Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

24Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Ken je dat gevoel? Pijn in je gewrichten, een stram gevoel en als je opstaat lijkt alles vast te zitten. Als we jong zijn, besteden we niet altijd voldoende aandacht aan ons lichaam. Zodra je ouder wordt kunnen er daardoor veel typische ouderdomspijntjes ontstaan. De tand des tijds kan zich gaan manifesteren in de vorm van artrose, een degeneratieve gewrichtsziekte die zorgt voor stijfheid en pijn in de pols, vinger of duim.

Glucosamine is een supplement dat gewrichtspijn helpt te verminderen. In combinatie met een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige medische controles kan dit product de pijn en ontsteking verlichten. In deze shopgids lees je alles wat je over dit supplement wilt weten!

Belangrijk om te weten

 • Glucosamine is een lichaamseigen stof en wordt door het lichaam aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het helpt bij de vorming van gewrichtskraakbeen. Het wordt in hoge concentraties aangetroffen in de weefsels van het menselijk lichaam.
 • Glucosamine is nauwelijks te vinden in voedingsmiddelen. Als je het glucosamine-gehalte in je lichaam wilt aanvullen, kun je daarom het beste een voedingssupplement gebruiken.
 • Bij het kiezen van een glucosamine-supplement is het belangrijk om aandacht te besteden aan de aanwezigheid van mogelijke allergenen, overige ingrediënten en bewaarinstructies. Vergeet niet dat er ook veganistische opties zijn.

Onze selectie: De beste glucosamine-supplementen op de markt

Glucosamine is belangrijk voor je gewrichten. Het helpt je om soepel te kunnen bewegen. Er zijn veel verschillende glucosamine-supplementen op de markt verkrijgbaar. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete producten. De supplementen zijn geselecteerd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en positieve beoordelingen van andere kopers. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De beste  glucosamine met MSM

Artelle Glucosamine Chondroïtine met MSM voor het behoud van een sterk beenderstelsel. Het zorgt ook voor kraakbeenopbouw en smering van de gewrichten. Gebruik deze glucosamine voor een goede botaanmaak en behoud van sterke botten.

Artelle Glucosamine Chondroïtine met MSM houdt de gewrichten soepel en zorgt voor een goede smering. Tevens is deze glucosamine goed voor de aanmaak en opbouw van kraakbeen en maakt spieren en pezen soepel na fysieke inspaning en bij ochtendstijfheid. Inhoud: 250 tabletten.

Het beste glucosamine sulfaat supplement

Glucosamine Chondroïtine van Lucovitaal® bevat 1500 mg Glucosamine en 500 mg Chondroïtine per dagdosering. Glucosamine en chondroïtine zijn bestanddelen van kraakbeen en bindweefsel. Chondroïtine sulfaat is een glycosaminoglycaan dat van nature in kraakbeen wordt aangetroffen.

Glucosamine is een lichaamseigen stof die wordt gevormd uit glucose en het aminozuur glutamine. Glucosamine Sulfaat is een zeer goed opneembare vorm van Glucosamine. Inhoud: 360 capsules.

Het beste 3-in-1 glucosamine-supplement

VOstroVit Glucosamine + MSM + Chondroïtine is een voedingsstof die de dagelijkse voeding aanvult met glucosamine, MSM en chondroïtine – drie bekende en effectieve ingrediënten die tot taak hebben de gewrichten, pezen, kraakbeen en ligamenten te versterken.

Ook dragen ze bijaan regeneratie na een blessure en geven ze dagelijkse bescherming aan de gewrichten. Het supplement is geschikt voor ouderen en sporters en helpt de conditie van haar, nagels en huid te verbeteren. Inhoud: 90 tabletten. Met gratis pillenbox.

Het beste glucosamine curcumine supplement

Glucosamine Curcumine van Lucovitaal® is een samenstelling voor botten en gewrichten. Curcumine bevordert het afweersysteem en heeft een beschermende invloed op cellen en weefsels. De Curcumine is ingekapseld door micellen en heeft daardoor een 185 x betere opname door het lichaam.

40 mg curcumine in micellen staat gelijk aan 7400 mg curcumine longa niet ingekapseld in micellen. Het supplement bevat 1500 mg elementaire Glucosamine. Daarnaast is vitamine C toegevoegd voor het behoud van gezond kraakbeen en vitamine D voor het behoud van soepele spieren en sterke botten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof en wordt door het lichaam aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het helpt bij de vorming van kraakbeen van de hoofdgewrichten van het menselijk lichaam. Glucosamine-supplementen worden gebruikt als een mogelijke behandeling van gewrichtspijn die optreedt bij ziekten zoals artrose. Supplementen worden meestal verkregen uit het kraakbeen van dieren en omhulsels van schaaldieren, hoewel er ook veganistische alternatieven zijn.

senior couple

Glucosamine geeft extra ondersteuning aan je spieren en gewrichten. 
(Bron: Racorn: 41689893/ 123rf.com)

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een lichaamseigen stof en wordt door het lichaam aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het is een molecuul waarin suiker wordt gecombineerd met een aminogroep, een essentieel component van aminozuren. Deze stof, die experts hebben geclassificeerd als aminosuiker, is een voorloper van talrijke kraakbeenvormende elementen, zoals hyaluronzuur, heparansulfaat en chondroïtinesulfaat.

Glucosamine komt in bijna alle weefsels in je lichaam voor. De suikerachtige stof is echter met name belangrijk voor je kraakbeen en gewrichten. Experts zijn van mening dat, samen met collageen, glucosamine de belangrijkste component is voor een goed onderhoud van je gewrichten.

Wat is artrose en hoe helpt glucosamine hierbij?

Artrose is een degeneratieve aandoening waarbij gewrichtskraakbeen progressieve achteruitgang vertoont. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. De vernietiging van de gewrichtsvoering veroorzaakt wrijving op de botten die pijn en ontsteking tot gevolg heeft. In een geavanceerd stadium kan artrose de beweging van het lichaam beperken.

Hoewel artrose ook als gevolg van andere ziekten kan ontstaan, zoals stofwisselingstoornissen of infecties, komt de primaire vorm van artrose veel vaker voor. In dit geval verschijnt de gewrichtsverslechtering zonder onderliggende oorzaak. Dit houdt verband met de volgende risicofactoren:

 • Veroudering: Het kraakbeen van onze gewrichten verslechtert met bewegingen en moet dagelijks worden vervangen. Helaas beïnvloedt veroudering de regeneratiecapaciteit van kraakbeen en de structuur ervan. Het wordt geschat dat om deze reden zo’n 60% van de volwassenen die ouder dan 60 jaar zijn, in minstens één gewricht aan artrose lijdt.
 • Overgewicht en obesitas: Er is aangetoond dat de kans op artrose toeneemt bij mensen met overgewicht of obesitas. Logischerwijs worden de gewrichten van mensen met overgewicht zwaarder belast. Bovendien kan obesitas leiden tot ontstekingen die de verslechtering van het gewrichtskraakbeen versnellen.
 • Genetische factoren: Mensen met een familiegeschiedenis van artrose hebben zo’n 36 tot 56% meer kans om last van artrose te krijgen.

Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Het voorkomt dat klachten terugkomen of verergeren. Ook pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen. Bovendien worden glucosamine-supplementen als alternatieve behandeling voor artrose beschouwd, omdat ze de symptomen verlichten.

Studies tonen aan dat glucosamine-supplementen de aanmaak van gezond kraakbeen stimuleren en weefselontsteking verminderen, wat bijdraagt aan een vermindering van gewrichtspijn en een verbetering van de mobiliteit. Deze resultaten zijn zeer bemoedigend, hoewel ze nog niet altijd zijn bevestigd door de medische industrie.

Brent A. BauerGespecialiseerd dokter in interne geneeskunde
“Glucosamine is relatief toegankelijk en veilig. Als andere behandelingen niet werken, kun je je arts vragen of een glucosamine-supplement geschikt is voor jouw situatie.”

Kun je glucosamine uit voedsel halen?

Glucosamine komt van nature voor in de buitenste schalen, het uitwendig skelet, van bepaalde insecten en schimmels. Het kan ook worden gevonden in de omhulsels van garnalen en krabben, en in de oren, snuit en gewrichten van dieren zoals varkens. Helaas wordt dit molecuul niet gevonden in rood vlees of in het eetbare deel van zeevruchten.

Het is een stof die in principe wordt aangemaakt door het lichaam. Een natuurlijke manier om meer glucosamine uit voedsel te verkrijgen, is echter door meer dierlijke ingewanden of schelpdieren te eten, bijvoorbeeld geperst en verwerkt in bouillons en soepen. Helaas zijn deze opties vaak ingewikkeld en onaangenaam. Als je het glucosamine-gehalte in je lichaam wilt aanvullen, kun je daarom het beste gebruik maken van een supplement.

Wat zijn de voordelen van een glucosamine-supplement?

Vanaf ongeveer je 40e of 50e jaar kan het goed zijn om glucosamine ter aanvulling te nemen, omdat de natuurlijke aanmaak van glucosamine minder wordt naarmate je ouder wordt. Maar ook als je veel sport of zwaar bent, kan je lichaam extra glucosamine gebruiken. Komen er veel gewrichtsklachten in jouw familie voor? Begin dan al op jongere leeftijd met het innemen van glucosamine-supplementen.

Het gebruik van voedingssupplementen is een eenvoudige optie om meer glucosamine binnen te krijgen. Glucosamine-supplementen worden gemaakt van glucosamine dat wordt geëxtraheerd uit het kraakbeen van dieren en omhulsels van schaaldieren. Er bestaan echter ook veganistische opties, die de aminosuikers uit de wand van bepaalde schimmels gebruikt.

De werking van dit supplement is bewezen door diverse studies. Hoewel in sommige onderzoeken naar de behandeling van gewrichtsongemakken geen verschillen zijn gevonden tussen het gebruik van glucosamine- en placebo-supplementen, hebben andere onderzoeken aangetoond dat dit product pijnverlichting biedt die vergelijkbaar is met die van 3 gram paracetamol.

green salad

De meeste glucosamine-supplementen worden verkregen uit het kraakbeen van dieren en omhulsels van schaaldieren zoals garnalen en krabben. 
(Bron: Svitlana Tereshchenko: 111462226/ 123rf.com)

Studies hebben bovendien een verband gevonden tussen glucosamine-supplementen en gewichtsverlies bij vrouwen die het gebruik van het supplement combineren met een dieet en voldoende beweging. Onderzoekers zijn echter nog niet in staat geweest om het exacte mechanisme te identificeren waardoor dit voedingssupplement nuttig zou kunnen zijn in diëten voor gewichtsverlies.

Wist je al dat men veganistische glucosamine verkrijgt door gisting uit plantaardige bronnen? Er zijn bijvoorbeeld schimmels die in staat zijn maïs te vergisten en de actieve stof produceren die geconcentreerd kan worden als voedingssupplement.

Waar moet ik op letten bij het innemen van glucosamine?

Glucosamine is een supplement dat als veilig wordt beschouwd, mits in de geadviseerde dosering. Het wordt aanbevolen om de aanbevolen hoeveelheid van 1500 mg per dag niet te overschrijden, hoewel er tot nu toe geen gevaarlijke effecten zijn beschreven die verband houden met de accidentele inname van een te hoge dosis. Toch wordt het aangeraden direct een arts te raadplegen in het geval van een overdosering.

Hoewel het product dus als veilig bekend staat, zijn er toch een aantal bijwerkingen mogelijk bij het gebruik van glucosamine-supplementen. Er bestaat een kans dat je last krijgt van verschillende ongemakken zoals vermoeidheid, acne, buikpijn, winderigheid, misselijkheid en braken. Andere, veel zeldzamere maar ernstigere bijwerkingen vind je hieronder:

 • Hoofdpijn: Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn als zij glucosamine-supplementen innemen.
 • Astma-aanvallen: Er zijn gevallen van astma-aanvallen bekend. Om deze reden adviseren deskundigen voorzichtigheid voor astmapatiënten die willen beginnen met het gebruik van het supplement.
 • Slechtere controle over diabetes: Er zijn onderzoeken die een slechtere controle van diabetes hebben gevonden bij mensen met diabetes die glucosamine-supplementen gebruikten. Andere onderzoeken vinden deze bijwerking echter niet. Toch worden diabetici geadviseerd om hun glucose zorgvuldiger te controleren als ze dit supplement gebruiken.

Multi Generation Family Eating Meal Around Kitchen Table

Glucosamine wordt vaak gecombineerd met andere stoffen zoals collageen en chondroïtinesulfaat.
(Bron: Mark Bowden: 42310016/ 123rf.com)
 • Hoge bloeddruk: Net als bij diabetes zijn er tegenstrijdige resultaten uit onderzoeken naar de relatie tussen een hoge bloeddruk en glucosamine. Voor de veiligheid van gebruikers is het echter raadzaam om de bloeddruk zorgvuldiger te controleren tijdens het gebruik van dit supplement.
 • Glaucoom of groene staar: Sommige experts waarschuwen voor een verhoogde oogdruk in de oogbol bij het gebruik van glucosamine-supplementen. Mensen met glaucoom, een ernstige oogziekte die gepaard gaat met een verhoogde druk in de ogen, moeten voorafgaand aan het gebruik bij een arts raadplegen of zij de glucosamine-supplementen kunnen gebruiken.
 • Kans op complicaties tijdens operaties: Vanwege de mogelijke effecten op de bloedsuikerspiegel en bloeddruk, is het raadzaam om een aantal weken voorafgaand aan een operatie met het glucosamine-supplement te stoppen. Bovendien moet het gebruik van dit product voorafgaand aan de operatie aan de desbetreffende arts worden gemeld.

Aangezien glucosamine-supplementen voornamelijk worden gebruikt voor de behandeling van artrose-symptomen, een aandoening die meestal voorkomt bij ouderen, is de veiligheid van het supplement voor minderjarigen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven nog te weinig onderzocht. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om het gebruik van het supplement door deze groepen zoveel mogelijk te vermijden.

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de kans dat glucosamine reageert op andere stoffen. Helaas kan het supplement de effectiviteit van bepaalde medicijnen vergroten of verkleinen. In de tabel hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste interactie van glucosamine met andere medicijnen:

Medicijn Interactie Risico
Warfarine (antistollingsmiddel) Verhoogd stollend effect. Erg groot. Niet combineren, in verband met risico op bloedingen.
Chemotherapie (medicatie voor de behandeling van kanker) Verminderde effectiviteit van behandeling tegen kanker. Hoog. Niet gebruiken zonder medische goedkeuring.
Paracetamol Mogelijke afname van het ontstekingsremmende effect. Onbekend. Probeer het medicijn en het supplement apart in te nemen.

Raadpleeg een arts als je het medicijn een lange tijd achter elkaar inneemt.

Orale antidiabetica Vermindering van de effectiviteit van het antidiabeticum. Klein. Het wordt wel aangeraden om je bloedsuikerniveau goed in de gaten te blijven houden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vanaf ongeveer je 40e of 50e jaar kan het een goed idee zijn om glucosamine-supplementen ter aanvulling te nemen, omdat de natuurlijke aanmaak van glucosamine minder wordt naarmate je ouder wordt. Ook als je veel sport zijn supplementen nuttig. Helaas zijn deze niet altijd onderworpen aan strikte regelgeving, waardoor hun effectiviteit lager kan zijn dan verwacht. Om je te helpen bij het kiezen van een product van goede kwaliteit, vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria waar je het product op kunt beoordelen:

Allergieën en intoleranties

Als je allergisch bent voor vis of schaaldieren, is het belangrijk dat je voordat je het product koopt zorgvuldig het etiket van het glucosamine-supplement leest. Vergeet niet dat deze stof vaak wordt verkregen uit het kraakbeen van dieren of de omhulsels van schaaldieren. Sporen van de geleedpotigen kunnen een gevaarlijke reactie veroorzaken bij mensen met allergieën.

happy girl

Glucosamine kan beschadigd kraakbeen helpen herstellen of vervangen.
(Bron: Michael Simons: 72425441/ 123rf.com)

Veganistisch of vegetarisch

Ook als je veganist of vegetariër bent, zijn er gelukkig alternatieve glucosamine-supplementen te vinden. Er zijn supplementen waarbij het glucosamine wordt verkregen uit plantaardige bronnen die rijk zijn aan de stof en die even effectief zijn als glucosamine uit kraakbeen en omhulsels van (schaal)dieren. De veganistische en vegetarische opties zijn bovendien een geweldig alternatief voor mensen die allergisch zijn voor schaaldieren.

Overige ingrediënten

Het komt vaak voor dat de glucosamine wordt gecombineerd met andere stoffen zoals collageen en chondroïtinesulfaat om supplementen te creëren die zijn ontwikkeld voor de verzorging van gewrichten. De combinatie versterkt meestal de werking van het product. Het is geen probleem om supplementen met deze aanvullende ingrediënten te gebruiken, zolang de dosis glucosamine binnen het aanbevolen bereik van 1500 mg per dag blijft.

senior couple running

Mensen die antistollingsmiddelen gebruiken moeten het gebruik van glucosamine-supplementen vermijden.
(Bron: Jozef Polc: 66449461/ 123rf.com)

Samenvatting

Bij artrose verandert het kraakbeen van je gewrichten. Je kunt hierdoor last krijgen van stijfheid en pijn in je pols, vinger of duim. De gewrichtspijn die wordt veroorzaakt door artrose is chronisch en vervelend. Gelukkig hoeven we ons niet neer te leggen bij het leven met deze pijn. Je huisarts kan je tips geven om beter met de degeneratieve ziekte om te gaan. Voldoende lichaamsbeweging en pijnstillende medicatie helpen hierbij.

Als de gebruikelijke behandeling niet de resultaten geeft die we verwachten, is een glucosamine-supplement een veilig en betaalbaar alternatief dat de conditie van onze gewrichten verbetert en de aanmaak van gezond kraakbeen stimuleert. Glucosamine is een lichaamseigen stof en wordt door het lichaam aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het is belangrijk voor je gewrichten en zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen.

Vond je onze shopgids over glucosamine interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel dit artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken wat de voordelen zijn en welk glucosamine-supplement het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Jirkaejc: 38476614/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies