foliumzuurpil representatie
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

29Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

108Verzamelde opmerkingen

De inname van foliumzuur wordt vaak gerelateerd aan zwangerschap en het geven van borstvoeding. Het klopt dat dit supplement veel wordt gebruikt als prenatale vitamine. Prenatale vitamines helpen om de kans op een gezonde zwangerschap te verbeteren door veel belangrijke voedingsstoffen te leveren aan zwangere vrouwen. Maar weet je eigenlijk ook welke voedingsstoffen? In deze shopgids zul je alle antwoorden vinden op deze en alle andere vragen rondom foliumzuur.

Foliumzuur is populair. Het draagt bij aan de celontwikkeling en de vorming van DNA. Geen wonder dus dat de inname ervan extra belangrijk is bij de ontwikkeling van een foetus. Het supplement kan echter een interessante aanvulling zijn op het voedingspatroon van elke persoon, zwanger of niet. Wil je meer weten? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11 (folaat).
 • Natuurlijk foliumzuur komt veel voor in plantaardige voeding, zoals peulvruchten, fruit en groente.
 • Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de celdeling en de vorming van DNA. Een tekort eraan veroorzaakt misvormingen bij de foetus en bloedarmoede met neurologische aandoeningen bij een volwassene.

Onze Selectie: De beste foliumzuursupplementen op de markt

Er zijn veel verschillende soorten foliumzuurproducten verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het kan daarom soms lastig zijn om het product te vinden dat je nodig hebt. Met onze rankinglijst heb je een duidelijk overzicht van de 5 beste foliumzuursupplementen van dit moment. Als je een foliumzuursupplement wilt met een ongeëvenaarde kwaliteit en een voordelige prijs, zoek dan niet verder en controleer de volgende producten.

”Otras

Davitamon Foliumzuur Vitamine D

Davitamon Foliumzuur Vitamine D3 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. In het verdere verloop van de zwangerschap blijft de behoefte aan foliumzuur verhoogd ter ondersteuning van de ontwikkeling van de baby en om bij te dragen aan de vorming van de placenta en de rode bloedcellen.

Wanneer je zwanger bent adviseert de Gezondheidsraad om naast de normale voeding dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen. De blister bevat een handige dag aanduiding waardoor het vergeten van een smelttablet niet snel zal voorkomen.

AOV 230 Foliumzuur 400 mcg

Foliumzuur speelt bij meerdere processen in ons lichaam een rol. Tijdens de zwangerschap draagt foliumzuur bij aan de groei van de placenta en het ongeboren kind. Daarnaast heeft foliumzuur een rol in de productie en afbraak van homocysteïne.

Foliumzuur ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen en heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid. 1 tablet 230 Foliumzuur bevat de aanbevolen dosering voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Dit product is vrij van hulp- en vulstoffen en is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

New Care B6 B12 Foliumzuur  met vitaminen

New Care B6 B12 Foliumzuur is een combinatie van drie vitaminen uit de groep B-vitaminen die een gezamenlijke activiteit in het lichaam hebben. Hoewel bij een verhoogde behoefte aan één van de B-vitaminen geldt dat het beter is om alle B-vitaminen te supplementeren, geldt dit niet voor dit trio.

Vitamine B6, B12 en foliumzuur hebben een synergetische invloed en zijn betrokken bij talrijke processen die zich in ons lichaam afspelen. Een aanvulling van dit trio B-vitaminen heeft dan ook een brede activiteit. Voor een goede opname is New Care B6 B12 Foliumzuur bovendien gedoseerd in de vorm van een zuigtablet.

Vitals Foliumzuur 5-MTHF 800 mcg

In het verleden is het lastig gebleken om actief folaat in een supplement te verwerken, vanwege de instabiliteit ervan. De Italiaanse ontwikkelaar Gnosis is erin geslaagd de folaatvorm te stabiliseren door deze te binden aan een glucosaminezout (uit plantaardige bron).

Dit resulteerde in Quatrefolic®, ook wel de ‘vierde generatie folaat‘ genoemd vanwege de superieure biologische beschikbaarheid ten opzichte van eerdere bronnen van folaat of foliumzuur. Quatrefolic is ook veel beter oplosbaar in water dan 5-MTHF calciumzout. Inhoud: 100 capsules

Vit4ever® (180 capsules, veganistisch, kelpalgen- & spinazie-extract)

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat het foliumzuursupplement van Vit4ever. Het premium natuurlijke product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De verpakking bevat een handige voorraad van 180 hooggedoseerde capsules, wat voldoende is voor 6 maanden. Eén capsule bevat 800 mcg foliumzuur (400% NRV) en 150 mcg jodium (100% NRV). Het foliumzuur is gemaakt van spinazie-extract en de jodium wordt gewonnen uit Kelpalgen.

Het Premium-complex bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Vanwege de hoogwaardige en natuurlijke ingrediënten worden de capsules zeer goed opgenomen door het lichaam. Het draagt bij aan de groei van maternaal weefsel tijdens de zwangerschap. De jodium draagt bij aan de normale groei van kinderen. De capsules bevatten geen ongewenste supplementen en zijn 100% veganistisch.

Shopgids: Alles wat je moet weten over foliumzuur

De inname van foliumzuur, in Duitsland, Frankrijk en de VS ook wel vitamine B9 genoemd, is essentieel voor zwangere vrouwen en hun toekomstige kinderen. Het helpt om het ontstaan van foetale misvormingen te voorkomen. Ook mensen die niet zwanger zijn kunnen echter profiteren van foliumzuur. De voedingsstof levert energie, voorkomt bloedarmoede en fungeert als een beschermende factor tegen hartaandoeningen.

moeder met haar baby slaperig

Foliumzuur is essentieel voor de bescherming van de cellen.
(Bron: Subotina: 25227239/ 123rf.com)

Wat is foliumzuur precies?

In 1931 ontdekte de beroemde hematoloog Lucy Wills dat het mogelijk was om bloedarmoede bij zwangere vrouwen te behandelen door brouwergist te consumeren, rijk aan foliumzuur. Jaren later werden de eerste kunstmatige folaatsupplementen uit spinazie-extract geproduceerd, in de vorm van foliumzuur.

Folaat is een essentiële substantie voor ons lichaam, die de vorming van DNA en nieuwe cellen reguleert. De stof is in land als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten ook bekend als vitamine B9. In Nederland krijgt het soms nog de oude benaming vitamine B11. De term foliumzuur komt van het Latijnse woord folium (blad), wat de oorsprong van de voedingsstof aangeeft.

Producten rijk aan foliumzuur

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur bieden veel voordelen.
(Bron: Mapkenova: 77402770/ 123rf.com)

B-vitamines zijn in water oplosbaar. Ze worden daarom opgelost in voedselwater. Teveel van deze stoffen wordt automatisch door het lichaam gecompenseerd door ze uit te stoten via de urine. Een vergiftiging als gevolg van overtollige vitamine B9 komt daardoor bijna niet voor.

Wat zijn de verschillen tussen folaat en foliumzuur?

Vitamine B9 bestaat in zijn natuurlijke vorm (folaat) of als kunstmatig product (foliumzuur). Je kunt kleine verschillen tussen de structuren van deze moleculen te vinden. Voordat folaat de bloedstroom ingaat, wordt het in de spijsvertering omgezet in de biologisch actieve vorm van vitamine B11, ook bekend als 5-MTHF.

De activering van de tweede soort, foliumzuur, is langzamer en vereist de werking van de lever. Het lichaam zet foliumzuur niet zo goed om in actieve vitamine B11, waardoor ongemetaboliseerd foliumzuur zich kan ophopen in de bloedsomloop. De vitamine moet daardoor wachten om uiteindelijk te worden gemetaboliseerd.

Producten rijk aan foliumzuur

Broccoli, avocado, pinda, zalm… En de lijst gaat maar door! Je hebt dus nooit een goed excuus om geen foliumzuur in je maaltijden te vinden.
(Bron: Ekatepnha Mapkenoba: 77993448/ 123rf.com)

Recent onderzoek heeft een verband gebracht tussen enerzijds hoge niveaus van synthetisch foliumzuur en anderzijds het ontstaan van bepaalde ziekten. Om die reden geven sommige mensen de voorkeur aan vitamine B11 uit natuurlijke bronnen. In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen folaat en foliumzuur:

Folaat Foliumzuur
Oorsprong Natuurlijk (aanwezig in voedsel). Kunstmatig (supplementen en verrijkt voedsel).
Activering Darm en lever. Lever.
Bioaccumulatie (Wat gebeurt er met het overschot?) Er is geen sprake van overmatige of giftige accumulatie. Het overschot hoopt zich op in het bloed. Dat kan giftig zijn.
Giftigheid Er is zijn geen verbanden tussen hoge niveaus en vergiftiging bekend. Het kan de symptomen van een tekort aan vitamine B12 maskeren. Hoge concentraties die niet worden gemetaboliseerd, kunnen giftig zijn.
Biobeschikbaarheid
(absorptiecapaciteit door het organisme)
Variabel: ongeveer 50%. Zeer hoog: 100% (supplementen) en 85% (verrijkte voedingsmiddelen).
Aanbevelingen Dagelijkse inname. Suppletie o.a. tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Wat doet folaat?

Folaat, in Nederland ook bekend als vitamine B11, werkt in combinatie met vitamine B12. Samen dragen ze bij aan de vorming van DNA en celsynthese, waardoor de aanmaak van nieuwe bloedcellen en de vernieuwing van lichaamsweefsels wordt bevorderd. Bij kinderen is dit proces cruciaal voor de groei en ontwikkeling.

Bovendien is bewezen dat folaat bijdraagt aan lagere homocysteïneniveaus in het bloed. Homocysteïne is een aminozuur dat, in het geval van grote hoeveelheden, wordt gerelateerd met hart- en vaatziekten. Folaat kan overtollig homocysteïne omzetten in methionine, een ander, minder gevaarlijk, aminozuur.

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid folaat?

Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Het is daarom belangrijk om dagelijks een voldoende hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen om zo de niveaus van deze vitamine binnen gezonde limieten te houden. In de onderstaande tabel vind je de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine B11. Zoals je ziet is de hoeveelheid afhankelijk van je leeftijd, geslacht en andere factoren zoals zwangerschap:

Leeftijd Dosis (microgram/dag)
Baby’s van 0-6 maanden 65
Baby’s van 7-12 maanden 80
Kinderen van 1-3 jaar 150
Kinderen van 4-8 jaar 200
Kinderen van 9-13 jaar 300
Tieners van 14 jaar 400
Meisjes en vrouwen ouder dan 14 jaar 400
Zwangere vrouwen of vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden 600-800
Vrouwen die borstvoeding geven 500

Om de ontwikkeling van een foetus goed te laten verlopen, raden experts zwangere vrouwen aan om de folaatdosis te verhogen. Moeders kunnen daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij hun kind verkleinen. De verhoogde aanbevolen dagelijkse dosis B11 kan worden bereikt via een dieet dat rijk is aan foliumzuur, hoewel het over het algemeen de voorkeur verdient om een supplement aan het voedingspatroon toe te voegen.

Hoe ontstaat een tekort aan folaat?

Een tekort aan vitamine B11 kan optreden als je niet voldoende foliumzuur binnenkrijgt door bijvoorbeeld langdurig te vasten of een onjuist dieet te volgen, als er problemen zijn met de opname zoals in het geval van de ziekte van Crohn en coeliakie, als de nodige inname van foliumzuur hoger is dan normaal zoals in het geval van zwangerschap en borstvoeding, of als er een verlies van deze vitamine is door bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde medicijnen.

Er bestaat bovendien een hypothese die een verband legt tussen het verlies van foliumzuur en het overmatig gebruik van zonnebanken. Er is aangetoond dat ultraviolet licht vitamine B11 afbreekt en inactiveert. Vermoedelijk verlaagt het willekeurige gebruik van UV-apparaten op de huid daarom de foliumzuurspiegel in het bloed.

Een onderzoek uit 2014 van de Universiteit van Queensland (Australië) wijst uit dat als jonge vrouwen na inname van foliumzuur worden blootgesteld aan de UV-straling van de zon, de uiteindelijke effectiviteit van het supplement vermindert.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan folaat?

Een chronisch tekort aan foliumzuur is erg zeldzaam in onze samenleving. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat veel van de bewerkte voedingsmiddelen zoals granen, koekjes en gebak, verrijkt zijn met foliumzuur. Toch zijn er bepaalde bevolkingsgroepen die een extra grote risico lopen op een tekort. Een tekort aan folaat kan tot de volgende ongewenste symptomen leiden:

 • Defecten van de neurale buis van de foetus: Het gebrek aan foliumzuur wordt in verband gebracht met een toename van foetale misvormingen zoals spina bifida (veranderingen in de vorming van het ruggenmerg) en anencefalie (afwezigheid van de hersenen of schedel).
 • Huid- en haarveranderingen: Een tekort aan folaat kan gepaard gaan met een droge huid. Het is ook mogelijk dat er veranderingen in de haarkleur optreden, meestal in de vorm van voortijdig grijs haar.
 • Bloedarmoede: Bloedarmoede wordt gedefinieerd als een afname van het normale aantal rode bloedcellen, wat een negatief effect heeft op het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamsweefsels. Dit soort bloedarmoede is het megaloblastische type (vergrote rode bloedcellen) en kan worden verward met bloedarmoede die wordt veroorzaakt door een vitamine B12-tekort.
 • Neurologische en psychiatrische aandoeningen: Als de bloedarmoede gedurende een lange periode wordt gehandhaafd, verschijnen er geheugenproblemen, slapeloosheid, slaperigheid overdag, gevoeligheid, evenwicht, depressie en zelfs dementie.

Het begin van bloedarmoede en neuropsychiatrische aandoeningen ontwikkelt langzaam en kan lang onopgemerkt blijven bij volwassenen. Een gezond persoon heeft een voorraad van folaten in zijn of haar lichaam. Als je aan een tekort lijdt, bijvoorbeeld als gevolg van ondervoeding of ziekte, duurt het ongeveer 4 maanden voordat de effecten van folaatdeprivatie optreden.

Een andere vorm van B11-tekort is het acute tekort. In dit geval ontstaat er een verlies van foliumzuur als gevolg van het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals metrotexaat (antitumormiddel). Je krijgt dan last van symptomen als dermatitis, diarree en zweren in de mond en tong. Als je een dergelijk medicijn gaat gebruiken, is het daarom van belang dat dit vergezeld gaat met een supplement dat het optreden van de meeste complicaties voorkomt.

sluit omhoog van de mens met eiwitschokfles en kruik

Als je de dosis foliumzuur liever zo klein mogelijk houdt, is het een goed idee om een product in poedervorm te kopen.
(Bron: dolgachov: 54776175/ 123rf.com)

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan folaat?

Plantaardig voedsel, zoals peulvruchten, fruit en groente, zijn rijk aan foliumzuur. Het is echter ook mogelijk om de vitamine te vinden in dierlijk voedsel, zoals kalfslever of vette vis.

Hieronder vind je een tabel met informatie over de belangrijkste bronnen van folaat:

Voedingsmiddel Dosis folaat (mcg) per portie % van de aanbevolen hoeveelheid
Linzen 358 90
Kikkererwten 282 71
Spinazie 263 65
Asperges 262 65
Kalfslever 212 52
Snijbiet 177 44
Papaja 115 29
Avocado 110 28
Pinda’s 88 22
Broccoli 84 21
Sinaasappel 40 10
Zalm 14 4

Vergeet echter niet dat als je voedsel kookt, een deel van de folaat in deze voedingsmiddelen verdwijnt, waardoor de voedingswaarde vermindert. Ook het stomen van voedsel en het gebruik van de magnetron bevorderen het verlies van foliumzuur. Als je het maximale uit je voeding wilt halen en de inname van vitamine B11 wilt verhogen, raden we je aan om de hoeveelheid rauwe groenten en fruit in je voedingspatroon te verhogen.

Helaas zijn deze tips niet geschikt voor zwangere vrouwen. Over het algemeen worden zwangere vrouwen geadviseerd om goed doorgekookt voedsel te eten om zo infecties te voorkomen die schadelijk kunnen zijn voor de foetus. In dit geval zal het gebruik van een foliumzuursupplement dus gunstiger zijn.

Voor wie is het gebruik van een foliumzuursupplement aan te raden?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die aan de inname van folaten middels voeding niet voldoende hebben om voldoende van het vitamine binnen te krijgen. In dat geval zal het gebruik van een foliumzuursupplement helpen om tekorten te voorkomen.

De volgende bevolkingsgroepen hebben baat bij het gebruik van een supplement:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: Tijdens de zwangerschap krijgt het lichaam een grotere behoefte aan foliumzuur. Het gebruik van een foliumzuursupplement maakt het mogelijk om alsnog aan de dagelijkse aanbevelingen te voldoen.
 • Mensen ouder dan 65 jaar: Het gebrek aan folaten kan zich bij ouderen manifesteren met geheugen- en zichtstoornissen. Het gebruik van een supplement kan deze symptomen op afstand houden.
 • Pasgeboren kinderen (vooral premature baby’s): Als de foliumzuurniveaus van de moeder onvoldoende waren, heeft de pasgeborene een extra voorraad foliumzuur nodig om problemen met de groei en ontwikkeling te voorkomen.
 • Mensen die last hebben van intestinale malabsorptie: Sommige ziekten, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa, veroorzaken problemen bij de opname van voedingsstoffen. Dit geldt dus ook voor de opname van foliumzuur. Het gebruik van een supplement helpt het gebrek aan deze vitamine te voorkomen.
 • Mensen met alcoholproblemen: Hoewel is bewezen dat een matige bierconsumptie bijdraagt ​​aan het verhogen van de foliumzuurspiegel, zal een overmatige inname van hoogwaardige alcohol, zoals whisky of gin, het tegenovergestelde effect hebben. In deze gevallen is het aan te raden om een ​​foliumzuursupplement te gebruiken.
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken: Er zijn medicijnen (antitumor, anti-epileptica, antimalariamiddelen, antirheumatisch, anticonceptiemiddelen, diureticum en sommige antibiotica) met een ‘anti-folate’ activiteit die de voorraad van foliumzuur in het lichaam verminderen. De inname van een supplement kan een tekort aan foliumzuur voorkomen.
 • Mensen met stofwisselingziekten: Er bestaan genetische stoornissen waarbij het vermogen om foliumzuur te absorberen, te activeren of op te slaan gedeeltelijk of volledig afneemt. In deze gevallen zal de inname van een supplement essentieel zijn om het ontstaan ​​van ongewenste symptomen te voorkomen.
 • Mensen met hart- en vaatziekten: Adequate vitamine B11-niveaus dragen bij aan lagere hoeveelheid circulerend homocysteïne in bloed. Op deze manier neemt de kans op nadelige gebeurtenissen af. Het gebruik van een foliumzuursupplement helpt om het vitamine B11-niveau stabiel te houden.
 • Mensen met vitiligo en psoriasis: Diverse klinische onderzoeken tonen aan dat een extra bijdrage van foliumzuur de symptomen van deze huidziekten verzacht.

Er zijn echter nog meer groepen die baat kunnen hebben bij de voordelen van foliumzuur. De voedingsstof wordt bijvoorbeeld ook aanbevolen voor mensen die de textuur en groeisnelheid van hun haar willen verbeteren. Klinische studies hebben echter het nut van foliumzuur voor deze gevallen nog niet bewezen. Tot nu toe werd er weinig of geen verbetering waargenomen.

Op dit moment wordt de rol van foliumzuur ook voor de behandeling van depressie onderzocht. Een studie toont aan dat de toediening van foliumzuur voordelen toont bij 20% van de patiënten die gelijktijdig werden behandeld met antidepressiva. Helaas is er meer onderzoek nodig voordat deze veelbelovende hypothese kan worden bevestigd.

Voedzame verschillende ingrediënten die vitamine B9, natuurlijke mineralen en foliumzuur bevatten, gezond voedingsconcept

Je vindt foliumzuur in verschillende voedingsmiddelen. Het zit vooral in bladgroente, zoals spinazie, boerenkool, rucola en sla.
(Bron: ratmaner: 105448070/ 123rf.com)

Wat doet foliumzuur bij zwangerschap?

Een neuralebuisdefect is een aangeboren afwijking van de neurale buis. Uit de neurale buis ontstaan het ruggenmerg en de hersenen van het ongeboren kind. Tijdens de zwangerschap groeit de neurale buis dicht. Als daarbij iets mis gaat, ontstaat er een neuralebuisdefect. Van elke 700 tot 1000 kinderen die in Nederland geboren worden, heeft er 1 een open rug of een open schedel. De kans hierop, wordt 2 keer zo klein als je dagelijks 0,5 mg foliumzuur slikt.

De introductie van foliumzuur als supplement tijdens de zwangerschap heeft het ontstaan van neurale buisdefecten verminderd met een percentage tussen de 50% en 70%. Deze gegevens zijn afkomstig van betrouwbare en erkende studies, zoals de klinische proef van de Medical Research Council van het Verenigd Koninkrijk.

bloedonderzoek over een ziekte

Het is belangrijk om bekend te zijn met de symptomen van een tekort aan foliumzuur. Bloedarmoede is er een van.
(Bron: Jarun Ontakrai: 98685168/ 123rf.com)

Tegenwoordig worden vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden aanbevolen dagelijks een supplement van ongeveer 0,4 mg / dag (400 microgram) te nemen. Je kunt het beste een maand vóór de conceptie beginnen en doorgaan tot de twaalfde week van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben mogelijk hogere doses nodig, bijvoorbeeld als ze anti-epileptica gebruiken.

Welke soorten foliumzuursupplementen zijn er?

Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11. Het is een populair supplement. Er zijn echter mensen die deze vorm van vitamine niet kunnen metaboliseren, waardoor de hoeveelheid foliumzuur zich in het bloed ophoopt en het risico op ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker verhoogt.

Mensen die hier last van hebben kunnen voldoende folaten binnen krijgen door L-Methylfolaatsupplementen (5-MTHF) te gebruiken. Deze stof is de actieve vorm van vitamine B11, die alle voordelen van folaten biedt zonder dat het hoeft te worden gemetaboliseerd.

Hieronder vind je een tabel die de 2 soorten supplementen met elkaar vergelijkt:

Foliumzuursupplementen 5-MTHF-supplementen
Moleculaire structuur Kunstmatig. Hetzelfde als de natuurlijke manier.
Biobeschikbaarheid Zeer hoog (100-85%). Een onvoldoende pH-waarde van het maagzuur kan de opname beïnvloeden. Zeer hoog (100-85%). Onafhankelijk van de pH-waarde van het maagzuur.
Activering Levermetabolisme. Niet nodig.
Giftigheid Kan de symptomen van een vitamine B12-tekort maskeren. Hoge concentraties die niet gemetaboliseerd worden kunnen giftig zijn. Maskeert de symptomen van een vitamine B12-tekort niet. Het hoopt zich niet op in rusttoestand.
Bijwerkingen Zeer weinig, mogelijk overgevoeligheidsreacties. Bijvoorbeeld prikkelbaarheid, slapeloosheid, spierpijn, gewrichtspijn, acne, huidirritatie, angst, hartkloppingen, hoofdpijn, migraine.
Veiligheid Zeer veilig bij de aanbevolen dosis. Tot zover bekend veilig. Wordt nog verder onderzocht.
Prijs Betaalbaar (€ 6,- tot € 15,-). Hoog (€ 20,- tot € 40,-).

Foliumzuursupplementen zijn voor bijna iedereen een goedkope en veilige optie. Mensen met stoornissen in de stofwisseling kunnen echter beter hun B11-waarden verhogen met L-Methylfolaat. Als er na gebruik van het supplement bijwerkingen optreden, moet je direct stoppen met het innemen van het supplement en een arts raadplegen.

Wat is de gemiddelde prijs  van foliumzuursupplementen?

De prijs van foliumzuursupplementen is over het algemeen zeer betaalbaar. Meestal ligt de prijs tussen de € 6,- en € 20,-. Zwangere vrouwen kunnen dit product nog goedkoper krijgen, dankzij een medisch recept. Factoren als het prestige van het merk, een hogere dosis dan normaal en de toevoeging van andere stoffen kunnen de uiteindelijke prijs van het product verhogen.

L-Methylfolaatsupplementen zijn vaak moeilijker te vinden. Supplementen met 5-MTHF kunnen ook op medisch voorschrift worden verkregen. De indicaties zijn echter veel strenger, aangezien het bedoeld is voor mensen met metabole tekorten die niet kunnen profiteren van ‘gewoon’ foliumzuur. De prijs als vrij verkrijgbaar supplement is daarom hoger, meestal tussen de € 20,- en € 40,-.

Nienke van TrommelJournaliste voor de digitale NRC krant
“Tachtig procent van de vruchtbare vrouwen weet dat het slikken van foliumzuur rondom de bevruchting minder kans geeft op een kind met een open ruggetje.”

Hoe neem je een foliumzuursupplement?

De inname van een foliumzuursupplement is heel eenvoudig. Het is voldoende om eenmaal per dag één tablet met de aanbevolen dosis (tussen de 250 en 400 mcg) in te nemen. Bij voorkeur gebeurt dit vóór het ontbijt. Sommige mensen kunnen last krijgen van maagklachten na inname van de tabletten. In dat geval wordt het aanbevolen om het supplement tegelijkertijd met een maaltijd in te nemen.

De inname van foliumzuur- en 5-MTHF-supplementen zijn bedoeld voor een tijdelijke periode van ongeveer 4 maanden. Een uitzondering vormen vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Er zijn deskundigen die hen aanbevelen om dagelijks kleine hoeveelheden van het vitamine in te nemen, om de gezondheid van een toekomstig embryo te verzekeren als je per ongeluk zwanger raakt.

mooie jonge brunette vrouw met vitiligo-ziekte

Vitiligo is een ziekte die veranderingen in huidpigmentatie veroorzaakt. Een foliumzuursupplement kan bijdragen aan het verzachten van de symptomen.
(Bron: Andrii Afanasiev: 75815057/ 123rf.com)

Welke bijwerkingen kan foliumzuur veroorzaken?

De inname van foliumzuursupplementen wordt door experts als veilig beschouwd. Toch zijn er in enkele gevallen bijwerkingen bekend, zoals misselijkheid, maagpijn en ander ongemak dat optreedt na het innemen van het supplement. Voor mensen die hier last van krijgen wordt het aanbevolen om het supplement samen met voedsel of net voor het slapen in te nemen.

Tegelijkertijd zijn er onderzoeken die een toename van de kans op kanker en hart- en vaatziekten aantonen, bij mensen die gedurende een lange tijd zeer hoge hoeveelheden (meer dan 1000 mcg) foliumzuur innamen. Dit is de reden waarom experts aanbevelen de maximale aanbevolen dosis van 1 mg nooit te overschrijden.

Ten slotte zijn er ook bijwerkingen bekend bij het nemen van 5-MTHF, zoals onder andere prikkelbaarheid, slapeloosheid, lichaamspijnen, huidirritatie, angstgevoelens en hoofdpijn. Deze effecten beïnvloeden echter niet alle individuen. Er zijn helaas nog geen indicatoren om van tevoren in te schatten of iemand vatbaar is voor deze symptomen.

In de meeste gevallen verdwijnt misselijkheid dat ontstaat bij het nemen van een foliumzuursupplement binnen enkele weken.

Welke contra-indicaties hebben foliumzuursupplementen?

Voor mensen met overgevoeligheid voor foliumzuur wordt het gebruik van foliumzuursupplementen afgeraden. Dit komt echter niet zoveel voor. Het gebruik van de supplementen wordt tevens afgeraden voor personen met defecten in het folaatmetabolisme en veranderingen in het MTHFR-gen. Voor hen wordt het gebruik van L-Methylfolaatsupplementen aanbevolen.

Een andere belangrijke contra-indicatie voor het gebruik van dit product is de aanwezigheid van een gelijktijdig vitamine B12-tekort. In dit geval kan het gebruik van foliumzuur de symptomen van dit eerste vitaminetekort maskeren, waardoor de behandeling ervan moeilijker wordt en het risico op meer ernstige complicaties toeneemt.

Mariana CamarenaVoedingsdeskundige
“Vitamine B12 en B11 (foliumzuur) zijn essentieel voor goede mentale prestaties.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kiezen van een vitamine B11-supplement kan soms lastig zijn. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar. Misschien twijfel je tussen een foliumzuursupplement en een 5-MTHF-supplement? Of weet je niet of je moet kiezen voor een supplement dat, naast vitamine B11, ook jodium en ijzer bevat? Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste aankoopcriteria, die je helpen het product te vinden dat het beste bij je past:

Interactie met medicijnen

De geneesmiddelinteracties van foliumzuur zijn gering. Meestal zal de combinatie met een bepaald medicijn de effectiviteit van het supplement niet verminderen. Als je een van de volgende medicijnen gebruikt, raden we je aan om van tevoren met een arts te bespreken of foliumzuur het juiste supplement voor jou is:

 • Anticonvulsiva: geneesmiddelen om epilepsie te behandelen
 • Methotrexaat
 • Geneesmiddelen voor de behandeling van malaria

Tabletten van vitamine B-complex, vitamine C, magnesium, zink, minera

Foliumzuurtabletten zijn gemakkelijk toegankelijk voor het publiek. Je kunt ze bij elke drogisterij in de buurt vinden. 
(Bron: Siamphotos: 103700457/ 123rf.com)

Aanwezigheid van 5-MTHF

Afhankelijk van je fysieke geschiedenis en of je bijvoorbeeld anti-epileptica hebt gebruikt, of aan genetische stoornissen of malabsortieve ziekten hebt geleden, kan het beter zijn om een 5-MTHF-supplement te gebruiken, in plaats van een foliumzuursupplement. De actieve vorm van vitamine B11 biedt alle voordelen van foliumzuur en hoeft niet te worden gemetaboliseerd.

Veganistisch of vegetarisch dieet

Ook voor veganisten en vegetariërs zijn er voldoende opties om foliumzuursupplementen te gebruiken. Als je een artikel zonder dierlijke producten wilt gebruiken, moet je naar een supplement zoeken dat een bedeklaagje van plantaardige oorsprong heeft. Dit weet je door naar het veganistische kwaliteitszegel op de producten te zoeken.

Vriendelijk veganistisch eten pictogram stempel ontwerp. Vector illustratie.

Foliumzuursupplementen die geschikt zijn voor veganisten hebben een opvallende veganisten-stempel, waardoor je ze gemakkelijk herkent.
(Bron: themoderncanvas: 57067475/ 123rf.com)

Aanbevolen hoeveelheid

In de onderstaande tabel vind je de aanbevolen dosis voor elke bevolkingsgroep. Deze tabel is gevormd op basis van de meningen van de belangrijkste experts. Onthoud echter dat de optimale dosis foliumzuur van persoon tot persoon kan variëren en daarom individueel aan jouw lichaam moet worden aangepast. Een voedingsdeskundige kan je daar bij helpen.

Bevolkingsgroep Aanbevolen hoeveelheid
Mensen met een tekort aan folaten 250 mcg – 1000 mcg
Zwangere vrouwen, voor preventie van neurale buisdefecten bij de foetus 400 mcg
Vrouwen die borstvoeding geven 250 mcg – 400 mcg
Mensen met verhoogde homocysteïne niveaus 200 mcg – 15000 mcg*
Mensen met depressieve symptomen 250 mcg – 500 mcg
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie 2500 mcg*
Mensen met vitiligo 5000 mcg*

*Hoge doses foliumzuur vereisen toezicht door een deskundige.

Toedieningsvorm

Foliumzuursupplementen kun je het meest in de vorm van capsules en tabletten vinden. Aangeraden wordt om het supplement elke dag op hetzelfde tijdstip met water in te nemen. Je kunt foliumzuur- en 5-MTHF-supplementen ook in poedervorm vinden. Deze toedieningsvorm is veel minder populair en is meestal bedoeld voor bodybuilding-fans.

Foliumzuursupplementen die worden aanbevolen aan zwangere vrouwen zijn te vinden onder de ‘prenatale vitamines’, die meestal, naast vitamine B11, stoffen als ijzer, B12 en jodium en bevatten. Als je zwanger bent of van plan bent om een zwangerschap te beginnen, raden we je aan om van te voren met een arts of verloskundige te bespreken welk type supplement het meest geschikt is voor jou.

Eva Bermejo-SánchezGebiedscoördinator van het Institute of Rare Diseases Carlos III gezondheidsinstituuten in Madrid
“Er zijn veel manieren om aangeboren afwijkingen te voorkomen. Belangrijk: plan je zwangerschap, laat je vaccineren, neem een foliumzuursupplement voordat je zwanger wordt en vermijd alcohol, tabak en drugs.”

Prijs-kwaliteitverhouding

Foliumzuursupplementen zijn ongetwijfeld veel goedkoper dan 5-MTHF-supplementen. We raden aan om een voordeelverpakking te kopen, die een voldoende hoeveelheid van het product bevat voor een voorraad van 3 of 4 maanden. Vitamine B11-poeder is duurder, maar biedt je een betere dosisaanpassing.

Samenvatting

Foliumzuur, oftewel vitamine B11, is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen. Het is een populair supplement dat helpt bij de gezondheid van zwangere vrouwen en hun kinderen. Als prenataal supplement vermindert het de kans op een misvormde neurale buis en zorgt het voor de geboorte van gezonde en sterke baby’s. Ook mensen die niet zwanger zijn kunnen echter baat hebben bij deze vitamine.

We hopen dat onze shopgids je heeft geholpen om meer van deze voedingsstof te begrijpen. Foliumzuur, gebruikt in de aanbevolen doses, is een veilig en uiterst nuttig supplement. Als je het combineert met een gezond voedingspatroon en een actieve levensstijl, zul je optimaal van alle voordelen profiteren.

Vond je onze shopgids over foliumzuur leuk? Deel het dan op social media met je vrienden en familie of laat hieronder je reactie achter!

(Bron van de header afbeelding: Yemelyanov: 47531853/ 123rf.com)

Referenties (22)

1. Donnelly JG. Folic acid. Crit Rev Clin Lab Sci [Internet]. 2001 Jun;38(3):183–223.
Bron

2. Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu Y-H. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol [Internet]. 2011;4(2):52–9.
Bron

3. Field MS, Stover PJ. Safety of folic acid. Ann N Y Acad Sci. 2018;1414(1):59–71.
Bron

4. Patel KR, Sobczyńska-Malefora A. The adverse effects of an excessive folic acid intake. Eur J Clin Nutr [Internet]. 2017;71(2):159–63.
Bron

5. NIH. Folato — Datos en español [Internet].
Bron

6. Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). Soporte Nutr en el paciente oncológico [Internet]. 2002;317–22.
Bron

7. Obstetricia SE de G y. Control Prenatal del Embarazo Normal. Prog Obs Ginecol. 2018;61(05):510–27.
Bron

8. Khan KM, Jialal I. Folic Acid (Folate) Deficiency [Internet]. StatPearls. 2018.
Bron

9. USDA Food Composition Databases [Internet].
Bron

10. McKillop DJ, Pentieva K, Daly D, McPartlin JM, Hughes J, Strain JJ, et al. The effect of different cooking methods on folate retention in various foods that are amongst the major contributors to folate intake in the UK diet. Br J Nutr [Internet]. 2002 Dec;88(6):681–8.
Bron

11. Fischer M, Stronati M, Lanari M. Mediterranean diet, folic acid, and neural tube defects. Ital J Pediatr [Internet]. 2017 Aug 17;43(1):74.
Bron

12. Cylwik B, Chrostek L. [Disturbances of folic acid and homocysteine metabolism in alcohol abuse]. Pol Merkur Lekarski [Internet]. 2011 Apr;30(178):295–9.
Bron

13. Lin HL, An QZ, Wang QZ, Liu CX. Folate intake and pancreatic cancer risk: An overall and dose-response meta-analysis. Vol. 127, Public Health. 2013. p. 607–13.
Bron

14. Tsai T-Y, Kuo C-Y, Huang Y-C. Serum homocysteine, folate, and vitamin B12 levels in patients with vitiligo and their potential roles as disease activity biomarkers: A systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol [Internet]. 2019 Mar;80(3):646-654.e5.
Bron

15. Tian T, Yang K-Q, Cui J-G, Zhou L-L, Zhou X-L. Folic Acid Supplementation for Stroke Prevention in Patients With Cardiovascular Disease. Am J Med Sci [Internet]. 2017;354(4):379–87.
Bron

16. Coppen A, Bolander-Gouaille C. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. J Psychopharmacol [Internet]. 2005 Jan;19(1):59–65.
Bron

17. Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group. Lancet (London, England) [Internet]. 1991 Jul 20;338(8760):131–7.
Bron

18. Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica [Internet]. 2014 May;44(5):480–8.
Bron

19. Dean L. Methylenetetrahydrofolate Reductase Deficiency [Internet]. Medical Genetics Summaries. 2012.
Bron

20. Tafuri L, J Servy E, J R Menezo Y. The hazards of excessive folic acid intake in MTHFR gene mutation carriers: An obstetric and gynecological perspective. Clin Obstet Gynecol Reprod Med. 2018;4(2).
Bron

21. Mahmood L. The metabolic processes of folic acid and Vitamin B12 deficiency. J Heal Res Rev. 2014;1(1):5.
Bron

22. Fenech M. Folate (vitamin B9) and vitamin B12 and their function in the maintenance of nuclear and mitochondrial genome integrity. Mutat Res [Internet]. 2012 May 1;733(1–2):21–33.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Donnelly JG. Folic acid. Crit Rev Clin Lab Sci [Internet]. 2001 Jun;38(3):183–223.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Greenberg JA, Bell SJ, Guan Y, Yu Y-H. Folic Acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol [Internet]. 2011;4(2):52–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Field MS, Stover PJ. Safety of folic acid. Ann N Y Acad Sci. 2018;1414(1):59–71.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Patel KR, Sobczyńska-Malefora A. The adverse effects of an excessive folic acid intake. Eur J Clin Nutr [Internet]. 2017;71(2):159–63.
Ga naar bron
Officiële database
NIH. Folato — Datos en español [Internet].
Ga naar bron
Oficieel document
Gómez C, Sastre A. Tabla de recomendaciones (normativas y recomendaciones nutricionales SEOM). Soporte Nutr en el paciente oncológico [Internet]. 2002;317–22.
Ga naar bron
Oficieel document
Obstetricia SE de G y. Control Prenatal del Embarazo Normal. Prog Obs Ginecol. 2018;61(05):510–27.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Khan KM, Jialal I. Folic Acid (Folate) Deficiency [Internet]. StatPearls. 2018.
Ga naar bron
Officiële database
USDA Food Composition Databases [Internet].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
McKillop DJ, Pentieva K, Daly D, McPartlin JM, Hughes J, Strain JJ, et al. The effect of different cooking methods on folate retention in various foods that are amongst the major contributors to folate intake in the UK diet. Br J Nutr [Internet]. 2002 Dec;88(6):681–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Fischer M, Stronati M, Lanari M. Mediterranean diet, folic acid, and neural tube defects. Ital J Pediatr [Internet]. 2017 Aug 17;43(1):74.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cylwik B, Chrostek L. [Disturbances of folic acid and homocysteine metabolism in alcohol abuse]. Pol Merkur Lekarski [Internet]. 2011 Apr;30(178):295–9.
Ga naar bron
Meta-analyse
Lin HL, An QZ, Wang QZ, Liu CX. Folate intake and pancreatic cancer risk: An overall and dose-response meta-analysis. Vol. 127, Public Health. 2013. p. 607–13.
Ga naar bron
Informatief artikel
Tsai T-Y, Kuo C-Y, Huang Y-C. Serum homocysteine, folate, and vitamin B12 levels in patients with vitiligo and their potential roles as disease activity biomarkers: A systematic review and meta-analysis. J Am Acad Dermatol [Internet]. 2019 Mar;80(3):646-654.e5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tian T, Yang K-Q, Cui J-G, Zhou L-L, Zhou X-L. Folic Acid Supplementation for Stroke Prevention in Patients With Cardiovascular Disease. Am J Med Sci [Internet]. 2017;354(4):379–87.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Coppen A, Bolander-Gouaille C. Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. J Psychopharmacol [Internet]. 2005 Jan;19(1):59–65.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group. Lancet (London, England) [Internet]. 1991 Jul 20;338(8760):131–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing. Xenobiotica [Internet]. 2014 May;44(5):480–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dean L. Methylenetetrahydrofolate Reductase Deficiency [Internet]. Medical Genetics Summaries. 2012.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tafuri L, J Servy E, J R Menezo Y. The hazards of excessive folic acid intake in MTHFR gene mutation carriers: An obstetric and gynecological perspective. Clin Obstet Gynecol Reprod Med. 2018;4(2).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mahmood L. The metabolic processes of folic acid and Vitamin B12 deficiency. J Heal Res Rev. 2014;1(1):5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Fenech M. Folate (vitamin B9) and vitamin B12 and their function in the maintenance of nuclear and mitochondrial genome integrity. Mutat Res [Internet]. 2012 May 1;733(1–2):21–33.
Ga naar bron
Recensies