Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

De guaranavrucht, inheems in het Braziliaanse Amazonegebied, wordt steeds populairder dankzij zijn verkwikkende, stimulerende en anti-verouderende eigenschappen. Het deel van de vrucht dat gebruikt wordt om supplementen te maken is het zaad, dat rijk is aan cafeïne, looistoffen, theofyline en theobromine. Het guaranazaad bevat 4 maal meer cafeïne dan koffie.

Guarana kan geconsumeerd worden in de vorm van frisdranken, poederextracten, siroop of capsules. Het is een (algemeen) zeer gebruikelijk ingrediënt bij de bereiding van energiedrankjes, meestal in combinatie met ginseng en meer cafeïne. Guarana wordt o.a. aanbevolen om het geheugen te verbeteren, diarree te behandelen en bloedstolsels te voorkomen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Guarana is een vrucht die afkomstig is uit Brazilië, waarvan de zaden bestanddelen bevatten die een positief effect kunnen hebben op verschillende gebieden van de gezondheid. Cafeïne, looistoffen, theofylline en theobromine zijn verantwoordelijk voor de eigenschappen van guarana.
 • Guarana verbetert de lichamelijke vitaliteit, het geheugen, het leervermogen en ook de bloedsomloop. Het heeft ook antioxiderende, adstringerende (tegen diarree) en diuretische eigenschappen.
 • Dit zaad wordt gebruikt om poederextracten, drankjes en capsules te maken. Om het beste guarana supplement te krijgen, is het belangrijk rekening te houden met bepaalde koopcriteria, zoals de cafeïne concentratie, de vorm van consumptie en de andere ingrediënten die aan het product worden toegevoegd.

Gids: Wat je moet weten over guarana

Onder de verschillende kwaliteiten van guarana vallen de energetiserende eigenschappen op, die zeer heilzaam zijn voor wie blootgesteld wordt aan grote lichamelijke en/of geestelijke eisen. Niet iedereen kan echter guarana consumeren, en wie het wel doet moet het op een veilige manier doen. Hieronder gaan we in op enkele veelgestelde vragen over guarana.

Guarana is een krachtige bron van energie.
(Image source: Yulia Grogoryeva: 41240080/ 123rf.com)

Wat is guarana?

Guarana is de vrucht van de guaranazeirostruik, waarvan de wetenschappelijke naam Paullinia cupana is. De vrucht heeft een bittere smaak en wordt zelden vers gegeten. Het meest geconsumeerde deel van de vrucht zijn de zaden, want die bevatten waardevolle werkzame bestanddelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De zaden zijn rondachtig, glanzend en donker gekleurd.

Guarana komt uit het Braziliaanse Amazonegebied en wordt uitgevoerd naar de Verenigde Staten en verschillende landen in Azië en Europa. Guaranadrankjes zijn erg populair, maar in de meeste gevallen zijn ze allesbehalve gezond. De zaden worden gebruikt om guaranapoeder te maken, capsules en tabletten.

Wat zijn de werkzame bestanddelen van guarana?

Guarana bevat gemethyleerde xanthines (of methylxanthines), die verantwoordelijk zijn voor de stimulerende en opwekkende functies. Cafeïne, theofylline en theobromine zijn 3 xanthines die in guarana zaden voorkomen. Fenolische verbindingen, waaronder tannines, hebben ook de mogelijkheid de gezondheid te verbeteren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van guarana?

Er zijn veel redenen om guarana aan een evenwichtige voeding toe te voegen. De verbindingen die in dit zaad gevonden worden kunnen verschillende organen en systemen ten goede komen, en helpen de gezondheid te behouden of te herwinnen. Hoewel de revitaliserende eigenschappen het bekendst zijn, draagt dit supervoedsel ook bij:

 • Vergroot kracht en energie op lichamelijk niveau.
 • Om een passende reactie te bevorderen als het lichaam onder stress staat (lichamelijk of geestelijk).
 • Vermindering van het risico op de vorming van bloedklonters, die de bloedvaten kunnen verstoppen en tot een hartincident (ischemie of hartaanval) of beroerte kunnen leiden Dit komt door de rol van guarana als anti-aggregans van bloedplaatjes.
 • Verbetert het geheugen en intellectuele prestaties.
 • Werken als antioxidant, neutraliseren vrije radicalen die oxidatieve schade op cellulair niveau veroorzaken en in verband gebracht worden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer, Parkinson, dementie)
  Vertragen het verouderingsproces, ook dankzij de antioxidantwerking.
 • Verlicht diarree. Dit komt door de tannines van guarana, die samentrekkende eigenschappen hebben en aangewezen zijn bij diarree.
 • Het oefent een diuretische werking uit
 • Verbetert de bloedsomloop en voorkomt de ophoping van “slecht” cholesterol (LDL) in de slagaders.
 • Werkt als een hepatoprotector tegen verschillende toxines.
 • Verhoogt de basale stofwisseling en levert een hogere dagelijkse energie-uitgave op.

Een van de voordelen van guarana is dat het de lichamelijke energie verhoogt.
(Image source: Tzogia Kappatou: 60251719/ 123rf.com)

Welke soorten guarana supplementen zijn er?

Hoewel er koolzuurhoudende dranken, frisdranken en hydraterende gels bestaan die guarana bevatten, richten we ons in deze gids op tabletten en zuiver poeder, beide gemaakt van de zaden van deze vrucht. Deze supplementen hebben de hoogste concentratie guarana en zijn het meest effectief om de gezondheid te verbeteren

 • Guaranatabletten/capsules: bevatten guarana-extract omhuld met een dun omhulsel, waardoor ze de vorm van een capsule of tablet krijgen. Het omhulselmateriaal kan dierlijke gelatine zijn of gemodificeerde cellulose (plantaardig). De smaak is bijna neutraal. Ze kunnen ook andere ingrediënten bevatten zoals ginseng, stuifmeel, vitamine E of calcium.
 • Guaranapoeder: Het zaad wordt van de pulp gescheiden en dan schoongemaakt, gedroogd en vermalen tot een fijn poeder van hoge zuiverheid. De smaak is licht bitter, aards en houtachtig. Het moet gemengd worden met melk, plantaardige drank, milkshake of yoghurt om het smakelijker te maken.

Capsules en tabletten bevatten zeer verschillende hoeveelheden cafeïne (tussen 4% en 20%). Hun concentratie kan gelijk, lager of hoger zijn dan die van zuiver poeder. Soms wordt ginseng of maca aan guarana tabletten toegevoegd om het energetiserende effect te versterken en het cafeïnegehalte per portie te verminderen.

Eigenschappen Guarana capsules/compressen Puur guaranapoeder
Smaak Zacht, bijna neutraal. Enigszins bitter, houtachtig en aards.
Aanbevolen dagelijkse dosis 1 of 2 eenheden (afhankelijk van de concentratie) 1 afgestreken theelepel (komt overeen met 2-3 gram).
Prijs (per dosis) Minder duur. Meer duur.
Cafeïnegehalte per portie 4-20%. 6-8 %.
Gebruiksvorm Samen met het ontbijt of de lunch, vergezeld van een slokje water. Opgelost in water, melk, yoghurt, groentedranken, smoothies ’s morgens.
Geschikt voor veganisten en vegetariërs? Het hangt af van het materiaal van de capsule of tablet. Als het dierlijke gelatine is, is het niet geschikt voor veganisten of vegetariërs. Gemodificeerde cellulose (hydroxypropylmethylcellulose) kan genomen worden door mensen die een vegetarisch dieet volgen. Ja.

Wie kan baat hebben bij de consumptie van guarana?

Guarana is een stof die kan helpen het welzijn te herstellen of te verhogen in verschillende situaties, vooral die in verband met vermoeidheid, gebrek aan energie en concentratieverlies. De eigenschappen van guarana kunnen heel heilzaam zijn in de volgende omstandigheden

 • Vermoeidheid, zwakte of chronische vermoeidheid, tenzij dit het gevolg is van een andere onderliggende aandoening, bv. bloedarmoede.
 • Hoge lichamelijke inspanning (atleten of zeer intens werk).
 • Geheugenverlies.
 • Moeite met concentreren.
 • Interesse in het verbeteren van intellectuele prestaties of behoefte aan cognitieve ondersteuning (leerlingen)
 • Verlies van eetlust.
 • Wens om atletische prestaties te optimaliseren.
 • Herwinnen van het energieniveau na een periode van ziekte of zeer hoge stress.

Sommige mensen die lijden aan steeds terugkerende hoofdpijn hebben verlichting van de symptomen gevonden dankzij guarana. Personen die een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten hebben en geïnteresseerd zijn in guarana suppletie moeten hun arts raadplegen voor ze ermee beginnen.

Als natuurlijk diureticum is guarana heel nuttig.
(Image source: Subbotina: 79663441/ 123rf.com)

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen guarana, ginseng en maca?

Guarana, ginseng en maca zijn natuurlijke energizers en energieboosters. Dit betekent dat ze een algemeen verkwikkend gevoel geven dat zich ook in de gemoedstoestand manifesteert. Guarana is de enige die cafeïne bevat. Alle 3 de producten kunnen worden geconsumeerd in de vorm van poeders, extracten en tabletten.

Maca, ginseng en guarana kunnen door volwassenen geconsumeerd worden, maar worden afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar. Wat hun verschillen betreft, die liggen in hun teeltgebied, hun actieve bestanddelen, hun smaak en enkele van hun therapeutische indicaties, zoals uit de volgende tabel blijkt.

Eigenschappen Guarana Ginseng Maca
Soorten Paullinia cupana. Panax ginseng. (Koreaans)Panax quinquefolium. (Amerikaanse)Eleutherococcus senticosus. (Siberisch) Lepidiummeyenii.
Gekweekte area Amazone (Brazilië). Oost Azië. (Koreaans)Oosten van de Verenigde Staten en Canada. (Amerikaans)Rusland, China, Korea en Japan. (Siberische) Peruviaanse Andes.
Deel van de plant met geneeskrachtig gebruik Zaad. Root. Root.
Werkzame bestanddelen Cafeïne, tanninen, theofylline en theobromine. Ginsenosiden en panaxanen (Koreaanse en Amerikaanse ginseng).Eleutherosiden en eleutheranen (Siberische ginseng). Macaënen, glucosinolaten, macamiden en polyfenolen.
Bevat het cafeïne? Ja. Nee. Nee.
Smaak (gedroogd poeder) Licht bitter, aards en houtachtig. Zoet en zuur, vergelijkbaar met zoethout. Het hangt af van de soort maca. Gele Maca is licht kruidig en bitter.
Verhoogt het de fysieke kracht? Ja. Ja. Ja.
Stimuleert het de cognitieve functies (geheugen, concentratie, leren)? Yes. Yes. No.
Verlicht het de symptomen van de menopauze? Nee. Nee. Ja.
Heeft het invloed op de bloedsuiker (glucosespiegel) bij diabetici? Nee. Ja. Ja.
Helpt het tegen diarree? Ja. Nee. Nee.

Is guarana aan te bevelen voor sporters?

Atleten en recreatieve sporters kunnen hun prestaties verbeteren met guarana supplementen. De positieve effecten komen tot uiting in een groter lichamelijk uithoudingsvermogen en minder vermoeidheid. Deze voordelen worden echter gezien bij personen die zich bezighouden met aerobe activiteiten (hardlopen, dansen, fietsen).

Zijn energiedranken met guarana gezond?

De meeste energiedranken bevatten veel eenvoudige suikers en andere ingrediënten die ongezond zijn of niet voor iedereen geschikt (kunstmatige additieven, taurine, carnitine). Vaak worden energiedrankjes door kinderen gedronken zoals frisdrank, wat uiterst riskant is voor hun gezondheid.

Anderzijds bevatten niet alle energiedrankjes die beweren guarana te bevatten het ook echt. In de meeste gevallen zijn het frisdranken met “guarana-smaak”, maar ze zijn niet meer dan een mengsel van kleuren, smaken en aroma’s. Daarom hebben we geen guarana drank opgenomen in onze ranglijst van beste producten.

Wat zijn de verschillen tussen guarana en koffie?

Zowel guarana als koffie leveren cafeïne. De term guaranine wordt gebruikt om de cafeïne te onderscheiden die uit guarana komt. Cafeïne uit koffie wordt snel opgenomen en geeft een intens en kortstondig stimulerend effect. Daarentegen wordt guaranine uit guarana langzamer geabsorbeerd en is het effect matig en van langere duur.

Wordt guarana aanbevolen om af te vallen?

Nee, guarana helpt je niet afvallen. Hoewel cafeïne het basaal metabolisme licht kan verhogen, zijn de effecten op gewicht en lichaamsvet niet significant. Het vermindert ook de eetlust niet. Geen enkel voedingssupplement werkt als een “vetverbrander”, noch is het een wonderoplossing voor gewichtsverlies.

Hoe moet guarana ingenomen worden?

Guarana moet in kleine hoeveelheden genomen worden en geleidelijk verhoogd worden. Het is belangrijk het niet langer dan 2 of 3 maanden te gebruiken, want het lichaam raakt gewend aan de cafeïne en voelt niet langer het opwekkende gevoel. Het is het beste om een paar weken rust te nemen en te stoppen met het innemen ervan.

Guarana bevat cafeïne.
(Image source: Joannawnuk: 55105091/ 123rf.com)

Wat zijn de mogelijke nadelige effecten van het consumeren van guarana?

Hoewel guarana bij inname in de juiste doses weinig giftig is, kan een teveel aan cafeïne nadelige effecten veroorzaken. Cafeïne doses van meer dan 400 mg per dag worden in verband gebracht met nervositeit, slapeloosheid, brandend maagzuur, angst, veranderingen in hartslag en bloeddruk, misselijkheid, trillen, hoofdpijn, diarree en bloedingen.

Wat zijn de contra-indicaties van guarana?

Hoewel guarana natuurlijk is, wil dat niet zeggen dat het voor iedereen geschikt is. Er zijn veel situaties waarin het niet aan te raden is het te consumeren, omdat het gezondheidsproblemen veroorzaakt of omdat er interferentie optreedt met medicijnen die bij de behandeling van een bepaalde pathologie gebruikt worden

 • Baby’s en kinderen onder de 12 jaar.
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
 • Hyperthyreoïdie.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hartziekte.
 • Stollingsstoornissen.
 • Gastritis en spijsverteringszweren.
 • Irritable bowel syndrome (prikkelbare darm syndroom).
 • Angststoornis.
 • Slapeloosheid.
 • Epilepsie of andere aandoeningen waarbij toevallen optreden
 • Mensen die de volgende geneesmiddelen gebruiken: Carbamazepine, furosemide, chloorthiazide, albuterol, warfarine, heparine, naproxen, adenosine, cimetidine, insuline, glimepiride en vele andere

Zoals altijd raden we aan dat iedereen die lijdt aan een chronische ziekte (hart, endocrinologie, lever, stofwisseling) en een medicijnbehandeling ondergaat, zijn arts raadpleegt alvorens guarana te nemen. Dit voorkomt mogelijke bijwerkingen of wisselwerkingen tussen medicijnen.

Koopcriteria

Om een uitstekend guarana supplement te kopen, moet je letten op de kleine lettertjes op het etiket, d.w.z. de voedingsinformatie en de lijst van ingrediënten. Kwaliteitscertificeringen zijn ook aspecten om rekening mee te houden. De koopcriteria waarmee je rekening moet houden als je een guaranaproduct koopt zijn

Cafeïneconcentratie

Het cafeïnegehalte van guaranaproducten varieert van 12 mg tot 198 mg. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de effecten van cafeïne, en hoge doses kunnen nervositeit, slapeloosheid of hoofdpijn veroorzaken. In deze gevallen is het raadzaam die supplementen te kiezen die tussen de 12 en 16 mg cafeïne per portie leveren.

Voor wie geen grote hoeveelheden cafeïne kan verdragen, maar toch zijn lichamelijke en geestelijke prestaties wil verbeteren, zijn guarana supplementen in combinatie met maca of ginseng (Koreaanse of Siberische) een uitstekende optie. Ze leveren minder cafeïne, maar zijn zeer goede energizers en natuurlijke stimulerende middelen.

Het is aan te bevelen guarana in matige doses te nemen.
(Image source: Maridav: 28344029/ 123rf.com)

Andere toegevoegde ingrediënten

Aan Guarana supplementen kunnen verschillende ingrediënten toegevoegd zijn: Ginseng, maca, stuifmeel, koninginnegelei, vitaminen, mineralen, taurine en vele andere. Enkele toegevoegde stoffen die niet in een goed supplement mogen zitten zijn: eenvoudige suikers, kunstmatige kleurstoffen en amfetaminen (zeer gevaarlijk).

De voordelen van de andere toegevoegde bestanddelen hangen af van de eigenschappen van de persoon die ze consumeert. Zo kan een guarana supplement met The Peruvian Maca heel heilzaam zijn voor een vrouw in de menopauze, maar het is niet nuttig voor een gemiddelde student.

Vorm van consumptie

De capsules en tabletten kunnen overal ingenomen worden en zijn gemakkelijk mee te nemen. In tegenstelling tot guarana in poedervorm , moet je het eerst in een drank oplossen voor je het inneemt . Voor wie op het werk of op reis ontbijt, zijn de capsules of tabletten veel handiger en gemakkelijker.

Guarana helpt de concentratie verbeteren.
(Image source: Rido: 45333787/ 123rf.com)

Smaak

Guaranapoeder heeft een intense en eigenaardige bittere, houtachtige en aardse smaak. Veel mensen mengen het in xanthines zoals koffie, thee of gemengde dranken met andere ingrediënten, zodat de smaak aangenamer is. De capsules en tabletten hebben een vrijwel neutrale smaak dankzij hun verpakking van gelatine of gemodificeerde cellulose.

Certificeringen

De Soil Association en Vegan Society certificeringen garanderen dat het supplement respectievelijk biologisch en vegan-vriendelijk is. Een andere belangrijke certificering is de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), die de voedselveiligheid garandeert. Er staan zegels op het etiket, zodat deze eigenschappen snel te herkennen zijn.

Er zijn twee doseringsvormen van Gurarana: poeder en tabletten.
(Beeldbron: Handmadepictures: 41325850/ 123rf.com)

Aanwezigheid van misleidende reclame

Het is gebruikelijk dat je de woorden“vetverbrander” of eetlustremmer op guarana supplementen ziet staan. De waarheid is dat geen enkel voedingsmiddel of superfood lichaamsvet “verbrandt” of doet smelten. Het is een misleidende advertentie. Guarana onderdrukt ook de eetlust niet, en als het dat wel deed zou het een heel gevaarlijk product voor de gezondheid zijn en helemaal niet aan te bevelen.

Conclusie

Guarana is een natuurlijk product dat talrijke gezondheidsvoordelen biedt. Guarana werkt niet alleen als energizer en revitaliser op lichamelijk en geestelijk niveau, maar verbetert ook de bloedsomloop en voorkomt de vorming van bloedklonters. Het helpt ook veroudering te vertragen en oxidatieve schade te verminderen.

Maar om van de positieve effecten van guarana suppletie te profiteren, is verantwoorde consumptie essentieel. Dit bestaat uit het kopen van een product van optimale kwaliteit, het volgen van de juiste dosering en die afwisselen met pauzes in de inname. Een teveel aan guarana zal de resultaten niet versnellen, maar wel bijwerkingen veroorzaken.

Als je van onze gids genoten hebt, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem op je sociale netwerken te delen.

(Beeldbron van headerfoto: Kappatou: 60251460/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies