Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

In veel medische of ook rokers-specifieke kringen wordt de e-sigaret gevierd als een gezond alternatief voor tabaksproducten. De bijwerkingen of zelfs de gevolgen op lange termijn zouden onbestaande zijn of slechts in geringe mate aanwezig. Voorstanders van deze stelling baseren hun argument vooral op het feit dat er aanzienlijk minder nicotine gebruikt wordt.

Verdere argumenten van positief gezinden zijn de andere samenstelling van de rook, en het ontbreken van teer, dat zich in de longen kan nestelen. Niettemin zijn er enkele critici van deze beweringen.

Sommige onderzoekers uit de medische wereld hebben al effecten kunnen vaststellen die e-sigaretten theoretisch net zo ongezond of slechts marginaal gezonder maken. Kritische argumenten zijn vaak gebaseerd op de verslavende stof nicotine.

Ongeacht waar het in zit, de verslavende werking en de bijwerkingen zijn hetzelfde. Het volgende artikel is bedoeld om je alle belangrijke informatie te geven over het onderwerp e-sigaretten. Mogelijke gevolgen in verband met bepaalde menselijke situaties worden nader toegelicht.

Op basis van deze informatie moet je dan weten of je zonder zorgen kunt genieten van het gebruik van e-sigaretten.

Belangrijk om te weten

  • E-sigaretten worden beschouwd als een van de verschillende, meer onschadelijke alternatieven voor de klassieke tabakssigaret.
  • Anders dan gewone sigaretten zijn ze gebaseerd op speciaal gemaakte vloeistoffen.
  • E-sigaretten worden nu vaak beschouwd als alternatieven voor zware tabaksrokers.

Definitie: Wat is een e-sigaret?

De term “e-sigaret” is een afkorting voor de elektronische sigaret. Het verschil met de klassieke sigaret zit zowel in de ingrediënten als in de elektronische toepassing.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het gebruik van e-sigaretten en tabaksproducten wat betreft de toestemming om ze te gebruiken. Als roken in een discotheek verboden is, betekent dat niet noodzakelijk dat e-sigaretten verboden zijn. (Image source: pixabay.com / lindsayfox)

Anders dan de klassieke sigaret, verbranden e-sigaretten geen tabak. In plaats daarvan verdampt een vloeistof en de resulterende rook wordt dan door de gebruiker ingeademd. Omdat de e-sigaret niet als rookwaar gedefinieerd is, kan de wet ter bescherming van niet-rokers hier niet van toepassing zijn.

Dit betekent echter niet dat je overal zonder consideratie kunt roken. Bij twijfel is het de moeite waard bij de eigenaar van de pub of het restaurant te informeren.

Achtergrond: Wat je moet weten over e-sigaretten

Voor je de vraag benadert of e-sigaretten schadelijk zijn, moet je eerst wat achtergrondinformatie leren. We hebben deze informatie voor je opgesteld in de volgende paragrafen.

Welke ingrediënten zitten er in de e-sigaret?

De e-sigaret heeft enkele ingrediënten nodig om goed te kunnen werken. Zoals eerder gezegd is een vloeistof de geïnhaleerde stof. Deze zogenaamde vloeistof bestaat uit verschillende ingrediënten. Vloeistoffen worden ook vaak gebruikt in verband met de hennepstof CBD. Naast veel andere chemicaliën bestaat deze vloeistof vooral uit de stoffen propyleenglycol en glycerine.

Om een bepaalde smaak te bepalen, worden ook aromastoffen aan het mengsel toegevoegd.

Chemische Werking
Propyleenglycol Deze chemische stof is reukloos en smaakloos en wordt vooral gebruikt als nevelmiddel. In sigaretten wordt het gebruikt als bevochtigingsmiddel.
Glycerin Dit is een alcohol die ook geacht wordt bij te dragen tot de hydratatie. Deze stof wordt ook vaak gebruikt als voedseladditief.

Wat zijn de verschillen tussen e-sigaretten en gewone sigaretten?

Zoals reeds gezegd, vindt er bij het gebruik van e-sigaretten geen verbranding van tabak plaats. Verder vind je in sigaretten enkele extra stoffen die niet in e-sigaretten voorkomen. Vooral teer en koolmonoxide zijn bijwerkingen die je bij het gebruik van e-sigaretten niet zult aantreffen. Teer is een resultaat van het verbranden van tabak. Het zet zich af in de ademhalingswegen, maakt de longen zwart en leidt vaak tot kanker.

Koolmonoxide kan het je bloed moeilijker maken zuurstof op te nemen. Hierdoor kun je sneller ziek worden van hart- en vaatziekten. De stof is onzichtbaar en reukloos. Waar sigaretten en e-sigaretten op elkaar lijken, is de stof nicotine. Dit vind je meestal in beide soorten sigaretten. Dit ingrediënt veroorzaakt verslaving aan sigaretten en is zelfs in kleine hoeveelheden giftig.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij e-sigaretten?

In principe zijn de klinische studies over e-sigaretten momenteel nog zeer beperkt. Niettemin kunnen er verschillende bijwerkingen optreden in allerlei vormen. De reeds genoemde verslaving kan zich door nicotine van persoon tot persoon verschillend verspreiden.

Je kunt ook last krijgen van irritatie van de mond, droog hoesten of misselijkheid. Hoewel deze bijwerkingen bestaan, is er momenteel geen duidelijke definitie van langdurige schade. De effecten op passieve rokers kunnen op dit moment ook worden geregistreerd, maar niet duidelijk bevestigd.

Hoeveel kost een e-sigaret?

De kosten van het gebruik van een e-sigaret bestaan uit de onderdelen die je nodig hebt. Voor gebruik heb je nodig

  • Sigaret
  • Verdamper kop
  • Batterijen
  • Vloeistoffen

E-sigaretten worden voor verschillende prijzen verkocht. Afhankelijk van de kwaliteit moet je bereid zijn lage tot middelhoge bedragen met dubbele cijfers te investeren. Je hoeft minder geld te investeren voor de verdamper koppen en vloeistoffen. In beide gevallen kun je uitgaan van een eencijferig bedrag als eenheidsprijs. De totale kosten hangen af van je gebruiksbehoeften. De batterij wordt meestal bij de e-sigaret geleverd, maar veel gebruikers kopen vervangende batterijen. Als je ze ook nodig hebt, verwacht dan een laag, dubbelcijferig bedrag per eenheid te betalen.

Zijn e-sigaretten schadelijk?

In de volgende paragrafen zullen we nu proberen de schadelijkheid van e-sigaretten nader te omschrijven. Hier worden de effecten op organen of bepaalde klinische beelden meer in detail onderzocht.

Hoeveel e-sigaretten zijn schadelijk?

Het aantal e-sigaretten dat je bezit zal weinig invloed hebben op de mogelijke schade. Een bespreking van de schade is wellicht alleen mogelijk op basis van het aantal geconsumeerde vloeistoffen. Wat de stof nicotine betreft, kunnen onder bepaalde omstandigheden vergelijkingen gemaakt worden. Hier zijn duidelijke verschillen te zien tussen een flesje vloeistof en een pakje tabakssigaretten.

Product Inhoud Nicotinehoeveelheid
Sigarettenpakje 20 sigaretten ca. 280 mg nicotine
Vloeibare bottle 10 ml ca. 180 mg nicotine

Om de nicotinehoeveelheid van een pakje sigaretten te inhaleren, heb je dus meer dan een vloeibaar flesje nodig. Dit voorbeeld bevat echter een vloeistof met een grotere hoeveelheid nicotine. Afhankelijk van de vloeistof die je koopt, duurt het echter meestal langer voor je een bepaalde hoeveelheid nicotine inhaleert.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor het gebit?

In directe vergelijking met tabakssigaretten is de uitwendige schade aan de tanden door e-sigaretten beduidend geringer. De gele verkleuring van de tanden wordt veroorzaakt door de teer en niet door de nicotine.

Terwijl tabakssigaretten de tanden verkleuren, veroorzaakt de damp van e-sigaretten vrijwel geen verandering. In principe hoef je je over je gebit niet al te veel zorgen te maken. Je moet dit echter niet opvatten als toestemming om te veel te consumeren.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor de longen?

Overmatig of excessief gebruik van e-sigaretten kan ernstige gevolgen hebben voor je longen. Longontsteking, bloedingen en ontstekingen van de bronchiën kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik.

Bovendien kunnen de ingrediënten van een e-sigaret blijvende schade aanrichten aan de cellen die verantwoordelijk zijn voor het immuunsysteem. Hoe meer damp je inademt, hoe meer van deze cellen kunnen afsterven.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor de bloedsomloop?

Conventionele sigaretten kunnen allerlei symptomen veroorzaken die samenhangen met een verminderde bloedsomloop. Het zogenaamde rokersbeen is waarschijnlijk de meest onaangename bijwerking.

Volgens recente studies kunnen e-sigaretten ook stoornissen veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld je bloeddruk of hartslag stijgen. Er kan echter een direct verband zijn met nicotine. Als je je e-sigaret nicotinevrij of met slechts kleine hoeveelheden rookt, zou het risico aanzienlijk kleiner moeten zijn.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor de vruchtbaarheid?

Net zoals e-sigaretten gevaarlijk kunnen zijn voor de zwangerschap, kunnen ze ook je vruchtbaarheid verminderen. Behalve door nicotine kan dit ook veroorzaakt worden door andere ingrediënten in e-sigaretten. Vooral bij mannen kan de kwaliteit van het sperma blijvend aangetast worden.

Behalve nicotine worden ook de afbraakstoffen cotinine en een vorm van hydroxycotinine in de vloeistoffen aangetroffen.

Volgens studies kan dit de snelheid van spermacellen aanzienlijk vertragen. Behalve de vruchtbaarheid kunnen ook de urinewegen en de nieren bij mannen negatief beïnvloed worden. Door het gebruik van e-sigaretten kunnen andere stoffen in de urine neerslaan, waardoor de kans op tumoren in deze gebieden toeneemt.

Zijn e-sigaretten schadelijk tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van e-sigaretten wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Omdat nicotine in het algemeen vernauwing van de bloedvaten kan veroorzaken, de bloedstroom kan afremmen en zo vervolgens de baby kan schaden, moet je e-sigaretten liever vermijden.

Zelfs als je e-sigaretten zonder nicotine gebruikt, kunnen er onaangename gevolgen zijn. De chemicaliën in de vloeistof zijn nog niet voldoende onderzocht op de gevolgen voor de zwangerschap, dus je moet zowel actief als passief gebruik vermijden.

Artsen zijn geneigd zwangere vrouwen aan te raden e-sigaretten te behandelen als gewone sigaretten. Dezelfde voorzichtigheid is geboden voor elektronische shisha’s. (Beeldbron: 123rf.com / Wong Yu Liang)

Zijn e-sigaretten schadelijk voor het hart?

Net als sigaretten kunnen e-sigaretten ook de snelheid van je hartslag beïnvloeden. Dit kan leiden tot langdurige, problematische bijwerkingen. In principe bestaat het autonome zenuwstelsel uit twee componenten. Het sympatische zenuwstelsel versnelt de hartslag, terwijl het parasympatische zenuwstelsel hem verlaagt. Het roken van e-sigaretten verhoogt de activiteit van het sympathische zenuwstelsel.

Dit kan op lange termijn cardiovasculaire problemen in je lichaam veroorzaken. Deze symptomen kunnen bevorderd worden door een verhoogd stressniveau. Nicotine heeft een blijvend effect op je stressniveau. Omdat deze stof zowel in tabaksproducten als in e-sigaretten zit, kan je gezondheid in beide gevallen evenveel schade oplopen.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor de huid?

De ingrediënten van e-sigaretten kunnen ook negatieve bijwerkingen op je huid hebben. Behalve de slijmvliezen kunnen ook de stoffen acetaldehyde en formaldehyde onaangename irritatie van de huid veroorzaken.

Ook door het gebruik van e-sigaretten kunnen allergische reacties optreden. Vooral de geurstoffen en conserveringsmiddelen kunnen verantwoordelijk zijn voor contactallergieën. (Beeldbron: 123rf.com / Jovan Mandic)

Vergeleken met gewone sigaretten is bijvoorbeeld de kans op het krijgen van dermatitis kleiner. De belangrijkste aanleiding tot dit ziektebeeld is de stof naphtaline, die in tabakssigaretten voorkomt. Dit wordt geproduceerd door de rook, maar omdat het in e-sigaretten niet voorkomt, hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Wat de huid betreft, moet je echter voorzichtig zijn, vooral bij kinderen. Lichamelijk contact met een vloeistof die nicotine bevat kan heel snel tot een dodelijke dosis leiden.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor astmapatiënten?

Met gewone tabakssigaretten is de kwestie van astma betrekkelijk snel geregeld. Astmapatiënten hebben last van vernauwde luchtwegen. Roken leidt vervolgens tot extra vernauwing, die uiteindelijk astma-aanvallen kan bevorderen. Ook bij het gebruik van e-sigaretten moet je longspecifieke of astma-bevorderende bijwerkingen geenszins uitsluiten.

Vooral jonge astmapatiënten kunnen te maken krijgen met negatieve gevolgen van het gebruik van elektronische sigaretten.

In het geval van astmapatiënten kan het feit dat elektronische sigaretten minder schadelijke stoffen bevatten tot een gedenkwaardige misvatting leiden. Bij het gebruik van e-sigaretten kunnen astmatypische symptomen zoals bronchoconstrictie en ontsteking zelfs sneller optreden. Als je aan astma lijdt, is het daarom aan te bevelen helemaal met sigaretten te stoppen.

Bij gebruik van e-sigaretten kan de vernauwing en ontsteking tot 30 minuten na gebruik aanhouden. Als je graag in gezelschap rookt en dus voortdurend naar een sigaret grijpt, zullen je longen zich moeilijk of onmogelijk kunnen herstellen.

Maar alleen de korte-termijn effecten zijn meer in detail onderzocht. De gevolgen op lange termijn voor astmapatiënten zijn nog grotendeels onbekend met betrekking tot e-sigaretten. Niettemin, of misschien juist daardoor, moet je het onderwerp e-sigaretten met voorzichtigheid behandelen als je astmatisch bent.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor diabetici?

Roken in het algemeen kan verwoestende gevolgen hebben in het geval van diabetes. Sigarettengebruik kan ook de ontwikkeling van diabetes in je lichaam bevorderen. De specifieke gevolgen van e-sigaretten in verband met diabetes zijn nog grotendeels onvoldoende onderzocht.

Of je nu diabetes type 1 of type 2 hebt, het gebruik van sigaretten zal door veranderde bloedsuikerspiegel sneller tot vaatziekten leiden. Bovendien kunnen nierinfarcten, beroertes en zelfs blindheid gemakkelijker optreden. (Image source: 123rf.com / citalliance)

Maar omdat nicotine de neiging heeft in beide soorten sigaretten aanwezig te zijn, moet je hier voorzichtig mee zijn. Deze stof kan de insulineproductie in de pancreas en de gevoeligheid van insulinereceptoren blijvend verstoren.

Wat je nog meer moet weten over e-sigaretten en gezondheid

In de volgende paragrafen vind je meer informatie over de schadelijkheid van e-sigaretten. Een directe vergelijking met e-shisha en de gevolgen voor passieve rokers worden hier nader onderzocht.

Is een e-shisha schadelijker dan een e-sigaret?

Er zijn enkele verschillen tussen elektronische shisha en e-sigaretten waar je rekening mee moet houden. Shisha’s zijn meestal wegwerptoestellen die na een bepaald aantal trekjes weggegooid moeten worden. Anders dan e-sigaretten worden ze ook geactiveerd door eenvoudig een trekje te nemen. In principe hangt de gezondheidsfactor bij directe vergelijking af van je gebruiksgewoonten.

Zoals reeds gezegd kunnen de smaakjes van e-sigaretten ook nicotine bevatten in wisselende hoeveelheden. Elektronische shisha’s, daarentegen, bevatten deze verslavende stof helemaal niet. De geschikte vloeistoffen worden uitsluitend zonder nicotine gemaakt.

Zijn e-sigaretten schadelijk voor passieve rokers?

Rokers berokkenen niet alleen zichzelf schade, maar ook hun omgeving. Bij gewone sigaretten zijn er, behalve de betrekkelijk onschadelijke hechting van de geur aan kleding, ook bijwerkingen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe meer sigaretten je om je heen rookt, hoe groter de kans dat je bronchitis of longontsteking krijgt. Hartziekten en longkanker op lange termijn zijn ernstige gevolgen.

Passieve rook heeft ook een nogal schadelijk effect in verband met e-sigaretten. Sommige studies tonen aan dat kankerverwekkende stoffen door consumptie in de lucht terechtkomen. Verder komt er propyleenglycol vrij.

Deze stof heeft een irriterende werking op de ogen en de ademhalingswegen. Bij jonge kinderen kan dit, net als bij gewone sigaretten, de ontwikkeling van de longen massaal schaden. Behalve kinderen lopen vooral zwangere vrouwen en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen gevaar.

Conclusie

E-sigaretten doen het zonder veel stoffen die wel in traditionele tabakssigaretten zitten. Vooral door de afwezigheid van teer is de elektronische sigaret de veel gezondere optie. Als je echter vertrouwt op nicotinehoudende vloeistoffen, kunnen bepaalde gezondheidsrisico’s gelijk zijn aan of zelfs groter dan die van tabaksgebruik. E-sigaretten zijn minder schadelijk dan tabakssigaretten. Dat maakt ze echter nog niet gezond. Maar als je een tabaksroker bent, kan overschakelen op e-sigaretten een goede stap zijn om rookvrij te worden.

In principe is het aan te bevelen helemaal met roken te stoppen. Hoewel het onderzoek naar de bijwerkingen of langetermijneffecten van e-sigaretten nog niet uitgebreid genoeg is, moet je ook hier voorzichtig zijn.

De geringe of onbestaande waarschijnlijkheid impliceert niet dat er roekeloos vloeistof geconsumeerd wordt. Zoals reeds gezegd, zijn de gevolgen van e-sigaretten op veel gebieden nog niet onderzocht.

Hoewel er studies beschikbaar zijn, zijn ze vaak niet overtuigend genoeg en kunnen ze eerder als een tendens beschouwd worden. In het algemeen kan echter de stelling worden ingenomen dat elektronische rookwaren waarschijnlijk het gezondste alternatief voor tabak zijn.

Beeldbron: 123rf.com / 87806840

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies