man met buikpijn
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

146Verzamelde opmerkingen

Heb je het gevoel dat steeds meer voedingsmiddelen je een opgeblazen buik geven? Ben je niet meer zo vitaal als vroeger? Ben je aangekomen maar weet je niet goed waardoor dit komt? Dit kunnen alarmsignalen van je darmen zijn, let op!

Je welzijn houdt nauw verband met de gezondheid van je darmflora. De goede bacteriën uit je darmflora zijn een beschermende factor voor je immuunsysteem, stofwisseling en zelfs je hersenen. Als je wilt weten welke gewoonten je gezondheid beïnvloeden en hoe je je darmflora kunt verbeteren, lees dan snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Goede darmbacteriën zijn essentieel voor je gezondheid. Ze zijn verantwoordelijk voor het produceren van vitamine B en K, beschermen onze darmen tegen ziekteverwekkers en versterken het immuunsysteem.
 • Veel factoren, zoals een ongebalanceerd voedingspatroon, het gebruik van antibiotica of een ongezonde levensstijl, verstoren de populatie van de goede darmbacteriën.
 • Probiotica en prebiotica helpen je darmflora te herstellen. In deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de aankoop van dit soort producten.

De beste producten van 2022 om je darmflora te herstellen

Er zijn veel verschillende producten op de markt die beweren je te helpen je darmflora gezond te houden. Het kan daardoor lastig zijn het juiste product te kopen. Om je te helpen het product te vinden dat het beste bij je past, hebben we een selectie gemaakt met de beste supplementen. Lees snel verder!

Eerdere Aanbevelingen

De beste probiotica om je darmflora te herstellen

Orthica Orthiflor Original bevat melkzuurvormende bacteriesoorten die tot de normale bewoners van de menselijke darm behoren. Het supplement helpt om van gastro-intestinale ongemakken zoals gas, constipatie en diarree af te komen. Het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.

De aanbevolen dosering is 1 capsule per dag. De maximale dosering is 3 capsules per dag, tenzij anders wordt geadviseerd. De verpakking bevat 120 capsules. Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De beste combinatie van prebiotica en probiotica

Je hebt zowel prebiotica als probiotica nodig voor een gezonde darmflora en dus een goed werkend immuunsysteem en soepele stoelgang. Dit supplement van Vitakruid combineert de positieve eigenschappen van beide.

De formule bevat prebiotica zoals inuline en fructo-oligosacchariden (FOS) en extra enzymen zoals amylasen en extra mineralen als kalium, magnesium en mangaan. Bovendien telt het supplement maar liefst 8 verschillende stammen probiotica. Dankzij de sachets is het product goed beschermd tegen vocht, licht en lucht.

De beste zink-capsules tegen klachten in het maag-darmkanaal

Onderzoek toont aan dat zinkdeficiëntie leidt tot een verstoorde, onnatuurlijke darmflora. Dit leidt op zijn beurt tot gevoeligheid voor ontstekingen in de darm, infecties en diarree. Een zinksupplement helpt je dit soort kwalen te bestrijden.

De capsules van Sundt Supplements komen in deze categorie als winnaar uit onze test. De verpakking bevat 60 supplementen. Naast zink bevat elke capsule 353 mg MCT-olie. Het product is suiker-, gluten- en lactosevrij.

Shopgids: Alles wat je moet weten over het herstellen van je darmflora

De darmflora, ook bekend als darmmicrobioom, is het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. De darmflora bestaat uit bacteriën, virussen en schimmels die het lichaam beschermen tegen ziekten, het immuunsysteem versterken en helpen bij de productie van vitamine B en K (1). Het darmmicrobioom is een goed voorbeeld van mutualistische symbiose: een samenwerking tussen organismen waar beide voordeel van hebben.

Het darmmicrobioom bestaat uit ongeveer 100.000 miljoen micro-organismen van 400 verschillende soorten. Onder bepaalde omstandigheden kan de darmflora niet goed overleven, wat het begin kan zijn van verschillende ziekten. Om je te helpen je darmflora gezond te houden, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

mensen mediteren

Stresshormonen kunnen een nadelig effect hebben op je darmbacteriën. Als je hier last van hebt, probeer dan eens een ontspanningstechniek zoals meditatie uit.
(Bron: Davydov: 95954364/ 123rf.com)

Laten we het over bacteriële dysbiose hebben

Als de populatie van goede bacteriën in onze darmen wordt verstoord, kan je darmflora beschadigd raken. Als de balans verstoord raakt spreken we van een ‘bacteriële dysbiose’. Een dysbiose staat dus eigenlijk synoniem voor de verandering van het evenwicht van je darmflora.

Deze situatie is te wijten aan veranderingen in de kwaliteit en verspreiding van de bacteriën als gevolg van ongunstige veranderingen in de omgeving waarin ze leven (2). Het gebruik van medicijnen zoals antibiotica is hier een bekende oorzaak voor, maar ook factoren zoals voeding en leeftijd spelen hier een een belangrijke rol bij.

Zijn er goede en slechte darmbacteriën?

Niet alle darmbacteriën zijn gunstig voor je gezondheid. Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve en negatieve eigenschappen van bepaalde bacteriën. Onderzoek toont aan dat in de darmen van gezonde volwassenen vooral bacteriesoorten zoals Lactobacillus, Bifidobacterium en Bacteroides voorkomen (3).

Bij mensen die last hebben van bepaalde aandoeningen of ziekten, zoals zwaarlijvigheid of gastro-intestinale problemen, werd een afname van de hierboven genoemde bacteriepopulaties gevonden, met een toename van respectievelijk Firmicutes en Clostridia.

gezond voedsel voor de spijsvertering

Fermenteerbare vezels zijn vezels die in de dikke darm worden afgebroken. Ze zijn te vinden in groenten, peulvruchten, volle granen en noten. 
(Bron: Bondd: 116433551/ 123rf.com)

Hoe houd je je darmflora gezond?

Zoals je eerder al in deze shopgids kon lezen, is een gezonde darmflora belangrijk voor je gezondheid. De darmflora helpt bij de spijsvertering, stoelgang en speelt een rol bij je immuunsysteem. Als de omgeving waar de goede bacteriën zich bevinden beschadigd wordt, kunnen deze afsterven of worden vervangen door andere micro-organismen die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Om je darmflora gezond te houden, raden we je aan voorzichtig om te gaan met de volgende situaties:

 • Het gebruik van antibiotica: Antibiotica zijn nodig voor de behandeling van verschillende infecties. Onjuist gebruik kan echter de darmmicrobiota beschadigen, met gevolgen op korte en lange termijn (4).
 • Arm voedingspatroon: Onderzoek toont aan dat de darmmicrobiota van mensen die veel dierlijke eiwitten, verzadigde vetten en suikers eten, minder gezonde darmbacteriën bevatten en een toename van ziekteverwekkers laten zien (5).
 • Overvloedige consumptie van alcoholische dranken: Onderzoek toont ook aan dat het ontstaan ​​van pro-inflammatoire bacteriën na chronische alcoholconsumptie verband houdt met gastro-intestinale en immuunstoornissen (6).
 • Roken: Tabaksrook tast niet alleen je longen aan, maar beschadigt ook de samenstelling van je darmmicrobiota, door de populatie van de goede bacteriën te verstoren (7).

Andere factoren zoals darm- en ontstekingsziekten, stress en ondervoeding kunnen zowel de oorzaak als het gevolg zijn van bacteriële dysbiose.

Wat zijn de gevolgen van een beschadigde darmflora?

Aangezien de goede darmbacteriën belangrijk zijn voor je lichaam, heeft het verlies ervan gevolgen voor je gezondheid. De meest voorkomende gevolgen van een beschadigde darmflora zijn de volgende:

 1. Immuunsysteem: Een beschadigde darmflora zou verband houden met de verschijning van immuunziekten zoals multiple sclerose, diabetes type I, allergieën en astma (8), naast de invasie van ziekteverwekkers.
 2. Obesitas: Sommige studies leggen verband tussen een beschadigde darmflora en de ontwikkeling van obesitas (9). De onderzoeken tonen aan dat zwaarlijvige personen minder goede bacteriën en meer ziekteverwekkers in hun darmflora hebben, een situatie die terug kan worden gedraaid door het extra gewicht te verliezen.
 3. Allergische reacties: Allergieën komen steeds meer voor, vooral in zeer welvarende landen. Voorbeelden van veel voorkomende allergieën zijn voedselintoleranties, astma en luchtwegallergieën. Deze aandoeningen kunnen nauw verband houden met de verandering van je eetpatroon en de impact hiervan op de darmbacteriën (10).
 4. Stress en angst: Je brein en je darmen communiceren met elkaar en hebben dus invloed op elkaar. Er is een belangrijk verband tussen de consumptie van ongezonde voeding en de verandering van de microbiota met als resultaat de ontwikkeling van stressstoornissen zoals angst (11).

Dr. Carles ÚbedaSpaans medisch onderzoeker
“In de tweede week van de behandeling met antibiotica treedt een grotere verandering van de darmmicrobiota op, die samenvalt met het verlies van de overgrote meerderheid van bacteriesoorten en een toename van sommige bacteriën die met infecties worden geassocieerd, zoals Escherichia en Klebsiella.”

Wat zijn de symptomen van een darmflora die uit balans is?

Een beschadigde darmflora geeft ons een reeks waarschuwingssignalen en symptomen, waaronder de volgende:

 • Zwelling van de buik
 • Misselijkheid en overgeven
 • Maagpijn
 • Constipatie
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Stemmingsstoornissen

Hoewel deze symptomen ook verband houden met veel andere ziekten, komen ze vaak voor bij bacteriële dysbiose. Raadpleeg je huisarts als deze symptomen na verloop van tijd aan blijven houden of je verhinderen je dagelijkse taken uit te voeren.

3 geheimen om je darmflora gezond te houden

Naast een gezonde levensstijl, regelmatig sporten en voldoende water drinken, zijn er nog 3 andere geheimen die je niet mag vergeten om je darmflora gezond te houden:

 1. Eet voldoende fermenteerbare vezels: Niet alle vezels die we eten, zijn even goed. Fermenteerbare vezels zijn vezels die in de dikke darm worden afgebroken (12). Je vindt ze in groenten, peulvruchten, volle granen en noten. Het wordt aanbevolen om tussen de 25 en 35 gram vezels per dag te consumeren. Als je meer vezels binnen wilt krijgen, moet je dit geleidelijk doen om gastro-intestinaal ongemak te voorkomen.
 2. Relax: Stresshormonen kunnen een nadelig effect hebben op de darmbacteriën. Als je hier last hebt van, probeer dan eens een ontspanningstechniek zoals meditatie uit.
 3. Vermijd emulgatoren: Deze additieven worden aan voedsel toegevoegd om de textuur te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Tegelijkertijd kunnen ze de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen en zo ontstekingen veroorzaken. Onderzoek toont een verandering in de darmmicrobiota van muizen na toediening van polysorbaat 80 en carboxymethylcellulose, twee zeer gangbare emulgatoren op de markt (13).

In onze darmen vindt een voortdurende strijd plaats tussen goede en slechte bacteriën. Houd onze bovenstaande tips in gedachten om je darmflora gezond te houden en te herstellen.

wijn is goed voor de spijsvertering

Rode wijn bevat polyfenolen. Deze verbindingen werken als antioxidanten en kunnen dienen als voedingsbron voor de darmflora.
(Bron: Belchonock: 36864502/ 123rf.com)

Is rode wijn goed voor de darmen?

Ondanks het feit dat een overvloedige consumptie van alcoholische dranken verband houdt met een afname van de diversiteit van de darmbacteriën, toont onderzoek aan dat hier een kleine uitzondering op is.

Rode wijn bevat polyfenolen. Dit zijn een groep van chemische verbindingen, die voorkomen in druiven. Deze verbindingen functioneren als antioxidanten en dienen als voedingsbron voor de darmflora (14).

Om van deze voordelen te profiteren maar toch op een verantwoorde manier van rode wijn te genieten, raden we je aan de volgende tips te volgen (15):

 • Een glas wijn bevat ongeveer 150 ml.
 • Mannen zouden niet meer dan 400 ml rode wijn per dag moeten consumeren.
 • Vrouwen zouden niet meer dan 300 ml rode wijn per dag moeten consumeren.

Bij twijfel kun je ook je huisarts benaderen met vragen over de consumptie van alcoholische dranken. Niet iedereen verwerkt deze stoffen op dezelfde manier. Bepaalde aandoeningen zorgen ervoor dat je helemaal geen alcohol kunt drinken. Vraag je huisarts om persoonlijk advies.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel producten op de markt die beweren je te helpen je darmflora gezond te houden. Het is daardoor lastig het product te vinden dat het beste bij je past. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van producten om je darmflora te verbeteren:

Presentatievorm

Als je op zoek bent naar een product om de gezondheid van je darmflora te verbeteren, kun je deze in veel verschillende soorten en maten krijgen, zoals probiotica, prebiotica en zelfs superfoods. Elke presentatievorm heeft zijn eigen voor- en nadelen:

Meest voorkomende presentatievorm Voordelen Nadelen
Capsules

 • “>

  • Probiotico
  • Prebiotica
  • Superfood
 • Goedkoper
 • Vaste doses
 • Kan ingrediënten bevatten die bij bepaalde personen intolerantie veroorzaken
 • Poeder

  • Probiotico
  • Prebiotica
  • Superfood
 • Je kunt het gebruiken voor poeder en sapjes
 • Bevatten veel vezels
 • Duurder
 • Moeilijk om de juiste dosis te bepalen
 • Minder stabiel
 • Infusie
 • Superfood
 • Aangename smaak
 • Goed voor de darmgezondheid en het algemeen welzijn
 • Sommige ingrediënten kunnen een ongunstige wisselwerking hebben met medicijnen (kurkuma en zwarte peper)
 • Duurder
 • Aanbevolen doses probiotica en prebiotica

  Naast het zoeken naar de beste producten om je darmflora te herstellen, is het voor het beste resultaat belangrijk om bovendien de juiste dosis van het supplement in te nemen:

  • Probiotica: Het wordt aanbevolen om te zoeken naar producten die tussen de honderd miljoen en een miljard CFU (Colony Forming Units) bevatten (16).
  • Prebiotica: Het is raadzaam om 10 tot 12 gram per dag te consumeren. Als je na consumptie last krijgt van gastro-intestinale klachten, stop dan direct met het gebruik van het supplement en neem contact op met je huisarts.

  Omdat iedere persoon een unieke darmflora heeft, hebben probiotica niet bij iedereen hetzelfde effect. Controleer altijd goed de handleiding van het product om er zeker van te zijn dat je het op de juiste manier gebruikt.

  jongen met hoofdpijn

  Andere factoren zoals darm- en ontstekingsziekten, stress en ondervoeding kunnen zowel de oorzaak als het gevolg zijn van een beschadigde darmflora.
  (Bron: Davydov: 101585245/ 123rf.com)

  Dieetwensen

  Als je gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen of als je bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet sluit om persoonlijke, ethische of religieuze redenen, is het belangrijk om de ingrediënten van het product dat je wilt kopen zorgvuldig door te lezen.

  Het is voor fabrikanten verplicht om te vermelden of hun supplement gluten, dierlijke producten, lactose of noten bevat. Heb je twijfels? Raadpleeg dan een apotheker of je huisarts voordat je met een supplement begint.

  Voorzorgsmaatregelen

  Niet iedereen kan zomaar probiotica of andere voedingssupplementen voor het herstel van de darmflora gebruiken. Sommige groepen moeten de producten onder strikt medisch toezicht gebruiken. Hieronder zie je welke risicogroepen de nodige extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen:

  • Immuungecompromitteerde patiënten zoals mensen met lupus, HIV of kanker
  • Mensen die orgaantransplantaties hebben ondergaan
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Kinderen en adolescenten

  Zoals we eerder al zeiden, reageert niet iedereen hetzelfde op probiotica en dergelijke supplementen. Controleer daarom altijd goed de handleiding van het product om er zeker van te zijn dat je het op de juiste manier gebruikt.

  Dr. Miguel Ángel Valdovinos DíazGastro-enteroloog
  “De microbiota is belangrijk voor de ontwikkeling van een normaal immuunsysteem, dat wil zeggen de afweermechanismen die ons zullen beschermen tegen ziekteverwekkers of ziekten.”

  Samenvatting

  Je welzijn houdt nauw verband met de gezondheid van je darmflora. De goede bacteriën uit je darmen zijn een beschermende factor voor je immuunsysteem, stofwisseling en zelfs je hersenen. Het verlies van deze darmen kan problemen met je darmen geven zoals diarree, obstipatie en een opgeblazen gevoel.

  Het beschermen van je darmflora en dus van je gezondheid zou een van de belangrijkste doelstellingen moeten zijn in je lijst van gezonde gewoonten. Een van de bekendste manieren om de microbiota te ondersteunen, is door de populatie van de goede darmbacteriën te voeden met probiotica en prebiotica. Ook zink kan hierbij helpen. Heb je twijfels of je probiotica of andere voedingssupplementen kunt gebruiken? Vraag je huisarts dan om persoonlijk advies.

  Wil je meer weten over het verbeteren van je darmflora? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

  (Bron van de header afbeelding: Amikishiyev: 81839268/ 123rf.com)

  Referenties (16)

  1. Guarner F., Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad [Internet]. Nutrición Hospitalaria. 2007.
  Bron

  2. Degruttola AK, Low D, Mizoguchi A, Mizoguchi E. Current Understanding of Dysbiosis in Disease in Human and Animal Models [Internet]. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;22(5):1137–50.
  Bron

  3. Icaza-Chávez M. Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Revista de Gastroenterología de México. 2013;78(4):240–8.
  Bron

  4. Gunzburg JD, Ghozlane A, Ducher A, Chatelier EL, Duval X, Ruppé E, et al. Protection of the Human Gut Microbiome From Antibiotics [Internet]. The Journal of Infectious Diseases. 2017;217(4):628–36.
  Bron

  5. Filippo CD, Cavalieri D, Paola MD, Ramazzotti M, Poullet JB, Massart S, et al. Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2010;107(33):14691–6.
  Bron

  6. Patel S, Behara R, Swanson G, Forsyth C, Voigt R, Keshavarzian A. Alcohol and the Intestine. Biomolecules. 2015;5(4):2573–88.
  Bron

  7. Lee SH, Yun Y, Kim SJ, Lee E-J, Chang Y, Ryu S, et al. Association between Cigarette Smoking Status and Composition of Gut Microbiota: Population-Based Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2018;7(9):282.
  Bron

  8. Petersen C, Round JL. Defining dysbiosis and its influence on host immunity and disease. Cellular Microbiology. 2014;16(7):1024–33.
  Bron

  9. Teresa A., Giuseppe D., Susana D., Manuel F. Microbiota [Internet]. Recomendaciones de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2016.
  Bron

  10. Plunkett CH, Nagler CR. The Influence of the Microbiome on Allergic Sensitization to Food. The Journal of Immunology. 2017;198(2):581–9.
  Bron

  11. Foster JA, Rinaman L, Cryan JF. Stress & the gut-brain axis: Regulation by the microbiome. Neurobiology of Stress. 2017; 7:124–36.
  Bron

  12. Chassaing B, Vijay-Kumar M, Gewirtz AT. How diet can impact gut microbiota to promote or endanger health. Current Opinion in Gastroenterology. 2017;33(6):417
  Bron

  13. Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, et al. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature. 2015;519(7541):92–6.
  Bron

  14. Queipo-Ortuño MI, Boto-Ordóñez M, Murri M, Gomez-Zumaquero JM, Clemente-Postigo M, Estruch R, et al. Influence of red wine polyphenols and ethanol on the gut microbiota ecology and biochemical biomarkers. The American Journal of Clinical Nutrition. 2012;95(6):1323–34.
  Bron

  15. Guzmán O. Salud y consumo moderado de vino. Enfermería Global. 2009.
  Bron

  16. Antonieta G., Ramon B. Probióticos [Internet]. Farmacia Profesional. 2017.
  Bron

  Waarom kun je me vertrouwen?

  Wetenschappelijk artikel
  Guarner F., Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad [Internet]. Nutrición Hospitalaria. 2007.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Degruttola AK, Low D, Mizoguchi A, Mizoguchi E. Current Understanding of Dysbiosis in Disease in Human and Animal Models [Internet]. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;22(5):1137–50.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Icaza-Chávez M. Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Revista de Gastroenterología de México. 2013;78(4):240–8.
  Ga naar bron
  Klinisch onderzoek (mensen)
  Gunzburg JD, Ghozlane A, Ducher A, Chatelier EL, Duval X, Ruppé E, et al. Protection of the Human Gut Microbiome From Antibiotics [Internet]. The Journal of Infectious Diseases. 2017;217(4):628–36.
  Ga naar bron
  Klinisch onderzoek (mensen)
  Filippo CD, Cavalieri D, Paola MD, Ramazzotti M, Poullet JB, Massart S, et al. Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2010;107(33):14691–6.
  Ga naar bron
  Literatuuronderzoek
  Patel S, Behara R, Swanson G, Forsyth C, Voigt R, Keshavarzian A. Alcohol and the Intestine. Biomolecules. 2015;5(4):2573–88.
  Ga naar bron
  Klinisch onderzoek (mensen)
  Lee SH, Yun Y, Kim SJ, Lee E-J, Chang Y, Ryu S, et al. Association between Cigarette Smoking Status and Composition of Gut Microbiota: Population-Based Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2018;7(9):282.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Petersen C, Round JL. Defining dysbiosis and its influence on host immunity and disease. Cellular Microbiology. 2014;16(7):1024–33.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Teresa A., Giuseppe D., Susana D., Manuel F. Microbiota [Internet]. Recomendaciones de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2016.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Plunkett CH, Nagler CR. The Influence of the Microbiome on Allergic Sensitization to Food. The Journal of Immunology. 2017;198(2):581–9.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Foster JA, Rinaman L, Cryan JF. Stress & the gut-brain axis: Regulation by the microbiome. Neurobiology of Stress. 2017; 7:124–36.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Chassaing B, Vijay-Kumar M, Gewirtz AT. How diet can impact gut microbiota to promote or endanger health. Current Opinion in Gastroenterology. 2017;33(6):417
  Ga naar bron
  Klinisch onderzoek (dieren)
  Chassaing B, Koren O, Goodrich JK, Poole AC, Srinivasan S, Ley RE, et al. Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome. Nature. 2015;519(7541):92–6.
  Ga naar bron
  Klinisch onderzoek (mensen)
  Queipo-Ortuño MI, Boto-Ordóñez M, Murri M, Gomez-Zumaquero JM, Clemente-Postigo M, Estruch R, et al. Influence of red wine polyphenols and ethanol on the gut microbiota ecology and biochemical biomarkers. The American Journal of Clinical Nutrition. 2012;95(6):1323–34.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Guzmán O. Salud y consumo moderado de vino. Enfermería Global. 2009.
  Ga naar bron
  Wetenschappelijk artikel
  Antonieta G., Ramon B. Probióticos [Internet]. Farmacia Profesional. 2017.
  Ga naar bron
  Recensies