
Onze selectiecriteria
Heb je last van constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel of andere darmklachten? Het probleem kan in je darmflora zitten. Onze darmen bevatten een microbieel ecosysteem dat bestaat uit meer dan honderd biljoen bacteriën van wel duizend verschillende soorten (1). Deze bacteriën zijn, samen met de andere micro-organismen, essentieel voor de gezondheid van ons metabolisme, de ontwikkeling van ons immuunsysteem en de afweer tegen ziekten.
Sommige mensen denken dat bacteriën altijd slecht voor je zijn. Niet dus. Ons lichaam leeft in harmonie met miljarden bacteriën in onze huid, luchtwegen en op andere plekken (2). De bacteriën helpen ons gezond te blijven en infecties van schadelijke micro-organismen te bestrijden. Je vraagt je misschien af, wat precies het verschil is tussen goede en slechte bacteriën? Of wat je kunt doen om je darmflora een handje te helpen? Deze en nog veel meer vragen worden in deze gids beantwoord.
Belangrijk om te weten
- Onze voeding, genen en omgeving hebben een directe invloed op onze darmflora.
- Onze darmflora detecteert en bestrijdt bacteriën die een schadelijk effect hebben op ons immuunsysteem.
- Diverse ziekten en het gebruik van antibiotica kunnen bacteriën vernietigen die essentieel zijn voor onze gezondheid. Het is belangrijk om deze weer aan te vullen via voeding of supplementen.
Onze selectie: De beste producten voor je darmflora
Onze darmflora speelt een belangrijke rol bij zowel ziekte als gezondheid. Wil je je darmmicrobiota een handje helpen, maar weet je niet precies welke producten je moet kiezen? Maak je geen zorgen! Hieronder vind je een handige selectie met de beste producten op de markt die je darmflora herstellen en versterken. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Alles wat je moet weten over je darmflora
(Bron: Marctran: 100914463/ 123rf.com)
Wat is je darmflora precies?
De interactie tussen de bacteriën en ons lichaam wordt ‘mutualisme’ genoemd, waarbij we profiteren van onze darmbacteriën terwijl zij ook van ons profiteren. Ondanks de relatie van bacteriën zoals E. Coli met verschillende ziektes, leeft deze in harmonie met onze darmen. Dit kan veranderen in situaties waarin het evenwicht van onze darmflora verstoord is.
De meest voorkomende darmbacteriën in ons lichaam zijn:
- E. Coli
- Bacteroides
- Bifidobacterium
- Eubacterium
- Clostridium
- Lactobacillus
- Fusobacterium
Wat doet je darmflora?
- Voorkomt kolonisatie van vreemde micro-organismen.
- Helpt voedsel te verteren.
- Produceert vitamine B en K die ons lichaam niet zelf aan kan maken.
- Ondersteunt de ontwikkeling en balans van het immuunsysteem.
- Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de relatie met het verminderen van het risico op bepaalde soorten kanker zoals darm-, borst- en prostaatkanker.
- Onderzoek toont een lichte correlatie tussen een gezonde darmflora en de verbetering van bepaalde neurologische, metabole en psychiatrische stoornissen (3).
Welke factoren hebben invloed op je darmflora?
Dit proces is het resultaat van verschillende aandoeningen zoals een drastische afname van de natuurlijke populatie van de darmbacteriën, veranderingen in de darm-pH en de kolonisatie van giftige bacteriën. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die van invloed zijn op je darmflora:
- Gastro-intestinale ziektes zoals darmkanker, coeliakie, inflammatoire darmziekte of infecties door vreemde bacteriën.
- Extra-intestinale aandoeningen zoals obesitas, diabetes en immuunstoornissen.
- Langdurig gebruik van antibiotica.
- Diëten met weinig vezels en veel suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten.
- Ouder worden, gepaard met ondervoeding.
- Een levensstijl waarbij je veel zit.
- Spanningen, stress.
- Consumptie van alcohol, tabak en drugs.
Welke bacteriën zijn schadelijk voor je darmflora?
- Herkomst: Kijk goed naar de herkomst van de bacteriën. De bacteriën uit hoogwaardige supplementen en gefermenteerde voedingsmiddelen hebben een symbiotische relatie met ons lichaam (17) en zijn goed voor ons. Pasgeborenen krijgen daarnaast darmbacteriën uit moedermelk die de baby beschermen tegen ziekten.
- Vervaldatum van voedsel: Als je voedsel eet dat niet meer goed, verkeerd gewassen of verkeerd gekookt is, kunnen er bacteriën en andere micro-organismen je lichaam binnendringen waar je ziek van wordt. Wees dus voorzichtig!
- Darmflora: Gezonde darmen zijn een perfecte omgeving voor de groei van een goed microbieel ecosysteem. Door gezond te eten en veel water of thee te drinken help je je darmflora een handje om gezond te blijven.
- Voeding: Een vezelrijk dieet met weinig geraffineerde suikers is belangrijk voor een goede balans tussen de goede en slechte bacteriën. Diëten die rijk zijn aan verzadigd vet en geraffineerde suikers benadelen het spijsverteringssysteem. De populatie van gezonde bacteriën neemt dan af, waardoor de darm-pH verandert en ziekteverwekkende micro-organismen worden verwelkomd.
Helpen probiotica en prebiotica bij een gezonde darmflora?
- Probiotica: Een probioticum is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Als je probiotica in de juiste hoeveelheden consumeert, zouden deze de gezondheid van de de darmflora bevorderen. De meest voorkomende probiotica zijn Lactobacillus en Bifidobacterium.
- Prebiotica: Dit zijn niet-verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei of activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. Voorbeelden van prebiotica zijn inuline, aardappelzetmeel, galactooligosacchariden uit moedermelk en meer.
Voor wie zijn probiotica niet geschikt?
- Mensen die immunosuppressieve medicijnen gebruiken: Dit omvat mensen met hiv/aids, mensen die een transplantatie hebben gehad of mensen met auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematodes, reumatoïde artritis en multiple sclerose (22). Het gebruik van probiotica kan alleen onder het toeziend oog van een gespecialiseerde arts.
- Kinderen en zuigelingen: Hoewel er probiotica zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen, mogen ook deze supplementen nooit worden toegediend zonder overleg met een kinderarts.
- Zwangere vrouwen en ouderen: Deze groepen kunnen in principe gebruik maken van probiotica, hoewel dit altijd met bijzondere voorzichtigheid moet worden gedaan, omdat het immuunsysteem gemakkelijk kan worden aangetast (23).
(Bron: Manchinda: 127562913/ 123rf.com)
Wat kun je eten of drinken om je darmflora te herstellen?
Voedingsmiddelen met probiotica
Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool, kefir en kombucha zijn gunstig voor je darmflora. Fermentatie zorgt voor, naast unieke smaken, een aanzienlijke verlaging van de pH-waarde. Het is een conserveringsmethode, die de ontwikkeling van pathogene micro-organismen voorkomt en de groei van de gezonde bacteriën bevordert (16). De volgende voedingsmiddelen zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met probiotica:
- Yoghurt
- Witte chocolade
- Zachte kaas
- Kombucha
- Karnemelk
- Ingelegde aubergines
- Zuurdesembrood
- Tempeh
- Miso
- Zuurkool
- Azijn
Het is belangrijk om het fermentatieproces te onderscheiden van dat van pasteurisatie, omdat laatstgenoemde allerlei levende micro-organismen, goed dan wel slecht, elimineert.
Voedingsmiddelen met prebiotica
In tegenstelling tot probiotica, bevatten de voedingsmiddelen met prebiotica geen levende culturen, maar dienen ze als voedsel voor de bacteriën. De belangrijkste voedingsmiddelen uit deze categorie zijn:
- Resistent zetmeel: Voeding voor je gezonde dikke darmbacteriën. Biedt daarom veel gezondheidsvoordelen. Komt voor in pasta na een koelproces van 6 of 7 uur, bananen, haver, aardappelen en rijst.
- Inuline: Komt vooral voor in knoflook, ui, prei, asperges, tarwe en ananas.
- Pectine: Aanwezig in wortelen, bonen, druiven, appels, pruimen, bramen en bosbessen.
- Oligofructosacchariden: Komen vooral voor in ui, prei, knoflook, artisjokken en asperges.
- Betaglucanos: Zit in biergist, gerst, haver en champignons.
- Galacto-oligosacchariden: Aanwezig in moedermelk.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Er zijn veel verschillende probiotica. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Het is daardoor lastig om een bepaald product aan te raden, omdat ieder mens een eigen unieke darmflora heeft. Probiotica zijn niet een universele oplossing voor iedereen. Om het maximale uit een supplement te halen, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van een probioticum (3):
- Weerstand van de bacteriële stammen
- Bescherming van capsules of tabletten
- Kiemgetal (CFU of KVE)
- Functies van de stam in verschillende situaties
Weerstand van de bacteriële stammen
We raden je aan om op zoek te gaan naar een product dat bestand is tegen vochtigheid en extreme temperaturen. De supplementen die erg gevoelig zijn voor veranderingen in de omgeving of die gekoeld moeten worden, kunnen gemakkelijk aan doeltreffendheid verliezen (14). De weerstand van de supplementen wordt verleend door de inkapseling van probiotica en de combinatie met prebiotica zoals Inulin en Phospho oligosaccharides (FOS) (18).
Bescherming van capsules of tabletten
Vanaf het moment dat probiotica worden gefabriceerd tot het moment dat ze ons spijsverteringssysteem bereiken, komen ze in contact met ongunstige omgevingsomstandigheden. Hoge temperaturen, vochtigheid en contact met maag- en galzuren kunnen de hoeveelheid levende bacteriën in probiotica verminderen en hun effectiviteit beïnvloeden.
Het inkapselen van supplementen is een van de meest geschikte methoden gebleken om levende bacteriën te beschermen (25). Een van de meest bruikbare materialen hiervoor zijn alginaten met biopolymeermengsels.
Kiemgetal (CFU of KVE)
Het is belangrijk om daarnaast op zoek te gaan naar een product tussen de honderd en een miljard Colony Forming Units (CFU) bevat, in het Nederlands ‘kiemgetal’ (KVE). Dit is de hoeveelheid levende of dode bacteriën in een probioticum (14).
Op zichzelf verzekeren CFU’s je niet van de werkzaamheid van het product, aangezien de micro-organismen de organismen zijn die het maag-darmkanaal levend bereiken (24). Maar in combinatie met de twee voorgaande factoren, verzeker jezelf er in ieder geval van dat je een hoogwaardig product koopt.
Functies van de stam in verschillende situaties
Ondanks het feit dat sommige bacteriën tot hetzelfde geslacht en dezelfde soort behoren, zijn het de stammen die hun werking bepalen. Let daarom goed op de stam en diens functie als je een product koopt. Hieronder vind je een voorbeeld:
Geslacht | Bacillus |
---|---|
Soort | Coagulans |
Stam | GBI-30, 6086 |
Er zijn stammen waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn bij de preventie of behandeling van bepaalde darm- en extra-intestinale ziekten, waaronder (10, 19, 20, 21):
Eenheid | Aanbevolen stammen | Effect |
---|---|---|
Buikpijn bij het prikkelbare darm syndroom | Bacillus coagulans GBI-30, 6086 B. longum subsp. infantis 35624 Escherichia coli DSM17252 |
Vermindert symptomen |
Opgeblazen gevoel bij het prikkelbare darm syndroom | B. animalis subsp. lactis DN-173 010 | Vermindert symptomen |
Diarree en/of obstipatie bij het prikkelbare syndroom | B. animalis subsp. lactis Bb12 B. animalis subsp. lactis HN019 |
Vermindert symptomen |
Diarree veroorzaakt door antibiotica | L. paracasei subsp. paracasei DN-114 001 | Vermindert symptomen |
Ademhalingsaandoeningen | Lactobacillus rhamnosus LGG Bifidobacterium animalis ssp. |
Onderzoek suggereert dat ze luchtweginfecties kunnen voorkomen (19) |
Suikerziekte | L. salivarius UBLS 22 | Onderzoek suggereert dat het dat het de bloedglucose- en insulinespiegels stabiliseert (20) |
Seizoensallergieën | Lactobacillus gasseri KS-13 Bifidobacterium bifidum G9-1 Bifidobacterium longum MM-2 |
Wordt op dit moment verder onderzocht (21) |
Samenvatting
Heb je last van constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel of andere darmklachten? Het probleem kan in je darmflora zitten. Darmflora, ook wel ‘darmmicrobioom’ of ‘darmmicrobiota’ genoemd, is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. In deze shopgids laten we je zien welke factoren van belang zijn voor een gezonde darmflora.
Factoren zoals darmaandoeningen, ondervoeding, het gebruik van antibiotica of veroudering kunnen een negatieve invloed hebben op onze darmflora. Voor een goede gezondheid is het belangrijk om je darmflora gezond te houden of herstellen. Wil je je darmmicrobiota een handje helpen, maar weet je niet precies welke producten je moet kiezen? In deze shopgids laten we je zien wat de beste producten zijn.
Vond je onze shopgids over darmflora interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij ontdekken hoe ze hun darmflora kunnen herstellen.
(Bron van de header afbeelding: Silviarita: 3186730/ 123rf.com)
Referenties (25)
1.
Guarner F., Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad [Internet]. Nutrición Hospitalaria. 2007. [Consultado el 28 Abr 2020].
Bron
2.
Teresa A., Giuseppe D., Susana D., Manuel F. Microbiota [Internet]. Recomendaciones de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2016. [Consultado el 29 Abr 2020].
Bron
3.
Inés K., Mónica K., Ana C., Marianela A., María A., Vanesa A., Marisa A., Lilia C., Tamara C., Paola H., Silvia S., Martín V., Martín G. Microbiota Intestinal – Huésped ¿Nexo Salud-Enfermedad? [Internet] Actualización en Nutrición Vol. 15 Nº 2. 2014. [Consultado el 29 Abr 2020].
Bron
4.
Rafael C. Síndrome de intestino irritable [Internet]. Elsevier. 2010. [Consultado el 29 Abr 2020].
Bron
5.
Mario G., Fanny A., Composición y Funciones de la Flora Bacteriana Intestinal [Internet] Repertorio de Medicina y Cirugía. 2011. [Consultado el 28 Abr 2020].
Bron
6.
Moreno V. Flora bacteriana intestinal [Internet]. Anales de Pediatría. 2006. [Consultado el 29 Abr 2020].
Bron
7.
Neus E. Cómo elegir un buen probiótico [Internet]. Soycomocomo.es. 2017. [Consultado el 30 Abr 2020].
Bron
8.
Emma W., Intestinal bacteria and ageing [Internet]. Smith and Nephew Research Centre. 2007. [Consultado el 2 de Mayo del 2020].
Bron
9.
Francisco F., y cols. Probióticos y prebióticos [Internet]. Guías Mundiales de la Organización Mundial de Gastroenterología. 2017. [Consultado el 2 de Mayo del 2020].
Bron
10.
Hungin A. y Cols. Probiotics in the management of lower GI symptoms in clinical practice [Internet]. The European Society for Primary Care Gastroenterology. 2013. [Consultado el 2 de Mayo del 2020].
Bron
11.
AEProbio. Clinical Guide to Probiotic Products Available in Canada [Internet]. Probioticchart.ca. 2020. [Consultado el 2 de Mayo del 2020].
Bron
12.
AEProbio. Clinical Guide to Probiotic Products Available in USA [Internet]. Probioticchart.ca. 2020. [Consultado el 2 de Mayo del 2020].
Bron
13.
Suma M., Anthony L. Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome [Internet]. Gastroenterology and Hepatology The Independent Peer-Reviewed Journal. 2012. [Consultado el 2 de Mayo del 2020].
Bron
14.
Antonieta G., Ramon B. Probióticos [Internet]. Elsevier. 2017. [Consultado el 3 de Mayo del 2020].
Bron
15.
Eva C. Alimentos prebióticos y probióticos [Internet]. Elsevier. 2004. [Consultado el 3 de Mayo del 2020].
Bron
16.
Natalia C., Francisco G., Raquel M., Sonia N., Teresa R., Juan R., Juan S. Microbiota Intestinal y Salud, Cuidando nuestras Bacterias [Internet]. Colegió Oficial de Enfermería de Cantabria. 2018. [Consultado el 3 de Mayo del 2020].
Bron
17.
Luis Antonio L. Nutrición simbiótica: recuperar y mantener la salud a través de los alimentos fermentados [Internet]. Vivosano.org. 2017. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
18.
Sneyder R. y Cols. Encapsulación de Alimentos Probióticos mediante Liofilización en Presencia de Prebióticos [Internet]. Información Tecnológica Vo. 27. 2016. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
19.
Rigassio R. y Cols. Effect of Lactobacillus rhamnosus LGG® and Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12® on health-related quality of life in college students affected by upper respiratory infections [Internet]. The British Journal of Nutrition. 2012. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
20.
Rajesh V. Impact of probiotics on health-related quality of life in Type II diabetes mellitus: A randomized single-blind, placebo-controlled study [Internet]. College of Pharmacy, Mandya . 2019. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
21.
Dennis W. y Cols. Probiotics (Lactobacillus gasseri KS-13, Bifidobacterium bifidum G9-1, and Bifidobacterium longum MM-2) improve rhinoconjunctivitis-specific quality of life in individuals with seasonal allergies: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial [Internet]. Euro J of Clinical Nutrition. 2017. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
22.
Montse V. Probióticos y salud [Internet]. Elsevier. 2015. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
23.
Oscar B. Inocuidad, prevención y riesgos de los probióticos [Internet]. Revista chilena de pediatría. 2017. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
24.
Office of Dietary Supplements. Probiotics [Internet]. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. 2020. [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron
25.
Rodríguez Y. y Cols Encapsulación de probióticos para aplicaciones alimenticias [Internet]. Revista Biosalud. 2016 [Consultado el 8 de Mayo del 2020].
Bron