bloemen in het veld
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020

Onze selectiecriteria

50Onderzochte producten

23Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Heb je het gevoel dat je minder vaak naar de wc gaat dan normaal? Ben je op zoek naar een manier om de gezondheid van je darmen te verbeteren? Inuline kan het antwoord zijn! Deze oplosbare vezel heeft naar verluidt een hele reeks voordelen voor het menselijk lichaam.

Dankzij de prebiotische functie bevordert inuline de ontwikkeling van darmbacteriën die goed zijn voor je gezondheid. Bovendien komt de stof je lichaam op nog veel meer manieren ten goede. Wil je weten hoe? In dit artikel vertellen we het je.

Belangrijk om te weten

 • Inuline is een oplosbare voedingsvezel die is samengesteld uit fructosemoleculen. De stof wordt vaak gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige en culinaire eigenschappen.
 • Omdat inuline niet verteerbaar is, bereikt het de dikke darm intact en functioneert het als voedsel voor de darmbacteriën.
 • De inuline die wordt gebruikt in supplementen is afkomstig van verschillende plantaardige bronnen. De stof kan worden gecombineerd met probiotica om meer goede bacteriën aan de darmen te leveren. Niet iedereen echter verdraagt inuline, waardoor het met de nodige zorg moet worden gebruikt.

De beste inuline-supplementen op de markt: onze aanbevelingen

Er is een breed aanbod aan inuline-producten op de markt. Om je te helpen het beste product te vinden, hebben we een selectie gemaakt met de beste opties die op de markt verkrijgbaar zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Het inuline-product met de beste prijs-kwaliteitverhouding


AffiliateLink


Inuline 1kg

Het bedrijf achter Vivio is ontstaan als gevolg van liefde voor gezonde voeding en de behoefte om een gezonde en actieve levensstijl te promoten. En dat merk je aan de producten van Vivio, zoals dit inuline-product.

De vezel helpt bij het behoud van een goede spijsvertering, het verminderen van constipatie en om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Je kunt het poeder eenvoudig aan allerlei recepten toevoegen, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel voor sauzen en soepen, of als zoetstof.

Het inuline-supplement met de beste combinatie van ingrediënten


AffiliateLink


Probiotica en Prebiotica 40 Miljard Natuurlijke Probiotische Bacteriën Probiotica Pillen 6 Bacteriestammen Inuline Behoud van de Darmflora Darmbalans 60 Plantaardige Capsules EC N2 Natural Nutrition

🌱 40.000 MILJOEN PROBIOTISCHE BACTERIËN Dosis + PREBIOTICA: Probiotica zijn micro-organismen die van nature in het menselijk lichaam leven. Het natuurlijke supplement van Probiotica + Prebiotica heeft 6 Probiotische stammen die in symbiose werken om de Prebiotica het voedsel van deze (Inuline) efficiënt te maximaliseren. De groei en de proliferatie van de bacteriële flora stimuleren die bijdragen aan het versterken van je darmflora.
🔰 VERBETERT WEERSTAND, DE STOELGANG EN BALANS VAN ORGANISME IN DE DARMEN: het samenwerking van Probiotica en Prebiotica van N2 Natural Nutrition helpt het immuunsysteem te versterken, maagdarmstoornissen te voorkomen en te verbeteren, de flora, stoelgang en het gehele spijsverteringsstelsel verbeteren Bovendien helpen bacteriën ons lichaam in balans te houden.
💊 CAPSULES CHLOROPHYLL, VRIJ VAN MAGNESIUM STEARAAT, GLUTEN EN LACTOSE: Ons Prebiotica- en Prebiotica supplement zit in plantaardige chlorofyl capsules en niet in tabletvorm, om maximale concentratie en zuiverheid te bieden, het gebruik van agglomeraten te minimaliseren, de absorptie van de actieve ingrediënten te maximaliseren en het vermindert darmirritatie.
🌿Probiotica en Prebiotica: 100% natuurlijke supplement. Vervaardigd in CE-laboratoria, voldoen ze aan de strikte productienormen en processen volgens de ISO 9001 norm, Amerikaanse FDA, GMP (Good Manufacturing Practices). Onze ingrediënten zijn transgeen vrij en zijn volgens het “Cruelty-free” principe gemaakt (Zonder dierproeven)
📩 GARANTIE TEVREDENHEID: Voor het N2 Natural Nutrition is de tevredenheid van onze klanten de reden van ons bestaan. Als u vragen of suggesties heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team met goede voedingsdeskundigen en supplementen-experts zullen je graag adviseren over de beste oplossing voor jou.

Het natuurlijke supplement van N2 Natural Nutrition bevat 6 probiotische stammen die in symbiose werken met prebiotica, om het voedsel voor de probiotica (inuline) efficiënt te maximaliseren. Met de combinatie van 40.000 miljoen probiotische bacteriën levert het supplement vezels en allerlei andere belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid.

Het supplement helpt om de weerstand en de stoelgang te verbeteren. De capsules zijn eenvoudig in te nemen. Eén pot is ongeveer voldoende voor een maand voorraad.

Het beste inuline-supplement als zoetstof

Het inuline-poeder van Now Foods bevat vezelrijke koolhydraten die afkomstig zijn uit fruit, groente en kruiden. De prebiotische functie stimuleert de groei van de vriendelijke en gezonde darmbacteriën voor een goede darmgezondheid.

Het supplement heeft een zoete smaak, waardoor het zeer geschikt is als zoetstof in de keuken. Het potje bevat 227 gram poeder dat eenvoudig aan recepten zoals soepen, sauzen, smoothies en beslag toe te voegen is. Dit product is bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Het beste inuline-supplement voor vegetariërs en veganisten

Dit inuline-supplement van Natural Elements mag absoluut niet in ons lijstje met favorieten ontbreken. Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, is eenvoudig in te nemen en heeft een sterk gewenst effect. Het inuline-supplement is 100% geschikt voor vegetariërs en veganisten en bevat geen ongewenste toevoegingen zoals magnesiumstearaat, antiklontermiddelen en smaak- of kleurstoffen.

Het wordt geproduceerd in Duitsland, volgens de strenge veiligheidsnormen van ons buurland. Over de grens bestellen was nog nooit zo makkelijk.

Shopgids: Alles wat je moet weten over inuline

Inuline is een oplosbare voedingsvezel die veel voorkomt in diverse voedingsmiddelen. Je kunt de stof via je voeding of met een supplement binnenkrijgen. Het levert veel voordelen op voor je gezondheid, met name voor je darmen, door het aantal goede bacteriën te voeden en te verhogen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over inuline.

gezond meisje

Inuline dient als voedsel voor de goede darmbacteriën en kan zo je darmflora verbeteren. (Bron: Mangostar: 84673265/ 123rf.com)

Wat is inuline?

Inuline is een oplosbare voedingsvezel (1) die veel voorkomt in verschillende planten zoals cichorei, paardenbloem en artisjok. De stof is vernoemd naar de eerste plant waarin de stof werd ontdekt, naast een geelbloemig kruid, inula helenium genaamd.

De vezel wordt in de voedingsindustrie gebruikt om de textuur en smaak van veel voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en granen te verbeteren (2). Omdat het een fructaan is, kan het bovendien worden gebruikt als een caloriearme zoetstof.

Tegelijkertijd wordt inuline in de farmaceutische industrie in verschillende preparaten gebruikt. De stof biedt veel voordelen voor de gezondheid (3). Wil je weten hoe je van de nuttige eigenschappen van ilune kunt profiteren? We laten het je verderop in dit artikel zien.

Dr. Jordan RubinNatuurgeneeskundige en voedingsdeskundige
“Prebiotica kunnen probiotica helpen om het calcium in het lichaam te gebruiken. Dit helpt je lichaam om sterkere botten te krijgen.”

Waar zit inuline in?

Inuline is een volledig natuurlijk ingrediënt dat uit veel voedingsmiddelen kan worden verkregen. Hieronder vind je een greep uit de voedingsmiddelen waar inuline in zit (3):

Voedingsmiddel Beschrijving Hoeveelheid inuline per 100 gram van het voedingsmiddel
De wortels van yacon (ook wel: appelwortel of yakon) Eetbare knol.

Ziet eruit als een zoete aardappel met een dikke roodachtige schil.

35 gram
Steviablad Plant uit de zonnebloemfamilie.

Het blad wordt gebruikt als zoetstof.

18 tot 23 gram
Knoflook Plant uit de narcisfamilie.

De bol is eetbaar en heeft een intense geur en smaak.

14 tot 23 gram
Gerst Lijkt erg op tarwe.

Het zaad wordt gebruikt om mout en ander voedsel te bereiden.

18 tot 20 gram
Asperges Kruidachtige plant afkomstig uit de Middellandse Zee.

De smaak kan een beetje bitter zijn.

15 gram
Ui Plant uit de narcisfamilie met een sterke en aromatische smaak. 5 tot 9 gram

In sommige gevallen is het nodig om een supplement te gebruiken. Onthoud echter dat een gezond voedingspatroon nooit mag worden vervangen door een voedingssupplement.

Waar is inuline goed voor?

Inuline biedt veel voordelen voor de gezondheid van het menselijke lichaam. Wil je weten waar inuline goed voor is? We leggen het hieronder uit (4):

Voordelen voor het spijsverteringssysteem

De voordelen van inuline voor de spijsvertering zijn:

 1. Verlicht constipatie: Inuline mengt zich met de ontlasting en neemt vocht op in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt. Bovendien zou het de beweging van de dikke darm en op die manier de stoelgang bevorderen. Diverse studies bevestigen dit effect bij het gebruik van een inuline-supplement, zowel bij jongeren als bij ouderen (5, 6, 7, 8, 9).
 2. Bevordert de darmmicrobiota: Alle bacteriën in de darmen worden samen de ‘darmmicrobiota’ of ‘darmflora’ genoemd. Inuline, een stof die de dikke darm bijna intact bereikt, kan dienen als voedsel voor deze organismen, met name de bacteriën die bekend staan ​​als bifidobacteriën (10, 11).
 3. Heeft gunstige eigenschappen voor coeliakiepatiënten: Onderzoek toont aan dat inuline de opname van voedingsstoffen bij mensen met een glutenintolerantie kan verbeteren (12). Er is echter nog meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen. Dit effect lijkt namelijk niet voor alle coeliakiepatiënten op te gaan.
 4. Kan diarree die wordt veroorzaakt door antibiotica verminderen: Hoewel inuline constipatie bestrijdt door de ontlasting te verzachten, kan het ook diarree bestrijden door de darmflora te verbeteren, met name diarree die wordt veroorzaakt door antibiotica (13). De onderzoeken die deze resultaten bevestigen bevinden zich echter nog in een zeer pril stadium. Er is dus meer bewijs nodig om deze aannames verder te bevestigen.

Voordelen voor de stofwisseling

De voordelen van inuline voor de stofwisseling zijn:

 1. Heeft gunstige eigenschappen voor mensen met diabetes type 2: Het is gebleken dat een kortdurend gebruik van inuline in combinatie met diabetesmedicatie de bloedsuikerspiegel bij diabetici verbetert (14). De effecten op lange termijn zijn echter nog onbekend.
 2. Kan de triglyceriden en het cholesterol verlagen: Onderzoek toont aan dat inuline de bloedspiegels van triglyceriden en het slechte cholesterol kan verlagen bij mensen die een teveel van deze componenten in het bloed hebben (15).
 3. Helpt om af te vallen: Er zijn onderzoeksresultaten die suggereren dat het opnemen van inuline in je dieet je eetlust kan verminderen (16, 17). Op die manier zou inuline dus helpen om gewicht kwijt te raken. De stof moet echter niet worden verward met een vetverbrander, omdat het altijd moet worden gecombineerd met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging voor het gewenste effect.

Het wordt afgeraden om zomaar zelf te starten met een inuline-supplement, omdat je last kunt krijgen van ongewenste symptomen als je het supplement niet op de juiste wijze gebruikt. Volg daarom altijd de instructies van je huisarts op en ga verantwoord om met het supplement.

gezond bord met asperges

Asperges zijn een heerlijke en voedzame bron van inuline.  (Bron: Yastremska: 94146263/ 123rf.com)

Inuline als zoetstof: goed of slecht?

Inuline is op zichzelf niet erg zoet, maar wanneer het in grotere hoeveelheden wordt gebruikt of in combinatie met andere zoetstoffen, kan het zoetheid aan je favoriete gerechten toevoegen. De vraag is, is inuline als zoetstof goed of slecht voor je?

Voordelen

Inuline als zoetstof biedt de volgende voordelen:

 • Calorieën: Inuline bevat minder calorieën dan suiker (20). Afhankelijk van de gebruikte inuline kan het ongeveer 1,5 calorieën per gram opleveren, terwijl suiker ongeveer 3,87 calorieën levert. Dat is dus bijna 3 keer zoveel!
 • Glycemische index: De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd, als glucose in het bloed worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel verhogen. Hoe hoger de glycemische index, hoe groter het vermogen om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Gelukkig heeft inuline een glycemische index van 0 (21).
 • Smaak: Inuline heeft een vrij neutrale en licht zoete smaak, waardoor het één van de meest populaire zoetstoffen onder consumenten is. Veel industrieën gebruiken het om de smaak en textuur van hun producten te verbeteren.
 • Opname van voedingsstoffen: Inuline kan de opname van andere voedingsstoffen in voedsel verbeteren, vooral van calcium (22, 23, 24). Er is echter meer onderzoek nodig om dit effect te bevestigen.

Nadelen

Inuline als zoetstof brengt ook enkele nadelen met zich mee:

 • Hoge doses van meer dan 30 milligram per dag kunnen diarree, gasvorming of zelfs een opgeblazen gevoel in de buik veroorzaken (4).
 • Sommige mensen kunnen een fructose-intolerantie hebben. De inname van inuline kan in die gevallen de symptomen van inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom verergeren.
 • Inuline is niet geschikt voor low-FODMAP diëten.

Dit zijn de voor- en nadelen van inuline als zoetstof. We hopen dat je aan de hand van de bovenstaande lijsten snel zult bepalen of inuline hetgeen is waar jij naar op zoek bent.

bloemen in het veld

Inuline is vernoemd naar de eerste plant waarin de stof werd ontdekt, naast een geelbloemig kruid, inula helenium genaamd. (Bron: Weiß: 125524853/ 123rf.com)

Inuline dosering

Er is geen vaste dagelijkse dosis gedefinieerd voor inuline. Wel zijn er onderzoeken waarin de volgende doses voor supplementen gebruikt zijn (4):

 • Constipatie: Doses variëren van 4 gram (6) tot 15 gram per dag (8), gedurende maximaal 4 weken.
 • Diabetes en obesitas: In de meeste onderzoeken werd gedurende 6 tot 12 weken 20 tot 30 gram inuline gebruikt (12).
 • Verbeterde darmflora: Er werd 10 tot 16 gram inuline gebruikt, gedurende periodes met verschillende lengtes (10, 11).
 • Hoge niveaus van triglyceriden in het bloed: De gebruikelijke doses in dit soort gevallen zijn 14 gram inuline per dag.

We raden in geen geval aan om deze doses te gebruiken zonder toezicht van een arts. Een plotselinge stijging in het vezelgehalte in je lichaam kan maag- en darmklachten zoals diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel in de buik veroorzaken.

Hoe gebruik je een inuline-supplement?

Een inuline-supplement is heel gemakkelijk in je dagelijkse routine op te nemen, vooral als je onze onderstaande tips opvolgt:

 • Meestal wordt aanbevolen om ongeveer 8 gram inuline per dag in te nemen, wat overeenkomt met één theelepel.
 • Je kunt inuline-poeder mengen met bijvoorbeeld water, een sapje, smoothies, yoghurt of melk.
 • Sommige inuline-producten zijn hittebestendig, zodat je het kunt toevoegen aan thee, koffie of bakrecepten.
 • Als je een supplement in capsule- of tabletvorm inneemt, doe dit dan met voldoende water.
 • Sommige inuline-supplementen bevatten ook probiotica. Soms zijn deze preparaten gevoelig voor warmte. Het combineren met warme dranken kan de effectiviteit van het product dan beïnvloeden.

Zoals je ziet, is het gebruik van een inuline-supplement erg eenvoudig. Onthoud echter dat een gezond voedingspatroon nooit mag worden vervangen door een voedingssupplement.

metingen doen

Er zijn onderzoeksresultaten die suggereren dat het opnemen van inuline in je dieet je eetlust kan verminderen. Op die manier zou inuline dus kunnen helpen om gewicht kwijt te raken. (Bron: Guzhva: 102945501/ 123rf.com)

Voor wie zijn inuline-supplementen ongeschikt?

Niet iedereen heeft baat bij het gebruik van inuline-supplementen. Als je in één of meerdere van de volgende bevolkingsgroepen valt raden we af om ze te gebruiken, tenzij anders voorgeschreven door een arts. Inuline-supplementen zijn niet geschikt voor mensen die (4):

 • Zwanger zijn of borstvoeding geven.
 • Minderjarig zijn.
 • Allergisch of gevoelig zijn voor fructose.
 • Een prikkelbaar darmsyndroom of een inflammatoire darmaandoening hebben.
 • Vaak last van diarree hebben.
 • Last van obstipatie hebben.
 • Aan een leverziekte lijden.
 • Aan een andere ernstige gezondheidstoestand lijden.

Wat zijn de nadelige effecten van inuline?

Inuline kan maag- en darmklachten veroorzaken, zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel in de buik, diarree en obstipatie. Dat geldt vooral als de stof wordt geconsumeerd in doses van meer dan 30 gram.

Sommige mensen kunnen deze symptomen echter ook bij lagere doses vertonen. De oplosbare vezels kunnen deze effecten namelijk veroorzaken als je niet gewend bent om inuline te consumeren.

Als je inuline-supplementen wilt gebruiken, denk er dan aan om dit onder begeleiding van je huisarts te doen. De arts zal je helpen de inname geleidelijk op te hogen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ben je klaar om het beste inuline-supplement voor jou te vinden? Maak je helemaal klaar met onze tips! Hieronder laten we je zien op welke factoren je moet letten bij je aankoop:

Allergenen

Hoewel inuline bij de meeste consumenten geen allergische reacties veroorzaakt, is het belangrijk dat je de inname van inuline vermijdt als je allergisch of intolerant bent voor:

 • Ambrosia
 • Chrysanten
 • Goudsbloemen
 • Madeliefjes
 • Fructanen of fructose

Inuline behoort namelijk tot dezelfde families als deze planten, met daarin fructanen als componenten van fructose.

magnesium poeder

Inuline kan worden verkregen uit het steviablad. (Bron: Dionisvera: 101234634/ 123rf.com)

Vegetariërs en veganisten

Ben je vegetariër of veganist? Inulinepoeder is in de meeste gevallen gelukkig volledig veganistisch. Als je er echter voor kiest om een supplement in capsulevorm te gebruiken, moet je opletten dat deze niet bedekt is met gelatine, een bindmiddel van dierlijke oorsprong.

Zorg ervoor dat het supplement dat je koopt gecertificeerd vegetarisch of veganistisch is, zodat je geen spijt krijgt van je aankoop. Gelukkig zijn er veel producten op de markt die bij deze levensstijl passen. Het is als vegetariër of veganist dus niet moeilijk om een geschikt inuline-supplement te vinden.

Dr. Eric BergChiropractor
“Prebiotica is de voeding voor onze darmflora. De belangrijkste voordelen van prebiotica zijn het verminderen van een hongergevoel en het optimaliseren van de opname van inuline.”

Combinatie met andere zoetstoffen

Inuline op zichzelf is een zoetstof met een matige intensiteit. In veel gevallen wordt de stof daarom gecombineerd met andere zoetstoffen of suikervervangers, zoals aspartaam ​​en sucralose, om de zoetheid te versterken zonder de aangename smaak te verliezen.

Sommige onderzoekers maken zich zorgen over het gebruik van deze zoetstoffen vanwege geruchten over kankerverwekkende effecten. Er is echter nog onvoldoende bewijs om deze veronderstelling te bevestigen (25).

Samenvatting

De gezondheid van je darmen heeft een grote invloed op de rest van je lichaam. Om deze reden is het van groot belang om je darmen goed te voeden om de goede bacteriën die erin leven te ondersteunen. Inuline helpt je hierbij, een voedingsvezel met een grote kracht om de darmgezondheid te verbeteren.

In deze shopgids ontdek je wat de beste producten met inuline zijn en op welke factoren je moet letten bij je aankoop.

Vond je ons artikel over inuline interessant? Laat hieronder je reactie achter en vergeet niet dit artikel te delen op social media.

(Bron van de header afbeelding: Volkova: 144364386/ 123rf.com)

Referenties (25)

1. Cherbut C. Inulin and oligofructose in the dietary fibre concept. British Journal of Nutrition. 2002;87(S2).
Bron

2. Shoaib M, Shehzad A, Omar M, Rakha A, Raza H, Sharif HR, et al. Inulin: Properties, health benefits and food applications. Carbohydrate Polymers. 2016; 147:444–54.
Bron

3. Roberfroid MB. Inulin-Type Fructans: Functional Food Ingredients. The Journal of Nutrition. 2007;137(11).
Bron

4. Personal de WebMD. Inulin: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Bron

5. Collado L. Effectiveness of inulin intake on indicators of chronic constipation; a meta-analysis of controlled randomized clinical trials. Nutrición Hospitalaria. 2014;30(2).
Bron

6. Micka A, Siepelmeyer A, Holz A, Theis S, Schön C. Effect of consumption of chicory inulin on bowel function in healthy subjects with constipation: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2017 feb;68(1):82-89.
Bron

7. Watson AW, Houghton D, Avery PJ, Stewart C, Vaughan EE, Meyer PD, et al. Changes in stool frequency following chicory inulin consumption, and effects on stool consistency, quality of life and composition of gut microbiota. Food Hydrocolloids. 2019; 96:688–98. F
Bron

8. Hond ED, Geypens B, Ghoos Y. Effect of high performance chicory inulin on constipation. Nutrition Research. 2000;20(5):731–6
Bron

9. Marteau P, Jacobs H, Cazaubiel M, Signoret C, Prevel JM, Housez B. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2011 Mar;62(2):164-70.
Bron

10. Hiel S, Gianfrancesco MA, Rodriguez J, Portheault D, Leyrolle Q, Bindels LB, et al. Link between gut microbiota and health outcomes in inulin -treated obese patients: Lessons from the Food4Gut multicenter randomized placebo-controlled trial. Clinical Nutrition. 2020
Bron

11. Ramirez-Farias C, Slezak K, Fuller Z, Duncan A, Holtrop G, Louis P. Effect of inulin on the human gut microbiota: stimulation of Bifidobacterium adolescentis and Faecalibacterium prausnitzii. British Journal of Nutrition. 2008;101(4):541–50.
Bron

12. S Krupa-Kozak U, Markiewicz L, Lamparski G, Juśkiewicz J. Administration of Inulin-Supplemented Gluten-Free Diet Modified Calcium Absorption and Caecal Microbiota in Rats in a Calcium-Dependent Manner. Nutrients. 2017;9(7):702.
Bron

13. Videlock EJ, Cremonini F. Meta-analysis: probiotics in antibiotic-associated diarrhoea. Aliment Pharmacol Ther. 2012 jun;35(12):1355-69.
Bron

14. Rao M, Gao C, Xu L, Jiang L, Zhu J, Chen G, et al. Effect of Inulin-Type Carbohydrates on Insulin Resistance in Patients with Type 2 Diabetes and Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Diabetes Research. 2019; 2019:1–13.
Bron

15. Guo Z, Liu X-M, Zhang Q-X, Tian F-W, Zhang H, Zhang H-P, et al. Effects of inulin on the plasma lipid profile of normolipidemic and hyperlipidemic subjects: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Lipidology. 2012;7(2):215–22.
Bron

16. Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Bell JD, Thomas EL, Frost GS. A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes. Nutrition & Metabolism. 2015;12(1).
Bron

17. Chambers ES, Viardot A, Psichas A, Morrison DJ, Murphy KG, Zac-Varghese SEK, et al. Effects of targeted delivery of propionate to the human colon on appetite regulation, body weight maintenance and adiposity in overweight adults. Gut. 2014;64(11):1744–54.
Bron

18. Creus E. Alimentos prebióticos y probióticos. Offarm. 2004.
Bron

19. Olveira G, González-Molero I. An update on probiotics, prebiotics and symbiotics in clinical nutrition. Endocrinología y Nutrición (English Edition). 2016;63(9):482–94.
Bron

20. Roberfroid MB. Caloric Value of Inulin and Oligofructose. The Journal of Nutrition. 1999;129(7).
Bron

21. THE EUROPEAN COMMISSION. Annex. Commission implementing Regulation (EU) 2016/854. EU-Regulation on Succession and Wills. 2016.
Bron

22. Raschka L, Daniel H. Diet composition and age determine the effects of inulin-type fructans on intestinal calcium absorption in rat. Eur J Nutr. 2005 Sep;44(6):360-4.
Bron

23. Coudray C, Tressol JC, Gueux E, Rayssiguier Y. Effects of inulin-type fructans of different chain length and type of branching on intestinal absorption and balance of calcium and magnesium in rats. Eur J Nutr. 2003 Apr;42(2):91-8.
Bron

24. Coxam V. Current data with inulin-type fructans and calcium, targeting bone health in adults.
Bron

25. Mallikarjun S, Sieburth RM. Aspartame and Risk of Cancer: A Meta-analytic Review. Archives of Environmental & Occupational Health. 2013;70(3):133–41.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Cherbut C. Inulin and oligofructose in the dietary fibre concept. British Journal of Nutrition. 2002;87(S2).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shoaib M, Shehzad A, Omar M, Rakha A, Raza H, Sharif HR, et al. Inulin: Properties, health benefits and food applications. Carbohydrate Polymers. 2016; 147:444–54.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Roberfroid MB. Inulin-Type Fructans: Functional Food Ingredients. The Journal of Nutrition. 2007;137(11).
Ga naar bron
Officiële website
Personal de WebMD. Inulin: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Ga naar bron
Meta-analyse
Collado L. Effectiveness of inulin intake on indicators of chronic constipation; a meta-analysis of controlled randomized clinical trials. Nutrición Hospitalaria. 2014;30(2).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Micka A, Siepelmeyer A, Holz A, Theis S, Schön C. Effect of consumption of chicory inulin on bowel function in healthy subjects with constipation: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2017 feb;68(1):82-89.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Watson AW, Houghton D, Avery PJ, Stewart C, Vaughan EE, Meyer PD, et al. Changes in stool frequency following chicory inulin consumption, and effects on stool consistency, quality of life and composition of gut microbiota. Food Hydrocolloids. 2019; 96:688–98. F
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Hond ED, Geypens B, Ghoos Y. Effect of high performance chicory inulin on constipation. Nutrition Research. 2000;20(5):731–6
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Marteau P, Jacobs H, Cazaubiel M, Signoret C, Prevel JM, Housez B. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial. Int J Food Sci Nutr. 2011 Mar;62(2):164-70.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Hiel S, Gianfrancesco MA, Rodriguez J, Portheault D, Leyrolle Q, Bindels LB, et al. Link between gut microbiota and health outcomes in inulin -treated obese patients: Lessons from the Food4Gut multicenter randomized placebo-controlled trial. Clinical Nutrition. 2020
Ga naar bron
v
Ramirez-Farias C, Slezak K, Fuller Z, Duncan A, Holtrop G, Louis P. Effect of inulin on the human gut microbiota: stimulation of Bifidobacterium adolescentis and Faecalibacterium prausnitzii. British Journal of Nutrition. 2008;101(4):541–50.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
S Krupa-Kozak U, Markiewicz L, Lamparski G, Juśkiewicz J. Administration of Inulin-Supplemented Gluten-Free Diet Modified Calcium Absorption and Caecal Microbiota in Rats in a Calcium-Dependent Manner. Nutrients. 2017;9(7):702.
Ga naar bron
Meta-analyse
Videlock EJ, Cremonini F. Meta-analysis: probiotics in antibiotic-associated diarrhoea. Aliment Pharmacol Ther. 2012 jun;35(12):1355-69.
Ga naar bron
Informatief artikel
Rao M, Gao C, Xu L, Jiang L, Zhu J, Chen G, et al. Effect of Inulin-Type Carbohydrates on Insulin Resistance in Patients with Type 2 Diabetes and Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Diabetes Research. 2019; 2019:1–13.
Ga naar bron
Informatief artikel
Guo Z, Liu X-M, Zhang Q-X, Tian F-W, Zhang H, Zhang H-P, et al. Effects of inulin on the plasma lipid profile of normolipidemic and hyperlipidemic subjects: a meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Lipidology. 2012;7(2):215–22.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Bell JD, Thomas EL, Frost GS. A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes. Nutrition & Metabolism. 2015;12(1).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Chambers ES, Viardot A, Psichas A, Morrison DJ, Murphy KG, Zac-Varghese SEK, et al. Effects of targeted delivery of propionate to the human colon on appetite regulation, body weight maintenance and adiposity in overweight adults. Gut. 2014;64(11):1744–54.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Creus E. Alimentos prebióticos y probióticos. Offarm. 2004.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Olveira G, González-Molero I. An update on probiotics, prebiotics and symbiotics in clinical nutrition. Endocrinología y Nutrición (English Edition). 2016;63(9):482–94.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Roberfroid MB. Caloric Value of Inulin and Oligofructose. The Journal of Nutrition. 1999;129(7).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
THE EUROPEAN COMMISSION. Annex. Commission implementing Regulation (EU) 2016/854. EU-Regulation on Succession and Wills. 2016.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Raschka L, Daniel H. Diet composition and age determine the effects of inulin-type fructans on intestinal calcium absorption in rat. Eur J Nutr. 2005 Sep;44(6):360-4.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Coudray C, Tressol JC, Gueux E, Rayssiguier Y. Effects of inulin-type fructans of different chain length and type of branching on intestinal absorption and balance of calcium and magnesium in rats. Eur J Nutr. 2003 Apr;42(2):91-8.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Coxam V. Current data with inulin-type fructans and calcium, targeting bone health in adults.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mallikarjun S, Sieburth RM. Aspartame and Risk of Cancer: A Meta-analytic Review. Archives of Environmental & Occupational Health. 2013;70(3):133–41.
Ga naar bron
Recensies