
Onze selectiecriteria
Karnemelk is een bijproduct van de boterbereiding. (5) In het proces gaat het meeste vet in de boter. Karnemelk heeft daarom een laag vetgehalte. Het bevat ook veel belangrijke voedingsstoffen en hoogwaardige eiwitten.
“Eenvoudig Afvallen met Karnemelk” Bij het karnemelk dieet wordt een maaltijd vervangen door een glas karnemelk. (6) Dit kan echter snel leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Is het dan nog waar dat karnemelk gezond is? We willen dit graag voor je verduidelijken in het volgende.
Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort
- Karnemelk bevat allerlei voedingsstoffen. Het is vetarm, maar bevat dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Het is ook rijk aan zink, calcium, magnesium en vitamine B2 en B12.
- De melkzuurbacteriën die erin zitten, en die oorspronkelijk gebruikt werden voor de boterbereiding, hebben een positief effect op de spijsvertering. Ze hebben een positief effect op de darmgezondheid.(2)
- Karnemelk bevat minder lactose dan gewone koemelk. De lactose wordt tijdens de gisting omgezet. Het kan dus een goed alternatief zijn voor mensen met lactose-intolerantie.
Karnemelk: Wat je moet weten
We hebben de belangrijkste vragen over de gezondheidseffecten van karnemelk hier voor je op een rijtje gezet. Je hoeft je dus niet langer af te vragen wat het gerucht is dat karnemelk zo gezond is.
Wat is er zo gezond aan karnemelk?
Voedingswaarden | in 100 ml |
---|---|
kcal | 50 kcal |
Eiwit | 3,75 g |
Vet | 1,46 g |
Koolhydraten | 5,43 |
Calcium | 146 mg |
Het bevat ook zink, calcium en vitamine B2 en B12. (1) Deze zijn belangrijk voor o.a. botvorming, bloedvorming en versterking van het immuunsysteem.
Zink is een sporenelement dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Het moet via de voeding worden opgenomen om het lichaam van voedsel te voorzien. Veel enzymen en eiwitten in het lichaam bestaan uit zink. Ze zijn bijvoorbeeld van belang voor celgroei, wondgenezing en versterking van het immuunsysteem. De dagelijks aanbevolen hoeveelheden zink voor een volwassene zijn 7-16 mg. Andere voedingsmiddelen die veel zink leveren zijn, bijvoorbeeld, kaas, melk of noten. (7)
Calcium is een heel belangrijk mineraal in het menselijk lichaam. Het wordt gevonden in tanden en botten en zorgt daar voor de nodige stabiliteit. Het zorgt ook voor stabiliteit in de celwanden. Daar zorgt het ook voor de transmissie van impulsen en signalen.
Het speelt ook een belangrijke rol bij de bloedstolling. De aanbevolen hoeveelheid calcium per dag voor volwassenen is 1000 mg. Voor kinderen en adolescenten is de waarde iets hoger. Voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte zijn, bijvoorbeeld, zuivelproducten, broccoli, rucola, noten of mineraalwater. (7)
Vitamine B12 behoort tot de B-vitamines en wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is belangrijk voor de bloedvorming en de celdeling. Een vitamine B12 tekort kan lange tijd onopgemerkt blijven omdat het symptoomloos kan zijn. De dagelijkse aanbevolen inname is 4 µg voor volwassenen.
Vitamine B12 wordt door speciale micro-organismen aangemaakt. Deze worden dan opgenomen door koeien en kippen, en zo komen ze in ons voedsel terecht. Cobalamine komt alleen voor in melk, zuivelproducten, eieren en vlees. (7)
Vitamine B2 is ook bekend als riboflavine. Het behoort tot de groep van B vitamines en is een in water oplosbare vitamine. Riboflavine is verantwoordelijk voor de werking, groei en ontwikkeling van cellen. Het is ook betrokken bij verschillende stofwisselingsreacties in het lichaam. De referentiewaarden voor inname zijn 1,0 en 1,4 mg per dag. Vitamine B2 komt van nature voor in lever, volkoren producten en melk. (7)
Kan ik gezond afvallen met karnemelk?
Bij het bakken kun je karnemelk gebruiken in plaats van gewone koemelk. Dit vermindert het vetgehalte van gebak, wafels of pannenkoeken en niemand hoeft het zonder heerlijk gebak te stellen.
Een karnemelk dieet waarbij alleen karnemelk gedronken wordt is niet aan te bevelen. Dat zou vrij snel tot een tekort aan voedingsstoffen leiden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Bovendien treedt na afloop van het dieet snel het bekende jojo-effect op. Je komt vaak twee keer zoveel gewicht aan als je eerder verloor.
Is karnemelk gezond voor de darmen?
De darm leeft in symbiose met vele bacteriën
.
De gezondheid van de darmen beïnvloedt vele processen in het lichaam. Zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is het bijzonder belangrijk om voor je darmgezondheid te zorgen. Voedingsmiddelen als suiker, vlees of witte bloem kunnen de darmen irriteren.
Welke karnemelk is gezond?
Gezoete karnemelk moet ook vermeden worden om verborgen suikers te voorkomen. Vaak zijn dat die met een smaak als framboos of citroen. Dit is geen zuivere karnemelk meer. Dit betekent dat er andere ingrediënten aan toegevoegd zijn.
Conclusie
Zuivere karnemelk is een natuurlijk product dat een bijproduct is van de boterbereiding. Er mogen geen andere ingrediënten of additieven aan toegevoegd worden. Door het hoge eiwitgehalte is karnemelk ook geschikt voor sporters. Ze letten vaak op hun eiwitbehoefte, omdat dit een positief effect heeft op de spieropbouw. De melkzuurbacteriën die het bevat hebben een positief effect op de darmflora en de darmgezondheid. (2)
Karnemelk bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en zink. Er zijn ook belangrijke vitamines zoals B2 en B12. Concluderend kan karnemelk als een gezond voedingsmiddel geclassificeerd worden.
Beeldbron: Oksana Bratanova / 123rf
Referenties (7)
1.
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.
Bron
2.
Ashaolu TJ, Reale A. A Holistic Review on Euro-Asian Lactic Acid Bacteria Fermented Cereals and Vegetables. Microorganisms. 2020;8(8):1176. Published 2020 Aug 3. doi:10.3390/microorganisms8081176
Bron
3.
Bröer, Stefan, and Angelika Bröer. “Amino acid homeostasis and signalling in mammalian cells and organisms.” The Biochemical journal vol. 474,12 1935-1963. 25 May. 2017, doi:10.1042/BCJ20160822
Bron
4.
Bundeszentrum für Ernährung/ Ruth Rösch, Düsseldorf/ 04.02.2020
Bron
5.
Burr A. (1931) Die Nebenprodukte des Molkereibetriebes und ihre Verwertungen. In: Burr A. et al. (eds) Butter · Käse Milchpräparate und Nebenprodukte. Springer, Vienna. https://doi.org/10.1007/978-3-7091-9802-5_4
Bron
6.
eatsmarter.de/27. Dez. 2018
Bron
7.
Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), Österreichische Gesellschaft für Ernährung (ÖGE), Schweizerische Gesellschaft für Ernährung (SGE)/ 2018
Bron