close up van man met proteïne shake fles en pot
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

28Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Iedereen weet dat het heel belangrijk is om genoeg water te drinken zodat je de hele dag gehydrateerd blijft. Maar is het je wel eens overkomen dat je, ondanks het feit dat je veel water drinkt, nog steeds dorstig, vermoeid en uitgeput bent? In dat geval kan er sprake zijn van een verstoorde elektrolytbalans.

Elektrolyten zijn deeltjes van vitaal belang voor ons welzijn, omdat ze helpen de hoeveelheid water in het lichaam en de overdracht van zenuw- en spierimpulsen te reguleren. Tegenwoordig zijn er diverse merken die verschillende formaten voor consumptie aanbieden, zoals capsules, gels, poeder of dranken die deze minerale zouten bevatten.

Belangrijk om te weten

 • Elektrolyten zijn elektrisch geladen deeltjes (negatief of positief) die de celactiviteit en impulsoverdracht vergemakkelijken. Een gebrek hieraan kan onder andere vermoeidheid, verwarring en spierkrampen veroorzaken.
 • Intensieve lichamelijke inspanning, langdurig sporten, ziekte en blootstelling aan hoge temperaturen, geven je de kans op een verstoorde elektrolytbalans.
 • Supplementen met elektrolyten helpen het evenwicht van de mineralen in het lichaam te bewaren tijdens deze omstandigheden.
 • Het is van belang om een product te kiezen met een concentratie van deeltjes die aan onze behoeften voldoet, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen orale rehydratatieoplossingen en producten voor sporters.

Onze selectie: De beste elektrolyten op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste supplementen met elektrolyten voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het perfecte supplement een stuk eenvoudiger.

Het beste sportdrankje in poedervorm

Sportdranken helpen je lichaam om voldoende gehydrateerd te blijven tijdens de inspanning. Je lichaam gebruikt namelijk veel vocht tijdens het sporten en als dit niet wordt aangevuld, leidt dit tot vermoeidheid maar bijvoorbeeld ook kramp kan hiervan een gevolg zijn.
De Isostar Poeder Lemon heeft een heerlijke citroen smaak en is makkelijk te drinken. De formule van de nieuwe Isostar Hydrate & Perform sportdranken heeft bewezen dat het de uithouding doet toenemen, dankzij de isotone formule. Deze drank bevat een mix van koolhydratenenergie en bevat meerdere mineralen zoals calcium en magnesium.

De beste elektrolyte-kauwtabletten

Deze kauwtabletten van SaltStick bevatten alleen natuurlijke aroma’s, zijn puur vegetarisch, bevatten geen dopingmiddelen, zijn vrij van kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen, gluten en genetische manipulatie. Bij veel transpiratie tijdens intensieve spiertrainingen kun je zout en mineralen (elektrolyten) verliezen. Dit kan het behoud van de fysieke prestaties, de functionaliteit van de spieren en de regeneratie in het gedrang brengen.

De hoogwaardige minerale formule komt overeen met de samenstelling van de elektrolyten die in het zweet van het menselijk lichaam worden uitgescheiden en zorgt voor een snelle biologische beschikbaarheid van alle elektrolyten die betrokken zijn bij de spierfunctie: natrium (zout), kalium, magnesium en calcium. Dit ondersteunt de prestaties, verbetert de regeneratie en behoudt de functionaliteit van de spieren. Gemaakt in de VS. Inhoud: 60 tabletten.

De beste elektrolyten voor intensieve sporters

Body & Fit Isotone Sportdrank is een verfrissende sportdrank die je helpt tijdens de training de mineralen en vochtbalans aan te vullen. Onze Isotone Sportdrank is effectief voor iedereen die intensief sport, zowel kracht-, duur-, als teamsporters. Body & Fit Sportdrank is daarnaast heerlijk verfrissend.

De Body & Fit Isotone Sportsdrank heeft bovendien dezelfde osmotische druk als je lichaamsvocht, wat betekent dat het ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (suikers en elektrolyten) bevat per 100 ml. Body & Fit Isotone Sportdrank wordt daardoor zelfs even makkelijk opgenomen als water.

Het beste supplement met 6 elektrolyten

No products found.

Dit elektrolyt supplement bevat een perfecte balans van 6 elektrolyten: calcium, kalium, magnesium, fosfor, natrium en chloride, plus ondersteunende mineralen, die samen zorgen voor een volledige hydratatie zonder je maag- of darmklachten te geven, zodat je je op je best voelt tijdens intensieve sportactiviteiten.

De plantaardige, van nature zoete elektrolyt poeder van Ultima Replenisher bevat geen suiker en geen kunstmatige kleur- smaak- of zoetstoffen. De formule is gekleurd met druivenschillen die bekend staan om zijn anti-oxidanten en bevat vitamine C. Het product is veganistisch gecertificeerd. De inhoud van het poeder is 306 gram voor 90 drankjes.

De beste sportdrank voor een intensieve training

Tijdens het sporten verlies je water en elektrolyten door het zweten. Je lichaam heeft de juiste combinatie van elektrolyten en koolhydraten nodig om beter vocht op te kunnen nemen. Bovendien is de juiste energietoevoer van cruciaal belang – afhankelijk van de intensiteit en de duur van de training wordt tot 90 g koolhydraten per uur aanbevolen.

Met de 5 elektrolyten voorziet ISOACTIVE het lichaam van de 5 belangrijkste elektrolyten (natrium, chloride, kalium, magnesium en calcium), in dezelfde verhouding als het zweet wat je verliest tijdens je intensieve training. De inhoud van de pot is 1.320 gram en is goed voor 20 liter sportdrank. Verkrijgbaar in citroensmaak.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrolyten

Het is van groot belang dat je voordat je een supplement met elektrolyten koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

moe fitness paar lopers zweten en rusten tijdens marathon training in landweg zweterige atleten na hardlopen

Als je een goede gezondheid hebt, kun je dit supplement met een gerust hart innemen. Als dat niet zo is kun je beter je arts raadplegen.
(Bron: Magiceyes: 21976510/ 123rf.com)

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn positief of negatief geladen deeltjes van een molecuul (ionen) die zijn opgelost in water of bloed. Doordat deze ionen positief of negatief geladen zijn, bevatten ze elektriciteit – vandaar de term elektrolyten. De elektriciteit van deze ionen, is heel belangrijk om je zenuw- en spierfunctie werkend te houden.

Naast de belangrijke werking voor je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten ook belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen. De meest voorkomende elektrolyten in het menselijk lichaam zijn natrium, kalium, chloride, calcium en fosfor.

Nathalie RizzoSportdiëtiste
“Elektrolyten is de verzamelnaam voor allerlei zouten, waaronder het bekende natriumchloride (keukenzout). Elektrolyten zijn essentieel voor het reguleren van je vochthuishouding en het functioneren van zenuwen en spieren.”

Sommige van de bovengenoemde elektrolyten hebben ook structurele functies. Calcium, fosfor en magnesium zijn bijvoorbeeld essentiële bestanddelen van de botstructuur. In dit artikel zullen we ons echter richten op de effecten van deze elementen met betrekking tot de elektrolytenbalans. In de volgende tabel vind je een overzicht van deze functies:

Elektrolyt Functie (elektrolytisch) Aanbevolen dagelijkse inname voor volwassenen.
Milligram (mg)
Calcium Geleiding van neuronale impulsen.

Spiersamentrekking.

Hormoonafscheiding.

De regulator van het celmetabolisme.

1,000 mg
Magnesium Regulator van de cellulaire stofwisseling.

Regelaar van de niveaus van de overige elektrolyten.

Mannen: 400–420 mg

Vrouwen: 310-320 mg

Fosfor Activering van de cellulaire stofwisseling.

Energieproductie (ATP- en GTP-moleculen).

Regeling van de eiwitactiviteit.

700 mg
Kalium Onderhoud van het celmembraan.

Behoud van de spierbewegingen.

Hartslagregeling.

Mannen: 3,400 mg

Vrouwen: 2,600 mg

Sodium Regeling van de hydratatieniveaus van het lichaam.

Bloeddrukbehoud.

Behoud van het celmembraan.

Geleiding van neuronale impulsen.

1,600 mg

Natuurlijk moet je er rekening mee moeten houden dat de belangrijkste werking van elektrolyten het resultaat is van een gezamenlijke combinatie van al deze effecten. Als ons lichaam een evenwichtig niveau van elektrolyten zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor in stand houdt, zal het zonder problemen de volgende functies uit kunnen voeren:

 • Behoud van hydratatieniveaus
 • Behoud van de zuur-basenbalans (pH)
 • Transport van voedingsstoffen naar het binnenste van de cellen
 • Verwijdering van celafval
 • Regeling van het functioneren van zenuwen, spieren, hart en hersenen

Wat zijn de symptomen van een tekort aan elektrolyten?

Als we een verstoorde elektrolytenbalans in ons lichaam hebben, zal de overdracht van cellulaire impulsen afnemen en zal de communicatie tussen de cellen van het lichaam worden verstoord. Deze situatie zal leiden tot verschillende schadelijke gevolgen voor de gezondheid. In de volgende lijst vind je de belangrijkste symptomen van een elektrolytisch tekort:

Lichte elektrolyttekorten:

 • Spierkrampen
 • Spierzwakte
 • Weinig uithoudingsvermogen bij sport of inspanning
 • Vermoeidheid
 • Dorst die niet verdwijnt na het drinken
 • Behoefte om vaak te plassen
 • Voorkeur voor zout eten
 • Trek naar snoep of fastfood
 • Maag- en darmstoornissen (constipatie, slechte spijsvertering en buikpijn)

Ernstige electrolyttekorten

 • Geestelijke verwarring
 • Veranderingen in de bloeddruk
 • Slapen van de vingers en tenen
 • Algemene en belemmerende zwakte, met inbegrip van de ademhalingsspieren
 • Onregelmatige hartslag (aritmieën)
 • Te langzame hartslag (bradycardie)
 • Myocardinfarct

Deze onevenwichtigheden zullen vaker voorkomen bij personen die lijden aan chronische ziekten, zoals diabetes of nierziekten. Deze pathologieën zijn vatbaar voor tekorten of excessen van bepaalde elektrolyten en vereisen een grondige medische controle. Gezonde mensen krijgen ook te maken met veranderingen als ze worden blootgesteld aan de volgende omstandigheden:

 • Braken of diarree: Infecties, seizoensgebonden virussen en andere verschijnselen die het verlies van vocht en elektrolyt via het maagdarmkanaal veroorzaken, verhogen het risico op een verstoorde electrolytenbalans.
 • Ontoereikende diëten: Veel fastfood en weinig vers voedsel zorgen voor te hoge natrium- en kaliumconcentraties. Vergeet niet dat te veel natrium je vatbaar maakt voor aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk.
 • Uitdroging: Het lichaam van een gezond persoon is meestal in staat om de elektrolytenbalans te behouden, zelfs als er urenlang geen vocht wordt gedronken. Als de hydratatie echter abrupt wordt verminderd of als er factoren worden toegevoegd die de uitdroging verergeren (bijvoorbeeld het beoefenen van sporten in de zon op een warme dag), zullen er ionische verstoringen optreden.
 • Onvoldoende vochtinname: Heb je je je ooit afgevraagd waarom we geen zeewater kunnen drinken? De inname van vloeistoffen met een overmaat aan bepaalde elektrolyten veroorzaakt een onevenwichtigheid in het niveau van deze deeltjes in ons organisme.
 • Wonder-diëten: Extreme diëten bevatten zeer weinig calorieën om een aanzienlijk gewichtsverlies in recordtijd te bereiken. Dit soort dieet kan echter een onvoldoende hoeveelheid elektrolyten opleveren die op middellange tot korte termijn een verstoorde elektrolytenbalans kan veroorzaken.
 • Ouderdom: Het lichaam verliest het vermogen om de elektrolytenbalans te reguleren naarmate we ouder worden, waardoor de niveaus van deze deeltjes veranderen.
 • Wonden en blessures: Wonden, vooral de grotere, zorgen voor een vernietiging van de afweermechanismen van het lichaam (huid en slijmvliezen), waardoor ze vatbaar zijn voor uitdroging en hydro-elektrolytische veranderingen.
 • Alcohol misbruik: Alcohol is een substantie die vatbaar is voor uitdroging en daarmee voor het verlies van belangrijke elektrolyten.

Kan ik elektrolyten vervangen door middel van mijn voeding?

Een evenwichtige voeding zou ons alle elektrolyten moeten kunnen geven die we nodig hebben voor een gezond leven. Helaas is het westerse voedingspatroon zeer rijk aan natrium (aanwezig in voorgekookt voedsel en fastfood) en arm aan kalium en magnesium (overvloedig in vers fruit en verse groenten).

We vinden bronnen van calcium in melk en melkproducten zoals kaas en yoghurt. Deze producten bevatten ook natrium, chloride en jodium. Magnesium en kalium zijn overvloedig aanwezig in groene groenten zoals spinazie. Daarnaast zijn rood vlees, vis, zeevruchten en peulvruchten ook belangrijke bronnen van elektrolyten zoals fosfor.

Nathalie RizzoSportdiëtiste
“De elektrolyten maken deel uit van een gezond, uitgebalanceerd dieet. Dus als je je voeding op orde hebt, dan krijg je er voldoende van binnen. Dat geldt ook voor andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C en vezels.”

Als je je elektrolytverliezen door middel van je voeding wilt vervangen, moet je zo gezond mogelijk eten, inclusief verse producten, mager vlees en zuivel als je niet vegetarisch of veganistisch bent. In de volgende tabel vind je informatie over de elektrolyteniveaus van voedingsmiddelen:

Voedingsmiddel Elektrolytgehalte (% ADH: Percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Tafelzout (een theelepel) Sodium: 2325 milligram (145% ADH)
Augurken of olijven (200 gram) Sodium: 1872 milligram (120% ADH)

Kalium: 23 milligram (0,7% ADH)

Magnesium: 4 milligram (1% ADH)

Calcium: 20 milligram (2% ADH)

Fosfor: 6 milligram (1% ADH)

Bananen (middelgroot) Sodium: 1 milligram (0% ADH)

Kalium: 358 milligram (12% ADH)

Magnesium: 27 milligram (7% ADH)

Calcium: 5 milligram (0,5% ADH)

Fosfor: 22 milligram (3% ADH)

Tomaten (een kleine) Sodium: 4 milligram (0,25% ADH)

Kalium: 215 milligram (7% ADH)

Magnesium: 12 milligram (3% ADH)

Calcium: 11 milligram (1% ADH)

Fosfor: 14 milligram (2% ADH)

Broccoli (200 gram) Sodium: 33 milligram (2% ADH)

Kalium: 316 milligram (10% ADH)

Magnesium: 21 milligram (5% ADH)

Calcium: 112 milligram (11% ADH)

Fosfor: 82 milligram (12% ADH)

Spinazie (100 gram) Sodium: 79 milligram (5% ADH)

Kalium: 558 milligram (19% ADH)

Magnesium: 79 milligram (20% ADH)

Calcium: 99 milligram (10% ADH)

Fosfor: 49 milligram (7% ADH)

Zoutvrije pompoenpitten (100 gram) Sodium: 18 milligram (1% ADH)

Kalium: 900 milligram (30% ADH)

Magnesium: 262 milligram (66% ADH)

Calcium: 55 milligram (5,5% ADH)

Fosfor: 92 milligram (13% ADH)

Kokoswater (glas met 250 ml) Sodium: 252 milligram (16% ADH)

Kalium: 600 milligram (20% ADH)

Magnesium: 60 milligram (15% ADH)

Calcium: 58 milligram (6% ADH)

Fosfor: 48 milligram (7% ADH)

Volle melk (glas met 250 ml) Sodium: 210 milligram (13% ADH)

Kalium: 644 milligram (21% ADH)

Magnesium: 49 milligram (12% ADH)

Calcium: 551 milligram (55% ADH)

Fosforo: 410 milligram (59% ADH)

Tofu (150 gram) Sodium: 34 milligram (2% ADH)

Kalium: 249 milligram (8% ADH)

Magnesium: 58 milligram (14% ADH)

Calcium: 600 milligram (60% ADH)

Fosfor: 181 milligram (25% ADH)

Varkensvlees (100 gram) Sodium: 67 milligram (4% ADH)

Kalium: 439 milligram (15% ADH)

Magnesium: 23 milligram (6% ADH)

Calcium: 12 milligram (1% ADH)

Fosfor: 270 milligram (39% ADH)

Kip (100 gram) Sodium: 117 milligram (7% ADH)

Kalium: 240 milligram (8% ADH)

Magnesium: 22 milligram (5% ADH)

Calcium: 12 milligram (1% ADH)

Fosfor: 184 milligram (26% ADH)

Tonijn (100 gram) Sodium: 380 milligram (24% ADH)

Kalium: 240 milligram (8% ADH)

Magnesium: 22 milligram (5% ADH)

Calcium: 14 milligram (2% ADH)

Fosfor: 217 milligram (31% ADH)

Veganisten kunnen ook een evenwichtig elektrolyteniveau in stand houden, zolang ze  voedsel kiezen dat een voldoende hoeveelheid van deze deeltjes garandeert. Aanbevolen wordt dat zij fosfor, dat normaal gesproken niet in overvloed aanwezig is in levensmiddelen van plantaardige oorsprong, uit levensmiddelen zoals tofu verkrijgen.

Wie kan er baat hebben bij een elektrolytsupplement?

Gebrek aan tijd, stress en bepaalde diëten kunnen een goede voeding in de weg staan, waardoor de elektrolytenbalans wordt verstoord. Hoewel deze verandering bij de meeste mensen niet onmiddellijk klachten zal veroorzaken, kan blootstelling aan extreme temperaturen of het begin van een sportactiviteit vermoeidheid, duizeligheid en krampen veroorzaken.

Ziektes kunnen ook een verlies van elektrolyten veroorzaken. De resulterende balansverstoring kan leiden tot bijkomende klachten die het herstel bemoeilijken. Gezonde ondervoede mensen en zieken kunnen dus baat hebben bij het gebruik van een elektrolytsupplement, vooral als ze tot de volgende groepen behoren:

 • Mensen die langer dan een uur sporten (bijv. marathonlopers).
 • Mensen die hevig transpireren tijdens zeer intensieve training (zoals crossfitters)
 • Zieke mensen die veel vocht kwijtraken (braken en diarree)
 • Mensen die gedurende lange tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld (mensen die in de zomermaanden of tijdens hittegolven in de zon sporten of werken).

In deze gevallen is aangetoond dat elektrolytsupplementen en drankjes de symptomen van een elektrolyttekort verbeteren door de weerstand tegen lichamelijke en geestelijke inspanningen te versterken. In de volgende lijst vind je een overzicht van de wetenschappelijk bewezen voordelen van elektrolytsupplementen:

 • Betere lichamelijke en intellectuele prestaties: Een verlies van 1-2% van het lichaamsgewicht in de vorm van transpiratie resulteert in een verlies aan kracht, uithoudingsvermogen en concentratie. Het drinken van drankjes met elektrolyten zou bijdragen tot het verminderen van de negatieve effecten van dit verlies. Dit wordt vooral aanbevolen bij intensieve inspanningen die langer dan een uur duren.
 • Rehydratie tijdens periodes van ziekte: Elektrolytoplossingen dragen bij aan de rehydratatie van mensen met ernstig braken of diarree (vooral kwetsbare personen zoals kinderen en ouderen). In deze gevallen moeten echter speciale formuleringen (orale rehydratatieserum) worden gebruikt, en niet voor sporters bedoeld zijn.
 • Verminderd risico op een zonnesteek: Het gezonde menselijk lichaam heeft mechanismen om de temperatuur te reguleren. Extreme omgevingscondities en moeilijkheden bij het zweten (bijv. het dragen van te warme kleding) kunnen echter een zonnesteek veroorzaken. Vervanging door elektrolyten vermindert de kans hierop.
 • Het voorkomen van een verstoorde electrolytbalans bij afslankdieet diëten: Het is aangetoond dat elektrolytsuppletie bij mensen met een caloriearm dieet de frequentie van ongewenste bijwerkingen (zoals bloeddrukverstoringen en krampen) vermindert en tegelijkertijd de naleving van het dieet verbetert.

Welke soorten elektrolytsupplementen zijn er?

Elektrolytsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Dranken, gels, capsules en poeders voor shakes of om in water op te lossen zijn beschikbaar met verschillende voedingswaarden. Deze preparaten kunnen ook koolhydraten en vitaminen bevatten. In de volgende lijst kun je de belangrijkste soorten zien:

 • Drankjes: Dit is ongetwijfeld de bekendste vorm van elektrolytsupplementen. Elektrolyte dranken voorzien in water en essentiële deeltjes zoals natrium, kalium of magnesium.
 • Gels: Dit allernieuwste formaat vergemakkelijkt het transport van het elektrolytsupplement en maakt deze potjes goede hulpmiddelen voor sporters die niet een heleboel elektrolytische navulflessen kunnen meenemen. Als je deze gels gebruikt, denk er dan aan dat je er water bij moet drinken.
 • Poeder: Hoewel dit formaat populairder is bij gebruikers van eiwitsupplementen, zijn er ook elektrolytpreparaten in poedervorm te vinden. Hoewel ze extra bereidings- en mengtijd nodig hebben, kunnen ze langer worden bewaard en individueel worden gedoseerd.
 • Capsules: Mensen die geen moeite hebben met het innemen van tabletten kunnen in de elektrolytcapsules een oplossing vinden die effectief, handig en gemakkelijk te bewaren is. Omdat ze minder populair zijn dan eerdere formaten, zijn ze moeilijker verkrijgbaar..
 • Bruistabletten: Dit formaat verenigt de voordelen van elektrolytische drankjes met het gemak van het transport en de bewaring van de capsules. Gooi één van deze tabletten in een glas water en geniet van een vers bereide elektrolytische drank.

Supplementen die elektrolyten combineren met een extra dosis koolhydraten bevatten suikers (meestal snelle afgifte) om de tijdens de training uitgeputte reserves aan te vullen. Vitaminen (zoals B6) bevorderen de synthese van energie en een beter gebruik van de energie.

Bedenk bovendien dat er een cruciaal verschil bestaat tussen de elektrolytsupplementen die worden gebruikt voor rehydratatie bij sporters (sportdrankjes en -preparaten) en de orale rehydratatieoplossingen die worden aanbevolen voor de vervanging van gastro-intestinale verliezen. Zie de verschillen tussen deze preparaten in de onderstaande tabel:

Sportdrankjes en preparaten Fysiologisch serum
Verliezen tijdens het sporten (transpireren) aanvullen Verliezen tijdens gastro-intestinale aandoeningen (braken en diarree) aanvullen
Rijk aan chloor en natrium rijk aan kalium
Weinig kalium Weinig natrium en chloor
Bevatten vaak suikers om het herstel van fysieke inspanning te bevorderen Bevatten weinig of geen suiker (omdat het de symptomen van diarree kan verergeren)

Hoe neem ik een elektrolytsupplement in?

Elektrolytsupplementen zijn in principe bedoeld om naar behoefte te worden ingenomen zodat ze tijdens de training worden gebruikt als het nodig is. Bij intensieve of langer dan een uur durende trainingen is het raadzaam de dorst of uitdroging voor te zijn en het elektrolytische supplement te gebruiken tijdens en na de activiteit.

Vergeet niet dat, in het geval van elektrolytsupplementen, water een essentieel onderdeel is om deze deeltjes te kunnen benutten. Als je gekozen hebt voor een supplement in de vorm van gel, capsule of tablet, zorg er dan voor dat je er genoeg water bij drinkt (ongeveer gelijk aan het vochtverlies).

voedingsmiddelen die rijk zijn aan elektrolyten

Gezonde ondervoede personen en zieken kunnen baat hebben bij het gebruik van een elektrolytsupplement.
(Bron: Photka: 90788319/ 123rf.com)

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen tijdens het gebruik van elektrolyten?

Gezonde mensen kunnen elektrolytensupplementen gebruiken zonder schadelijke effecten, zolang ze zich maar aan de aanbevolen doses houden. Sommige deskundigen hebben echter hun bezorgdheid geuit over deze producten omdat de inname van elektrolyten de intrinsieke regulerende mechanismen van het lichaam kan remmen.

Daarom is het aan te raden om een supplement te kiezen dat een elektrolytconcentratie bevat die zo dicht mogelijk bij die van het menselijk lichaam ligt (bij sportdranken tussen 285 en 295 milliosmoles per kilogram). De inname moet in kleine doses en gedurende een langere periode plaatsvinden om overdosering van water te voorkomen.

Een studie van het Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports vond dat hardlopers die speciaal geformuleerde supplementen namen om elektrolytverliezen te vervangen, de wedstrijd ongeveer 26 minuten eerder voltooiden dan atleten die alleen maar sportdrankjes van de supermarkt gebruikten.

Als we ondanks deze aanbevelingen toch een te hoge dosis elektrolytensupplementen innemen, kunnen we last van uitdroging krijgen (omdat het lichaam zal proberen de elektrolytconcentraties in balans te brengen door het teveel aan elektrolyten via de urine te elimineren), braken (door te veel water) en diarree (als gevolg van de ophoping van deeltjes in het spijsverteringskanaal).

Als je echter een chronische ziekte hebt (diabetes, hypertensie of een andere vorm van nierziekte), zwanger bent of tot de groep van personen behoort die als “kwetsbaar” worden beschouwd (minderjarigen en ouderen), kunnen je elektrolytische controlemechanismen zwakker zijn. Raadpleeg je arts voordat je begint met suppletie.

Hoeveel kosten elektrolytsupplementen?

Je hebt geluk! Elektrolytsupplementen behoren tot de goedkoopste supplementen. De prijs van een geformuleerde sportdrank varieert van 2 tot 3 euro, terwijl potjes met 100 elektrolytische capsules of tabletten variëren van 7 tot 10 euro.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van elektrolytsupplementen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de elektrolyten die je nodig hebt:

Allergenen en intoleranties

Elektrolytsupplementen zijn meestal van uitsluitend minerale oorsprong. Daarom zijn allergieën voor deze bestanddelen uiterst zeldzaam. Ook veganistische of vegetarische consumenten zullen in de meeste gevallen producten die vrij zijn van dierlijke bestanddelen gebruiken.

Wees echter vooral voorzichtig met producten die toegevoegde ingrediënten bevatten (zoals whey eiwit of maltodextrine) die tot ernstige allergische reacties kunnen leiden. Als je coeliakiepatiënt of allergisch bent voor lactose, kies dan producten die alleen minerale zouten bevatten en verifieer dat je supplement hypoallergeen is.

Kunstmatige intelligentie en wetenschappelijk concept

De elektrolyten zijn een fundamenteel onderdeel voor het goed functioneren van ons lichaam.
(Bron: Daniil Peshkov: 96459796/ 123rf.com)

Suikergehalte

Voor langdurige activiteiten zoals fietsen, triatlon of sporten met een grote lichamelijke inspanning is het aan te raden om supplementen in de vorm van isotone drankjes met een grote hoeveelheid koolhydraten te nemen. Op deze manier krijg je een snelle energieboost die je sportprestaties verhoogt.

Deze producten kunnen echter een zeer grote hoeveelheid glucose bevatten. Als je op dieet bent, onthoud dan dat het verminderen of vermijden van suiker in je dieet van groot nut zal zijn om je gewicht beter onder controle te houden. Als je diabetes hebt, moet je dit soort producten vermijden en formules met een laag suikergehalte gebruiken.

Isotone, hypertone of hypotone preparaten

In dit artikel hebben we de supplementen die gebruikt worden bij ziektes vergeleken met de sportsupplementen. Als je je supplementen zoveel mogelijk wilt personaliseren, bekijk dan de volgende tabel waarin we de sportsupplementen verdelen in isotone, hypotone en hypertone supplementen:

Isotone Hypotone Hypertone
Osmolariteit 285 – 295 milliosmoles/kilo (soms tot 350 milliosmoles/kilo) Minder dan 285 milliosmoles/kilo Meer dan 350 milliosmoles/kilo
Koolhydraat- en suikergehalte 6-8% Minder dan 6% Meer dan 10%
Bijwerkingen Bij overmatig gebruik, misselijkheid en een onprettig gevoel Gebrek aan energie (door lage glucose-inname), vaak plassen Uitdroging door een teveel aan elektrolyten, misselijkheid, braken, buikpijn en misselijkheid.
Aanbevolen gebruik Intensieve training gedurende korte periodes (1 – 3 uur) Behoud van de hydratatie bij weinig intensieve, langdurige oefeningen (3 uur of meer) Zeer intensieve training (meestal competitiesporten)

Hoewel de meest populaire supplementen bekend staan als isotonica, zijn er ook producten met een hypotone concentratie waarvan hydratatie de hoofdfunctie is. Hypertonische producten mogen alleen worden gebruikt door professionele sporters onder strikt toezicht (arts of coach).

Calorieën

Let op de calorieën van je elektrolytische drankjes, vooral als je op dieet bent. Een sportdrankje die in elke supermarkt verkrijgbaar is, bevat ongeveer 30 gram suiker, wat overeenkomt met 400 “lege” calorieën. Als je minder calorieën wilt gebruiken, kies dan voor producten die minder energie leveren.

Smaak en zoetstoffen

De smaak is een belangrijke factor bij elektrolytsuppletie. Als het supplement niet lekker is, is het moeilijker in te nemen en bestaat de kans dat je het niet meer zal gebruiken. Gelukkig zijn er vele smaken beschikbaar. Er zijn smaken van citrusvruchten, wilde of tropische vruchten en zelfs van chocolade.

Vergeet echter niet dat deze smaken kunstmatige zoet- en smaakstoffen bevatten. Een teveel aan deze stoffen wordt in verband gebracht met een slechtere naleving van de diëten en de vernietiging van de intestinale microbiota. Kies bij voorkeur producten met een beperkte hoeveelheid zoetstoffen of kies voor natuurlijke smaken (zoals kokoswater).

Water het gieten in vrouwenhand op aardachtergrond.

De elektrolyten verbeteren je lichamelijke en intellectuele prestaties.
(Bron: Krisana Antharith: 82066639/ 123rf.com)

Prijs-kwaliteitverhouding

Als je van plan bent om regelmatig elektrolyten te gebruiken, raden we je aan deze in tablet- of capsulevorm te kopen. Deze potten zijn veel goedkoper dan sportdranken. Als je toch liever voor drankjes kiest, investeer dan in een 12-pack of meer in plaats van ze per stuk te kopen.

Samenvatting

Tegenwoordig beschikken we over uitgebreide informatie over onze lichaamsfuncties, de veranderingen die het lichaam ondergaat tijdens het sporten en de invloed van voedsel op ons organisme. Als gevolg hiervan zijn er producten opgedoken die ons helpen om onze performance te verbeteren, zelfs onder de meest extreme omstandigheden.

Elektrolytsupplementen helpen ons om de verloren vloeistoffen en zouten tijdens bijzonder intensieve inspanningen te vervangen. Deze producten stellen ons in staat om onze training voort te zetten of om beter te herstellen van een inspannende sportbeoefening dan we zonder de supplementen zouden doen.

Vond je ons artikel over elektrolyten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale supplementen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Dolgachov : 53634760/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies