creatine schep op creatine monohydraat
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

29Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Elke sportfan weet hoe moeilijk het is om consequent optimale prestaties te behouden. Je vorderingen kunnen door stress en blessures vervelend worden belemmerd. De toevoeging van glutamine aan je dieet kan je in dit geval prima helpen. Lees hier hoe je meer te weten kunt komen over dit bijzondere product.

Glutamine is één van de meest voorkomende aminozuren in het menselijk lichaam. Het heeft meerdere functies die van vitaal belang zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld voor het herstellen van wondjes, het versterken van het immuunsysteem en het verhogen van de spierweerstand.

Belangrijk om te weten

 • Glutamine is één van de meest voorkomende aminozuren in het menselijk lichaam.
 • Onder normale omstandigheden kan het organisme de glutamine zelf aanmaken. Maar tijdens metabole stress (bijv. bij intensieve training) kan een supplement nodig zijn.
 • Glutamine kan nuttig zijn voor het verhogen van sportieve prestaties, bijdragen aan minder afbraak van spierweefsel en versterking van de ontwikkeling van het inmuunsysteem.

Onze selectie: De beste glutamine supplementen op de markt

We hebben de glutamine supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn onderzocht. Na vele uren van onderzoek hebben we besloten om de onderstaande selectie te maken met de beste glutamine supplementen. Als je een veilig en goedkoop product van goede kwaliteit zoekt, raden we je aan om één van de volgende te kiezen:

Het glutamine supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het L-Glutamine Poeder van Bonusan is een bouwsteen van het antioxidant glutathion, in combinatie met (N-acetyl)cysteïne en is verder bestanddeel van GTF (glucosetolerantiefactor). Het poeder is geschikt voor het gemakkelijk toedienen van hoge doseringen L-glutamine.

Bonusan hanteert strenge kwaliteitscontroles bij wat zorgt voor een garantie voor de hoge kwaliteit, goede opneembaarheid en zuiverheid van dit product. Het bedrijf levert al meer dan 45 jaar gezondheidsproducten. Iedere maatlepel van dit product levert 6,5 gram glutamine.

Het beste glutamine supplement in capsulevorm

De L-glutamine van Now Foods heeft essentiële functies voor de lever en nieren, is een belangrijk onderdeel bij het aanmaken van de cellen, geeft een betere spijsvertering en ondersteunt het immuunsysteem. De capsules bevatten 100% vrije vorm aminozuur en 500mg glutamine per capsule.

De verpakking is voldoende voor een voorraad van 1 tot 2 maanden. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Kopers raden de aanschaf van dit product aan anderen aan.

Het beste glutamine supplement met een dubbele dosering

Dit glutamine supplement is hoog gedoseerd en bevat dubbel zoveel krachtige stoffen als andere supplementen binnen deze prijscategorie. Een verpakking bevat 120 capsules. Aanbevolen wordt om dagelijks 1 tot 3 keer per dag een capsule in te nemen, het liefst tussen de maaltijden door.

De glutamine heeft een rol in het onderhouden van een positieve stikstof balans en helpt bij het snel groeien van lichaamscellen zoals lymfocyten in het immuunsysteem en enterocyten in de darmen.

Het beste glutamine supplement voor periodes van stress

Glutamine is een zeer veelzijdig aminozuur. Tijdens verschillende soorten stresssituaties kan de behoefte aan glutamine de productiecapaciteit van het lichaam overstijgen. Het supplement van Orthica biedt in deze situaties de oplossing. Aanbevolen wordt om 1 capsule per dag in te nemen, bij voorkeur op een nuchtere maag.

Orthica levert kwalitatief hoge producten die naast gezonde voeding, voldoende ontspanning en beweging een bijdrage kunnen leveren aan een gezond leven.

Het beste glutamine supplement in poedervorm

De L-Glutamine van Gym Nutrition in poedervorm helpt je om na een zware en uitputtende training je spieren te laten herstellen. Het bevordert de spieropbouw en het spiervolume bij krachttraining. Het product wordt in Duitsland gemaakt en verpakt volgens de strengste Duitse normen (GMP, ISO9001, haccp).

Het poeder heeft een perfecte oplosbaarheid want de L-glutamine is 99,95% zuiver en kan zo heel goed door je lichaam worden opgenomen. Verder is het product lactose- gluten en gelatinevrij, heeft het een neutrale smaak en wordt het aangeboden in een pot met 500 gr inhoud.

Shopgids: Alles wat je moet weten over glutamine

Glutamine supplementen zijn één van de populairste voedingssupplementen voor het sporten. Veel work-out fanaten gebruiken ze om spiergroei te bevorderen en het uithoudingsvermogen te verhogen tijdens de training. Een ander minder bekend kenmerk van dit aminozuur is het gebruik in de medische sector.

Man zittend op de Bank met handdoek

Vind je het moeilijk om die laatse serie af te maken tijdens je fitness training? Het is mogelijk dat je te lage glutamine waarden hebt.
(Bron: Drobot: 45025561/ 123rf.com)

Wat is glutamine precies?

In tegenstelling tot de essentiële aminozuren, die niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt en die dagelijks ingenomen moeten worden, is glutamine een niet-essentiëel aminozuur. Ons lichaam kan deze stof aanmaken vanaf andere componenten van onze voeding. Niettegenstaand betekent “niet-essentiëel”  niet “zonder belang”.

Glutamine kan zich hechten aan andere aminozuren om zo ketens van proteïne (eiwitten) te vormen die bijdragen aan het maken van spierweefsel. In feite berekent men dat 61% van het spierweefsel  van de skeletspieren uit aminozuur bestaat en dat dit een belangrijke rol speelt bij de groei en het herstel van de weefsels in het lichaam.

Kracht van medicijnen. Sportsupplement, medicijn, creatine, hmb, bcaa, amin

Glutamine wordt meestal toegevoegd aan andere voedingscomplementen, zoals BCAA (vertakte aminozuren), electrolyten, mineralen en vitaminen.
(Bron: Trojanowski: 89190471/ 123rf.com)

Bovendien wordt dit aminozuur als energiebron gebruikt door de cellen van de darmen, nieren, lever, hersenen en inmuunsysteem. Elke situatie die deze systemen aantast (zoals stress) brengt een verhoging van het glutamineverbruik voort. In deze situatie kan een extra toevoeging  aan de voeding van dit aminozuur nodig zijn.

Wat is de werking van glutamine?

De aminozuren bestaan uit zuurstof, koolstof, waterstof en stikstof.  Glutamine, dat twee stikstof atomen bezit, helpt bij de circulatie van deze stof tussen het bloed en de cellen. Stikstof is een onmisbare molecuul bij het herstellen en de groei van de weefsels.

Bovendien kan glutamine de bloed-hersen-barrière passeren (een beschermingssysteem dat de hersenen isoleert van de aanwezige stoffen in het bloed). Op deze manier kunnen deze functies ook bij de neuronen gebruikt worden. De genoemde kenmerken hebben als gevolg dat de glutamine bij meerdere functies werkzaam is:

 • Aanmaak van proteïnen (eiwitten): Glutamine is een belangrijk deel van de spier en botweefsel, zodat het onmisbaar is voor het anabolisme (opbouwstofwisseling)
 • Reguleren van de pH waarde:Het vermogen om stikstof moleculen af te wijzen en te accepteren geeft glutamine een aanpassend vermogen, d.w.z. het beschermt het organisme tegen abrupte pH schommelingen.
 • Aanmaak van energie: Glutamine is net zo belangrijk voor het aanmaken van energie als glucose. In feite geven de cellen van nieren, hersenen en het inmuunsysteem de voorkeur aan glutamine als hun belangrijkste energiebron.
 • Gifvrije circulatie van ammoniak: Ammoniak is een stof dat rijk is aan stikstof, dat giftig wordt als het vrij door het bloed circuleert. Glutamine kan zich aan de ammoniak hechten en deze op veilige wijze naar de nieren vervoeren, waar de stof verwijderd wordt.
 •  Aanmaak van neurotransmitters: Via glutamine is het mogelijk om twee neurotransmitters aan te maken, het glutamaat en GABA (Gamma-aminoboterzuur). Deze twee onderdelen zijn noodzakelijk voor het correcte funcioneren van de hersenen.

Dit zijn slechts enkele functies van glutamine. Actuelere onderzoeken koppelen dit aminozuur ook aan de aanmaak van antioxidanten, gevoeligheid voor insuline en het reguleren van de darm doorlaatbaarheid. Er bestaat geen twijfel dat deze stof noodzakelijk is voor een gezond evenwicht in het alledaagse leven.

Wist je dat tijdens situaties van zware stress de spier afgebroken wordt om glutamine aan het bloed vrij te geven? Dit proces wordt “katabolisme” genoemd.

Kun je een tekort aan glutamine hebben?

De beslissing om glutamine als een niet-essentiëel aminozuur te classificeren staat ter discussie. Bepaalde situaties zoals stress (lichamelijk o emotioneel), blessures, ziektes of ondervoeding kunnen de noodzaak van glutamine verhogen of diens aanmaak verminderen. In dat geval zal het nodig zijn om dit aminozuur als supplement te gebruiken.

Verzorger en oudere vrouw

Een zieke verzorgen is zwaar werk. Dit kan onze glutamine reserves verbruiken
(Bron: Bialasiewicz: 26146754/ 123rf.com)

Het gebrek aan glutamine komt vaker voor bij mensen met een actieve levensstijl. Bij voorbeeld, een aantal onderzoeken vermelden een belangrijke daling van de glutamine waarden in het bloed na een uur van intensieve training. Dit gebrek is vooral belangrijk als er bovendien één van de volgende factoren meespelen:

 • Ziektes: Deze kunnen niet-ernstig (verkoudheid, griep, maag- en darmontstekingen) of ernstig (kanker) zijn. Vooral chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn bevorderen het verlies van glutamine.
 • Alergiëen: Elke conditie die zwellingen veroorzaakt, draagt bij aan een hoger verbruik van glutamine. Deze wordt gebruikt om inmune cellen aan te maken, evenals bestanddelen om de zwelling te bestrijden.
 • Blesssures: Glutamine is noodzakelijk voor het genezingsproces en het herstel van wonden. Bij blessures, brandwonden en breuken wordt deze noodzaak vergroot.
 • Psychologische stress: Een situatie van psychische stress (zoals de voorbereiding voor een examen) brengt een hoger verbruik van glutamine met zich mee, want dit wordt gebruikt om neurotransmitters te produceren.
 • Slechte voeding: De “wonder” diëten kunnen te beperkend zijn, zodat er niet genoeg aminozuren worden gebruikt. Iemand die een intensieve training combineert met een dieet dat arm is aan voedingsstoffen, heeft een grote kans op een glutamine gebrek.
 • Intensieve training: Topsporters en fitness beoefenaars hebben hogere glutamine behoeftes. Hun spieren zijn in voortdurende groei en vragen een hogere hoeveelheid energie dan normaal.

Waaraan kun je merken dat je een glutamine tekort hebt?

De normale waarden van glutamine in het bloed zijn rond de 600 ɥmol/L. Onder deze waarde zullen er ongewenste symptonen verschijnen (bijv. vermoeidheid). Waarden onder de 200 ɥmol/L wijzen op een ernstige ziekte.  Controleer je glutaminewaarde als je volgende verschijnselen ondervindt:

 • Hogere frequentie van infecties: Glutamine is onmisbaar voor het onderhoud van het inmuunsysteem in optimale conditie. Het gebrek hieraan kan leiden tot een grotere kans op allerlei soorten infecties.
 • Problemen aan het maag-darmkanaal: De cellen van de darmen gebruiken glutamine voor hun voeding, groei en ontwikkeling. Een gebrek aan dit aminozuur kan de spijsvertering aantasten evenals het vermogen van de opname van de voedingsstoffen.
 • Vermoeidheid: Wanneer de glutamine waarden te laag zijn, kunnen de spieren geen gebruik maken van dit aminozuur om energie te verkrijgen. Daarom wordt de spierweerstand verminderd en is het risico op vermoeidheid na de training hoger.
 • Verlies van spierdichtheid: Vergeet niet dat het spierweefsel voor 60% uit glutamine bestaat. Als de waarden van dit aminozuur niet hoog genoeg zijn, breekt het organisme de spierweefsels om glutamine te verkrijgen, zodat de spierdichtheid vermindert.
 • Gewichtsverlies: Verlies van spierdichtheid samen met een te geringe opname van het voedsel heeft als resultaat een ongezond gewichtsverlies
 • Slecht genezingsproces van wonden: De cellen hebben moeite om zich te vermeerderen bij gebrek aan glutamine, zodat wonden niet goed kunnen genezen.

Glutamine (l-glutamine, Gin, Q) aminozuurmolecuul. Skeletal fo

Glutamine (l-glutamina, Gln, Q), glutamine molecuul.
(Bron: Molekuul: 85933780/ 123rf.com)

Bovendien heeft men het gebrek aan glutamine met twee bijzonder vervelende condities in verband gebracht. De eerste is het “overtraining syndroom”, slechte prestaties gekoppeld aan oververmoeidheid, stemmingswisselingen en verlies van spierdichtheid, hetgeen vooral voorkomt bij mensen die te intensief trainen.

De tweede is het zogenaamde “lekkende darm syndroom”, een situatie waarbij de darmcellen giftige moleculen, micro-organismen en onverteerde voedseldeeltjes in het bloed laten passeren.

Hoe kan ik mijn glucamine waarden verhogen?

Iemand met een sedentaire levensstijl kan zijn glutamine waarden simpelweg verhogen met een gezond dieet, rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. De beperkte of vetrijke diëten veroorzaken een vermindering van de aanwezige glutamine. Die wordt n.l. gebruikt door het lichaam om deze stoffen te ontgiftigen.

Als je een actieve levensstijl hebt of als je aan sport doet, moet je behalve je voeding ook op andere factoren letten. Vermijd psychische en emotionele stress, slaapgebrek en overtraining als je je glutamine waarden binnen de normale grenzen wilt houden. In dit geval zou het kunnen helpen om een supplement aan je dieet toe te voegen.

Het is bewezen dat het naleven van een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten en proteïnes de glutamine waarden tot een 25% kan verlagen. 

Welk voeding is rijk aan glutamine?

Er zit volop glutamine in dierlijke producten, zoals vlees (liefst mager), eieren en zuivelproducten. Deze voedingsstof kun je ook aantreffen in bepaalde vruchten, groenten en sojaproducten.

Op de volgende lijst kun je glutamine rijke voedingsproducten vinden:

 • Vlees: Kalfsvlees, varkensvlees, vis en pluimvee
 • Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt.
 • Groenten: Aubergine, kool, spinazie en wortels
 • Vruchten: Papaya, bonen en miso (gefermenteerde sojabonen)
 • Overigen: Tofu

Je moet er rekening mee houden dat als je deze producten kookt, de glutamine afgebroken wordt, zodat het minder effectief opgenomen wordt. Als we het gebruik van deze aminozuur willen verhogen, dan moeten we deze voeding rauw, gerookt of gezouten eten. Een gezond dieet levert ons ongeveer 3-6 gram glutamine per dag.

Charcuterie-assortiment, kazen, olijven en fruit

Vlees en zuivelproducten zijn goede bronnen van glutamine, maar alleen als ze rauw, gerookt of gepekeld geconsumeerd worden.
(Bron: Baibakova: 85027893/ 123rf.com)

Voor wie zijn glutaminesupplementen nuttig?

Glutamine supplementen zijn nuttig voor sporters of mensen die een intensieve lichamelijke en mentale levensstijl hebben (stress op het werk of studie, of ziekenverzorgers). Dit is zeker waar voor diegenen die ook nog onder de volgende stress situaties verkeren:

 • Ziektes (infecties en chronische aandoeningen)
 • Spijsverteringsproblemen (diarree, slechte opname, opgezette buik)
 • Blessures en wonden
 • Situaties met stress (juridische problemen, (echt)scheidingen)
 • Agressieve diëten (“definitie diëten”, “intermitterend vasten”)

Topsporters en mensen met een hele actieve levensstijl kunnen op een gegeven moment een glutamine gebrek ondervinden.

Een extra toevoeging van dit aminozuur in de vorm van een voedingssupplement kan je helpen tegen vermoeidheid, overtraining en ongewenste spierverslijting.

Welke soorten glutamine supplementen bestaan er?

Glutamine is een aminozuur met een lage absorptie. Het merendeel van deze molecuul wordt verbruikt door enterocyten (darmcellen) en door de witte bloedlichaampjes die aanwezig zijn in het darmkanaal. Daarom is het erg belangrijk om een supplement te kiezen dat de absorptie van dit aminozuur vergemakkelijkt. We maken onderscheid tussen:

 • Suplementen van L-glutamine: L-glutamine is de active vorm van het aminozuur van glutamine (in tegenstelling tot D-glutamine, een niet-actief bestandmiddel dat niet bij het voedingproces gebruikt wordt). Deze molecuul moet gebruikt worden in poedervorm, capsules of tabletten. Het effect raakt verloren als het toegevoegd wordt aan andere voedingsproducten ( bijv. proteïne repen)
 • Glutamine peptide: Deze supplementen zijn moeilijker te absorberen dan de L-glutamine, maar zijn stabieler en kunnen worden verwerkt in repen en geproceseerde dranken. Op de lijst van ingrediënten van bepaalde supplementen kunnen deze peptiden genoemd worden als “L-alanil-L-glutamine” of “glicil-L-glutamine”.

Ondanks het feit dat de L-glutamine de meest biologisch beschikbare vorm is (d.w.z. dat het makkelijker absorbeert), kan het makkelijker zijn om de proteïne repen of “drinkklare” drankjes te gebruiken. In dat geval raden we je aan om producten te gebruiken die glutamine peptide als voornaamste ingrediënt heeft.

Ron de JongProfessioneel bodybuilder. Auteur van “Hybrid Power”
“Ik raad aan om glutamine in vrije vorm [L-glutamine] te gebruiken tijdens de training en de niet-vrije vorm van glutamine [glutamide peptiden) aan het eind van de training, samen met onze proteïne shake.”

Hoe neem ik mijn glutamine supplement in?

De glutamine supplementen worden sinds vele jaren gebruikt zowel in de gezondheidssector als in de wereld van sportsupplementen. We gaan het nu even over de tweede sector hebben en er zijn drie verschillenden manieren om glutamine te gebruiken:

Supplementen Dosering Voordelen Nadelen
L-glutamine (“vrije”glutamine) 5 -10 g één of twee uur voor de maaltijden. Liefst s’ochtends of vóór de training. Eenvoudige vertering. Kan gecombineerd worden met electrolytenrijke dranken (sodium y potasium) om de absorptie te verhogen. Slechte biobeschikbaarheid (30%). Als het met warme of zure (sappen) dranken gemengd wordt verliest het zijn effectiviteit. Absortie voeding verminderd.
Glutamine peptide (“niet-vrije” glutamine) 10 g verdeeld over de dag, bij de maaltijd of na het trainen. Voordeel: Kan met de maaltijden ingenomen worden. Kan meegenomen in de vorm van repen of shakes. Zeer slechte biobeschikbaarheid (20%). Het is nodig om een hogere dosis te gebruiken om een effectieve absorptie te garanderen.
L-glutamine + glutamine peptide 5-10 g  L-glutamina en glutamine peptide in totaal, afhankelijk van het product. De dosering verdelen over meerdere innames per dag. De L-glutamine vóór de training is makkelijker te verteren en te absorberen. De glutamine peptiden kunnen na het trainen en tijdens de maaltijden gebruikt worden. Er is een gepast supplement voor elk moment van de dag. Het kan moeilijk zijn om de totale dosering van glutamine te berekenen. Minder goedkoop op de lange duur. (het is nodig om twee supplementen te kopen).

De supplementen routine die je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur, je tijdsbeschikbaarheid en je budget. Al deze soorten zijn bewezen hulpvol te zijn bij het verbeteren van sportprestaties en bij last van maag-darmklachten. Kies daarom het soort supplement dat het beste bij je past.

Welke voordelen heeft een glutamine supplement voor mij?

Veel mensen denken dat glutamine supplementen uitsluitend gebruikt worden om meer spierdichtheid te verwerven. Dit is niet helemaal waar. In de werkelijkheid wordt het vergroten van de spieren op indirecte wijze geassocieerd met het innemen van glutamine: een voldoende hoeveelheid van dit aminozuur vermijdt dat de spieren afgebroken worden om andere cellen te voeden.

Vrouwen die opdrukoefeningen doen die wapens met trx-

De juiste waarden van glutamine dragen veel bij aan je gezondheid.
(Bron: Undrey: 48565581/ 123rf.com)

Het is waar dat het potenciaal van glutamine van het gebruik op lange termijn afhangt. Mensen die glutamine supplementen gebruiken verzekeren dat ze profijt hebben van een betere lichamelijke, intellectuele en emotionele conditie. Op de volgende lijst laten we je een samenvatting zien van de voordelen die je ondervinden kan met de supplementen van dit aminozuur:

 • Vermindering van zwellingen: Glutamine laat de darmcellen een barrière vormen tegen de gifstoffen van het darmkanaal. Als resultaat wordt de intensiteit van allergiëen en zwellingsprocessen verminderd.
 • Verbetering van het stofwisselingsproces: Op dezelfde wijze laten gezonde enterocyten de nodige voedinsstoffen door en laten de onnodige afvoeren. Als resultaat krijg je minder last van darmproblemen, winderigheid en opgezwollen buik.
 • Genezing van maagzweren: Een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat glutamine supplementen verband hebben met een snellere genezing van maagzweren.
 • Een beter humeur: Wist je dat 80% van de neurotransmitters in de darmcellen worden geproduceert? Het gebruik van glutamine laat deze cellen genoeg energie opladen om serotonine aan te maken, een belangrijke stof hiervoor.
 • Een beter prestatievermogen: Op lange termijn, wordt de energie reserve verhoogd, zodat je langer kunt doorgaan met trainen. Bovendien, aangezien je het “overtraining syndroom” vermijdt, kun je met een hoog genoege intensiteit trainen om je spierdichtheid te vergroten.
 • Versterkt inmuunsysteem: Stress of uitputtende fysieke training maken je inmuunsysteem zwakker, waardoor de kans op infectie verhoogd wordt. Het gebruik van glutamine bestrijdt dit, want de cellen van het inmuunsysteem worden versterkt.
 • Vetverlies: Dit supplement lijkt de trek in alcohol en suiker te verminderen, wat bijdraagt aan een gezond gewichtsverlies.

Welke bijwerkingen kan het gebruik van glutamine hebben?

Glutamine wordt als veilig beschouwd, inclusief bij hoge doseringen. In de medische sector worden 30 gr. dagelijks gebruikt zonder belangrijke bijwerkingen. Wanneer hoge doseringen van dit bestanddeel ingenomen worden, wordt er een verhoging van de ammoniak waarde in het bloed vastgesteld. Dit is niet gevaarlijk voor een gezond persoon.

Het gebruik van glutamine kan darmproblemen veroorzaken, een branderig gevoel in de maag en misselijkheid. Probeer in dat geval om je dosering te verdelen in meerdere kleinere porties (van ongeveer 5 gr) verspreid over de dag tot de gewenste concentratie bereikt is. Het gebruik van glutamine zonder zoetstoffen beperkt deze bijwerkingen nog meer.

Dr. Josh AxeNutricionist en homeopaat
“[Vertaald uit het Engels]Hoewel een teveel aan glutamine normaal geen problemen met zich mee brengt, is het bij langdurig gebruik raadzaam om een supplement van vitamine B te gebruiken. Het liefst één met vitamine B12, dat de accumulatie van glutamine in het lichaam onder controle houdt.”

In zeldzame gevallen, zijn er falen in hart en bloedvaten vermeld die in verband kunnen staan met het gebruik van glutamine. Een aantal personen die gewrichtsaandoeningen hadden, voelden dat de kwalen erger werden na het gebruik van glutamine. En zijn gevallen van oedeem geregistreerd na het gebruik van dit aminozuur.

Welke contra-indicaties hebben glutamine supplementen?

Hoewel glutamine supplementen veilig zijn voor gezonde mensen, moeten personen met speciale gezondheidscondities voorzichtig zijn met het gebruik van deze supplementen. Raadpleeg altijd je arts voordat je een glutamine supplement aanschaft als je één van de volgende condities hebt:

 • Diabetes: Glutamine is belangrijk bij het aanmaken van glucose. Bij sommige mensen met diabetes kan er een verhoging van de glycemie (suiker in het bloed) plaatsvinden na het gebruik van dit supplement.
 • Levercirrose: Het is mogelijk dat een zieke lever de ammoniak, die aangemaakt wordt na het gebruik van glutamine, niet kan metaboliseren.
 • Bipolaire stoornis: In bepaalde gevallen is gebleken dat personen met deze psychische stoornis uit hun evenwicht raken na het gebruik van glutamine.
 • Zwangerschap en borstvoeding: Er is niet genoeg informatie om aan te kunnen nemen dat glutamine veilig is voor het ongeboren kind of zuigeling. Daarom wordt het gebruik van dit supplement afgeraden tijdens de zwangerschap en het zogen.
 • Nierziekte: Bij oudere mensen met nierfalen werden de klachten erger na het gebruik van glutamine.

Tot slot willen we nog iets zeggen over een zeer controversiële kwestie rond glutamine-supplementen: er wordt beweerd dat dit supplement kanker bestrijdt. Het is waar dat sommige artsen glutamine toedienen om de ondervoeding die tijdens tumorprocessen en chemotherapiebehandelingen optreedt, te verminderen.

Aan de andere kant hebben  experts bewijs gevonden dat het gebruik van deze voedingsstof koppelt aan een extra toevoeging van voeding en energie aan kankercellen, zodat deze harder gaan groeien.  Om deze reden raden we je aan om een arts raad te plegen voordat je beslissingen neemt die je gezondheid drastisch kan aantasten.

Welk prijsbereik hebben de glutamine supplementen?

Je hebt geluk! Glutamine is een bestanddeel dat eenvoudig te produceren is, daarom is de prijs niet hoog en hangt deze voornamelijk af van de prestige van de fabrikant. Als een algemene regel, moet je niet meer dan 20 euro investeren in een supplement van dit aminozuur. De vegan artikelen kunnen je wel 5 of 10 euro extra kosten.

Vergeet niet dat glutamine soms samen met andere voedingssupplementen wordt verkocht, zoals de BCAA (vertakte aminozuren), electrolyten, mineralen en vitaminen. Uiteraard kunnen deze combinaties de prijs van het product doen stijgen. Als je op de centen let, kies dan supplementen die alleen glutamine bevatten.

Instituut van Gezondheidswetenschappen(ISAF)
“Een mogelijk gebruik van dit supplement [gluamine] kan voor vegetariërs en vegans zijn, omdat in periodes van topsport de hoeveelheid van aminozuur niet genoeg is vanwege hun dieet.”

Wat zeggen de wetenschappelijke studies over glutamine supplementen?

Tot nu toe hebben we je verteld over de voordelen van glutamine supplementen om je gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren. Maar, bestaat er wetenschappelijk bewijs die al deze positieve informatie kan bevestigen? Aan de ene kant, bestaat er informatie die het gebruik van glutamine bij ernstige aandoeningen (zoals diepe brandwonden of HIV) aanbeveelt.

Helaas bestaat er geen objectieve informatie die de effectiviteit van glutamine als voedings supplement bevestigen kan. Glutamine is populair geworden als sport supplement vanwege de goede resultaten die fitness beoefenaars hebben verkregen, al bestaat er geen bewijs die deze populariteit ondersteunt.

Voor Tegen
Doeltreffendheid bewezen bij ernstige ziektes. De laatste studies (2018) hebben geen verhoogd prestatievermogen of spierdichtheid waargenomen.
Effectief voor gewichtsverlies. Minder effectief voor gewichtsverlies dan andere supplementen (zoals b.v. L-carnitina).
Veilig supplement, zelfs bij hoge dosering. Kan de bloedwaarden van glucose en ammoniak verhogen.
Goedkoop supplement en eenvoudig te kopen. Er bestaan vergelijkbare supplementen die wel een klinisch bewezen baat hebben. (zoals b.v. creatine).
Gebruikers beschrijven een verbetering van hun algemene conditie op lange termijn. Deze subjectieve voordelen kunnen niet wetenschappelijk aangetoond worden.

De uiteindelijke beslissing over het gebruik van een glutamine supplement hangt van jezelf af. Topsporters gebruiken dit product al jaren met goede resultaten. Hoewel er geen voordelen aangetoond zijn bij het gebruik van de supplementen bij gezonde mensen, lijkt het wel de gezondheid te verbeteren van personen die een gebrek aan glutamine hebben.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De supplementen die gebruikt worden bij sportvoeding hebben mooie en niet altijd objectieve verpakkingen, hetgeen de keuze van een supplement er niet makkelijker op maakt. In dit gedeelte hebben we het over de beslissende kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van je glutamine, om je aankoop te vereenvoudigen:

Alergiëen en intoleranties

Glutamine supplementen worden vaak gemaakt op plaatsen waar ook noten, dierproducten, lactose en gluten gehanteerd worden. Als je intolerant bent voor één van deze producten, kies dan een neutrale glutamine, liefst in poedervorm met een hoge zuiverheid.

Aan de andere kant, als je glutamine wilt gebruik om een maag-darm probleem te verlichten, zoals een maagzweer, dan raden we je aan om producten zonder zoetstoffen te kiezen. Deze kunnen namelijk je darmflora aantasten.

Gebruik samen met andere medicijnen

Glutamine is een supplement met weinig farmacologische wisselwerking. Toch kan dit product de werkzaamheid van bepaalde medicijnen veranderen: medicijnen die de ammoniakwaarden verlagen (lactulose), chemobehandelingen en epilepsie medicijnen. Raadpleeg je arts als je één van de vorige medicijnen gebruikt.

Veganische of vegetarische voeding

Er bestaan merken van vegan supplementen die glutamine zonder dierproducten fabriceren. Hoewel de poedervorm de veiligste optie is bestaan er ook plantaardige capsules, zodat je kunt kiezen welk formaat je het handigst vindt. Vergeet niet te checken of het vegan label op je supplement staat.

View this post on Instagram

Glutamine 500G (1.1 LB) / 100 servings

A post shared by Supplement Of Sweden (@supplementofsweden) on

Combinatie met andere supplementen

Hoewel de glutamine alleen beter opgenomen wordt, is het steeds moelijker om dit aminozuur in een supplement te vinden zonder toevoegingen. Dit zijn de overige bestanddelen die je het meest kunt aantreffen in combinatie met glutamine:

 • BCAA: De vertakte aminozuren dragen, samen met de glutamine bij aan het onderhoud van de spieren en aan de vermindering van vermoeidheid na het trainen.
 • Alpha-Ketogluturaat: Dit bestanddeel lijkt de afbraak van glutamine te verminderen, zodat de werkzaamheid van het supplement verhoogd wordt. Bovendien draagt het samen met glutamine bij aan de aanmaak van antioxidanten.
 • Citrulline: In combinatie met glutamine stimuleert dit nutriënt de aanmaak van stikstofoxide, dat  de bloedvaten verwijdert en het vervoer van zuurstof naar de spieren verhoogt, zodat het bijdraagt aan het herstel en de groei van het spierweefsel.
 • N-Acetylglucosamine:Dit bestanddeel verhoogt de werkzaamheid van de glutaminesupplementen en houdt secundaire diabetes onder controle.

Relatie kwaliteit-prijs

In het algemeen raden de fabrikanten glutamine in lage doseringen aan om bijkomende maag-darm problemen te vermijden.

Aan de andere kant moet je niet vergeten dat de positieve effecten van glutamine verschijnen na een relatief hoge dosering (10-15 gr. glutamine).

We raden je aan een product te kiezen met een hoge concentratie glutamine. De “voordeel”pakken hebben grote hoeveelheden van het supplement voor een lage prijs, zodat je er maanden mee toe kunt. Vergeet niet de vervaldatum na te kijken, zodat je het meeste uit het product kunt halen.

Toedieningsvormen

Je kunt glutamine in poedervorm of in tabletten verkrijgen. Deze laatste vorm is een hygiënische en handige optie. Maar als je een hoge dosering neemt, zou je wel 10 of meer pillen moeten innemen. In dat geval raden we je glutamine in poedervorm aan, zodat het makkelijker te doseren is.

Samenvatting

Glutamine is één van de belangrijkste aminozuren voor ons lichaam. Het maakt deel uit van onze spieren en dient als brandstof voor de enterocyten, neuronen en limfocyten. Stress en ziekte kunnen onze glutamine reserves aantasten, hetgeen verlies van spierdichtheid en darmklachten met zich mee kan brengen.

Dit aminozuur kan je helpen sterk te blijven op de moeilijkste momenten. Als je jezelf hoge eisen oplegt, en je je best doet om te voldoen aan de eisen van een druk leven zonder je gezondheid in gevaar te brengen, dan zal glutamine de beste optie voor je zijn. Vergeet niet dat het veel meer is dan alleen een supplement voor je spieren!

Vond je ons artikel over glutamine interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het ideale glutamine supplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Ilze: 75554728/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies