Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Met de toenemende populariteit van caloriearme diëten vraag je je misschien af of een volkoren ontbijt zoals havermout nog wel een gezonde optie is. Havermout wordt gemaakt van hele granen en alleen de oneetbare delen worden verwijderd, waardoor het volkoren is. Het bevat minder calorieën dan de andere volkoren producten. Door zijn hoge gehalte aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen wordt het beschouwd als een waardevol voedingsmiddel. We bespreken deze later in dit artikel.

De belangrijkste dingen

in een notendop

  • Havermout is een bevredigend begin van de dag – het is betaalbaar, voedzaam, veelzijdig en maakt deel uit van een gezonde, evenwichtige voeding.
  • Haver is een voedingsrijke bron van gezonde volle granen die een ideale vervanger zijn voor geraffineerde koolhydraten.
  • Gerolde haver is als een blanco canvas. De toegevoegde ingrediënten hebben invloed op het totaal aantal calorieën, de smaak en de voedingsstoffen in havermout.

Calorieën van havermout: Wat je moet weten

We hebben de belangrijke vragen over havermout op een rijtje gezet om je te helpen de calorieën, vitaminen, mineralen en gezondheidsvoordelen ervan te begrijpen.

Wat is havermout?

Gerolde haver is grof meel dat gemaakt wordt van gepelde haverkorrels (grutten) die gemalen (gemalen) of in staal gesneden zijn. Haver kan ongekookt gegeten worden zoals in muesli, of gekookt met water of melk om er pap van te maken. Havermout is ook bekend om zijn voedingswaarde. Het is rijk aan mineralen en vitaminen die veel gezondheidsvoordelen bieden. Hoeveel

calorieën heeft havermout per 100 gram?

Rauwe havermout heeft ongeveer 390 calorieën / 100 gram, maar dit kan veranderen als de havermout bewerkt is, er suiker aan toegevoegd is, er toppings aan toegevoegd zijn of als het gekookt is. Er is een limiet aan de toppings en aan het maximum aantal mogelijke calorieën. De grens is alleen je verbeelding. Hoeveel

calorieën zitten er in een eetlepel havermout?

Een eetlepel bevat ongeveer 12 gram havermout. Deze hoeveelheid havermout heeft ongeveer 45 calorieën. Dit kan echter van de soort havermout afhangen of er suiker of andere toevoegingen aan toegevoegd zijn. Een eetlepel havermout kan ook afhangen van de toppings die aan de maaltijd worden toegevoegd. Je kunt de totale hoeveelheid calorieën in een eetlepel havermout drastisch verhogen.

Is havermout gezond op basis van ze calorieën?

Haver behoort tot de gezondste granen op aarde. Ze zijn een glutenvrij volkoren graan en een geweldige bron van essentiële vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten(1). Studies tonen aan dat haver en havermout veel gezondheidsvoordelen hebben. Een kom havermout. Toppings kunnen toegevoegd worden om een heerlijke maaltijd te maken (Image source: unsplash.com / Jocelyn Morales)Deze omvatten gewichtsverlies, een lagere bloedsuikerspiegel en een lager risico op hart- en vaatziekten(2).

Zijn havermout calorieën voedzaam?

Havermout is een van de meest voedzame volkoren producten. Volgens de USDA(3) is er voor ongeveer 40 gram de volgende voedingswaarde: Bijna 3/4 van de gebruikte havermout bestaat uit complexe koolhydraten. Met 4 gram vezels en zonder toegevoegde suiker is haver een gezondere keuze dan veel bewerkte ontbijtgranen. Met 2,5 gram per portie bevat gewone haver maar heel weinig vet. De vetten in havermout zijn vooral meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, met heel weinig verzadigde vetten(4). Haver is een goede bron van eiwitten en levert ongeveer 5 gram per portie. Zoals de meeste plantaardige voedingsmiddelen levert havermout niet het volledige scala van essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft(5). Niettemin helpt havermout om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Haver is een goede bron van mangaan, een bestanddeel van antioxiderende enzymen dat belangrijk is voor de bevordering van de botontwikkeling en de ondersteuning van de vorming en afbraak van glucose. Haver is ook een goede bron van ijzer, magnesium, zink en selenium(6).

Kan havermout je helpen afvallen?

Haver is een voedingsrijke bron van gezonde volle granen, die een ideale vervanger zijn voor geraffineerde koolhydraten als je probeert af te vallen. Bovendien kunnen vezelrijke voedingsmiddelen zoals havermout helpen het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen en ontstekingen te verminderen(7). Gewone havermout is een prima alternatief voor minder voedzaam ontbijtvoedsel op basis van granen (zoals muffins en geraffineerde graangranen). Een portie havermout is behoorlijk vullend. Als caloriearm voedsel ondersteunt havermout niet alleen gewichtsverlies, maar ook gewichtsbeheersing(8). De vezels in haver bevorderen een vol gevoel, zodat je over het geheel genomen minder eet.

Hoeveel havermout calorieën per dag moet je eten?

Is 1 kop havermout te veel? Havermout wordt beschouwd als een gezond volkoren voedsel. De juiste hoeveelheid havermout hangt af van de hoeveelheid calorieën die je lichaam per dag nodig heeft. Er is geen dagelijkse aanbeveling of limiet, maar het is beter je te houden aan 1 kop havermout (ongeveer 50 gram). Een kop havermout heeft 150 calorieën. De toegevoegde toppings kunnen het met ca. 150 calorieën(9). Deze maaltijd kan nog steeds als caloriearm beschouwd worden.

Conclusie

Havermout is een voedzaam volkoren graan dat veel gezondheidsvoordelen biedt. Het wordt aanbevolen om in ieders dieet op te nemen omdat het rijk is aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Havermout is ook caloriearm en helpt je gewicht te verliezen. Havermout is bijna smaakloos en dit helpt bij het bereiden van de maaltijd. Je kunt er de gewenste smaak en toppings aan toevoegen, maar wees voorzichtig met de hoeveelheid en de soort toppings die je toevoegt, want je kunt gemakkelijk de vereiste calorieën overschrijden. Foto bron: Melissa di Rocco / Unsplash

Referenties (9)

1. Ein Einblick in die Verarbeitung von Hafer und seine Auswirkungen auf seine funktionellen Eigenschaften und gesundheitlichen Vorteile.
Bron

2. Ein Überblick über die gesundheitlichen Vorteile von Haferflocken.
Bron

3. Ernährungsrichtlinien beschreiben, wie Menschen ihre allgemeinen Essgewohnheiten verbessern können
Bron

4. Eine Umfrage wurde analysiert, um den Zusammenhang zwischen Haferflockenverbrauch und Nährstoffaufnahme, Ernährungsqualität und physiologischen Maßnahmen bei Erwachsenen ab 19 Jahren zu bewerten.
Bron

5. Eine Studie über die Haferflockenproteine und ihre Veränderungen.
Bron

6. Haferflockenproteine und ihre Eigenschaften.
Bron

7. Methoden und Anwendung des Labors für Lebensmittelzusammensetzung
Bron

8. Physikochemische Eigenschaften und sensorische Eigenschaften von Stärken und Getreide in unserem Körper.
Bron

9. Optimierung der Zutaten und des Backprozesses für eine verbesserte Qualität und Textur von Vollkornhaferbrot.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods
Ein Einblick in die Verarbeitung von Hafer und seine Auswirkungen auf seine funktionellen Eigenschaften und gesundheitlichen Vorteile.
Ga naar bron
Oats
Ein Überblick über die gesundheitlichen Vorteile von Haferflocken.
Ga naar bron
2015-2020 Dietary Guidelines
Ernährungsrichtlinien beschreiben, wie Menschen ihre allgemeinen Essgewohnheiten verbessern können
Ga naar bron
Oatmeal consumption is associated with better diet quality and lower body mass index in adults: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2001-2010
Eine Umfrage wurde analysiert, um den Zusammenhang zwischen Haferflockenverbrauch und Nährstoffaufnahme, Ernährungsqualität und physiologischen Maßnahmen bei Erwachsenen ab 19 Jahren zu bewerten.
Ga naar bron
Fundamental study on protein changes taking place during malting of oats
Eine Studie über die Haferflockenproteine und ihre Veränderungen.
Ga naar bron
Oats protein isolate: Thermal, rheological, surface and functional properties
Haferflockenproteine und ihre Eigenschaften.
Ga naar bron
United States Department of Agriculture Agricultural Research Service National Nutrient Database for Standard Reference. [(accessed on 19 November 2018)]; Available online:
Methoden und Anwendung des Labors für Lebensmittelzusammensetzung
Ga naar bron
Physicochemical properties and sensory attributes of resistant starch-supplemented granola bars and cereals
Physikochemische Eigenschaften und sensorische Eigenschaften von Stärken und Getreide in unserem Körper.
Ga naar bron
Optimization of ingredients and baking process for improved wholemeal oat bread quality
Optimierung der Zutaten und des Backprozesses für eine verbesserte Qualität und Textur von Vollkornhaferbrot.
Ga naar bron
Recensies