glycinesupplement
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

29Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Voel je je vaak vermoeid? Heb je moeite met in slaap vallen? Of heb je last van gewrichtspijn? De moderne Westerse manier van leven, vooral in combinatie met veel stress, kan allerlei niet-specifieke en zeer onaangename symptomen veroorzaken. Veel mensen onderschatten nog steeds het belang van een evenwichtige voeding. Hierdoor verhoog je het risico op verschillende gezondheidsproblemen.

Gelukkig zijn er supplementen die je hierbij kunnen helpen. Glycine is één van de niet-essentiële aminozuren die worden geproduceerd in de lever. Glycine heeft veel nuttige functies, zoals het ondersteunen van het centrale zenuwstelsel en het verbeteren van je slaap. Sommige voedingsdeskundigen zijn van mening dat we minder glycine binnen krijgen dan nodig. Is het mogelijk dat dit gebrek de oorzaak is van al je kwaaltjes? Blijf lezen om meer te weten!

Belangrijk om te weten

  • Glycine is een niet-essentieel aminozuur. Het lichaam kan het in kleine hoeveelheden zelf aanmaken, maar je voeding moet ook glycine bevatten om tekorten te voorkomen.
  • Een tekort aan glycine wordt in verband gebracht met de kans op obesitas, diabetes en artrose.
  • Glycinecapsules en -poeder zijn over het algemeen ook geschikt voor veganisten en vegetariërs. Wel is het belangrijk om, als je vegetariër of veganist bent, de lijst met ingrediënten te controleren, voordat je begint met het gebruik ervan.
  • Als je een glycinesupplement koopt, moet je rekening houden met mogelijke voedselallergieën en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste glycine supplementen op de markt

Glycine is een van de twintig in menselijke eiwitten voorkomende aminozuren. Deze voedingsstof heeft zeer interessante eigenschappen en is nauw verbonden met het centrale zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel. Het helpt bovendien om je slaap te verbeteren. Door het grote aanbod is het soms moeilijk het juiste supplement te vinden. Hieronder vind je een overzicht met de beste glycinesupplementen:

Het glycine supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Eiwitten dragen bij tot de groei en instandhouding van de spiermassa. Het supplement van Syglabs Nutrition bevat pure glycine. Het poeder is zeer fijnkorrelig en optimaal oplosbaar. De fabrikant raadt aan om dagelijks een portie van 1 gram L-glycine met voldoende vloeistof in te nemen.

De verpakking is hersluitbaar waardoor je zeker bent van het behoud van de kwaliteit van het product. Kopers ervaren een betere nachtrust en minder gewrichtsproblemen.

Het beste glycine supplement voor een betere nachtrust

No products found.

De 100 Life Extension-capsules zorgen voor een diepe, rustgevende en probleemloze slaap. Zo krijg je nachten waarin je binnen een minuut in slaap valt, om vervolgens pas weer wakker te worden als je wekker afgaat. De capsules zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

De meeste mensen moeten tussen de 1 en drie 3 glycine nemen voor een effectief resultaat. De 1000 mg-capsules zijn gemakkelijk in te slikken.

Het beste glycine supplement voor vegetariërs en veganisten

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Als je vegetarisch of veganistisch bent, moet je goed op de ingrediënten van een glycinesupplement letten. Gelukkig zijn er ook vegetarische bronnen voor deze voedingsstof. Het glycinesupplement van Vit4ever komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

Een verpakking bevat ongeveer 733 porties, elk met 1500 mg glycine. Met de meegeleverde maatlepel is het aminozuur eenvoudig te doseren. Het poeder is 100% veganistisch en vrij van ongewenste toevoegingen.

Het beste glycine supplement in poedervorm

No products found.

Het glycinesupplement van BULK POWDERS zorgt voor een spiertoename, meer energie en een beter uithoudingsvermogen. Het voorkomt bovendien spierverlies. Klanten krijgen met dit supplement ook een betere nachtrust.

Je haalt het meeste uit het supplement door het te combineren met een een passend voedings- en trainingsplan. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Kopers raden de aanschaf aan andere consumenten aan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over glycine

Glycine is een niet-essentieel aminozuur dat verantwoordelijk is voor de compacte structuur van het eiwit collageen. De voedingsstof normaliseert de hersenfunctie en bevordert de nachtrust. Het menselijk lichaam kan een kleine hoeveelheid glycine zelf aanmaken, maar heeft ook een inname via de voeding nodig om niet te lijden onder een voedingstekort. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over glycine.

man wakker

Glycinesupplementen kunnen de nachtrust verbeteren.
(Bron: Guzhva: 62459443/ 123rf.com)

Wat is glycine en hoe werkt het?

Glycine is een van de twintig in menselijke eiwitten voorkomende aminozuren. Dit zijn organische verbindingen die als ‘bouwstenen’ worden beschouwd voor de groei en het behoud van veel belangrijke lichaamsprocessen. Door de combinatie van verschillende aminozuren ontstaan ​​eiwitten die van onschatbare waarde zijn om ons lichaam in goede conditie te houden (1).

Hoewel ons lichaam glycine kan maken uit andere verbindingen, kan deze hoeveelheid niet volledig aan onze behoeften voldoen.

Glycine is één van de niet-essentiële aminozuren die worden geproduceerd in de lever. Aangezien het een niet-essentieel aminozuur is, kan je lichaam dit aminozuur zelf aanmaken indien je niet genoeg binnenkrijgt via je voeding (2). Het is nog belangrijker om je glycinegehalte aan te vullen in situaties waarin je onder stress lijdt.

Glycine vormt ongeveer een derde van het collageen van het lichaam en biedt ondersteuning voor de vorming van botten, pezen en kraakbeen. De stof heeft bovendien een regulerende rol in het zenuwstelsel en helpt de neuronale functie te normaliseren. Je vindt meer informatie over de functies van dit molecuul in de volgende tabel (3):

Lichaamsdeel Functie van glycine
Bindweefsel (botten, kraakbeen, bloed e.a.) Collageensynthese

Vorming van andere eiwitten

Vorming van hemoglobine

Spierenstelsel Creatinesynthese
Stofwisseling Energieproductie
Zenuwstelsel Signaaloverdracht (neurotransmitter)
Immuunsysteem Controle van ontstekingen

Regulatie van de activiteit van witte bloedcellen

Spijsvertering Galzuursynthese

Kortom, glycine is een zeer waardevol aminozuur voor ons lichaam dat fungeert als een noodzakelijke medewerker voor de synthese van verschillende moleculen. Als neurotransmitter heeft het een regulerende functie en stuurt het activerings- of remmingssignalen naar ons hele lichaam. Een tekort aan deze stof kan ons welzijn op een uitgesproken manier aantasten.

Wat zijn de gevolgen van een glycine tekort?

Volgens het meest recente onderzoek kan een tekort aan glycine negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben, zowel op de korte als op de lange termijn. Een gebrek aan het aminozuur wordt gerelateerd aan het optreden van diabetes, artrose en spijsverteringsproblemen (4.5).

Als je weinig voedsel dat rijk is aan glycine consumeert, kun je last krijgen van een tekort. Mensen met obesitas, diabetes type 2 of leverproblemen hebben een bovengemiddeld risico op een glycinetekort. Als het lichaamseigen endogene metabolisme van glycine wijzigt, verschijnt er een aangeboren ziekte die bekend staat als osteogenesis imperfecta (6).

Aardbeiengelei

Gelatine wordt verkregen uit dierlijk collageen en wordt vooral gebruikt als bindmiddel in snoep, pudding en vitaminesupplementen. Desserts en andere gerechten met gelatine bevatten grote hoeveelheden glycine.
(Bron: Hofacker: 33143303/ 123rf.com)

Waar zit glycine in?

Een uitgebalanceerd dieet biedt ongeveer 3 gram glycine per dag. Er zijn echter veel verschillende meningen over wat nou de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid glycine is. Sommige experts vermoeden dat een ideaal dieet een veel grotere hoeveelheid glycine van bijvoorbeeld 10-12 gram per dag zou moeten opleveren om een ​​optimale eiwitsynthese te bereiken (2).

Glycine wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in vlees, vis, zuivel en eieren. Bijna 1/3 van het collageen dat de huid en het bindweefsel stevig en flexibel houdt bestaat uit glycine. Desserts en andere gerechten met gelatine bevatten grote hoeveelheden collageen en glycine. In de tabel hieronder vind je meer informatie over het glycinegehalte van verschillende voedingsmiddelen (7):

Voedingsmiddel Hoeveelheid glycine per 100 gram
Gelatinepoeder 19
Soja-eiwitpoeder 3
Zalm 1,5
Kipfilet 1,2
Schaaldieren 1,1
Alga Spirulina 0,3
Ei 0,4
Melk (1 glas) 0,1

De meeste voedingsmiddelen die rijk zijn aan glycine, zijn van dierlijke oorsprong. Om deze reden zullen de meeste veganisten en vegetariërs verminderde niveaus van deze voedingsstof in hun lichaam hebben. Gelukkig zijn er zijn er ook vegetarische bronnen van glycine zoals sojabonen, spinazie en boerenkool.

Het is erg lastig om alleen uit je voedsel een ​​bijdrage van 10 gram glycine per dag te bereiken. Vlees en zeevruchten zijn immers duur voedsel. Andere bronnen van glycine, zoals diereningewanden, kunnen voor sommige mensen onaangenaam zijn. Een glycinesupplement kan je echter helpen de inname van de juiste hoeveelheid te bereiken.

Wat zijn de voordelen van een glycine supplement?

Glycinesupplementen worden veel gebruikt door sporters en voor medische doeleinden. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn er verschillende meningen over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid glycine. Hierbij komt ook kijken dat deze hoeveelheden verschillen indien het gebruikt wordt voor sportieve of medische doeleinden. Als we ons concentreren op het analyseren van klinische onderzoeken bij mensen, kunnen we zien dat glycinesuppletie drie potentiële voordelen heeft:

  • Verbeterde nachtrust: Het gebruik van glycinesupplementen kan de slaap bevorderen en de nachtrust verbeteren (8).
  • Minder vermoeidheid: Glycinesupplementen verminderen vermoeid gevoelens. Dit effect kan eenvoudig te wijten zijn aan de verbetering van de slaapkwaliteit (9).
  • Neurale bescherming: In de geneeskunde zijn glycinesupplementen gebruikt om mentale aandoeningen zoals schizofrenie te behandelen. Experts geloven dat dit aminozuur de neuronale functie kan stabiliseren en intellectuele prestaties kan verbeteren (10).

Het gebruik van een glycinesupplement draagt bij aan het bereiken van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid glycine. Vergeet niet dat dit aminozuur essentieel is voor de synthese van collageen, een eiwit dat je botten weerstand geeft en je huid elastisch houdt, naast de vele andere voordelen die het aminozuur biedt.

voedingsmiddelen die rijk zijn aan glycine

Eieren, melk, vlees en zeevruchten zijn natuurlijke bronnen van glycine.
(Bron: Dolgachov: 53927722/ 123rf.com)

Hoe moet je een glycine supplement gebruiken?

Glycinesupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De meest populaire toedieningsvormen zijn glycine in poeder- en capsulevorm. Om het maximale uit een supplement te halen, vind je hieronder een aantal algemene richtlijnen, ongeacht de vorm waar je voor kiest (12):

  • Dagelijkse dosis: Uit onderzoek blijkt dat de beste resultaten behaald worden met een dosis die varieert van 3 tot 5 gram glycine per dag. Je zult echter merken dat de meeste supplementfabrikanten bescheidenere doses (0,5 – 1 g) gebruiken om te voldoen aan de klassieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 3 gram glycine per dag.
  • Tijdstip: Als je glycine gebruikt om beter te slapen, is het raadzaam het supplement een paar minuten voor het slapengaan in te nemen.
  • Begeleid door voedsel: Uit onderzoek blijkt dat het innemen van een glycinesupplement tijdens één van de hoofdmaaltijden ongewenste verhogingen van de bloedsuikerspiegel kan voorkomen.

Zijn glycine supplementen veilig?

Glycine staat bekend als een veilig supplement. Dagelijkse doses tot 60 gram van dit aminozuur kunnen zonder nadelige effecten worden gebruikt. Het wordt als zeer moeilijk beschouwd om een ​​overdosis te nemen met het gebruik van een glycinesupplement. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten zoals winderigheid (14).

Mensen die lijden aan ernstige psychische stoornissen zoals schizofrenie, worden afgeraden glycine te gebruiken zonder medisch toezicht. Glycinesuppletie kan de functie van antipsychotica van het clozapine-type veranderen, waardoor de ziektetoestand verslechtert (14).

Glycine kan een plaatjesremmende werking hebben, waardoor de binding van bloedplaatjes wordt voorkomen.

 Mensen die anticoagulantia of plaatjesremmers gebruiken, moeten voordat zij het supplement innemen, een arts raadplegen. Hetzelfde geldt voor individuen met aangeboren afwijkingen aan de bloedplaatjes (15).

Tot slot is het nog niet bekend of glycinesupplementen veilig zijn voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het beste is, als je tot één van deze doelgroepen behoort, om de supplementen niet te gebruiken, of van tevoren een arts te raadplegen voor advies. Ook kinderen die jonger zijn dan 18 jaar mogen de supplementen niet gebruiken zonder voorafgaande medische toestemming.

glycine-rijke zaden

Er zijn ook vegetarische bronnen zoals sojabonen, spinazie en boerenkool.
(Bron: Yindeesuk: 61660391/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het gebruik van een glycinesupplement kan helpen bij de behandeling van symptomen die gepaard gaan met slaaptekort. Een andere belangrijke functie van glycine is het handhaven van een goed functionerend centraal zenuwstelsel. Door het grote aanbod van supplementen op de markt kan het soms lastig zijn het beste supplement te vinden. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een glycinesupplement:

Dieetwensen

Als je veganist of vegetariër bent, is het belangrijk om extra goed op de ingrediënten van een glycinesupplement te letten. Hoewel dierlijke producten de rijkste voedingsmiddelen aan glycine zijn, zijn er gelukkig ook vegetarische bronnen voor dit aminozuur zoals sojabonen, spinazie en boerenkool. Er zijn voldoende glycinesupplementen te vinden die veganistisch zijn. Vermijd capsules met gelatine en kies voor cellulose-omhulsde, plantaardige capsules.

glycinerijk vlees

Eiwitrijk voedsel zoals vis, vlees, bonen en melk zijn de beste voedingsbronnen van glycine.
(Bron: Naumenko: 54514888/ 123rf.com)

Allergieën en intoleranties

Er zijn weinig gevallen bekend waarin mensen allergisch reageren op glycine, een aminozuur dat een essentieel onderdeel is van de lichaamsweefsels. Het is echter wel mogelijk dat er intolerantiereacties optreden op aanvullende componenten van het supplement zoals hulpstoffen en het omhulsel van capsules. Als je gevoelig bent voor soja, gluten of noten, lees dan eerst de ingrediëntenlijst voordat je het supplement koopt.

Toedieningswijze

Glycinesupplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De meest populaire supplementen zijn glycinepoeder en -capsules. Met poeder is het eenvoudig de juiste dosering in te nemen. Capsules zijn makkelijker in gebruik. Welke vorm het beste bij je past, hangt van je persoonlijke voorkeuren af.

Er zijn tegenwoordig ook glycinesupplementen verkrijgbaar die vloeibare en vaste vormen combineren en die andere voedingsstoffen toevoegen, zoals vitamines en mineralen.

Een andere, minder bekende optie is glycinecrème of -gel. Deze soorten supplementen worden gebruikt om het herstel van wonden te versnellen of het ontstaan ​​van ulceratieve laesies te verbeteren. Helaas kan het vinden van deze supplementen vandaag de dag nog moeilijk zijn.

Michael J. BreusThe Sleep Doctor
“Mensen gebruiken glycinesupplementen voor veel verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van de slaapkwaliteit, het versterken van het geheugen en het verhogen van de insulinegevoeligheid. Glycine kan ook plaatselijk worden aangebracht om wonden te genezen en huidzweren te behandelen.”

Bewaringsadvies

Nadat de vervaldatum van een glycinesupplement is verstreken, zal het aminozuur geleidelijk zijn effectiviteit verliezen. We raden daarom aan het supplement vanaf dat moment niet meer te gebruiken. Bewaar het bij kamertemperatuur en op een donkere plek. Het is tevens belangrijk om het product buiten bereik van jonge kinderen te houden.

Het beste is om het glycinesupplement op een droge plaats te bewaren, beschermd tegen extreme temperaturen, zonlicht en andere factoren van buitenaf. Controleer na gebruik of de verpakking goed is afgesloten. Zorg ervoor dat het supplement niet in contact komt met water, dit is vooral belangrijk in het geval van glycinesupplementen in poedervorm.

Prijs-kwaliteitverhouding

Glycine heeft verschillende belangrijke rollen in het lichaam. Toch zijn supplementen op dit moment nog steeds goed betaalbaar, variërend van 9 tot 20 euro per verpakking met bijvoorbeeld 90 capsules of 500 gram poeder. De nieuwere varianten in vloeibare en vaste vorm zullen hoger geprijsd zijn, net als de combinaties van glycine met andere ingrediënten zoals silicium of creatine.

Samenvatting

Glycine is één van de niet-essentiële aminozuren die worden geproduceerd in de lever. Het heeft veel nuttige functies, zoals het verbeteren van je nachtrust en het bevorderen van de werking van het centrale zenuwstelsel. Ons lichaam kan niet zelf voldoende van dit aminozuur aanmaken, waardoor we zijn gedwongen de benodigde hoeveelheid van de stof via voeding binnen te krijgen. Als dat niet lukt, kan een glycinesupplement je helpen.

Glycine is een zeer waardevol aminozuur voor ons lichaam dat fungeert als een noodzakelijke medewerker voor de synthese van verschillende moleculen. Als neurotransmitter heeft het een regulerende functie en stuurt het activerings- of remmingssignalen naar ons hele lichaam. Een tekort aan deze stof kan ons welzijn op een uitgesproken manier aantasten. Als je een glycinesupplement wilt kopen, is het belangrijk goed op een aantal essentiële aankoopcriteria te letten zoals de ingrediënten, toedieningswijze en prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Vond je onze shopgids over glycine interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Dzyuba: 61699441/ 123rf.com) 

Referenties (15)

1. Schemmer P, Zhong Z, Galli U, Wheeler MD, Xiangli L, Bradford BU, et al. Glycine reduces platelet aggregation. Amino Acids [Internet]. 2013 Mar 8 [cited 2019 Dec 18];44(3):925–31.
Bron

2. Glycine: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2019 Dec 18].
Bron

3. Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The Effects of Glycine on Subjective Daytime Performance in Partially Sleep-Restricted Healthy Volunteers. Front Neurol [Internet]. 2012 [cited 2019 Dec 18];3.
Bron

4. Glycine | Winchester Hospital [Internet]. [cited 2019 Dec 18].
Bron

5. Sen R, Hurley JA. Osteoarthritis [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Dec 18].
Bron

6. Heresco-Levy U, Ermilov M, Lichtenberg P, Bar G, Javitt DC. High-dose glycine added to olanzapine and risperidone for the treatment of schizophrenia. Biol Psychiatry [Internet]. 2004 Jan 15 [cited 2019 Dec 18];55(2):165–71.
Bron

7. Inagawa K, Hiraoka T, Kohda T, Yamadera W, Takahashi M. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. Sleep Biol Rhythms [Internet]. 2006 Feb [cited 2019 Dec 18];4(1):75–7.
Bron

8. Yamadera W, Inagawa K, Chiba S, Bannai M, Takahashi M, Nakayama K. Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep Biol Rhythms [Internet]. 2007 Apr [cited 2019 Dec 18];5(2):126–31.
Bron

9. Foods highest in Glycine [Internet]. [cited 2019 Dec 18].
Bron

10. Yang W, Battineni ML, Brodsky B. Amino Acid Sequence Environment Modulates the Disruption by Osteogenesis Imperfecta Glycine Substitutions in Collagen-like Peptides †. Biochemistry [Internet]. 1997 Jun 10 [cited 2019 Dec 18];36(23):6930–5.
Bron

11. de Paz-Lugo P, Lupiáñez JA, Meléndez-Hevia E. High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis. Amino Acids [Internet]. 2018 Oct 13 [cited 2019 Dec 18];50(10):1357–65.
Bron

12. Alves A, Bassot A, Bulteau A-L, Pirola L, Morio B. Glycine Metabolism and Its Alterations in Obesity and Metabolic Diseases. Nutrients [Internet]. 2019 Jun 16 [cited 2019 Dec 18];11(6):1356.
Bron

13. Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2017 [cited 2019 Dec 18];2017:1–8.
Bron

14. Meléndez-Hevia E, de Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci [Internet]. 2009 Dec 3 [cited 2019 Dec 18];34(6):853–72.
Bron

15. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Schemmer P, Zhong Z, Galli U, Wheeler MD, Xiangli L, Bradford BU, et al. Glycine reduces platelet aggregation. Amino Acids [Internet]. 2013 Mar 8 [cited 2019 Dec 18];44(3):925–31.
Ga naar bron
Officiële website
Glycine: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2019 Dec 18].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The Effects of Glycine on Subjective Daytime Performance in Partially Sleep-Restricted Healthy Volunteers. Front Neurol [Internet]. 2012 [cited 2019 Dec 18];3.
Ga naar bron
Officiële website
Glycine | Winchester Hospital [Internet]. [cited 2019 Dec 18].
Ga naar bron
Informatief artikel
Sen R, Hurley JA. Osteoarthritis [Internet]. StatPearls. 2019 [cited 2019 Dec 18].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Heresco-Levy U, Ermilov M, Lichtenberg P, Bar G, Javitt DC. High-dose glycine added to olanzapine and risperidone for the treatment of schizophrenia. Biol Psychiatry [Internet]. 2004 Jan 15 [cited 2019 Dec 18];55(2):165–71.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Inagawa K, Hiraoka T, Kohda T, Yamadera W, Takahashi M. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. Sleep Biol Rhythms [Internet]. 2006 Feb [cited 2019 Dec 18];4(1):75–7.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Yamadera W, Inagawa K, Chiba S, Bannai M, Takahashi M, Nakayama K. Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep Biol Rhythms [Internet]. 2007 Apr [cited 2019 Dec 18];5(2):126–31.
Ga naar bron
Officiële website
Foods highest in Glycine [Internet]. [cited 2019 Dec 18].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Yang W, Battineni ML, Brodsky B. Amino Acid Sequence Environment Modulates the Disruption by Osteogenesis Imperfecta Glycine Substitutions in Collagen-like Peptides †. Biochemistry [Internet]. 1997 Jun 10 [cited 2019 Dec 18];36(23):6930–5.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
de Paz-Lugo P, Lupiáñez JA, Meléndez-Hevia E. High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis. Amino Acids [Internet]. 2018 Oct 13 [cited 2019 Dec 18];50(10):1357–65.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Alves A, Bassot A, Bulteau A-L, Pirola L, Morio B. Glycine Metabolism and Its Alterations in Obesity and Metabolic Diseases. Nutrients [Internet]. 2019 Jun 16 [cited 2019 Dec 18];11(6):1356.
Ga naar bron
Informatief artikel
Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2017 [cited 2019 Dec 18];2017:1–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Meléndez-Hevia E, de Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci [Internet]. 2009 Dec 3 [cited 2019 Dec 18];34(6):853–72.
Ga naar bron
Tekstboek
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd edition. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Recensies