inositol pillen
Laatst bijgewerkt: 18-11-2020

Onze selectiecriteria

46Onderzochte producten

25Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

155Verzamelde opmerkingen

Er wordt vaak niet genoeg aandacht geschonken aan het feit dat het vrouwelijk lichaam een heel bijzondere hormonale balans heeft en als dit evenwicht verstoord wordt, komt het vaak voor dat hierdoor een verzameling van verschillende symptomen ontstaat. Een voorbeeld hiervan is PCOS, of het Polycysteus Ovarium Syndroom.

Er zijn echter supplementen die vrouwen met hormonale verstoringen misschien kunnen helpen, waarbij het mogelijk is dat de regulering van vrouwelijke hormonen wordt bevorderd. Eén van deze supplement is inositol. In dit artikel zullen we je meer over vertellen.

Belangrijk om te weten

 • Inositol is geen molecuul, maar een groep van stoffen die belangrijk zijn voor het celevenwicht.
 • Onder deze verbindingen valt myoinositol op, een soort inositol met mogelijk gunstige effecten op het hormonale evenwicht en de vruchtbaarheid van de vrouw.
 • Wanneer je een supplement met inositol kiest, is het heel belangrijk om eerst je huisarts raadplegen, de allergenen en ingrediënten van het product controleren, de toegevoegde bestanddelen identificeren en een product met een goede prijs-kwaliteitverhouding kiezen. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in capsules en poeders.

Onze selectie: De beste inositolsupplementen

Het polycystisch eierstoksyndroom en onvruchtbaarheid zijn ernstige gezondheidsproblemen die altijd moeten worden doorverwezen naar een specialist. Als je arts voorstelt om inositol te gebruiken tijdens je behandeling, dan kun je (met zijn of haar instemming) de volgende artikelen gebruiken:

Eerdere Aanbevelingen

De beste Myo-Inonsitol met foliumzuur en chroom

MyOva myo-plus is een samenstelling van drie belangrijke ingrediënten: Myo-Inositol, Foliumzuur en Chroom. Deze 3 stoffen komen van nature voor in het lichtaam. Dit supplement is speciaal ontworpen voor vrouwen met PCOS.

De verpakking van MyOVa myo-plus bevat 120 tabletten  met een dosering van 4000 mg, die makkelijk door te slikken zijn. Ze zijn bovendien 100% vegan en GMO-vrij.

Het beste combinatie van L-Theanine en inositol

Deze vegetarische capsules van Now Foods bevatten een combinatie van  200 mg L-Theanine en 100 mg Inositol. L-Theanine is het aminozuur uit de groene theeplant.

De verpakking bevat 60 vegicaps, die hypoallergeen zijn en geen gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en noten bevatten. De dosering van dit supplement is 1 capsule per dag, zodat je genoeg voor 2 maanden hebt.

De beste inositol in poedervorm

De vorm van Inositol die in dit product in poedervorm van Now Foods wordt gebruikt is Myo-Inositol, de meest voorkomende vorm van deze voedingsstof.

De verpakking bevat 454 gram en is vegetarisch. Het wordt aangeraden om dagelijks 1/4 afgestreken theelepel opgelost in water of andere drank in te nemen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over inositol

Het is een goed idee dat je voordat je een supplement met inositol koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje doet pilates

Inositol is geen molecuul, maar een groep van stoffen die belangrijk zijn voor het celevenwicht.
(Bron: Twinsterphoto: 115237672/ 123rf.com)

Wat is inositol?

De term “inositol” omvat een groep van negen moleculen die aanwezig zijn in ons lichaam en in de cellen van andere levende wezens. Van deze negen stoffen is myoinositol echter het meest onderzocht. Het is ook de meest gebruikte op het gebied van suppletie, en het is niet ongewoon dat de termen “inositol” en “myoinositol” door elkaar worden gebruikt.

Inositol-moleculen maken deel uit van onze celmembranen, waardoor ze stabiel zijn.

Daarnaast hebben ze “boodschappersfuncties”, die helpen om het hormonale, nerveuze en metabolische evenwicht in ons hele lichaam en vooral in de hersenen te behouden. Deze functies hebben ertoe geleid dat inositol soms wordt beschouwd als een vitamine (vitamine B8 of Bh).

Vitaminen zijn echter stoffen die ons eigen lichaam niet kan produceren en die we uit de voeding moeten halen. Ons lichaam is in staat om zijn eigen myoinositol-moleculen (en andere inositol-derivaten) te genereren uit glucose, een soort suiker. Daarom is deze belangrijke stof geen vitamine.

Is het mogelijk om een inositol-tekort te hebben?

Onze nieren en lever zijn de belangrijkste leveranciers van de inositol die we dagelijks nodig hebben (ongeveer vier gram). In principe zou deze productie meer dan genoeg zijn om een gebrek aan deze stof te vermijden. Deskundigen vermoeden echter dat bepaalde situaties kunnen leiden tot een gebrek aan inositol in het lichaam:

 • Voedingsarme diëten: Het kan zijn dat we de productie van inositol in ons lichaam moeten “aanvullen” door voedsel te eten dat rijk is aan deze molecule. Als deze hypothese waar zou zijn, zouden diëten die zeer arm zijn aan groenten en fruit een “relatief gebrek” aan deze stof kunnen veroorzaken.
 • Metabolische verstoring: Het proces van het produceren en opslaan van inositol vereist verschillende complexe reacties. Als om welke reden dan ook (hormonale onevenwichtigheden, ziekten of genetische veranderingen) dit mechanisme wordt gewijzigd, dan zouden we kunnen lijden aan een gebrek aan inositol.
 • Te veel suiker: Er is vastgesteld dat overtollige bloedglucose de inositol-reserves kan verminderen. Een daling van de inositolspiegel kan op zijn beurt de controle over de bloedsuikerspiegel verergeren. Of deze bevinding het welzijn van mensen met diabetes of glucose-intolerantie (“pre-diabetes”) zou kunnen beïnvloeden, wordt onderzocht.
 • Nierproblemen: De nieren zijn grote leveranciers van inositol. Als zij enige vorm van letsel of ziekte oplopen, is het mogelijk dat de synthese van inositol afneemt. Deze situatie kan het risico met zich meebrengen dat er een tekort ontstaat.
 • Medicijnen: Bepaalde geneesmiddelen, zoals lithium (een geneesmiddel dat wordt gebruikt om ernstige psychiatrische stoornissen te behandelen), kunnen de inositolvoorraden van ons lichaam verminderen. Deze hypothese is echter nog niet bewezen.

Maar wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van een inositoltekort? Verrassend genoeg lijkt deze tekortkoming geen onmiddellijke symptomen te veroorzaken. Tot nu toe is het niet mogelijk geweest om het gebrek aan inositol te koppelen aan een verslechtering van de gezondheid of de levenskwaliteit.

Er zijn echter veranderingen in de niveaus van deze molecule gevonden in de cellen van mensen met diabetes of polycystisch eierstoksyndroom. Is het mogelijk dat inositodeficiëntie gerelateerd is aan het ontstaan en de verergering van deze ziekten? Dat is de vraag waar tot nu toe nog geen antwoord op is.

fruit voor een uitgebalanceerd dieet

Inositol is aanwezig in veel voedingsmiddelen, zoals vers fruit en groenten.
(Bron: Raths: 104580621/ 123rf.com)

Welke voedingsmiddelen bevatten inositol?

Inositol komt in verschillende hoeveelheden voor in een groot aantal voedingsmiddelen. In de volgende tabel kun je de beste bronnen van dit molecuul ontdekken:

Soort voedingsmiddel Voedingsmiddelen en myoyositolgehalte
Groenten Artisjokharten (116 mg per 100 gram)

Aardappelen (97 mg per 100 gram)

Aubergine (84 mg per 100 gram)

Spruitjes (81 mg per 100 gram)

Kool (70 mg per 100 gram)

Fruit Meloen (355 mg per 100 gram)

Sinaasappels (307 mg per 100 gram)

Grapefruits (199 mg per100 gram)

Limoen (194 mg per 100 gram)

Bramen (173 mg per 100 gram)

Granen Volkorenbrood (288 mg per 100 gram)

Havermout (42 mg per 100 gram)

Bruine rijst (22 mg per 100 gram)

Witte rijst (14 mg per 100 gram)

Roggemeel (12 mg per 100 gram)

Peulvruchten Bruine bonen (249 mg per 100 gram)

Erwten (235 mg per 100 gram)

Sperziebonen (193 mg per 100 gram)

Zwarte ogen bonen (117 mg per 100 gram)

Sojabonen (88 mg per 100 gram)

Vlees en kip Kippenlever (40 mg per 100 gram)

Kalfslever (19 mg per 100 gram)

Varkenskotelet (13 mg per 100 gram)

Kippendijen (12 mg per 100 gram)

Lamskotelet (11 mg per 100 gram)

Melkproducten en eieren Chocolademelk (46 mg per glas)

Magere melk (10 mg per glas)

Cheddar (9 mg per 100 gram)

Parmesaanse kaas (6 mg per 100 gram)

Eieren (5 mg per stuk)

Vis en zeevruchten Oesters (25 mg per 100 gram)

Sardines in blik (20 mg per 100 gram)

Tonijn (15 mg per 100 gram)

Forel (11 mg per 100 gram)

Garnalen (7 mg per 100 gram)

Noten Amandelen (278 mg per 100 gram)

Pinda’s (134 mg per 100 gram)

Walnoten (198 mg per 100 gram)

Cashewnoten (81 mg per 100 gram)

Zonnebloempitten (12 mg per 100 gram)

Als je dus het myoyositolgehalte van je dieet wilt verhogen, vergeet dan niet om vaak citrusvruchten, volkorenproducten, peulvruchten en noten te eten. Er is geen aanbevolen dagelijkse inname van inositol uit de voeding gedefinieerd, hoewel mensen die een dieet volgen dat rijk is aan plantaardige producten vaak hogere niveaus van deze voedingsstof hebben.

De inositol die aanwezig is in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong wordt direct in onze spijsvertering opgenomen. De inositol uit plantaardige producten zal daarentegen eerst door onze darmbacteriën of microbiota moeten worden verwerkt. Zo kunnen we een gezonde “darmflora” nodig hebben om de inositol uit het dieet te absorberen.

Hoe moet je inositolsupplementen innemen?

Over het algemeen worden inositol-supplementen in de vorm van capsules of in poedervorm verkocht. De gebruikte dosis varieert sterk afhankelijk van het type onderzoek dat wordt uitgevoerd, de ziekte die wordt aangepakt en de inositol-variant die wordt gebruikt. De volgende lijst kan als referentie dienen:

 • Voor het polycystische eierstoksyndroom zijn doses van 2-4 gram/dag myoinositol of 1-1,2 gram/dag D-chiro-inositol gebruikt. Combinaties van myoinositol (550 mg/dag) en D-chiro-inositol (150 mg/dag) zijn ook uitgeprobeerd.
 • Om de symptomen van het metaboolsyndroom tegen te gaan, werd bij sommige onderzoeken 2 gram myoinositol per dag ingenomen.
 • Veel hogere doseringen, in de orde van 12-18 gram/dag inositol, zijn verstrekt voor paniekstoornissen.

De bovenstaande doseringen worden uitsluitend ter informatie aangeboden. Aangezien er geen officiële aanbevolen dagelijkse dosis inositol is, raden we je aan een specialist te raadplegen om een dosis en een behandelingsschema te bepalen dat het beste bij je past. En vergeet niet dat je het supplement waarschijnlijk weken of maanden moet gebruiken voordat je resultaten ziet.

Welke nadelige effecten hebben inositolsupplementen?

Tot nu toe is niet aangetoond dat inositolsupplementen ernstige bijwerkingen hebben. Als er zeer hoge doses van dit product worden ingenomen (meer dan 12 gram/dag), kunnen er spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid optreden.

Tot nu toe zijn er geen negatieve effecten van inositol op de foetus gemeld, en er zijn geen ernstige medicijninteracties tussen inositol en de meest voorkomende medicijnen. We raden je echter aan dit product niet zonder toezicht te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt

Waar worden inositolsupplementen voor gebruikt?

De rol van inositol in de voeding is niet zo uitgebreid onderzocht als zijn rol op het gebied van suppletie. Inositolsupplementen (voornamelijk myoinositol, maar ook andere derivaten zoals D-chiro-inositol) hebben aangetoond dat ze de symptomen van verschillende ziekten kunnen verbeteren. In de volgende paragrafen zullen we hun effectiviteit bespreken.

Inositol bij Polycysteus Ovarium Syndroom

Wat is PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom)?

PCOS is geen ziekte maar een verzameling van verschillende symptomen. De oorsprong ervan is onbekend en kan meerdere problemen met zich meebrengen (o.a. op het gebied van hormonen, erfelijkheid en levensstijl). Het beïnvloedt het vrouwelijk lichaam als geheel. Een aantal van deze symptomen zijn:

 • Insulineresistentie: Het lichaam van een vrouw met PCOS kan stoppen met het effectief reageren op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Deze situatie leidt tot de ontwikkeling van het metabool syndroom, een combinatie van obesitas, hypertensie en diabetes die schadelijk is voor de cardiovasculaire gezondheid.
 • Acanthosis nigricans: Bij sommige vrouwen met PCOS kan de huid donkerder worden, vooral in zones met huidplooien (zoals de oksels of de hals). Dit staat bekend als acanthosis nigricans of pigmentatie en hoewel het op zich niet schadelijk is, kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn.
 • Overtollige mannelijke hormonen: De onbalans tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen die in het lichaam van vrouwen met PCOS kunnen verschijnen, kan leiden tot acne en haaruitval of overtollige haargroei.
 • Menstruatieveranderingen: In PCOS is het gebruikelijk dat de menstruatie wordt vertraagd, zeer onregelmatig is of zelfs verdwijnt. Hormonale onbalans en andere factoren kunnen de eierstokken beïnvloeden, waardoor ze hun reproductieve en hormonale functie niet kunnen uitvoeren.
 • Onvruchtbaarheid: Als de eierstokken niet goed functioneren, zullen ze niet in staat zijn om op regelmatige basis vruchtbare eicellen te creëren. Als de productie van eicellen niet voldoende is, zullen er echte problemen ontstaan om een zwangerschap te bereiken.

PCOS moet worden gediagnosticeerd door een arts na een volledig lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De behandeling, die ook door een specialist moet worden begeleid, omvat alle soorten strategieën, variërend van gewichtsverlies, het gebruik van anticonceptiemiddelen om de periode te reguleren, of metformine voor de behandeling van insulineresistentie.

jongen hyperventileren

Het effect van inositol op paniekstoornissen wordt nog onderzocht.
(Bron: Mandic: 107711824/ 123rf.com)

Welke rol speelt inositol bij PCOS?

Inositolsupplementen zijn ook gebruikt om de symptomen van het polycystische eierstoksyndroom te bestrijden. Onder hun potentiële voordelen vinden we:

 • Controle van het metaboolsyndroom: Studies met myoinositol en D-chiro-inositol hebben aangetoond dat verschillende factoren van het metaboolsyndroom (zoals hoge bloeddruk en insulineresistentie) verbeteren tijdens inositolsuppletie. Dit product kan sommige vrouwen met PCOS ook helpen om gewicht te verliezen.
 • Herstel van de vruchtbaarheid: Het gebruik van inositol kan helpen om de menstruatiecycli te regulariseren door het bevorderen van het hormonale evenwicht. Dit effect kan de kans van vrouwen met PCOS om te ovuleren en zwanger te worden verbeteren.
 • Esthetische voordelen: De acne, het overtollige haar en de overtollige huidpigmentatie die sommige vrouwen met PCOS hebben, zouden kunnen worden verbeterd met het gebruik van inositol.

Vergeet niet dat PCOS een zeer complex verschijnsel is. Bespreek altijd met je arts of dit molecuul geschikt voor je is en of je het kunt combineren met je huidige medicatie.

Inositol bij onvruchtbaarheid van de vrouw

Wat als ik onvruchtbaar ben, maar geen PCOS heb? Bij vrouwen zonder PCOS, maar met problemen om zwanger te worden, zou het gebruik van myoinositol-supplementen nuttig kunnen zijn tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling. Door deze molecule zou een lagere dosis hormonen nodig zijn en zou de behandeling minder nadelige effecten hebben.

baarmoeder mockup

Inositol zou PCOS symptomen kunnen verbeteren.
(Bron: Menshikova: 141449403/ 123rf.com)

Overige mogelijke voordelen van inositol

Inositolsupplementen zouden zeer effectief kunnen zijn bij de behandeling van PCOS en onvruchtbaarheid bij vrouwen. Maar welke eigenschappen hebben ze nog meer? Hieronder laten we ze zien:

 • Mannelijke vruchtbaarheid: Sommige studies tonen aan dat inositol ook de vruchtbaarheid van mannen zou kunnen bevorderen. Supplementen van deze molecule zouden kunnen bijdragen tot een betere kwaliteit van het sperma en vitalere zaadcellen.
 • Menopauze: Vrouwen die niet meer menstrueren zouden ook baat kunnen hebben bij myosinitol. Deze stof zouden factoren zoals de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel kunnen verbeteren, wat resulteert in een betere gezondheid voor deze leeftijdsgroep.
 • Emotionele stabiliteit: Inositol zou effectief kunnen zijn bij het verlichten van PMS, een gevoel van angst, verdriet en prikkelbaarheid dat sommige vrouwen dagen voor de menstruatie beïnvloedt. Het zou ook nuttig kunnen zijn bij paniekstoornissen (een psychiatrische ziekte waarbij episodes van oncontroleerbare angst voorkomen)
 • Lithium Psoriasis: Lithium is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige psychische aandoeningen. Helaas kan het huidproblemen veroorzaken. In bepaalde experimenten is aangetoond dat inositol de schilfering en jeuk die bij deze patiënten optreedt, zou kunnen verlichten.

Samenvatting

Inositol is de verzamelnaam van een groot aantal stoffen die deel uitmaken van onze cellen en die bijdragen tot de normale werking van ons organisme. Hoewel ons lichaam in staat is om dagelijks inositol te produceren, zou een dieet dat arm is aan groenten, peulvruchten en fruit kunnen leiden tot een tekort aan deze stoffen. De gevolgen van dit tekort op lange termijn zijn (nog) niet bekend.

In de wereld van de supplementatie is myoinositol de meest gebruikte variant van inositol. Het heeft een groot potentieel om de symptomen van PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) te verlichten en de vruchtbaarheid te verbeteren. Het is wel heel belangrijk om deze supplementen nooit te gebruiken zonder je arts te raadplegen.

Vond je onze shopgids over inositol interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Troian: 125409987/ 123rf.com)

Referenties (20)

1. Bevilacqua A, Bizzarri M. Inositols in insulin signaling and glucose metabolism .Vol. 2018, International Journal of Endocrinology. Hindawi Limited; 2018 .
Bron

2. Dinicola S, Minini M, Unfer V, Verna R, Cucina A, Bizzarri M. Nutritional and acquired deficiencies in inositol bioavailability.Correlations with metabolic disorders . Vol. 18, International Journal of Molecular Sciences. MDPI AG; 2017 .
Bron

3. Harwood AJ. Lithium and bipolar mood disorder: The inositol-depletion hypothesis revisited.Vol. 10, Molecular Psychiatry. Nature Publishing Group; 2005 . p. 117–26.
Bron

4. Kalra B, Kalra S, Sharma JB. The inositols and polycystic ovary syndrome. Indian J Endocrinol Metab . 2016 Sep 1 ;20(5):720–4.
Bron

5. Clements RS, Darnell B. Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet. Am J Clin Nutr . 1980 Sep 1 ;33(9):1954–67.
Bron

6. PI3K Pathway, Lung Cancer Risk, Myo Inositol Deficiency and Gut Dysbiosis | Karen Kurtak, L.Ac., Dipl. Ac.
Bron

7. SEGO. Sindrome de ovario poliquistico.
Bron

8. Saleem F, Rizvi SW. New Therapeutic Approaches in Obesity and Metabolic Syndrome Associated with Polycystic Ovary Syndrome. Cureus. 2017 Nov 13 ;9(11).
Bron

9. Lisi F, Carfagna P, Oliva MM, Rago R, Lisi R, Poverini R, et al. Pretreatment with myo-inositol in non polycystic ovary syndrome patients undergoing multiple follicular stimulation for IVF: A pilot study. Reprod Biol Endocrinol. 2012 Jul 23 ;10(1):52.
Bron

10. Condorelli RA, La Vignera S, Mongioì LM, Vitale SG, Laganà AS, Cimino L, et al. Myo-inositol as a male fertility molecule: Speed them up!. Vol. 21, European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2017 . p. 30–5.
Bron

11. Montanino Oliva M, Minutolo E, Lippa A, Iaconianni P, Vaiarelli A. Effect of Myoinositol and Antioxidants on Sperm Quality in Men with Metabolic Syndrome. Int J Endocrinol.2016 ;2016 .
Bron

12. Giordano D, Corrado F, Santamaria A, Quattrone S, Pintaudi B, Di Benedetto A, et al. Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: A perspective, randomized, placebo-controlled study. Menopause. 2011 Jan ;18(1):102–4.
Bron

13. Inositol | Mental Health America.
Bron

14. Mukai T, Kishi T, Matsuda Y, Iwata N. A meta-analysis of inositol for depression and anxiety disorders. Hum Psychopharmacol . 2014 Jan;29(1):55–63.
Bron

15. Therapeutic Research Faculty. Inositol: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. Natural Medicine Comprehensive Database. 2018.
Bron

16. Inositol Side Effects: Common, Severe, Long Term – Drugs.com
Bron

17. Regidor PA, Schindler AE, Lesoine B, Druckman R. Management of women with PCOS using myo-inositol and folic acid. New clinical data and review of the literature. Horm Mol Biol Clin Investig . 2018 Mar 2 ;34(2).
Bron

18. Kenney JL, Carlberg KA. The effect of choline and myo-inositol on liver and carcass fat levels in aerobically trained rats. Int J Sports Med . 1995 ;16(2):114–6.
Bron

19. Dietary Supplement Fact Sheet: Chromium – Health Professional Fact Sheet.
Bron

20. Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. In: Handbook of Clinical Neurology. Elsevier B.V.; 2014. p. 891–914.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Bevilacqua A, Bizzarri M. Inositols in insulin signaling and glucose metabolism .Vol. 2018, International Journal of Endocrinology. Hindawi Limited; 2018 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dinicola S, Minini M, Unfer V, Verna R, Cucina A, Bizzarri M. Nutritional and acquired deficiencies in inositol bioavailability.Correlations with metabolic disorders . Vol. 18, International Journal of Molecular Sciences. MDPI AG; 2017 .
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Harwood AJ. Lithium and bipolar mood disorder: The inositol-depletion hypothesis revisited.Vol. 10, Molecular Psychiatry. Nature Publishing Group; 2005 . p. 117–26.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Kalra B, Kalra S, Sharma JB. The inositols and polycystic ovary syndrome. Indian J Endocrinol Metab . 2016 Sep 1 ;20(5):720–4.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Clements RS, Darnell B. Myo-inositol content of common foods: development of a high-myo-inositol diet. Am J Clin Nutr . 1980 Sep 1 ;33(9):1954–67.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
PI3K Pathway, Lung Cancer Risk, Myo Inositol Deficiency and Gut Dysbiosis | Karen Kurtak, L.Ac., Dipl. Ac.
Ga naar bron
Academisch artikel
SEGO. Sindrome de ovario poliquistico.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Saleem F, Rizvi SW. New Therapeutic Approaches in Obesity and Metabolic Syndrome Associated with Polycystic Ovary Syndrome. Cureus. 2017 Nov 13 ;9(11).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Lisi F, Carfagna P, Oliva MM, Rago R, Lisi R, Poverini R, et al. Pretreatment with myo-inositol in non polycystic ovary syndrome patients undergoing multiple follicular stimulation for IVF: A pilot study. Reprod Biol Endocrinol. 2012 Jul 23 ;10(1):52.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Condorelli RA, La Vignera S, Mongioì LM, Vitale SG, Laganà AS, Cimino L, et al. Myo-inositol as a male fertility molecule: Speed them up!. Vol. 21, European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2017 . p. 30–5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Montanino Oliva M, Minutolo E, Lippa A, Iaconianni P, Vaiarelli A. Effect of Myoinositol and Antioxidants on Sperm Quality in Men with Metabolic Syndrome. Int J Endocrinol.2016 ;2016 .
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Giordano D, Corrado F, Santamaria A, Quattrone S, Pintaudi B, Di Benedetto A, et al. Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: A perspective, randomized, placebo-controlled study. Menopause. 2011 Jan ;18(1):102–4.
Ga naar bron
Officiële website
Inositol | Mental Health America.
Ga naar bron
Meta-analyse
Mukai T, Kishi T, Matsuda Y, Iwata N. A meta-analysis of inositol for depression and anxiety disorders. Hum Psychopharmacol . 2014 Jan;29(1):55–63.
Ga naar bron
Officiële website
Therapeutic Research Faculty. Inositol: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. Natural Medicine Comprehensive Database. 2018.
Ga naar bron
Officiële website
Inositol Side Effects: Common, Severe, Long Term – Drugs.com
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Regidor PA, Schindler AE, Lesoine B, Druckman R. Management of women with PCOS using myo-inositol and folic acid. New clinical data and review of the literature. Horm Mol Biol Clin Investig . 2018 Mar 2 ;34(2).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Kenney JL, Carlberg KA. The effect of choline and myo-inositol on liver and carcass fat levels in aerobically trained rats. Int J Sports Med . 1995 ;16(2):114–6.
Ga naar bron
Officiële website
Dietary Supplement Fact Sheet: Chromium – Health Professional Fact Sheet.
Ga naar bron
e-Book
Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. In: Handbook of Clinical Neurology. Elsevier B.V.; 2014. p. 891–914.
Ga naar bron
Recensies