Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Zwangerschap is een heel opwindende en tegelijk vermoeiende tijd. Het lichaam wordt erg belast en moet voldoende vitamines krijgen voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Een van deze vitamines is foliumzuur.

Het innemen van foliumzuur tijdens de zwangerschap is erg belangrijk omdat een tekort kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen van het embryo. In dit artikel leggen we uit wat foliumzuur is, waar je lichaam het voor nodig heeft, waar je het kunt krijgen en wat je nog meer moet weten.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen folaat en foliumzuur. Foliumzuur wordt synthetisch aangemaakt en wordt meestal via supplementen aan het lichaam toegediend. Om de biologische beschikbaarheid aan te tonen is er de eenheid foliumzuurequivalent.
  • Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan leiden tot misvormingen in de hersenen of het ruggenmerg van het embryo.
  • Al vóór de zwangerschap en tijdens het eerste trimester moet je via supplementen 400 µg foliumzuur extra innemen om dit risico te voorkomen.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap: Wat je moet weten

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van foliumzuur tijdens de zwangerschap en je op de hoogte te brengen van de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Nadat je je vertrouwd gemaakt hebt met de gids, weet je alles wat je moet weten over foliumzuur.

Wat is foliumzuur en waarom heeft het lichaam het nodig?

Allereerst moet je weten dat foliumzuur alleen de synthetisch geproduceerde versie van de vitamine foliumzuur is. (1)

Folaten zijn wateroplosbare vitamines die betrokken zijn bij verschillende stofwisselingsprocessen en daarom in voldoende hoeveelheden moeten worden geconsumeerd. In het gewone gebruik worden folaten en foliumzuur echter gecombineerd onder de term foliumzuur.

Het lichaam neemt foliumzuur en folaatverbindingen uit voedsel verschillend op en zet ze om in “tetrahydrofolaat”. (2)

Ze reageren ook anders op zuurstof, hitte of licht, en daarom zijn folaten uit voedsel voor het lichaam moeilijker te gebruiken dan foliumzuur. Daarom wordt het gehalte van beide gegeven in zogenaamde “foliumzuur equivalenten”. (2)

Foliumzuur equivalent Verhouding
1 microgram 1 microgram Voedingsfoliumzuur
1 microgram 0,5 microgram Foliumzuur (op een lege maag)
1 microgram 0,6 microgram Foliumzuur (in combinatie met andere voedingsmiddelen)

De tetrahydrofolaten zijn dragers van molecuulstructuren met één koolstofatoom, zodat ze belangrijk zijn voor allerlei stofwisselingsprocessen. Daartoe behoren bijvoorbeeld de celdelings- en groeiprocessen, en de vorming van witte en rode bloedcellen. (3) Daarom is foliumzuur zo belangrijk tijdens de zwangerschap.

Wat gebeurt er bij een tekort aan foliumzuur?

Bij een onvoldoende aanvoer van foliumzuur of foliumzuur worden de celdeling en groeiprocessen verstoord. Deze zijn echter immens belangrijk, vooral in de eerste vier weken van de zwangerschap.

Folsäure während der Schwangerschaft-1

Om ervoor te zorgen dat de baby gezond geboren wordt, zijn er een paar dingen waar je tijdens de zwangerschap op moet letten.
(Image source: Peter Oslanec / unsplash)

Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot bloedarmoede bij de moeder. Een onvoldoende toevoer van foliumzuur is ook heel ernstig voor het embryo. Er is een verhoogd risico op het ontstaan van neurale oorafwijkingen.

Het neurale oor is min of meer het voorstadium van het ruggenmerg en de hersenen, en sluit in de loop van de vierde week van de zwangerschap. Bij een tekort aan foliumzuur bestaat het risico dat dit proces gebrekkig of helemaal verstoord verloopt. (4)

Dit kan leiden tot misvormingen die, in het ergste geval, zelfs het voortbestaan van het embryo in gevaar kunnen brengen. De meest voorkomende vorm van deze misvormingen is spina bifida (open rug). (5)

Kan er een teveel aan foliumzuur zijn?

In principe moet je hier weer onderscheid maken tussen foliumzuur en foliumzuur, want een teveel aan folaten kan door de nieren afgebroken worden en dus kan een overdosis niet optreden.

Om te voorkomen dat de waarden bij de bloedafname vervalst worden, moet je 12 uur voor het bezoek aan de dokter niet eten.

Met foliumzuur, daarentegen, is voorzichtigheid geboden. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid stelt een tolerantiegrens vast voor de totale dagelijkse inname van foliumzuur. Voor volwassenen is dit ongeveer 1000 µg per dag, wat ongeveer 700 µg meer is dan de hoeveelheid die geconsumeerd zou moeten worden.

Deze tolerantiegrens is vastgesteld op 200 µg voor kinderen en 800 µg voor adolescenten. Het is altijd het beste om je foliumzuurgehalte door een arts te laten controleren met behulp van bloedonderzoek om een duidelijk resultaat te krijgen. (6)

De bijwerkingen die kunnen optreden bij een langdurig teveel aan foliumzuur zijn slapeloosheid, nervositeit, stoornissen van het maag-darmkanaal en, in zeldzame gevallen, allergische reacties.

In het ergste geval kan te veel foliumzuur de werking verminderen van medicijnen die tegen epilepsie ingenomen moeten worden. De bijwerkingen zouden weer moeten afnemen door minder foliumzuur in te nemen. (7)

Hoe moet foliumzuur tijdens de zwangerschap gedoseerd worden?

De natuurlijke foliumzuurbehoefte wordt in principe gedekt door de normale voeding en vereist geen preparaten of supplementen. Bij zwangerschap ligt de referentiewaarde voor de dagelijkse inname echter hoger en moet ook gediend worden vanwege de ernstige gevolgen.

Als je een kind wilt krijgen, moet je proberen de verhoogde dosis foliumzuur ten minste vier weken voor de conceptie in te nemen. Hier geven we je een overzicht van wanneer je als zwangere vrouw moet beginnen met het innemen van foliumzuur equivalenten. (10)

Status aanbevolen waarde van foliumzuur equivalenten
Vóór potentiële zwangerschap 300 µg foliumzuur equivalenten per dag
Zwangere vrouwen, 1e trimester 550 µg foliumzuur equivalenten per dag
Zwangere vrouwen, vanaf het 2e trimester 550 µg foliumzuur equivalenten per dag. Trimester
Borstvoeding 450 µg foliumzuurequivalenten per dag

Je kunt deze waarden als leidraad gebruiken en moet proberen ze vooral binnen te krijgen via natuurlijk foliumzuurrijke voeding.

Verder moet vóór de zwangerschap en in het eerste trimester dagelijks tot 400 µg foliumzuur via supplementen worden ingenomen om neurale oorafwijkingen te voorkomen. (2)

Welke voedingsmiddelen leveren foliumzuur?

Omdat foliumzuur de synthetisch gemaakte versie van de vitamine folaat is, zijn er geen voedingsmiddelen die van nature foliumzuur bevatten. De naam folaat is afgeleid van de Latijnse term “folium”, wat “het blad” betekent, omdat de vitamine voor het eerst ontdekt werd in groene bladgroenten. (1)

In het volgende willen we je een kort overzicht geven van wat een bijzonder hoog en een bijzonder laag foliumzuurgehalte heeft in de voedselcategorieën. (8) Zo kun je je dieet aanpassen.

  • Graanproducten: Granenzemelen zijn bijzonder rijk aan foliumzuur met 195 µg per 100 gram, en knäckebröd heeft ook een waarde van 88 µg per 100 gram. Volkorenbrood en witbrood doen het minder goed, met slechts 14 µg per 100 gram.
  • Peulvruchten: In deze categorie vind je veel producten die foliumzuur bevatten. Vooral Limabonen hebben een extreem hoog foliumzuurgehalte van 360 µg per 100 gram. Erwten bieden veel minder, maar behoren nog steeds tot de voedingsmiddelen die over het geheel genomen het rijkst zijn aan foliumzuur met 151 µg per 100 gram.
  • Groenten: Tot deze categorie behoren ook de voedingsmiddelen met het hoogste gehalte aan foliumzuur. Groene en spruitjes hebben elk meer dan 180 µg per 100 gram. Aardappelen, daarentegen, bieden helaas maar 20 µg per 100 gram.
  • Fruit: Vooral tijdens de zwangerschap moet je naar fruit grijpen als je een zoetekauw hebt, want aardbeien hebben een hele 65 µg per 100 gram. Pruimen zijn het zwakste voedsel in deze categorie en bieden nauwelijks 2 µg per 100 gram.
  • Vlees: Deze categorie biedt weinig vermeldenswaardigs, maar vooral varkenslever en leverpaté kunnen schitteren met een hoog foliumzuurgehalte. Varkenslever biedt 136 µg per 100 gram en leverpaté 60 µg per 100 gram.
  • Andere dierlijke producten: Een ontbijtei kan helpen de referentiewaarde te bereiken, want ei levert 67 µg per 100 gram. Kaas heeft ook een hoger gehalte aan foliumzuur. Volle melk en karnemelk, daarentegen, hebben slechts 6 µg per 100 gram.

Als je een dieet nastreeft dat van nature rijk is aan foliumzuur, moet je je dus vooral richten op peulvruchten. Groene bladgroenten zoals broccoli, veldsla of kool moeten ook een vast onderdeel van het dieet zijn.

Welke alternatieve bronnen zijn er voor foliumzuur?

Het is aan te bevelen om dagelijks 400 µg foliumzuur via supplementen in te nemen, zelfs vóór de zwangerschap en tijdens het eerste trimester. (9) Dit is vooral om de vorming van neurale oorafwijkingen in het embryo te voorkomen.

Suppletie moet altijd besproken worden tijdens de prenatale zorg.

Allereerst is het het beste je arts te raadplegen als je supplementen wilt gebruiken, vooral tijdens de zwangerschap. Anders zijn supplementen vaak verkrijgbaar in apotheken of zelfs drogisterijen.

Foliumzuur kun je innemen in tablet- en capsulevorm en wordt meestal verkocht voor ongeveer 10 euro. Veel foliumzuurpreparaten zijn zelfs veganistisch.

Er zijn vaak tabletten of capsules die verschillende belangrijke stoffen leveren die je lichaam tijdens de zwangerschap nodig heeft, zoals jodium of ijzer.

Waar moet ik op letten bij het innemen van foliumzuur?

We willen nog eens samenvatten waar je rekening mee moet houden als je foliumzuur inneemt, zodat er geen vragen onbeantwoord blijven. Daartoe moeten we er nogmaals aan herinneren dat foliumzuur synthetisch geproduceerd folaat is. (11)

Maar omdat het lichaam beide ongeveer even goed kan verwerken, is er helemaal geen probleem met het ondersteunen van de dagelijkse inname van foliumzuur met supplementen. (11)

Folsäure während der Schwangerschaft-2

Foliumzuur is verantwoordelijk voor belangrijke processen in het lichaam. Een voldoende inname kan vermoeidheid en depressie voorkomen.
(Image source: Suhyeon Choi / unsplash)

Een dieet dat via het natuurlijke foliumzuurgehalte in de foliumzuurbehoefte voorziet, zou natuurlijk gunstig zijn. Er zijn voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan folaten. Maar een evenwichtige voeding is ook belangrijk en het lichaam heeft ook andere stoffen nodig.

Vlees, bijvoorbeeld, bevat niet veel natuurlijke folaten, maar het voorziet het lichaam wel van andere belangrijke vitamines. Je mag dit niet vergeten en moet steeds proberen alle voedingsstoffen in de gaten te houden.

Conclusie

Foliumzuur is heel belangrijk voor het lichaam en de gezonde ontwikkeling van het embryo. Met een evenwichtige voeding en een blik op foliumzuurrijke voedingsmiddelen, kun je gemakkelijk aan je dagelijkse behoefte aan foliumzuur komen. Vanwege de risico’s die aan een tekort aan foliumzuur verbonden zijn, moeten aanstaande moeders leren over een foliumzuurrijk dieet voordat ze zwanger worden.

Foliumzuurrijke voedingsmiddelen zijn vooral groenbladige groenten en kool. Zemelen en peulvruchten leveren ook veel natuurlijk foliumzuur. Te veel foliumzuur kan ook een negatief effect hebben op het lichaam. Als je bang bent dat je een tekort of een teveel aan foliumzuur hebt, moet je dringend een arts raadplegen.

Beeldbron: Сшицьк/ 123rf

Referenties (11)

1. Das Bundesinstitut für Risikobewertung erklärt was Folsäure und Folate sind und viel wissenswertes dazu.
Bron

2. Die deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. gibt eine Übersicht über die Wirkung von Folsäure.
Bron

3. Es werden die chemischen und biologischen Wirkungen von Tetrahydrofolsäure erklärt.
Bron

4. Wissenschaftler untersuchten die Risiken von Folsäure-Mangel.
Bron

5. In Quebec untersuchte man die Wirkung von Folsäure-Mangel auf Embryos und Neugeborene.
Bron

6. Die European Food Safety Authority gibt Empfehlungen zur Aufnahmemenge von Folsäure.
Bron

7. Ärzte beschreiben ausführlich die Auswirkungen von Folsäure-Mangel und -Überschuss.
Bron

8. Eine Übersicht über den Folsäure-Gehalt in Lebensmitteln.
Bron

9. Es wurde erforscht, ob Supplements in der Schwangerschaft nötig sind, dabei wurde herausgefunden, dass Folsäure-Supplements sehr wichtig sind.
Bron

10. Die Empfehlungen der Wold Health Organization für die tägliche Dosis von Folsäure zusammengefasst.
Bron

11. Die Auswirkung von Supplements auf stillende Frauen und das Baby.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Fachzeitschrift
Das Bundesinstitut für Risikobewertung erklärt was Folsäure und Folate sind und viel wissenswertes dazu.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Die deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. gibt eine Übersicht über die Wirkung von Folsäure.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Es werden die chemischen und biologischen Wirkungen von Tetrahydrofolsäure erklärt.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wissenschaftler untersuchten die Risiken von Folsäure-Mangel.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
In Quebec untersuchte man die Wirkung von Folsäure-Mangel auf Embryos und Neugeborene.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Die European Food Safety Authority gibt Empfehlungen zur Aufnahmemenge von Folsäure.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Ärzte beschreiben ausführlich die Auswirkungen von Folsäure-Mangel und -Überschuss.
Ga naar bron
Fachzeitschrift
Eine Übersicht über den Folsäure-Gehalt in Lebensmitteln.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Es wurde erforscht, ob Supplements in der Schwangerschaft nötig sind, dabei wurde herausgefunden, dass Folsäure-Supplements sehr wichtig sind.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Die Empfehlungen der Wold Health Organization für die tägliche Dosis von Folsäure zusammengefasst.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Die Auswirkung von Supplements auf stillende Frauen und das Baby.
Ga naar bron
Recensies