Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Fibromyalgie, ook bekend als fibromyalgiesyndroom (FMS), veroorzaakt pijn in het hele lichaam. Slaapstoornissen en uitputting zijn andere symptomen. De oorzaken van deze aandoening zijn nog onbekend. Er zijn maar een paar ongefundeerde veronderstellingen die een genetische aanleg, een verkeerde levensstijl of lichamelijke en psychologische als oorzaak beschouwen.

De ziekte zelf is niet te genezen. De symptomen kunnen echter behandeld worden om de pijn (spierpijn) in het hele lichaam te verlichten. Vrouwen worden het vaakst getroffen. Dit artikel vertelt je aan welke symptomen je kunt zien dat je fibromyalgie hebt, hoe je de ziekte kunt behandelen, en wat je nog meer over de ziekte moet weten.

Belangrijk om te weten

 • Fibromyalgie is een aandoening waarbij de lijder een grote gevoeligheid voor pijn op bepaalde pijnpunten heeft. Deze zogenaamde gevoelige punten liggen op de rug, benen, schouders, heupen en armen.
 • De ziekte zelf kan niet genezen worden. Alleen de symptomen kunnen behandeld worden met medicijnen, de juiste voeding en meer lichaamsbeweging en sport.
 • De juiste matras, ontspanning, de juiste dokter en psychologische zorg, naast de therapeutische maatregelen die hierboven vermeld staan, kunnen je ook helpen om het dagelijkse leven beter aan te kunnen en je levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Definitie: Wat is fibromyalgie?

Patiënten die aan het fibromyalgiesyndroom lijden, hebben een grote gevoeligheid voor pijn. De verwerking van pijn in het zenuwstelsel is zo verstoord dat de hersenen pijn aan de getroffene signaleren, ook al is er geen pijnprikkel.

Patiënten die aan fibromyalgie lijden voelen pijn, ook al is er geen pijnprikkel of verwonding van het lichaam. (Image source: 123rf.com / 43388439)

De pijn wordt gevoeld in de peesaanhechtingen en de spieren, maar kan ook in het bindweefsel of in de botten ontstaan. Ondanks de pijn worden bij de ziekte van fibromyalgie geen gewrichten of structuren van het bewegingsapparaat vernietigd of aangetast.

Het is gewoon de gewaarwording van pijn die door de ziekte wordt aangetast. Je voelt deze pijn omdat je last hebt van verhoogde gevoeligheid voor druk op bepaalde punten op je lichaam. Deze punten, ook wel tenderpoints genoemd, zijn pijnpunten op je rug, benen, schouders, heupen en armen.

Er zijn 18 van zulke punten in je lichaam. Er is geen behandeling met medicijnen en de ziekte zelf kan niet genezen worden. Alleen mogelijke triggers kunnen worden geëlimineerd en de manifestaties van fibromyalgie kunnen worden behandeld. Fibromyalgie vermindert de levensverwachting niet. De symptomen verminderen echter vooral de kwaliteit van het leven.

Wat is het verschil tussen fibromyalgie en een reumatische ziekte?

Veel mensen vragen zich af of fibromyalgie een reumatische ziekte is. Fibromyalgie is niet direct reuma, maar het is een van de reumatische vormen en wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Getroffenen hebben zeer hevige pijn in de spieren en pezen. Fibromyalgie heeft een zeer complex klinisch beeld.

Achtergrond: Wat je moet weten over fibromyalgie

Je kunt zien of je fibromyalgie hebt door naar verschillende tekenen te kijken. De precieze oorzaken van fibromyalgie zijn nog onduidelijk – slechts enkele veronderstellingen zijn vastgesteld. In dit gedeelte kun je vinden hoe je jezelf kunt testen om te zien of je fibromyalgie hebt, wat de mogelijke oorzaken zijn en wat de pijnsensatie inhoudt.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Een zelfbeoordelingstest kan je helpen te ontdekken of je fibromyalgie hebt. Als je de volgende vragen met ja beantwoordt, kun je fibromyalgie hebben.

 • Heb je al langer dan drie maanden pijn in verschillende delen van je lichaam?
 • Hebben doktersonderzoeken, röntgenfoto’s en laboratoriumtests niets uitgewezen?
 • Ben je vaak uitgeput, moe, heb je geen rustgevende slaap en ’s morgens zijn je ledematen stijf en voel je dat je handen, voeten en gezicht opgezwollen zijn?

Als je op alle drie de vragen ja antwoordde, kun je fibromyalgie hebben. Een druktest op het lichaam kan een betrouwbaarder manier zijn om de diagnose te stellen. Er zijn 18 drukpunten op het lichaam. Als er 11 door de arts abnormaal bevonden worden, dan heb je het fibromyalgie syndroom. Symptomen kunnen op verschillende manieren optreden.

De pijn kan chronisch zijn en zich gedurende enkele maanden of jaren voordoen en in verschillende delen van het lichaam. Je lichaam is moe, je hebt geen rustgevende en ongestoorde slaap, en je voelt je uitgeput.

Fibromyalgie kan door een arts gediagnosticeerd worden met een druktest op bepaalde lichaamspunten. (Image source: 123rf.com / 30111819)

Je kunt ook spier- en gewrichtspijn hebben, rugpijn, trillerigheid ’s morgens of ochtendstijfheid. Je prestaties nemen af, je wordt vergeetachtiger en je hebt moeite je te concentreren. Tussen 62% en 86% van de patiënten vertoont tekenen van depressie. Diffuse en chronische pijn wordt gevoeld in de peesaanhechtingen en spieren. Alles, niet alleen de armen en benen, maar ook de rug en de romp worden aangetast.

Dit wordt vooral gevoeld bij lichamelijke inspanning. De pijn is brandend, dof, doordringend of snijdend, en bestrijkt een groot gebied en is vloeiend. Bovendien heb je ook het gevoel dat de zachte weefsels gezwollen zijn. Lichaamsbeweging, zoals sporten of massage, kan de pijn verlichten of verergeren. Het hangt altijd van de persoon af. De volgende symptomen kunnen zich ook voordoen

 • Ochtendstijfheid
 • Slaapstoornissen
 • Vermoeidheid
 • Vermoeidheid
 • Angst
 • Tremors
 • Hoofdpijn
 • Depressie
 • Prikkelbare darm

Wat zijn de oorzaken van fibromyalgie?

De oorzaken van fibromyalgie zijn onbekend. Veel wetenschappers werken aan het vinden van de oorzaak van deze aandoening en aan het helpen verlichten van je aandoening. Wetenschappers discussiëren voortdurend over enkele mogelijkheden voor de oorzaak van fibromyalgie. Hier zijn enkele beknopte gegevens over mogelijke oorzaken van je fibromyalgie

 • Beschadiging van sommige specifieke zenuwvezels
 • Reumatische-inflammatoire systemische ziekten
 • Erfelijkheid (genetische aanleg)
 • Ongelukken
 • Vitamine D tekort
 • Operaties
 • Het pijngeheugen is aangetast (stoornissen)
 • Psychosomatische oorzaken
 • Sociale invloeden
 • Depressieve stoornissen
 • Levensstijl – overgewicht, geen lichaamsbeweging en roken
 • Biologische invloeden
 • Psychologische oorzaken (mishandeling en lichamelijk geweld in de kindertijd of lichamelijk geweld en seksueel misbruik in de volwassenheid)

Steeds vaker wordt fibromyalgie in families gezien. Maar of de factoren door erfelijkheid of psychosomatisch (leermechanisme) veroorzaakt worden, is nog niet opgehelderd. Auto-immuunziekten en virale infecties gaan meestal vooraf aan fibromyalgie.

Deze worden ook wel ontstekingsreumatische systeemziekten genoemd. Tumorziekten, eenzijdige stress, ongelukken en operaties kunnen ook de symptomen opwekken en tot fibromyalgie leiden. De pijn blijft meestal aanhouden na het ongeluk of de operatie.

Pijngeheugen

Bovendien kan een stoornis van je pijngeheugen een oorzaak zijn van fibromyalgie. Als de hersenen voortdurend een pijnsignaal naar de zenuwcellen zenden, kan dat de gevoeligheid zo hoog maken dat de pijn ook zonder signaal actief blijft. De hersenen kunnen de pijnverwerking niet goed signaleren waar de pijn vandaan komt.

De pijn ontstaat niet in het aangedane lichaamsdeel, maar in de hersenen, waar de pijnverwerking niet meer goed werkt.

Zenuwvezels

Beschadiging van het gebied van de zenuwvezels (het uiteinde van de zenuwvezels ligt in de huid), kan ook tot fibromyalgie verschijnselen leiden. Pijn kan veroorzaakt worden door beschadiging van de zenuwvezels. Sommige factoren kunnen je pijn verergeren

 • Vermoeidheid
 • Stress
 • Zwaar werk dat hardnekkig is
 • Koud

Als je echter een verlichtende houding aanneemt om de pijn te verminderen, kan de verlichtende houding de pijn verergeren. De rusthouding vermindert de conditie van je lichaam en je lichaam wordt sneller moe. Door deze periode van rust merk je het sneller en concentreer je je meer op de pijn. Dit kan je pijn verergeren. Fibromyalgie hangt ook nauw samen met slaap. Met fibromyalgie slaap je slecht en word je ’s morgens uitgeput wakker.

Psychosomatische oorzaken

Het autonome zenuwstelsel speelt een belangrijke rol tussen het lichaam en de psyche. Angst en stresssituaties verhogen de hartslag en de bloedstroom in het lichaam. Als angst- en stresssituaties te lang aanhouden, kunnen psychosomatische aandoeningen ontstaan. Dit is te herkennen aan blijvende pijn en de blijvende spanning kan tot stress leiden.

Het kan ook tot depressie leiden omdat je psyche lijdt onder de chronische pijn die met fibromyalgie gepaard gaat. De pijnsensaties in de hersenen veranderen door fibromyalgie. Het lichaam mist ook bepaalde stoffen, zoals het gelukshormoon (serotonine).

Deze worden in de hersenen niet meer zo veel aangemaakt en andere stoffen, zoals dopamine en catecholamines, worden in overmaat aangemaakt. Een stof, bijvoorbeeld stof P (boodschapperstof) kan er mogelijk toe bijdragen dat de pijn aan de hersenen wordt doorgegeven.

Is de pijn van fibromyalgie echt of ingebeeld?

Er zijn twee soorten fibromyalgie, primaire en secundaire. Het is nog niet mogelijk geweest vast te stellen of deze organische verandering in het zenuwstelsel een hoofdzakelijk psychosomatische ziekte is. Fibromyalgie zou een stofwisselingsziekte van de hersenen kunnen zijn (kenmerkend voor psychosomatische stoornis en pijn) of de getroffen persoon verandert geleidelijk.

De fibromyalgie symptomen (pijnplaatsen) zijn niet organisch veranderd of ontstoken. Er worden geen verwondingen gevonden op de plaats die je verwondt.

De pijnsensaties in de hersenen die door fibromyalgie veranderd worden, vertellen je echter dat je pijn hebt in dat gebied. De secundaire vorm van fibromyalgie ontstaat vaak na (organische) ziektes, ontstekings-rheumatische systeemziekten, infectieziekten (hepatitis C) en auto-immuunziekten. Maar ook tumoren en operaties lokken deze ziekte uit.

Kan ik fibromyalgie voorkomen?

Je kunt fibromyalgie niet rechtstreeks voorkomen, want onderzoekers hebben nog geen oorzaak voor het fibromyalgiesyndroom gevonden.

De precieze oorzaken van fibromyalgie zijn nog onduidelijk, maar er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. (Image source: 123rf.com / 108817776)

Onderzoekers denken dat het een genetisch defect is dat in de familie voorkomt. Als je ernstige pijn hebt na een operatie of ongeluk, moet je er toch iets aan doen. Je kunt bijvoorbeeld voedingssupplementen nemen om te voorkomen dat de pijn chronisch wordt en zich in je pijngeheugen vastzet.

Wat betaalt de ziektekostenverzekering voor fibromyalgie?

Fibromyalgie en pensioen – Fibromyalgie kan je leven erg beïnvloeden. Het is bijna als een ernstige reumatische ziekte. Als je zeer ernstig getroffen bent, kun je de diagnose ernstige handicap krijgen. Hoeveel schadevergoeding je krijgt, hangt af van de ernst van je symptomen en hoe je dagelijkse leven erdoor beïnvloed wordt. Je arts zal je helpen en je situatie beoordelen.

Na de beoordeling door je arts kun je bij het pensioenbureau dat voor jou verantwoordelijk is een aanvraag indienen voor nadeelcompensatie.

Fibromyalgie: behandelingen en voordelen

Je kunt fibromyalgie niet genezen, maar je kunt wel de symptomen van de ziekte verlichten. Er zijn tips op veel verschillende niveaus, maar je moet ze beslist in je dagelijks leven toepassen om zonder symptomen met fibromyalgie te kunnen leven.

Medicatie

Standaard pijnstillers zijn niet geschikt voor de behandeling. Fibromyalgie veroorzaakt geen ontstekingsveranderingen in het lichaam, dus deze pijnstillers moeten niet genomen worden. Sterke opioïde pijnstillers zijn verslavend, dus zijn ze ook niet aan te bevelen. Er is echter ook een zwakker opjood dat ingenomen kan worden om de pijn te verminderen.

Wat veel lijders echter wel helpt, zijn antidepressiva. Er zijn bepaalde vormen die gebruikt kunnen worden om chronische en neuropathische pijn te behandelen. Je moet het innemen van medicijnen echter altijd met je arts bespreken. Hij of zij zal je kunnen vertellen welke medicijnen je het beste helpen bij je klachten en symptomen.

Voeding

Als je aan fibromyalgie lijdt, is het van essentieel belang dat je de juiste voeding eet en je lichaam voorziet van alle belangrijke stoffen. Er zijn verschillende voedingsstoffen die niet in je dieet mogen ontbreken om je lichaam van alle belangrijke vitamines en vitale stoffen te voorzien in tijden van verhoogde stress.

Vitale stoftherapie

Vitale stoftherapie kan overwogen worden voor de behandeling en ook voor de preventie van fibromyalgie. Het gaat hier vooral om de juiste voeding met alle belangrijke vitamines, mineralen, sporenelementen en andere elementen die je lichaam absoluut nodig heeft om alle belangrijke functies uit te voeren. Als je fibromyalgie hebt, wordt je lichaam blootgesteld aan verhoogde stress.

Daarom zal het in deze tijd meer stoffen verbruiken dan gewoonlijk. Bepaalde stoffen kunnen ontstekingen helpen voorkomen en verminderen. Deze omvatten vooral

 • Zink
 • Selenium
 • Magnesium
 • Omega-3 vetzuren
 • B vitamines

Tot nu toe heeft onderzoek nog geen verband kunnen aantonen met de verlichting van pijn door een verandering in dieet of speciale voeding. Het is ook niet mogelijk om het fibromyalgie syndroom te genezen. Sommige patiënten veranderen nog hun dieet of nemen voedingssupplementen. Misschien neem je ook voedingssupplementen zoals vitamine D, magnesium, L-carnitine of vitamines. Voedingsstoffen spelen in het algemeen een belangrijke rol in de gezondheid.

Magnesium

Magnesium is bijzonder belangrijk voor je gezondheid en voor de stofwisselingsprocessen in je lichaam. Magnesium is nodig voor 300 stofwisselingsprocessen. Daarom is het belangrijk om extra magnesium in te nemen als voedingssupplement. Magnesiummalaat is nuttig tegen vermoeidheid en bevordert de spier- en zenuwfunctie.

Magnesiummalaat kan ook gevoeligheid, pijn en depressie verminderen. Het is ook werkzaam tegen constipatie. Magnesium is gebonden aan het zout van appelzuur. Magnesiummalaat is vooral goed voor de volgende klachten

 • Effectief tegen hartritmestoornissen
 • Spierkracht, spierontspanning en spieruithoudingsvermogen worden bevorderd
 • Chronische uitputting en vermoeidheid worden minder
 • Verbetert de prestaties van het zenuwstelsel
 • Ondersteunt het geestelijk evenwicht
 • Botten en tanden zijn bewaard gebleven
 • Elektrolytenbalans en eiwitsynthese worden ondersteund

Hieruit kunnen echter nog geen aanbevelingen worden afgeleid. Zoek voor jezelf uit wat het beste is.

Evenwichtige voeding

Een evenwichtige voeding met veel fruit en groenten is altijd het beste en zal je zeker goed doen als je aan fibromyalgie lijdt. Je eetpatroon veranderen is niet gemakkelijk. Maar met de juiste tips en een gezonde houding lukt het meestal wel.

De juiste matras

Slapen is vooral belangrijk voor mensen met fibromyalgie. Maar voor een rustgevende en vredige slaap is ook de juiste matras nodig. Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis van de spieren en gewrichten. Matrassen van natuurlatex of organisch koudschuim met een 7-zone lichaamsondersteuningssysteem zijn bijzonder goed voor deze aandoening, ook zoals bij hernia’s. Het

is ook belangrijk aandacht te besteden aan de mate van hardheid van de matras; elke fabrikant heeft andere specificaties

. Ook de slaaphouding speelt een belangrijke rol bij de keuze van een matras. Als je een zijslaper, een rugslaper of een buikslaper bent, is een andere matras geschikt voor je. Leg je probleem uit aan de winkelbediende en vraag om advies. Dit zal je helpen de beste matras te vinden voor een gezonde, pijnvrije en rustgevende slaap.

Sport en bewegen

Het belangrijkste doel van sport en bewegen is de kwaliteit van het leven van de patiënten te verbeteren. Dit is vooral bedoeld om verhoogde vermoeidheid en bepaalde soorten pijn te voorkomen. Omdat het cardiovasculaire systeem vaak zwak is bij patiënten met de ziekte, moet de lichamelijke activiteit langzaam en over een langere periode verhoogd worden. De volgende duursporten zijn bijzonder geschikt

 • Fietsen
 • Noords wandelen
 • Zwemmen
 • Aquajogging

Zelfs een eenvoudige wandeling kan je helpen om je batterijen weer op te laden en je lichaamsbeweging te verhogen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je ook helpen de pijn te verlichten door droogoefeningen en verschillende gymnastiekoefeningen in het water.

Patiëntenvoorlichting

Je moet leren hoe je in je dagelijks leven met je fibromyalgie toestand kunt omgaan. Patiëntenvoorlichting kan hierbij helpen. Psychologen en artsen bieden dit aan. Ze bespreken het klinisch beeld, het verloop van de ziekte en mogelijke therapie om je te helpen de pijn te verwerken en aan te pakken.

Elke getroffene moet uitzoeken wat voor hem of haar het beste is om de pijn te verlichten. Andere oefentherapieën kunnen ook geprobeerd worden. Je kunt je eigen grenzen en factoren voor stress leren kennen en eraan werken.

De juiste arts

Het moet de arts zijn die op de hoogte is van behandelingen voor het fibromyalgie syndroom. Vertrouwen in de arts speelt ook een belangrijke rol. Er zijn al huisartsen die zich op dit gebied specialiseren om patiënten te helpen. Sommige patiënten worden door de reumatoloog behandeld. Probeer gewoon meerdere artsen van verschillende specialismen te raadplegen.

Psychotherapeuten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten kunnen ook helpen. Het is vooral belangrijk dat de arts die je behandelt een nauwkeurige geschiedenis van de ziekte heeft. Een grondig onderzoek van de patiënt is ook belangrijk. Artsen hebben al vragenlijsten waarin systematisch naar de klachten wordt gevraagd. Vooral met de pijnpunten wordt rekening gehouden (nek, rug, schouders, heupen).

Bloedwaarden en röntgenfoto’s geven geen informatie over je fibromyalgie ziekte. Het richt zich eerder op de schildklier, hoe hoog de concentratie van hormonen in de schildklier is.

Ontspanning

In combinatie met de andere therapeutische maatregelen kunnen ook verschillende soorten ontspanningsoefeningen tot verbetering leiden. Deze hebben vooral betrekking op het omgaan met stress en op spierontspanning. Meditatie, yoga of autogene training zijn hier bijzonder geschikt voor. Je moet zelf uitvinden of dit iets voor je is en of het je helpt beter met de ziekte om te gaan.

Een leven beginnen met fibromyalgie

4 tips om te leven met fibromyalgie

Voeding

De juiste voeding speelt een heel belangrijke rol bij fibromyalgie. Zoals gezegd is een voldoende toevoer van alle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam van essentieel belang om het lichaam niet nog meer te belasten.

In dit verband kan de therapie met vitale stoffen ontstekingen voorkomen en enigszins verlichten, en magnesium innemen kan de spieren ontspannen en je beschermen tegen uitputting en vermoeidheid. Magnesium en een evenwichtige voeding hebben ook een positief effect op je cardiovasculaire systeem.

Ontspanning

Ontspanningsoefeningen kunnen gebruikt worden in combinatie met alle andere therapeutische maatregelen om de pijn wat te verlichten en vooral je geest en ziel weer in harmonie te brengen. Probeer tussendoor tijd voor jezelf te vinden en gun jezelf voldoende rust. Zoek zelf uit of het goed voor je is of niet. Bij ontspanning hoort ook een goede nachtrust.

Zoals hierboven vermeld is de juiste matras van essentieel belang om verergering van de pijn te voorkomen en zo gezond mogelijk te slapen. Als je het moeilijk vindt om je uit te schakelen en te ontspannen, kun je als alternatief ook kruidensedatieven nemen. Ze helpen je in slaap vallen en kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden.

Oefening

In je dagelijks leven moet je proberen wat meer beweging te krijgen dan voorheen. Dit kunnen kleine sportsessies zijn, wandelingen of fysiotherapie-oefeningen. Lichaamsbeweging wordt verondersteld vermoeidheid en uitputting te helpen verlichten en de bloedsomloop op gang te brengen. Het is belangrijk niet te overdrijven en de hoeveelheid lichaamsbeweging langzaam op te voeren.

Psychologische steun

Om beter met de ziekte om te gaan, is het vaak raadzaam psychologische steun te zoeken. Het gaat hier vooral om de psychologische component van het integreren van de ziekte in je dagelijks leven en het zo goed mogelijk aanvaarden ervan.

Maar het gaat er ook om alle andere klachten die de ziekte met zich meebrengt, bijvoorbeeld stress, ongemak of andere alledaagse problemen, uit de weg te ruimen.

Conclusie

Een ziekte als fibromyalgie beperkt het leven van de getroffenen enorm, vooral in het dagelijks leven. Omdat de ziekte nog niet te genezen is en er geen gedegen wetenschappelijke kennis is over de precieze oorzaken, kunnen alleen de symptomen en de verschijningsvormen van de ziekte behandeld worden. Hoewel de ziekte niet te genezen is, kunnen verschillende methoden de pijn verlichten.

De juiste voeding speelt een belangrijke rol bij het voorzien van het gestresste en gespannen lichaam van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Maar ook sport, meer beweging in het dagelijks leven, ontspanning en het bezoeken van een psycholoog kunnen lijders helpen om het dagelijks leven aan te kunnen en toch van het leven te genieten.

Beeldbron: 123rf.com / 52660727

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies