Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

30Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Ginseng is een wortel die bekend staat als een krachtige natuurlijke energizer. Hoewel er verschillende planten zijn die deze naam krijgen, worden de meeste geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de Koreaanse ginseng (Panax ginseng), Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolis) en Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus).

Met ginseng kun je vermoeidheid bestrijden, beter op stressvolle situaties reageren en je beter concentreren. Ginseng versterkt ook het immuunsysteem, behandelt diabetes en verbetert sportieve prestaties. Wil je meer weten over de voordelen die ginseng biedt? Ontdek het in deze shopgids!

Belangrijk om te weten

 • Ginseng wordt algemeen erkend om zijn stimulerende eigenschappen. Er zijn verschillende soorten ginseng, waaronder Koreaanse, Amerikaanse en Siberische ginseng. Koreaanse ginseng kan rood of wit zijn, afhankelijk van de leeftijd van de wortel en de verwerkingsprocedure.
 • Om een goed ginseng product te kopen, moet je de juiste soort kiezen en controleren of deze een hoge concentratie aan actieve ingrediënten bevat.

Onze selectie: De beste ginseng producten op de markt

Een veelvoud van producten wordt onder de naam “ginseng” op de markt uitgebracht. De producten die ginseng bevatten, kunnen echter opmerkelijke verschillen tonen in hun werkzame stoffen en functies in het lichaam. Als je een succesvolle aankoop wilt doen, raden we je aan te kiezen uit de rankinglijst hieronder met onze favoriete ginseng-supplementen.

Eerdere Aanbevelingen

De beste ginseng tabletten


Tijdelijk niet leverbaar

Koreaanse Ginseng is een geneeskrachtige plant met een langzaam groeiende stevige wortel. De officiële naam is Panax Ginseng. Panax betekent ook wel “alles-genezer”. Van oudsher wordt Ginseng gebruik voor het genezen van medische aandoeningen en psychische klachten.

Op dit moment is het één van de meest populaire alternatieve geneesmiddelen en superfood. De Ginseng wortel staat er om bekend dat het de algehele gezondheid van iemand kan verbeteren. Inhoud van de verpakking: 60 tabletten.

De beste ginseng capsules

Ginseng wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt. Er bestaan verschillende soorten Ginseng. Panax ginseng wordt ook wel Koreaanse ginseng genoemd. Deze soort wordt van oudsher in Korea, China en Japan wordt gebruikt. Panax betekent ‘alles- genezer’.

Dit geeft dan ook aan dat Panax ginseng breed werd ingezet. De Panax ginseng wortel draagt bij aan geestelijke veerkracht en ondersteunt een goede weerstand. 817 Panax Ginseng- extract van AOV bevat 450 mg gestandaardiseerd extract per vegacaps.

De beste ginseng thee

Ginseng is ook verkrijgbaar in theevorm. De ginseng draagt bij aan het fysieke en mentale welzijn en ondersteunt het natuurlijke afweer- en het immuunsysteem van het lichaam. Pukka Ginseng Matcha Green is een blend met Sencha groente thee, citroengras, gemberwortel en zoethout.

Gemaakt van 100% biologische ingrediënten die duurzaam verbouwd zijn. Breng deze heerlijke kruiden tot leven door ze tot 15 minuten in vers gekookt water te laten trekken. Een doosje bevat 20 individueel verpakte theezakjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ginseng

Het kiezen van het beste ginsengsupplement is vanwege de diversiteit aan merken, soorten en combinaties met andere ingrediënten geen eenvoudige taak. In deze shopgids laten we je de voordelen, kenmerken en juiste toedieningswijze van ginseng zien. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Ginseng is zeer goed voor je huid.
(Fuente: Maryia Bahutskaya: 35853518/ 123rf.com)

Wat is ginseng precies?

Ginseng is een wortel met geneeskrachtige eigenschappen die wordt gebruikt om capsules, tabletten, thee en siropen te maken. Hoewel er verschillende planten zijn die de naam ginseng ontvangen, is de Panax ginseng soort, ook bekend als de Koreaanse ginseng, het gunstigst is voor onze gezondheid. In dit artikel richten we ons dus vooral op deze soort.

Wist je al dat ginseng je humeur verbetert en stressgevoelens vermindert? Verschillende studies hebben aangetoond dat het toevoegen van ginseng aan je voedingspatroon angstgevoelens kan verminderen, je mentale toestand kan verbeteren en stress kan verlichten.

Wat zijn de voordelen van ginseng voor onze gezondheid?

De werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de meeste voordelen van ginseng zijn ginsenosiden (Rg1 en Rb1), die in verschillende delen van de plant voorkomen, maar het meest in de wortel zitten. Ginseng supplementen bieden de volgende gezondheidsvoordelen:

 • Bestrijden uitputting, zwakte en vermoeidheid dankzij het stimulerende en revitaliserende effect.
 • Versterken het immuunsysteem en verhogen de weerstand tegen infectieuze bacteriën en virussen.
 • Verbeteren het vermogen om te reageren op stressvolle situaties.
 • Helpen bij leverontgifting tegen verschillende stoffen, waaronder alcohol.
 • Helpen de homeostase van het organisme te herstellen, dat wil zeggen: het interne evenwicht.
 • Verbeteren de bloedsomloop en verlagen het LDL-cholesterol niveau.
 • Werken als antioxidanten en versterken het effect van vitamine E.
 • Verminderen het zuurstofverbruik door het hart. Dit vertaalt zich in een grotere cardiale efficiëntie tijdens lichamelijke inspanning.
 • Verbeteren het geheugen, het concentratievermogen en het abstracte denken.
 • Werken samen bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.
 • Oefenen een ontstekingsremmend effect uit.
 • Kunnen wellicht helpen te beschermen tegen kanker. Er zijn onderzoeken die de stof anti-kanker eigenschappen toeschrijven, voornamelijk in het geval van borst-, prostaat- en maagkanker. Helaas is het bewijs nog steeds onvoldoende om dit zeer stellig te zeggen.
 • Verminderen de intensiteit en duur van griep en verkoudheid. Het is echter beter om ginseng te consumeren voordat deze ziekten optreden, met name in tijden van het jaar waarin de kans op deze aandoeningen toeneemt.
 • Stimuleren de eetlust en helpen bij de spijsvertering.

Ginseng verbetert de hydratatie, gladheid en elasticiteit van de huid. Ook versterkt het het haar en voorkomt het de breuk van haarvezels.

Ginseng geeft energie en is daarom ook geliefd onder sporters.
(Bron: Yulia Grogoryeva: 41240080/ 123rf.com)

Welke ginseng supplementen zijn er?

Er zijn verschillende ginseng soorten en diverse manieren om deze te consumeren. Als je op zoek bent naar een ginseng supplement kom je capsules, tabletten, thee, siropen, kauwgom en poeder tegen. Er zijn meer dan 13 soorten planten die de naam “ginseng” krijgen vanwege de stimulerende en anti-vermoeidheidseigenschappen, maar de meest populaire soorten zijn:

 • Koreaanse ginseng (Panax ginseng): Dit is de “officiële” ginseng, waarvan het gehalte aan ginsenosiden en panaxanos het in een superfood verandert met een enorm gunstig effect voor de gezondheid. Koreaanse ginseng kan wit of rood zijn. De laatste heeft het grootste therapeutische effect. Het wordt gebruikt als een stimulator, adaptogeen en stimulans van de hersenfunctie.
 • Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolium): Zoals in het geval van Koreaanse ginseng, zijn de meeste eigenschappen te wijten aan de ginsenosiden van de wortel. Het helpt aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen, zoals verkoudheid en griep. Het heeft ook een hypoglycemisch effect bij diabetici en niet-diabetici.
 • Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus): Deze plant behoort tot dezelfde familie als Koreaanse en Amerikaanse ginseng, maar heeft andere actieve ingrediënten. In plaats van ginsenosides en panaxanos worden ze gevormd door eleutherosiden. Het verhoogt het energieniveau, ondersteunt de immuunfunctie en verlaagt de bloedsuikerspiegel.
Kenmerken Koreaanse Ginseng. Amerikaanse Ginseng. Siberische Ginseng.
Wetenschappelijke naam Panax ginseng. Panax quinquefolium of Panax quinquefolius. Eleutherococcus senticosus.
Gebied waar de plant groeit Oost-Azië (Korea, China en Japan) en de Verenigde Staten zijn de grootste producenten. In Spanje wordt ook Koreaanse ginseng geteeld. De oostelijke Verenigde Staten en Canada. Rusland: voornamelijk het Siberische gebied, China, Korea en Japan.
Leeftijd van de plant ten tijde van de oogst Minimaal 4 jaar. Om rode ginseng te verkrijgen, moet de plant worden geoogst wanneer deze ouder dan 6 jaar is. 4 jaar. Tussen de 4 en 5 jaar.
Actieve ingrediënten Ginsenosides en Panaxanes. Ginsenosides en Panaxanes. Eleutherosiden. 

Waarom is ginseng goed voor sporters?

Zowel professionele atleten als mensen die graag in hun vrije tijd sporten, kunnen baat hebben bij de inname van ginseng. Dit geldt met name als ze aan aerobe lichaamsbeweging doen, zoals bijvoorbeeld wandelen, joggen en langeafstandfietsen of –zwemmen. De voordelen van Koreaanse en Siberische ginseng voor sporters zijn onder andere:

 • Verbetert lichamelijke inspanning: meer weerstand en minder vermoeidheid.
 • Voorkomt dat de hartslag te veel stijgt tijdens lichamelijke inspanning.
 • Versnelt herstel na lichamelijke inspanning.
 • Verbetert de cardiale efficiëntie door het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.

Maar kun je ginseng dan ook gebruiken als je anaërobe sportactiviteiten beoefent, zoals gewichtheffen? In deze gevallen bieden ginseng supplementen geen extra voordelen ten opzichte van wat zij in algemene zin al doen. Geen van de ginseng soorten worden daarom gebruikt voor het vergroten van kracht of spiermassa.

Ginseng geeft een algemeen welzijnsgevoel.
(Bron: Xb100: 91191488/ 123rf.com)

Stimuleert ginseng het libido?

Een gebrek aan seksueel verlangen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met mentale, emotionele of fysieke redenen. Sommige mensen kunnen hun libido verhogen door ginseng te consumeren, terwijl in andere gevallen de superfood geen effect zal hebben. De afrodisiacum eigenschappen van ginseng worden toegeschreven aan:

 • De verbetering van de bloedcirculatie. Ginseng-ginsenosiden vergemakkelijken een erectie.
 • Het stimulerende, verkwikkende en anti-vermoeidheidseffect.
 • Het gevoel van algemeen welzijn en de verbetering van de stemming.
Dra. Yanina Cangelosi AlbaCardioloog
“Het interessante van deze wortel is dat deze tegen alle stressoren (biologisch, chemisch, fysisch) werkt, zonder een specifieke functie uit te oefenen tegen een orgaan, fysiologische functie of specifiek ziektebeeld. De werking ervan is nogal “normaliserend”, omdat het de homeostatische mogelijkheden van het lichaam verbetert, dat wil zeggen het adaptieve vermogen van de weerstand van het lichaam tegen stress.”

Wat is het verschil tussen ginseng en maca?

De macawortel wordt ook wel “Peruaanse ginseng” genoemd, vanwege zijn stimulerende eigenschappen. Net als ginseng verhoogt Maca de fysieke kracht, stimuleert het libido en fungeert het als een adaptogeen. Er zijn echter ook verschillen te noemen tussen deze 2 superfoods, zoals te zien in de volgende tabel:

Kenmerken Ginseng Maca
Wetenschappelijke naam

Koreaanse Ginseng: Panax Ginseng.

Amerikaanse Ginseng: Panax quinquefolius.

Siberische Ginseng: Eleutherococcus senticosus.

Lepidium meyenii.
Soorten Er zijn meer dan 10 variëteiten die de naam “ginseng” krijgen, maar de 3 belangrijkste zijn de Koreaanse, Amerikaanse en Siberische ginseng. Zwarte, rode en witte maca.
Gebieden waar de wortel groeit Koreaanse Ginseng: Oost-Azië.

Amerikaanse Ginseng: De oostelijke Verenigde Staten en Canada.

Siberische Ginseng: Rusland: voornamelijk het Siberische gebied, China, Korea en Japan.

Het Peruviaanse Andes-gebergte.
Actieve ingrediënten Koreaanse en Amerikaanse Ginseng: Ginsenosides en Panaxanos.

Siberische ginseng: Eleutherosiden.

Glucosinolaten.

Maca.

Polyfenolen.

Is het stimulerend? Ja. Ja.
Bevordert het fysieke kracht? Ja. Ja.
Stimuleert het geheugen en concentratie? Ja. Nee.
Voorkomt het osteoporose? Nee. Ja.
Verlicht het de symptomen van de menopauze? Nee. Ja.
Helpt het om verkoudheid en griep te voorkomen en te verlichten? Ja. Nee.
Verhoogt het het libido? Ja. Ja.
Verbetert het de vruchtbaarheid? Nee. Ja.

Hoe moet je ginseng gebruiken?

Ginseng moet altijd met een maaltijd worden ingenomen, omdat het bij een inname tussen maaltijden of op een lege maag het bloedglucosespiegel te veel kan verlagen en hypoglykemie kan veroorzaken. Het is verder niet raadzaam om ginseng in te nemen voordat je gaat slapen, omdat het dan moeilijk kan zijn om in slaap te vallen.

Het is ook belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden en rustperioden te respecteren. Je kunt ginseng bijvoorbeeld gedurende 3 weken innemen en 1 dag een pauze inlassen, of 12 weken achter elkaar consumeren en 1 maand rusten. Soms nemen mensen een teveel aan ginseng in om de resultaten te versnellen. Dit resulteert alleen maar in ongewenste effecten.

Ginseng is een wortel met geneeskrachtige eigenschappen.
(Bron: Rido: 45333787/ 123rf.com)

Welke bijwerkingen kan ginseng veroorzaken?

Hoewel ginseng wordt beschouwd als een product dat veilig is voor de gezondheid, kan het bijwerkingen veroorzaken. Als de aanbevolen dagelijkse dosis wordt overschreden is de kans groter dat ginseng enkele van de hieronder genoemde bijwerkingen veroorzaakt:

 • Slapeloosheid
 • Stressgevoel
 • Hoge bloeddruk
 • Huiduitslag
 • Diarree
 • Bloedingen
 • Hoofdpijn
 • Maagpijn
 • Angstgevoelens
 • Prikkelbaarheid
 • Bij vrouwen: pijn in de borst en abnormale vaginale bloedingen

Iedereen die medicijnen gebruikt of aan een chronische ziekte lijdt, moet van tevoren zijn arts raadplegen voordat hij begint met de inname van ginseng.

Diabetici die worden behandeld met insuline of orale antidiabetica als metformine, kunnen ginseng alleen gebruiken onder medisch toezicht, omdat er een risico is op ernstige hypoglykemie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je op dit punt bent aangekomen, zul je inmiddels goed geïnformeerd zijn over de kenmerken en voordelen van ginseng. Op dit moment is het belangrijk om de aankoopcriteria te beoordelen die bepalen of je een product koopt dat bij je past of niet. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die niet over het hoofd mogen worden gezien als je een ginseng product van optimale kwaliteit wilt kopen:

Ginseng soort

Eerder in deze shopgids heb je alles kunnen lezen over de verschillende ginseng soorten: Koreaans, Amerikaans en Siberisch. Het is essentieel om het juiste type ginseng te kiezen voor het gewenste doel. Koreaanse ginseng wordt bijvoorbeeld aanbevolen om het geheugen en een betere concentratie te stimuleren, terwijl elk van de 3 soorten effectief kan zijn bij het verkrijgen van meer energie.

Koreaanse ginseng kan wit en rood zijn. Eigenlijk is het dezelfde plant, maar de verwerking en leeftijd van de plant zijn anders. Wat de verwerking betreft wordt de rode ginseng, die van betere kwaliteit is, onderworpen aan een verdampingsproces om zijn ginsenosiden te concentreren en de stabiliteit te verhogen.

https://www.instagram.com/p/Bzb4vHPJF6D/

Leeftijd van de ginseng plant

Zoals we eerder in deze shopgids zagen, moet de ginseng plant ten minste 4 jaar oud zijn, zodat de actieve ingrediënten voldoende geconcentreerd zijn om nuttig te zijn voor onze gezondheid. Om witte ginseng te verkrijgen, wordt de oogst gedaan wanneer de plant een leeftijd van 4 jaar heeft bereikt. Om rode ginseng supplementen te maken, moet de plant 6 jaar oud zijn.

Smaak

De meeste gebruikers beschrijven de smaak van ginseng als vergelijkbaar met die van zoethout: bitterzoet met anijszaad. Deze smaak proef je vooral als ginseng wordt geconsumeerd in de vorm van vloeibaar extract of poeder. Capsules die worden gemaakt van extracten hebben daarentegen over het algemeen een bijna neutrale smaak.

Keri GlassmanVoedingsdeskundige
“Onderzoekers van de Universiteit van Hawaï ontdekten dat het libido van vrouwen die een ginseng supplement namen, in een maand aanzienlijk verhoogde. 68% van de vrouwen beweerde bovendien dat hun seksleven dramatisch verbeterde. Voeg ginseng toe aan je voedingspatroon of probeer een van de vele beschikbare ginseng theeën.”

Aanwezigheid van gluten en andere allergenen

Ginseng is van nature glutenvrij. Mensen met coeliakie en glutenintolerantie moeten echter controleren of het product een etiket heeft met het label “product vrij van TACC” (tarwe, haver, gerst en rogge). Verder raden we mensen die aan voedselallergieën (pinda, sesam, soja) lijden aan om altijd te controleren of deze voedingsmiddelen niet op de ingrediëntenlijst voorkomen.

Samenvatting

Ginseng helpt om het lichaam en geest aan te laten passen aan extreme situaties. De effecten op de hersenfunctie, fysieke prestaties en weerstand tegen stress maken het supplement zeer gunstig voor studenten, atleten en mensen die fysiek of mentaal met ongunstige situaties worden geconfronteerd.

Ginseng is een wortel met geneeskrachtige eigenschappen die wordt gebruikt om capsules, tabletten, thee en siropen te maken. De werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de meeste voordelen van ginseng zijn ginsenosiden (Rg1 en Rb1). Om een product te vinden dat bij je past, raden we aan te kijken naar de soort en de leeftijd van de plant, de smaak en de aanwezigheid van gluten en andere allergenen.

Vond je onze shopgids over ginseng interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met vrienden en familie. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Joannawnuk: 101905964/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies