Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Voel je je vaak moe en heb je te weinig energie? Dan neem je misschien niet genoeg vitamine B in en lijdt je aan een tekort. Vitamine B wordt niet zelfstandig door het lichaam aangemaakt en moet via de voeding worden opgenomen.

In dit artikel willen we je vertellen over biergist en je laten zien welke effecten het op je lichaam kan hebben. Biergist is een natuurlijk bijproduct van de bierproductie en is buitengewoon rijk aan vitamine B en andere belangrijke voedingsstoffen zoals magnesium en zink. De gist wordt tijdens de productie uit het bier gefilterd en kan dan verder verwerkt worden tot poeder of tabletten.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Biergist is een natuurlijk afvalproduct, maar het heeft veel positieve bijwerkingen. Biergist bevat veel mineralen, vitamines van de B-groep en aminozuren.
  • Biergist is ook interessant voor veganisten, want het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Bovendien is biergist gluten- en lactosevrij.
  • Het innemen van biergist heeft hooguit kleine bijwerkingen zoals migraine of diarree, maar die komen maar heel zelden voor. Een overdosis manifesteert zich ook als diarree, maar dit is ongevaarlijk. Het lichaam scheidt alleen de overtollige voedingsstoffen uit die het niet meer kan verwerken.

Achtergrondinformatie: Wat is biergist?

In dit artikel willen we je kennis laten maken met brouwersgist en uitleggen dat het niet alleen maar een afvalproduct van de bierproductie is. We beantwoorden de meest gestelde vragen en vatten de belangrijkste informatie voor je samen.

Wat is gist en waar bestaat het uit?

Biergist is een bijproduct van het brouwproces. Gist wordt bij de bierbereiding gebruikt om een gistingsproces op gang te brengen waarin glucose wordt omgezet in alcohol. Dit proces levert dan een natuurlijk afvalproduct op, brouwersgist. De pas verkregen biergist wordt er dan uitgefilterd omdat het van zichzelf een sterke smaak heeft.

Maar waar bestaat gist nu precies uit? In het algemeen kan gezegd worden dat gist bestaat uit verschillende schimmelorganismen. Door het proces van ontluiken of uitlopen vermenigvuldigen de organismen zich en ontwikkelen zich verder. Daarom is er ook gekweekte gist, die van kleine hoeveelheden zuivere gist kan worden opgekweekt tot een veelvoud van gist.

Gist is een heilzaam product voor ons lichaam omdat het meer dan een dozijn aminozuren bevat, eiwitten en ook veel verschillende vitamines van de B-groep. De aminozuren en eiwitten helpen het lichaam onder andere bij de opbouw van spieren, de ontwikkeling van cellen en de bevordering van de bloedsomloop.

Vitamine B ondersteunt het lichaam bij de energiestofwisseling en wordt ook niet door het lichaam aangemaakt, daarom moet het via voedsel worden opgenomen(1).

Biergist is een bijproduct van de bierproductie. Tegenwoordig wordt het eruit gefilterd vanwege de sterke inherente smaak. (Image source: kazuend / Unsplash)

Omdat gist zo veel voedingsstoffen levert, kan het ook gebruikt worden als voedingssupplement voor veganisten. Bovendien is biergist ook gluten- en lactosevrij.

Wat zijn de verschillende soorten brouwersgist?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen droge gist en biergist. Droge gist is een gekweekt product dat verkregen wordt door gistculturen uit de giststarter te zuiveren en er vervolgens het water aan te onttrekken.
Biergist als supplement, verse gist om te bakken.

Droge gist is dus langer houdbaar dan biergist en wordt vaak gebruikt om te bakken. Door zijn hoge zuurdesemkracht dient droge gist als rijsmiddel voor het deeg(2).

Biergist is een afvalproduct van de bierproductie en wordt tegenwoordig uit bijna alle bieren gefilterd vanwege de sterke smaak. Behalve de eigen smaak bevat ongefilterd bier ook meer calorieën. Niettemin verwijdert filtreren veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B(3).

Welke effecten heeft gist op ons lichaam?

De mineralen die het bevat, zoals magnesium, ijzer, zink en andere, en de hoge dosering vitamine B, hebben veel gezondheidsbevorderende effecten op ons lichaam. De mineralen stimuleren de regeneratie van menselijke cellen, waardoor de conditie van de huid verbetert, het bindweefsel versterkt wordt en huidonzuiverheden bestreden worden.

Magnesium, maar ook zink en biotine versterken de nagels, het haar en de haarwortels. Verder worden het hart, het immuunsysteem en ook het zenuwstelsel positief beïnvloed. Alle positieve effecten worden door het lichaam zelf teweeggebracht, want biergist verschaft het de nodige voorwaarden die het anders zou missen.

Hier volgt een kort overzicht van de vitamines en mineralen die in biergist zitten(1).

Vitamine Mineralen
Vitamine B1 (thiamine) Choline
Vitamine B2 (riboflavine) Biotine
Vitamine B3 (niacine) Mangaan
Vitamine B5 (pantotheenzuur) zink
Vitamine B6 (pyridoxine) selenium
Vitamine B9 (foliumzuur) copper

Hoe herken ik een vitamine-B tekort?

Een tekort aan vitamine B moet niet lichtvaardig opgevat worden en kan gevolgen op lange termijn hebben. Maar hoe kun je zien of je een vitamine B tekort hebt? Een tekort aan vitamine B uit zich met symptomen als spierzwakte, voortdurende vermoeidheid, gebrek aan concentratie, hoofdpijn of zelfs depressie(4).

Als je dit soort symptomen hebt en ook een onevenwichtig dieet volgt, kan het goed zijn dat je aan een vitamine B tekort lijdt.

Maar als je niet echt zeker bent en niet weet hoe je verder moet, kun je je het beste door een arts laten nakijken. Na een test kan hij of zij vaststellen of je een vitamine B tekort hebt en je verdere tips geven om te herstellen. De dokter zal meestal een verandering van dieet en voedingssupplementen zoals biergist aanraden om je te helpen snel weer op de been te komen(5).

Wat is de beste manier om biergist in te nemen?

Biergist kan ingenomen worden in de vorm van tabletten, poeder of vlokken. Het is ook mogelijk om brouwersgist in ongefilterd bier te nemen, wat tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk is. Dit wordt “milde biergist” genoemd, omdat zuivere biergist niet door de menselijke maag verdragen wordt. Welke vorm van inname het beste is, kan niet over de hele linie gezegd worden en is een kwestie van smaak.

Hoe wordt biergist gedoseerd?

Biergist kan gebruikt worden als een natuurlijk voedingssupplement en moet daarom dagelijks gedoseerd worden. Een dagelijkse dosis is ongeveer 7,5 gram, maar hangt altijd af van de leverancier. De dagelijkse dosis kan ook variëren, afhankelijk van gewicht, leeftijd en grootte.

Niettemin is een overdosis niet noodzakelijk tragisch voor het lichaam, maar geeft het eenvoudig geen meerwaarde meer, en daarom moet je je toch aan de aanbevolen dosis houden. Een overdosis kan tot diarree leiden en het teveel aan gist wordt weer uitgescheiden. Dit is echter heel normaal en ongevaarlijk.

Hoe lang moet biergist genomen worden?

In principe zolang de voedingsstoffen in brouwersgist nog nodig zijn. Bij een tekort aan vitamine B kunnen een paar toepassingen al voldoende zijn om het tekort te neutraliseren. Niettemin moet je overwegen je dieet te veranderen. Vitamine B komt in veel voedingsmiddelen voor en zou in een evenwichtige voeding niet tekort mogen komen.

Als je biergist neemt, niet in de eerste plaats om je vitamine B voorraad aan te vullen, maar om een positief effect te hebben op je huid of haar, worden de eerste effecten meestal na 4-6 weken zichtbaar. Dit verschilt echter van persoon tot persoon en kan niet in algemene termen gezegd worden.

Welke alternatieven zijn er voor biergist?

Helaas is er geen alternatief product dat brouwersgist precies vervangt. Je kunt de voedingsstoffen echter uit verschillende afzonderlijke producten halen. Het beste alternatief is daarom een evenwichtige voeding. Alle voedingsstoffen kunnen uit verschillende voedingsmiddelen gehaald worden, zoals vitamine B, die vooral in vlees en vis zit.

Eiwitten en aminozuren komen ook voor in vlees en vis, maar peulvruchten hebben vaak een hoge dichtheid aan aminozuren of eiwitten.

Alternatieve voedingsmiddelen kunnen brouwersgist vervangen. Vlees, vis en volkoren producten zijn er enkele van. Toch hebben ze niet zo’n hoge nutriëntendichtheid als biergist. (Image source: Jude Infantini / Unsplash)

Voor veganisten is biergist het perfecte voedingssupplement, maar er zijn nog genoeg andere voedingssupplementen op de markt die hetzelfde effect hebben als biergist. In de regel moet je echter verschillende afzonderlijke voedingssupplementen voor de afzonderlijke voedingsstoffen nemen, om hetzelfde effect te krijgen als met biergist.

Wat is de houdbaarheid van biergist?

Wat de houdbaarheid van gist betreft, moet je onderscheid maken tussen droge en verse gist. Verse gist is, zoals de naam al zegt, vers en bestemd voor onmiddellijk gebruik.
Biergist moet op droge en donkere plaatsen bewaard worden.

In de regel is verse gist maximaal 10 tot 12 dagen houdbaar. Droge gist, daarentegen, is veel langer houdbaar. Je kunt het meestal tot twee jaar bewaren zonder bang te hoeven zijn dat het bederft.

Als je biergist wilt gebruiken maar niet helemaal zeker weet of het nog goed is, kun je dat gemakkelijk controleren. Ten eerste kun je het ruiken. Bedorven biergist heeft een muffe geur. Een andere manier om te controleren of de verse gist nog goed is, is om wat van de verse gist in een glas lauw water te doen en er wat suiker aan toe te voegen.

Wacht dan tien minuten. Als de gist na de tien minuten gerezen is en schuim gevormd heeft, kun je er nog mee bakken. Zo niet, dan heeft de verse gist zijn voortstuwingskracht verloren en kan niet meer gebruikt worden.

Wat zijn de bijwerkingen van biergist?

De bijwerkingen van biergist kunnen optreden in de vorm van migraine, winderigheid of jeuk. Deze bijwerkingen komen echter maar zelden voor. Diarree kan ook een mogelijke bijwerking zijn bij dieren.

Bovendien moet je afzien van de inname van biergist als je aan jicht lijdt. De purines in biergist verhogen ook het urinezuurgehalte(6).

Toch zijn bijwerkingen, vooral diarree, normaal, want als je te veel vitamine B inneemt, kan het lichaam de extra vitamines niet meer gebruiken en scheidt ze op natuurlijke wijze uit. Toch is er een kleine waarschuwing: biergist bevat meestal ook glutaminezuur.

Van dit aminozuur wordt vermoed dat het bij overmatig gebruik ziekten als Parkinson bevordert. Maar met een normale of iets te grote toename van brouwersgist hoef je je geen zorgen te maken.

Heeft suppletie met biergist zin?

Suppletie met biergist kan zeker nuttig zijn, want vitamine B wordt niet zelfstandig door het lichaam aangemaakt, maar is toch nodig voor het lichaam. Bij een evenwichtige voeding zou suppletie niet nodig moeten zijn. Toch zijn vooral veganisten aangewezen op supplementen zoals biergist, want de voornaamste voedingsmiddelen die vitamine B bevatten zijn vlees en vis(7).

Dit ontbreekt in het dieet van veganisten en vegetariërs, dus hebben ze een natuurlijk substituut nodig. Mensen die een tekort aan vitamine B hebben, maar niet specifiek vis of vlees vermijden, moeten op lange termijn hun dieet veranderen.

Welke soorten biergist supplementen zijn er?

Enerzijds zijn er biergist supplementen die je kunt innemen in de vorm van poeder, vlokken, tabletten of, als je dat verkiest, in plantaardige capsules. Deze bevatten alle voedingsstoffen die ook in biergist voorkomen. Niettemin zijn de verhoudingen van de afzonderlijke supplementen vaak verschillend. Je moet dan beslissen welke voedingsstoffen voor jou bijzonder belangrijk zijn.

Anderzijds zijn er supplementen die vrijwel dezelfde voedingsstoffen bieden die ook in biergist zitten. Het verschil is echter dat deze supplementen vaak maar een paar van de vele voedingsstoffen in biergist bieden. Bijvoorbeeld, de nadruk ligt dan alleen op vitamine B of de supplementen bevatten vooral veel biotine en zink. Deze supplementen worden aanbevolen als niet alle voedingsstoffen in biergist volledig nodig zijn.

Of en hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt hangt meestal af van je voeding en de supplementen dienen alleen om een tekort te compenseren. Veganisten en vegetariërs hebben supplementen nodig om de mineralen en vitamines binnen te krijgen die ze nodig hebben, want die worden niet zelfstandig door het lichaam aangemaakt.
Welke

neveneffecten kan suppletie van biergist hebben?

De bijwerkingen van suppletie hangen in hoge mate af van de afzonderlijke supplementen. Daarom moet je altijd de bijsluiter lezen en de daarin beschreven aanwijzingen opvolgen. Biergist zelf heeft bijna geen bijwerkingen. Als je geen biergist verdraagt, uit zich dat in migraine of diarree.

Migraine is heel zeldzaam, en als je diarree krijgt, is dat meestal omdat je te veel van het supplement hebt ingenomen. Het lichaam wil dan de overbodige vitamines die het niet meer nodig heeft, elimineren. Dit proces is echter heel normaal en vindt ook plaats in het dagelijks leven met andere producten of mineralen. Pas in dit geval gewoon de dosering aan en kijk of het beter wordt.

Welke voedingsmiddelen bevatten biergist?

Zoals de naam doet vermoeden, komt brouwersgist alleen in bier voor. Bovendien, als je bier vooral voor de vitamine B wilt drinken, moet je proberen ongefilterd en natuurlijk troebel bier te drinken, dat de meeste ingrediënten bevat. Als je je lichaam het maximum aan gezondheid wilt geven, kun je ook alcoholvrij bier kiezen. Laten we niettemin een paar voedingsmiddelen opnoemen die veel vitamine B(8) bevatten.

voedingsmiddelen nutriënten
vis vitamine-B12, kalium, natrium, calcium, eiwit, vitamine-D
vlees vitamine-B12, kalium, natrium, calcium, eiwit, vitamine-D
groene groenten vitamine-C, vitamine-K, vitamine-D,
Vitamine-B9
volkorenproducten mineralen zoals zink, ijzer, magnesium, vitamine-B1, vitamine-B2

Conclusie

Biergist is een natuurlijk product dat veel gezondheidsbevorderende voedingsstoffen bevat, waarvan het lichaam er sommige niet zelf kan aanmaken. Mineralen, vitamines van de B-groep of aminozuren zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf op eigen kracht versterkt en het immuunsysteem structureel voorziet van de nodige bouwstoffen.

Biergist kan genomen worden in de vorm van gistproducten of in de vorm van tabletten, vlokken of poeder. Behalve dat het het immuunsysteem versterkt, is een ander voordeel dat het de energiebalans stimuleert en vermoeidheid in het dagelijks leven voorkomt.

Bovendien bevordert biergist het vermogen van het lichaam om te regenereren, wat een positief effect heeft op spiergroei of na verwondingen. Bovendien is biergist gluten- en lactosevrij en kan daarom ook gebruikt worden als voedingssupplement voor veganisten of vegetariërs.

Er zijn vrijwel geen bijwerkingen en bij een overdosis worden de overtollige vitaminen gewoon uitgescheiden. Anders kan een evenwichtige voeding dezelfde voordelen opleveren als brouwersgist.

Beeldbron: Amie Johnson / 123rf

Referenties (8)

1. BIERHEFE - INHALTSSTOFFE & ANWENDUNG. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

2. Definition Trockenhefe. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

3. Definition Bierhefe. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

4. Vitamin-B12-Mangel im Alter. Auswirkungen durch Vitamin-B-Mangel. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

5. Vitamin-B12-Mangel frühzeitig erkennen und behandeln. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

6. Nebenwirkungen und Gegenanzeigen. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

7. Ernährungstipps für Veganer - Mangelerscheinungen erkennen und ihnen vorbeugen. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

8. Diese Lebensmittel sind die besten Vitamin B-Lieferanten. Abgerufen am 10.04.2021
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Online-Artikel
BIERHEFE - INHALTSSTOFFE & ANWENDUNG. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
Online-Lexikon
Definition Trockenhefe. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
Online-Lexikon
Definition Bierhefe. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Vitamin-B12-Mangel im Alter. Auswirkungen durch Vitamin-B-Mangel. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Vitamin-B12-Mangel frühzeitig erkennen und behandeln. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
Online-Artikel
Nebenwirkungen und Gegenanzeigen. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
wissenschaftliche Studie
Ernährungstipps für Veganer - Mangelerscheinungen erkennen und ihnen vorbeugen. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
Online-Artikel
Diese Lebensmittel sind die besten Vitamin B-Lieferanten. Abgerufen am 10.04.2021
Ga naar bron
Recensies