
Onze selectiecriteria
Iedereen weet dat het heel belangrijk is om genoeg water te drinken zodat je de hele dag gehydrateerd blijft. Maar is het je wel eens overkomen dat je, ondanks het feit dat je veel water drinkt, nog steeds dorstig, vermoeid en uitgeput bent? In dat geval kan er sprake zijn van een verstoorde elektrolytbalans.
Elektrolyten zijn deeltjes van vitaal belang voor ons welzijn, omdat ze helpen de hoeveelheid water in het lichaam en de overdracht van zenuw- en spierimpulsen te reguleren. Tegenwoordig zijn er diverse merken die verschillende formaten voor consumptie aanbieden, zoals capsules, gels, poeder of dranken die deze minerale zouten bevatten.
Belangrijk om te weten
- Elektrolyten zijn elektrisch geladen deeltjes (negatief of positief) die de celactiviteit en impulsoverdracht vergemakkelijken. Een gebrek hieraan kan onder andere vermoeidheid, verwarring en spierkrampen veroorzaken.
- Intensieve lichamelijke inspanning, langdurig sporten, ziekte en blootstelling aan hoge temperaturen, geven je de kans op een verstoorde elektrolytbalans.
- Supplementen met elektrolyten helpen het evenwicht van de mineralen in het lichaam te bewaren tijdens deze omstandigheden.
- Het is van belang om een product te kiezen met een concentratie van deeltjes die aan onze behoeften voldoet, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen orale rehydratatieoplossingen en producten voor sporters.
Onze selectie: De beste elektrolyten op de markt
In dit segment hebben we een selectie van de beste supplementen met elektrolyten voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het perfecte supplement een stuk eenvoudiger.
Het beste sportdrankje in poedervorm
De beste elektrolyte-kauwtabletten
Deze kauwtabletten van SaltStick bevatten alleen natuurlijke aroma’s, zijn puur vegetarisch, bevatten geen dopingmiddelen, zijn vrij van kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen, gluten en genetische manipulatie. Bij veel transpiratie tijdens intensieve spiertrainingen kun je zout en mineralen (elektrolyten) verliezen. Dit kan het behoud van de fysieke prestaties, de functionaliteit van de spieren en de regeneratie in het gedrang brengen.
De hoogwaardige minerale formule komt overeen met de samenstelling van de elektrolyten die in het zweet van het menselijk lichaam worden uitgescheiden en zorgt voor een snelle biologische beschikbaarheid van alle elektrolyten die betrokken zijn bij de spierfunctie: natrium (zout), kalium, magnesium en calcium. Dit ondersteunt de prestaties, verbetert de regeneratie en behoudt de functionaliteit van de spieren. Gemaakt in de VS. Inhoud: 60 tabletten.
De beste elektrolyten voor intensieve sporters
Body & Fit Isotone Sportdrank is een verfrissende sportdrank die je helpt tijdens de training de mineralen en vochtbalans aan te vullen. Onze Isotone Sportdrank is effectief voor iedereen die intensief sport, zowel kracht-, duur-, als teamsporters. Body & Fit Sportdrank is daarnaast heerlijk verfrissend.
De Body & Fit Isotone Sportsdrank heeft bovendien dezelfde osmotische druk als je lichaamsvocht, wat betekent dat het ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (suikers en elektrolyten) bevat per 100 ml. Body & Fit Isotone Sportdrank wordt daardoor zelfs even makkelijk opgenomen als water.
Het beste supplement met 6 elektrolyten
No products found.
Dit elektrolyt supplement bevat een perfecte balans van 6 elektrolyten: calcium, kalium, magnesium, fosfor, natrium en chloride, plus ondersteunende mineralen, die samen zorgen voor een volledige hydratatie zonder je maag- of darmklachten te geven, zodat je je op je best voelt tijdens intensieve sportactiviteiten.
De plantaardige, van nature zoete elektrolyt poeder van Ultima Replenisher bevat geen suiker en geen kunstmatige kleur- smaak- of zoetstoffen. De formule is gekleurd met druivenschillen die bekend staan om zijn anti-oxidanten en bevat vitamine C. Het product is veganistisch gecertificeerd. De inhoud van het poeder is 306 gram voor 90 drankjes.
De beste sportdrank voor een intensieve training
Tijdens het sporten verlies je water en elektrolyten door het zweten. Je lichaam heeft de juiste combinatie van elektrolyten en koolhydraten nodig om beter vocht op te kunnen nemen. Bovendien is de juiste energietoevoer van cruciaal belang – afhankelijk van de intensiteit en de duur van de training wordt tot 90 g koolhydraten per uur aanbevolen.
Met de 5 elektrolyten voorziet ISOACTIVE het lichaam van de 5 belangrijkste elektrolyten (natrium, chloride, kalium, magnesium en calcium), in dezelfde verhouding als het zweet wat je verliest tijdens je intensieve training. De inhoud van de pot is 1.320 gram en is goed voor 20 liter sportdrank. Verkrijgbaar in citroensmaak.
Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrolyten
Het is van groot belang dat je voordat je een supplement met elektrolyten koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.
(Bron: Magiceyes: 21976510/ 123rf.com)
Wat zijn elektrolyten?
Naast de belangrijke werking voor je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten ook belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen. De meest voorkomende elektrolyten in het menselijk lichaam zijn natrium, kalium, chloride, calcium en fosfor.
Sommige van de bovengenoemde elektrolyten hebben ook structurele functies. Calcium, fosfor en magnesium zijn bijvoorbeeld essentiële bestanddelen van de botstructuur. In dit artikel zullen we ons echter richten op de effecten van deze elementen met betrekking tot de elektrolytenbalans. In de volgende tabel vind je een overzicht van deze functies:
Elektrolyt | Functie (elektrolytisch) | Aanbevolen dagelijkse inname voor volwassenen. Milligram (mg) |
---|---|---|
Calcium | Geleiding van neuronale impulsen.
Spiersamentrekking. Hormoonafscheiding. De regulator van het celmetabolisme. |
1,000 mg |
Magnesium | Regulator van de cellulaire stofwisseling.
Regelaar van de niveaus van de overige elektrolyten. |
Mannen: 400–420 mg
Vrouwen: 310-320 mg |
Fosfor | Activering van de cellulaire stofwisseling.
Energieproductie (ATP- en GTP-moleculen). Regeling van de eiwitactiviteit. |
700 mg |
Kalium | Onderhoud van het celmembraan.
Behoud van de spierbewegingen. Hartslagregeling. |
Mannen: 3,400 mg
Vrouwen: 2,600 mg |
Sodium | Regeling van de hydratatieniveaus van het lichaam.
Bloeddrukbehoud. Behoud van het celmembraan. Geleiding van neuronale impulsen. |
1,600 mg |
Natuurlijk moet je er rekening mee moeten houden dat de belangrijkste werking van elektrolyten het resultaat is van een gezamenlijke combinatie van al deze effecten. Als ons lichaam een evenwichtig niveau van elektrolyten zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor in stand houdt, zal het zonder problemen de volgende functies uit kunnen voeren:
- Behoud van hydratatieniveaus
- Behoud van de zuur-basenbalans (pH)
- Transport van voedingsstoffen naar het binnenste van de cellen
- Verwijdering van celafval
- Regeling van het functioneren van zenuwen, spieren, hart en hersenen
Wat zijn de symptomen van een tekort aan elektrolyten?
Lichte elektrolyttekorten:
- Spierkrampen
- Spierzwakte
- Weinig uithoudingsvermogen bij sport of inspanning
- Vermoeidheid
- Dorst die niet verdwijnt na het drinken
- Behoefte om vaak te plassen
- Voorkeur voor zout eten
- Trek naar snoep of fastfood
- Maag- en darmstoornissen (constipatie, slechte spijsvertering en buikpijn)
Ernstige electrolyttekorten
- Geestelijke verwarring
- Veranderingen in de bloeddruk
- Slapen van de vingers en tenen
- Algemene en belemmerende zwakte, met inbegrip van de ademhalingsspieren
- Onregelmatige hartslag (aritmieën)
- Te langzame hartslag (bradycardie)
- Myocardinfarct
Deze onevenwichtigheden zullen vaker voorkomen bij personen die lijden aan chronische ziekten, zoals diabetes of nierziekten. Deze pathologieën zijn vatbaar voor tekorten of excessen van bepaalde elektrolyten en vereisen een grondige medische controle. Gezonde mensen krijgen ook te maken met veranderingen als ze worden blootgesteld aan de volgende omstandigheden:
- Braken of diarree: Infecties, seizoensgebonden virussen en andere verschijnselen die het verlies van vocht en elektrolyt via het maagdarmkanaal veroorzaken, verhogen het risico op een verstoorde electrolytenbalans.
- Ontoereikende diëten: Veel fastfood en weinig vers voedsel zorgen voor te hoge natrium- en kaliumconcentraties. Vergeet niet dat te veel natrium je vatbaar maakt voor aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk.
- Uitdroging: Het lichaam van een gezond persoon is meestal in staat om de elektrolytenbalans te behouden, zelfs als er urenlang geen vocht wordt gedronken. Als de hydratatie echter abrupt wordt verminderd of als er factoren worden toegevoegd die de uitdroging verergeren (bijvoorbeeld het beoefenen van sporten in de zon op een warme dag), zullen er ionische verstoringen optreden.
- Onvoldoende vochtinname: Heb je je je ooit afgevraagd waarom we geen zeewater kunnen drinken? De inname van vloeistoffen met een overmaat aan bepaalde elektrolyten veroorzaakt een onevenwichtigheid in het niveau van deze deeltjes in ons organisme.
- Wonder-diëten: Extreme diëten bevatten zeer weinig calorieën om een aanzienlijk gewichtsverlies in recordtijd te bereiken. Dit soort dieet kan echter een onvoldoende hoeveelheid elektrolyten opleveren die op middellange tot korte termijn een verstoorde elektrolytenbalans kan veroorzaken.
- Ouderdom: Het lichaam verliest het vermogen om de elektrolytenbalans te reguleren naarmate we ouder worden, waardoor de niveaus van deze deeltjes veranderen.
- Wonden en blessures: Wonden, vooral de grotere, zorgen voor een vernietiging van de afweermechanismen van het lichaam (huid en slijmvliezen), waardoor ze vatbaar zijn voor uitdroging en hydro-elektrolytische veranderingen.
- Alcohol misbruik: Alcohol is een substantie die vatbaar is voor uitdroging en daarmee voor het verlies van belangrijke elektrolyten.
Kan ik elektrolyten vervangen door middel van mijn voeding?
We vinden bronnen van calcium in melk en melkproducten zoals kaas en yoghurt. Deze producten bevatten ook natrium, chloride en jodium. Magnesium en kalium zijn overvloedig aanwezig in groene groenten zoals spinazie. Daarnaast zijn rood vlees, vis, zeevruchten en peulvruchten ook belangrijke bronnen van elektrolyten zoals fosfor.
Als je je elektrolytverliezen door middel van je voeding wilt vervangen, moet je zo gezond mogelijk eten, inclusief verse producten, mager vlees en zuivel als je niet vegetarisch of veganistisch bent. In de volgende tabel vind je informatie over de elektrolyteniveaus van voedingsmiddelen:
Voedingsmiddel | Elektrolytgehalte (% ADH: Percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) |
---|---|
Tafelzout (een theelepel) | Sodium: 2325 milligram (145% ADH) |
Augurken of olijven (200 gram) | Sodium: 1872 milligram (120% ADH)
Kalium: 23 milligram (0,7% ADH) Magnesium: 4 milligram (1% ADH) Calcium: 20 milligram (2% ADH) Fosfor: 6 milligram (1% ADH) |
Bananen (middelgroot) | Sodium: 1 milligram (0% ADH)
Kalium: 358 milligram (12% ADH) Magnesium: 27 milligram (7% ADH) Calcium: 5 milligram (0,5% ADH) Fosfor: 22 milligram (3% ADH) |
Tomaten (een kleine) | Sodium: 4 milligram (0,25% ADH)
Kalium: 215 milligram (7% ADH) Magnesium: 12 milligram (3% ADH) Calcium: 11 milligram (1% ADH) Fosfor: 14 milligram (2% ADH) |
Broccoli (200 gram) | Sodium: 33 milligram (2% ADH)
Kalium: 316 milligram (10% ADH) Magnesium: 21 milligram (5% ADH) Calcium: 112 milligram (11% ADH) Fosfor: 82 milligram (12% ADH) |
Spinazie (100 gram) | Sodium: 79 milligram (5% ADH)
Kalium: 558 milligram (19% ADH) Magnesium: 79 milligram (20% ADH) Calcium: 99 milligram (10% ADH) Fosfor: 49 milligram (7% ADH) |
Zoutvrije pompoenpitten (100 gram) | Sodium: 18 milligram (1% ADH)
Kalium: 900 milligram (30% ADH) Magnesium: 262 milligram (66% ADH) Calcium: 55 milligram (5,5% ADH) Fosfor: 92 milligram (13% ADH) |
Kokoswater (glas met 250 ml) | Sodium: 252 milligram (16% ADH)
Kalium: 600 milligram (20% ADH) Magnesium: 60 milligram (15% ADH) Calcium: 58 milligram (6% ADH) Fosfor: 48 milligram (7% ADH) |
Volle melk (glas met 250 ml) | Sodium: 210 milligram (13% ADH)
Kalium: 644 milligram (21% ADH) Magnesium: 49 milligram (12% ADH) Calcium: 551 milligram (55% ADH) Fosforo: 410 milligram (59% ADH) |
Tofu (150 gram) | Sodium: 34 milligram (2% ADH)
Kalium: 249 milligram (8% ADH) Magnesium: 58 milligram (14% ADH) Calcium: 600 milligram (60% ADH) Fosfor: 181 milligram (25% ADH) |
Varkensvlees (100 gram) | Sodium: 67 milligram (4% ADH)
Kalium: 439 milligram (15% ADH) Magnesium: 23 milligram (6% ADH) Calcium: 12 milligram (1% ADH) Fosfor: 270 milligram (39% ADH) |
Kip (100 gram) | Sodium: 117 milligram (7% ADH)
Kalium: 240 milligram (8% ADH) Magnesium: 22 milligram (5% ADH) Calcium: 12 milligram (1% ADH) Fosfor: 184 milligram (26% ADH) |
Tonijn (100 gram) | Sodium: 380 milligram (24% ADH)
Kalium: 240 milligram (8% ADH) Magnesium: 22 milligram (5% ADH) Calcium: 14 milligram (2% ADH) Fosfor: 217 milligram (31% ADH) |
Veganisten kunnen ook een evenwichtig elektrolyteniveau in stand houden, zolang ze voedsel kiezen dat een voldoende hoeveelheid van deze deeltjes garandeert. Aanbevolen wordt dat zij fosfor, dat normaal gesproken niet in overvloed aanwezig is in levensmiddelen van plantaardige oorsprong, uit levensmiddelen zoals tofu verkrijgen.
Wie kan er baat hebben bij een elektrolytsupplement?
Ziektes kunnen ook een verlies van elektrolyten veroorzaken. De resulterende balansverstoring kan leiden tot bijkomende klachten die het herstel bemoeilijken. Gezonde ondervoede mensen en zieken kunnen dus baat hebben bij het gebruik van een elektrolytsupplement, vooral als ze tot de volgende groepen behoren:
- Mensen die langer dan een uur sporten (bijv. marathonlopers).
- Mensen die hevig transpireren tijdens zeer intensieve training (zoals crossfitters)
- Zieke mensen die veel vocht kwijtraken (braken en diarree)
- Mensen die gedurende lange tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld (mensen die in de zomermaanden of tijdens hittegolven in de zon sporten of werken).
In deze gevallen is aangetoond dat elektrolytsupplementen en drankjes de symptomen van een elektrolyttekort verbeteren door de weerstand tegen lichamelijke en geestelijke inspanningen te versterken. In de volgende lijst vind je een overzicht van de wetenschappelijk bewezen voordelen van elektrolytsupplementen:
- Betere lichamelijke en intellectuele prestaties: Een verlies van 1-2% van het lichaamsgewicht in de vorm van transpiratie resulteert in een verlies aan kracht, uithoudingsvermogen en concentratie. Het drinken van drankjes met elektrolyten zou bijdragen tot het verminderen van de negatieve effecten van dit verlies. Dit wordt vooral aanbevolen bij intensieve inspanningen die langer dan een uur duren.
- Rehydratie tijdens periodes van ziekte: Elektrolytoplossingen dragen bij aan de rehydratatie van mensen met ernstig braken of diarree (vooral kwetsbare personen zoals kinderen en ouderen). In deze gevallen moeten echter speciale formuleringen (orale rehydratatieserum) worden gebruikt, en niet voor sporters bedoeld zijn.
- Verminderd risico op een zonnesteek: Het gezonde menselijk lichaam heeft mechanismen om de temperatuur te reguleren. Extreme omgevingscondities en moeilijkheden bij het zweten (bijv. het dragen van te warme kleding) kunnen echter een zonnesteek veroorzaken. Vervanging door elektrolyten vermindert de kans hierop.
- Het voorkomen van een verstoorde electrolytbalans bij afslankdieet diëten: Het is aangetoond dat elektrolytsuppletie bij mensen met een caloriearm dieet de frequentie van ongewenste bijwerkingen (zoals bloeddrukverstoringen en krampen) vermindert en tegelijkertijd de naleving van het dieet verbetert.
Welke soorten elektrolytsupplementen zijn er?
- Drankjes: Dit is ongetwijfeld de bekendste vorm van elektrolytsupplementen. Elektrolyte dranken voorzien in water en essentiële deeltjes zoals natrium, kalium of magnesium.
- Gels: Dit allernieuwste formaat vergemakkelijkt het transport van het elektrolytsupplement en maakt deze potjes goede hulpmiddelen voor sporters die niet een heleboel elektrolytische navulflessen kunnen meenemen. Als je deze gels gebruikt, denk er dan aan dat je er water bij moet drinken.
- Poeder: Hoewel dit formaat populairder is bij gebruikers van eiwitsupplementen, zijn er ook elektrolytpreparaten in poedervorm te vinden. Hoewel ze extra bereidings- en mengtijd nodig hebben, kunnen ze langer worden bewaard en individueel worden gedoseerd.
- Capsules: Mensen die geen moeite hebben met het innemen van tabletten kunnen in de elektrolytcapsules een oplossing vinden die effectief, handig en gemakkelijk te bewaren is. Omdat ze minder populair zijn dan eerdere formaten, zijn ze moeilijker verkrijgbaar..
- Bruistabletten: Dit formaat verenigt de voordelen van elektrolytische drankjes met het gemak van het transport en de bewaring van de capsules. Gooi één van deze tabletten in een glas water en geniet van een vers bereide elektrolytische drank.
Supplementen die elektrolyten combineren met een extra dosis koolhydraten bevatten suikers (meestal snelle afgifte) om de tijdens de training uitgeputte reserves aan te vullen. Vitaminen (zoals B6) bevorderen de synthese van energie en een beter gebruik van de energie.
Bedenk bovendien dat er een cruciaal verschil bestaat tussen de elektrolytsupplementen die worden gebruikt voor rehydratatie bij sporters (sportdrankjes en -preparaten) en de orale rehydratatieoplossingen die worden aanbevolen voor de vervanging van gastro-intestinale verliezen. Zie de verschillen tussen deze preparaten in de onderstaande tabel:
Sportdrankjes en preparaten | Fysiologisch serum |
---|---|
Verliezen tijdens het sporten (transpireren) aanvullen | Verliezen tijdens gastro-intestinale aandoeningen (braken en diarree) aanvullen |
Rijk aan chloor en natrium | rijk aan kalium |
Weinig kalium | Weinig natrium en chloor |
Bevatten vaak suikers om het herstel van fysieke inspanning te bevorderen | Bevatten weinig of geen suiker (omdat het de symptomen van diarree kan verergeren) |
Hoe neem ik een elektrolytsupplement in?
Vergeet niet dat, in het geval van elektrolytsupplementen, water een essentieel onderdeel is om deze deeltjes te kunnen benutten. Als je gekozen hebt voor een supplement in de vorm van gel, capsule of tablet, zorg er dan voor dat je er genoeg water bij drinkt (ongeveer gelijk aan het vochtverlies).
(Bron: Photka: 90788319/ 123rf.com)
Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tijdens het gebruik van elektrolyten?
Daarom is het aan te raden om een supplement te kiezen dat een elektrolytconcentratie bevat die zo dicht mogelijk bij die van het menselijk lichaam ligt (bij sportdranken tussen 285 en 295 milliosmoles per kilogram). De inname moet in kleine doses en gedurende een langere periode plaatsvinden om overdosering van water te voorkomen.
Als we ondanks deze aanbevelingen toch een te hoge dosis elektrolytensupplementen innemen, kunnen we last van uitdroging krijgen (omdat het lichaam zal proberen de elektrolytconcentraties in balans te brengen door het teveel aan elektrolyten via de urine te elimineren), braken (door te veel water) en diarree (als gevolg van de ophoping van deeltjes in het spijsverteringskanaal).
Als je echter een chronische ziekte hebt (diabetes, hypertensie of een andere vorm van nierziekte), zwanger bent of tot de groep van personen behoort die als “kwetsbaar” worden beschouwd (minderjarigen en ouderen), kunnen je elektrolytische controlemechanismen zwakker zijn. Raadpleeg je arts voordat je begint met suppletie.
Hoeveel kosten elektrolytsupplementen?
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van elektrolytsupplementen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de elektrolyten die je nodig hebt:
- Allergenen en intoleranties
- Suikergehalte
- Isotone, hypertone of hypotone preparaten
- Calorieën
- Smaak en zoetstoffen
- Prijs-kwaliteitverhouding
Allergenen en intoleranties
Elektrolytsupplementen zijn meestal van uitsluitend minerale oorsprong. Daarom zijn allergieën voor deze bestanddelen uiterst zeldzaam. Ook veganistische of vegetarische consumenten zullen in de meeste gevallen producten die vrij zijn van dierlijke bestanddelen gebruiken.
Wees echter vooral voorzichtig met producten die toegevoegde ingrediënten bevatten (zoals whey eiwit of maltodextrine) die tot ernstige allergische reacties kunnen leiden. Als je coeliakiepatiënt of allergisch bent voor lactose, kies dan producten die alleen minerale zouten bevatten en verifieer dat je supplement hypoallergeen is.
(Bron: Daniil Peshkov: 96459796/ 123rf.com)
Suikergehalte
Voor langdurige activiteiten zoals fietsen, triatlon of sporten met een grote lichamelijke inspanning is het aan te raden om supplementen in de vorm van isotone drankjes met een grote hoeveelheid koolhydraten te nemen. Op deze manier krijg je een snelle energieboost die je sportprestaties verhoogt.
Deze producten kunnen echter een zeer grote hoeveelheid glucose bevatten. Als je op dieet bent, onthoud dan dat het verminderen of vermijden van suiker in je dieet van groot nut zal zijn om je gewicht beter onder controle te houden. Als je diabetes hebt, moet je dit soort producten vermijden en formules met een laag suikergehalte gebruiken.
Isotone, hypertone of hypotone preparaten
In dit artikel hebben we de supplementen die gebruikt worden bij ziektes vergeleken met de sportsupplementen. Als je je supplementen zoveel mogelijk wilt personaliseren, bekijk dan de volgende tabel waarin we de sportsupplementen verdelen in isotone, hypotone en hypertone supplementen:
Isotone | Hypotone | Hypertone | |
---|---|---|---|
Osmolariteit | 285 – 295 milliosmoles/kilo (soms tot 350 milliosmoles/kilo) | Minder dan 285 milliosmoles/kilo | Meer dan 350 milliosmoles/kilo |
Koolhydraat- en suikergehalte | 6-8% | Minder dan 6% | Meer dan 10% |
Bijwerkingen | Bij overmatig gebruik, misselijkheid en een onprettig gevoel | Gebrek aan energie (door lage glucose-inname), vaak plassen | Uitdroging door een teveel aan elektrolyten, misselijkheid, braken, buikpijn en misselijkheid. |
Aanbevolen gebruik | Intensieve training gedurende korte periodes (1 – 3 uur) | Behoud van de hydratatie bij weinig intensieve, langdurige oefeningen (3 uur of meer) | Zeer intensieve training (meestal competitiesporten) |
Hoewel de meest populaire supplementen bekend staan als isotonica, zijn er ook producten met een hypotone concentratie waarvan hydratatie de hoofdfunctie is. Hypertonische producten mogen alleen worden gebruikt door professionele sporters onder strikt toezicht (arts of coach).
Calorieën
Let op de calorieën van je elektrolytische drankjes, vooral als je op dieet bent. Een sportdrankje die in elke supermarkt verkrijgbaar is, bevat ongeveer 30 gram suiker, wat overeenkomt met 400 “lege” calorieën. Als je minder calorieën wilt gebruiken, kies dan voor producten die minder energie leveren.
Smaak en zoetstoffen
De smaak is een belangrijke factor bij elektrolytsuppletie. Als het supplement niet lekker is, is het moeilijker in te nemen en bestaat de kans dat je het niet meer zal gebruiken. Gelukkig zijn er vele smaken beschikbaar. Er zijn smaken van citrusvruchten, wilde of tropische vruchten en zelfs van chocolade.
Vergeet echter niet dat deze smaken kunstmatige zoet- en smaakstoffen bevatten. Een teveel aan deze stoffen wordt in verband gebracht met een slechtere naleving van de diëten en de vernietiging van de intestinale microbiota. Kies bij voorkeur producten met een beperkte hoeveelheid zoetstoffen of kies voor natuurlijke smaken (zoals kokoswater).
(Bron: Krisana Antharith: 82066639/ 123rf.com)
Prijs-kwaliteitverhouding
Als je van plan bent om regelmatig elektrolyten te gebruiken, raden we je aan deze in tablet- of capsulevorm te kopen. Deze potten zijn veel goedkoper dan sportdranken. Als je toch liever voor drankjes kiest, investeer dan in een 12-pack of meer in plaats van ze per stuk te kopen.
Samenvatting
Tegenwoordig beschikken we over uitgebreide informatie over onze lichaamsfuncties, de veranderingen die het lichaam ondergaat tijdens het sporten en de invloed van voedsel op ons organisme. Als gevolg hiervan zijn er producten opgedoken die ons helpen om onze performance te verbeteren, zelfs onder de meest extreme omstandigheden.
Elektrolytsupplementen helpen ons om de verloren vloeistoffen en zouten tijdens bijzonder intensieve inspanningen te vervangen. Deze producten stellen ons in staat om onze training voort te zetten of om beter te herstellen van een inspannende sportbeoefening dan we zonder de supplementen zouden doen.
Vond je ons artikel over elektrolyten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale supplementen kunnen vinden.
(Bron van de header afbeelding: Dolgachov : 53634760/ 123rf.com)