Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

30Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

34Verzamelde opmerkingen

Een gezonde darm is essentieel voor een gezond lichaam. Men denkt dat de darm een belangrijke rol speelt in ons welzijn.

Het reinigen van de darmen kan daarom onze lichamelijke en geestelijke conditie enorm verbeteren. Een verstoorde darmflora, op zijn beurt, heeft een negatief effect op onze gezondheid. (1)

In dit artikel geven we je alle belangrijke informatie en achtergrond over het onderwerp darmreiniging. Je leert over de oorzaken en symptomen van een verstoorde darmflora, en ook over de voordelen en risico’s van een darmreiniging.

Aan het eind van het artikel leggen we ook uit hoe je je darmen kunt reinigen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • De darm speelt een essentiële rol in ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor de goede werking van de hormoonproductie en het immuunsysteem. Een dikke darm reinigingskuur kan dus helpen onze gezondheid te verbeteren.
 • Redenen voor een darmspoeling zijn een ongezonde darm en het voorkomen van daarmee gepaard gaande klachten. De symptomen van een verstoorde darmflora zijn veelvoudig en blijven niet beperkt tot het darmkanaal. Als het probleem onbehandeld blijft, kan het zelfs een chronische ziekte worden.
 • Je kunt je darmen reinigen met medicijnen en kant-en-klare preparaten of met huismiddeltjes. Bovendien zijn er enkele maatregelen en gedragingen die je in je dagelijks leven kunt integreren om je darmen te versterken.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over het reinigen van

de darm
Voordat je onze tips voor het reinigen van de darm bekijkt, is het van essentieel belang dat je voldoende kennis en achtergrondinformatie over dit gevoelige onderwerp verwerft.

In de volgende paragrafen hebben we relevante en vaak gestelde vragen over darmreiniging gebundeld en beantwoord.

Wat is de functie van de darm in het lichaam?

Voedsel dat via de mond wordt opgenomen en in de maag verteerd, wordt in de darm verder verteerd. De darm is het belangrijkste deel van het spijsverteringsstelsel. Tijdens dit proces worden de voedingsstoffen die in het voedsel zitten naar het bloed getransporteerd en de stoffen die niet gebruikt kunnen worden, worden uitgescheiden. (2)

Darm reinigen-1

De darm is niet alleen verantwoordelijk voor de spijsvertering, maar ook voor een sterk immuunsysteem en de hormoonproductie. (Image source: silviarita / pixabay)

Samengevat is de darm verantwoordelijk voor de chemische afbraak van voedsel, de opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van reststoffen.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat de darm de grootste hormoonklier in ons lichaam is. Dit betekent dat het hormonen produceert die belangrijk zijn voor onze geestelijke toestand. (3)

Bovendien is de darm een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. (4) De darm weert ziekteverwekkers af en gaat allergische reacties tegen.

Het speelt ook een belangrijke rol bij de regulering van de waterhuishouding in ons lichaam. (5)

Wat zijn de redenen om de darmen te reinigen?

Om misverstanden te voorkomen, moeten we eerst onderscheid maken tussen darmreiniging en darmherstel. Bij darmreiniging gaat het alleen om het volledig legen van de darm.

Darmreiniging, daarentegen, beschrijft een langduriger proces waarbij verschillende methoden gebruikt worden. Darmreiniging is meestal een onderdeel van darmrevalidatie.

Zowel een darmreiniging als een aparte darmreiniging hebben tot doel het evenwicht van de darmflora te herstellen

.
Vóór een colonoscopie wordt meestal ook een darmreiniging uitgevoerd. In dit geval zorgt de reiniging van de darm ervoor dat weefselveranderingen in de darm duidelijk herkend kunnen worden en dat dus een betrouwbare diagnose kan worden gesteld. (6)

Als de darmen ongezond zijn, worden de hormoonproductie en het afweersysteem van de persoon beperkt en dus wordt het welzijn negatief beïnvloed.

De meest voorkomende redenen voor een darmreiniging zijn dan ook aandoeningen in het darmkanaal en algemene lichamelijke en geestelijke klachten.

De volgende klachten kunnen aanleiding geven tot een darmreiniging

 • Constipatie
 • Diarree
 • Spijsverteringsproblemen
 • Winderigheid
 • Griepachtige infectie
 • Extreme vermoeidheid
 • Slecht humeur
 • Gevoel van zwakte
 • Hoofdpijn
 • Ongewone allergische reacties

Een andere reden voor een darmspoeling kan ook het voorkomen van dergelijke klachten zijn. Bij gezonde mensen kan een darmreiniging dus dienen om de darm te versterken.

Wat zijn de voordelen van een dikke darm reinigingskuur?

De darm is de thuisbasis van meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën, die essentieel zijn voor de gezondheid van de darmflora. Dit betekent dat hoe gevarieerder het darmmicrobioom is, hoe gezonder het spijsverteringskanaal en dus het lichaam. (7)

Een microbioom beschrijft de totaliteit van alle micro-organismen, ook microben genoemd. In het geval van de darm zijn dat alle microben die zich in het spijsverteringskanaal bevinden.

Een evenwichtige darmflora verbetert de spieractiviteit van de darm, die ook wel peristaltiek wordt genoemd. Dit versnelt het transport van metabolische afvalproducten, waarvan sommige giftig zijn, door de darmpassage, zodat het risico op herintoxicatie van de darm vermindert.

Dit kan verschillende darmziekten genezen. (8) Darmreiniging voorkomt ook dat gifstoffen uit de darmen in de bloedbaan en dus in de lever terechtkomen.

De lever is het belangrijkste orgaan voor het ontgiften van ons lichaam. Een gezonde darm verlicht dus de belasting van de lever, zodat die effectiever kan werken. Een darmspoeling ontgift het lichaam zowel direct als indirect en helpt het immuunsysteem te versterken. (9)

Voeding heeft een grote invloed op de samenstelling van het darmmicrobioom. Bij een ongezond dieet overheersen bepaalde soorten bacteriën in de darm en metaboliseren ze voedsel minder efficiënt.

Deze bacteriën kunnen door een darmreiniging verwijderd worden, zodat de darmen belangrijke voedingsstoffen weer beter kunnen verwerken. (10)

Hoe lang duurt een dikke darm reinigingskuur?

Afhankelijk van de methode die je kiest om je darmen te reinigen, zal het proces verschillende hoeveelheden tijd in beslag nemen. Je kunt je darmen reinigen met kant-en-klare preparaten of met verschillende huismiddeltjes.

Enemas werken meestal binnen een paar minuten na gebruik en legen de darmen onmiddellijk

.
Bij geneesmiddelen en preparaten die je via de mond inneemt, begint de laxerende werking ongeveer een half uur tot drie uur na inname. Het effect kan dan tot drie uur aanhouden.

Als je huismiddeltjes gebruikt, zul je rekening moeten houden met een langere inwerktijd. Afhankelijk van hoe je de remedies doseert, treedt het laxerende effect twee tot tien uur na inname op. Het na-effect kan ook tot drie uur aanhouden.

Natuurlijk kan de duur van het begin en de nawerking sterk verschillen van persoon tot persoon. Kijk dus voor je een laxeermiddel neemt goed naar de aanbevolen dosering en tijd. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je jezelf ook meer tijd gunnen.

Hoe vaak moet ik mijn darmen reinigen?

Een darmspoeling heeft veel voordelen. Maar hoe meer hoe beter. Integendeel. Je moet je darmen niet te vaak reinigen om je darmflora niet te beschadigen.

Darmreinigingen moeten niet te vaak gedaan worden om de darmen niet te veel te irriteren.

Als je je darmen te vaak met laxeermiddelen leegt, loop je het risico dat je niet alleen giftige stofwisselingsafvalproducten en bacteriën verwijdert, maar ook veel goede soorten bacteriën die onze darmen nodig hebben.

Bovendien kunnen uitdroging en infecties van de darm uitgelokt worden. Je moet je darmen dus maar ongeveer een of twee keer per jaar schoonmaken als preventieve maatregel. Bij acute klachten zoals constipatie of winderigheid kan gericht een darmreinigingskuur gebruikt worden.

Als de toestand na gebruik echter niet verbetert, moet je met je arts een alternatieve behandelingsmethode bespreken.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van een darmspoeling?

Zoals bij elk ander proces kan een darmreiniging bepaalde risico’s en bijwerkingen hebben.

Deze kunnen heel individueel zijn, want ieders lichaam reageert anders op een darmreiniging. In de meeste gevallen zijn de reacties maar tijdelijk.

Darm reinigen-3

Een dikke darm reinigingskuur heeft veel voordelen, maar kan natuurlijk ook risico’s en bijwerkingen bevatten.
(Image source: Anastasia Gepp / pixabay)

Bijwerkingen van een darmspoeling worden ook wel beschreven als reacties van het lichaam op de ontgifting. Afhankelijk van hoe zacht de methode van darmreiniging is, zullen ook de bijwerkingen zijn. Veel voorkomende bijwerkingen zijn: (11)

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Maagproblemen
 • Diarree
 • Constipatie
 • Winderigheid
 • Huiduitslag
 • Gewrichtspijn

Verwondingen en daardoor infectie van de darmwand kunnen ook ontstaan als een klysma niet goed gebruikt wordt. Mensen die lijden aan aambeien, nier- of hartziekten en darmziekten zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of diverticulitis kunnen beter geen darmspoeling doen, omdat het proces het hele lichaam kan irriteren. (12)

Welke gevolgen kan een ongezonde darm hebben?

Als een verstoorde darmflora onbehandeld blijft, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het lichaam. Alle klachten die met een ongezonde darm gepaard gaan kunnen uitgroeien tot chronische ziekten.

In deze tabel vind je mogelijke gevolgen van een ongezonde darm en hun beschrijving.

Gevolg Beschrijving
Maag- en darmproblemen Een ongezonde darm heeft problemen met het verteren van voedsel en het afvoeren van afvalproducten. Als gevolg daarvan worstelt het lichaam met constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur.
Auto-immuunziekten De darm speelt een cruciale rol in het immuunsysteem. Een verstoorde darmflora kan dus indirect leiden tot een gecompromitteerd immuunsysteem. In het ergste geval kan dit leiden tot auto-immuunziekten, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.
Chronische vermoeidheid Slaapstoornissen en chronische vermoeidheid kunnen ook gevolgen zijn van een ongezonde darm. Veel hormonen worden in de darm aangemaakt, waaronder serotonine, dat onze slaap en stemming beïnvloedt.
Voedselintolerantie Als het evenwicht van de darmflora verstoord is, kunnen bepaalde voedingsmiddelen maar heel slecht verteerd worden. Dit kan er weer toe leiden dat het lichaam een intolerantie voor deze voedingsmiddelen ontwikkelt.
Huidirritaties Een ongezonde darm kan ook huidirritaties veroorzaken. Een verstoorde spijsvertering kan tot gevolg hebben dat bepaalde eiwitten niet kunnen worden benut en daardoor in het lichaam terechtkomen. Dit kan op zijn beurt de huid irriteren.

Alle bovengenoemde gevolgen worden niet meteen chronisch na de eerste symptomen van een ongezonde darm, maar alleen in het geval van een zeer ernstig verstoorde darmflora die jarenlang niet behandeld is. (13)

Niettemin is de gezondheid van de darmen niet om mee te spotten. Dus als er tekenen verschijnen, moet je niet aarzelen om naar de dokter te gaan.

Is een darmspoeling geschikt voor kinderen?

Natuurlijk kunnen ook kinderen een verstoorde darmflora hebben en last krijgen van klachten als constipatie, spijsverteringsproblemen of chronische vermoeidheid. In dit geval besluiten veel ouders hun kind een darmreiniging te laten ondergaan.

Hieronder vind je argumenten die zowel voor als tegen een darmspoeling voor kinderen spreken.

Voordelen
 • Werkzaamheid bewezen
 • Goed verdraagbaar bij kinderen
 • Kan zelfs helpen bij chronische ziekten
Nadelen
 • Dezelfde bijwerkingen en risico”s als bij volwassenen
 • Niet aan te raden bij reeds bestaande aandoeningen
 • De darmen van kinderen zijn bijzonder gevoelig

Het reinigen van de darmen is beslist effectief bij kinderen en bereikt de gewenste effecten. In de regel verdragen kinderen darmspoelingen relatief goed. Bijwerkingen zoals winderigheid of duizeligheid kunnen natuurlijk optreden, net als bij volwassenen. (14)

Een darmspoeling kan zelfs een positief effect hebben op chronische constipatie bij kinderen. (15)

Net als bij volwassenen is het niet aan te raden de darmen te reinigen van kinderen met een verzwakt immuunsysteem of eerdere ziektes, of het moet op zijn minst met een arts besproken worden.

Omdat de darmen van kinderen bijzonder gevoelig zijn, is het aan te bevelen eerst zachtere methoden te kiezen, zoals een gezond dieet of gewoon voldoende rust en herstel.

Een darmspoeling moet alleen uitgevoerd worden als de symptomen heel ernstig zijn en vaak voorkomen, om de darm van het kind niet onnodig te irriteren.

Kan een darmspoeling tijdens de zwangerschap uitgevoerd worden?

Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap is de darmwand meer doorlaatbaar. Hierdoor kunnen meer vreemde lichamen en bacteriën in de bloedbaan komen.

Het immuunsysteem van zwangere vrouwen werkt daarom op volle toeren om zichzelf en de baby gezond te houden.

Het vruchtwater bevat via het bloed ook bacteriën, wat betekent dat de baby voortdurend onder microbiële invloed staat. (16)

Dit kan ook bewezen worden door het feit dat bacteriestammen al ontdekt zijn in het meconium van te vroeg geboren baby’s, d.w.z. in de eerste ontlasting van pasgeborenen. (17)

Velen geloven daarom dat een darmspoeling tijdens de zwangerschap een goed idee is om de darm te ontgiften en het immuunsysteem te versterken.

Maar omdat een darmspoeling erg inspannend kan zijn voor het lichaam en er ook bepaalde risico’s en bijwerkingen aan verbonden zijn, is het niet aan te raden tijdens de zwangerschap.

Darm reinigen-4

Het is beter geen darmreiniging te doen tijdens de zwangerschap, want het kan erg belastend zijn voor het lichaam. (Image source: Cassidy Rowell / unsplash)

Het is beter om vóór de zwangerschap een darmspoeling te doen. Dit kan goede lichamelijke en gezondheidsomstandigheden voor de baby scheppen zonder hem mogelijk te stressen.

Maar vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap op een andere manier de darmen en het immuunsysteem versterken.

Zwangere vrouwen die probiotische voedingsmiddelen aten, d.w.z. voedingsmiddelen met bacterieculturen, bleken positieve veranderingen te vertonen in de baarmoeder en in het meconium van de baby. (18) Dit kan ook het immuunsysteem van de kinderen versterken. (19)

Reinig je

darmen: De beste tips & trucs voor een evenwichtige darmflora

In dit deel leggen we de verschillende manieren uit waarop je je darmen kunt reinigen. Bovendien geven we je enkele tips en trucs die je kunt gebruiken om je darmflora op lange termijn te versterken.

Geneesmiddelen en preparaten

De eenvoudigste en meest gebruikelijke manier om de darmen te reinigen is met behulp van geneesmiddelen en preparaten uit de apotheek of drogist. We hebben de verschillende laxeermiddelen samengevat in de volgende tabel.

Middelen Beschrijving
Enema Een klysma beschrijft het inbrengen van vloeistof in de darm via de anus met behulp van een dun plastic buisje. De vloeistof kan gewoon water zijn of een oplossing vermengd met actieve bestanddelen. Het toegenomen volume en de doorweekte ontlasting zorgen ervoor dat de darm leegloopt. Deze methode kan voor sommigen erg ongemakkelijk zijn.
Zetpillen Zetpillen worden ook in de darm ingebracht en smelten daar na een tijdje. De vrijgekomen werkzame stof wordt door de darmwand geabsorbeerd en zorgt ervoor dat meer water en zouten zich in de darm ophopen. De darminhoud zet daardoor uit en wordt zachter, zodat de aandrang om te poepen groter wordt.
Tabletten Het werkzame bestanddeel in tabletten zorgt er ook voor dat het watergehalte in de darm verhoogd wordt, waardoor de ontlasting volumineuzer en zachter wordt. Bovendien is er verhoogde druk op de darmen, wat de peristaltiek bevordert.
Capsules Het innemen van capsules heeft ook het effect dat zowel het volume van de ontlasting als de zachtheid van de ontlasting toenemen, zodat de darm geleegd wordt. In tegenstelling tot tabletten zijn capsules gemakkelijker door te slikken omdat ze een glibberig omhulsel hebben.
Powder Powder werkt op precies dezelfde manier als tabletten en capsules. Je moet het poeder zelf doseren volgens de gebruiksaanwijzing en oplossen in water. Voor veel mensen is deze methode comfortabeler omdat ze geen voorwerp hoeven door te slikken, alleen een verrijkte vloeistof.
druppels druppels kunnen direct ingenomen worden of met water verdund worden. De druppels kunnen individueel gedoseerd worden, afhankelijk van de persoon en de conditie. Het ontlasting-bevorderende effect van druppels wordt ook bereikt door de verhoogde ophoping van water en zouten in de darmen.

De methode die je kiest om de darm te reinigen hangt helemaal af van je individuele voorkeuren en behoeften. Hieronder volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van elke methode.

Zetpillen en klysma’s

Zetpillen en klysma’s worden via de anus rechtstreeks in de darm ingebracht.

Voordelen
 • Snelle en gerichte werking
 • Doeltreffend bij acute problemen
Nadelen
 • Voor sommigen een zeer onaangenaam gevoel
 • Moeilijker in het gebruik

Zetpillen en klysma’s hebben het voordeel dat ze snel werken omdat ze specifiek in de darm worden ingebracht. Ze kunnen dus heel nuttig zijn, vooral bij acute problemen. Velen vinden deze methode van darmreiniging echter erg onaangenaam en moeilijk.

Tabletten, capsules, poeder en druppels

Deze laxeermiddelen worden via de mond ingenomen en in de meeste gevallen met water ingenomen.

 • Voordelen
  • Prettig en gemakkelijk in gebruik
  • Individuele dosering mogelijk
  Nadelen

  Langzamere ontwikkeling van het effect

 • Niet geschikt voor acute problemen

Tabletten, capsules, poeder en druppels hebben een langere werkingsduur, maar zijn veel gebruiksvriendelijker. Daarom hebben deze methoden van darmreiniging de voorkeur van velen. Ze zijn bijzonder geschikt ter voorkoming van darmklachten en ter versterking van de darmen.

Huismiddeltjes

Naast de beschikbare geneesmiddelen en preparaten zijn er huismiddeltjes die een laxerende werking kunnen hebben en dus geschikt zijn om de darmen te reinigen. Deze huismiddeltjes kunnen onderscheiden worden naar de manier waarop ze werken. Er zijn zwelmiddelen, zoutmiddelen en glijmiddelen.

Zwelmiddelen

Huismiddeltjes die zwelmiddelen genoemd worden, ontwikkelen hun werking, zoals de naam al zegt, door de ingenomen stoffen op te zwellen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de extra inname van water.

Typische zwelmiddelen zijn bijvoorbeeld lijnzaad, psylliumschillen, tarwezemelen, gedroogde vruchten en agar-agar, een veganistisch geleermiddel dat bestaat uit verschillende soorten rode algen.

Zoutremedies

Zoutremedies bestaan uit zouten, d.w.z. kristallijne stoffen die uit kationen en anionen bestaan. Hun laxerende werking komt doordat ze elektrolyten (zouten) en water in de darm ophopen en zo de aandrang om te poepen verhogen.

De meest gebruikte zoutlaxeermiddelen zijn Glauber’s zout, ook bekend als natriumsulfaat, en Epsomzout, ook bekend als magnesiumsulfaat.

Glijmiddelen

Laxeermiddelen, die gecategoriseerd worden als glijmiddelen, zorgen ervoor dat de smeerbaarheid van de ontlasting wordt vergroot. Het smeermiddel hecht zich aan de darmwand en aan de ontlasting, zodat die soepeler door de darm kan gaan.

Laxerende smeermiddelen zijn onder andere ricinusolie, lijnzaadolie en olijfolie.

Als je ernstige symptomen hebt, kun je naast een smeermiddel ook een zwellingsmiddel of een zoutmiddel innemen om het beste effect te krijgen.

Begeleidende maatregelen

Naast een darmreiniging kun je verschillende dingen doen om het evenwicht van je darmflora te herstellen en je darmen op lange termijn te versterken. In de volgende tabel vind je begeleidende maatregelen voor een gezonde darm.

Meten Beschrijving
Voeding Voeding speelt een belangrijke rol in een gezonde darm. Prebiotisch voedsel, d.w.z. voedsel dat rijk is aan vezels, bevordert de spijsvertering door het afbraakproces ervan door darmbacteriën. Vezels zitten in volkoren producten, peulvruchten, fruit en groenten. Probiotische voedingsmiddelen hebben een positief effect op de darmen omdat de bacterieculturen die ze bevatten de darmflora verrijken. Hiertoe behoren bijvoorbeeld natuurlijke yoghurt, kwark of kefir. Vermijd zoveel mogelijk voedingsmiddelen die geraffineerde suiker en kunstmatige additieven bevatten. (20)
Drinken Voldoende vochtinname is ook belangrijk. Water en ongezoete thee zijn goede keuzes. Drankjes met geraffineerde suiker, zoetstoffen of andere kunstmatige toevoegingen zijn niet aan te bevelen. Alcohol moet ook vermeden worden omdat het een belasting vormt voor de lever en indirect voor de darmen, want beide organen zijn verantwoordelijk voor het ontgiften. (20)
Vasten Vasten staat je toe je gedurende een bepaalde tijd geheel of gedeeltelijk van vast voedsel te onthouden. Dit geeft je darmen als het ware een pauze, zodat ze de kans krijgen tot rust te komen en te regenereren. (21)
Exercise Regelmatige en voldoende lichaamsbeweging bevordert de algemene gezondheid van het lichaam en dus ook van de darm. Lichaamsbeweging stimuleert in de eerste plaats de spijsvertering en versterkt in de tweede plaats het immuunsysteem. Omdat de darm een belangrijk deel van het immuunsysteem is, kun je er met een fit lichaam veel werk voor verzetten. (22)
Ontspanning De darm vormt de grootste hormoonklier in ons lichaam en speelt dus een cruciale rol in onze mentale toestand. Voldoende rust en ontspanning zijn dus heel belangrijk om de darmen te beschermen. Vermijd dus zoveel mogelijk mentale stress en neem tijd voor jezelf als je je gestrest voelt. (23)

Je kunt deze begeleidende maatregelen gemakkelijk in je dagelijks leven invoeren en zo zonder veel moeite iets doen voor een gezonde darm.

Je bent natuurlijk vrij om te beslissen welke maatregelen je wilt volgen en hoe intensief.

Conclusie

Een gezonde darm is essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. De rol van de darm wordt vaak onderschat, waardoor hij niet de aandacht krijgt die hij verdient. Een verstoorde darmflora wordt echter snel merkbaar door allerlei symptomen.

In dit geval kan een darmreiniging de symptomen verlichten en zelfs helemaal doen verdwijnen. De reiniging van de darmen ontgift, zodat de hormoonproductie en het immuunsysteem weer versterkt worden.

Een darmreiniging kan met verschillende methoden uitgevoerd worden en met begeleidende maatregelen ondersteund worden.

Beeldbron: Thongwongboot / 123rf

Referenties (23)

1. Freye E. Mitochondriopathien - Therapie und Prävention chronischer Erkränkungen. Intestinale Darmflora (Mikrobiota) – wichtig für Gesundheit und Wohlbefinden. Elesevier GmbH, München. 2016:191-201. https://doi.org/10.1016/B978-3-437-31618-0.00025-0.
Bron

2. Waldeyer A. Anatomie des Menschen. Walter de Gruyter Verlag, Berlin. 2003(17):991-1001. ISBN: 3-11-016561-9.
Bron

3. Martin AM, Sun EW, Keating DJ. Mechanisms controlling hormone secretion in human gut and its relevance to metabolism. J Endocrinol. 2019;244(1):R1-R15. doi:10.1530/JOE-19-0399.
Bron

4. Gadola S. Klinische Immunologie. Kapitel 1 - Einführung in das Immunsystem. Elsevier GmbH, München. 2012(3):3-76. https://doi.org/10.1016/B978-3-437-23256-5.00001-1.
Bron

5. Stockert K. Deutsche Zeitschrift für Akupunktur. Allergie und das Mikrobiom des Darms – Teil 1. 2015(58):3;22-26. https://doi.org/10.1016/S0415-6412(15)30038-2.
Bron

6. DiPalma JA, Brady CE 3rd. Colon cleansing for diagnostic and surgical procedures: polyethylene glycol-electrolyte lavage solution. Am J Gastroenterol. 1989;84(9):1008-1016.
Bron

7. Enders G. Darm mit Charme – Alles über ein unterschätztes Organ. Ullstein Buchverlage GmbH, Berlin. 2014:160-182. ISBN 978-3-8437-0711-4.
Bron

8. Restellini S, Kherad O, Bessissow T, et al. Systematic review and meta-analysis of colon cleansing preparations in patients with inflammatory bowel disease. World J Gastroenterol. 2017;23(32):5994-6002. doi:10.3748/wjg.v23.i32.5994.
Bron

9. Horne S. Colon cleansing: a popular, but misunderstood natural therapy. J Herb Pharmacother. 2006;6(2):93-100.
Bron

10. Pretzel M. Gesundheit bedeutet Freiheit: Optimale Ernährung steht für fundamentale Gesundheit und Freiheit. tredition, Ahrensburg- 2020(1):40-47. ISBN: 978-3347030442.
Bron

11. Reuter J. Darmsanierung und Darmgesundheit: Der Weg zu körperlichem & seelischem Wohlbefinden. Books on Demand, Norderstedt. 2020(1):7-8. ISBN: 978-3751959049.
Bron

12. Seiderer-Nack J. Was passiert im Darm?: Neues Wissen für mehr Darmgesundheit - Darmbarriere, Bauchhirn und die richtige Ernährung. Südwest Verlag, München. 2014:127-138. ISBN: 978-3517089591.
Bron

13. Dantse D. Am Anfang war der Darm: Erstaunliche, neue Erkenntnisse über den unterschätzten Chef: Der Sammelband: Jede Krankheit und jede Heilung beginnt im Darm. indayi edition, Darmstad. 2018(1):165-214. ISBN: 978-3947008162.
Bron

14. Clinical Development Support. Efficacy and Safety of Prepopik in Children for Overall Colon Cleansing in Preparation for Colonoscopy (Prepopik PREA). Ferring Pharmaceuticals, Saint-Prex. 2013. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT01928862.
Bron

15. Quitadamo P, Thapar N, Staiano A, Tambucci R, Saliakellis E, Pescarin M, Coluccio C, Lindley K, Borrelli O. Effect of Bowel Cleansing on Colonic Transit Time Measurement in Children with Chronic Constipation. The Journal of Pediatrics. 2015;167(6):1440-1442. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2015.09.035.
Bron

16. Hu J, Nomura Y, Bashir A, et al. Diversified microbiota of meconium is affected by maternal diabetes status. PLoS One. 2013;8(11):e78257. doi:10.1371/journal.pone.0078257.
Bron

17. Mshvildadze M, Neu J, Shuster J, Theriaque D, Li N, Mai V. Intestinal microbial ecology in premature infants assessed with non-culture-based techniques. J Pediatr. 2010;156(1):20-25. doi:10.1016/j.jpeds.2009.06.063
Bron

18. Rautava S, Collado MC, Salminen S, Isolauri E. Probiotics modulate host-microbe interaction in the placenta and fetal gut: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Neonatology. 2012;102(3):178-184. doi:10.1159/000339182
Bron

19. Rautava S, Kainonen E, Salminen S, Isolauri E. Maternal probiotic supplementation during pregnancy and breast-feeding reduces the risk of eczema in the infant. J Allergy Clin Immunol. 2012;130(6):1355-1360. doi:10.1016/j.jaci.2012.09.003
Bron

20. Hobelsberger B, Storr M. Dr. Food für Magen, Darm und Verdauung: Die besten Ernährungsstrategien für ein gutes Bauchgefühl. Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München. 2020(1):94-136. ISBN: 978-3833872549
Bron

21. Lützner H. Wie neugeboren durch Fasten. Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München. 2019(1):88-89. ISBN: 978-3833873560.
Bron

22. Muster M, Zielinski R, Meyer K. Bewegung und Gesundheit: gesicherte Effekte von körperlicher Aktivität und Ausdauertraining. Steinkopff Verlag, Darmstadt. 2006:48-50. ISBN: 978-3798515574.
Bron

23. Vollmer J. Gesunder Darm: gesundes Leben. Knaur MensSana TB, München. 2010(8):105-128. ISBN: 978-3426874479.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?