Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Voel je je de hele tijd moe, heb je geen drive, ben je kortademig, heb je het altijd koud ook al is het warm en zweet je veel meer dan vroeger? Heb je ooit gedacht aan een mogelijk ijzertekort? Dit zijn enkele van de symptomen die optreden als je een ijzertekort hebt.

Dit artikel vertelt je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van ijzertekort. Je leert hoe je het in jezelf kunt herkennen. We tonen je ook mogelijke oorzaken die tot een ijzertekort kunnen leiden.

In de laatste afdeling vind je de vormen van behandeling. Maar één ding is duidelijk: stel geen diagnose en behandel jezelf niet! Laat altijd alles door een arts controleren en goedkeuren.

De belangrijkste feiten in het kort

 • IJzertekort kan vele oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een verlies van ijzer, een verminderde inname of een verhoogde behoefte aan ijzer.
 • Vooral vrouwen lopen meer kans op een ijzertekort, omdat zij over het algemeen een grotere ijzerbehoefte hebben. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen, wedstrijdsporters en mensen met chronische ontstekingsziekten van het maag-darmkanaal.
 • De behandelingsmogelijkheden voor een ijzertekort zijn: Regulatie via de voeding, het innemen van voedingssupplementen, ijzertabletten en -capsules of een ijzerinfuus.

Definitie: Wat is ijzer?

Iedereen heeft wel eens gehoord dat ijzer essentieel is voor het menselijk lichaam. Maar weinigen weten wat het werkelijk is en waarvoor het gebruikt wordt. In principe kunnen we zeggen dat ijzer een sporenelement is en twee belangrijke functies heeft: in het bloed bij het transport van zuurstof, bij het opslaan van zuurstof en bij het transport van elektronen.

eisenmangel

IJzer wordt gevonden in het rode bloedpigment. Daar draagt het bij tot het transport van zuurstof. Het bloedpigment is verantwoordelijk voor de vorming van nieuw bloed. Verder is ijzer belangrijk voor de zuurstofopslag in de spieren. (Image source: FLY:D / unsplash)

IJzer wordt gevonden in hemoglobine (= rood bloedpigment). Dit bloedpigment is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof. IJzer heeft hier ook iets mee te maken. In hemoglobine is het vooral verantwoordelijk voor de vorming van nieuw bloed. IJzer is ook nodig voor de opslag van zuurstof in de spieren. Bovendien is ijzer aanwezig in veel eiwitten (1).

Achtergrond: Wat je moet weten over ijzertekort

In dit artikel willen we je niet alleen suggesties voor oplossingen geven, maar je ook de nodige achtergrondkennis verschaffen.

Daarom hebben we hier alle belangrijke feiten over ijzertekort voor je op een rijtje gezet. Je moet ze zorgvuldig lezen.

Wat is de dagelijkse behoefte aan ijzer?

Nu je geleerd hebt hoe ijzer in de definitie werkt, willen we je een goed overzicht geven van de dagelijkse behoefte.

De optimale waarde kan variëren met leeftijd en geslacht.

In principe kan gezegd worden dat het menselijk lichaam een gemiddelde dagelijkse behoefte heeft van ongeveer 10 – 20 milligram ijzer. Ook moet opgemerkt worden dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven een hogere ijzerinname nodig kunnen hebben (2).

Om je een goed overzicht te geven, hebben we een tabel bijgevoegd met de geschatte dagelijkse behoefte in milligrammen (mg), afhankelijk van leeftijd en geslacht (3):

Leeftijd Male Vrouw
0 – 3 maanden ~ 0,5 mg ~ 0,5 mg
4 – 12 maanden ~ 8 mg ~ 8 mg
1 – 6 jaar ~ 8 mg ~ 8 mg
7 – 9 jaar ~ 10 mg ~ 10 mg
10 – 18 jaar ~ 12 mg ~ 15 mg
19 – 50 jaar ~ 10 mg ~ 15 mg
50 jaar en ouder ~ 10 mg ~ 10 mg
Zwanger ~ 30 mg
Borstvoeding ~ 20 mg

Nu weet je alles, moet je weten wat je dagelijkse behoeften zijn. Natuurlijk kun je een andere dosering nodig hebben. De tabel geeft alleen referentiewaarden. Het is het beste om je arts te raadplegen.

Wat zijn de oorzaken van ijzertekort?

Een ijzertekort ontstaat als er een verschil is tussen de ijzerinname en de ijzerbehoefte.

Een ijzertekort kan veroorzaakt worden door een te lage inname van ijzer, door een verhoogde behoefte aan ijzer of door een ijzerverlies. We hebben hier de precieze oorzaken op een rijtje gezet (4):

IJzerverlies kan veroorzaakt worden door:

 • Reflux oesofagitis, hernia’s, zweren, poliepen,
 • Carcinomen, chronische ontstekingen,
 • Menstruatie,
 • Bloeddonatie,
 • Dialyse,
 • en hemosiderose.

Een verhoogde behoefte kan veroorzaakt worden door:

 • Zwangerschap,
 • Groei,
 • Sport op hoog niveau,
 • chronische intravasculaire hemolyse.

Een verminderde inname kan veroorzaakt worden door:

 • onjuiste voeding,
 • atrofische gastritis, maagresectie,
 • chronische inflammatoire darmziekte.

Maar voordat je horrorscenario’s gaat bedenken, onthoud dan altijd: Alles kan, niets moet! Als je symptomen van ijzertekort hebt, ga dan naar de dokter en laat je helemaal nakijken. Dan weet je waar je aan toe bent en welke therapie voor jou geschikt is.

Wat zijn de symptomen van ijzertekort?

Omdat we het eerder over symptomen hadden, laten we je er nu echt over vertellen. Laten we er nu echt over vertellen.

Een ijzertekort kan zich op vele manieren manifesteren. Je moet je er echter van bewust zijn dat sommige symptomen ook aan iets anders kunnen worden toegeschreven. Stel dus niet je eigen diagnose, maar vraag altijd eerst toestemming van een arts.

eisenmangel

IJzertekort leidt vaak tot lusteloosheid, kortademigheid, vermoeidheid en zelfs depressie. Haaruitval, verlies van eetlust, bleke huid, problemen met de warmtebalans en maag- en darmklachten zijn ook mogelijke symptomen. (Image source: Ben Blennerhassett / unsplash)

Er zijn echter symptomen die vaak bij ijzertekort worden waargenomen. Een ijzertekort kan onder andere leiden tot een bleke huid, en ook de warmtebalans kan aangetast worden. Je voelt je koud in de warmte of de zweetproductie neemt toe. Kortademigheid kan ook een ander symptoom van ijzertekort zijn. Hetzelfde geldt voor een brandende tong of moeilijkheden met slikken.

Zo’n tekort kan ook het maagdarmkanaal als volgt aantasten. Verlies van eetlust of andere klachten zijn mogelijke gevolgen (5).

Hoe wordt een ijzertekort gediagnosticeerd?

Als je de bovenstaande symptomen opmerkt, moet je naar een dokter gaan. Je kunt hem of haar expliciet vragen of het een ijzertekort zou kunnen zijn. Om het uit te sluiten of te kunnen herkennen, kan een bloedmonster genomen worden (6).

Deze concentratie kan bepaald worden aan de hand van de hemoglobine- en hematocrietwaarden. Als deze laag zijn, kan dat wijzen op een ijzertekort (7).

Het ijzergehalte van het bloed wordt gemeten.

Ook het ferritinegehalte wordt onderzocht. Ook de transferrine waarde wordt bepaald. Transferrine is het eiwit dat ijzer transporteert. Als deze twee waarden laag zijn, kun je concluderen dat je een ijzertekort hebt (6, 7).

Om echt zeker te zijn, kan vaak het ruggenmerg onderzocht worden. Er wordt een monster genomen met een naald en het ijzergehalte wordt dan bepaald (7).

Een onderzoek van de ogen kan ook informatie geven over een mogelijk ijzertekort. Als het onderste ooglid bleek is in plaats van roodachtig, kan dit veroorzaakt worden door een ijzertekort (8).

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om een ijzertekort op te sporen. Je moet echter geen zelfdiagnose stellen. Het is beter om alles door een arts te laten controleren.

Zijn er verschillende soorten ijzertekort?

In feite is niet alle ijzertekort hetzelfde. In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten ijzertekort. Wat ze precies zijn en hoe ze verschillen kun je vinden in de volgende tabel (8).

Art Eigenschappen
Latent ijzertekort Hier kan er een vermindering van opslagijzer zijn, maar nog zonder functionele effecten.
Klinisch manifest ijzertekort met verminderd totaal lichaamsijzer Hier kan er onvoldoende ijzeropslag zijn voor normale erytropoëse (= vorming van rode bloedcellen).
Klinisch manifest ijzertekort met normaal of verhoogd totaal lichaamsijzer Hier zijn de ijzerreserves gevuld maar kunnen ze door een stoornis niet gebruikt worden voor erytropoëse (= vorming van rode bloedcellen).

Je kent nu alle verschillende soorten ijzertekort en hun kenmerken.

Wie wordt bijzonder getroffen door ijzertekort?

We hebben de oorzaken van ijzertekort al uitgelegd. Als je ze nu nader bekijkt, zie je dat er groepen zijn die vaker aan ijzertekort lijden dan andere. Om je een goed overzicht te geven, hebben we hier alle risicogroepen op een rijtje gezet

 • Wedstrijdsporters: Atleten besteden meestal aandacht aan een dieet dat zeer rijk is aan koolhydraten. Ook proberen ze meestal vlees te vermijden. Maar het zijn juist deze voedingsmiddelen die veel ijzer leveren. Studies tonen ook aan dat wedstrijdsporters een verhoogde ijzerbehoefte hebben (9).
 • Zwangere vrouwen: Zwangere vrouwen hebben ook een verhoogde ijzerbehoefte, omdat ze niet alleen zichzelf van bloed en zuurstof moeten voorzien, maar ook het embryo (10).
 • Vrouwen: Zoals al eerder gezegd, kan menstruatie leiden tot een verlies van ijzer. Zo worden premenopauzale vrouwen vaak getroffen door ijzertekort (4).
 • Mensen met chronische ontstekingsziekten van het maag-darmkanaal: Ook hier is de ijzeropname verstoord. Mensen met de ziekte van Crohn of zelfs coeliakie moeten op hun ijzergehalte letten. Deze twee dienen slechts als voorbeeld (11, 12, 13)

Deze groepen mensen hebben meestal vaker last van ijzertekort dan anderen. Niettemin kunnen alle mensen een ijzertekort ontwikkelen. Dus moet iedereen ervoor zorgen dat hij evenwichtig eet.

Hoe kun je je beschermen tegen een ijzertekort?

De beste manier om je tegen ijzertekort te beschermen is door evenwichtig te eten. Zoek naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer. Probeer aan je dagelijkse behoeften te voldoen. In de tabel hierboven kun je de referentiewaarden als richtsnoer gebruiken en proberen deze waarde te bereiken.

Vooral vrouwen hebben vaak last van ijzertekort. Ze moeten vooral aandacht besteden aan een ijzerrijke voeding. (Image source: unsplash / LOGAN WEAVER)

Je kunt ook meer informatie krijgen bij je arts of bij een apotheek. Daar krijg je zeker de juiste adviezen als je een ijzertekort wilt voorkomen met preparaten of tabletten.

Wat gebeurt er bij een overdosis ijzer?

Een overdosis ijzer wordt ook wel hemochromatose of ijzeropslagziekte genoemd. Enerzijds kan deze ziekte aangeboren zijn, anderzijds kan ze veroorzaakt worden door een te grote ijzerinname.

Deze overdosis ijzer manifesteert zich als volgt: Vermoeidheid, krampen in de bovenbuik, gewrichtspijn en prikkelbaarheid, haaruitval, vatbaarheid voor infecties en kortademigheid.

Hemochromatose kan behandeld worden door aderlating. Hier neemt een dokter verschillende keren bloed af. Een andere behandelingsmogelijkheid is het innemen van tabletten. Verder moet het dieet veranderd worden en moeten ijzerhoudende voedingsmiddelen vermeden worden (14).

IJzertekort: De beste tips & trucs om van een ijzertekort af te komen.

Nu ken je al de nodige achtergrondinformatie, oorzaken en symptomen. In het volgende deel laten we je zien hoe je weer van een ijzertekort af kunt komen. Je moet echter nooit proberen ijzertekort op eigen houtje te behandelen. Raadpleeg altijd je arts en volg zijn of haar aanwijzingen op.

Regulatie via voedsel

Zoals eerder beschreven, kun je met de juiste voedingsmiddelen vrij goed in je ijzerbehoefte voorzien. Hier is een overzicht van de voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer (15):

Voedingsmiddel IJzer in milligrammen (mg) per 100 gram
Biergist 18 mg
Varkenslever 17 mg
Tarwekiemen 16 mg
Sesamzaad 10 mg
Amarant 9 mg
Linzen 8 mg
Quinoa 8 mg
Runderlever 6.9 mg
Sojabonen 6.6 mg
Havermout 5.8 mg
Peterselie 3.6 mg
Spinazie 3.4 mg
Rijst (ongepolijst) 3.2 mg
Roggebrood 2.3 mg

Dit zijn enkele ijzerrijke voedingsmiddelen die je kunt gebruiken om een ijzertekort tegen te gaan.

Maar dat niet alleen, deze voedingsmiddelen kunnen je ook helpen om een tekort in de eerste plaats te voorkomen.

Het is belangrijk te weten dat slechts ongeveer 10 tot 15 procent van het ijzer in voedingsmiddelen door het lichaam wordt opgenomen (15).

Voedingssupplementen tegen ijzertekort

De voedingssupplementen kunnen alleen aanvullend genomen worden. De dosering kan te laag zijn voor een volledige therapie. Volgens een wetenschappelijk artikel is de maximale dagdosis voedingssupplementen 5 milligram ijzer, dat slechts door 10 procent kan worden opgenomen (16).

eisenmangel

Voedingssupplementen kunnen in verschillende vormen ingenomen worden. Tabletten of capsules hebben meestal de voorkeur omdat ze gemakkelijk onderweg ingenomen kunnen worden. Wie ze niet kan innemen kan ook zijn toevlucht nemen tot druppels of poeders. (Foto bron: Volodymyr Hyrchenko / unsplash)

Het is echter zinvol om vitamine C in te nemen, want deze vitamine wordt verondersteld de ijzeropname te bevorderen. Dit heeft een positief effect op de opname van ijzer via de voeding.

Vooral bij multivitaminepreparaten moet erop gelet worden dat het de ijzeropname niet vermindert. Dit kan heel goed komen door de toegevoegde mineralen (16).

Geneesmiddelen om ijzertekort te behandelen

Geneesmiddelen zijn heel geschikt om ijzertekort te behandelen, omdat ze meestal in hogere doses worden toegediend dan voedingssupplementen. De geneesmiddelen kunnen in principe in twee categorieën verdeeld worden. IJzertabletten/capsules en ijzerinfusies. We hebben hier de voor- en nadelen van beide op een rijtje gezet.

IJzertabletten / capsules

We hebben alle voor- en nadelen van ijzertabletten en -capsules op een rijtje gezet (4):

Voordelen
 • Gemakkelijk oraal in te nemen
 • tabletten en capsules kunnen overal ingenomen worden
 • de ijzervoorraden worden langzaam aangevuld, meestal over een periode van maanden
Nadelen
 • Moet op een lege maag ingenomen worden
 • in het begin kunnen problemen met het maag-darmkanaal optreden
 • lange therapieduur: 4 – 6 maanden.

Als je je zorgen maakt, moet je altijd met je arts overleggen. Ook als je problemen hebt met de ijzertabletten of -capsules. Het kan ook zijn dat je verschillende tabletten en capsules moet uitproberen om het juiste voor je lichaam te vinden.

IJzerinfusies

We hebben ook alle voor- en nadelen van ijzerinfusies voor je verzameld en ze duidelijk op een rijtje gezet (4):

Voordelen
 • De hele ijzervoorraad wordt in één tot twee sessies aangevuld
 • al het ijzer wordt geabsorbeerd, er is geen verlies.
 • Het ijzer komt direct via een infuus in het bloed.
Nadelen
 • Succescontrole na 6 – 8 weken.
 • Onverwachte bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, reacties op de injectieplaats, misselijkheid, buikpijn, constipatie, diarree en gewrichtspijn.

Je kunt zelf beslissen of een infuus wel een optie voor je is. Injecties zijn niet voor iedereen geschikt. Als je het niet wilt, laat je er dan niet toe dwingen door je arts.

Conclusie

Een volledige diagnose van ijzertekort is erg belangrijk, want de symptomen kunnen ook aan andere ziekten toegeschreven worden. Dus als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt, kun je dat voor de zekerheid beter door je huisarts laten nagaan.

Om een ijzertekort te voorkomen, moet je in je dagelijkse behoefte voorzien met de juiste voeding. Als je hier niet toe in staat bent, zul je je toevlucht moeten nemen tot therapie. Deze moeten echter door een arts goedgekeurd worden. Mogelijke vormen van therapie zijn, zoals hierboven beschreven, een verandering in het dieet, de inname van voedingssupplementen, ijzertabletten en -capsules of het gebruik van ijzerinfusies.

Beeldbron: unsplash / Sharon McCutcheon

Referenties (16)

1. Ude, C. and Schubert‐Zsilavecz, M. (2009), Eisen‐, Calcium‐ und Magnesium‐Salze. Chemie und Eigenschaften. Pharmazie in unserer Zeit, 38: 224-231. https://doi.org/10.1002/pauz.200800312
Bron

2. Ekmekcioglu, C. (2000). Spurenelemente auf dem Weg ins 21. Jahrhundert-zunehmende Bedeutung von Eisen, Kupfer, Selen und Zink. Journal für Ernährungsmedizin, 2(2), 18-23.
Bron

3. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., D-A-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, 2. Auflage, 5. aktualisierte Ausgabe 2019.
Bron

4. Hastka, J., Heimpel, H., Metzgeroth, G., & Wollmer, E. (2011). Eisenmangel und Eisenmangelanämie. Onkopedia, 1-24.
Bron

5. Fachgesellschaft für Ernährungstherapie und Prävention, Ohne Eisen keine Leistung, Stand 01.03.2018
Bron

6. Thomas, L., Thomas, C., & Heimpel, H. (2005). Neue Parameter zur Diagnostik von Eisenmangelzuständen. Deutsches Ärzteblatt, 102(9), 580-586.
Bron

7. Classen, M. (Ed.). (1999). Rationelle Diagnostik und Therapie in der inneren Medizin: ein Beitrag zur Qualitätssicherung in Klinik und Praxis. Urban & Schwarzenberg.
Bron

8. Behnisch, W., Muckenthaler, M., und Kulozik, A., „S1-Leitlinie: Eisenmangelanämie“, Jan. 2016.
Bron

9. Clénin G, Cordes M, Huber A, Schumacher YO, Noack P, Scales J, Kriemler S. Iron deficiency in sports - definition, influence on performance and therapy. Swiss Med Wkly. 2015 Oct 29;145:w14196. doi: 10.4414/smw.2015.14196. PMID: 26512429.
Bron

10. Mei Z, Cogswell ME, Looker AC, Pfeiffer CM, Cusick SE, Lacher DA, Grummer-Strawn LM. Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999-2006. Am J Clin Nutr. 2011 Jun;93(6):1312-20. doi: 10.3945/ajcn.110.007195. Epub 2011 Mar 23. PMID: 21430118.
Bron

11. N. Murawska, A. Fabisiak, und J. Fichna, „Anemia of Chronic Disease and Iron Deficiency Anemia in Inflammatory Bowel Diseases: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment“, Inflamm. Bowel Dis., Bd. 22, Nr. 5, S. 1198–1208, Mai 2016, doi: 10.1097/MIB.0000000000000648.
Bron

12. Freeman HJ. Iron deficiency anemia in celiac disease. World J Gastroenterol. 2015 Aug 21;21(31):9233-8. doi: 10.3748/wjg.v21.i31.9233. PMID: 26309349; PMCID: PMC4541375.
Bron

13. Cappellini MD, Comin-Colet J, de Francisco A, Dignass A, Doehner W, Lam CS, Macdougall IC, Rogler G, Camaschella C, Kadir R, Kassebaum NJ, Spahn DR, Taher AT, Musallam KM; IRON CORE Group. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct;92(10):1068-1078. doi: 10.1002/ajh.24820. Epub 2017 Jul 7. PMID: 28612425; PMCID: PMC5599965.
Bron

14. S2-Leitlinie „Diagnostik und Therapie der sekundären Eisenüberladung bei Patienten mit angeborenen Anämien“ der Gesellschaft für pädiatrische Onkologie und Hämatologie (Stand: 6/2015)
Bron

15. Hahn, A. (2009). Physiologische Bedeutung von Eisen. Essenziell und toxisch. Pharmazie in unserer Zeit, 38(3), 232-239.
Bron

16. Nielsen, P. (2016). Diagnostik und Therapie von Eisenmangel mit und ohne Anämie. UNI-MED Verlag AG.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Ude, C. and Schubert‐Zsilavecz, M. (2009), Eisen‐, Calcium‐ und Magnesium‐Salze. Chemie und Eigenschaften. Pharmazie in unserer Zeit, 38: 224-231. https://doi.org/10.1002/pauz.200800312
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Ekmekcioglu, C. (2000). Spurenelemente auf dem Weg ins 21. Jahrhundert-zunehmende Bedeutung von Eisen, Kupfer, Selen und Zink. Journal für Ernährungsmedizin, 2(2), 18-23.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V., D-A-CH-Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr, 2. Auflage, 5. aktualisierte Ausgabe 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hastka, J., Heimpel, H., Metzgeroth, G., & Wollmer, E. (2011). Eisenmangel und Eisenmangelanämie. Onkopedia, 1-24.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Fachgesellschaft für Ernährungstherapie und Prävention, Ohne Eisen keine Leistung, Stand 01.03.2018
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Thomas, L., Thomas, C., & Heimpel, H. (2005). Neue Parameter zur Diagnostik von Eisenmangelzuständen. Deutsches Ärzteblatt, 102(9), 580-586.
Ga naar bron
Fachbuch
Classen, M. (Ed.). (1999). Rationelle Diagnostik und Therapie in der inneren Medizin: ein Beitrag zur Qualitätssicherung in Klinik und Praxis. Urban & Schwarzenberg.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Behnisch, W., Muckenthaler, M., und Kulozik, A., „S1-Leitlinie: Eisenmangelanämie“, Jan. 2016.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Clénin G, Cordes M, Huber A, Schumacher YO, Noack P, Scales J, Kriemler S. Iron deficiency in sports - definition, influence on performance and therapy. Swiss Med Wkly. 2015 Oct 29;145:w14196. doi: 10.4414/smw.2015.14196. PMID: 26512429.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mei Z, Cogswell ME, Looker AC, Pfeiffer CM, Cusick SE, Lacher DA, Grummer-Strawn LM. Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999-2006. Am J Clin Nutr. 2011 Jun;93(6):1312-20. doi: 10.3945/ajcn.110.007195. Epub 2011 Mar 23. PMID: 21430118.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
N. Murawska, A. Fabisiak, und J. Fichna, „Anemia of Chronic Disease and Iron Deficiency Anemia in Inflammatory Bowel Diseases: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment“, Inflamm. Bowel Dis., Bd. 22, Nr. 5, S. 1198–1208, Mai 2016, doi: 10.1097/MIB.0000000000000648.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Freeman HJ. Iron deficiency anemia in celiac disease. World J Gastroenterol. 2015 Aug 21;21(31):9233-8. doi: 10.3748/wjg.v21.i31.9233. PMID: 26309349; PMCID: PMC4541375.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Cappellini MD, Comin-Colet J, de Francisco A, Dignass A, Doehner W, Lam CS, Macdougall IC, Rogler G, Camaschella C, Kadir R, Kassebaum NJ, Spahn DR, Taher AT, Musallam KM; IRON CORE Group. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct;92(10):1068-1078. doi: 10.1002/ajh.24820. Epub 2017 Jul 7. PMID: 28612425; PMCID: PMC5599965.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
S2-Leitlinie „Diagnostik und Therapie der sekundären Eisenüberladung bei Patienten mit angeborenen Anämien“ der Gesellschaft für pädiatrische Onkologie und Hämatologie (Stand: 6/2015)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hahn, A. (2009). Physiologische Bedeutung von Eisen. Essenziell und toxisch. Pharmazie in unserer Zeit, 38(3), 232-239.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Nielsen, P. (2016). Diagnostik und Therapie von Eisenmangel mit und ohne Anämie. UNI-MED Verlag AG.
Ga naar bron
Recensies