Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Welkom bij onze grote Ginko test 2022. Hier presenteren we alle Ginko producten die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste Ginko product voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Ginko product wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Ginko is een zeer omstreden boom. Als een “levend fossiel” dat de verschillende catastrofes van de aardse geschiedenis gedurende verscheidene miljoenen jaren heeft overleefd, wordt het aan de ene kant gevierd als een symbool van duurzaamheid en hoop. Het innemen ervan heeft een lange traditie in Aziatische landen en het hout ervan is ook door boeddhistische monniken gebruikt omdat het zeer goed tegen vuur bestand blijkt te zijn.
 • Ginko is in de TCM altijd gebruikt tegen bloed- en bloedsomloopstoornissen en wordt in het Westen steeds populairder vanwege zijn vermeende ondersteunende werking tegen geheugenstoornissen.
 • Aan de andere kant tonen studies niet duidelijk aan waar de mysterieuze boom over gaat: In één studie doet ginkgo ware wonderen, in een andere wordt het genoemd in verband met beroertes.

Ginko: Onze selectie

Shopgids Ginko: Alles wat je moet weten

Wat is ginkgo?

De ginkgo boom (of ginkgo) is inheems in China en Japan. Tegenwoordig wordt hij echter over de hele wereld aangeplant omdat hij door verschillende factoren interessant is geworden. Hierover hieronder meer. De ginkgo behoort tot de groep van de Ginkgoales (zaadplanten), waarvan de andere vertegenwoordigers niet meer bestaan.

De weinige natuurlijke voorvallen zouden van 250 miljoen jaar geleden kunnen dateren. Omdat de boom, vooral de zaden, ijstijden overleefde, wordt hij ook als een “levend fossiel” beschouwd.

De boom kan tot 30 meter hoog worden en het interessantste zijn de waaiervormige bladeren. Ze bevatten de werkzame bestanddelen die de mensen al lang gebruiken.

Wat doet ginko?

Ginko is zoiets als een kleine alleskunner, want net als ginseng helpt het het lichaam om uit zichzelf weer een gezond centrum te vinden. Ginkgo bereikt dit bijvoorbeeld door het bloed vloeibaarder te maken, wat de kans op hartziekten kan verminderen.

Maar ginkgo is niet alleen een goed preventief middel in de vorm van ziektepreventie; het is ook een veelgebruikte tip bij scholieren en studenten om de geheugengeleiding en de concentratie te verhogen.

Maar omdat het een natuurlijk product is, kan het effect op jou anders zijn dan bedoeld. Ginko kan je helpen bij het doel waarvoor je het nam. Maar het kan ook net zo goed werken als niets. In sommige zeldzame gevallen kunnen gebruikers zelfs nadelen ondervinden.

Ginko om te leren

Ginko verbetert de communicatie tussen cellen, waardoor ze sneller informatie kunnen uitwisselen. Het is echter eerlijk om te zeggen dat de getuigenissen van mensen die Ginko voor het leren gebruikt hebben sterk uiteenlopen. Sommigen zweren erbij, anderen vinden geen effect. Voor gebruikers van de tweede categorie zijn gemengde preparaten dus zeker interessant.

Ginkosamen

Ginko is een van de oudste nog levende planten en zou veelzijdige genezende krachten hebben. (Bron van beeld: 123rf.com / 73512046)

Gemengde preparaten zijn voedingssupplementen die een mengsel bevatten van (vaak) ginseng en ginkgo, misschien ook andere stoffen zoals vitamine B12, waarvan vaak gezegd wordt dat ze in combinatie beter werken. Een paar voorbeelden van zulke supplementen zijn:

 • Geheugensteun – Ginkgo Ginseng Complex
 • Brainfood – Concentratie & Prestaties bij Studie & Werk
 • Mindme Active – Natuurlijke Hersenbooster
 • Mentaal omhoog

Ginkgo voor lichamelijke klachten

Ben je een van degenen die op een natuurlijke manier ziektes willen behandelen of voorkomen? Ginkgo biedt een breed scala van toepassingen: Alzheimer en dementie Ginko bevordert de hersenprestatie en de bloedsomloop, daarom wordt het vaak gebruikt in het beginstadium van verschillende ziekten (zie boven).

Intussen zijn er veel studies die de positieve invloed van Ginko extracten op demente patiënten bewijzen, zodat de Europese Wetenschappelijke Coöperatie voor Fytotherapie (ESCOP) de consumptie van Ginko bij dementie aanbeveelt.

Intussen is het gebruikelijk geworden om ginkgo en chemische middelen als aanvullende behandeling te gebruiken. Tinnitus en gehoorverlies Ginko bevat onder andere flavonoïden, bilobaliden en ginkgoliden, die de belangrijkste factoren achter de werking zijn.

De bloedverdunnende eigenschappen van deze unieke combinatie van stoffen helpen ook kleine bloedvaten beter van bloed voorzien te worden. Astma Ontsteking wordt door ginkgo geremd doordat het de vorming van slijm in de bronchiën vermindert.

Dit is het resultaat van experimenten met muizen. Volgens een studie werd zelfs ontdekt dat een Ginko Biloba extract bijna even goed werkt als een geneesmiddel op muizen die aan astma lijden.

Een combinatie van Ginko Biloba en astmamedicijnen is daarom effectief gebleken. Om dezelfde redenen is Ginko ook een ideaal middel bij problemen als potentiestoornissen, problemen met de bloedsomloop, hoofdpijn & migraine, aderverkalking, de reeds genoemde concentratieproblemen en depressie.

Depressie en angst Stofwisselingsstoornissen in de hersenen zijn vaak een oorzaak van depressie. Juist hier kan ginko als verdraaglijk maar krachtig middel verlichting bieden, namelijk door de bloedsomloop in de hersenen te bevorderen.

Ginko wordt daarom met succes gebruikt bij de behandeling van milde tot matige depressie, omdat het effect de getroffenen in staat stelt weer meer kracht te krijgen om het dagelijks leven aan te kunnen. Samenvattend kan gezegd worden dat ginkgo een verbetering teweeg kan brengen bij de volgende problemen:

Probleem Beschrijving Toepassing
Duizeligheid Ginkgolide B, een werkzaam bestanddeel dat alleen in de ginkgo plant voorkomt, is werkzaam tegen duizeligheid en evenwichtsstoornissen Ginkgo extract werkt net zo goed tegen duizeligheid als het veelgebruikte geneesmiddel betahistine.
Oorsuizen Ginkgo bevordert de bloedsomloop en voorkomt dat bloedplaatjes verder aan elkaar kleven. Een betere doorbloeding heeft een positief effect op de bestrijding van tinnitus Ginkgo preparaten moeten over een periode van minstens acht weken worden ingenomen. Rauwe ginkgo bladeren hebben helaas maar een beperkte werking.
Hoofdpijn / migraine Pijn veroorzaakt door vernauwing van de bloedvaten of spanning in de spieren kan met ginkgo bestreden worden Ginkgo kan genomen worden als een natuurlijk alternatief voor medicinale pijnstillers.
Alzheimer / dementie Ginkgo beschermt de zenuwcellen en kan bijdragen tot betere geheugenprestaties door de boodschapperstoffen in de hersenen te stimuleren Ginkgo extract heeft een positief effect op het verloop van de ziekte bij een Alzheimer patiënt. Bovendien heeft het, in tegenstelling tot andere geneesmiddelen, slechts geringe bijwerkingen.
Haaruitval De werkzame stoffen van de ginkgo bladeren kunnen de haargroei weer stimuleren. Voorwaarde hiervoor is een intacte haarwortel vroegtijdige haaruitval kan worden tegengegaan met een reeks verzorgingsproducten die ginkgo extracten bevatten.

Zowel de studies als de ervaringsberichten van de consumenten van ginkgo extracten zijn deels zeer tegenstrijdig. Zo hebben ginkgo extracten bij sommige mensen gehoorverlies doen verdwijnen, terwijl bij anderen vermoed wordt dat ze verband houden met beroertes.

Het is daarom essentieel dat je het innemen ervan vooraf met je huisarts bespreekt. Handel op eigen verantwoordelijkheid.

Hoeveel kost ginko?

Ginko, in de vorm van capsules/tabletten, is in elke apotheek te vinden. Gebruikers beschrijven echter dat veel ginko supplementen dezelfde effecten hebben als ginko medicijnen, en zelfs goedkoper zijn.

Het nadeel hier is echter dat er geen standaard is voor ginko supplementen, maar wel voor medicinale. De meeste voedingssupplementen op dit gebied kosten gemiddeld 15€, terwijl het prijsbereik voor medicijnen veel ruimer is.

Welke Ginko producten zijn er verkrijgbaar?

Afhankelijk van hoe je voedingssupplementen het liefst consumeert, heb je verschillende mogelijkheden:

 • Medicijnen: Ginko medicijnen hebben het voordeel dat ze gestandaardiseerd zijn; dit betekent dat ze op hun werking getest zijn.
 • Tabletten/capsules: Tabletten of capsules zijn de meest gebruikelijke manier om Ginko Biloba te consumeren. De typische concentratie van het extract is 120mg.
 • Thee: Voor mensen die meer geïnteresseerd zijn in de smaak dan in de werking, is de thee variant de juiste keuze. Maar wees voorzichtig: Regelmatige langdurige consumptie van ginkgo in het algemeen, maar vooral in theevorm, is niet aan te raden omdat de thee de maagslijmvliezen kan aantasten en de kans op allergieën kan vergroten. Niettemin is ginkgo thee een interessante traktatie om je zo nu en dan aan te laven.
 • Poeder: Anderen gebruiken Ginko Biloba als een creatieve toevoeging aan hun shakes of gerechten. Ook voor dit doel zijn nu geschikte producten verkrijgbaar.

Geroosterde ginkgo noten zijn trouwens een populaire specialiteit in Azië. Als je er ooit van mag genieten, zorg er dan voor dat je de schil en het velletje van de noot verwijdert, je wilt de smaak immers niet bederven!

Hoe (vaak) moet ik ginkgo innemen?

Zoals reeds gezegd, zijn de studies over dit natuurlijke product nogal lastig. De meesten melden geen effect of een zeer sterk positief effect, terwijl een enkeling onaangename bijwerkingen ervaart. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 1. Allergie
 2. Stoornissen in de bloedsomloop
 3. Veneuze ontsteking
 4. Maagdarmklachten

Zwangere vrouwen en mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken kunnen Gingo beter vermijden. Als je niet tot deze groepen behoort, raden we je toch aan een arts te raadplegen alvorens Gingo te nemen.

 • Poeder: 2-5 gram per dag is de aanbevolen hoeveelheid voor de poedervorm. Controleer voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing van de fabrikant!
 • Capsules/tabletten: 120mg (in de meeste gevallen 1 capsule) is voldoende als dagelijkse dosis voor de meeste mensen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Omdat Gingo Biloba in veel studies een tegenstrijdig element blijkt te zijn, is het beter het gebruik ervan vooraf met een arts te bespreken. Hoewel de consumptie van ginko in de meeste gevallen geen problemen veroorzaakt, melden sommigen allergieën, maag- en darmproblemen, problemen met de bloedsomloop en in enkele, zij het weinige gevallen, beroertes.

Besluit: Welke soorten Ginko preparaten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Samengevat zijn er de volgende voorbereidingen:

 • Medicatie
 • Capsules / Tabletten
 • Thee
 • Poeder

Om je geschikte ginkgo preparaat te vinden, hoef je jezelf maar 2 vragen te stellen.

Wat voor soort product wil je?

Ben je geïnteresseerd in een geneeskrachtige werking? Dan komen medicijnen of voedingssupplementen voor jou in het geding. Ben je op zoek naar exotische toevoegingen aan je gerechten of shakes?

Met het poeder van de ginkgo boom ben je aan het juiste adres. Of drink je graag thee, al is het maar af en toe? Ginkgo kan een opwindende afwisseling zijn en past goed in je huiskruidenverzameling.

Gecombineerd of geïsoleerd?

Deze vraag gaat je vooral aan als je besloten hebt voedingssupplementen te nemen. Wil je het effect geïsoleerd ervaren of combineer je het liever met andere krachtige natuurlijke remedies zoals ginseng?

Gecombineerde remedies kunnen bepaalde voordelen hebben, zoals een sterker effect door wederkerigheid of een overeenkomstige wederzijdse aanvulling.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om ginkgo preparaten te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Concentratie
 • Producttype
 • Hoeveelheid
 • Beoordeling

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Concentratie

Voor voedingssupplementen, zoals capsules of tabletten, moet de concentratie 120mg per eenheid zijn. Dit is een goede portiegrootte gebleken voor de meesten en is standaard bij ginkgo supplementen.

Producttype

Wees je bewust van wat je verwacht te krijgen van het consumeren ervan. Zoals in de vorige paragraaf vermeld, maakt het wel degelijk verschil of je ginkgo alleen voor de smaak of voor therapeutische doeleinden wilt kopen.

Hoeveelheid

Hoe lang gaat de verpakking mee? Ginkgo heeft over het algemeen enkele weken nodig om een merkbaar effect te vertonen. Je moet dit in gedachten houden, want dan weet je of het product of zelfs de ginkgo zelf voor je werkt als de verpakking van 3 maanden opgebruikt is en er nog niets gebeurd is.

Bekijk

Recensies zijn vaak een goede aanwijzing of het product voor jou werkt of niet. Bij ginkgo moet je je ervan vergewissen dat het product veel recensies heeft, want zoals gezegd kan het natuurlijke middel van persoon tot persoon verschillend werken.

Het is belangrijker dat veel mensen het product geprobeerd hebben dan hoeveel er werkelijk tevreden over zijn. Bijvoorbeeld, als je een ginkgo produkt ziet met 500 reviews en een gemiddelde van 4/5, dan koop ik liever dat produkt dan een produkt dat, zeg, 10 reviews en 5 sterren heeft.

Interessante feiten over de ginkgo boom

De Ginko boom

Ginko Biloba heeft vele namen: Goetheboom, meisjeshaarboom, olifantsoorboom, eendenpootboom, Chinese tempelboom of zelfs waaierbladboom. Ginko bomen kunnen tot 1000 jaar oud worden. Ginko is uiterst winterhard, wat verklaart hoe de boom de meest uiteenlopende catastrofes kon overleven (ijstijd, brand, milieuvervuiling, enz.).

Ginko Biloba is de laatste boom van de Ginkoales familie en wordt nu wereldwijd gekweekt. Het komt oorspronkelijk uit China.

Wist je dat de ginkgo noch een loofboom, noch een naaldboom is? De aanvankelijke veronderstelling dat ze tot de bladverliezende planten behoort, kan vanuit botanisch standpunt niet bevestigd worden. De Aziatische geneeskrachtige boom bestond immers al miljoenen jaren vóór de ontwikkeling van de loofboom. In botanische catalogi en plantenboeken vind je hem meestal onder de categorie naaldbomen, omdat hij meer op naaldbomen lijkt dan op loofbomen.

In China staan de bladeren van de ginko voor het ying-yang principe. Goethe schreef eens een gedicht over de Aziatische plant, die hij zag als een symbool van hartstocht, Vriendschap en hoop.

Ginkgo Biloba werd wereldwijd een symbool van vrede en hoop toen de boom daadwerkelijk gezonde vruchten ontsproot nadat de atoombommen op Japan waren gevallen.

De boom wordt ook wel een “levend fossiel” genoemd. De Ginko dankt deze naam aan zijn uiterlijk, dat al miljoenen jaren nauwelijks veranderd is. Het is de oudste boom ter wereld.

Zijn veerkracht maakt pesticide- en insecticide-vrije teelt mogelijk, want hij is van nature al zeer resistent tegen schimmels en insecten. Door diezelfde weerstand heeft de boom het uiteindelijk 300 miljoen jaar uitgehouden.

Beeldbron: 123rf.com / 32758761

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies