootjes te voorkomen

Rimpels verschijnen door de afname van bepaalde huidcomponenten zoals collageen en elastine. Deze tekorten maken de huid dun en vatbaar voor rimpels en lijntjes.
(Bron: Milkos: 151043561/ 123rf.com)

Zijn er ook huismiddeltjes die helpen kraaienpootjes te voorkomen?

Het beste wat je vanuit huis kunt doen om je huid er beter uit te laten zien, is gezond te eten. Je kunt dit doen door veel groenten, fruit, granen en gezonde vetten te eten. Laat suikers, gefrituurd voedsel en eenvoudige koolhydraten staan. Een goed voorbeeld van een gezond eetpatroon vind je in het mediterrane dieet.

Bovendien zal ten minste 3 keer per week sporten je helpen stress te verminderen en zo je leven en huid op te fleuren.

Soms worden zelfgemaakte maskers van eieren (zonder dooier), kokosolie, etherische oliën en citroensap aangeraden om kraaienpootjes weg te krijgen. Wij raden echter aan om de instructies van een dermatoloog op te volgen. Dit komt omdat veel huismiddeltjes de huid kunnen irriteren en bepaalde aandoeningen zoals acne of dermatitis verergeren. Bovendien is er niet nog genoeg onderzoek gedaan om de werkzaamheid van deze middelen volledig te ondersteunen.

3 eenvoudige gewoonten om kraaienpootjes te voorkomen

De onderstaande drie gewoonten kunnen door iedereen worden overgenomen, en het mooiste is dat ze niet veel tijd of moeite kosten! Hieronder vertellen we je welke drie eenvoudige gewoonten helpen om kraaienpootjes te voorkomen:

 1. Draag een zonnebril: Wat is het eerste dat je doet als de zon in je ogen schijnt? Je knijpt je ogen dicht! Door een zonnebril te dragen, voorkom je dat je voortijdig kraaienpootjes krijgt en wordt de huid rond je ogen beschermd tegen de invloed van UV-straling.
 2. Gebruik zonnebrandcrème: De invloed van UV-straling op de huid is één van de belangrijkste factoren bij het ontstaan ​​van rimpels. Het is raadzaam om een zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal is ontworpen voor het gezicht, met een SPF van 30 tot 50. Als je veel tijd in de zon doorbrengt of zwemt, moet je de zonnebrandcrème elke 2 tot 3 uur aanbrengen (16).
 3. Stop niet met glimlachen! Stress is een van de factoren voor het ontstaan ​​van rimpels, omdat het de productie van vrije radicalen versnelt die de cellen van het lichaam voortijdig vernietigen. Hoewel lachen een van de oorzaken van kraaienpootjes is, zijn de voordelen veel waardevoller (17). Probeer daarom voldoende deel te nemen aan activiteiten die je leuk vindt en die je helpen stress te verminderen (18).

De leeftijd waarop de rimpeltjes voor het eerst zichtbaar worden verschilt per persoon, maar vroeg of laat krijgt iedereen ze. Hoewel er dus maniertjes zijn om ze te vertragen, moet je je er ook niet te druk om maken. Er is niets mis met die tekenen van plezier!

Vrouw gebruikt oogcontourcreme tegen kraaienpootjes

Kraaienpootjes zijn de rimpels rondom je ogen die zichtbaar worden wanneer je lacht. Ze ontwikkelen zich door herhaalde samentrekking van de gezichtsspieren, vooral de oogkringspier.
(Bron: Rido: 106505974/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De huid rondom de ogen is een van de meest gevoelige stukjes huid. Niet alleen omdat deze minder dik is dan de rest van de huid, maar ook omdat het direct in contact komt met je ogen. Als je de verkeerde ingrediënten gebruikt, kun je dus last krijgen van je huid. Volg onze onderstaande tips op om het perfecte product voor je huid te vinden:

Belangrijke ingrediënten

Als je op zoek bent naar het beste product voor je huid, dan is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste ingrediënten zijn. Dit is de lijst met de beste ingrediënten in producten die helpen om kraaienpootjes te voorkomen of verminderen:

Ingrediënt Kenmerken Mogelijke voordelen in crèmes en serums
Retinol (19, 20) Een vorm van van vitamine A.

Het lichaam maakt het van nature aan.

Hydrateert de huid.

Vermindert rimpels.

Vermindert roodheid en zonneschade.

Hyaluronzuur Molecuul dat deel uitmaakt van de huidstructuur. Houdt vocht vast in de huid.
Co-enzym Q10 (21) Antioxidant dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt.

Belangrijk onderdeel voor de gezondheid van de cellen.

Vermindert het effect van veroudering op cellulair niveau.
Collageen (22) Structureel eiwit in de huid en andere organen. Biedt elasticiteit aan de huid.

Voorkomt rimpels.

Helpt bij de wondgenezing.

Vitamine C (23) Essentiële voedingsstof. Het lichaam maakt de vitamine niet zelf aan, wat betekent dat je dagelijks vitamine C uit je voeding of supplementen moet halen.

Nodig voor de aanmaak van collageen.

Deze ingrediënten kunnen de gevoelige huid irriteren. Gebruik ze daarom alleen op advies van je huisarts, een dermatoloog of een andere gezondheidsdeskundige.

Veganistische producten

Ben je vegetariër of veganist? Wees niet bang! Er zijn gelukkig veel huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor een vegetarische en veganistische levensstijl. Deze producten bieden ongelooflijke voordelen voor de huid, die niet verschillen van niet-veganistische producten.

Als je vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om op zoek te gaan naar producten die zijn gecertificeerd als veganistisch en dierproefvrij, wat aangeeft dat het product niet op dieren is getest. Onthoud dat producten zonder deze certificeringen waarschijnlijk dus niet vegetarisch of veganistisch zijn, waardoor ze ingrediënten van dierlijke oorsprong zoals collageen kunnen bevatten.

Serums tegen kraaienpootjes

De gezondheid en het uiterlijk van je huid worden beïnvloed door je voeding, je gewoonten, de bescherming tegen de zon en de conditie van belangrijke huidelementen zoals collageen, elastine en hyaluronzuur.
(Bron: Fedorina: 135324853/ 123rf.com)

Samenvatting

Kraaienpootjes zijn de rimpels rondom je ogen die zichtbaar worden wanneer je lacht. Ze ontwikkelen zich door herhaalde samentrekking van de gezichtsspieren, vooral de oogkringspier. Je kunt veel doen om ze te voorkomen en te verminderen, van anti-aging oogcrèmes tot meer invasieve oplossingen of supplementen.

Welke methode je ook kiest om kraaienpootjes te bestrijden, dit moet altijd gepaard gaan met een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet, de juiste bescherming tegen de zon en het vermijden van roken.

En jij, ga jij onze tips toepassen om kraaienpootjes te voorkomen of te verminderen? Vertel het ons door hieronder je reactie achter te laten en deel dit artikel op social media om deze kennis verder te verspreiden.

(Bron van de header afbeelding: Puhhha: 133503611/ 123rf.com)

Referenties (24)

1. Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Research and Technology. 2011;18(2):219–24.
Bron

2. Robinson MK. Population differences in skin structure and physiology and the susceptibility to irritant and allergic contact dermatitis: implications for skin safety testing and risk assessment. Contact Dermatitis. 2007;41(2):65–79.
Bron

3. Mccallion R, Po ALW. Dry and photo–aged skin:and manifestations management. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 1993;18(1):15–32.
Bron

4. Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Intrinsic and extrinsic factors in skin ageing: a review. International Journal of Cosmetic Science. 2008;30(2):87–95.
Bron

5. Smith JG, Davidson EA, Sams WM, Clark RD. Alterations in Human Dermal Connective Tissue with Age and Chronic Sun Damage. Journal of Investigative Dermatology. 1962;39(4):347–50.
Bron

6. Leow Y. Cigarette smoking, cutaneous vasculature, and tissue oxygen. Clinics in Dermatology. 1998;16(5):579–84.
Bron

7. Castelo-Branco C, Figueras F, Osaba Marı́a J Martı́nez De, Vanrell JA. Facial wrinkling in postmenopausal women. Effects of smoking status and hormone replacement therapy. Maturitas. 1998;29(1):75–86.
Bron

8. Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861–8.
Bron

9. Wrinkles [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Bron

10. Brincat M, Baron YM, Galea R. Estrogens and the skin. Climacteric. 2005;8(2):110–23.
Bron

11. Hall G, Phillips TJ. Estrogen and skin: The effects of estrogen, menopause, and hormone replacement therapy on the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. 2005;53(4):555–68.
Bron

12. Botox injections [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Bron

13. Botox injections [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Bron

14. Facial fillers for wrinkles [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2020.
Bron

15. Lasrecontion for Medical Education and Research; 2020.
Bron

16. Gallagher RP. Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. Canadian Medical Association Journal. 2005;173(3):244–5.
Bron

17. Ivic NP. Skin aging. Acta Dermatovenerol APA. 2008;17(2).
Bron

18. Jaret P. Skin Benefits From Exercise: Tone Skin, Collagen, and More [Internet]. WebMD. WebMD.
Bron

19. Draelos ZD. Novel Approach to the Treatment of Hyperpigmented Photodamaged Skin: 4% Hydroquinone/0.3% Retinol versus Tretinoin 0.05% Emollient Cream. Dermatologic Surgery. 2006; 31:799–805.
Bron

20. Mcdaniel DH, Mazur C, Wortzman MS, Nelson DB. Efficacy and tolerability of a double-conjugated retinoid cream vs 1.0% retinol cream or 0.025% tretinoin cream in subjects with mild to severe photoaging. Journal of Cosmetic Dermatology. 2017;16(4):542–8.
Bron

21. Escrito por el personal de Mayo Clinic. Coenzima Q10 [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Bron

22. Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861–8.
Bron

23. Vitamina C: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet].
Bron

24. The Toxic Twelve Chemicals and Contaminants in Cosmetics [Internet]. EWG. 2020.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Studie in mensen
Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Research and Technology. 2011;18(2):219–24.
Ga naar bron
Studie in mensen
Robinson MK. Population differences in skin structure and physiology and the susceptibility to irritant and allergic contact dermatitis: implications for skin safety testing and risk assessment. Contact Dermatitis. 2007;41(2):65–79.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mccallion R, Po ALW. Dry and photo–aged skin:and manifestations management. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. 1993;18(1):15–32.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Intrinsic and extrinsic factors in skin ageing: a review. International Journal of Cosmetic Science. 2008;30(2):87–95.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Smith JG, Davidson EA, Sams WM, Clark RD. Alterations in Human Dermal Connective Tissue with Age and Chronic Sun Damage. Journal of Investigative Dermatology. 1962;39(4):347–50.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Leow Y. Cigarette smoking, cutaneous vasculature, and tissue oxygen. Clinics in Dermatology. 1998;16(5):579–84.
Ga naar bron
Studie in mensen
Castelo-Branco C, Figueras F, Osaba Marı́a J Martı́nez De, Vanrell JA. Facial wrinkling in postmenopausal women. Effects of smoking status and hormone replacement therapy. Maturitas. 1998;29(1):75–86.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861–8.
Ga naar bron
Officiële website
Wrinkles [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Brincat M, Baron YM, Galea R. Estrogens and the skin. Climacteric. 2005;8(2):110–23.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Hall G, Phillips TJ. Estrogen and skin: The effects of estrogen, menopause, and hormone replacement therapy on the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. 2005;53(4):555–68.
Ga naar bron
Officiële website
Botox injections [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Ga naar bron
Officiële website
Botox injections [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2019.
Ga naar bron
Officiële website
Facial fillers for wrinkles [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Lasrecontion for Medical Education and Research; 2020.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gallagher RP. Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. Canadian Medical Association Journal. 2005;173(3):244–5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ivic NP. Skin aging. Acta Dermatovenerol APA. 2008;17(2).
Ga naar bron
Officiële website
Jaret P. Skin Benefits From Exercise: Tone Skin, Collagen, and More [Internet]. WebMD. WebMD.
Ga naar bron
Studie in mensen
Draelos ZD. Novel Approach to the Treatment of Hyperpigmented Photodamaged Skin: 4% Hydroquinone/0.3% Retinol versus Tretinoin 0.05% Emollient Cream. Dermatologic Surgery. 2006; 31:799–805.
Ga naar bron
Studie in mensen
Mcdaniel DH, Mazur C, Wortzman MS, Nelson DB. Efficacy and tolerability of a double-conjugated retinoid cream vs 1.0% retinol cream or 0.025% tretinoin cream in subjects with mild to severe photoaging. Journal of Cosmetic Dermatology. 2017;16(4):542–8.
Ga naar bron
Officiële website
Escrito por el personal de Mayo Clinic. Coenzima Q10 [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Ga naar bron
Studie in mensen
Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861–8.
Ga naar bron
Officiële website
Vitamina C: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet].
Ga naar bron
Officiële website
The Toxic Twelve Chemicals and Contaminants in Cosmetics [Internet]. EWG. 2020.
Ga naar bron
Recensies