Guarana nuts and powder on a table
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

27Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

119Verzamelde opmerkingen

Oorspronkelijk komt de vrucht guaraná uit de Braziliaanse Amazone. De vrucht wint de laatste jaren aan populariteit, vanwege het versterkende, verjongende en stimulerende effect. Het deel van de guaraná dat men gebruikt voor supplementen is de pit. Deze pit is rijk aan cafeïne, tannine en de minder bekende stoffen theofylline en theobromine. Guaraná pitten bevatten 4 keer zoveel cafeïne als koffiebonen.

Je kunt guaraná ook gebruiken in de vorm van drankjes, poeder, siroop en capsules. Men gebruikt de pit van de vrucht vaak in energiedranken. Vaak in combinatie met de andere verkwikkende stoffen ginseng en cafeïne. Verder gebruikt men guaraná voor een beter geheugen, als bloedverdunner en diarree remmer.

Belangrijk om te weten

 • De guaraná is een van oorsprong Braziliaanse vrucht. In deze vrucht zitten zaden die stoffen bevatten die gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid. Het gaat om de voedingsstoffen cafeïne, tannine, theofylline en theobromine.
 • Guaraná kan de fysieke kracht versterken en het geheugen en de bloedsomloop stimuleren. De vrucht bezit antioxidante kenmerken en stoffen die diaree remmen. Verder kan het diëten ondersteunen.
 • Pitten van de guaraná verwerkt men in poeders, dranken en capsules. Voordat je guaraná supplementen koopt, is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Denk hierbij aan de hoeveelheid cafeïne, de inname vorm en de toegevoegde ingrediënten.

Onze selectie: De beste guaraná supplementen op de markt

Mythes gaan rond over de effecten van guaraná op het lichaam. Soms zie je dit terug op het etiket van dieetproducten. Maar wil je een kwaliteitsproduct, laat je dan niet misleiden. In onze selectie vind je alleen kwaliteitssupplementen, die door veel gebruikers als goed tot zeer goed zijn beoordeeld.

”Otras

De beste guaraná capsules voor veganisten

De energiepillen van Vitabay, bevatten elk 900 mg pure guaraná extract. Doet zijn werk gelijkmatig, gedurende 4 tot 6 uur. Natuurvoedingsmiddel met 10% cafeïne uit guaranine.

Als je geen koffie mag drinken, verdraag je deze stof vaak beter. Gebruik een capsule voorafgaand aan een veeleisende presentatie of prestatie. Voel je sterk en energiek.

De puurste guaraná in poedervorm

Zuivere, natuurlijke en rauwe guaraná in poedervorm, zonder toegevoegde stoffen van Goldener Zweig. De verpakking behoudt de frisse smaak van de vrucht en is goed af te sluiten. Roer een theelepel door melk, water, vruchtensap of yoghurt, voor extra energie.

Meer guaraná voor je geld, dan waar dan ook. 1000 gram fijngemalen guaraná poeder, zodat je er lang tegenaan kunt.

De lekkerste kauw tabletten van guaraná

Wil je liever een lekker smaakje, dan een smaakloze capsule of een shake maken met poeder? Kies dan voor deze kleine en smakelijke tabletjes van Xenofit met natuurlijk guaraná extract.

Natuurlijk alternatief voor cafeïne. Langzame afgifte aan het lichaam, versterkt met magnesium, zink en vitamine C. Smaakt naar een sinaasappel gedipt in chocolade.

De beste guaraná poeder in reisverpakking

Ben je onderweg, maar geen fan van slechte koffie langs de weg? Neem dan dit busje biologische guaraná poeder mee. Roer een halve tot hele theelepel door een kopje heet water en je bent klaar.

Geniet van een kopje energie en ondersteun tegelijkertijd kleine bedrijven en coöperaties op het zuidelijk halfrond. Vanwege de langzame afbraak is guaraná beter dan koffie. Het stimuleert en verlicht de stemming.

Shopgids: Alles wat je moet weten over guaraná

Guaraná werkt stimulerend en is ideaal voor iedereen die een veeleisende dag voor de boeg heeft. Fysiek of mentaal, dat maakt niet uit. Maar niet iedereen kan zomaar guaraná gebruiken. In het gedeelte hieronder, vertellen we je alles over de guaraná, aan de hand van veel gestelde vragen.

meisje buitenshuis te oefenen

Guaraná is een krachtige energiebron.
(Bron: Yulia Grogoryeva: 41240080/ 123rf.com)

Wat is guaraná precies?

De guaraná is de vrucht van een boom genaamd Guaranazeiro in de Braziliaanse Amazone. De wetenschappelijke naam is Paullinia cupana. Bitter van smaak is deze vrucht, die dan ook zelden vers wordt gegeten. De zaden van de guaraná zijn het meest gebruikt, omdat ze stimulerend werken op het gestel. Rond, glanzend en donker van kleur zijn deze zaden of pitten.

Guaraná zaden bevatten gemethyleerde xanthines (ook wel methyl xanthines) die bekendstaan om hun stimulerende eigenschappen. Het gaat om de stoffen cafeïne, theofylline en theobromine. Ook de fenolen uit de vrucht, waaronder tannines, kunnen een gunstig effect hebben op de gezondheid.

Roelien ScheepbouwerVoedingsdeskundige
“Energy drinks zijn rampzalig. Veel suiker met een hoge dosis cafeïne in combinatie met taurine en guaraná, die de werking van de cafeïne versterken, zorgen voor een enorme boost gevolgd door nog grotere vermoeidheid.”

Welke voordelen biedt guaraná voor de gezondheid?

Er zijn verschillende redenen om een uitgebalanceerd dieet aan te vullen met een guaraná supplement. De stoffen in de zaden zijn goed voor verschillende organen en lichaamsfuncties:

 • Vergroot de kracht en de fysieke energie van het lichaam.
 • Maakt het lichaam klaar voor veeleisende situaties.
 • Vermindert de kans op de vorming van bloedpropjes. Waarmee het de kans op een vaatbreuk in hart of hersenen verlaagt.
 • Verbetert de mentale prestaties, waaronder het geheugen.
 • Werkt als een antioxidant aan het neutraliseren van vrije radicalen.
 • Vertraagt verouderingsprocessen in het lichaam.
 • Remt diarree, door de tannines in de vrucht.
 • Kan laxerend werken.
 • Stimuleert de bloedsomloop en voorkomt de opbouw van schadelijk cholesterol LDL in de bloedvaten.
 • Beschermt de lever tegen gifstoffen.
 • Versnelt het metabolisme en het energiegebruik.

Guarana zaden en poeder

Een van de voordelen van guaraná, is dat het je energiepeil verhoogt.
(Bron: Tzogia Kappatou: 60251719/ 123rf.com)

Welke soorten guaraná supplementen zijn er?

Capsules en poeders bevatten vaak de pure guaraná. Gesuikerde energiedrankjes met guaraná kun je beter laten staan als je gezondheid je lief is.

 • Capsules of tabletten: bevatten guaraná extract in een fijne film van gelatine of cellulose (plantaardig). Zijn meestal smaakloos en kunnen andere ingrediënten bevatten, zoals ginseng, vitamine E en calcium.
 • Poedervorm: de zaden van de guaraná vermaalt men tot fijn poeder, dat bitter van smaak is. Je mengt het met een drank naar keuze.

Bovenstaande supplementen bevatten variabele hoeveelheden cafeïne, tussen de 4% en 20%. Soms zijn ze gemengd met andere superfoods, zoals maca of ginseng.

Kenmerken Capsules en tabletten van guaraná Guaraná poeder
Smaak Zacht, neutraal. Iets bitter, aarde, houtig.
ADH 1 of 2 eenheden (afhankelijk van de concentratie). 1 theelepeltje (ongeveer 2 tot 3 gram).
Prijs (per dosis) Minder duur. Duurder.
Hoeveelheid cafeïne 4 – 20%. 6 – 8%.
Inname Bij het ontbijt of de lunch, met een slok water. ’s morgens, opgelost in water, melk, yoghurt of sap.
Geschikt voor veganisten? Afhankelijk van het materiaal van de film. Dit kan gelatine (dierlijk) zijn, of cellulose (plantaardig). Ja.

Wie hebben er baat bij het gebruik van guaraná?

Guaraná kan het gevoel van welzijn in verschillende gevallen vergroten. Vooral in veeleisende situaties, bij vermoeidheid of gebrek aan concentratie. Helpt bij de volgende klachten:

 • Vermoeidheid die niet te wijten is aan aandoeningen als bloedarmoede.
 • Stress en fysiek en mentaal veeleisende situaties.
 • Geheugenverlies en moeite met concentreren.
 • Gebrek aan eetlust.

Ook in een herstelperiode na (in)spanning of ziekte kan guaraná uitkomst bieden. Verder zijn er nog situaties, waarin bijvoorbeeld studenten hun cognitieve vaardigheden willen optimaliseren. Heb je bepaalde klachten en wil je graag beginnen met een guaraná supplement? Raadpleeg dan je diëtist of huisarts.

gezonde vrouw in de tuin

Guaraná kan ook gunstig zijn als je bezig bent met een verandering in leefstijl.
(Bron: Subbotina: 79663441/ 123rf.com)

Lijken guaraná, ginseng en maca op elkaar?

Zowel guaraná, ginseng en maca zijn natuurlijke energiebronnen en versterkers. Hierdoor kan je je verfrist en vrolijk voelen. Van deze stoffen is guaraná de enige die cafeïne bevat. De overeenkomsten en verschillen zie je in de onderstaande tabel:

Kenmerken Guaraná Ginseng Maca
Soort Paullinia cupana. Panax ginseng (Korea).

Panax quinquefolium (Amerika).

Eleutherococcus senticosus (Siberië).

Lepidium meyenii.
Groeigebied Amazone (Brazilië). Oost-Azië (Korea).

Oosten van de VS en Canada (Amerika).

Rusland, China, Korea en Japan (Siberië).

Peruaanse Andes.
Medicinale deel van de plant Zaden. Wortel. Wortel.
Actieve stoffen Cafeïne, tannine, theofylline en theobromine. Ginsenosides en Panaxanos (Korea en VS).

Eleuterósidos en eleuteranos (Ginseng uit Siberië).

Macaenos, glucosinolaten, macamiden en polyfenolen.
Bevat cafeïne? Ja. Nee. Nee.
Smaak Bitter, aarde, houtachtig. Zoetzuur, lijkt wat op drop. Afhankelijk van de soort Maca. Gele Maca is bitter en pikant. 
Versterkt fysieke kracht? Ja. Ja. Ja.
Stimuleert cognitieve functies? Ja. Ja. Nee.
Verlicht de menopauze? Nee. Nee. Ja.
Beïnvloed het bloedsuiker van diabetici? Nee. Ja. Ja.
Remt diarree? Ja. Nee. Nee.

Wat is het verschil tussen guaraná en koffie?

Zowel koffie als guaraná bevatten cafeïne. Om onderscheid te maken tussen de cafeïne die uit koffiebonen en guaraná komt, noemt men de cafeïne uit guaraná ook wel guaranine. De cafeïne uit koffie geeft je een kortdurende energiekick, terwijl de cafeïne in guaraná veel langzamer aan het lichaam wordt afgegeven. Dit zorgt voor een langer aanhoudend energie effect. Koffie biedt vele gezondheidsvoordelen. Wil je alles weten over dit heerlijke drankje, ga dan naar ons artikel over koffie.

Is guaraná aan te raden voor gewichtsverlies?

Van guaraná word je niet direct slank. Wel kan het zijn dat de cafeïne in guaraná je metabolisme een tandje hoger zet. Dit heeft wel enig effect op je gewicht en lichaamsvet, maar is niet veelbetekenend. Ook vermindert guaraná je eetlust niet. Geen enkel voedingssupplement werkt overigens als een ‘vetverbrander’, of is het wondermiddel om gewicht te verliezen. Een guaraná supplement kan je wel ondersteunen als je jouw leefstijl aan het veranderen bent en extra energie nodig hebt.

Je begint met het innemen van guaraná in kleine hoeveelheden en bouwt daarna langzaam op. Neem guaraná echter niet langer dan 2 of 3 maanden, want je lichaam went aan de cafeïne. Dit zorgt ervoor, dat het energieke gevoel dat het geeft langzamerhand afneemt. Het beste is om een periode met guaraná supplementen af te wisselen met een paar weken zonder.

Guarana zaden

In guaraná pitten zit behoorlijk wat cafeïne.
(Bron: Joannawnuk: 55105091/ 123rf.com)

Wat zijn de mogelijke neveneffecten van guaraná?

Als je guaraná supplementen neemt volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dan is er niets aan de hand. Overschrijd je voor langere tijd de ADH, dan kan de cafeïne bepaalde neveneffecten veroorzaken. Een dosis cafeïne die hoger is dan 400 mg per dag, kan ervoor zorgen dat je klachten krijgt. Denk hierbij aan een gevoel van nervositeit, slapeloosheid, brandend maagzuur, hartritmestoornissen en een hogere bloeddruk. Verder kan je je misselijk voelen, hoofdpijn krijgen, aan de diaree gaan en van het minste of geringste blauwe plekken krijgen.

Het is niet zo, dat omdat guaraná een natuurvoedingsmiddel is, het geschikt is voor iedereen. In een aantal situaties bij een aantal personen, raadt men het gebruik van guaraná supplementen af. Omdat het de werking van bestaande medicatie kan verstoren, of omdat het afbreuk doet in bepaalde gezondheidssituaties:

 • Baby’s en kinderen jonger dan 12 jaar.
 • Zwangere vrouwen en zij die borstvoeding geven.
 • Overactieve schildklier.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hartaandoeningen.
 • Problemen bij de bloedstolling.
 • Maagzweren en kwetsbaar maagslijmvlies.
 • Geïrriteerde dikke darm.
 • Angststoornissen en slapeloosheid.
 • Epilepsie.

We raden je altijd aan om, voordat je met supplementen begint, te overleggen met je diëtist en huisarts. Zeker in het geval je aan een chronische ziekte lijdt, of het nu om je hart, maag, lever, darm of metabolisme gaat. Op deze manier voorkom je nadelige interventies en onvoorziene neveneffecten van de supplementen met de medicijnen die je gebruikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kopen van een voedingssupplement van goede kwaliteit, moet je op de kleine lettertjes letten. Dat wil zeggen, op de voedingsinformatie en ingrediëntenlijst op het etiket. Dit geldt ook voor guaraná supplementen. Ook kwaliteitsgaranties van de fabrikant doen ertoe en de herkomst van het product. Zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een guaraná product zijn:

Hoeveelheid cafeïne

De hoeveelheid cafeïne die een guaraná supplement bevat, schommelt tussen 12 mg en 198 mg. Er zijn mensen die bijzonder gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne. Van een hoge dosis kunnen zij nerveus worden, slecht kunnen slapen of hoofdpijn krijgen. In deze gevallen is het verstandiger om voor een voedingssupplement te kiezen, waarin niet meer dan 12 tot 16 mg cafeïne zit per dagelijkse portie.

Als je gevoelig bent voor cafeïne, maar wel jouw fysieke en mentale rendement wilt verbeteren, dan is een supplement van guaraná met ginseng of maca een goed alternatief. Deze supplementen leveren minder cafeïne, maar zijn goede en natuurlijke stimulerende stoffen.

een paar lopers

Gebruik guaraná met mate.
(Bron: Maridav: 28344029/ 123rf.com)

Toegevoegde ingrediënten

In een aantal gevallen voegen fabrikanten ingrediënten toe aan guaraná supplementen. Denk aan stoffen als ginseng, maca, bijenpollen, royal jelly, vitaminen, mineralen en taurine. Ook kunnen er kwalijke stoffen aan een guaraná supplement zijn toegevoegd, zoals geraffineerde suiker, kunstmatige kleurstoffen. In een enkel geval voegen fabrikanten zelfs amfetaminen toe aan supplementen, die in potentie zeer gevaarlijk zijn.

Voordelen van de toegevoegde ingrediënten verschillen van persoon tot persoon. Bijvoorbeeld, een guaraná supplement met Peruaans maca poeder is heel gunstig voor vrouwen in de overgang. Echter, voor de gemiddelde student voegt het niet veel toe.

Vorm en smaak

Capsules en tabletten kun je makkelijk meenemen en op elk moment van de dag innemen. Een guaraná supplement in poedervorm is al wat lastiger. Deze los je op in je favoriete drankje, zoals water, melk of sap. Het hangt van jouw leefstijl af, welke vorm guaraná supplement daar het beste in past. Reis je veel, dan kun je in de meeste gevallen het beste kiezen voor capsules of tabletten. Maar vind je het lastig om een pil door te slikken, ga dan voor guaraná in poedervorm en neem het met je favoriete drankje.

Een guaraná supplement in poedervorm heeft een intense en kenmerkende smaak. Bitter, houtachtig en aarde-achtig. Veel mensen die guaraná in deze vorm gebruiken, maken er shakes van, om de smaak wat te dempen. De smaak van capsules en tabletten is door het omhulsel vaak neutraal. Sommige fabrikanten zorgen voor een lekker smaakje, zodat je de guaraná supplementen niet laat liggen.

jongen studeren

Een guaraná supplement kan je helpen om je concentratie te verbeteren.
(Bron: Rido: 45333787/ 123rf.com)

Kwaliteitscertificaten

Certificaten van de Soil Association en de Vegan Society garanderen je dat een guaraná supplement biologisch dan wel veganistisch is. Een ander belangrijk kwaliteitscertificaat is HACCP, die de voedselveiligheid controleert. Of dat een product GMO-vrij is, dus zonder genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Op het etiket van het supplement vind je deze labels en garanties.

Samenvatting

De zaden van de guaraná vrucht zijn natuurproducten die verschillende gunstige effecten op de gezondheid kunnen hebben. Het kan je meer energie geven, werkt prestatie verhogend en zorgt voor een betere bloedsomloop. Ook is guaraná een antioxidant, die de tekenen van ouderdom door schade van vrije radicalen afremt.

Het is belangrijk om verstandig om te gaan met guaraná supplementen. Zorg dat je een kwaliteitsproduct in huis haalt, zoals de guaraná uit onze selectie. Houd je aan de ADH en overleg waar nodig met je huisarts of diëtist.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan via sociale media, of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Tzogia Kappatou: 60251460/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies