Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Heb je last van een magnesiumtekort, heb je een verhoogde behoefte of wil je gewoon je magnesiumspiegel in evenwicht brengen en een tekort voorkomen? Magnesium is een belangrijke bouwsteen die vele andere functies in het lichaam heeft. Daarom is het belangrijk te weten hoeveel magnesium je dagelijks moet innemen.

In dit artikel hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld over het onderwerp magnesium en de dagelijkse inname ervan. We leggen ook uit wat de dagelijkse dosering is voor volwassenen, kinderen, zwangere vrouwen en sporters, en wie het moet innemen. Om je een goed overzicht te geven, delen we met jou ook tips & trucs over waar je op moet letten bij de dagelijkse inname van magnesium.

De belangrijkste feiten in het kort

 • De dagelijkse behoefte aan magnesium varieert naar leeftijdsgroep en geslacht. Factoren als stressvolle situaties, wedstrijdsport en intense hitte, en ook zwangerschap en borstvoeding spelen een belangrijke rol omdat ze de behoefte aan magnesium verhogen.
 • Als algemene regel geldt dat de dagelijkse behoefte vanaf de adolescentie tussen 300 en 400 milligram magnesium ligt. Deze waarde kan meestal gedekt worden door een gezonde en heilzame voeding.
 • Als een extra inname van magnesium nodig is, moet dagelijks maximaal 250 milligram magnesium in de vorm van voedingssupplementen worden ingenomen, want een te hoge magnesiuminname kan gevolgen hebben voor de gezondheid.

Hoeveel magnesium moet je per dag innemen: Wat je moet weten

Omdat veel preparaten hooggedoseerd magnesium bevatten, zijn deze varianten geschikt voor mensen die aantoonbaar aan een magnesiumtekort lijden. Als de magnesiumbehoefte verhoogd is of de magnesiumvoorziening gewoon verbeterd wil worden, zijn middeldose preparaten vaak voldoende.

Magnesium komt voor in bijna alle voedingsmiddelen, vooral in plantaardig voedsel. De behoefte aan magnesium varieert naar leeftijdsgroep en geslacht. Factoren als stressvolle situaties, wedstrijdsport en intense hitte, en ook zwangerschap en borstvoeding spelen een belangrijke rol omdat ze de behoefte aan magnesium verhogen.

Wat is de dagelijkse magnesium inname?

Als algemene regel geldt dat de dagelijkse behoefte vanaf de adolescentie tussen 300 en 400 milligram magnesium ligt. Deze waarde kan meestal gedekt worden door een gezond en heilzaam dieet, want het is veel effectiever voor een langdurige toevoer van het mineraal dan een eenmalige magnesium inname. Als de magnesiumtoestand in het bloed aantoonbaar te laag is, moeten eerst de eetgewoonten worden verbeterd en meer magnesiumrijke voedingsmiddelen worden geconsumeerd. (1, 2)

Let op de dosering.

Als de arts aanbeveelt extra magnesium supplementen te nemen vanwege een klinisch aangetoond tekort, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden over de dosering. Dagelijks mag maximaal 250 milligram magnesium in de vorm van voedingssupplementen worden ingenomen, want een te hoge magnesium inname kan gevolgen hebben voor de gezondheid. (3)

Er moet echter rekening gehouden worden met bepaalde factoren en ook met ziekten, want die kunnen leiden tot een verlies van magnesium. Deze omvatten

 • Wedstrijdsport en lichamelijke inspanning
 • Ziekten
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Chronische stress
 • Medicijnen innemen

Als een van deze factoren van toepassing is, is precieze informatie essentieel. Een arts moet de precieze dagelijkse behoefte onderzoeken en de hoeveelheid magnesium bepalen die per dag geconsumeerd moet worden.

Aanbevolen inname van magnesium voor volwassenen

Volgens de Duitse Voedingsvereniging (DGE) is de fysiologische dagelijkse behoefte aan magnesium, d.w.z. om het organisme op peil te houden, ongeveer 4,5 milligram per kilo lichaamsgewicht. Mannen moeten dus tussen 350 en 400 milligram per dag innemen, terwijl vrouwen ongeveer 300 tot 310 milligram magnesium nodig hebben. (4)

In de volgende tabel willen we je een meer gedetailleerd overzicht geven door je de inname-aanbeveling van het DGE voor magnesium (in mg/dag) te geven.

Leeftijd Man Vrouw
19 tot 25 jaar 400 310
25 tot 51 jaar 350 300
51 tot 65 jaar 350 300
65 jaar en ouder 350 300

Dit zijn schattingen, want de werkelijke behoeften van een individu hangen van verschillende factoren af en kunnen in bepaalde levenssituaties hoger zijn. (5)

Aanbevolen inname van magnesium voor kinderen

Voor baby’s die na de geboorte alle essentiële voedingsstoffen via de moedermelk krijgen, is de aanbevolen inname 24 tot 60 mg magnesium per dag. Industrieel geproduceerd babyvoedsel bevat ook alle voedingsstoffen. (6)

wie-viel-magnesium-pro-tag

Kinderen die in de groeifase zijn hebben meer magnesium nodig. Voedingsmiddelen die magnesium bevatten kunnen gebruikt worden voor een evenwichtige en gezonde voeding. (Image source: unsplash / Ben Wicks)

Het wordt aanbevolen dat jonge kinderen 80 mg magnesium per dag innemen. Na inname van 6,0 mg magnesium per kilogram lichaamsgewicht per dag werd de magnesiumbalans van kinderen van 9 tot 14 jaar positief gemeten. (7)

In de volgende tabel willen we je een meer gedetailleerd overzicht geven door je de inname-aanbeveling van het DGE voor magnesium (in mg/dag) te geven.

Leeftijd Mannelijk Vrouwelijk
1 tot 4 jaar 80 80
4 tot 7 jaar 120 120
7 tot 10 jaar 170 170
10 tot 13 jaar 230 250
13 tot 15 jaar 310 310
15 tot 19 jaar 400 350

Ook dit zijn slechts geschatte waarden, die afhankelijk van levenssituatie en lichamelijke conditie kan veranderen. Wel is te zien dat vooral adolescenten een grotere dagelijkse behoefte aan magnesium hebben in verhouding tot hun lichaamsgewicht, omdat het lichaam tijdens de groeifasen meer magnesium nodig heeft.

Aanbevolen magnesium inname voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven

Tijdens en na de zwangerschap is het bijzonder belangrijk dat er voldoende magnesium wordt aangevoerd. Om het risico van magnesiumtekort te vermijden, moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hun arts om advies vragen voordat ze magnesiumsupplementen gebruiken.

Ze moeten ook bespreken hoe lang magnesium tijdens de zwangerschap moet worden ingenomen en welke dosering geschikt is. In principe is het aan te bevelen de dosis gelijkmatig over de dag in te nemen, want mogelijke bijwerkingen kunnen zo mogelijk vermeden worden. (8, 9, 10)

De volgende tabel toont verschillen in de door het DGE aanbevolen inname van magnesium (in mg/dag) voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven:

Leeftijd Vrouw
Zwangere vrouwen tot 19 jaar 350
Zwangere vrouwen van 19 jaar en ouder 310
Borstvoeding 390

Voor zwangere vrouwen wordt een inname van 310 tot 350 milligram magnesium aanbevolen, afhankelijk van de leeftijd; voor moeders die borstvoeding geven is de dagelijkse behoefte 390 milligram magnesium per dag. De toename van de magnesiumbehoefte tijdens zwangerschap en borstvoeding komt door de extra magnesiumbehoefte van het ongeboren kind, de toename van de magnesiumconsumptie door de moeder en de toename van de magnesiumuitscheiding in de urine. (11, 12, 13)

Aanbevolen magnesium inname voor sporters

Sporters hebben meestal een grotere behoefte aan vitaminen en mineralen dan niet-atleten. De reden hiervoor is dat ze grotere hoeveelheden eten om aan hun grotere energiebehoefte te voldoen. Daardoor nemen ze ook meer vitamines en mineralen op.

wie-viel-magnesium-pro-tag

Atleten gebruiken magnesium niet alleen om zweethanden te voorkomen en een betere grip te hebben tijdens de training, maar ook als supplement. Omdat ze meestal meer magnesium nodig hebben, is voldoen aan hun dagelijkse behoefte heel belangrijk. (Image source: unsplash / Victor Freitas)

Wedstrijdsporters zijn echter soms niet in staat om een volledig, evenwichtig dieet te eten. Door de hoge inname van eiwitten, waarbij magnesium in toenemende mate in de urine wordt uitgescheiden, worden sommige sporters minder goed van magnesium voorzien. (14, 15, 16, 17)

Met behulp van de tabel willen we vooral sportievelingen een kort overzicht geven van de inname-aanbeveling van het DGE voor magnesium (in mg/dag):

Leeftijd Male Vrouw
19 tot 24 jaar 400 310
25 tot 50 jaar 350 310
ouder dan 50 jaar hx 350 300

Het mineraal magnesium is onder andere nodig voor de soepele spierwerking, de wisseling tussen spierspanning en spierontspanning. Omdat er tijdens het sporten veel gezweet wordt, scheidt het lichaam ook magnesium uit. Daarom is een voldoende magnesium inname essentieel, vooral voor mensen die aan sport doen. (18)

Waarop moet men letten bij dagelijkse inname van magnesium?

In principe moet de gebruiksaanwijzing van elk magnesiumpreparaat gelezen en opgevolgd worden, of, in geval van ziekte of andere lichamelijke belasting, de individuele dagelijkse magnesiumbehoefte gevolgd worden.

Bij de dagelijkse inname van magnesium moet ook rekening gehouden worden met het volgende

 1. Duur van gebruik
 2. Tijd van gebruik
 3. Wisselwerking met andere stoffen

Magnesiumpreparaten moeten over een langere periode worden ingenomen, ongeveer 4 tot 6 weken. Een incidentele inname is niet voldoende om een magnesiumtekort te verhelpen en de opslag van magnesium aan te vullen. Het kan dus enige tijd duren voor het mineraal een merkbaar effect op het lichaam heeft.

Volg de gebruiksaanwijzing.

Magnesium kan meestal genomen worden ongeacht het tijdstip van de dag of de maaltijd. Omdat de magnesiumspiegel in het bloed gewoonlijk ’s nachts of ’s morgens vroeg iets daalt, is ’s avonds magnesium innemen bijzonder nuttig.

Hoge doseringen worden echter beter verdragen als ze met een maaltijd worden ingenomen. Atleten moeten ook zorgen voor een regelmatige inname van magnesium, waarbij de beste tijd om het in te nemen meestal na de training is.

wie-viel-magnesium-pro-tag

Bij het gebruik van magnesium en andere supplementen of medicijnen is het altijd belangrijk om rekening te houden met de wisselwerking tussen bepaalde stoffen, want er kunnen gevolgen voor de gezondheid zijn. (Image source: unsplash / Adam Nieścioruk)

Er zijn verschillende hypothesen over de wisselwerking van magnesium met andere voedingsstoffen. Men denkt dat de voedingsstoffen zink en ijzer en een dieet met veel vet en eiwitten de absorptie van magnesium beïnvloeden of afremmen. Evenzo kunnen verschillende medicijnen het magnesiumgehalte in het lichaam doen dalen. Daarom is het aan te bevelen minstens twee uur voor of na inname van het geneesmiddel magnesiumsupplementen in te nemen. (19, 20, 21)

Welke bijwerkingen kan magnesium hebben?

In de regel wordt de dagelijkse dosis magnesium zonder problemen via de voeding opgenomen. Als er ooit meer is, gaat het lichaam van een gezonde mens dat automatisch tegen. Als er een grote overmaat aan magnesium is, wordt het meestal niet eens door de darmen opgenomen. De gevolgen variëren van zachte ontlasting tot diarree. Overtollig magnesium in het bloed wordt, als de nieren gezond zijn, gewoon in de urine uitgescheiden. Er kunnen echter ook bijwerkingen optreden. (22, 23)

Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere

 • Zachte ontlasting of diarree
 • Uitputting, vermoeidheid, zwakte
 • Misselijkheid, overgeven
 • Daling van de bloeddruk
 • Perceptuele stoornissen
 • Vertraging van de hartslag
 • Vooral mensen met een verminderde nierfunctie moeten voorzichtig zijn. De reden hiervoor is dat ze in het geval van een magnesium overdosis niet eenvoudigweg
 • kunnen ze het teveel aan magnesium niet gewoon uitscheiden.

Als deze symptomen optreden, moet in elk geval een arts geraadpleegd worden. Deze schorst gewoonlijk de extra magnesium inname voor een bepaalde tijd of grijpt in, afhankelijk van de mate.

Wat gebeurt er bij een magnesium overdosis?

Een magnesium overdosis beschrijft in feite een teveel aan mineralen in het bloed. In dit geval maakt de circulerende hoeveelheid maar ongeveer één procent uit van de totale magnesiumreserves in het lichaam. Hoewel een tekort vaak voorkomt, is een overdosis eerder zeldzaam. Overmatige inname van magnesiumsupplementen of ernstige nierzwakte kunnen leiden tot aanzienlijke hypermagnesemie. (24, 25)

De symptomen van hypermagnesemie treden meestal pas op bij gehaltes boven de twee millimol per liter. Het eerste wat opvalt is dat bij neurologisch onderzoek de spierreflex verdwijnt. Het is mogelijk dat de spieren slap en verlamd worden, en dit kan ook de ademhalingsspieren aantasten. De bloeddruk daalt en de polsslag vertraagt. Hartritmestoornissen en hartstilstand kunnen voorkomen. (26, 27)

Het menselijk lichaam heeft normaal gesproken elke dag magnesium nodig. Te veel van dit mineraal is echter schadelijk. Daarom mogen magnesiumsupplementen niet zonder overleg met een arts worden ingenomen om overdosering te voorkomen.

Dagelijkse magnesium inname: Welke alternatieven zijn er?

Nu willen we je graag vertellen over enkele alternatieven die je kunt gebruiken om in je dagelijkse magnesiumbehoefte te voorzien. We willen je ook vertellen welke stoffen het lichaam magnesium ontnemen en daarom vermeden moeten worden.

Welke alternatieven zijn er die in je dagelijkse behoeften voorzien?

Zoals hierboven vermeld, is de aanbevolen dagelijkse inname van magnesium door de Duitse Voedingsvereniging 300 tot 400 mg voor volwassenen. Adolescenten, atleten, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan magnesium. Maar welke alternatieven zijn er voor magnesiumpreparaten die de dagelijkse behoefte aan het mineraal dekken?

Hier vind je een tabel met voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan magnesium:

Art Percentage magnesium/100 gram
Tarwezemelen circa 550 milligram
Pompoenpitten circa 535 milligram
Pure chocolade circa 290 milligram
Cashewnoten circa 270 milligram
Volkorenmeel circa 155 milligram
Bananen circa 36 milligram
Emmental circa 33 milligram
Erwten circa 33 milligram
Broccolii circa 24 milligram

Als je evenwichtig eet en natuurlijke producten gebruikt, kun je gemakkelijk aan je dagelijkse behoefte aan magnesium voldoen. Een spierkramp tijdens het joggen is geen reden om bang te zijn voor een magnesiumtekort en je voeding aan te vullen. Zoals je ziet, kun je je magnesium balans gemakkelijk in de groene zone houden met heerlijke ingrediënten.

Welke stoffen beroven het lichaam van magnesium?

Hoewel er veel magnesium in veel voedingsmiddelen zit, zijn er ook bepaalde stoffen die het lichaam magnesium ontnemen.

Je moet er altijd voor zorgen dat je dieet evenwichtig en gezond is.

In de volgende lijst willen we enkele stoffen noemen die we magnesiumrovers noemen.

 • Luxe voedingsmiddelen: alcohol, nicotine, suiker, keukenzout, industrieel bewerkte producten
 • Stress: leidt tot verhoogde afscheiding van stresshormonen
 • Sport: mineralen worden uitgescheiden via de nieren en het zweet
 • Zwangerschap: het groeien van het kind vereist meer magnesium
 • Medicatie: Medicijnen kunnen een uitdrogend effect hebben
 • Hormoonpreparaten: geslachtshormonen verhogen de magnesiumuitscheiding

Het spierstelsel, de zenuwcellen, de botten en de tanden hebben het mineraal nodig om goed te kunnen functioneren. Om een magnesiumtekort te voorkomen, moet je letten op wat je eet.

Conclusie

Je dagelijkse magnesiumbehoefte bepalen is niet eenvoudig. De magnesiumbehoefte varieert naar leeftijdsgroep en geslacht. Factoren als stressvolle situaties, wedstrijdsport en intense hitte, en ook zwangerschap en borstvoeding spelen een belangrijke rol omdat ze de behoefte aan magnesium verhogen. Als algemene regel geldt dat de dagelijkse behoefte vanaf de adolescentie tussen 300 en 400 milligram magnesium ligt. Deze waarde kan meestal gedekt worden door een gezonde en heilzame voeding.

Als de arts aanbeveelt om extra magnesiumpreparaten te nemen vanwege een klinisch aangetoond tekort, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden over de dosering. Dagelijks mag maximaal 250 milligram magnesium in de vorm van voedingssupplementen worden ingenomen, want een te hoge magnesium inname kan gevolgen hebben voor de gezondheid. In het geval van bepaalde factoren die extra magnesium aan het lichaam kunnen onttrekken, moet een arts de precieze dagelijkse behoefte onderzoeken en de hoeveelheid magnesium bepalen die per dag moet worden geconsumeerd.

Foto: 123rf.com/ 50285630

Referenties (27)

1. Glasdam SM, Glasdam S, Peters GH. The Importance of Magnesium in the Human Body: A Systematic Literature Review. Adv Clin Chem. 2016;73:169-93. doi: 10.1016/bs.acc.2015.10.002. Epub 2016 Jan 13. PMID: 26975973.
Bron

2. Rebecca Costello, Taylor C Wallace, Andrea Rosanoff, Magnesium, Advances in Nutrition, Volume 7, Issue 1, January 2016, Pages 199–201, https://doi.org/10.3945/an.115.008524
Bron

3. Ismail AAA, Ismail Y, Ismail AA. Chronic magnesium deficiency and human disease; time for reappraisal? QJM. 2018 Nov 1;111(11):759-763. doi: 10.1093/qjmed/hcx186. PMID: 29036357.
Bron

4. Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Bron

5. Tarleton EK. Factors influencing magnesium consumption among adults in the United States. Nutr Rev. 2018 Jul 1;76(7):526-538. doi: 10.1093/nutrit/nuy002. PMID: 29878243.
Bron

6. Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Bron

7. Black LJ, Allen KL, Jacoby P, Trapp GS, Gallagher CM, Byrne SM, Oddy WH. Low dietary intake of magnesium is associated with increased externalising behaviours in adolescents. Public Health Nutr. 2015 Jul;18(10):1824-30. doi: 10.1017/S1368980014002432. Epub 2014 Nov 6. PMID: 25373528.
Bron

8. Makrides M, Crosby DD, Bain E, Crowther CA. Magnesium supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Apr 3;2014(4):CD000937. doi: 10.1002/14651858.CD000937.pub2. PMID: 24696187; PMCID: PMC6507506.
Bron

9. Bullarbo M, Mattson H, Broman AK, Ödman N, Nielsen TF. Magnesium Supplementation and Blood Pressure in Pregnancy: A Double-Blind Randomized Multicenter Study. J Pregnancy. 2018 May 29;2018:4843159. doi: 10.1155/2018/4843159. PMID: 30002931; PMCID: PMC5996415.
Bron

10. Makrides M, Crowther CA. Magnesium supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000937. doi: 10.1002/14651858.CD000937. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2001;(4):CD000937. PMID: 10796220.
Bron

11. Husain SM, Sibley CP. Magnesium and pregnancy. Miner Electrolyte Metab. 1993;19(4-5):296-307. PMID: 8264517.
Bron

12. Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Bron

13. Beggs MR, Appel I, Svenningsen P, Skjødt K, Alexander RT, Dimke H. Expression of transcellular and paracellular calcium and magnesium transport proteins in renal and intestinal epithelia during lactation. Am J Physiol Renal Physiol. 2017 Sep 1;313(3):F629-F640. doi: 10.1152/ajprenal.00680.2016. Epub 2017 May 24. PMID: 28539338.
Bron

14. Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res. 2006 Sep;19(3):180-9. PMID: 17172008.
Bron

15. Zhang Y, Xun P, Wang R, Mao L, He K. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients. 2017 Aug 28;9(9):946. doi: 10.3390/nu9090946. PMID: 28846654; PMCID: PMC5622706.
Bron

16. Volpe SL. Magnesium and the Athlete. Curr Sports Med Rep. 2015 Jul-Aug;14(4):279-83. doi: 10.1249/JSR.0000000000000178. PMID: 26166051.
Bron

17. Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Bron

18. Bohl CH, Volpe SL. Magnesium and exercise. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002;42(6):533-63. doi: 10.1080/20024091054247. PMID: 12487419.
Bron

19. Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Therapeutic uses of magnesium. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-62. PMID: 19621856.
Bron

20. Dietary magnesium intake and risk of metabolic syndrome: a meta-analysis D. T. Dibaba, P. Xun, A. D. Fly, K. Yokota, K. He Diabet Med. Author manuscript; available in PMC 2015 Nov 1. Published in final edited form as: Diabet Med. 2014 Nov; 31(11): 1301–1309. doi: 10.1111/dme.12537 PMCID: PMC4198467
Bron

21. Tolerable upper intake levels for vitamins andminerals. Scientific Committee on Food, ScientificPanel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies.European Food Safety Authority 2006;107-116.ISBN 9291990140.
Bron

22. Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington (DC): National Academies Press (US); 1997. PMID: 23115811.
Bron

23. Tolerable upper intake levels for vitamins andminerals. Scientific Committee on Food, ScientificPanel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies.European Food Safety Authority 2006;107-116.ISBN 9291990140.
Bron

24. Curry JN, Yu ASL. Magnesium Handling in the Kidney. Adv Chronic Kidney Dis. 2018 May;25(3):236-243. doi: 10.1053/j.ackd.2018.01.003. PMID: 29793662; PMCID: PMC6932629.
Bron

25. Reddy ST, Soman SS, Yee J. Magnesium Balance and Measurement. Adv Chronic Kidney Dis. 2018 May;25(3):224-229. doi: 10.1053/j.ackd.2018.03.002. PMID: 29793660.
Bron

26. Van Laecke S. Hypomagnesemia and hypermagnesemia. Acta Clin Belg. 2019 Feb;74(1):41-47. doi: 10.1080/17843286.2018.1516173. Epub 2018 Sep 17. PMID: 30220246.
Bron

27. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226. doi: 10.3390/nu7095388. PMID: 26404370; PMCID: PMC4586582.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Glasdam SM, Glasdam S, Peters GH. The Importance of Magnesium in the Human Body: A Systematic Literature Review. Adv Clin Chem. 2016;73:169-93. doi: 10.1016/bs.acc.2015.10.002. Epub 2016 Jan 13. PMID: 26975973.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Rebecca Costello, Taylor C Wallace, Andrea Rosanoff, Magnesium, Advances in Nutrition, Volume 7, Issue 1, January 2016, Pages 199–201, https://doi.org/10.3945/an.115.008524
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Ismail AAA, Ismail Y, Ismail AA. Chronic magnesium deficiency and human disease; time for reappraisal? QJM. 2018 Nov 1;111(11):759-763. doi: 10.1093/qjmed/hcx186. PMID: 29036357.
Ga naar bron
Referenzwerte
Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Tarleton EK. Factors influencing magnesium consumption among adults in the United States. Nutr Rev. 2018 Jul 1;76(7):526-538. doi: 10.1093/nutrit/nuy002. PMID: 29878243.
Ga naar bron
Referenzwerte
Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Black LJ, Allen KL, Jacoby P, Trapp GS, Gallagher CM, Byrne SM, Oddy WH. Low dietary intake of magnesium is associated with increased externalising behaviours in adolescents. Public Health Nutr. 2015 Jul;18(10):1824-30. doi: 10.1017/S1368980014002432. Epub 2014 Nov 6. PMID: 25373528.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Makrides M, Crosby DD, Bain E, Crowther CA. Magnesium supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Apr 3;2014(4):CD000937. doi: 10.1002/14651858.CD000937.pub2. PMID: 24696187; PMCID: PMC6507506.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bullarbo M, Mattson H, Broman AK, Ödman N, Nielsen TF. Magnesium Supplementation and Blood Pressure in Pregnancy: A Double-Blind Randomized Multicenter Study. J Pregnancy. 2018 May 29;2018:4843159. doi: 10.1155/2018/4843159. PMID: 30002931; PMCID: PMC5996415.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Makrides M, Crowther CA. Magnesium supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD000937. doi: 10.1002/14651858.CD000937. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2001;(4):CD000937. PMID: 10796220.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Husain SM, Sibley CP. Magnesium and pregnancy. Miner Electrolyte Metab. 1993;19(4-5):296-307. PMID: 8264517.
Ga naar bron
Referenzwerte
Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Beggs MR, Appel I, Svenningsen P, Skjødt K, Alexander RT, Dimke H. Expression of transcellular and paracellular calcium and magnesium transport proteins in renal and intestinal epithelia during lactation. Am J Physiol Renal Physiol. 2017 Sep 1;313(3):F629-F640. doi: 10.1152/ajprenal.00680.2016. Epub 2017 May 24. PMID: 28539338.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res. 2006 Sep;19(3):180-9. PMID: 17172008.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Zhang Y, Xun P, Wang R, Mao L, He K. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients. 2017 Aug 28;9(9):946. doi: 10.3390/nu9090946. PMID: 28846654; PMCID: PMC5622706.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Volpe SL. Magnesium and the Athlete. Curr Sports Med Rep. 2015 Jul-Aug;14(4):279-83. doi: 10.1249/JSR.0000000000000178. PMID: 26166051.
Ga naar bron
Referenzwerte
Deutsche Gesellschaft für Ernährung
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bohl CH, Volpe SL. Magnesium and exercise. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002;42(6):533-63. doi: 10.1080/20024091054247. PMID: 12487419.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Guerrera MP, Volpe SL, Mao JJ. Therapeutic uses of magnesium. Am Fam Physician. 2009 Jul 15;80(2):157-62. PMID: 19621856.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Dietary magnesium intake and risk of metabolic syndrome: a meta-analysis D. T. Dibaba, P. Xun, A. D. Fly, K. Yokota, K. He Diabet Med. Author manuscript; available in PMC 2015 Nov 1. Published in final edited form as: Diabet Med. 2014 Nov; 31(11): 1301–1309. doi: 10.1111/dme.12537 PMCID: PMC4198467
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Tolerable upper intake levels for vitamins andminerals. Scientific Committee on Food, ScientificPanel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies.European Food Safety Authority 2006;107-116.ISBN 9291990140.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington (DC): National Academies Press (US); 1997. PMID: 23115811.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Tolerable upper intake levels for vitamins andminerals. Scientific Committee on Food, ScientificPanel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies.European Food Safety Authority 2006;107-116.ISBN 9291990140.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Curry JN, Yu ASL. Magnesium Handling in the Kidney. Adv Chronic Kidney Dis. 2018 May;25(3):236-243. doi: 10.1053/j.ackd.2018.01.003. PMID: 29793662; PMCID: PMC6932629.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Reddy ST, Soman SS, Yee J. Magnesium Balance and Measurement. Adv Chronic Kidney Dis. 2018 May;25(3):224-229. doi: 10.1053/j.ackd.2018.03.002. PMID: 29793660.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Van Laecke S. Hypomagnesemia and hypermagnesemia. Acta Clin Belg. 2019 Feb;74(1):41-47. doi: 10.1080/17843286.2018.1516173. Epub 2018 Sep 17. PMID: 30220246.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226. doi: 10.3390/nu7095388. PMID: 26404370; PMCID: PMC4586582.
Ga naar bron
Recensies