duivelsklauw medicinaal poeder
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

31Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

122Verzamelde opmerkingen

Vanaf een bepaalde leeftijd is het heel normaal om gewrichtspijn te voelen. Je kunt last krijgen van je onderrug, knieën en heupen als gevolg van bepaalde bewegingen of gewoon omdat je een jaartje ouder wordt. Maar moeten we ons er dan maar bij neerleggen dat we, naarmate we ouder worden, steeds meer last krijgen van onze gewrichten?

Gelukkig zijn hier oplossingen voor. In deze shopgids vertellen we je alles over één van de meest effectieve oplossingen: de duivelsklauw. Dit is een plant met geneeskrachtige eigenschappen. Oude stammen maken al lange tijd gebruik van deze kruiden om pijn te stillen of koorts te weren. Tegenwoordig wordt de plant ook door het Europees Geneesmiddelenbureau gezien als middel om milde gewrichtspijn te verlichten. Wil je weten of jij baat hebt bij dit middel? Lees verder om alles te weten over duivelsklauw!

Belangrijk om te weten

  • Duivelsklauw is een Afrikaanse plant met pijnstillende, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Het Europees Geneesmiddelenbureau en de Cochrane Library erkennen dat de duivelsklauw bepaalde gewrichts- en spijsverteringsklachten kan verlichten.
  • Bij het kopen van een duivelsklauwsupplement is het belangrijk om o.a. rekening te houden met je eigen dieetwensen, de ingrediënten, het duivelsklauwgehalte en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste duivelsklauwsupplementen op de markt

De geneeskrachtige eigenschappen van een duivelsklauwsupplement kunnen erg variëren per product. De verschillende producten leveren zeer diverse resultaten op. Om je te helpen een supplement te vinden dat goede resultaten biedt, vind je hieronder een selectie met de beste producten die op de markt verkrijgbaar zijn. Ons team van experts heeft verschillende artikelen onderzocht en vergeleken. Dit zijn de producten met de beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt.

Eerdere Aanbevelingen

De beste duivelsklauwzalf voor ontspannen spieren

Naast dat je duivelsklauw kunt innemen in de vorm van druppels, tabletten of capsules, kun je er ook voor kiezen het ingrediënt in de vorm van zalf op je huid te smeren. De Enzborn Duivelzalf is een intensief verwarmende verzorgingsgel met extracten van duivelsklauw en brandnetel.

Het langdurige gevoel van warmte is gebaseerd op een speciale formule, die in combinatie met de beweging van het inwrijven de ontspanning van de spieren ondersteunt.

Onze favoriete duivelsklauwgel met kalmerende en ontstekingsremmende werking

De HERB EXTRACT-gel met duivelsklauwextract is een massagegel die een positief effect heeft op de gezondheid van de gewrichten. De werkzame stof heeft een kalmerende, ontstekingsremmende en antiseptische werking die de doorbloeding stimuleert en de stofwisseling en de lymfecirculatie versnelt.

De gel voelt zacht en fijn aan. Het product is alleen geschikt voor volwassenen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed. Kopers raden de aanschaf dan ook zeker aan anderen aan.

Het duivelsklauwsupplement met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

Dit duivelsklauwsupplement van GPH Diffusion is een biologisch landbouwproduct. Het product helpt om milde gewrichtspijn in de knieën, schouders of onderrug te verlichten. Sommige mensen gebruiken het ook om spierongemakken te kalmeren.

De capsules werken snel. Direct na gebruik zul je het pijnstillende effect al opmerken. Het supplement is eenvoudig in te nemen. Je kunt ervoor kiezen om het ’s avonds in te nemen, zodat je de volgende ochtend makkelijker je bed uit komt.

Het beste duivelsklauwsupplement in tabletvorm

Het duivelsklauwsupplement van Bio Atlantic bestaat uit 200 tabletten. De pijnstillende werking treedt zeer snel op. Artrose-patiënten geven aan veel baat te hebben bij dit supplement.

De tabletten zijn een beetje ruw, waardoor je ze het beste met een groot glas water kunt innemen. De fabrikant raadt bovendien aan om 2 tot 3 tabletten per dag tijdens een maaltijd in te nemen. Slik de tabletten in één keer door om te voorkomen dat je een sterke smaak proeft.

Shopgids: Alles wat je moet weten over duivelsklauw

Duivelsklauw is een Afrikaanse plant met geneeskrachtige eigenschappen. Oude stammen maken al lange tijd gebruik van deze kruiden om pijn te stillen of koorts te weren. Tegenwoordig wordt de plant ook door het Europees Geneesmiddelenbureau gezien als middel om milde gewrichtspijn te verlichten en spijsverteringsongemakken te behandelen. De effectiviteit van duivelsklauwsupplementen kan echter variëren, afhankelijk van de concentratie van actieve stoffen. Om je te helpen het beste supplement te vinden, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit product.

vrouw met pijn in de onderrug

Duivelsklauw staat bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
(Bron: Ragiboglu: 88262051/ 123rf.com)

Wat is duivelsklauw?

Duivelsklauw is een plant afkomstig uit de Kalahariwoestijn in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia en Angola. De Latijnse naam van de plant is Harpagophytum Procumbens. De plant wordt ook wel ‘Harpagos’ genoemd, het Griekse woord voor ‘weerhaak’. Dankzij haar weerhaken kan de plant zich immers vastkleven aan de vacht van dieren, waardoor ze zich kan verspreiden. Sinds mensenheugenis wordt de plant als een traditioneel middel gebruikt voor allerlei aandoeningen, zoals koorts, diabetes of bloedziekten (1).

De geneeskrachtige eigenschappen van de duivelsklauw worden verkregen uit de wortels van de plant. Door de wortel te drogen krijg je een poeder dat vervolgens kan worden gebruikt in bijvoorbeeld thee, capsules of tabletten. Duivelsklauw wordt ook aan zalfjes en gels toegevoegd. Er zijn tegenwoordig zowel vloeibare als droge extracten van de duivelsklauw verkrijgbaar (2).

Waar is duivelsklauw goed voor?

Als je goed naar de wortel van de duivelsklauw kijkt, zul je ontdekken dat deze een groot aantal verschillende verbindingen bevat. Onder deze stoffen vinden we aminozuren, koolhydraten, flavonoïden en fytosterolen. Het actieve ingrediënt is echter harpagoside, een molecuul dat verantwoordelijk is voor de meeste effecten van de duivelsklauw.

Helaas is het werkingsmechanisme van harpagoside en de andere geïsoleerde moleculen, zoals harpagid, nog niet volledig bekend. Wel heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het duivelsklauw-extract onder meer ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxiderende effecten heeft. Deze eigenschappen worden op vereenvoudigde wijze uitgelegd in de tabel hieronder (1):

Activiteit Beschrijving
Ontstekingsremmend Uit dierenproeven blijkt dat duivelsklauw gewrichtsontstekingen vermindert.

Uit in vitro-onderzoeken blijkt dat het de secretie van ontstekingsmoleculen afremt.

Pijnstillend Bij dieren vermindert het de gevoeligheid voor pijnlijke prikkels.
Antioxidant Zowel uit in vitro-studies als dierenproeven blijkt het duivelsklauw-extract vrije radicalen te kunnen vangen en neutraliseren.
Antimicrobieel In vitro-onderzoek toont aan dat harpagoside de reproductie van humaan herpesvirus 1 (HSV) voorkomt.

In vitro-onderzoek toont ook aan dat het duivelsklauw-extract de groei van de schimmel Candida krusei verhindert.

Antidiabetica Bij dieren vermindert het de concentratie van de bloedsuikerspiegel.
Antimalaria  In vitro-onderzoek toont aan dat duivelsklauw activiteiten voert tegen Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor malaria.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat de duivelsklauw effect kan hebben op het zenuwstelsel door de kans op epileptische aanvallen te verminderen en op het hart, door het myocardium te laten ontspannen. Ook kan duivelsklauw contracties van de baarmoeder veroorzaken. Het effect van de plant om de groei van tumoren te voorkomen vanwege de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen wordt op dit moment verder onderzocht (1).

Zoals je ziet zijn de eerste resultaten erg veelbelovend. Toch is het meeste onderzoek tot nu toe beperkt tot in vitro-onderzoeken en dierenproeven. Gelden deze effecten dan ook voor mensen? De resultaten die zijn verkregen uit in-vitro onderzoeken en dierenproeven kunnen niet zomaar op mensen toegepast worden. In de alinea hieronder gaan we verder in op de veilig- en betrouwbaarheid van duivelsklauwsupplementen voor mensen.

Werkt duivelsklauw echt?

De vermeende geneeskrachtige eigenschappen van duivelsklauw trekken de aandacht van experts in de Westerse geneeskunde. Er zijn al diverse onderzoeken uitgevoerd bij menselijke vrijwilligers met zeer interessante resultaten. Zo heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (in het Engels: European Medicines Agency oftewel EMA) een aantal conclusies getrokken over de effectiviteit van de duivelsklauw (2). Je vindt ze hieronder:

  • Helpt om gewrichtspijn te verlichten: Volgens de EMA helpen duivelsklauwsupplementen om milde gewrichtsproblemen te kalmeren.
  • Helpt om spijsverteringsongemakken te verminderen: Je kunt duivelsklauw ook gebruiken voor het verlichten van gastro-intestinale symptomen zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid.
  • Ondersteunt de behandeling bij gebrek aan eetlust: Volgens experts uit Europa helpt het duivelsklauw-extract om een gebrekkige eetlust te verbeteren.

De supplementen mogen alleen gebruikt worden door gezonde volwassenen. Als het gewrichtsprobleem na 4 weken behandelen niet vermindert, raden we aan om een arts te raadplegen. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen, is het nodig om gespecialiseerde hulp te zoeken als er na 2 weken suppletie geen verbetering optreedt (2).

Het EMA en diens gespecialiseerde commissie voor kruidenproducten (HMPC) waarschuwen dat de beschikbare informatie over duivelsklauw nog schaars is. Hoewel de plant al meer dan 15 jaar op een traditionele manier veilig wordt gebruikt, is het werkingsmechanisme nog niet volledig in kaart gebracht (2, 3).

Hoe moet je duivelsklauw innemen?

Er zijn tientallen verschillende manieren om duivelsklauw te gebruiken. Of je de plant nu wilt gebruiken in je thee, als afkooksel of tinctuur, het is allemaal mogelijk. De effectiviteit van de verschillende toedieningswijzen varieert echter wel, afhankelijk van de gebruikte dosis en het duivelsklauw gehalte. Helaas is er nog geen wereldwijde richtlijn over hoe je duivelsklauw het beste in kunt nemen.

De westerse geneeskunde heeft echter geprobeerd het gebruik van dit supplement zoveel mogelijk te standaardiseren. De Cochrane Library (4) stelt vast dat duivelsklauwsupplementen die nuttig blijken te zijn voor de verlichting van gewrichtspijn, tussen de 50 en 100 milligram van de stof bevatten.

Om deze reden is het belangrijk dat, als je een duivelsklauwsupplement koopt, je voldoende aandacht besteedt aan de hoeveelheid duivelsklauw-extract in het product. Als je bijvoorbeeld capsules van 500 mg koopt, en deze bevatten 10% duivelsklauw, dan consumeren we 50 mg per capsule.

Experts binnen de wereld van de natuurlijke remedies noemen vaak een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid duivelsklauw die varieert van 1 tot 3 gram voor gewrichtspijn. Infusies kunnen ook worden gebruikt voor maagklachten (5). We hebben deze aanbevelingen samengevat in de volgende tabel en hebben daar de EMA-voorbeelden aan toegevoegd (4, 5, 6):

Beschrijving
Dagelijkse dosis duivelsklauw 1-3 g droog extract bij gewrichtspijn

1,5 g afkooksel bij maagklachten

Hoeveelheid duivelsklauw (Cochrane) 50 – 100 milligram
Traditionele infusiedosering (EMA) 4,5 g poeder in 500 ml kokend water, het wordt verdeeld in drie doses die elke 8 uur worden ingenomen
Traditionele droge extractdosering (EMA) 100-1200 mg, 2 of 3 keer per dag

(Maximale dagelijkse dosis: 2,4 g)

Traditionele vloeibare dosering (EMA) Driemaal daags 0,5-1 ml

(Maximale dagelijkse dosis: 3 ml)

medicinale duivelsklauw

De wortels van de duivelsklauw bezitten geneeskrachtige eigenschappen.
(Bron: Lotus Salvinia.de: 16322672377/ Flickr.com)

Wat zijn de bijwerkingen en contra-indicaties van duivelsklauw?

Duivelsklauw wordt beschouwd als een veilig supplement, zolang het wordt geconsumeerd door volwassene in goede gezondheid, die de instructies van de fabrikant opvolgt. Als een duivelsklauwsupplement verkeerd wordt gebruikt kan het zo zijn dat er vervelende bijwerkingen ontstaan. Hetzelfde geldt als het supplement wordt gebruikt door mensen die bijzonder gevoelig zijn voor het extract van deze plant (9, 10). Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke bijwerkingen die bekend zijn:

  • Spijsverteringsklachten: Paradoxaal genoeg kan duivelsklauw bij sommige mensen de spijsverteringsstoornissen verergeren, met misselijkheid, braken, diarree of buikpijn tot gevolg.
  • Overgevoeligheidsreacties: Duivelsklauw kan leiden tot allergische reacties, die over het algemeen huiduitslag en jeuk veroorzaken. Een bijzonder ernstig symptoom is het ontstaan van een opgezwollen gezicht. Als dat gebeurt moet je direct een arts raadplegen.
  • Verergering van maagzweren: Duivelsklauw kan de maagafscheiding stimuleren, waardoor er zweren ontstaan. Dit risico is vooral groot ​​bij mensen met aanleg hiervoor of die hier al last van hebben.
  • Hypertensie: Het wordt aanbevolen om bijzonder voorzichtig te zijn met de plant als je aan hypertensie of prehypertensie lijdt.
  • Effecten op de zwangerschap: De inname van duivelsklauwsuplpementen tijdens de zwangerschap is absoluut af te raden. Uit dierproeven blijkt dat duivelsklauw samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken, wat leidt tot een vroege bevalling en zo het leven van de foetus in gevaar kan brengen.
  • Bloedstollingsstoornissen: Duivelsklauw kan veranderingen in de hemostase veroorzaken. Dit zijn de mechanismen die bloedingen stoppen en onder controle houden. De plant mag daarom niet worden gebruikt door mensen die bloedingsproblemen hebben.
  • Andere symptomen: Duivelsklauw kan bij de meest gevoelige personen ook duizeligheid, hoofdpijn en verlies van eetlust veroorzaken. Het mag niet worden gebruikt bij verzwakte mensen met nier-, hart-, lever- of longfalen omdat het deze aandoeningen kan verergeren.

Bovendien kunnen duivelsklauwsupplementen de werking van een groot aantal andere medicijnen beïnvloeden. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, raden we aan om, voordat je met het supplement begint, een arts of farmaceut te raadplegen over de mogelijke interacties tussen de duivelsklauw en de medicijnen. In de volgende tabel zie je enkele van de meest voorkomende contra-indicaties van duivelsklauw die bekend zijn (10):

Medicatiegroep Voorbeelden
Antiaritmica en regulatoren van de hartfunctie Digoxin, Emconcor en Atropine
Antidiabetica Insuline en biguaniden (metformine)
Anticoagulantia en antiplatelets Warfarine, aspirine, acenocoumarol (Sintrom) en heparine
Geneesmiddelen voor het metabolisme van de lever (citrochroom p450) Antibiotica, antischimmelmiddelen, antidepressiva, antihypertensiva en analgetica
Maagzuurremmers Omeprazol en Ranitidine

Houd er ten slotte rekening mee dat duivelsklauw schadelijk kan zijn voor kinderen. De supplementen mogen daarom niet aan minderjarigen worden toegediend. Het gebruik ervan is ook verboden tijdens het geven van borstvoeding. Raadpleeg tot slot je arts als je van plan bent dit product langer dan 4 maanden achter elkaar te gebruiken, aangezien de veiligheid van langdurige behandeling nog onbekend is (10).

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Vanwege de grote verscheidenheid aan duivelsklauwproducten en de belangrijke verschillen tussen de formules die momenteel verkrijgbaar zijn, moet je extra voorzichtig zijn bij deze aankoop. Volg onze aanbevelingen in de lijst met de belangrijkste aankoopcriteria om een ​​veilig, effectief en goedkoop supplement te kiezen.

Dieetwensen

Fabrikanten die duivelsklauwsupplementen produceren, maken in veel gevallen ook producten met daarin onder andere gluten, soja en lactose. Bovendien kunnen duiveslklauwcapsules gelatine van dierlijke oorsprong bevatten. Als je vegetariër, veganist of intolerant bent voor een van deze ingrediënten, vergeet dan niet om te controleren of het supplement dat je wilt kopen voldoet aan je dieetwensen.

Het is belangrijk dat het etiket van het supplement voldoende gedetailleerde informatie bevat over de allergenen of ingrediënten van dierlijke oorsprong. Als je voor een vloeibaar supplement kiest, raden we je aan te controleren of het product ethanol bevat. Deze stof is niet geschikt voor mensen met een alcoholverslaving.

duivel klauw bloem

De duivelsklauw is een van de meest gewaardeerde planten van de herboristen, kruidenkundigen die geneeskrachtige planten en natuurlijke ingrediënten in preparaten verwerken.
(Bron: Avogel Schweiz: 5599670961/ Flickr.com)

Wortel-extract

De geneeskrachtige eigenschappen van de duivelsklauw zitten in de wortels (1). Het is daarom belangrijk dat als je een duivelsklauwsupplement koopt, het etiket toont dat het duivelsklauwwortel-extract bevat. Producten die bladeren, bloemen of de ‘gewoon’ duivelsklauw bevatten, zijn veel minder effectief.

Duivelsklauw gehalte

Harpagoside kan in variabele concentratie worden gevonden in duivelsklauwsupplementen. Het beste is om voor een product met een hoeveelheid harpagoside van ongeveer 50-100 mg te kiezen. De concentratie van dit molecuul moet in ieder geval altijd op het etiket worden vermeld, in gram of als percentage van het totale product.

Behoud

Op duivelsklauw gebaseerde middelen kunnen hun effectiviteit verliezen als ze niet volgens de instructies op het etiket worden bewaard. Bovendien zal dit product geleidelijk zijn goede eigenschappen verliezen zodra de aanbevolen consumptiedatum is overschreden. Het wordt daarom afgeraden een supplement te gebruiken met een verlopen datum.

Montserrat Parada i SolerDoctor in de farmacie aan de Universiteit van Barcelona in Spanje
“Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese wetenschappelijke coöperatie voor fytotherapie (ESCOP) accepteren het traditionele gebruik van de duivelsklauwwortel voor de verlichting van gewrichtspijn.”

Samenvatting

De duivelsklauw is een plant met geneeskrachtige eigenschappen. Oude stammen maken al lange tijd gebruik van deze kruiden om pijn te stillen of koorts te weren. Tegenwoordig wordt de plant ook door het Europees Geneesmiddelenbureau gezien als middel om milde gewrichtspijn te verlichten. Duivelsklauw kan ook helpen bij het beheersen van ontstekingen door artritis. Bovendien kan deze plant symptomen zoals maagpijn en gebrek aan eetlust behandelen.

Vanwege de grote verscheidenheid aan duivelsklauwproducten en de belangrijke verschillen tussen de formules die momenteel verkrijgbaar zijn, moet je extra voorzichtig zijn bij deze aankoop. In deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de aankoop van een duivelsklauwsupplement. Zo weet je zeker dat je het meeste uit je nieuwe aankoop haalt.

Vond je onze shopgids over duivelsklauw interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Rau: 12203525/ 123rf.com)

Referenties (10)

1. Mncwangi N, Chen W, Vermaak I, Viljoen AM, Gericke N. Devil’s Claw – A review of the ethnobotany, phytochemistry and biological activity of Harpagophytum procumbens. J Ethnopharmacol [Internet]. 2012;143(3):755–71.
Bron

2. Harpagophyti radix | European Medicines Agency [Internet]. [cited 2020 Apr 1].
Bron

3. Gagnier JJ, Chrubasik S, Manheimer E. Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: A systematic review. BMC Complement Altern Med [Internet]. 2004 Dec 15 [cited 2020 Apr 3];4(1):13.
Bron

4. ltean H, Robbins C, van Tulder MW, Berman BM, Bombardier C, Gagnier JJ. Herbal medicine for low-back pain. Vol. 2014, Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd; 2014.
Bron

5. Carretero Accame ME, Ortega Hernández-Agero T, Villar del Fresno ÁM. Harpagofito [Internet]. Farmacia Profesional. 2003 [cited 2020 Apr 3]. p. 3.
Bron

6. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Community Herbal Monograph on Harpagophytum Procumbens Dc. and/or Harpagophytum Zeyheri Decne, Radix. Eur Med Agency [Internet]. 2008;44(November):1–7.
Bron

7. Ouitas NA, Heard C. Estimation of the relative antiinflammatory efficacies of six commercial preparations of Harpagophytum procumbens (Devil’s Claw). Phyther Res [Internet]. 2010 Mar [cited 2020 Apr 1];24(3):333–8.
Bron

8. Vlachojannis J, Roufogalis BD, Chrubasik S, Chrubasik J. Systematic review on the safety of Harpagophytum preparations for osteoarthritic and low back pain. Vol. 22, Phytotherapy Research. 2008. p. 149–52.
Bron

9. Devil’s Claw: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2020 Mar 31].
Bron

10. Devil’s Claw Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. [cited 2020 Apr 3].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Mncwangi N, Chen W, Vermaak I, Viljoen AM, Gericke N. Devil’s Claw – A review of the ethnobotany, phytochemistry and biological activity of Harpagophytum procumbens. J Ethnopharmacol [Internet]. 2012;143(3):755–71.
Ga naar bron
Academisch artikel
Harpagophyti radix | European Medicines Agency [Internet]. [cited 2020 Apr 1].
Ga naar bron
Academisch artikel
Gagnier JJ, Chrubasik S, Manheimer E. Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: A systematic review. BMC Complement Altern Med [Internet]. 2004 Dec 15 [cited 2020 Apr 3];4(1):13.
Ga naar bron
Oficieel document
ltean H, Robbins C, van Tulder MW, Berman BM, Bombardier C, Gagnier JJ. Herbal medicine for low-back pain. Vol. 2014, Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd; 2014.
Ga naar bron
Informatief artikel
Carretero Accame ME, Ortega Hernández-Agero T, Villar del Fresno ÁM. Harpagofito [Internet]. Farmacia Profesional. 2003 [cited 2020 Apr 3]. p. 3.
Ga naar bron
Informatief artikel
Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Community Herbal Monograph on Harpagophytum Procumbens Dc. and/or Harpagophytum Zeyheri Decne, Radix. Eur Med Agency [Internet]. 2008;44(November):1–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ouitas NA, Heard C. Estimation of the relative antiinflammatory efficacies of six commercial preparations of Harpagophytum procumbens (Devil’s Claw). Phyther Res [Internet]. 2010 Mar [cited 2020 Apr 1];24(3):333–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vlachojannis J, Roufogalis BD, Chrubasik S, Chrubasik J. Systematic review on the safety of Harpagophytum preparations for osteoarthritic and low back pain. Vol. 22, Phytotherapy Research. 2008. p. 149–52.
Ga naar bron
Officiële website
Devil’s Claw: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [cited 2020 Mar 31].
Ga naar bron
Officiële website
Devil’s Claw Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. [cited 2020 Apr 3].
Ga naar bron
Recensies