kurkuma poeder
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

149Verzamelde opmerkingen

Hoeveel kurkuma heb je per dag nodig om te profiteren van de geneeskrachtige eigenschappen van de specerij? Er is geen eenduidig ​​antwoord op deze vraag. De aanbevolen dagelijkse dosis kurkuma varieert afhankelijk van de toedieningswijze en de concentratie curcumine in het product. Toch worden er de nodige onderzoeken uitgevoerd om de tolerantie en de werkzaamheid van dit product te evalueren.

Kurkuma kan, naast het toevoegen van smaak aan voedingsmiddelen, de gezondheid verbeteren en als supplement worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde ziekten zoals diabetes en artritis. Een snufje kurkuma heeft echter geen significant ontstekingsremmend effect. De specerij en de bijbehorende supplementen moeten voor het gewenste effect in de juiste hoeveelheden worden geconsumeerd.

Belangrijk om te weten

 • De wortelstok van kurkuma heeft onder andere ontstekingsremmende, spijsverterings-, genezende, antioxiderende en hypoglycemische eigenschappen. Om van de voordelen van kurkuma-supplementen te genieten, is het echter erg belangrijk om de juiste dosering te consumeren.
 • Er is nog geen standaard dagelijkse dosis kurkuma gedefinieerd. Wel raden betrouwbare fabrikanten de juiste dosering van hun product aan op basis van de toedieningswijze van het artikel en de concentratie van de curcumine, de stof die verantwoordelijk is voor de medicinale werking van de Curcuma longa-plant.
 • Om te genieten van de voordelen van kurkuma, is het noodzakelijk om de dosering in te nemen zoals aangegeven door de fabrikant. Bovendien is het raadzaam om supplementen van liposomale kurkuma of kurkuma met zwarte peper te kiezen om de opname van de actieve stoffen te vergroten.

De beste kurkuma-producten op de markt en hun aanbevolen doseringen

Kurkuma is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je vindt kurkuma in poeder-, capsule-, tablet- en vloeibare vorm, naast in oliën, crèmes en zepen. In de selectie met de beste kurkuma-producten op de markt hieronder concentreren we ons op orale kurkuma-supplementen, hun curcumine-concentratie en de bijbehorende dagelijkse dosering. Benieuwd naar de beste kurkuma-supplementen? Je vindt ze hier:

Het kurkuma-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dit curcumine-supplement in vloeibare vorm van Sundt heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het onderscheidt zich van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een verbeterde opname van het supplement. Zo worden de antioxidatieve en regeneratieve eigenschappen van de curcumine optimaal benut.

Het supplement bevat geen genetisch gemodificeerde en dierlijke ingrediënten. Bovendien is het supplement volledig geschikt voor veganisten en gluten- en suikervrij. De inhoud van het flesje bedraagt 250 ml.

Het beste kurkuma-supplement met zwarte peper

De biologische kurkuma met zwarte peper en gember van Weight World is een natuurlijk en 100% biologisch voedingssupplement dat speciaal is ontworpen tegen pijnlijke gewrichten en voor het herstellen van de huid.

De toevoeging van zwarte peper en gember zorgt voor een maximale absorptie van de belangrijkste ingrediënten. De fabrikant raadt aan om 3 capsules per dag in te nemen: één bij het ontbijt, één bij de lunch en één tijdens het avondeten, vergezeld door een groot glas water.

Het beste kurkuma-supplement bij spijsverteringsproblemen


AffiliateLink


Kurkuma Curcumine Met Zwarte Peper Extract, Gember, Geelwortel, Cayenne – Max. Potentie 95% Curcuminoïden, Zeer Goed Opneembaar Turmeric Supplement, Biologisch, Vegan – 90 Vegetarische Capsules

✅ &nbspIMMUUNSYSTEEM- EN GEWRICHTSONDERSTEUNING – Kurkuma Curcumin wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn rol in het ondersteunen van de werking van het immuunsysteem en het beschermen van verouderende gewrichten tegen schade door schadelijke ontstekingen aanzienlijk te verminderen.
✅ &nbspVERMINDER VERTERINGSPROBLEMEN EN VERBETER DE IMMUNITEIT – Biologische gember heeft aanvullende antioxiderende eigenschappen en bevordert zelfs een nog betere absorptie. De gecombineerde ondersteuning van organische curcumine met organische gember en zwarte peper helpt bij verschillende beschermende functies in het maag-darmkanaal en in de lever.
✅ &nbspEXTRACT VAN ZWARTE PEPER VOOR EEN BETERE BIOLOGISCHE BESCHIKBAARHEID – We hebben onze turmeric supplement geformuleerd met het enige extract van zwarte peper, waarvan klinisch is aangetoond dat het de biologische beschikbaarheid en de absorptie van kurkuma met 2000% verhoogt. Dat betekent dat uw lichaam de gezondheidsondersteunende stof van Activo Nutrition’s kurkuma-curcumine efficiënter kan gebruiken dan de curcumine van andere supplementen op Amazon.
✅ &nbspMAXIMALE ZUIVERHEID EN POTENTIE – Onze biologische kurkuma- curcuminoïden voedingssupplementen worden geleverd in 100% vegetarische capsules zonder kunstmatige smaakstoffen of conserveringsmiddelen voor maximale zuiverheid en potentie. Daarnaast is het vrij van kunstmatige ingrediënten en geschikt voor vegetariërs, veganisten, halal en kosjer.
✅ &nbspKOOP MET VERTROUWEN EN HEB VOLLEDIGE GEMOEDSRUST – In tegenstelling tot andere supplementen die worden geïmporteerd uit Azië en de VS is onze kurkuma ontworpen in Nederland en geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk, zodat u verzekerd bent van de hoogste zuiverheidsgraad van de ingrediënten en de hoogste productienormen ter wereld. Bestel nu zolang de voorraad strekt.

Het kurkuma-supplement van Activo Nutrition helpt je lichaam om spijsverteringsproblemen te verlichten en je immuunsysteem te versterken. De biologische gember heeft aanvullende antioxiderende eigenschappen en bevordert zelfs een nog betere absorptie.

Samen met de gember helpt de zwarte peper bij verschillende beschermende functies in het maag-darmkanaal en de lever. Klanten geven aan dat het supplement ook verlicht bij problemen met de gewrichten. De goed betaalbare prijs is een ander groot voordeel van dit supplement.

De beste kurkuma-capsules

No products found.

Wil je liever een supplement in capsulevorm? De kurkuma-capsules van Natural Elements komen in deze categorie als absolute winnaar uit onze test. Ze zijn zeer eenvoudig in te nemen. De capsules zijn hoog gedoseerd met 95% curcumine-extract.

Het curcumine-gehalte van één capsule komt overeen met dat van ongeveer 10.000 mg kurkumapoeder. Je hoeft dus maar één capsule per dag in te nemen. Een flesje is voldoende voorraad voor ongeveer 3 maanden. Veel concurrerende producten zijn slechts goed voor 1 tot 2 maanden.

Alles wat je moet weten over kurkuma en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Kurkuma is een specerij met veel positieve eigenschappen die, naast het leveren van voedingsstoffen, ook gezondheidsvoordelen biedt en bepaalde ziekten helpt te voorkomen. Om echter optimaal te genieten van de voordelen van kurkuma is het belangrijk om het in de juiste dosering in te nemen, of het nu in poeder- of capsulevorm is. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over kurkuma en de juiste dosering van de specerij en kurkuma-supplementen.

het analyseren van curcuma

De wortelstok van kurkuma heeft onder andere ontstekingsremmende, spijsverterings-, genezende, antioxiderende en hypoglycemische eigenschappen.
(Bron: Microgen: 108305604/ 123rf.com)

Een korte terugblik op kurkuma en haar voordelen

De wortelstok van de Curcuma longa-plant wordt al duizenden jaren als specerij en als natuurlijk middel gebruikt. Binnen de Ayurvedische geneeswijze is men al veel langer dan hier bekend met de werking van kurkuma om de spijsvertering te verbeteren, gewrichtspijn te verlichten, minder last van gasvorming te hebben en lever- en galaandoeningen te behandelen (1, 2).

De geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma worden gerelateerd aan het hoge curcumine-gehalte, een polyfenol met een krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende werking. De juiste dagelijkse dosis curcumine kan verschillende symptomen zoals pijn bij artrose verlichten. De stof dient tevens als hulpmiddel bij de behandeling van bepaalde ziekten (1, 3, 4). In de tabel hieronder zie je wat de voordelen van kurkuma en curcumine zijn.

Eigenschappen van kurkuma/curcumine Gezondheidsvoordelen
Ontstekingsremmend Vermindert ontstekingen bij onder andere artritis, een tenniselleboog, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen.

Bij artrose en ontstekingen die zijn veroorzaakt door het sporten, kan kurkuma de pijn verlichten en de mobiliteit van het lichaam verbeteren.

Antioxidanten Curcumine is een antioxidant polyfenol dat beschermt tegen de oxidatieve schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Het antioxiderende effect van kurkuma vermindert het risico op de vorming en ophoping van cholesterol in de slagaders, cataract en hartaandoeningen. Ook helpen antioxidanten het vervroegde verouderingsproces te vertragen.

Antidiabetica Curcumine verlaagt de bloedglucose en verbetert de insulinegevoeligheid.

Kurkuma-supplementen kunnen helpen bij het voorkomen van complicaties bij diabetes die de nieren, het gezichtsvermogen en de zenuwen beschadigen.

Lipidenverlagend Curcumine helpt de hoeveelheid slecht cholesterol in het bloed te verlagen.
Antikanker Curcumine oefent een rol uit die zou kunnen helpen bij het beschermen tegen het verschijnen en de groei van verschillende tumoren.

Er zijn echter meer onderzoeken nodig om de antikanker-eigenschappen van curcumine verder te beoordelen.

Hepatoprotective Curcumine beschermt de lever tegen de schade die wordt veroorzaakt door verschillende giftige stoffen die bijvoorbeeld in paracetamol of alcohol kunnen zitten.

Kurkuma kan helpen om een niet-alcoholische leververvetting te behandelen en levercirrose te voorkomen.

Spijsvertering Kurkuma en kurkuma-supplementen verlichten de zware spijsvertering, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Ze stimuleren ook de galafscheiding en helpen bij de behandeling van een niet-erosieve zure reflux.

Neuroprotectief Dankzij de ontstekingsremmende en antioxiderende werking zou curcumine het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer kunnen verkleinen.

Kurkuma-supplementen kunnen helpen bij de behandeling van depressie.

Naast het gebruik als smaakmaker en kleurstof, wordt kurkuma wellicht nog wel vaker ingezet als ontstekingsremmer en natuurlijk antioxidant.

Doctor Ricardo Gago PiñeroReumatoloog
“Er is niet echt een kurkuma-dosering die volledig wordt onderschreven. Gewoonlijk worden er capsules verkocht die ongeveer 500 milligram bevatten en één of twee keer per dag kunnen worden ingenomen.”

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kurkuma

Er is nog geen standaard dagelijkse dosis kurkuma voor gebruik als voedingssupplement gedefinieerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) acht een dosis van 3 mg curcumine per kilogram lichaamsgewicht per dag veilig voor het gebruik als voedseladditief. De bijdrage van curcumine is in dat geval echter erg laag en biedt nauwelijks gezondheidsvoordelen (7).

Het curcumine-gehalte in kurkumapoeder is veel lager dan in capsules. Terwijl kurkumapoeder tussen de 3% en 5% curcumine bevat, kunnen capsules tussen de 20% en 95% extract bevatten. Als je voor capsules kiest, is het daarbij wel belangrijk dat je een ​​product kiest waarbij de curcumine-concentratie voldoende duidelijk gespecificeerd is (1, 2, 3).

Om te genieten van de voordelen van curcumine, vertrouwen supplementfabrikanten op de doseringen die in verschillende klinische onderzoeken worden gebruikt. Het goede nieuws is dat curcumine zelfs in hoge doses zoals doseringen van 8 gram curcumine per dag als veilig wordt beschouwd. In de tabel hieronder laten we je de dosis kurkuma zien die wordt gebruikt om verschillende ziekten te behandelen (1, 3):

Ziekte/symptomen Aanbevolen dagelijkse dosis kurkuma of curcumine
Artritis (artrose) 200-1000 mg curcumine in capsulevorm per dag.
Reumatoïde artritis 1000-1200 mg curcumine in capsulevorm per dag.
Inflammatoire darmaandoening zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn 1000-1200 mg curcumine in capsulevorm per dag.
Hoog cholesterolgehalte in het bloed (hypercholesterolemie) 200-500 mg curcumine in capsulevorm per dag.
Diabetes type II 500-600 mg curcumine in capsulevorm per dag.
Dyspepsie (indigestie) 1,5-3 g kurkumapoeder per dag.

De hierboven genoemde doseringen worden doorgaans verdeeld over twee of drie dagelijkse doses. Op die manier blijft de curcumine de hele dag in stabiele concentraties in het lichaam aanwezig. Het gebruik van kurkuma- en curcuminesupplementen duurt meestal vier tot twaalf weken.

Kurkuma en de aanbevolen dagelijkse dosis voor gezonde volwassenen

Hierboven toonden we een tabel met daarin de doses kurkuma die worden gebruikt om symptomen te verlichten of bij de behandeling van bepaalde aandoeningen te helpen. Ook gezonde mensen kunnen echter geïnteresseerd zijn in de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van kurkuma, bijvoorbeeld om ziekten of spijsverteringsproblemen te voorkomen (8).

Ontstekingen en oxidatieve schade worden gekoppeld aan veel van de meest voorkomende gezondheidsproblemen: hartaandoeningen, diabetes type II, atherosclerose, kanker, cataract en obesitas. Onderzoek toont aan dat een dagelijkse dosis van 1,5 tot 3 g kurkumapoeder gezonde volwassenen zou kunnen helpen deze ziekten te voorkomen, zonder dat ze supplementen hoeven te nemen (1, 8). Er is echter meer onderzoek nodig om deze positieve eigenschappen van supplementen verder te beoordelen.

kurkumapoeder met wortels

Kurkuma kan, naast het toevoegen van smaak aan voedingsmiddelen, de gezondheid verbeteren en als supplement worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde ziekten. 
(Bron: Larkjit: 81238817/ 123rf.com)

Dosis gerelateerde bijwerkingen van kurkuma

Kurkuma wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Dat wordt bevestigd door de belangrijke Amerikaanse instantie Food and Drug Administration (FDA). Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, wordt als veilig gemarkeerd in dagelijkse doses van 8000 mg. Er zijn zelfs onderzoeken die een goede tolerantie aantonen bij grotere hoeveelheden tot 12000 mg per dag (3).

Een langdurige of overmatig gebruik van kurkuma- of curcumine-supplementen kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree of geel gekleurde ontlasting, hoofdpijn en huiduitslag. Bij mensen met diabetes kan de gezamenlijke werking van curcumine en antidiabetica hypoglykemie veroorzaken (1, 3, 9).

Tips over kurkuma en de aanbevolen dagelijkse dosis

Niet alle kurkuma-supplementen hebben dezelfde curcumine-concentratie of worden op dezelfde manier gemaakt. Na het lezen van de bovenstaande informatie, weet je als het goed is wat voor jou de juiste dosering kurkuma is. Toch is het belangrijk om je ook bewust te zijn van andere belangrijke aspecten. De volgende tips helpen je bij het verantwoord consumeren van kurkuma en haar supplementen:

Houd rekening met de aanbevelingen van de fabrikant

Een eenduidig antwoord geven op de vraag hoeveel kurkuma-capsules je per dag moet innemen, is lastig, aangezien de capsules poedervormige kurkuma of bijna pure en vloeibare curcumine kunnen bevatten. Als gevolg hiervan kan de curcumine-concentratie per supplement variëren van 5% tot 95%. Het beste wat je kunt doen is een supplement van een betrouwbare fabrikant kiezen en de aanbevelingen op het voedingsetiket lezen.

Als je het moeilijk vindt om zelf te beslissen hoeveel kurkuma per dag je in moet nemen, kun je dus het beste de aanbevelingen van de fabrikant over de juiste dagelijkse dosis en het aantal innames opvolgen. Voor sommige kurkumacapsules kan de dagelijkse dosis bestaan uit zes capsules, verdeeld over drie momenten op de dag, terwijl, als het een hoog geconcentreerd product is, slechts één capsule per dag voldoende zal zijn.

kurkuma poeder

Kurkuma-capsules kunnen nog andere ingrediënten bevatten die worden toegevoegd om de opname en het effect van de curcumine te verbeteren.
(Bron: Wisniewska: 28830580/ 123rf.com)

Onthoud de contra-indicaties van kurkuma

Hoewel kurkuma en curcumine zelfs in hoge doses als veilig gemarkeerd worden, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor de stoffen. Als dat het geval is, moet je het gebruik van zowel de specerij als diens supplementen vermijden. Bovendien wordt de inname van kurkuma-capsules en -tabletten ook niet aanbevolen aan kinderen, tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding, omdat er onvoldoende bewijs is dat het gebruik ervan in deze stadia veilig is.

Andere situaties waarin het gebruik van kurkuma-supplementen wordt afgeraden zijn de volgende situaties:

 • Als je binnenkort een operatie ondergaat, omdat de stoffen je bloedstolling kan beïnvloeden.
 • Mensen met lever- en/of galwegaandoeningen.
 • Mensen met bloedarmoede door een ijzertekort, want curcumine vermindert de opname van ijzer.
 • In het geval van bloedingsstoornissen, bijvoorbeeld bij mensen met hemofilie.

Bekijk de overige ingrediënten die in de kurkumacapsules zijn toegevoegd

Kurkuma-capsules bevatten vaak nog andere ingrediënten die worden toegevoegd om de opname en het effect van de curcumine te verbeteren. Het is raadzaam om van tevoren te bekijken of dit het geval is, en zo ja, of de toegevoegde ingrediënten niet schadelijk voor je gezondheid zijn. Enkele van de meest gebruikte ingrediënten in kurkuma-supplementen zijn:

 • Zwarte peper (piperine): Verbetert de opname van curcumine. Geschat wordt dat met 5 tot 20 mg piperine per portie de assimilatie van curcumine tot 2000 keer zo sterk kan zijn.
 • Vitamine C: Versterkt de antioxiderende werking van curcumine en stimuleert het immuniteitssysteem.
 • Vitamine D: Verbetert de opname van calcium en bevordert het behoud van gezonde botten.
 • Gember: Versterkt het ontstekingsremmende effect van kurkuma, vooral bij artrose, en verlicht indigestie.

Kurkuma heeft een ietwat bittere nasmaak. Juist door deze bittere nasmaak is het lekker om bijvoorbeeld kurkuma in je thee te combineren met andere smaken en ingrediënten.

Pamela Nisevich BedeVoedingsdeskundige
“Van kurkuma is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt, maar het toevoegen van de specerij aan je gerechten is niet voldoende om een ​​effectieve dosis te verkrijgen. In plaats daarvan kun je een supplement gebruiken.”

Kies voor liposomale curcumine-supplementen

Liposomale curcumine-supplementen worden gekenmerkt door het beschermende laagje van liposomen, dat ervoor zorgt dat de curcumine beter wordt opgenomen door het lichaam. Bovendien komt de curcumine geleidelijk uit de liposomen vrij, wat zorgt voor een stabiele concentratie van de actieve stoffen in je lichaam (10).

Bij dit soort supplementen is het niet nodig om zwarte peper aan de capsules toe te voegen om de opname van de curcumine te verbeteren. Over het algemeen hebben liposomale curcumine-capsules een zeer hoge concentratie van de stof. De aanbevolen dosering is daarom in de meeste gevallen slechts één capsule per dag.

Voeg zwarte peper en gezonde vetten toe aan kurkumapoeder

Zwarte peper en vet verhogen de opname van curcumine. Daarom is het bij gebruik van kurkuma-supplementen in poedervorm die je mengt in smoothies, sauzen, golden milk (kurkumamelk), stoofschotels of soepen essentieel om zwarte peper of een vetbron zoals olie toe te voegen. Op die manier geniet je het meest van de vele voordelen van curcumine (3).

Samenvatting

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de eigenschappen van kurkuma om hun gezondheid te verbeteren, maar weten niet precies hoeveel van de stof ze moeten gebruiken. Hoewel er nog geen standaard dosering voor kurkuma is gedefinieerd, zijn er talloze onderzoeken die zich verdiepen in de veiligheid en effectiviteit van curcumine, bijvoorbeeld om gewrichtspijn te verlichten, de spijsvertering te versoepelen of de bloedglucose te verlagen.

Ook gezonde mensen kunnen genieten van de ontstekingsremmende, spijsverterings- en antioxiderende eigenschappen van curcumine. Ze hoeven hier geen supplementen voor te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je voeding te verrijken met kurkumapoeder, met een dosering tussen de 1,5 en 3 gram per dag, wat overeenkomt met 60-150 mg curcumine.

Als je ons artikel over kurkuma en de aanbevolen dagelijkse dosering interessant vond, deel het dan op social media of laat hieronder een reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Larkjit: 47729254/ 123rf.com)

Referenties (10)

1. Artículo científico. Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. 2017.
Bron

2. Prasad S, Aggarwal B. Turmeric, the Golden Spice. From Traditional Medicine to Modern Medicine. En: Benzie I, Wachtel-Galor S. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2011.
Bron

3. Gupta S, Patchva S, Aggarwal B. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. 2013.
Bron

4. Panahi Y, Khalili N, Hosseini M, Naimi E. Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Curcuminoid-Piperine Combination in Subjects with Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial and an Updated Meta-Analysis. 2015.
Bron

5. Luengo Fernández E. Alimentos funcionales y nutracéuticos.
Bron

6. Pagano E, Romano B, Izzo A, Borrelli F. The clinical efficacy of curcumin-containing nutraceuticals: An overview of systematic reviews. 2018.
Bron

7. Aguilar F et al. Scientific Opinion on the re‐evaluation of curcumin (E 100) as a food additive. 2010.
Bron

8. DiSilvestro R, Joseph E, Zhao S, Bomser J. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. 2012.
Bron

9. Shep D, Khanwelkar C, Gade P, Karad S. Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study. 2019.
Bron

10. Prasad S, Tyagi A, Aggarwal B. Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice. 2014.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Artículo científico. Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. 2017.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Prasad S, Aggarwal B. Turmeric, the Golden Spice. From Traditional Medicine to Modern Medicine. En: Benzie I, Wachtel-Galor S. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2011.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gupta S, Patchva S, Aggarwal B. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials. 2013.
Ga naar bron
Meta-analyse
Panahi Y, Khalili N, Hosseini M, Naimi E. Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Curcuminoid-Piperine Combination in Subjects with Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial and an Updated Meta-Analysis. 2015.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Luengo Fernández E. Alimentos funcionales y nutracéuticos.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pagano E, Romano B, Izzo A, Borrelli F. The clinical efficacy of curcumin-containing nutraceuticals: An overview of systematic reviews. 2018.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Aguilar F et al. Scientific Opinion on the re‐evaluation of curcumin (E 100) as a food additive. 2010.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
DiSilvestro R, Joseph E, Zhao S, Bomser J. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. 2012.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Shep D, Khanwelkar C, Gade P, Karad S. Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study. 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Prasad S, Tyagi A, Aggarwal B. Recent Developments in Delivery, Bioavailability, Absorption and Metabolism of Curcumin: the Golden Pigment from Golden Spice. 2014.
Ga naar bron
Recensies