Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Welkom bij onze grote graviolatest 2022. Hier presenteren we alle graviola producten die we uitvoerig bekeken hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste graviola product voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je graviola wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Je lichaam wordt elke dag blootgesteld aan gezondheidsstress. Graviola is bij uitstek geschikt om het weer op te bouwen en te versterken.
 • Er worden verschillende graviola producten op de markt aangeboden. Deze verschillen in samenstelling en toepassingsgebied.
 • Thee, sappen of capsules met poeder of extracten zijn populair voor allerlei medische aandoeningen.

Graviola: Onze selectie

Shopgids Graviola: Alles wat je moet weten

Wat is graviola?

Uitwendig kan graviola vergeleken worden met een kastanje in een groen omhulsel. Het vruchtlichaam is echter vele malen groter. Andere Duitse namen voor de vrucht zijn Sauersack en Stachelannone.

Graviola Frucht

De schil van de graviola of cactusvijg lijkt optisch erg op een kastanjehuls. Hij is groen en bedekt met een veelheid van stekels. Maar vergeleken met een kastanje is de graviola vele malen groter. (Beeldbron: 123rf.com / 51162853)

In de landen van herkomst wordt de plant ook wel soursup, corossol, guanábana of guyabano genoemd. De cactusvijg behoort tot de annonaceae familie, die ook wel de flessenboom of de roomappelfamilie wordt genoemd.

In de botanie worden ze Annona muricata genoemd. Uit botanisch oogpunt zijn de vruchten van de graviola een grote bes. In tegenstelling tot de bekende bessen wordt hij echter gemakkelijk meer dan 20 cm groot en weegt hij ongeveer 4 kg.

Wist je dat de grootste graviola vrucht die ooit verzameld werd meer dan 7 kilo woog? Hij werd in 2016 in Costa Rica gevonden en brak toen het wereldrecord.

De zachte stekels rond de vrucht zijn de overblijfselen van het vrouwelijke geslachtsapparaat van de plant. Het vruchtvlees van de bes is wit, zacht, sappig, en doorspekt met zwarte zaden. Die moet je echter verwijderen voor je de vruchten eet, want ze zijn giftig.

Als de graviola rijp is, is hij erg gevoelig voor druk. Daarom is het niet erg geschikt voor de export en is het hier nauwelijks als vrucht verkrijgbaar.

Wat zijn de effecten van graviola?

De stekelige ananas heeft een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen. Je krijgt vitamine C en verschillende B vitamines, maar ook ijzer, magnesium, calcium, zink antioxidanten en lipiden.

Deze stoffen zijn vooral verantwoordelijk voor het versterken van je immuunsysteem. Als je last hebt van reuma, artritis en artrose, kunnen de acetogeninen die er ook in zitten je helpen.

Deze hebben een ontstekingsremmend en pijnverminderend effect. Ze hebben ook een antimicrobiële werking. Daarom werden ze in het verleden vaak als bestrijdingsmiddel gebruikt.

In het kader van kankeronderzoek werd onderzocht dat de ingrediënten van de vrucht zowel de menselijke cellen bereiken als beschermen. Dit voorkomt bijvoorbeeld afzettingen in je bloedvaten, en bevordert de bloedsomloop.

Vanuit biologisch oogpunt vertonen de natuurlijke stoffen van de plant intense bio-activiteiten. Deze stoffen grijpen in op de lichaamseigen processen, zodat de afzonderlijke stofwisselingsprocessen van je lichaam veranderd worden.

De celvorming en de enzymactiviteit worden beïnvloed. Deze effecten op celstructuren en metabolisme zijn de reden waarom de plant onderzocht wordt op mogelijke effecten op kankercellen.

Wat zijn de bijwerkingen van cactusvijgen?

De bio-actieve bestanddelen van cactusvijgen kunnen echter ook bijwerkingen veroorzaken. Aan de ene kant lijken acetogeninen bijzonder gunstig voor de gezondheid te zijn. Anderzijds kunnen andere ingrediënten schadelijk zijn.

Hiertoe behoren de alkaloïden. Vooral annonacine werkt als een neurotoxine en kan een bijzondere vorm van de ziekte van Parkinson veroorzaken, tauopathie. Dit is merkbaar in gebieden waar de zaden van de vrucht gebruikt worden voor ontworming.

Omdat sommige ingrediënten van graviola een negatief effect hebben op de baarmoeder van zwangere vrouwen, raden we af om graviola producten tijdens de zwangerschap in te nemen. Evenzo moet de consumptie van graviola zaden en wortels vermeden worden.

Er zijn ook suggesties dat langdurige inname de spijsverteringsbacteriën en schimmels in de darm doodt. Daarom raden we je aan, als je graviola producten langer dan 30 dagen consumeert, probiotica en spijsverteringsenzymen te gebruiken. Als je te veel graviola consumeert, kan het zelfs misselijkheid en overgeven veroorzaken.

Daarom is het beter het met mate in te nemen. Medicijnen tegen hoge bloeddruk en antidepressiva kunnen ook versterkt worden door de extra inname van graviola. Het is daarom raadzaam om met je arts of, in het geval van kankertherapie, je oncoloog te praten voordat je het inneemt.

Welke toepassingsgebieden zijn er voor Graviola?

Dankzij het grote aantal positieve bestanddelen van de plant, kan hij voor allerlei behandelingen gebruikt worden:

 • Behandeling van kanker
 • Pijnverlichting bij artritis en reuma
 • Preventie van hart- en vaatziekten
 • Behandeling van milde depressie
 • Behandeling van huidziekten
 • Behandeling van koortsen en krampen

Behandeling van kanker

Omdat de invloed van de bestanddelen van graviola op de celgroei bijzonder uitgesproken schijnt te zijn, is de wetenschappelijke belangstelling voor de plant sterk toegenomen.

De studies richten zich vooral op de tumor-remmende eigenschappen van de ingrediënten. In het geval van tumorcellen schijnt de spikenard bijzonder werkzaam te zijn. Deze zijn meestal resistent tegen gewone geneesmiddelen en kunnen zich dus agressief verspreiden.

Vaak blijken nieuwe tumoren die na chemotherapie ontstaan resistent te zijn tegen de medicijnen. Eerder reageerbuisonderzoek geeft reden om aan te nemen dat dit niet geldt voor de werkzame bestanddelen van graviola.

Graviola geneesmiddelen zouden in de toekomst gebruikt kunnen worden na chemotherapie om langlevende tumorcellen te bestrijden, die tot nu toe moeilijk te vernietigen zijn. Tot nu toe zijn er echter nog geen studies op mensen gedaan, alleen in het laboratorium.

Als je graviolapreparaten wilt gebruiken bij de behandeling van kanker, moet je van tevoren je arts raadplegen.

Pijnverlichting bij artritis en reuma

Omdat er geen klinische studies zijn naar de werkzaamheid van cactusvijgen tegen artritis of reumatische pijn, moet je afgaan op de ervaringsberichten van andere lijders. De bladeren van de graviola bevatten zogenaamde acetogeninen, die gebruikt worden in geneesmiddelen tegen kanker. Deze hebben het volgende effect:

 • Verhoogde weerstand van cellen
 • Vernietiging van tumorcellen (toegeschreven)
 • Ontstekingsremmend

Het lijkt redelijk aan te nemen dat graviola pijn door artritis of reuma kan verlichten. Artritis is een gewrichtsziekte die ontsteking veroorzaakt als gevolg van slijtage van de gewrichten.

Door de verhoogde weerstand van de cellen kan het goed zijn dat de ingrediënten van de stekelige ananas de typische pijnpatronen van artritis en reuma, veroorzaakt door gewrichtsontsteking, kunnen beteugelen. Als je al klassieke medicijnen tegen reuma of artritis gebruikt, raadpleeg dan je arts voordat je prickly-pear preparaten inneemt, om wisselwerkingen te voorkomen.

Preventie van hart- en vaatziekten

Het is bewezen dat de ingrediënten van graviola de cellen versterken. Dit geldt ook voor de cellen van je bloedvaten. Dit vermindert afzettingen en bevordert de bloedsomloop.

Slagaderlijke verstoppingen kunnen vermeden worden. In een stabiele bloedsomloop is het moeilijk voor afzettingen om zich op de celoppervlakken van de aders te vormen. Daardoor blijven de bloedvaten vrij en kan het bloed ongehinderd circuleren.

Een gezonde bloedsomloop vermindert de kans op hart- en vaatproblemen aanzienlijk. Als je echter een verhoogd risico op trombose hebt of aan hart- en vaatziekten lijdt, raden we je altijd aan je arts of therapeut te raadplegen voor je graviola preparaten gebruikt. Het risico van wisselwerkingen met andere medicijnen is te groot.

Behandeling van milde depressie

Prikperen worden al lang door primitieve volkeren gebruikt om milde depressies te verlichten. Preparaten met graviola extract worden een- of tweemaal daags ingenomen. Gebruikers melden dat ze zich verkwikt en gezonder voelen. Dit kan komen door de versterking van de cellen.

Gebruikers spreken van een subjectief hoger energieniveau door geestelijke en lichamelijke versterking. Je moet deze indrukken niet veralgemenen. Maar subjectief kan de plant beslist een positief effect hebben op depressie. Dit kan alleen te wijten zijn aan een placebo-effect, maar ook aan processen in het immuunsysteem en in je metabolisme.

Je mag het echter alleen innemen na overleg met je arts. Een ondoordachte inname of zelfs een te hoge dosering kan tot wisselwerkingen leiden of zelfs averechts werken.

Behandeling van huidziekten

Dankzij de ontstekingsremmende werkzame stoffen van de plant, kun je de bijbehorende preparaten ook gebruiken voor de behandeling van huidziekten. Hiertoe behoren aandoeningen als:

 • Acne
 • Uitslag
 • Psoriasis
 • Parasitaire aantasting

Omdat er ook op dit gebied geen wetenschappelijk bewijs is, moet men afgaan op ervaringsberichten. Door de toegeschreven celversterkende werking van de graviola werkzame stoffen, kan een werkzaamheid bij huidziekten niet worden uitgesloten. Veel gebruikers zijn overtuigd van het effect van de plant.

Behandeling van koorts en krampen

Van de stekelige ananas wordt ook gezegd dat hij kan helpen bij koorts en krampen. Daartoe worden gedroogde bladeren gewoonlijk met heet water geïnfuseerd. Je moet niet meer dan één tot twee kopjes van de resulterende thee per dag drinken. Er zijn ook capsules met graviola in poedervorm verkrijgbaar.

Hoeveel kosten producten gemaakt van cactusvijgen?

Er is een grote verscheidenheid aan verwerkte producten van cactusvijgen op de markt. Ze variëren van 10 € tot 70 € en zijn geschikt voor verschillende toepassingen.

Hieronder hebben we een lijst samengesteld van verschillende producten en hun gemiddelde kosten. Afhankelijk van de kwaliteit kan er ook een breder prijsbereik zijn:

product prijs
sap 500 ml 13 tot 19 €
puree 500 ml 12 tot 18 €
extract 100 g 33 tot 38 €
vruchtenpoeder 100 g 8 tot 13 €
tabletten 100 g 8 tot 12 €
bladeren 100 g 8 tot 21 €

Besluit: Welke soorten graviola producten zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten graviola producten:

 • Voedsel
 • Graviola thee
 • Voedingssupplement
 • Gebruik van de bladeren en schors

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen het graviola product te vinden dat voor jou het meest geschikt is.

Wat onderscheidt graviola als voedingsmiddel en wat zijn de voor- en nadelen?

Het vruchtvlees van de cactusvijg heeft een hoge voedingswaarde, maar bevat ook weinig calorieën. Het stimuleert ook de spijsvertering en kan helpen bij constipatie. Het sap van de graviola helpt de darmflora te verbeteren, want het heeft een verzachtende werking op oververzuring van de maag. Het is behulpzaam bij brandend maagzuur en maagklachten.

Voordelen
 • Hoge voedingswaarde
 • weinig calorieën
 • spijsvertering
Nadelen
 • Diureticum

Het sap stimuleert echter ook de aandrang om te plassen. Drink het daarom niet na 6 uur ’s avonds, want je zult onvermijdelijk ’s nachts naar het toilet moeten.

Je vindt kant-en-klare sappen in de winkels, maar meestal in een mengsel met andere vruchtensappen en niet puur. Met zuiver sap zijn hoeveelheden van 50 tot 100 ml per dag effectief gebleken.

Met een gemengd sapje kun je tot 250 ml drinken. Het is echter het beste om het puur en voor het ontbijt te drinken. Als je een gevoelige maag hebt, kun je het sap ook tussen twee maaltijden drinken.

Wist je dat graviolapulp zelfs gebruikt wordt om snoepjes en ijs van te maken? Dankzij de zoete smaak van graviola, die lijkt op een combinatie van aardbei en appel, de zure noot van zure citrusvruchten en de romige textuur, die doet denken aan kokosnoot en banaan, is het de perfecte basis voor zoetigheden en verschillende soorten ijs.

Wat onderscheidt graviola als thee en wat zijn de voor- en nadelen?

Inwoners van het Zuid-Amerikaanse Andesland Peru gebruiken een aftreksel van de bladeren van de plant tegen maagklachten. In het Amazonegebied verder naar het zuiden gebruikt de plaatselijke bevolking meer de wortels en de bast van de plant.

De plantendelen worden ook in theevorm gebruikt tegen krampen. Net als de Peruanen en de Amazones zweren ook de Brazilianen bij een aftreksel van de bladeren.

Ze gebruiken de hete drank als huismiddeltje om leverproblemen te verlichten. In de Caraïbische landen Jamaica en Haïti zijn er nog meer toepassingen voor de bladeren. Ze worden gebruikt om te vechten:

 • Koorts
 • Maagdarmklachten
 • Verkoudheidsverschijnselen
 • Griep
 • Hoge bloeddruk
 • Astma
 • Parasietenplaag

In westerse landen wordt de stekelige ananas vaak gebruikt tegen slapeloosheid, maar ook tegen nierkwalen. Om thee te zetten giet je 0,5 l heet water over 5 gedroogde blaadjes en laat de thee minstens 5 minuten trekken. Je kunt het dan warm of koud drinken.

Voordelen
 • Veelzijdig gebruik
Nadelen
 • Kalmerend effect
 • Geen alledaagse drank

Uit verslagen van gebruikers weten we dat een gevoel van volledige ontspanning en kalmering intreedt. Er is ook sprake van een verdovend effect, zelfs tot het punt van slaperigheid. Voor mensen met depressie kan dit ook een helende werking hebben. Er zijn geen klinische tests voor deze rapporten, alleen getuigenissen van consumenten.

Wat onderscheidt graviola als voedingssupplement en wat zijn de voor- en nadelen?

De stekelige ananas wordt ook gebruikt als voedingssupplement. Meer bepaald worden bladextracten verwerkt. Je kunt deze kopen in tabletvorm of als capsules. Het effect is een algemeen gevoel van welzijn. De reden hiervoor is de ondersteuning van zowel je stofwisseling als je cel- en weefselstructuur.

Voordelen
 • Metabolische ondersteuning
 • Dieetsteun
Nadelen
 • Vloeistofverlies

Neem bij de juiste dosering een tablet per dag en drink veel water om het vochtverlies door de verhoogde stofwisseling te compenseren. Omdat graviola laxerende, krampstillende en stofwisselingsbevorderende effecten heeft, zijn er ook tabletten die de vermindering van je lichaamsgewicht moeten versnellen.

Je moet graviolaproducten echter niet als dieetproducten beschouwen. De tabletten kunnen je echter ondersteunen in je strijd tegen overgewicht met een bewust dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om graviola producten te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Vruchtenpulp
 • Puree
 • Sap
 • Bladeren
 • Vruchtenpoeder

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Vruchtvlees

Het witte, zachte en sappige vruchtvlees van de bes is een heerlijke snack voor tussen de maaltijden door. De hoge voedingswaarde verschaft je een flinke portie energie voor het dagelijks leven. Tegelijk bevat het vruchtvlees weinig calorieën. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je je eetlust niet kunt beheersen.

Je moet echter de zwarte zaden verwijderen, want ze zijn giftig en kunnen op lange termijn leiden tot ernstige bijwerkingen zoals de ziekte van Parkinson.

Puree

Omdat de bes van de cactusvijg erg gevoelig is voor druk, vind je ze meestal niet op de Europese markt. Als alternatief is er vruchtenpuree in de handel. Dit is verkrijgbaar in flessen of bevroren. Zo kun je een indruk krijgen van de heerlijke smaak van de vrucht, zelfs ver weg van het land van herkomst van de graviola.

Sap

Natuurlijk kun je in de winkels ook het zoetzure sap van de graviola vinden. Omdat supermarkten meestal alleen vruchtensapmengsels aanbieden, kun je beter je toevlucht nemen tot het pure sap uit natuurvoedingswinkels of apotheken. Het smakelijke sap is lekker voor tussen de maaltijden door, voor of na de maaltijd.

Bladeren

Van de bladeren kun je een heerlijke thee maken. Verwarmend in de winter of verkoelend als ijsthee in de zomer, het smaakt in beide vormen goed. De smaak kan omschreven worden als onopvallend.

Afhankelijk van de kooktijd kun je een fruitig-lichte smaak krijgen met een lichtzoete of een wrange en volle noot. Hoe langer je water kookt, hoe meer bittere stoffen er naar voren komen. In de smaken vind je verse kruiden, exotisch fruit en een vleugje zwarte thee.

Je moet je thee echter altijd vers drinken, want de smaken gaan vrij snel verloren.

Vruchtenpoeder

Je kunt het graviola vruchtenpoeder toevoegen aan smoothies of een snelle infusie bereiden. Het wordt ook vaak in capsules gebruikt. Het poeder wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de graviola. In capsulevorm kun je het poeder ook gemakkelijk onderweg innemen.

Interessante feiten over graviola

Waar komt de graviola vandaan?

Je vindt graviola in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook op sommige Caribische eilanden. Hier zijn voldoende laaglandbossen met een tamelijk droog en semi-aride klimaat.

De halfschaduwplant is niet gevoelig voor vorst en kan temperaturen tot -7° Celsius verdragen, maar voor de teelt heeft hij een vorstvrije plaats nodig. Ongeschikt voor de plant zijn zuurstofarme, te zoute, droge of kalkhoudende bodems.

De plant wordt vooral in Brazilië gekweekt door opzettelijk zaaien of als stekken. Hawaii staat echter ook bekend als een productieplaats. Van hieruit is ook uitvoer naar Noord-Amerika mogelijk.

Hoe doseer ik graviola producten correct?

Je kunt de graviola, die bekend is onder verschillende namen als cactusvijg, zure zak of guanabana, in vijf verschillende vormen consumeren. Ofwel eet je de pulp, drink je het sap, maak je een warme drank of consumeer je tabletten met poeder- of extractgehalte. Natuurlijk moet je letten op de juiste dosering, die we hieronder bespreken.

In het algemeen moet je duidelijk zijn over waarvoor je graviola wilt gebruiken. Als je graviola wilt gebruiken om ziekten te voorkomen of om gezondheid en conditie te verhogen, heb je maar kleine doses nodig.

Je kunt af en toe kleine hoeveelheden van het sap nemen, of een thee of extract. Voor een gezonde persoon is een kop thee of 100 ml sap per dag een voldoende dosis. Wil je echter aandoeningen zoals diabetes behandelen, dan moet je je toevlucht nemen tot een hogere dosis thee of extract.

Hier hebben we het over twee tot drie koppen thee per dag. Als je de warme drank ’s morgens vroeg op een lege maag drinkt, kunnen de werkzame bestanddelen zich optimaal ontplooien.

Je bereikt ook een bijzonder goede absorptie van de actieve bestanddelen als je de drank ongeveer een uur voor of een uur na een maaltijd drinkt. In poedervorm moet je letten op de concentratie van het poeder.

Dan kun je het op dezelfde manier doseren als thee. Met capsules kun je dagelijks tot 1000 milligram extract innemen. Dit moet ook voor het ontbijt genomen worden. Bovendien kun je 1 tot 2 capsules ’s middags of ’s avonds innemen.

Omdat het effect op kankercellen nog niet voldoende onderzocht is, kunnen we je geen precieze doseringsinformatie geven. Volgens ervaring en rapporten moet echter een zeer hoge dosis gebruikt worden in de strijd tegen kankercellen.

Er zijn meldingen van maximaal 6 capsules extract en 200 ml sap per dag bij kanker. Natuurlijk is de hoge kwaliteit van de plant hier nog belangrijker, om voldoende vitale stoffen te kunnen leveren.

Als je symptomen zoals malaise of andere bijwerkingen ervaart, raden we je aan de dosis te verminderen of je arts te raadplegen.

Tegen welke kankercellen is graviola werkzaam?

De laatste jaren hebben verschillende onderzoeksresultaten aangetoond dat de acetogenins die in graviola voorkomen bijzonder werkzaam zijn tegen specifieke kankercellen. Dit geldt voor de volgende tumorvormen:

 • Longkanker
 • Borstkanker
 • Pancreatische kanker
 • Darmkanker
 • Prostaatkanker
 • Lymfoom

Volgens een Taiwanese studie uit 2003 is het belangrijkste werkzame bestanddeel, acetogenin-anonacin, ook werkzaam tegen:

 • Eierstokkanker
 • Baarmoederkanker
 • Kanker van de urineblaas
 • Huidkanker

Helaas zijn tot nu toe alleen dier- en laboratoriumexperimenten op deze tumorsoorten uitgevoerd. Betrouwbare resultaten bij mensen ontbreken daarom nog. Maar het gebruik van graviola is zeker denkbaar als aanvulling op de conventionele kankertherapie.

Beeldbron: 123rf.com / 96860520

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies