Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Een onaangenaam, tintelend gevoel op de huid, even krabben en daar is het: de vicieuze cirkel van jeukende huid. Ieder van ons kent het onaangename gevoel en de schijnbaar onstuitbare behoefte om te krabben.

Ook al heeft jeuk in de meeste gevallen onschadelijke en onschuldige oorzaken, toch kan jeuk een waarschuwingssignaal van het lichaam zijn. Maar het is in elk geval onaangenaam. Dus als je huid jeukt, kan het de moeite waard zijn om de oorzaak tot op de bodem uit te zoeken, zodat je snel van het vervelende gevoel af kunt komen.

In dit artikel willen we je uitleggen wat de oorzaak is van je jeukende huid en hoe je het probleem het beste kunt behandelen. We vertellen je ook hoe jeuk ontstaat en hoe je het kunt voorkomen voor het gebeurt.

De grondbeginselen in een notendop

 • Ongeveer één op de vijf Duitsers heeft last van een jeukende huid. Als de huid jeukt, kan dat erg vervelend en onaangenaam zijn voor de getroffenen.
 • De mogelijke oorzaken van jeuk zijn heel divers en kunnen onschuldig zijn of ook begeleidende symptomen van huidziekten of stofwisselingsziekten.
 • De behandeling van jeukende huid hangt af van de oorzaak en mag in ernstige gevallen alleen plaatsvinden na medisch onderzoek en consult.

Wat is jeukende huid?

Jeukende huid is een van de meest voorkomende symptomen. Jeuk, ook wel pruritus genoemd, veroorzaakt een bijna onverzadigbaar en ondraaglijk verlangen om de aangedane plek te krabben, te wrijven of te schrobben.

Gemiddeld heeft ongeveer één op de vijf Duitsers last van een jeukende huid. Jeuk was oorspronkelijk een waarschuwingssignaal van het lichaam om het te waarschuwen voor irriterende stoffen en parasieten.

Het krabben van de getroffen plek kan op korte termijn verlichting geven, maar meestal maakt het de jeuk erger.

Jeuk op de huid kan vaak onschadelijke oorzaken hebben. Maar als het langer duurt en vaker voorkomt, kan het ook een aanwijzing van ziekte zijn.

In zulke gevallen moet je je onmiddellijk door je arts laten onderzoeken. Als het langer dan zes weken duurt, heet het chronische jeuk.

Een jeukende huid kan iedereen treffen en wordt als zeer onaangenaam ervaren. (Beeldbron: 123rf.com / 51072589)

Achtergrond: Wat je moet weten over jeukende huid

Ongeacht of de oorzaak van de jeuk onschuldig en ongevaarlijk is of aan een ziekte te wijten is – een jeukende huid kan een kwelling worden voor de getroffenen en is uiterst vervelend.

Als je vermoedt dat de oorzaak een allergische reactie of zelfs een ziekte is, moet je onmiddellijk naar je dokter gaan.

Wat kan jeuk veroorzaken?

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Een jeukende huid kan onschuldig zijn of het kan erop wijzen dat er iets mis is in het lichaam. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Droge huid

Een droge huid kan veroorzaakt worden door een gebrek aan natuurlijke huidvetten. Als de gevoelige barrière van de huid uit balans is, vermindert de natuurlijke talgproductie. Als gevolg daarvan droogt de huid uit en ontstaat er meestal roos.

Te vaak wassen met vernietigt de huideigen vochtbarrière, maar ook te weinig vochtinname kan de huid doen uitdrogen.

Lage luchtvochtigheid in verwarmde kamers kan de huid ook uitdrogen. Dus moet je ervoor zorgen dat je niet elke dag doucht, voldoende water drinkt en je huid in de winter extra verzorgt.

Geïrriteerde huid

Jeuk wordt ook heel vaak veroorzaakt door een geïrriteerde huid. Te strakke kleren en ruwe stoffen kunnen roodheid en jeuk veroorzaken.

Maar te vaak of te agressief scheren – vooral op gevoelige plekken zoals je oksels of geslachtsdelen – kan je huid ook geïrriteerd en jeukerig maken.

Je kunt er dus het beste voor zorgen dat je kleren niet te strak of te ruw zitten, en dat je voorzichtig bent bij het scheren en ongeparfumeerde crème op je huid gebruikt na het scheren om een geïrriteerde en jeukende huid te voorkomen.

Medicijnen

Allerlei medicijnen kunnen jeuk als bijwerking veroorzaken. De geneesmiddelen die het vaakst jeuk veroorzaken zijn onder andere

 • Antibiotica
 • Opiaten
 • Ontstekingsremmers
 • Antimalarialen
 • Psychoparhamaka
 • Antihypertensiva
 • Anticoagulantia

Veel medicijnen kunnen jeuk veroorzaken. Afhankelijk van de intensiteit moet je overwegen de medicatie verantwoord te stoppen. (Bron: pixabay.com / stevepb)

Zwangerschap

De overrekking van de huid op de buik leidt tot jeuk, vooral in de tweede helft van de zwangerschap.

Maar ook hormonale veranderingen in de stofwisseling kunnen de onaangename jeuk bevorderen.

Allergieën

Dierenhaar, metalen, latex, geurstoffen en kleurstoffen kunnen allergische reacties veroorzaken en jeuk op de huid opwekken.

Vaak zijn bij deze allergische reacties de getroffen delen van de huid rood en kan er uitslag ontstaan. Ook insectenbeten kunnen zulke reacties veroorzaken.

Andere oorzaken

Jeuk kan veel meer oorzaken hebben dan we tot nu toe beschreven hebben. Verschillende huidziekten, zoals atopische dermatitis, of inwendige ziekten zoals leverziekte, nierziekte, ijzertekort of diabetes kunnen ook verantwoordelijk zijn.

Om je een beter overzicht te geven van andere mogelijke oorzaken van jeukende huid, hebben we ze hier in een tabel voor je op een rijtje gezet:

Oorzaak Beschrijving
Diabetes Ongeveer 20-40% van alle diabetici heeft last van een droge en jeukende huid. Dit is meestal te wijten aan hoge bloedglucosewaarden, die vochtverlies veroorzaken.
Neurodermatitis Bij neurodermatitis ontbreekt het de huid aan natuurlijke huidvetten en vocht. Kenmerkend zijn jeukende en meestal schilferende plekken op de ruggen van de knieën en de krommingen van de armen.
Nierinsufficiëntie Ongeveer 40% van alle patiënten met progressieve nierinsufficiëntie heeft ook last van een jeukende huid. Stofwisselingsproducten die niet meer door de nieren kunnen worden uitgescheiden zijn een mogelijke aanleiding voor de jeuk.
Rijpe huid Door het natuurlijke verouderingsproces en invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en UV-straling, verliest de huid steeds meer vocht en wordt ze vatbaarder voor jeuk.
Psoriasis De chronische ontstekingsziekte psoriasis verloopt in fasen en veroorzaakt verhoogde celvorming op de bovenste laag van de huid. Dit resulteert in schilferige huidplekken die vaak onaangenaam jeuken.
Psychologische stress Psychologische stress, zoals stress, kan ook jeuk opwekken. De jeuk kan over het hele lichaam gevoeld worden of geconcentreerd zijn op bepaalde plekken

Wat zijn de gevolgen van jeukende huid?

Jeukende huid is erg onaangenaam en kan een ware kwelling worden voor de getroffenen. De voortdurende drang om aan de aangetaste plek te krabben kan de concentratie en aandacht ernstig belemmeren.

Afhankelijk van de duur en intensiteit van de jeuk kan het krabben ontstekingen en open, bloedende plekken op de huid veroorzaken, die vaak erg pijnlijk zijn.

Jeuk van de huid wordt vaak beschreven als een vicieuze cirkel, want krabben of wrijven op de aangedane plek verlicht de jeuk op korte termijn, maar meestal versterkt het de jeuk en wordt het verlangen om weer te krabben groter.

Wat te doen tegen jeukende huid: de beste behandelingen

Om je jeukende huid zo goed mogelijk te behandelen, moet je eerst de oorzaak kennen.

Maar je moet bij het kiezen van een behandelingsmethode ook rekening houden met de conditie van je huid. Er zijn drie verschillende voorwaarden

 1. Pruritus cum materia: De jeuk wordt veroorzaakt door een huidziekte die al duidelijk zichtbaar is.
 2. Pruritus sine materia: De huid vertoont nog geen veranderingen en ziet er gezond uit.
 3. Pruritus met chronische krasplekken: De huid is zo erg opgekrabd dat eventuele huidziekten niet meer zichtbaar zijn.

Wat helpt tegen een droge en jeukende huid?

In de meeste gevallen wordt een droge huid veroorzaakt door uitdroging van het lichaam of vochtverlies door invloeden van buitenaf.

Je moet vermijden dat je te vaak doucht met uitdrogende zepen en voldoende vloeistoffen drinkt.

Kokosolie is bijzonder geschikt voor de verzorging van de droge huid, omdat ze zeer rijk is, een vochtinbrengende werking heeft en antibacterieel is. (Bron: pixabay.com / moho1)

Rijke oliën en vochtinbrengende lotions en crèmes hebben een vochtinbrengende werking en helpen de droge huid te behandelen.

Wel moet je ervoor zorgen dat je huidverzorgingsproducten vrij zijn van parfum, alcohol of andere chemische stoffen, want die kunnen, in het ergste geval, de droogheid nog erger maken.

Welke huismiddeltjes zijn er voor een jeukende huid en welke gedragsmaatregelen kunnen helpen?

Als je huid jeukt en er zijn geen ernstige oorzaken, kun je het alleen met huismiddeltjes behandelen.

Maar ook bepaalde gedragingen kunnen een eind maken aan de vervelende jeuk. Om je een overzicht te geven van de verschillende methoden, hebben we een tabel voor je opgesteld:

Methode Effect
Het koelen van de huid Korte koude douches, koelende kompressen of lotions met een verkoelende werking kunnen de geïrriteerde huid kalmeren en je uk verlichten. Bij bepaalde huidziekten zoals netelroos moet kou echter vermeden worden, omdat anders de ziekte verergert.
Vermijd huidverwondingen Als de jeuk erg hevig is, kunnen er snel huidverwondingen ontstaan, die in het ergste geval de jeuk nog erger maken. Door je vingernagels te knippen of krabhandschoenen te dragen, kun je de kans op verwonding van je huid aanzienlijk verkleinen.
Ontspanning Het gevoel van jeuk kan versterkt worden door psychische spanning en stress. Je moet stress zo veel mogelijk vermijden en ontspanningsoefeningen proberen zoals yoga of meditatie.
Hamamelis Hamamelis is een noot uit Noord-Amerika die daar al door de Indianen gebruikt werd als middel tegen hevige jeuk. Tegenwoordig wordt het distillaat van de notenplant gebruikt als ingrediënt in veel geneeskrachtige zalven.

Welke geneesmiddelen zijn er voor jeukende huid?

De medicinale behandelingsmethoden voor jeukende huid zijn even gevarieerd als de oorzaken ervan. Er wordt echter een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen externe drugsbehandeling en interne drugsbehandeling.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat de respectieve medicijnen alleen geschikt zijn voor specifieke oorzaken en dat ze meestal door een arts moeten worden voorgeschreven.

Uitwendige

medicijnen Veel medicijnen worden in de vorm van zalven, crèmes of oliën aangebracht om de jeuk op de aangedane plekken van de huid te behandelen. De meest effectieve remedies zijn o.a.

 • Etherische oliën
 • Antihistaminica
 • Topische glucocorticoïden
 • Lokale anesthetica
 • Looistoffen
 • Zinkoxide
 • Capsaïcine
 • Calcineurine remmers

Inwendige medicijnen

In sommige gevallen moeten tabletten, capsules of druppels ingenomen worden om de jeuk te behandelen. De meest gebruikte medicijnen zijn:

 • Antihistaminica
 • Mastcel stabilisatoren
 • Leukotrieen antagonisten
 • Glucocorticoïden
 • Antidepressiva
 • Antiepileptica
 • Opioïden

Hoe kun je een jeukende huid voorkomen?

Je kunt preventieve maatregelen nemen om de vervelende jeuk in de eerste plaats te voorkomen.

Zoals je al gezien hebt, zijn een gezond vochtgehalte en een voortdurende productie van talg van cruciaal belang voor een gezonde huid.

Een goede verzorging zorgt ervoor dat de huid niet uit balans raakt en beschermt tegen uitdroging en irritatie. (Bron: pixabay.com / chezbeate)

Als je erfelijke huidziekten hebt zoals neurodermatitis of stofwisselingsziekten zoals diabetes, kun je natuurlijk alleen de symptomen van een jeukende huid behandelen. Maar je kunt een jeukende huid door invloeden van buitenaf gemakkelijk voorkomen.

Het is belangrijk dat je voldoende vloeistoffen drinkt en evenwichtig eet, zodat je lichaam alle belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dit helpt om de huideigen beschermende barrière in stand te houden.

Daarnaast moet je, indien nodig, je huid ondersteunen met geschikte huidverzorgingsproducten die een lipide-herstellend effect hebben.

Vooral in het koude seizoen heeft de huid de neiging uit te drogen door de lage luchtvochtigheid en heeft ze ondersteuning nodig.

Wat je nog meer moet weten over jeukende huid

Wat gebeurt er in de hersenen als de huid jeukt?

Tot nu toe werd aangenomen dat jeuk gemedieerd werd door pijnreceptoren in de hersenen. Maar recente bevindingen tonen aan dat gespecialiseerde zenuwen, die zich overal onder de huid bevinden, verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van de prikkels.

Deze zenuwen reageren op temperatuurveranderingen, huidcontact, en verschillende boodschapperstoffen zoals histamine of serotonine.

De zenuwen pikken deze prikkels op en geven ze via het ruggenmerg door aan de hersenen. Daar brengt de jeuk dan de reflex “krabben” op gang.

De behoefte om te krabben is een natuurlijke reactie van het lichaam om de onaangename jeuk te verlichten. Krabben veroorzaakt pijnprikkels die de jeuk voor korte tijd maskeren. De jeuk en de behoefte om te krabben komen echter na korte tijd weer terug.

Krabben irriteert de huid en versterkt meestal zelfs de jeuk. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, want de hersenen beginnen ontstekingsstoffen zoals histamine af te geven, waardoor de jeuk nog erger wordt.

Om je te helpen meer te weten te komen, hebben we een video voor je samengesteld:

Waarom jeukt de huid als ze geneest?

Als open plekken op de huid genezen, vormen zich meestal korstjes. Dit is een teken dat de wond goed geneest, maar helaas leiden korstjes tot onaangename jeuk.

De jeuk wordt veroorzaakt door de nieuwe cellen, die “afspreken” om de huidlagen opnieuw op te bouwen en boodschapperstoffen sturen, die dan door de hersenen als jeuk worden waargenomen.

Voor een voorspoedig genezingsproces is het echter belangrijk dat de korst niet door krabben verwijderd wordt.

Omdat anders de open plek weer onbeschermd is en er bacteriën of ziekteverwekkers in de wond kunnen komen en een infectie veroorzaken.

Conclusie

Samenvattend kan gezegd worden dat – wat de oorzaken ook zijn – wanneer de huid jeukt, dit voor iedereen onaangenaam is. In de meeste gevallen is de behandeling ongecompliceerd en gemakkelijk te integreren in de persoonlijke hygiëne.

De onschadelijke oorzaken, zoals een droge huid, kunnen heel snel met succes behandeld worden en kunnen zelfs op lange termijn vermeden worden door je gedrag te veranderen.

In ernstiger gevallen moet je de waarschuwingssignalen van je lichaam niet licht opvatten en je door je arts laten onderzoeken, zodat je de symptomen van eventuele ziektes en de oorzaken ervan goed kunt behandelen en voorkomen dat ze erger worden.

Beeldbron: 123rf.com / 38843363

Recensies