Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

In deze post krijg je alle informatie en achtergrond om je te helpen begrijpen waarom je gele tanden hebt, en belangrijker nog – wat je er aan kunt doen.

Er zijn zowel intrinsieke als extrinsieke factoren die je tanden geel kunnen doen lijken. Dit artikel zal je helpen je mooiste glimlach te bereiken.

Belangrijk om te weten

  • Tandverkleuring kan veroorzaakt worden door extrinsieke en intrinsieke factoren.
  • Komkommers, ananas, appels, aardbeienpitten, mineraalwater en wortels hebben niet alleen een reinigende werking op de tanden, maar blijken ze ook witter te maken.
  • De kleurpigmenten in de voedingsmiddelen verkleuren de tanden, terwijl bijzonder hete specerijen of zure voedingsmiddelen het glazuur aantasten en zo de tanden verkleuren.

Wat veroorzaakt gele tanden?

Verkleuring van de tanden kan zowel door extrinsieke als intrinsieke factoren veroorzaakt worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tandverkleuringen binnen het tandbot en glazuur (intrinsiek) en tussen tandverkleuringen veroorzaakt door tandafzettingen (extrinsiek).

Extrinsieke factoren die je tanden verkleuren kunnen gemakkelijk tegengegaan worden door een verandering in dieet of door cosmetische tanden bleken. (Image source: 123rf.com / 51811339)

Je kunt intrinsieke factoren niet zelf beïnvloeden. Verkleuring van de tanden ontstaat tijdens de ontwikkeling van de tanden of tijdens het natuurlijke verouderingsproces van de tanden.

Maar maak je geen zorgen, je kunt ook de verkleuring van je tanden beïnvloeden en zo gele tanden verminderen, want extrinsieke verkleuringen van de tanden kunnen worden tegengegaan. Verkleuring van de tanden door tandplak wordt vooral veroorzaakt door eten en drinken of door medicijnen.

Achtergrond: Wat je moet weten over gele tanden

Wat zijn factoren die mijn tanden doen verkleuren?

Zoals je al geleerd hebt, wordt tandverkleuring niet alleen veroorzaakt door tandplak of tandafzetting, maar kunnen ook inwendige mechanismen en processen de kleur van je tanden beïnvloeden. In het volgende wil ik je laten kennismaken met andere factoren die je tanden geel kunnen maken

  • Genetische aanleg
  • Dieet
  • Drankjes
  • Antibiotica
  • Roken

Het goede nieuws is dat je de meeste van deze factoren kunt tegenwerken en je gele tanden wit kunt laten stralen.

Genetische aanleg

Tandverkleuring kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Als je moeder of vader de neiging heeft tot gele tanden, is de kans groot dat ook jij last krijgt van gele verkleuringen op je tanden. De kleur van ieders tanden is verschillend.

Sommige mensen hebben van nature heel witte tanden en anderen hebben meer gelige tanden. Het is dus duidelijk dat gele tanden niet noodzakelijk iets met mondhygiëne te maken hebben.

Voeding

Kleurstoffen en ingrediënten in voedsel kunnen de tanden verkleuren door tandplak of tandafzetting. Dit geldt natuurlijk niet voor alle levensmiddelen, maar alleen voor sommige levensmiddelen die op het menu staan. Vooral zure voedingsmiddelen of voedingsmiddelen met intense kleuren zijn volgens de vuistregel meestal de voedingsmiddelen die je moet vermijden, om gele tanden te voorkomen.

De kleurpigmenten in de voedingsmiddelen verkleuren de tanden, terwijl bijzonder hete specerijen of zure voedingsmiddelen het tandglazuur aantasten en zo de tanden verkleuren. Het aantasten van het glazuur leidt tot demineralisatie van het tandglazuur, wat snel tot cariës en dergelijke kan leiden.

Drankjes

Vooral lekkere, zoete drankjes kunnen je tanden geel kleuren. Als je gele tanden wilt vermijden, moet je frisdranken, sap, thee, koffie en alcohol vermijden. Het zuur dat in verschillende soorten thee zit, vooral zwarte thee en groene thee, tast het glazuur van de tanden aan en verkleurt ze geel.

Terwijl het drinken van thee meestal alleen verkleuringen op de tanden veroorzaakt, kan het drinken van te veel koffie vlekken op de tanden veroorzaken.

Deze kunnen gelig, bruinachtig of zelfs zwart van kleur zijn. Dit komt zowel door de zwarte kleur van koffie als door de sterke zuurgraad in de vorm van bittere stoffen die koffie bevat. Donkere alcoholische dranken zoals rode wijn en frisdranken zoals cola en ijsthee zijn ook dranken waarvan bekend is dat ze de tanden verkleuren.

Antibiotica

Afhankelijk van het werkzame bestanddeel van de medicijnen die je neemt, kunnen ze je tanden kleuren. Vooral van tetracycline is bekend dat het je tanden verkleurt en/of vlekt. Zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 8 jaar moeten zich onthouden van het innemen van geneesmiddelen die tetracycline bevatten.

Antihistaminica, medicijnen tegen hoge bloeddruk of neuroleptica kunnen echter ook de tanden doen verkleuren. Een andere factor die je tanden geel kan doen lijken is een stofwisselingsziekte. Deze kunnen je tandglazuur en tandbeen aantasten.

Roken

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je gebit. De tabak die erin zit zet zich af op je tanden en verkleurt ze. Maar ook stoffen als teer en nicotine zetten zich af op je tanden en leiden tot tandafzetting.

Roken is bijzonder agressief voor je gebit. Opbouw van tandsteen is niet ongewoon, en de tanden kunnen geel, bruin of zwart worden.

Wat veroorzaakt gele vlekken op tanden?

Vlekken op de tanden kunnen voor de betrokkene erg onaantrekkelijk zijn en een echte smet vormen. In principe kan er gekozen worden tussen gele en witte vlekken op de tanden. Terwijl witte vlekken meestal het gevolg zijn van een overdosis fluoride in de jeugd, zijn gele vlekken op de tanden het gevolg van een aandoening van het tandglazuur.

Gele vlekken kunnen het gevolg zijn van het gebruik van medicijnen in de kindertijd, van voeding of van ziekten. Er verschijnen vaak gele vlekken op de tanden, vooral bij kinderen, omdat het glazuur van kinderen nog erg gevoelig is voor noxae. Noxae zijn invloeden van buitenaf op de tanden.

Wat zeggen gele tanden over mijn gezondheid?

Tanden kunnen natuurlijk niet voor honderd procent je gezondheid weerspiegelen. Individuele gezondheidsklachten zijn echter op de tanden af te lezen. Extrinsieke factoren, zoals stofwisselingsziekten, hebben invloed op de kleur van onze tanden en kunnen ze geel maken. Maar psychologische stress, die je gezondheid beïnvloedt, kan ook je gebit aantasten.

Psychologische stress heeft meestal een negatief effect op eetgewoonten, wat leidt tot een verhoogde consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor de tanden.

Waarom heeft mijn kind gele tanden?

Tanden

kunnen gevoeliger zijn, vooral als ze in de groei zijn. Vooral het glazuur van kindertanden is nog heel gevoelig en reageert snel op schadelijke stoffen en dus omgevingsinvloeden. Als het glazuur is aangetast, kunnen de tanden snel geel worden of vlekken krijgen.

Dit is het gevolg van de demineralisatie van het glazuur. Een andere reden waarom je kind gele tanden heeft is verkeerd tandenpoetsen. Gebitsverzorging kan heel snel verkeerd gedaan worden, wat betekent dat af en toe op het tandenpoetsen van kinderen gelet moet worden.

Het is belangrijk dat je kind zijn tanden niet met te veel druk poetst en niet te harde borstelharen gebruikt. Beide dingen tasten het tandglazuur aan, dat al erg gevoelig is. Regelmatig poetsen is ook essentieel voor gezonde, witte tanden. Het innemen van medicijnen als kind kan ook gele tanden veroorzaken. Je moet er speciaal op letten dat je kind geen geneesmiddelen gebruikt met de werkzame stof tetracycline.

Kan ik mijn tanden bleken zonder me zorgen te hoeven maken?

Voordat je je tanden laat bleken of ze thuis laat bleken om van die vervelende gele waas af te komen, moet je eerst je tandarts raadplegen.

Een witte, stralende glimlach is het ideaal van schoonheid. Met tanden bleken kun je je gele tanden weer stralend wit maken. (Image source: pixabay.com / Claudio_Scott)

Alleen je tandarts kan je precies vertellen of tanden bleken een goed idee is of dat professionele gebitsreiniging voldoende is. Je moet ook nagaan of het bleken eventuele keramiek in je gebit zal beschadigen. In principe is er niets dat je ervan weerhoudt je tanden te bleken als ze gezond zijn.

Als je echter de neiging hebt gevoelige tanden te hebben, kun je beter afzien van bleken. Vooral het glazuur is na het bleken vatbaarder voor zuren, wat betekent dat je op je voeding moet letten, anders werkt het gewenste blekende effect averechts.

Wat te doen tegen gele tanden

Tanden zijn iemands visitekaartje. Witte tanden worden niet alleen beschouwd als het schoonheidsideaal, maar volgens studies zijn ze ook een succesfactor in het beroeps- en privé-leven. Hoe je gele tanden kunt voorkomen of ze weer witter kunt maken wordt hieronder uitgelegd.

Voorkom gele tanden met een gezond dieet

Een gezond dieet helpt je om je tanden witter te maken en gele tanden te voorkomen. Vooral suikerhoudende voedingsmiddelen moet je van je menu schrappen en vervangen door gezonde voedingsmiddelen.

Maar wees voorzichtig: Vooral donkere voedingsmiddelen, zoals heerlijke bessen, zijn een verleiding voor de tanden. De donkere pigmenten kunnen je tanden verkleuren. Daarom is het beter neutrale voedingsmiddelen te kiezen. Er zijn echter ook voedingsmiddelen die je tanden witter maken.

Komkommers, ananas, appels, aardbeienpitten, mineraalwater en wortels hebben niet alleen een reinigende werking op je tanden, maar het is ook bewezen dat ze er witter van worden.

Voorkom gele tanden door goed je tanden te poetsen

Bij het tandenpoetsen gebeuren veel fouten die je waarschijnlijk al in je routine hebt geïnternaliseerd. Er is geen vuistregel voor hoe vaak en hoe lang je je tanden moet poetsen. Dit is heel erg een individueel iets.

Het is echter aan te bevelen je tanden tweemaal per dag te poetsen. Verder moeten de borstelharen van de tandenborstel niet te sterk zijn, anders beschadigen ze je tandglazuur en tandvlees. De druk die je op je tanden uitoefent bij het poetsen moet ook niet te hoog zijn. Een lichte hand is effectiever en gezonder voor je gebit. Je moet je tanden niet poetsen in een cirkelvormige beweging, maar in een schuddende beweging van boven naar beneden.

Een poetstijd van 3 minuten wordt aanbevolen.

Ik heb hier alle regels voor het goed poetsen van je tanden op een rijtje gezet:

Juist Onjuist Uitleg
Gebruik de juiste tandenborstel Gebruik een tandenborstel met te harde borstelharen Poetsen met te harde borstelharen kan het tandvlees en glazuur beschadigen
Poets je tanden 2-3x per dag Poetsen na elke maaltijd is niet nodig en werkt averechts 2-3x per dag is aan te bevelen, om je tanden effectief en bewust schoon te maken
Poets je tanden niet na het eten Het poetsen van je tanden onmiddellijk na het eten tast het glazuur aan De tanden worden door het zuur aangevallen en het glazuur wordt aangetast
Poetstijd van 3 minuten Te weinig of te lang poetsen heeft een negatief effect op de gezondheid van je gebit Te weinig poetsen is ineffectief, terwijl te lang poetsen je tanden kan beschadigen
Poets je tanden in een schuddende beweging van onder naar boven Poets je tanden in een draaiende beweging Het poetsen van je tanden in een schuddende beweging oefent niet zoveel druk uit en reinigt je tanden effectiever

Voorkom gele tanden met een professionele gebitsreiniging

Een professionele

gebitsreiniging wordt twee keer per jaar aanbevolen om je gebit gezond te houden en je tanden er wit uit te laten zien en gele verkleuringen te verminderen. Een professionele gebitsreiniging heeft een hoge kostenfactor in tegenstelling tot de andere manieren om gele tanden te voorkomen. Een professionele gebitsreiniging kost tussen 70-100 €.

Soms is het beter om het werk door vaklui te laten doen. Een professionele gebitsreiniging reinigt en maakt je tanden tegelijk witter. (Image source: pixabay.com / rgerber)

Voorkom gele tanden met schoonheidsproducten

Er zijn veel schoonheidsproducten op de markt die beweren gele tanden weer glanzend en wit te maken. Of het nu gaat om bleekhulpjes of tandbleektandpasta’s, ze willen allemaal je tanden witter maken. Veel producten werken nu ook met licht om tanden witter te maken. Je moet vooral letten op de ingrediënten. Producten die geactiveerde houtskool bevatten zijn aan te bevelen.

Door zijn moleculaire structuur is geactiveerde houtskool bijzonder effectief in het verwijderen van vuil. Regelmatig gebruik van mondwater kan ook gele tanden voorkomen. Mondwater is vooral effectief als je een mondspoelmiddel gebruikt dat het tandglazuur bevordert.

Dit bouwt je glazuur op en reinigt tegelijk je tanden. Je kunt zelfs je gele tanden witter maken met make-up.

Voorkom gele tanden met huismiddeltjes

Er zijn allerlei huismiddeltjes die je tanden witter kunnen maken en de gele waas van je tanden kunnen verwijderen. Een manier om je tanden schoon te maken om gele verkleuringen te verwijderen is je tanden niet meer dan twee keer per week met zout en olijfolie te reinigen. Het zout reinigt de tanden effectief en verwijdert verkleuringen, terwijl het ook de tanden gladder maakt.

Een mondspoeling op basis van citroensap maakt de tanden ook witter en verwijdert gele verkleuringen, want citroensap heeft in het algemeen een blekende werking. Het is heel gemakkelijk in gebruik: spoel de mond gewoon twee minuten met citroensap en spuug het dan uit.

Je kunt je tanden ook om de veertien dagen poetsen met zuiveringszout. Je moet echter zure voedingsmiddelen vermijden nadat je het gebruikt hebt. Salie is ook een geweldig kruid om gele tanden weer wit te krijgen. Neem gewoon wat salieblaadjes en kauw erop.

Wat je nog meer moet weten over gele tanden

Hoe kan ik mijn gele tanden op foto’s retoucheren?

Er zijn nu veel gratis fotobewerkingsprogramma’s die je kunt gebruiken om gele tanden witter te maken. De beeldbewerkingsprogramma’s hebben meestal een extra onderdeel speciaal voor het verwijderen van oneffenheden. Onder het kopje “tanden bleken” vind je meestal de behandeling voor gele tanden. Door in te zoomen op je tanden, kun je ze heel gedetailleerd bleken.

Waarom worden mijn tanden geel tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap verandert je hele lichaam – ook je gebit. Je tanden kunnen veranderen en geel worden door veranderingen in hormonen, voeding en maagzuur. Preventieve controle bij de tandarts is daarom zeer aan te bevelen om gele tanden te voorkomen.

Hoe kan ik mijn tanden geel maken?

Of het nu met carnaval of Halloween is. Zo nu en dan wil je je tanden misschien een extra gele kleur geven. Er is extra kleur die je op je tanden kunt doen of kauwen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van gele voedingsmiddelen die je over je tanden wrijft.

Conclusie

Gele tanden zijn niet alleen onaantrekkelijk om te zien, maar kunnen ook een uitspraak doen over je gezondheid. Je kunt gele tanden echter gemakkelijk zelf witter maken door een gezonde levensstijl, goed poetsen en een gezonde tandhygiëne.

Foto bron: 123rf.com / puhhha

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies