geneeskrachtige plantaardige olie
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

44Onderzochte producten

37Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

134Verzamelde opmerkingen

Hebben de koudere herfst- en winterdagen jou standaard in hun greep en ben je vaak verkouden? Geloof ons, je bent niet de enige. Veel mensen krijgen regelmatig last van een lopende neus of een zere keel. Een stevige verkoudheid kan erg hinderlijk zijn. Gelukkig is er een middel dat je klachten kan verminderen en je weerstand een boost kan geven: Echinacea.

Echinacea, ook wel bekend als ‘zonnehoed’, is een wereldwijd populair kruid uit Noord-Amerika. Het is aangetoond dat Echinacea bepaalde mechanismen van ons verdedigingssysteem kan activeren. Hierdoor krijg je minder last van verkoudheden en herstel je sneller als je ziek bent geweest. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten over de voordelen van Echinacea en wat de beste Echinacea-supplementen zijn.  Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Echinacea is de verzamelnaam voor een groep van negen soorten planten, waarvan er drie in supplementen worden gebruikt: de Echinacea purpurea, de Echinacea angustifolia en de Echinacea pallida.
 • Supplementen met Echinacea purpurea kunnen verkoudheid helpen voorkomen.
 • Als je een Echinacea-supplement koopt, is het belangrijk dat deze de juiste ingrediënten heeft, vrij is van giftige stoffen en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Onze selectie: De beste Echinacea-supplementen op de markt

Ons team heeft een selectie gemaakt met de beste Echinacea-supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn. Alle producten hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn afkomstig van betrouwbare fabrikanten. Echinacea-supplementen worden in verschillende vormen verkocht. Wees je ervan bewust dat deze producten niet geschikt zijn voor gebruik bij minderjarigen zonder toestemming van een kinderarts.

Het Echinacea-supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Bio Atlantic’s Echinacea-supplement ondersteunt de afweer van het lichaam. Een verpakking bevat 400 gram biologische Echinacea, verdeeld over 200 tabletten. De fabrikant raadt aan om 2 tot 3 tabletten per dag in te nemen, het liefst tijdens de maaltijden, vergezeld door een groot glas water. De tabletten zijn klein en gemakkelijk door te slikken. Kopers zijn zeer tevreden met de prijs-kwaliteitverhouding van het product en raden de aankoop aan anderen aan.

Het meest praktische Echinacea-supplement

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Omdat we onze keel veel gebruiken met ademen, praten en slikken willen we snel van keelpijn af. De Echinacea-spray van Wala helpt je hierbij. De spray is geschikt voor gebruik in de mondholte en werkt snel en effectief. Zodra je tekenen krijgt van verkoudheid of last hebt van een geïrriteerde keel, kun je de spray meerdere keren per dag gebruiken om de symptomen direct te verminderen. Lees van tevoren de instructies van de fabrikant.

Een propolis-supplement verrijkt met Echinacea

 

Beegut combineert de werking van Echinacea met de beschermende functie van propolis. Propolis is een natuurlijk antibioticum voor bijen en een wondermiddel voor mensen. Het ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen ziektes en virussen. De fles bevat 200 ml siroop met natuurlijke propolis, salie, honing en Echinacea. Dankzij de aangename smaak van de honing is de siroop ook zeer geschikt voor kinderen.

Het meest complete Echinacea-supplement

No products found.

Het supplement van Alpha Foods bevat een mengsel van immuun-actieve natuurlijke stoffen die zorgvuldig zijn gecombineerd en gedoseerd. Het supplement helpt het immuunsysteem krachtig en defensief te houden. Naast Echinacea bevat het product nog andere nuttige stoffen zoals zink, selenium en histidine. Het supplement bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en is vrij van ongewenste toevoegingen zoals magnesiumzouten en kleur- en smaakstoffen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Echinacea

Echinacea is de verzamelnaam voor een groep van negen soorten planten, waarvan er drie in supplementen worden gebruikt: de Echinacea purpurea, de Echinacea angustifolia en de Echinacea pallida. Een Echinacea-supplement kan je weerstand een boost geven en verkoudheidsklachten verminderen. Deskundigen geven aan dat er wel nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de effectiviteit van deze stof. In deze shopgids vertellen we je alles wat je over Echinacea moet weten en helpen we je het supplement te vinden dat het beste bij je past.

Zieke jonge kantoorvrouw niest in een weefsel

Echinacea-supplementen worden voornamelijk gebruikt om verkoudheid te voorkomen.
(Bron: Racorn: 42088012/ 123rf.com)

Wat is Echinacea?

Echinacea is de verzamelnaam voor een groep van negen planten, waarvan er drie in supplementen worden gebruikt: de Echinacea purpurea, de Echinacea angustifolia en de Echinacea pallida. Het kruid is afkomstig uit Noord-Amerika (1, 2). Echinacea is zeer veilig in gebruik, zeker in de geadviseerde doseringen.

De drie genoemde planten ondersteunen de werking van het immuunsysteem en bestrijden virussen en schimmels. Bovendien herstel je na de inname van Echinacea sneller als je ziek bent geweest. Hieronder vind je een beschrijving van de drie belangrijkste planten die worden gebruikt voor Echinacea-supplementen:

 • Echinacea purpurea: Ook wel bekend als de rode zonnehoed. De kruid geniet in Europa al geruime tijd grote populariteit als remedie tegen verkoudheid en griep. Dit is de bekendste en meest gebruikte Echinacea-soort voor medicinale preparaten. De plant heeft een immunomodulerende werking en reguleert de functie van het afweersysteem. Het is een zeer populair ingrediënt in remedies om de immuniteit te versterken of verkoudheidsverschijnselen te verlichten (3).
 • Echinacea angustifolia en Echinacea pallida: Deze twee soorten Echinacea zijn op dit moment minder bekend. Sommige studies tonen aan dat de twee planten antischimmel-, antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende effecten hebben. Ze krijgen echter nog niet dezelfde immunomodulerende capaciteit toegewezen als de Echinacea purpurea (4).

Waar is Echinacea goed voor?

Echinacea activeert het immuunsysteem en vermindert de duur en ernst van verkoudheidsklachten. Er zijn veel verschillende Echinacea-supplementen op de markt. Hoewel de plant vooral populair is voor het gebruik van supplementen tegen verkoudheid, kan Echinacea ook voor een aantal andere aandoeningen worden gebruikt.

De genoemde voordelen van Echinacea zijn groot en bemoedigend. Maar wat is nu echt waar? Fytotherapie-experts en andere deskundigen die plantaardige producten gebruiken voor het genezen en voorkomen van ziekten (11), verdedigen het onbeperkte potentieel van deze plant. In de klinische geneeskunde wordt Echinacea daarentegen soms nog met argwaan en scepsis bekeken (5, 6, 12, 13).

In de tabel hieronder vind je een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van Echinacea-supplementen. Deze lijst helpt je om te bepalen of Echinacea daadwerkelijk het supplement is dat jij nodig hebt:

Voordelen
 • Natuurlijk remedie
 • Echinacea is zeer veilig in gebruik, zeker in de geadviseerde doseringen
 • Helpt bij het voorkomen van verkoudheid
 • Je kunt Echinacea in verschillende vormen kopen, bijvoorbeeld als infusie, tabletten, poeder en siroop
 • Antioxiderende, ontstekingsremmende, schimmelwerende en antitumorale werking
 • In crème- en gelvorm heeft Echinacea een anti-rimpelwerking.
Nadelen
 • Echinacea-supplementen kunnen in sommige gevallen allergische reacties en bijwerkingen veroorzaken.
 • Op sommige vlakken moet de werking van de stof nog verder onderzocht worden.
 • De effectiviteit van Echinacea-supplementen varieert sterk afhankelijk van de gebruikte planten en hulpstoffen.

Klinische proeven met Echinacea hebben op dit moment nog niet kunnen bevestigen dat deze plant echt effectief is voor de behandeling van een aantal aandoeningen. De enige uitzondering zijn verkoudheidsklachten, waarbij Echinacea licht positieve (maar nog niet voldoende significante) resultaten vertoont in het voorkomen van verkoudheid (6).

Daarom zien de meeste mensen Echinacea nog niet als medicijn of ander alternatief voor een medische behandeling. Hoewel deze plant erg populair is op het gebied van de kruidengeneeskunde, kan deze dus nog niet worden aanbevolen als officiële behandeling voor welke ziekte dan ook, totdat er studies zijn om de effectiviteit meer te bevestigen. Echinacea wordt daarom als kruidengeneesmiddel beschouwd (14).

Paarse zonnehoed, Echinacea purpurea, bloesem, Beieren, Duitsland, Europa

Echinacea activeert het immuunsysteem en vermindert de duur en ernst van verkoudheidsklachten.
(Bron: Meidinger: 115102076/ 123rf.com)

Hoe moet je een Echinacea-supplement gebruiken?

Officieel is er nog geen algemeen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor Echinacea vastgesteld. Er zijn echter een aantal indicaties voor het gebruik van dit kruidenmiddel binnen de kruidengeneeskunde. In de volgende tabel vind je de aanbevolen doses van de verschillende Echinacea-soorten, volgens de beschrijvingen van Blumenthal et al (1998) en de European Scientific Cooperative on Phytotherapy (2003) (4.15):

Echinacea-soort Dosis
Wortel van de Echinacea pallida 900 mg per dag. Het droge extract wordt opgelost in tincturen of alcoholische preparaten.
Plant van Echinacea purpurea 5-9 ml sap per dag.
Wortel van de Echinacea purpurea Driemaaldaags 60 druppels alcoholische oplossing (overeenkomend met driemaaldaags 900 mg droog extract of capsules).
Wortel van Echinacea angustifolia 1-3 gram per dag (pillen of poeder).

De supplementen worden in deze doseringen gebruikt als adjuvante therapie die de medische behandeling versterkt en als preventie bij ontstekingen aan bijvoorbeeld de luchtwegen. Veelal wordt geadviseerd Echinacea niet langer dan 6 weken te gebruiken. Als je na deze periode geen verbetering opmerkt, raden we aan om medische hulp te zoeken.

Echinacea-supplementen in crèmevorm kun je daarentegen gedurende een periode van maximaal twaalf weken veilig gebruiken. Lees voor het gebruik altijd wel de bijsluiter en volg ten alle tijde de instructies van de fabrikant (14). Ook andere supplementvormen, zoals capsules, sprays, gels en infusies, moeten worden ingenomen volgens de instructies in de bijsluiter.

Kopje kruidenthee met geneeskrachtige flessen en geneeskrachtige kruiden in ma

Er zijn meerdere soorten Echinacea. De bekendste is Echinacea purpurea.
(Bron: Raths: 82270063/ 123rf.com)

Is Echinacea ook geschikt voor kinderen?

Het is goed mogelijk dat je in de apotheek Echinacea-producten hebt gezien die speciaal gericht zijn op de kleinsten van het gezin. De meeste van dit soort producten worden op de markt gebracht voor de behandeling van verkoudheid bij kinderen vanaf twee jaar. Er zijn echter twijfels over de invloed van bepaalde bestanddelen van Echinacea, zoals alcamiden, op de stofwisseling van kinderen.

Om deze reden raden sommige experts af om Echinacea-supplementen te gebruiken voor kinderen onder de twaalf jaar (14, 16). De Wereldgezondheidsorganisatie is zelfs nog strenger en waarschuwt dat het gebruik van Echinacea-supplementen bij minderjarigen niet wordt aanbevolen zonder toezicht van een kinderarts (17). Alleen een expert zal in deze gevoelige situaties de juiste dosis kunnen kiezen.

In deze gids volgen we de officiële aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

We raden daarom aan om een kinderarts te raadplegen voordat je een Echinacea-supplement aan je kind toedient. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De veiligheid van de Echinacea-supplementen voor deze groepen mensen is nog niet voldoende bewezen (14, 16).

Wist je al dat indianen Echinacea gebruikten als middel tegen slangen-, honden- en insectenbeten?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Echinacea werkt preventief tegen tal van ziekten en als medicijn tegen aanwezige ziekten. Natuurlijke geneesmiddelen zoals Echinacea, zijn niet altijd onderworpen aan beperkende kwaliteits- en veiligheidscontroles, in tegenstelling tot de traditionele geneesmiddelen. Je moet daarom wel goed op letten en een veilig en effectief product kiezen. De volgende aankoopcriteria zullen je hierbij helpen:

Dieetbeperkingen

Hoewel Echinacea een plant is, moet je alsnog op je hoede zijn als je veganist of vegetariër bent. Capsules kunnen namelijk gelatine van dierlijke oorsprong bevatten. Vegetariërs en veganisten onthouden zich vaak van producten waar gelatine in voorkomt. We raden daarom aan om altijd het etiket van het product te controleren voordat je begint met het gebruik. Nog beter is als het supplement een vegetarische of veganistische kwaliteitszegel heeft.

Als je last hebt van allergieën of intoleranties voor bijvoorbeeld lactose, gluten of soja, kun je het beste op zoek gaan naar een hypoallergeen product. Helaas bevatten veel Echinacea-supplementen een bepaalde vorm van allergenen in hun recept. Als je echter de tijd neemt, kun je voldoende alternatieven zonder deze stoffen op de markt vinden.

tuin met geneeskrachtige bloemen

Echinacea heeft onder meer antivirale, schimmelwerende en antioxiderende effecten.
(Bron: Fotomem: 31445184/ 123rf.com)

Aanwezigheid van alcohol

Traditioneel werd Echinacea als tinctuur gebruikt. Een tinctuur is een alcoholische oplossing. Meestal wordt hiermee een oplossing van kruiden of harsen in ethanol bedoeld. Tincturen worden met name in de fytotherapie gebruikt. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor alcohol of personen die herstellen van een verslaving, mogen het supplement niet gebruiken. Val jij binnen één van deze groepen mensen, kies dan voor een alcoholvrij alternatief, zoals tabletten of capsules.

Biologisch

Kies waar mogelijk een Echinacea-supplement uit de biologische landbouw. Dit soort landbouw is veel milieuvriendelijker en minimaliseert het gebruik van pesticiden. Het is belangrijk om hier op te letten, omdat een van de grootste problemen van Echinacea-supplementen hun mogelijke besmetting door pesticiden, lood of cadmium is (18).

Overige ingrediënten

Het is niet ongebruikelijk om een combinatie van Echinacea en andere stoffen in een supplement te vinden. De kruidenremedie wordt meestal gemengd met andere kruidenformules. Ook kun je Echinacea tegenkomen in samenstelling met andere vitamines of probiotica. In de volgende tabel zie je de voordelen van de overige ingrediënten die je in Echinacea-supplementen kunt tegenkomen (19, 20, 21, 22, 23):

Overig ingredient Voordelen
Probiotica Ze behouden het evenwicht van de microbiota, oftewel nuttige bacteriën, in ons menselijk lichaam.
Vitamine C en zink Verlichting van verkoudheidsverschijnselen.
Echte salie (Salvia officinalis) Ontstekingsremmend en pijnstillend.
Verlichting van pijn in de buik en diarree.
Remedie voor overgangsklachten bij vrouwen.
Koninginnengelei Draagt vitamines en mineralen bij.

Verbetert de immuunfunctie.

Gember Verlichting van symptomen zoals misselijkheid en braken.
Propolis Ontsmettend, antischimmel en antibacterieel middel dat de immuunfunctie verbetert.

Etiket

Hoewel Echinacea zeer veilig in gebruik is, is het belangrijk om ten alle tijde de instructies van de fabrikant op te volgen. Als je een Echinacea-supplement koopt, is het belangrijk dat je het etiket van het product goed controleert. Pas op voor producten van onbekende oorsprong met onduidelijke instructies. Zonder twijfel is een niet-geëtiketteerd item een potentieel gevaar dat je moet vermijden.

Het is veel beter om voor een product van een bekende en betrouwbare fabrikant te kiezen, die complete instructies levert. Het etiket moet duidelijk tonen wat de gebruiksmethode, vervaldatum en contra-indicaties van het supplement zijn. Als je het Echinacea-supplement koopt om aan je kinderen toe te dienen, raden we aan om van tevoren altijd een arts te raadplegen.

Wist je al dat de naam ‘Echinacea’ van het Griekse woord echinos komt, wat staat voor zee-egel en verwijst naar de merkwaardige vorm van de bloemen van deze plant?

Prijs-kwaliteitverhouding

Echinacea-supplementen zijn over het algemeen redelijk gelijk geprijsd. Meestal kost een alcoholische tinctuur van 50 ml ongeveer 12 euro. Verpakkingen met 30 capsules zijn te koop vanaf 20 euro. De meest prestigieuze en gerenommeerde fabrikanten fabriceren hun producten volgens strengere regels, waardoor de prijs van het product met zo’n 5 tot 10 euro kan stijgen.

Vanwege het risico op besmetting door giftige stoffen, raden we af om een paar euro te besparen door te kiezen voor een product van twijfelachtige kwaliteit. Vergiftiging door zware metalen kan ernstige en blijvende gevolgen hebben (24). Kies daarom altijd voor een goed product van een betrouwbaar merk. Uiteindelijk is je gezondheid het allerbelangrijkst.

Samenvatting

Echinacea, ook wel bekend als ‘zonnehoed’, is een wereldwijd populair kruid uit Noord-Amerika. Het is aangetoond dat Echinacea bepaalde mechanismen van ons verdedigingssysteem kan activeren. Hierdoor krijg je minder last van verkoudheden en herstel je sneller als je ziek bent geweest. Echinacea is de verzamelnaam voor een groep van negen soorten planten, waarvan er drie in supplementen worden gebruikt: de Echinacea purpurea, de Echinacea angustifolia en de Echinacea pallida.

Echinacea activeert het immuunsysteem en vermindert de duur en ernst van verkoudheidsklachten. Er zijn veel verschillende Echinacea-supplementen op de markt. Hoewel de plant vooral populair is voor het gebruik van supplementen tegen verkoudheid, kan Echinacea ook voor een aantal andere aandoeningen worden gebruikt. Als je een Echinacea-supplement koopt, moet je o.a. letten op de ingrediënten en prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Vond je onze shopgids over Echinacea interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel direct met je vrienden en familie op social media. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Raths: 31600655/ 123rf.com)

Referenties (24)

1. Heras B de las, Fresno ÁMV del. Equinácea | Farmacia Profesional. Farm Prof [Internet]. 2005 [citado 2020 Mar 27];19(9):4.
Bron

2. López Luengo MT. Equinácea. Offarm [Internet]. 2005;24:5.
Bron

3. Saeidnia S, Manayi A, Vazirian M. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev [Internet]. 2015 Jan 1 [citado 2020 Mar 25];9(17):63.
Bron

4. Barnes J, Anderson LA, Gibbons S, Phillipson JD. Echinacea species ( Echinacea angustifolia (DC.) Hell., Echinacea pallida (Nutt.) Nutt., Echinacea purpurea (L.) Moench): a review of their chemistry, pharmacology and clinical properties. J Pharm Pharmacol [Internet]. 2005 [citado 2020 Mar 27];57(8):929–54.
Bron

5. Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: A critical review [Internet]. Vol. 10, Phytomedicine. Urban und Fischer Verlag Jena; 2003 [citado 2020 Mar 20]. p. 66–86.
Bron

6. Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D, Bauer R, Ardjomand-Woelkart K, Linde K. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev [Internet]. 2014 Feb 20 [citado 2020 Mar 23];2014(2).
Bron

7. Yotsawimonwat S, Rattanadechsakul J, Rattanadechsakul P, Okonogi S. Skin improvement and stability of Echinacea purpurea dermatological formulations. Int J Cosmet Sci [Internet]. 2010 Oct [citado 2020 Mar 28];32(5):340–6.
Bron

8. Khozeimeh F, Saberi Z, Tavangar A, Badi FF. Effect of Herbal Echinacea on Recurrent Minor Oral Aphthous Ulcer. Open Dent J [Internet]. 2018 Aug 31 [citado 2020 Mar 28];12(1):567–71.
Bron

9. Safarabadi M, Ghaznavi-Rad E, Pakniyat A, Rezaie K, Jadidi A. Comparing the effect of echinacea and chlorhexidine mouthwash on the microbial flora of intubated patients admitted to the intensive care unit. Iran J Nurs Midwifery Res [Internet]. 2017 [citado 2020 Mar 28];22(6):481.
Bron

10. Mahady GB, Parrot J, Lee C, Yun GS, Dan A. Botanical dietary supplement use in peri- and postmenopausal women. Menopause [Internet]. 2003 Jan [citado 2020 Mar 28];10(1):65–72.
Bron

11. Cañigueral S. Vila R VB. ¿Qué es Fitoterapia? – SEFIT [Internet]. [citado 2020 Mar 25].
Bron

12. Colalto C. What phytotherapy needs: Evidence-based guidelines for better clinical practice. Phyther Res [Internet]. 2018 Mar 1 [citado 2020 Mar 25];32(3):413–25.
Bron

13. Fürst R, Zündorf I. Evidence-Based Phytotherapy in Europe: Where Do We Stand? Planta Med [Internet]. 2015 Apr 29 [citado 2020 Mar 25];81(12/13):962–7.
Bron

14. Echinacea: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [citado 2020 Mar 28].
Bron

15. Equinácea pálida, raíz. Monografía online de ESCOP, 2018 – SEFIT [Internet]. [citado 2020 Mar 29].
Bron

16. Echinacea Uses, Side Effects & Warnings – Drugs.com [Internet]. [citado 2020 Mar 25].
Bron

17. World Health Organization. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants – Volume 1: Herba Echinaceae Purpureae [Internet]. [citado 2020 Mar 29].
Bron

18. Echinacea: The genus Echinacea – Google Books [Internet]. [citado 2020 Mar 29].
Bron

19. Markowiak P, Ślizewska K. Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health. Vol. 9, Nutrients. MDPI AG; 2017.
Bron

20. Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of Vitamin C and zinc and effect on clinical conditions [Internet]. Vol. 50, Annals of Nutrition and Metabolism. 2006 [citado 2020 Mar 19]. p. 85–94.
Bron

21. Fratellone PM, Tsimis F, Fratellone G. Apitherapy Products for Medicinal Use. J Altern Complement Med [Internet]. 2016 Dec 1 [citado 2020 Mar 23];22(12):1020–2.
Bron

22. Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med [Internet]. 2017 Oct 1 [citado 2020 Mar 29];7(4):433–40.
Bron

23. Bode A, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects: Second Edition [Internet]. CRC Press; 2011 [citado 2020 Mar 23]. p. 131–56.
Bron

24. Lead poisoning and health. Saudi Med J [Internet]. 2013 [citado 2020 Mar 29];34(10):1090–1.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Academisch artikel
Heras B de las, Fresno ÁMV del. Equinácea | Farmacia Profesional. Farm Prof [Internet]. 2005 [citado 2020 Mar 27];19(9):4.
Ga naar bron
Academisch artikel
López Luengo MT. Equinácea. Offarm [Internet]. 2005;24:5.
Ga naar bron
Academisch artikel
Saeidnia S, Manayi A, Vazirian M. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev [Internet]. 2015 Jan 1 [citado 2020 Mar 25];9(17):63.
Ga naar bron
Academisch artikel
Barnes J, Anderson LA, Gibbons S, Phillipson JD. Echinacea species ( Echinacea angustifolia (DC.) Hell., Echinacea pallida (Nutt.) Nutt., Echinacea purpurea (L.) Moench): a review of their chemistry, pharmacology and clinical properties. J Pharm Pharmacol [Internet]. 2005 [citado 2020 Mar 27];57(8):929–54.
Ga naar bron
Academisch artikel
Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: A critical review [Internet]. Vol. 10, Phytomedicine. Urban und Fischer Verlag Jena; 2003 [citado 2020 Mar 20]. p. 66–86.
Ga naar bron
Officiële website
Karsch-Völk M, Barrett B, Kiefer D, Bauer R, Ardjomand-Woelkart K, Linde K. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev [Internet]. 2014 Feb 20 [citado 2020 Mar 23];2014(2).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Yotsawimonwat S, Rattanadechsakul J, Rattanadechsakul P, Okonogi S. Skin improvement and stability of Echinacea purpurea dermatological formulations. Int J Cosmet Sci [Internet]. 2010 Oct [citado 2020 Mar 28];32(5):340–6.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Khozeimeh F, Saberi Z, Tavangar A, Badi FF. Effect of Herbal Echinacea on Recurrent Minor Oral Aphthous Ulcer. Open Dent J [Internet]. 2018 Aug 31 [citado 2020 Mar 28];12(1):567–71.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Safarabadi M, Ghaznavi-Rad E, Pakniyat A, Rezaie K, Jadidi A. Comparing the effect of echinacea and chlorhexidine mouthwash on the microbial flora of intubated patients admitted to the intensive care unit. Iran J Nurs Midwifery Res [Internet]. 2017 [citado 2020 Mar 28];22(6):481.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Mahady GB, Parrot J, Lee C, Yun GS, Dan A. Botanical dietary supplement use in peri- and postmenopausal women. Menopause [Internet]. 2003 Jan [citado 2020 Mar 28];10(1):65–72.
Ga naar bron
Web oficial sefit
Cañigueral S. Vila R VB. ¿Qué es Fitoterapia? – SEFIT [Internet]. [citado 2020 Mar 25].
Ga naar bron
Officiële website
Colalto C. What phytotherapy needs: Evidence-based guidelines for better clinical practice. Phyther Res [Internet]. 2018 Mar 1 [citado 2020 Mar 25];32(3):413–25.
Ga naar bron
Informatief artikel
Fürst R, Zündorf I. Evidence-Based Phytotherapy in Europe: Where Do We Stand? Planta Med [Internet]. 2015 Apr 29 [citado 2020 Mar 25];81(12/13):962–7.
Ga naar bron
Officiële website
Echinacea: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [citado 2020 Mar 28].
Ga naar bron
Officiële website
Equinácea pálida, raíz. Monografía online de ESCOP, 2018 – SEFIT [Internet]. [citado 2020 Mar 29].
Ga naar bron
Officiële website
Echinacea Uses, Side Effects & Warnings – Drugs.com [Internet]. [citado 2020 Mar 25].
Ga naar bron
Informatief artikel
World Health Organization. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants – Volume 1: Herba Echinaceae Purpureae [Internet]. [citado 2020 Mar 29].
Ga naar bron
e-Book
Echinacea: The genus Echinacea – Google Books [Internet]. [citado 2020 Mar 29].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Markowiak P, Ślizewska K. Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health. Vol. 9, Nutrients. MDPI AG; 2017.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of Vitamin C and zinc and effect on clinical conditions [Internet]. Vol. 50, Annals of Nutrition and Metabolism. 2006 [citado 2020 Mar 19]. p. 85–94.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Fratellone PM, Tsimis F, Fratellone G. Apitherapy Products for Medicinal Use. J Altern Complement Med [Internet]. 2016 Dec 1 [citado 2020 Mar 23];22(12):1020–2.
Ga naar bron
Academisch artikel
Ghorbani A, Esmaeilizadeh M. Pharmacological properties of Salvia officinalis and its components. J Tradit Complement Med [Internet]. 2017 Oct 1 [citado 2020 Mar 29];7(4):433–40.
Ga naar bron
Academisch artikel
Bode A, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects: Second Edition [Internet]. CRC Press; 2011 [citado 2020 Mar 23]. p. 131–56.
Ga naar bron
Academisch artikel
Lead poisoning and health. Saudi Med J [Internet]. 2013 [citado 2020 Mar 29];34(10):1090–1.
Ga naar bron
Recensies