Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

33Bestede uren

59Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Karnemelk is een bijproduct van de boterbereiding. (5) In het proces gaat het meeste vet in de boter. Karnemelk heeft daarom een laag vetgehalte. Het bevat ook veel belangrijke voedingsstoffen en hoogwaardige eiwitten.

“Eenvoudig Afvallen met Karnemelk” Bij het karnemelk dieet wordt een maaltijd vervangen door een glas karnemelk. (6) Dit kan echter snel leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. Is het dan nog waar dat karnemelk gezond is? We willen dit graag voor je verduidelijken in het volgende.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Karnemelk bevat allerlei voedingsstoffen. Het is vetarm, maar bevat dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Het is ook rijk aan zink, calcium, magnesium en vitamine B2 en B12.
  • De melkzuurbacteriën die erin zitten, en die oorspronkelijk gebruikt werden voor de boterbereiding, hebben een positief effect op de spijsvertering. Ze hebben een positief effect op de darmgezondheid.(2)
  • Karnemelk bevat minder lactose dan gewone koemelk. De lactose wordt tijdens de gisting omgezet. Het kan dus een goed alternatief zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

Karnemelk: Wat je moet weten

We hebben de belangrijkste vragen over de gezondheidseffecten van karnemelk hier voor je op een rijtje gezet. Je hoeft je dus niet langer af te vragen wat het gerucht is dat karnemelk zo gezond is.

Wat is er zo gezond aan karnemelk?

Karnemelk verschaft het lichaam veel belangrijke voedingsstoffen. Karnemelk bevat een grote hoeveelheid waardevolle dierlijke eiwitten. Dit is belangrijk om het lichaam te voorzien van aminozuren, die belangrijk zijn voor de opbouw van bijvoorbeeld spieren, botten en organen. (3)
Voedingswaarden in 100 ml
kcal 50 kcal
Eiwit 3,75 g
Vet 1,46 g
Koolhydraten 5,43
Calcium 146 mg

Het bevat ook zink, calcium en vitamine B2 en B12. (1) Deze zijn belangrijk voor o.a. botvorming, bloedvorming en versterking van het immuunsysteem.

Zink is een sporenelement dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Het moet via de voeding worden opgenomen om het lichaam van voedsel te voorzien. Veel enzymen en eiwitten in het lichaam bestaan uit zink. Ze zijn bijvoorbeeld van belang voor celgroei, wondgenezing en versterking van het immuunsysteem. De dagelijks aanbevolen hoeveelheden zink voor een volwassene zijn 7-16 mg. Andere voedingsmiddelen die veel zink leveren zijn, bijvoorbeeld, kaas, melk of noten. (7)

Calcium is een heel belangrijk mineraal in het menselijk lichaam. Het wordt gevonden in tanden en botten en zorgt daar voor de nodige stabiliteit. Het zorgt ook voor stabiliteit in de celwanden. Daar zorgt het ook voor de transmissie van impulsen en signalen.

Het speelt ook een belangrijke rol bij de bloedstolling. De aanbevolen hoeveelheid calcium per dag voor volwassenen is 1000 mg. Voor kinderen en adolescenten is de waarde iets hoger. Voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte zijn, bijvoorbeeld, zuivelproducten, broccoli, rucola, noten of mineraalwater. (7)

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten.

Vitamine B12 behoort tot de B-vitamines en wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is belangrijk voor de bloedvorming en de celdeling. Een vitamine B12 tekort kan lange tijd onopgemerkt blijven omdat het symptoomloos kan zijn. De dagelijkse aanbevolen inname is 4 µg voor volwassenen.

Vitamine B12 wordt door speciale micro-organismen aangemaakt. Deze worden dan opgenomen door koeien en kippen, en zo komen ze in ons voedsel terecht. Cobalamine komt alleen voor in melk, zuivelproducten, eieren en vlees. (7)

Vitamine B2 is ook bekend als riboflavine. Het behoort tot de groep van B vitamines en is een in water oplosbare vitamine. Riboflavine is verantwoordelijk voor de werking, groei en ontwikkeling van cellen. Het is ook betrokken bij verschillende stofwisselingsreacties in het lichaam. De referentiewaarden voor inname zijn 1,0 en 1,4 mg per dag. Vitamine B2 komt van nature voor in lever, volkoren producten en melk. (7)

Kan ik gezond afvallen met karnemelk?

Karnemelk is vetarm en rijk aan eiwitten. (1) Het is echter geen tovermiddel tegen zwaarlijvigheid. Als je calorieën wilt besparen, kun je karnemelk gebruiken in plaats van gewone koemelk. Een voordeel hierbij is het lage vetgehalte enerzijds en het verzadigende effect anderzijds.

Als je wilt afvallen, moet je ervoor zorgen dat je dagelijkse calorie-inname lager is dan de calorieën die je bijvoorbeeld door lichaamsbeweging verbruikt. (Image source: i yunmai / Unsplash)

Bij het bakken kun je karnemelk gebruiken in plaats van gewone koemelk. Dit vermindert het vetgehalte van gebak, wafels of pannenkoeken en niemand hoeft het zonder heerlijk gebak te stellen.

Een karnemelk dieet waarbij alleen karnemelk gedronken wordt is niet aan te bevelen. Dat zou vrij snel tot een tekort aan voedingsstoffen leiden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Bovendien treedt na afloop van het dieet snel het bekende jojo-effect op. Je komt vaak twee keer zoveel gewicht aan als je eerder verloor.

Is karnemelk gezond voor de darmen?

De melkzuurbacteriën die bij de boterbereiding gebruikt worden, komen ook voor in karnemelk. Deze hebben een langdurig positief effect op de darmgezondheid. De darm heeft veel bacteriën nodig om de darmwanden van voedingsstoffen te voorzien en het immuunsysteem te versterken. (2) Melkzuurbacteriën vind je ook in voedingsmiddelen zoals yoghurt, appelciderazijn of kaas.

De darm leeft in symbiose met vele bacteriën

.
De gezondheid van de darmen beïnvloedt vele processen in het lichaam. Zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is het bijzonder belangrijk om voor je darmgezondheid te zorgen. Voedingsmiddelen als suiker, vlees of witte bloem kunnen de darmen irriteren.

Welke karnemelk is gezond?

Je kunt karnemelk en pure karnemelk in de supermarkt kopen. Zuivere karnemelk is de gezondere optie omdat hij niet technologisch gemodificeerd mag zijn. Het blijft dus een natuurlijk product. Bij karnemelk kan de fabrikant water en magere melk toevoegen. (4)

Karnemelk heeft een verfrissende en lichtzure smaak. Dit ontstaat door melkzuurbacteriën toe te voegen. (Image source: Joice Kelly / Unsplash)

Gezoete karnemelk moet ook vermeden worden om verborgen suikers te voorkomen. Vaak zijn dat die met een smaak als framboos of citroen. Dit is geen zuivere karnemelk meer. Dit betekent dat er andere ingrediënten aan toegevoegd zijn.

Conclusie

Zuivere karnemelk is een natuurlijk product dat een bijproduct is van de boterbereiding. Er mogen geen andere ingrediënten of additieven aan toegevoegd worden. Door het hoge eiwitgehalte is karnemelk ook geschikt voor sporters. Ze letten vaak op hun eiwitbehoefte, omdat dit een positief effect heeft op de spieropbouw. De melkzuurbacteriën die het bevat hebben een positief effect op de darmflora en de darmgezondheid. (2)

Karnemelk bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en zink. Er zijn ook belangrijke vitamines zoals B2 en B12. Concluderend kan karnemelk als een gezond voedingsmiddel geclassificeerd worden.

Beeldbron: Oksana Bratanova / 123rf

Referenties (7)

1. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.
Bron

2. Ashaolu TJ, Reale A. A Holistic Review on Euro-Asian Lactic Acid Bacteria Fermented Cereals and Vegetables. Microorganisms. 2020;8(8):1176. Published 2020 Aug 3. doi:10.3390/microorganisms8081176
Bron

3. Bröer, Stefan, and Angelika Bröer. “Amino acid homeostasis and signalling in mammalian cells and organisms.” The Biochemical journal vol. 474,12 1935-1963. 25 May. 2017, doi:10.1042/BCJ20160822
Bron

4. Bundeszentrum für Ernährung/ Ruth Rösch, Düsseldorf/ 04.02.2020
Bron

5. Burr A. (1931) Die Nebenprodukte des Molkereibetriebes und ihre Verwertungen. In: Burr A. et al. (eds) Butter · Käse Milchpräparate und Nebenprodukte. Springer, Vienna. https://doi.org/10.1007/978-3-7091-9802-5_4
Bron

6. eatsmarter.de/27. Dez. 2018
Bron

7. Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), Österreichische Gesellschaft für Ernährung (ÖGE), Schweizerische Gesellschaft für Ernährung (SGE)/ 2018
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Nährwerttabelle
U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.
Ga naar bron
Milchsäurebakterien
Ashaolu TJ, Reale A. A Holistic Review on Euro-Asian Lactic Acid Bacteria Fermented Cereals and Vegetables. Microorganisms. 2020;8(8):1176. Published 2020 Aug 3. doi:10.3390/microorganisms8081176
Ga naar bron
Aminosäuren
Bröer, Stefan, and Angelika Bröer. “Amino acid homeostasis and signalling in mammalian cells and organisms.” The Biochemical journal vol. 474,12 1935-1963. 25 May. 2017, doi:10.1042/BCJ20160822
Ga naar bron
reine Buttermilch vs. Buttermilch
Bundeszentrum für Ernährung/ Ruth Rösch, Düsseldorf/ 04.02.2020
Ga naar bron
Nebenprodukte Molkerei
Burr A. (1931) Die Nebenprodukte des Molkereibetriebes und ihre Verwertungen. In: Burr A. et al. (eds) Butter · Käse Milchpräparate und Nebenprodukte. Springer, Vienna. https://doi.org/10.1007/978-3-7091-9802-5_4
Ga naar bron
Buttermilch-Diät
eatsmarter.de/27. Dez. 2018
Ga naar bron
Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), Österreichische Gesellschaft für Ernährung (ÖGE), Schweizerische Gesellschaft für Ernährung (SGE)/ 2018
Ga naar bron
Recensies