medicinale gember
Laatst bijgewerkt: 04-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

124Verzamelde opmerkingen

Gember wordt veel gebruikt als natuurlijk middel tegen verkoudheid en bij de veelvoorkomende misselijkheid tijdens de eerste maanden van een zwangerschap. Maar wat zegt de wetenschap nu eigenlijk over de gezondheidseigenschappen van gember? Wat is het actieve ingrediënt dat voor deze voordelen zorgt? En wat is beter, capsules of poeder? In deze shopgids beantwoorden we al deze vragen.

Zingiber officinale is een bloemplant uit de Zingiberaceae-familie. De wortelstok van de plant wordt gebruikt om gember te maken. Deze specerij maakt, net als kurkuma, al eeuwenlang deel uit van de oosterse geneeskunde. Het potentiële vermogen van gember om de spijsvertering te verbeteren, ontstekingen te verminderen en bloedstolsels te voorkomen, heeft geleid tot veel onderzoek naar deze plant.

Belangrijk om te weten

  • Zingiber officinale is een bloemplant uit de Zingiberaceae-familie. De wortelstok van de plant wordt gebruikt om gember te maken. De specerij wordt al sinds de oudheid als natuurlijk geneesmiddel gebruikt.
  • De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn gingerolen, de organische verbindingen die de specerij het ontstekingsremmende, spijsverterings-, antitrombotische en anti-emetische effect geven, zodat je minder last hebt van misselijkheid en braken. Gember is verkrijgbaar in de vorm van poeder, capsules, tabletten en vloeibare extracten.
  • Als je van plan bent om een product met gember te kopen, raden we je aan om rekening te houden met de volgende factoren: toedieningsvorm, biologische oorsprong, toegevoegde ingrediënten, kwaliteitscertificeringen en de aanwezigheid van allergenen.

De beste producten met gember op de markt: onze aanbevelingen

Hoewel je gember natuurlijk ook als kruid in de keuken kunt gebruiken, concentreren we ons in dit artikel vooral op de meer geconcentreerde producten die worden gebruikt om mogelijke symptomen te verlichten en de gezondheid te verbeteren. Onder de vele opties die de markt ons biedt, zijn dit onze favoriete gembersupplementen:

Eerdere Aanbevelingen

De beste capsules met zwarte peper en gember voor een maximale absorptie

De combinatie van kurkuma en gember biedt een krachtige verbinding die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en je immuunsysteem versterkt. De capsules van Weight World bevatten naast kurkuma en gember ook nog eens zwarte peper, voor een maximale absorptie.

De verpakking bevat 180 capsules. We beschouwen dit product als één van de beste opties vanwege de veilige en effectieve dosis gember, zijn onverslaanbare prijs en omdat het product gecertificeerd biologisch is.

De beste gembershots

Gember is goed voor je immuunsysteem. Het is dan ook niet verrassend dat gembershotjes tegenwoordig zo populair zijn. Deze doos met 12 verse detox shots van DrDetoxBox is onze favoriet. De sapjes zijn middels een uniek Cold Pressed High Pressure Proces bereid, waardoor je nog meer uit de voedingswaarden, mineralen en vitamines van groente en fruit haalt.

De shotjes hebben een pittige smaak, waardoor je meteen goed wakker wordt. Het artikel is aan de prijzige kant, maar dat hebben we over voor de voordelen die het ons biedt zoals een fijne energie boost en een algemeen gezonder en fitter gevoel.

De lekkerste vloeibare gember

Je kunt de vloeibare gember van Gimber voor het kruiden van je soepen, sauzen en salades gebruiken. De Gimber-drank zit boordevol gember met gingerol, de stof die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antibacteriële aspecten.

Het drankje is goed voor de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en biedt nog veel meer voordelen. Het product is 100% biologisch. De gember komt rechtstreeks uit de Junin-regio in Peru. Let op: Er zit aardig wat suiker in het product.

De beste gember voor een sterker immuunsysteem

Het supplement van BioNutra bestaat uit 240 veganistische, hoog gedoseerde capsules, ieder met 600 mg biologisch gemberpoeder. De capsules helpen om je immuunsysteem te versterken en zorgen ervoor dat je je fitter en energieker voelt.

De capsules zijn eenvoudig in te nemen en de prijs is zeer goed betaalbaar. Het product wordt geproduceerd in Duitsland, volgens de strenge veiligheidsnormen van ons buurland. Bestellen over de grens was nog nooit zo eenvoudig.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gember

Met het toenemende gebruik van gember bij het koken zijn ook de gezondheidsvoordelen van de wortel populairder geworden. Hoewel gember verschillende symptomen kan verlichten, bestaat er helaas nog veel verkeerde informatie over de eigenschappen en contra-indicaties van de wortelstok. Om je te helpen zo optimaal mogelijk van de voordelen te genieten, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

meisje met ongemak

Binnen de Ayurvedische geneeswijze wordt gember al een lange tijd gebruikt om griep, verkoudheid, bronchitis, duizeligheid, misselijkheid en problemen met de bloedsomloop te behandelen. (Bron: Suria: 113272332/ 123rf.com)

Wat is gember precies?

Zingiber officinale is een bloemplant uit de Zingiberaceae-familie. De wortelstok van de plant wordt gebruikt om gember te maken. Het heeft een pittige en ietwat bittere smaak, maar krijgt bij het koken een lichte zoetheid. Het aroma is citroenachtig. De huid van de wortelstok is lichtbruin van kleur, terwijl de binnenkant een gelige tint heeft (1).

Gember kan vers, gesuikerd of gedroogd worden gegeten. Als je de gember vers eet, kun je kiezen tussen geraspt, fijngehakt, in plakjes gesneden en geperste gember. Vanwege de geneeskrachtige eigenschappen wordt de wortelstok ook gebruikt om supplementen te maken, in de vorm van capsules, tabletten en vloeibare extracten. Gingerols zijn de belangrijkste actieve ingrediënten van gember (1, 2).

Wat doet gember?

In de ayurvedische praktijken wordt gember al een lange tijd gebruikt om griep, verkoudheid, bronchitis, duizeligheid, misselijkheid en problemen met de bloedsomloop te behandelen. Volgens wetenschappelijk bewijs bieden de actieve gingerolen in gember tal van positieve eigenschappen, waaronder de ontstekingsremmende, anti-emetische, antioxiderende en antitrombotische eigenschappen, die de volgende voordelen bieden (3):

Verlicht gewrichtspijn en ontsteking

Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer die een grote hulp kan zijn voor mensen die last hebben van artrose, reumatoïde artritis of gewrichtsblessures. De organische verbinding gingerol verlicht de stijfheid en pijn die bij deze aandoeningen horen (4). Naast gember zijn ook de kruiden kurkuma, duivelsklauw en bromelaïne zowel los van elkaar, als in combinatie, effectief gebleken bij de behandeling van artrose.

Verzacht spierpijn die is ontstaan na zware inspanning

Gember vermindert spierpijn, zwelling en bewegingsbeperkingen die vaak optreden na zware lichamelijke inspanning. Bovendien is gember een natuurlijke antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die tijdens een training vrijkomen als gevolg van de verbranding van voedingsstoffen voor de energieproductie (4, 5).

Verlicht misselijkheid, braken en duizeligheid

De anti-emetische eigenschappen van gember maken het een natuurlijk middel dat gebruikt kan worden tegen misselijkheid, braken en duizeligheid. Eén van de meest traditionele toepassingen van gember is ook om misselijkheid en braken tijdens de eerste fase van de zwangerschap te verlichten.

Zwangere vrouwen mogen echter niet meer dan 1 gram gedroogde gember consumeren, omdat het risico op bloedingen anders wordt vergroot (6). Ook reisziekte verbetert met gember (4).

In sommige gevallen zijn gembersupplementen ook nuttig bij het verlichten van misselijkheid en braken door medicijnen of chemotherapie.

Mensen die behandeld worden voor kanker, mogen echter nooit gember gebruiken zonder hun arts te raadplegen.

Behandelt complicaties die gepaard gaan met obesitas

Als je obesitas hebt en veel in gewicht aankomt, heeft dit invloed op verschillende metabole parameters, zoals het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed, het glykemisch beheer, mogelijke ontstekingen en de bloeddrukwaarden. Eén van de verbindingen in gember, 6-gingerol, kan een positieve invloed hebben op deze indicatoren (7).

Dankzij de ontstekingsremmende, antitrombotische en antioxiderende eigenschappen van gingerols, kan een gingersupplement bij zwaarlijvige mensen helpen om hun metabolische gezondheid te verbeteren en veel voorkomende complicaties te voorkomen, zoals diabetes type II, atherosclerose, hartaandoeningen en niet-alcoholische leververvetting (7).

Verbeteren van menstruatiekrampen en migraine

Gember is al eeuwenlang een kruid dat wordt gebruikt tegen allerlei pijnen waaronder menstruatiepijnen. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller en kan daarom ook helpen om pijn bij bijvoorbeeld de menstruatie en migraine verlichten. Dit betekent echter niet dat gember bij iedereen verbetering oplevert. De onderzoeken die zijn uitgevoerd om deze pijnverlichtende effecten te evalueren, laten op dit moment nog te veel tegenstrijdige resultaten zien (4).

Ondersteunt de spijsvertering

Gember is een cholagogue en een cholereticum. Dit betekent dat het de uitdrijving en de vorming van gal bevordert. Hierdoor wordt je spijsvertering enorm gestimuleerd. Aangezien gal essentieel is voor het verteren van vetten, is gember een natuurlijke remedie tegen een zware spijsvertering. Het vergemakkelijkt bovendien het legen van de maag (4).

citroen gember thee

Zingiber officinale is een bloemplant uit de Zingiberaceae-familie. De wortelstok van de plant wordt gebruikt om gember te maken. De specerij wordt al sinds de oudheid als natuurlijk middel gebruikt. (Bron: Suwantheerakul: 44925180/ 123rf.com)

Bestrijdt gember verkoudheid en griep?

Binnen de oosterse geneeskunde is het al heel lang normaal om gemberthee te drinken om griep, hoest of verkoudheid te verlichten. Hoewel een kopje gemberthee inderdaad erg geruststellend kan aanvoelen, heeft de wetenschap de slijmoplossende en hoestwerende eigenschappen van gember nog niet volledig bewezen. Toch nemen veel experts aan dat de stof kan helpen om de luchtwegen te openen en zo klachten als hoesten te verbeteren, hoewel hier nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor is (9).

Hoeveel gember per dag moet je nemen?

Zoals bij de meeste natuurlijke producten, is het moeilijk om te bepalen hoeveel gember je per dag moet innemen. Om een effectieve en veilige dosis aan te houden, is het het beste als je de gebruiksaanwijzing van de desbetreffende fabrikant opvolgt. Ook kun je je (gedeeltelijk) laten leiden door de doses die in klinische onderzoeken worden gebruikt. Deze informatie wordt weergegeven in de tabel hieronder (4). Neem voordat je begint met een supplement, altijd eerst contact op met je huisarts voor de nodige tips en adviezen.

Probleem Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gember
Gewrichtspijn (artritis) 1,5 tot 2 g gemberpoeder per dag of 2000 mg gember in capsules, verdeeld over 2 dagelijkse doses.
Spierpijn door zware inspanning 2 g gemberpoeder of 2000 mg gember in capsules, verdeeld over 3 dagelijkse doses.
Misselijkheid, braken en duizeligheid 1000 tot 1200 mg gember in capsules, verdeeld over 2 of 3 dagelijkse doses of 1 g gedehydrateerd gemberpoeder.
Obesitas Zonder metabolische complicaties: 1 g gemberpoeder per dag

Met metabolische complicaties: 2 g gemberpoeder per dag of 2000 mg capsules/tabletten, verdeeld over 2 dagelijkse doses.

Type II diabetes 2000 mg gember per dag in capsules, verdeeld over 2 dagelijkse doses.

Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maag- en darmklachten. Wees daarom altijd voorzichtig en ga verantwoordelijk om met de juiste dosering.

Helpt gember om af te vallen?

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het vermogen van gember om te helpen bij het afvallen. Gembersupplementen zouden gewichtsverlies bevorderen door de verbranding van vet te verhogen en tegelijkertijd de synthese van vet af te remmen. Er zijn echter nog geen onderzoeken bekend met definitieve resultaten die deze aanname volledig bevestigen (7, 10).

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van gember?

Onderzoek toont aan dat je tot twee gram gember per dag kunt consumeren zonder last te krijgen van de nadelige gevolgen. Hogere doses dan dat worden echter in verband gebracht met brandend maagzuur, diarree, winderigheid en buikpijn. Zeer grote hoeveelheden gember kunnen tijdens de zwangerschap bloedingen of zelfs een miskraam veroorzaken (4). Wees daarom altijd voorzicht en raadpleeg je huisarts voordat je begint met de inname van het supplement.

man met hoofdpijn

Gember werkt als een natuurlijke pijnstiller en kan daarom helpen om pijn bij de menstruatie en migraine verlichten. (Bron: Davydov: 111160799/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. Naast in de keuken, kom je gember ook steeds meer tegen in supplementen en gezonde drankjes. Gemberpoeder vind je meestal gewoon in de supermarkt, terwijl capsules, tabletten en vloeibare extracten worden verkocht in apotheken of online shops. Om gember van goede kwaliteit te kopen, is het essentieel dat je goed op de volgende criteria let:

Toedieningsvorm

Voor welke toedieningsvorm je ook kiest, het belangrijkste is dat het supplement voldoende actieve gingerols bevat om ongemakken zoals misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn te verlichten of je immuunsysteem te versterken. Verder heb je keuze uit gemberpoeder, capsules en vloeibare extracten. De toedieningsvormen verschillen van elkaar in prijs, smaak en consumptiewijze. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je kiest voor het soort supplement dat het beste bij je past.

Gemberpoeder en vloeibare extracten hebben de karakteristieke smaak van gember en moeten voor de consumptie ervan worden gemengd met water, thee of een sapje. Capsules en tabletten hebben over het algemeen een wat neutralere smaak. Om dit soort supplementen in te nemen hoef je maar een klein beetje water te drinken. Wat betreft de prijs, de vloeibare supplementen zijn vaak het duurst vanwege het complexe fabricageproces van dit soort supplementen.

gember poeder

Gember is verkrijgbaar in de vorm van poeder, capsules, tabletten en vloeibare extracten. (Bron: Margouillat: 63573057/ 123rf.com)

Ecologische oorsprong

De meeste consumenten die dit soort natuurlijke supplementen kopen zijn geïnteresseerd in de oorsprong van de producten die ze binnenkrijgen. Veel gembercapsules, -tabletten en vloeibare extracten zijn biologisch. Als dat het geval is, staat dit bijna altijd duidelijk vermeld op het etiket van het product. Als je ervoor kiest om gemberpoeder in grote voorraden te kopen, moet je altijd goed controleren of het product inderdaad biologisch gecertificeerd is.

Toegevoegde ingrediënten

Hoewel er veel supplementen met alleen gember zijn, worden er soms ook andere ingrediënten toegevoegd om de eigenschappen van deze specerij te versterken. Het is bijvoorbeeld vrij gebruikelijk om supplementen tegen te komen die naast gember ook kurkuma bevatten. Deze twee stoffen hebben veel eigenschappen gemeen en versterken elkaar.

Soms worden er ook mineralen of enzymen toegevoegd. In de lijst hieronder zie je wat de gevolgen zijn van de toegevoegde ingrediënten:

  • Kurkuma: De kurkuma versterkt de ontstekingsremmende, antioxiderende, pijnstillende en spijsverteringseffecten van gember.
  • Bromelaïne: Dit enzym wordt toegevoegd om de spijsverteringseigenschappen van gember te verbeteren.
  • Calcium en mangaan: Deze twee mineralen ondersteunen de gezondheid van de gewrichten, maar zijn ook essentieel voor het optimaal functioneren van bepaalde spijsverteringsenzymen.

Allergenen

Gember kan verschillende allergenen bevatten, zoals gluten, soja, noten, zuivel, sesam of ei. Om deze reden moet iedereen met een voedselallergie of -intolerantie voor dit soort voedingsstoffen het etiket en de ingrediëntenlijst van het gembersupplement zorgvuldig doorlezen om de aanwezigheid van één of meerdere allergenen uit te sluiten.

medicinale gember

Het potentiële vermogen van gember om de spijsvertering te verbeteren, ontstekingen te verminderen en bloedstolsels te voorkomen, heeft geleid tot veel onderzoek naar deze plant. (Bron: Wklzzz: 14952710/ 123rf.com)

Kwaliteitscertificeringen

Als je van plan bent om een supplement te kopen, is het belangrijk dat je controleert of het product aan de juiste veiligheidsnormen voldoet. De aanwezigheid van kwaliteitscertificeringen zoals Good Manufacturing Practices (GMP), Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) en International Organization for Standardization (ISO 9001) is wenselijk bij elk supplement. In het geval van gember garanderen deze certificeringen de volgende twee fundamentele aspecten:

  • Dat de concentratie van de gember of het gemberextract stabiel blijft. Dat wil zeggen dat deze niet verschilt van de ene tot de andere productiebatch.
  • Dat de gember biologisch geteeld is en vrij is van pesticiden, zware metalen en mycotoxines.

Samenvatting

Gember wordt steeds populairder als natuurlijk middel tegen misselijkheid en duizeligheid, of deze symptomen nu verband houden met een zwangerschap, reisziekte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Hoewel gember verschillende voordelen lijkt te bieden voor de gezondheid, moet er nog meer onderzoek gedaan worden om deze bevindingen verder te bevestigen.

De positieve eigenschappen van gember zijn vooral te danken aan de aanwezigheid van gingerol. Deze organische verbinding wordt gebruikt om gewrichtsontstekingen te verminderen, de spijsvertering te verbeteren en klachten als migraine en menstruatiepijn te verlichten. Gembersupplementen worden ook gebruikt om diabetes type II, leververvetting en atherosclerose te voorkomen.

Als je ons artikel over gember interessant vond, laat dan hieronder een opmerking achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Wklzzz: 14952678/ 123rf.com)

Referenties (11)

1. Siedentopp U. El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. 2008.
Bron

2. Mao Q et al. Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). 2019.
Bron

3. Salgado F. El jengibre (Zingiber officinale). 2011.
Bron

4. Anh N et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. 2020.
Bron

5. Mashhadi N et al. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. 2013.
Bron

6. Ozgoli G, Goli M, Simbar M. Effects of Ginger Capsules on Pregnancy, Nausea, and Vomiting. 2009.
Bron

7. Wang J et al. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. 2017.
Bron

8. Kaur I, Kaur Deol P, Kondepudi K, Bishnoi M. Anticancer Potential of Ginger: Mechanistic and Pharmaceutical Aspects. 2016.
Bron

9. Shahrajabian M, Sun W, Cheng Q. Clinical aspects and health benefits of ginger (Zingiber officinale) in both traditional Chinese medicine and modern industry. 2019.
Bron

10. Maharlouei N et al. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 2019.
Bron

11. Ginger (Zingiber officinale). Kemper K. 1999.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Siedentopp U. El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. 2008.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mao Q et al. Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). 2019.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Salgado F. El jengibre (Zingiber officinale). 2011.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Anh N et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. 2020.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mashhadi N et al. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. 2013.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Ozgoli G, Goli M, Simbar M. Effects of Ginger Capsules on Pregnancy, Nausea, and Vomiting. 2009.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Wang J et al. Beneficial effects of ginger Zingiber officinale Roscoe on obesity and metabolic syndrome: a review. 2017.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Kaur I, Kaur Deol P, Kondepudi K, Bishnoi M. Anticancer Potential of Ginger: Mechanistic and Pharmaceutical Aspects. 2016.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shahrajabian M, Sun W, Cheng Q. Clinical aspects and health benefits of ginger (Zingiber officinale) in both traditional Chinese medicine and modern industry. 2019.
Ga naar bron
Meta-analyse
Maharlouei N et al. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. 2019.
Ga naar bron
Meta-analyse
Ginger (Zingiber officinale). Kemper K. 1999.
Ga naar bron
Recensies