
Onze selectiecriteria
Het ketogeen dieet is de afgelopen jaren erg populair geworden bij mensen die willen afvallen. Hoewel je misschien denkt dat we met het keto-dieet te maken hebben met een nieuwe voedingstrend, heeft het ketogeen dieet in werkelijkheid een medische oorsprong. Het werd oorspronkelijk namelijk gebruikt om epilepsie en andere ernstige ziekten te behandelen.
Dit dieet bevat veel vetten en praktisch nul koolhydraten. Het doel is om een hoge vetconsumptie te krijgen en grote hoeveelheden ketonen te produceren die uiteindelijk als brandstof voor de cellen zullen dienen. Wil je weten wat de wetenschap zegt over het ketogeen dieet? In deze gids kom je erachter.
Belangrijk om te weten
- Het ketogeen dieet richt zich op een zeer laag gebruik van koolhydraten en tegelijkertijd op een hoge vetconsumptie. Het dieet kan bovendien aanvallen verminderen bij mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie, het verbetert de stofwisselingssnelheid en het bevordert een gezond gewicht.
- Om de productie van ketonen op gang te brengen, sluit het ketogeen dieet voedsel uit dat rijk is aan eenvoudige en complexe koolhydraten zoals fruit, granen, peulvruchten en bepaalde groenten. Hierdoor ontstaat er een kans op een te kleine inname van vezels, flavonoïden, vitamines en mineralen. Het is daarom een goed idee om naast het ketogeen dieet vitamine C-, kalium-, magnesium- en vezelsupplementen te gebruiken.
- Als je besluit om het ketogeen dieet te volgen, raden we je aan om contact op te nemen met een specialist om je goed te laten informeren. Plan je maaltijden en boodschappen altijd goed in en heb geduld totdat je lichaam gewend raakt aan het gebruik van vet als de alternatieve primaire energiebron, in plaats van glucose.
De beste supplementen bij het ketogeen dieet: onze aanbevelingen
Als je het ketogeen dieet op een onverantwoorde manier volgt, kunnen er op de langere termijn voedingstekorten optreden. Deze tekortkomingen houden verband met de beperkte inname van zeer belangrijke voedselgroepen zoals fruit, groenten, granen en peulvruchten. Om dit soort tekorten te voorkomen, is het raadzaam supplementen naast het dieet te gebruiken. Hieronder ontdek je wat de beste supplementen voor bij het keto-dieet zijn:
- De beste liposomale multivitaminedruppels
- Het beste magnesiumsupplement als aanvulling op het keto-dieet
- Het vitamine C-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding
- De beste manier om voldoende vezels binnen te krijgen
De beste liposomale multivitaminedruppels
Een multivitamine is een supplement dat meerdere vitaminen en mineralen bevat die bijdragen tot het behoud van een goede gezondheid. Dit multivitaminesupplement van Sundt is liposomaal, wat betekent dat je lichaam de vitaminen beter en in grotere concentratie kan opnemen.
Zoals alle producten van dit merk is dit multivitaminesupplement suiker- en glutenvrij en niet genetisch gemanipuleerd. De multivitaminedruppels zijn 100% vegetarisch en zeer zacht voor de maag.
Het beste magnesiumsupplement als aanvulling op het keto-dieet
Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele spieren en bij de botaanmaak. Tevens heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de geestelijke veerkracht. Het supplement van Lucovitaal komt in deze categorie als winnaar uit onze test.
Het zorgt voor onder andere een verbetering van de spijsvertering, een sterk immuunsysteem, gezonde huid, haar en ogen en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Je neemt de inhoud van de stick eenvoudig in, je hebt hier zelfs geen water bij nodig.
Het vitamine C-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding
Ook het liposomale vitamine C-supplement van Sundt mocht niet in dit lijstje ontbreken. Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een krachtig en effectief supplement dat aan alle wensen voldoet.
Het flesje met de vitamine C-druppels is verkrijgbaar in een formaat van 250 ml. Dit komt overeen met ongeveer 50 porties. Dit premium product is bovendien gluten- en suikervrij en 100% geschikt voor vegetariërs en veganisten.
De beste manier om voldoende vezels binnen te krijgen
Vezels zijn zeer belangrijk binnen het koolhydraatarm dieet voor gezonde darmen. Vezels heb je nodig voor een gezonde spijsvertering en geven je het verzadigde gevoel na een maaltijd. Psyllium wordt samen met noten en lijnzaad vermalen tot een soort meel dat wordt gebruikt om brood en pizzadeeg te maken dat geschikt is voor het keto-dieet.
Deze Biologische psyllium vezels van Mattisson scoren hoog. Het is eenvoudig te gebruiken en heeft een lekkere smaak.
Alles wat je moet weten over het ketogeen dieet
Het ketogeen dieet heeft een heel andere verdeling van voedingsstoffen dan een normaal voedingspatroon, omdat het erop gericht is het lichaam vet als brandstof te laten gebruiken. In de sectie hieronder gaan we in op de voordelen, kenmerken en risico’s van het ketogeen dieet.
Wat is het ketogeen dieet?
Bij een normaal dieet is glucose de belangrijkste brandstof voor cellen. Bij afwezigheid van koolhydraten in het keto-dieet, verbranden cellen het vet waardoor ketonlichamen worden geproduceerd en zo als energiebron dienen. In deze situatie raakt het lichaam ‘in ketose’ (1).
Veel mensen volgen het keto-dieet met als doel om lichaamsvet te verliezen en af te vallen. De oorsprong van het dieet ligt echter in de medische wereld. Het dieet ondersteunt namelijk de behandeling van refractaire epilepsie, een vorm die lastig te behandelen is met medicijnen. Dit geldt vooral voor kinderen en adolescenten. In deze gevallen vermindert het ketogeen dieet de aanvalsepisodes aanzienlijk (1, 2, 3).
Macronutriënten | Ketogeen dieet | Traditioneel dieet (niet-ketogeen) |
---|---|---|
Vetten | 70% – 90% | 25% – 30% |
Eiwitten | 10% – 20% | 15% – 20% |
Koolhydraten | Maximaal 5% tot 10%. Op het strikte ketogeen dieet is de maximale inname van koolhydraten slechts 20 gram. | 55% – 60% |
Bij het ketogeen dieet leert het lichaam om beter te functioneren met vet als de alternatieve primaire energiebron, in plaats van glucose.
Wat mag je wel of niet eten bij het ketogeen dieet?
Voedingsmiddelen die je mag eten | Voedingsmiddelen die je niet mag eten |
---|---|
– Zonnebloem-, olijf- en kokosolie – Avocado – Rundvlees, gevogelte, varkensvlees, vis en schaaldieren – Vleeswaren en worst – Boter, margarine – Vette kaas, zoals roomkaas en camembert – Natuurlijke volle yoghurt, in kleine hoeveelheden – Room – Bladgroenten zoals spinazie, snijbiet en sla, ui, tomaat, kool, spruitjes, asperges, paprika, selderij, bloemkool, broccoli, allemaal in kleine hoeveelheden – Eieren – Mayonaise, dressing – Noten zoals walnoten, amandelen, cashewnoten en hazelnoten en zaden – Koffie, zwarte thee en kruidenthee – Niet-calorische zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld stevia – Rood fruit, kiwi en citrusvruchten, in kleine hoeveelheden, zoals bijvoorbeeld een halve kiwi of 3 middelgrote aardbeien – Plantaardige drankjes op basis van noten – Olijven – Zout, peper, kruiden en specerijen. |
– Calorische zoetstoffen zoals gewone suiker, muscovado suiker, honing, kokossuiker en ahornsiroop. – (Zoete) aardappel, rijst, havermout en peulvruchten. – Meel en soortgelijke producten zoals brood, pasta, cakes en koekjes. – Fruit, vooral de vruchten die rijk zijn aan koolhydraten, zoals bananen, druiven, mango en vijgen. Je mag slechts kleine hoeveelheden rood fruit consumeren. – Gedroogd fruit zoals rozijnen en gedroogde abrikozen. – Zoete groenten, zoals wortelen, pompoen en bieten. – Melk en gezoete yoghurt. Soms is het toegestaan om een wolkje volle melk te gebruiken om je koffie of thee op smaak te brengen. – Suikerhoudende dranken zoals vruchtensappen. – Snoep, chocolade, ijs en desserts. – Bier, cider, zoete wijn en veel andere alcoholische dranken. |
Wat zijn de voor- en nadelen van het ketogeen dieet?
Bijwerkingen van het ketogeen dieet
- Metabole acidose, een zeer ernstige aandoening die vaak voorkomt bij mensen met diabetes type I. De ketonlichamen hopen zich op en verzuren het bloed, waardoor er sprake is van decompensatie die fataal kan aflopen.
- Braken.
- Constipatie.
- Hypoglykemie, waarbij sprake is van een lagere bloedglucosespiegel dan normaal.
- Drastische afname van fysieke en mentale prestaties.
- Groeiachterstand bij kinderen.
- Alvleesklierontsteking.
- Nierstenen.
- Hartritmestoornissen.
- Verhoogd urinezuur en jicht.
De meeste gestelde vragen over het Keto-dieet
Hoe lang moet je het ketogeen dieet volgen?
Je kunt het keto-dieet voor een periode van van 2 of 4 weken tot meerdere jaren volgen. Dat laatste is mogelijk omdat het niet alleen een dieet is, maar ook een gezonde lifestyle die jou letterlijk van binnenuit verandert. In het geval van refractaire epilepsie volgen kinderen dit dieet ook een lange tijd om aanvallen te verminderen. Als je stopt met het ketogeen dieet om af te vallen, is er een grote kans dat het verloren gewicht weer terugkomt.
Is er een risico op voedingstekorten bij het ketogeen dieet?
Ja. Als je het ketogeen dieet jaren achter elkaar volgt, dan is er een grote kans dat je op den duur last krijgt van voedingstekorten, zoals een tekort aan vitamine D, C of B, mineralen zoals magnesium, kalium en calcium, maar ook voedingsvezels en flavonoïden. Het weglaten van fruit en groenten in het keto-dieet zorgt voor veel voedingstekorten. Het is daarom aan te raden om een supplement te gebruiken. Eerder in deze shopgids vind je welke supplementen het beste te combineren zijn met het keto-dieet.
Kunnen veganisten een ketogeen dieet volgen?
Nee, het ketogeen dieet wordt in principe niet aanbevolen voor veganisten, omdat veel van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantaardige eiwitten, ook veel koolhydraten bevatten. Het is daarom bijna niet te doen om deze voedingsstoffen uit je voedingspatroon weg te laten en je lichaam in ketose te brengen. Een veganistisch keto-dieet is daarbij extreem riskant voor je gezondheid.
Tips bij het keto-dieet
Als je denkt dat het ketogeen dieet een goede optie voor je is en je hebt besloten zo snel mogelijk te beginnen, doe dat dan op een verantwoorde manier om geen onnodige risico’s te nemen die je gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Hieronder vind je handige tips om het ketogeen dieet te volgen:
- Raadpleeg altijd een arts of een voedingsdeskundige
- Plan je boodschappen
- Heb de eerste weken geduld
- Probeer regelmatig nieuwe recepten uit
Raadpleeg altijd een arts of een voedingsdeskundige
Voordat je met het keto-dieet begint, is het raadzaam om een arts of een voedingsdeskundige te raadplegen. Het is essentieel om van tevoren een bloed- en urinetest uit te voeren om onder andere de bloedglucose en nier- en leverfuncties te beoordelen. Een voedingsdeskundige helpt je bij het plannen van je weekmenu en bij de overstap van je normale eetpatroon tot het keto-dieet.
Plan je boodschappen
Als je het ketogeen dieet volgt, moet je dit zeer strikt doen. Alleen dan zul je de gewenste veranderingen in gewicht en lichaamssamenstelling bereiken. Dit geldt ook als je het dieet gebruikt als behandeling voor één van de ziekten die we eerder in deze shopgids al noemden. Door je boodschappen goed in te plannen, heb je altijd de juiste voedingsmiddelen in huis, zodat je je goed aan de richtlijnen kunt houden.
We raden aan om je boodschappen wekelijks, tweewekelijks of maandelijks te doen. De voedingsmiddelen die bij het volgen van het keto-dieet niet in huis mogen ontbreken zijn:
- Vette vis zoals zalm, tonijn, sardientjes, makreel en ansjovis en schaaldieren
- Roomkaas, mozzarella, emmentaler en parmezaan
- Rundvlees, gevogelte en varkensvlees
- Vleeswaren
- Eieren
- Avocado
- Olijven
- Olijf-, kokos- en zonnebloemolie
- Boter
- Noten
Heb de eerste weken geduld
Het kost tijd om aan een nieuw dieet te wennen. Dat geldt ook voor het keto-dieet. Je moet leren hoe je je wekelijkse keto-menu kunt ontwerpen. Maar ook je lichaam moet wennen. Zo kan het zijn dat je de eerste 2 weken last hebt van vermoeidheid, duizeligheid en lichte hoofdpijn omdat je lichaam nog niet gewend is om zoveel ketonlichamen te metaboliseren.
Een voorbeeld van een goed ketogeen menu is:
- Ontbijt: Koffie, eventueel gezoet met stevia, roerei en avocado.
- Lunch: Gegrilde tonijn met kruidenboter en een salade van asperges, tomaat, spek en mozzarella, gedresseerd met olijfolie en een halve kiwi als toetje.
- Snack: Keto-vriendelijk sneetje wolkenbrood met serranoham of Emmentaler-kaas en een koffie, opgeklopt met room of eventueel gezoet met stevia.
- Avondeten: Runderburgers met cheddarkaas (zonder broodjes!), spinaziesalade met blauwe kaas, gedresseerd met olijfolie en een handje walnoten en kastanjes.
Probeer regelmatig nieuwe recepten uit
Aangezien het keto-dieet erg populair is en gevolgd wordt door veel mensen, verschijnen er voortdurend nieuwe geschikte recepten. Door regelmatig nieuwe recepten uit te proberen, zul je je gemakkelijker aan het dieet houden. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met bloemkoolhummus, wolkbrood en brownies op amandelbasis. Eet smakelijk!
Samenvatting
Het ketogeen dieet, ook wel het keto-dieet genoemd, richt zich op een zeer laag gebruik van koolhydraten en een hoge vetconsumptie. Het kan bovendien aanvallen verminderen bij mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie, het verbetert de stofwisselingssnelheid en het bevordert een gezond gewicht. Het dieet is erg populair en wordt gevolgd door veel mensen die af willen vallen of op zoek zijn naar een effectieve manier om hun aandoening te bestrijden.
Voordat je met het keto-dieet begint, is het raadzaam om een arts of een voedingsdeskundige te raadplegen. Het is essentieel om van tevoren een bloed- en urinetest uit te voeren om onder andere de bloedglucose en nier- en leverfuncties te beoordelen. Tekorten aan vezels, vitamines en mineralen komen vaak voor als je het keto-dieet voor een langere tijd volgt. Het is daarom niet verwonderlijk dat als je dit dieet volgt, je dit aan zult moeten vullen met supplementen.
Als je onze shopgids over het keto-dieet interessant vond, deel deze dan op je social media of laat hieronder je reactie achter.
(Bron van de header afbeelding: Elena: 73882014/ 123rf.com)
Referenties (12)
1.
Metaanálisis. Freeman J et al. The Ketogenic Diet: From Molecular Mechanisms to Clinical Effects [Internet]. 2006.
Bron
2.
Artículo científico. Amado Salvatierra J et al. Dieta cetogénica. Aspectos clínicos. Aplicación dietética [Internet]. 2012.
Bron
3.
Metaanálisis. Henderson B et al. Efficacy of the Ketogenic Diet as a Treatment Option for Epilepsy: Meta-analysis [Internet]. 2006.
Bron
4.
Artículo científico. Owen O. Ketone bodies as a fuel for the brain during starvation [Internet]. 2006.
Bron
5.
Artículo científico. Covarrubias P, Aburto M, Sámano L. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad [Internet]. 2013.
Bron
6.
Artículo científico. Halevy A, Peleg-Weiss L, Cohen R, Shuper A. An Update on the Ketogenic Diet [Internet]. 2012.
Bron
7.
Artículo científico. Paoli A, Rubini A, Volek J, Grimaldi K. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets [Internet]. 2013.
Bron
8.
Artículo científico. Gershuni V, Yan S, Medici V. Nutritional Ketosis for Weight Management and Reversal of Metabolic Syndrome [Internet]. 2018.
Bron
9.
Artículo científico. Pesta D, Samuel V. A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats [Internet]. 2014.
Bron
10.
Artículo científico. Carroll J, Koenigsberger D. The Ketogenic Diet: A Practical Guide for Caregivers [Internet]. 1998.
Bron
11.
Ensayo clínico. Bergqvist C et al. Fasting versus Gradual Initiation of the Ketogenic Diet: A Prospective, Randomized Clinical Trial of Efficacy [Internet]. 2005.
Bron
12.
Artículo científico. Harvey K, Holcomb L, Kolwicz S. Ketogenic Diets and Exercise Performance [Internet]. 2019.
Bron