Laatst bijgewerkt: 21-10-2021

Eten zonder koolhydraten is een constant onderwerp als het gaat om diëten. Geliefd als energiebron en gedemoniseerd als dikmaker. De beoordeling van de macronutriënten kon niet meer verschillen. Dit maakt dit artikel des te interessanter voor u, zodat zelfs uw laatste twijfels over eten zonder koolhydraten worden weggenomen.

In dit artikel leggen we uit wat je moet weten over eten zonder koolhydraten. U zult ook leren hoe u koolhydraten in uw dagelijkse voeding kunt integreren. De specifieke voordelen van een koolhydraatvrij dieet zullen u meer inzicht geven in dit onderwerp. Ten slotte leer je welke alternatieven er zijn voor het eten zonder koolhydraten als dieetvorm en hoe je die kunt gebruiken.

Belangrijk om te weten

  • Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten (eiwit, vet, koolhydraten) die in ons voedsel voorkomen. Zij worden geacht de rol van energieleveranciers te spelen. Eten zonder koolhydraten is een van de ketogeen diëten en moet medisch worden gecontroleerd om tekorten aan voedingsstoffen uit te sluiten.
  • Eten zonder koolhydraten is de meest radicale vorm van veel diëten, die gebaseerd zijn op een zo laag mogelijke calorie-inname via koolhydraten. Vetten en eiwitten zijn essentieel voor het lichaam. Koolhydraten daarentegen hebben een meer specifieke rol in deze interactie.
  • Eten zonder koolhydraten is voor veel consumenten een uitdaging. Reeds in de kindertijd raakt het menselijk lichaam gewend aan de calorie-inname uit koolhydraten en vooral suiker. Een gedetailleerde analyse van de voedingswaarden van de afzonderlijke levensmiddelen is nodig om met succes een recept voor voeding zonder koolhydraten te kunnen bereiden.

Eten zonder koolhydraten: wat je moet weten

Mensen hebben energie en voedingsstoffen nodig. Lichamelijke functies worden onderhouden door kilocalorieën (Kcal). Koolhydraten bevatten 4,1 calorieën per gram. Het is voor de meeste mensen heel gemakkelijk om 500 calorieën via zoetigheden binnen te krijgen. Voor velen is het echter moeilijk om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen met voedsel zonder koolhydraten(1).

In de vorm van groenten zit u veel voller en krijgt u meer micronutriënten en vezels binnen. In hoeverre een dieet zonder koolhydraten voor u geschikt is, kan alleen worden bepaald op basis van individuele kenmerken.

Door de volgende vragen te beantwoorden, kunt u zelf beoordelen of dit soort dieet voor u geschikt is. Het soort dieet dat u kiest, moet aangepast zijn aan de eisen van uw dagelijks leven en rekening houden met uw individuele behoeften. Een topsporter heeft bijvoorbeeld een veel hogere energiebehoefte dan iemand die elke dag op kantoor werkt(2).

Hoe eet je voedsel zonder koolhydraten?

In dit geval eet je voornamelijk de twee macronutriënten eiwitten en vetten. Bronnen van eiwitten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten en eieren. Vetten worden in drie soorten onderverdeeld. Verzadigde vetzuren komen voor in kokosolie, boter en kaas. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren komen vooral voor in olijfolie, avocado en amandelen.

Wenn du auf Kohlenhydrate verzichten willst, solltest du vermehrt auf gesunde Fette und Proteine zurückgreifen.(Bildquelle: pixabay / RitaE)

Meervoudig onverzadigde vetzuren krijg je binnen via walnoten, lijnzaad en zalm. Bij een dieet zonder koolhydraten laat u de koolhydraatbronnen weg (rijst, havermout, aardappelen, fruit, volkorenbrood). Een dieet zonder koolhydraten is een dieet met minder dan 30 gram koolhydraten per dag (3).

Wanneer moet je voedsel zonder koolhydraten consumeren?

Veel mensen stellen zich de vraag wanneer zij overdag moeten eten om optimaal succes te boeken op het gebied van gewichtsverlies. Hier gelden zeer individuele beslissingscriteria. Het belangrijkste aspect bij het beantwoorden van deze vraag is uw dagelijkse routine.

Je moet altijd voedsel zonder koolhydraten eten als je echt honger hebt. U kunt bijvoorbeeld ’s ochtends vasten en uw eerste maaltijd tijdens uw lunchpauze nuttigen.

Uiteindelijk is alleen je caloriebalans van belang als je gewichtsverlies nastreeft. Dit betekent dat u niet meer calorieën moet eten dan u overdag hebt verbruikt. Het is aan te bevelen ’s avonds verzadigd naar bed te gaan en 3 tot 4 uur van tevoren uw laatste maaltijd te nuttigen.

Hoe weet je dat het voedsel is zonder koolhydraten?

De voor de hand liggende bronnen van koolhydraten (rijst, havermout, pasta, aardappelen, fruit, volkorenbrood) kunt u met een beetje oefening vrij snel op het eerste gezicht herkennen. Als u het echter moeilijk vindt om afzonderlijke voedingsmiddelen en hun ingrediënten te beoordelen, is het altijd de moeite waard om de voedingswaarde-informatie op de respectieve productverpakking te bekijken.

Als je wordt uitgenodigd voor een etentje bij een vriend of familielid, moet je hen van tevoren informeren en voorlichten over eten zonder koolhydraten. In een restaurant is het altijd een goed idee om het personeel dat u bedient te vragen.

Normaal gesproken krijgt u gedetailleerde informatie over de afzonderlijke gerechten. Het internet is ook een goede plaats om op zoek te gaan naar geschikte winkels en plaatsen om zonder koolhydraten te eten.

Welche Auswirkungen kann das Essen ohne Kohlenhydrate haben?

Een zekere aanpassingsperiode van 1 à 2 weken is aanbevolen en raadzaam. In het begin bent u uw lichaam aan het afbouwen van jarenlange inname van koolhydraten. In het begin kunt u zich soms moe of lusteloos voelen.

Uw concentratievermogen kan afnemen tijdens een lange dag. Het kan zijn dat u niet meer op uw vroegere niveau kunt presteren, vooral tijdens sportactiviteiten.

Na deze aanpassingsperiode zult u zich meer en meer bewust worden van de voordelen van het dieet. Een betere focus op bepaalde taken kan het resultaat zijn. Het concentratievermogen kan op lange termijn verbeteren en een bewustere omgang met voeding is mogelijk. Een verminderd hongergevoel wordt na verloop van tijd ervaren bij een verhoogde eiwitinname(4).

Essen ohne Kohlenhydrate

Besonders unverarbeitete Lebensmittel zeichnen sich durch hohe Qualität und Wertigkeit aus und passen zu deinem gesunden Lebensstil. (Bildquelle: Engin Akyurt / Pixabay)

Als u zich houdt aan uw eerder berekende caloriebehoefte, kan gewichtsverlies het resultaat zijn. Het lichaam kan ook afkicken van zoetigheden en het verlangen ernaar verminderen. Een beter huidbeeld kan ook het gevolg zijn van eten zonder koolhydraten.

Welke rol speelt het eten zonder koolhydraten in een dieet?

Eten zonder koolhydraten kan effectief zijn in een dieet omdat je een groter volume voedsel eet. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten geven je vaak het gevoel dat je minder massa kunt eten, omdat ze een hoge caloriedichtheid hebben. Dit betekent dat veel calorieën in weinig massa zitten. Dit is precies het aspect waarvan u kunt profiteren bij een kortetermijndieet.

U zult minder honger hebben door een verhoogde eiwitinname en u zult uw totale calorie-inname gemakkelijker kunnen verlagen. Bij diëten met een hoog koolhydraatgehalte hebben mensen vaak het gevoel niet genoeg te kunnen eten. U kunt dit aspect tegengaan door koolhydraatarm te eten, maar u moet er wel voor zorgen dat u de juiste voedingsmiddelen kiest.

Wanneer en voor wie is eten zonder koolhydraten zinvol?

Dit type dieet is nuttig als u op korte termijn een specifiek doel inzake gewichtsverlies wilt bereiken. Maar voordat u dit doet, moet u zich laten onderzoeken door uw arts. Ondervoeding is een gevaarlijk probleem dat je zeker moet uitsluiten. Eten zonder koolhydraten is een radicale en extreme vorm van voeding.

[Sluit ondervoeding uit met een medisch consult! [/su_pullquote]

Het kan de nieren aantasten en, op lange termijn, nierfalen veroorzaken. Bovendien wordt uw fysieke prestatieniveau aangetast en vormt de acclimatiseringsfase een extra belasting voor het lichaam.

U moet deze drastische veranderingen niet invoeren tijdens een examenperiode, bij het begin van een nieuwe baan of in perioden van ziekte. Atleten, vooral wedstrijdsporters, zijn afhankelijk van koolhydraten en kunnen deze optie beter achterwege laten. In geval van zwangerschap wordt dit ook sterk afgeraden, omdat ondervoeding van het kind het gevolg kan zijn.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt voor het bereiden van recepten voor voeding zonder koolhydraten?

Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte en een extra vetgehalte zijn bijzonder geschikt voor het bereiden van recepten voor voeding zonder koolhydraten. Verschillende soorten groenten, wrongelproducten en dranken zonder suiker vormen een rijke mix voor de bereiding.

Er zijn snelle en gemakkelijke recepten, maar ook complexe en creatieve ideeën. U kunt uw creativiteit de vrije loop laten met de volgende selectie van geschikt voedsel.

Categorie Voedingsmiddelen Koolhydraten
Vlees Varkensfilet 0g
Rundsfilet 0g
Kipfilet 0g
Kalkoen 0g
Lamsfilet 0g
Vis Baars 0g
Zeebrasem 0,2g
Forel 0,5g
Karper 0g
Tonijn 0,1g
Groenten Champignons 0,6g
Veldsla 0,8g
Cantharellen 0,2g
Bamboescheuten 0.3g
Drankjes Koffie 0.3g
Cola light 0g
Vruchtenthee 0.7g
Water 0g

Deze voedingsmiddelen geven u een goed eerste overzicht van de mogelijkheden van eten zonder koolhydraten. U moet echter een zekere nieuwsgierigheid ontwikkelen op het gebied van voeding om andere interessante voedingsmiddelen aan uw repertoire te kunnen toevoegen. Een gevarieerde voeding is belangrijk, zodat u zich op lange termijn leuk en gemotiveerd voelt om het desbetreffende dieet consequent te volgen.

Waar moet je op letten als je gaat winkelen voor voeding zonder koolhydraten?

U moet een boodschappenlijstje maken van voedingsmiddelen die u van tevoren hebt onderzocht. U kunt deze informatie van tevoren op internet vinden. Voedingswaarde-informatie is beschikbaar voor de meeste voedingsmiddelen, en een extra manier om te controleren is het gebruik van hulpmiddelen op uw smartphone. Een speciale tip hiervoor zijn tracking apps die u kunt downloaden op uw mobiele telefoon.

De boodschappenlijst moet aangepast worden aan uw recepten.

Bij het winkelen moet u zich richten op specifieke receptinformatie die past bij uw nieuwe dieet. Er zijn hele kookboeken en talloze receptideeën op dit gebied op allerlei platforms.

In de winkel of supermarkt zelf moet u dan letten op de voedingswaarde-informatie op de betreffende productverpakking. De informatie over koolhydraten en suiker moet zo laag mogelijk zijn en in de andere ingrediënten moeten verborgen valstrikken worden ontdekt.

Welke alternatieven zijn er voor het eten zonder koolhydraten als vorm van dieet?

Er zijn veel alternatieven voor het radicale dieet van eten zonder koolhydraten. Wij zullen hier alleen de bekendste varianten kort presenteren om u een overzicht te geven. Kenmerkend voor een vergelijking van de verschillende diëten is de verschillende nadruk op de drie macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten).

Al deze diëten worden echter verenigd door hun interactie met een gezonde algemene levensstijl. Dit omvat voldoende lichaamsbeweging en, indien mogelijk, sport. Deze combinatie kan ook positieve effecten hebben op je geestelijke gesteldheid en positieve gedachten kunnen het gevolg zijn(5).

Essen ohne Kohlenhydrate

Die verschiedenen Diätformen führen nur im Einklang mit körperlicher Aktivität und Regenerationsphasen zu langfristigen und positiven Ergebnissen. (Bildquelle: Pexels/ Pixabay)

Zelfdiscipline is een belangrijke eigenschap die je kunt leren of verbeteren in de loop van zo’n dieet. Fundamenteel voor al deze nieuwe gewoonten zijn een goede nachtrust en herstelperioden voor het lichaam, die niet mogen worden verwaarloosd.

Wat zijn de bekendste alternatieven?

Veel mensen associëren zo’n dieet met een bepaalde periode van het jaar en stellen hun eigen zelfdiscipline op de proef.

Koolhydraatarm dieet: minder koolhydraten eten is het doel. Er worden hoofdzakelijk eiwitrijke voedingsmiddelen geconsumeerd en er wordt gestreefd naar een koolhydraatinname van 26% van de totale calorie-inname. Eten zonder koolhydraten is de meest radicale vorm van deze diëten.
Eiwitrijk: De nadruk ligt op de consumptie van eiwitrijk voedsel. Ze worden verondersteld je minder hongerig te laten voelen. Dit type dieet is geschikt voor gewichtsverlies of snelle spieropbouwende fasen.
Paleo dieet: In het kort is het een dieet dat je leert eten uit vervlogen tijden. Er worden onbewerkte voedingsmiddelen gebruikt en in de radicale vormen worden ook voedingsmiddelen die bijvoorbeeld in het Stenen Tijdperk niet bestonden, geëlimineerd.
IIFYM: In het begin berekent u uw individuele behoefte aan de drie macronutriënten en mag u alles eten wat binnen deze waarden past. Dit vereist een goede zelforganisatie en belangstelling voor gevarieerd voedsel. IIFYM is de afkorting voor “If It Fits Your Macros”.
Koolhydraatrijk dieet: Het doel is een natuurlijk vol gevoel. Er worden veel koolhydraten en zo weinig mogelijk vetten geconsumeerd. De nadruk ligt op fruit, groenten en volkorenproducten.
Ketogeen dieet: Koolhydraten mogen alleen worden verkregen uit fruit en groenten. De nadruk ligt op vetrijk voedsel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte vetten. De gezonde vetten zijn rijk aan omega 3-vetzuren en de slechte zijn verzadigde vetten of transvetten.

Jetzt hast du schonmal einen Überblick über die bekanntesten Formen erhalten und kannst das Essen ohne Kohlenhydrate besser einordnen. Im folgenden Teil zeigen wir dir noch Alternativen für das Essen ohne Kohlenhydrate. So kannst du, wenn du individuelle Probleme bei der Ernährungsform erkennst, eine andere Variante wählen.

Zijn er alternatieven die een vast plan volgen?

De volgende twee formulieren zijn gericht op specifieke perioden van de dag die bestemd zijn voor voedselinname. Zij helpen u om routines in uw dagelijks leven te integreren. Deze routines helpen u om uw nieuwe dieet als een deel van uw leven te beschouwen.

Intermittent fasting: Intermittent fasting verdeelt de dag in fasen waarin je mag eten en fasen waarin je vast. Het doel is om uw totale calorie-inname gedurende de dag te verminderen. Er zijn gedifferentieerde benaderingen waarbij het ontbijt of avondeten wordt weggelaten.

Militair dieet: Het doel is om binnen 7 dagen 5 kilo af te vallen. U eet volgens een strikt dieetplan gedurende 3 dagen en daarna bent u vrij in de keuze van de voedingsmiddelen. Wij zouden u deze optie afraden, aangezien uw doel op lange termijn en duurzaam moet zijn.

In bijzondere levenssituaties is een aangepast dieet vereist. In het volgende zullen wij u aanvullende informatie verstrekken die u een dieper inzicht in het onderwerp zal geven.

Eten zonder koolhydraten tijdens de zwangerschap?

Het wordt ten zeerste afgeraden om het tijdens de zwangerschap zonder een van de drie macronutriënten te stellen. U moet er rekening mee houden dat er een risico van ondervoeding bestaat, niet alleen voor u, maar ook voor het ongeboren kind.

De best mogelijke toevoer van voedingsstoffen is alleen gegarandeerd als u gevarieerd en gezond eet. Een ander onbekend dieet zet het lichaam extra onder druk in de onbekende situatie(6). Dit moet worden vermeden in het belang van het kind en zijn gezondheid.

Bovendien is diëten een belasting voor uw lichaam, dat toch al te kampen heeft met extra gewicht en onwennige hormonale stress als gevolg van de zwangerschap.

Daarom raden wij u aan pas na de bevalling aan diëten te denken en dit eerst met een specialist te bespreken. Na de bevalling wordt hier een bepaalde periode bedoeld, die belangrijk is voor het herstel van uw lichaam. Regeneratiefasen zijn van essentieel belang om later uw prestaties opnieuw te kunnen bewijzen.

Als je diabetes hebt, eet je dan zonder koolhydraten?

Mensen die lijden aan diabetes type 2 of de ontwikkeling ervan willen beperken, hebben belang bij een lagere inname van koolhydraten. Dit soort dieet kan, in overleg met de desbetreffende arts, leiden tot een betere beheersing van de bloedsuiker(7).

Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige suiker (monosaccharide) en dubbele suiker (disaccharide)(8). Het doel om de insulinebehoefte te verminderen kan worden nagestreefd met voeding zonder koolhydraten en is in individuele gevallen geschikt om het dagelijks leven te vergemakkelijken.

Fructose en glucose zijn de belangrijkste vormen van enkelvoudige suikers. De bekendste dubbele suikers zijn rietsuiker en tafelsuiker, die glucose en fructose combineren. Complexe koolhydraten zijn lange ketens van de suikercomponenten (polysacchariden). Het lichaam kan alleen zetmeel hiervan gebruiken en metaboliseert de rest(9).

Dit diepere inzicht in het onderwerp benadrukt het belang van suikers in wisselwerking met koolhydraten. Het maakt duidelijk dat het dieet in verband met diabetes in overleg met een arts moet worden gewijzigd. Wij raden u aan een goed onderbouwde individuele aanpassing van uw dieet te maken, zodat u niet vervalt in schadelijke routines(10).

Voedsel bereiden zonder koolhydraten?

U moet ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen gebruikt. In veel verwerkte voedingsmiddelen zitten vaak valkuilen verborgen in de kleine lettertjes, die voor de leek niet herkenbaar zijn.

De voedingsinformatie over koolhydraten in onbewerkte levensmiddelen is daarentegen wel betrouwbaar. Zorg er ook voor dat u gezonde vetten gebruikt in uw recepten. Vetten met veel omega 3-vetzuren zijn hier goed voor. Ongezonde vetten die transvetten of verzadigde vetten bevatten, moeten zo veel mogelijk worden vermeden.

Wij raden u aan om veel verschillende recepten uit te proberen en uw kennis van voedsel binnen dit dieet te blijven ontwikkelen. Er zijn altijd nieuwe dingen te ontdekken die uw plezier en motivatie voor het dieet weer kunnen aanwakkeren. U moet de bereidingsinstructies in de recepten volgen, zodat u niet onbewust extra koolhydraten aan uw maaltijden toevoegt.

Fazit

Eten zonder koolhydraten is niet voor iedereen weggelegd, maar het is evenmin te demoniseren. Veel mensen met weinig lichaamsbeweging eten te veel koolhydraten voor hun individuele behoefte aan energie. Atleten, bijvoorbeeld, vertrouwen op een hoge inname van koolhydraten om hun prestatieniveau te bereiken.

Wij raden dit soort dieet aan aan degenen die hun arts hebben geraadpleegd en in hun dagelijks leven weinig aan lichaamsbeweging doen. Het is ook belangrijk de duur van het dieet te beperken, aangezien het algemene doel een gezonde en duurzame levensstijl moet zijn.

Aan het einde van uw gewichtsverlies moet u intuïtief naar de juiste voedingsmiddelen kunnen grijpen. Een dieet gaat altijd gepaard met stress en extra belasting van het lichaam en moet daarom slechts gedurende een beperkte periode worden toegepast.

Bildquelle: Baibakova / 123rf

Referenties (10)

1. Moszak M, Szulińska M, Bogdański P. You Are What You Eat-The Relationship between Diet, Microbiota, and Metabolic Disorders-A Review. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1096. doi: 10.3390/nu12041096. PMID: 32326604; PMCID: PMC7230850.
Bron

2. Burke LM, Ross ML, Garvican-Lewis LA, Welvaert M, Heikura IA, Forbes SG, Mirtschin JG, Cato LE, Strobel N, Sharma AP, Hawley JA. Low carbohydrate, high fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers. J Physiol. 2017 May 1;595(9):2785-2807. doi: 10.1113/JP273230. Epub 2017 Feb 14. PMID: 28012184; PMCID: PMC5407976.
Bron

3. Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013 Oct;110(7):1178-87. doi: 10.1017/S0007114513000548. Epub 2013 May 7. PMID: 23651522.
Bron

4. Igawa H, Takamura T. High-carb or low-carb, that is a question. Diabetol Int. 2016 Nov 11;8(1):1-3. doi: 10.1007/s13340-016-0296-5. PMID: 30603299; PMCID: PMC6224925.
Bron

5. Scott PM. Which diet is better--low-fat or low-carb? JAAPA. 2006 Jan;19(1):49. doi: 10.1097/01720610-200601000-00010. PMID: 16433224.
Bron

6. Bilsborough SA, Crowe TC. Low-carbohydrate diets: what are the potential short- and long-term health implications? Asia Pac J Clin Nutr. 2003;12(4):396-404. PMID: 14672862.
Bron

7. Hiel S, Bindels LB, Pachikian BD, Kalala G, Broers V, Zamariola G, Chang BPI, Kambashi B, Rodriguez J, Cani PD, Neyrinck AM, Thissen JP, Luminet O, Bindelle J, Delzenne NM. Effects of a diet based on inulin-rich vegetables on gut health and nutritional behavior in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1683-1695. doi: 10.1093/ajcn/nqz001. PMID: 31108510; PMCID: PMC6537941.
Bron

8. Randine P, Micucci D, Hartvigsen G, Årsand E. The House of Carbs: Personalized Carbohydrate Dispenser for People with Diabetes. Stud Health Technol Inform. 2020 Jun 16;270:693-697. doi: 10.3233/SHTI200249. PMID: 32570472.
Bron

9. Kelly T, Unwin D, Finucane F. Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice. Int J Environ Res Public Health. 2020 Apr 8;17(7):2557. doi: 10.3390/ijerph17072557. PMID: 32276484; PMCID: PMC7177487.
Bron

10. Bolla AM, Caretto A, Laurenzi A, Scavini M, Piemonti L. Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5):962. doi: 10.3390/nu11050962. PMID: 31035514; PMCID: PMC6566854.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Moszak M, Szulińska M, Bogdański P. You Are What You Eat-The Relationship between Diet, Microbiota, and Metabolic Disorders-A Review. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1096. doi: 10.3390/nu12041096. PMID: 32326604; PMCID: PMC7230850.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Burke LM, Ross ML, Garvican-Lewis LA, Welvaert M, Heikura IA, Forbes SG, Mirtschin JG, Cato LE, Strobel N, Sharma AP, Hawley JA. Low carbohydrate, high fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers. J Physiol. 2017 May 1;595(9):2785-2807. doi: 10.1113/JP273230. Epub 2017 Feb 14. PMID: 28012184; PMCID: PMC5407976.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013 Oct;110(7):1178-87. doi: 10.1017/S0007114513000548. Epub 2013 May 7. PMID: 23651522.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Igawa H, Takamura T. High-carb or low-carb, that is a question. Diabetol Int. 2016 Nov 11;8(1):1-3. doi: 10.1007/s13340-016-0296-5. PMID: 30603299; PMCID: PMC6224925.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Scott PM. Which diet is better--low-fat or low-carb? JAAPA. 2006 Jan;19(1):49. doi: 10.1097/01720610-200601000-00010. PMID: 16433224.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bilsborough SA, Crowe TC. Low-carbohydrate diets: what are the potential short- and long-term health implications? Asia Pac J Clin Nutr. 2003;12(4):396-404. PMID: 14672862.
Ga naar bron
Klinische Studie
Hiel S, Bindels LB, Pachikian BD, Kalala G, Broers V, Zamariola G, Chang BPI, Kambashi B, Rodriguez J, Cani PD, Neyrinck AM, Thissen JP, Luminet O, Bindelle J, Delzenne NM. Effects of a diet based on inulin-rich vegetables on gut health and nutritional behavior in healthy humans. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1683-1695. doi: 10.1093/ajcn/nqz001. PMID: 31108510; PMCID: PMC6537941.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Randine P, Micucci D, Hartvigsen G, Årsand E. The House of Carbs: Personalized Carbohydrate Dispenser for People with Diabetes. Stud Health Technol Inform. 2020 Jun 16;270:693-697. doi: 10.3233/SHTI200249. PMID: 32570472.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Kelly T, Unwin D, Finucane F. Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice. Int J Environ Res Public Health. 2020 Apr 8;17(7):2557. doi: 10.3390/ijerph17072557. PMID: 32276484; PMCID: PMC7177487.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bolla AM, Caretto A, Laurenzi A, Scavini M, Piemonti L. Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients. 2019 Apr 26;11(5):962. doi: 10.3390/nu11050962. PMID: 31035514; PMCID: PMC6566854.
Ga naar bron
Recensies