buikpijn
Laatst bijgewerkt: 31-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

25Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

137Verzamelde opmerkingen

Het reinigen van je darmen is een praktijk die de laatste tien jaar erg populair is geworden. Waarom het goed is om je darmen te reinigen? Het helpt je lichaam met het afvoeren van gif- en afvalstoffen die zich door de jaren heen hebben opgestapeld in je dikke darm. Zo voel je je beter en verklein je de kans op bepaalde ziekten en andere vervelende symptomen, zoals acne, obesitas en cellulitis.

Als we het hebben over het reinigen van je darmen, is het belangrijk om een ​​onderscheid te maken tussen een reiniging om medische redenen en een reiniging als gevolg van de detox-trend, waarbij het lichaam wordt ontgift door groene smoothies of een darmspoeling. Wil je weten wat voor jou de beste methode is om je darmen te reinigen? Je ontdekt het in deze gids.

Belangrijk om te weten

 • Soms is het nodig om je darmen te reinigen vanwege bepaalde medische indicaties, bijvoorbeeld voorafgaand aan een endoscopisch onderzoek van de dikke darm of een darmoperatie. Binnen de alternatieve geneeskunde is het uitvoeren van een darmreiniging populair om het uiterlijk van de huid te verbeteren en bepaalde ziekten te behandelen.
 • Bij het reinigen van de dikke darm kan via de rectum een oplossing in de dikke darm worden ingebracht. Ook zijn er orale supplementen op de markt die de stoelgang stimuleren en helpen bij het reinigen van de darmen.
 • Gezonde mensen hebben in principe geen darmreiniging nodig om hun lichaam te ontgiften. Als je toch van plan bent je darmen te reinigen, is het essentieel dat je van tevoren je huisarts raadpleegt, om je bewust te zijn van de mogelijke risico’s.

De beste producten op de markt om je darmen te reinigen

Goed voor je darmen zorgen is populair. Toch kun je niet zomaar ieder product gebruiken om je darmen te reinigen, vooral niet als het om een darmspoeling gaat, die via een sonde in de dikke darm wordt ingebracht. Om je te helpen de beste producten in deze categorie te vinden, tonen we hieronder een selectie met de beste artikelen op de markt die je helpen je darmen te reinigen:

Eerdere Aanbevelingen

De beste darmreinigingskuur voor gezonde darmen

Wie in één klap af wilt van darmproblemen, kan een darmreinigingskuur ondergaan. Met het Forever Clean 9 Programma maak je een vliegende start op weg naar gezondere darmen. Het efficiënte en makkelijk te volgen programma geeft je alle tools die je nodig hebt om je darmen te reinigen.

Het pakket bevat onder andere Aloe Vera Gel, Garcinia Plus en een shaker. De te consumeren producten zijn glutenvrij en dus ook geschikt voor mensen met een voedselintolerantie voor gluten. Het product smaakt bovendien ook nog eens heel lekker en geeft veel energie.

Het beste supplement om je darmen eenvoudig te reinigen

Appels zijn een van de beste opties om je dikke darm te reinigen. Ze zijn zeer efficiënt om gifstoffen uit de dikke darm te verwijderen. Het appelazijn van Bragg is gemaakt van fijne en biologisch geteelde appels.

Veel medische studies tonen de gezondheidsvoordelen van Apple Cider Vinegar aan. Je kunt de azijn gebruiken als dressing voor salades of groenten. Ook is hij heerlijk over popcorn. Het makkelijkste is om 1 tot 2 theelepels op te lossen in water, op smaak gebracht met 1 tot 2 theelepels honing.

Het  beste magnesiumsupplement voor een betere stoelgang

Magnesiumoxide, een vorm van magnesium, neutraliseert het maagzuur. Het houdt bovendien water in de darm vast, waardoor de ontlasting zachter wordt. Dit stimuleert de stoelgang. Een magnesiumsupplement helpt zo bij maagklachten en verstopping. Het supplement van Sundt Supplements komt in deze categorie als winnaar uit onze test.

Het liposomale supplement heeft een hoge biologische beschikbaarheid, waardoor het magnesium beter beschermd en vervoerd wordt. Dit maakt het product effectiever dan de meeste traditionele magnesiumsupplementen in dezelfde prijscategorie.

Alles wat je moet weten over het reinigen van je darmen

Er is veel informatie te vinden over het reinigen van je darmen. Om te weten hoe je dit het beste doet, waarom het belangrijk is en wanneer je juist beter niet je darmen kunt reinigen, hebben we in deze gids alle essentiële informatie over darmreiniging samengevat. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

overleg voor Columbus

Als je een endoscopisch onderzoek van je dikke darm moet laten doen, is het belangrijk dat je van tevoren een arts raadpleegt om te controleren hoe je je darmen het beste kunt reinigen. 
(Bron: Kzenon: 104694786/ 123rf.com)

Je darmen reinigen

Het reinigen van je darmen is een methode om ontlasting uit de dikke darm te verwijderen en zo van ziekmakers af te komen. Zowel binnen de traditionele als de alternatieve geneeswijze is het reinigen van je darmen een steeds populairder fenomeen. Binnen de alternatieve geneeswijze is men ervan overtuigd dat de afvalstoffen in je lichaam giftig zijn en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken door het lichaam te vergiftigen (1) .

Binnen de traditionele geneeskunde is het reinigen van de dikke darm een methode ter voorbereiding op bepaalde diagnostische onderzoeken of operaties. Er zijn verschillende methoden om je darmen te reinigen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van laxerende producten of een polyethyleenglycol- of natriumfosfaatoplossing, of kiezen voor een darmspoeling (1, 2, 3).

Hoewel de alternatieve geneeskunde nog talrijke andere voordelen toeschrijft aan het reinigen van de dikke darm, zoals het bijdragen ​aan een groter welzijnsgevoel en het verminderen van acne, is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze beweringen volledig ondersteunt. Om deze reden wordt het aan gezonde mensen afgeraden om zonder medisch toezicht dergelijke praktijken te ondergaan of onveilige supplementen te gebruiken om de dikke darm te reinigen (4).

Edzard ErnstHoogleraar complementaire geneeskunde en expert in alternatieve therapieën
“Een gezond lichaam heeft nieren, een lever, huid en longen, de ontgiftende organen.”

De bezorgdheid van gezondheidswerkers over het reinigen van de dikke darm

Het kan zijn dat je je dikke darm moet reinigen vanwege bepaalde medische indicaties. Soms komt het echter ook voor dat iemand zonder de nodige academische achtergrond je aanraadt je darmen te spoelen. Deze laatste situatie baart gezondheidswerkers vooral om drie redenen veel zorgen (1, 5, 6):

 • De meeste mensen die hun darmen spoelen, hebben dit eigenlijk niet nodig. Een gezonde volwassene zal zichzelf niet zomaar vergiftigen door de afvalstoffen in zijn of haar dikke darm.
 • Thuis je darmen reinigen, of dit door een pseudo-professional laten doen, brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je dit niet op de juiste manier doet, is er een verhoogd risico op verschillende nadelige effecten.
 • Het reinigen van de dikke darm wordt ook vaak uitgevoerd in schoonheidssalons en spa’s, door zogenaamde ‘dikke darmhygiënisten of -therapeuten’, wier professionele training en vaardigheden niet altijd bewezen zijn. We raden je aan om bij twijfel altijd contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij zal je de nodige adviezen geven over het wel of niet laten reinigen van je darmen.

Voordelen volgens de traditionele en alternatieve geneeskunde

Binnen de traditionele geneeskunde wordt het reinigen van je darmen voornamelijk voorgeschreven wanneer je een endoscopisch onderzoek van de dikke darm of een darmoperatie moet ondergaan. Een darmspoeling kan ook worden gebruikt voor het verwijderen van fecalomen, verharde vastzittende stukjes stoelgang. In al deze gevallen wordt de procedure voorgeschreven en gecontroleerd door een competente professional (2, 3, 7).

Binnen de alternatieve geneeskunde wordt darmreiniging vooral gebruikt om het algemene welzijn te vergroten, het uiterlijk van de huid te verbeteren of bepaalde ziekten te verlichten. Helaas is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat deze effecten volledig ondersteunt. Toch wordt binnen de alternatieve geneeskunde beweerd dat het reinigen van de dikke darm de volgende voordelen oplevert (1, 4, 8, 9):

 • Afvoeren van gifstoffen
 • Verlichting van constipatie of obstipatie
 • Verbetering van prikkelbare darmsyndroom
 • Meer energie
 • Vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Verbeterd immuunsysteem
 • Vertraging van het verouderingsproces van het lichaam
 • Vermindering van acne, psoriasis en cellulitis
 • Minder hoofdpijn
 • Bevorderen van gewichtsverlies
 • Verbetering van de stemming en voorkomen van depressies
 • Verbetering van artritis
 • Minder slechte adem

Zoals je ziet heeft het reinigen van je darmen veel voordelen volgens de alternatieve geneeswijze. Wel is het belangrijk dat je altijd controleert welke supplementen het  beste bij je passen en hoe je deze moet gebruiken. Vraag hiervoor advies bij een expert.

ampul voor colon

Soms wordt het aangeraden om bijvoorbeeld koffie, thee of kruidenthee te gebruiken om je darmen te reinigen. Deze praktijken zijn riskant en worden niet aanbevolen omdat er ernstige complicaties kunnen optreden.
(Bron: Nadisja: 124811244/ 123rf.com)

Supplementen en apparatuur bij het thuis reinigen van de dikke darm

Darmreinigingen voor diagnostische of chirurgische doeleinden worden voorgeschreven door een maag-darm-leverarts, ook wel MDL-arts of gastro-enteroloog genoemd, die het lichaam van de patiënt analyseert en aanbevelingen doet om de ingreep zo succesvol en veilig mogelijk te laten zijn. Hieronder concentreren we ons echter op het reinigen van de dikke darm thuis, alleen of volgens een alternatieve geneesbehandeling.

Er zijn verschillende manieren om je darmen te reinigen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit capsules, poeders of vloeibare oplossingen die de stoelgang stimuleren. Ook is het mogelijk je darmen te spoelen door water in de darm te pompen middels een buis die in het rectum wordt ingebracht. Deze praktijk staat bekend als een darmspoeling. Hieronder vind je de meest voorkomende methoden om de dikke darm te reinigen:

 1. Oraal: De meeste producten om je darmen te reinigen neem je in de vorm van capsules of tabletten die een laxerende werking hebben, zoals vezels (van psyllium, haver, tarwe), aloë vera, venkel, senna, papajablad of magnesiumoxide. In de meeste gevallen wordt het aanbevolen om dit type product gedurende 5 tot 10 opeenvolgende dagen te gebruiken. Het doel is om ten minste 3 keer per dag naar de wc te gaan (1).
 2. Darmspoeling: Deze praktijk bestaat uit het inbrengen van een aanzienlijke hoeveelheid water in de dikke darm, via een buis die in het rectum wordt geplaatst. Het water komt beetje bij beetje binnen en circuleert door de dikke darm. Ten slotte wordt de darm geleegd, waardoor het mengsel van water en ontlasting het lichaam verlaat (1, 9).

Hieronder vind je in een handige tabel de belangrijkste verschillen tussen producten die je oraal inneemt enerzijds en een darmspoeling anderzijds:

Darmreiniging met producten die oraal worden ingenomen Darmreiniging met een darmspoeling
Duur van de behandeling Het wordt aanbevolen om de capsules, tabletten of de oplossing gedurende 5 tot 10 dagen in te nemen. De handeling duurt meestal zo’n 30 tot 45 minuten.
Toedieningswijze De capsules of tabletten moeten worden ingenomen in doses van 1 tot 4 eenheden per dag. Het is belangrijk om veel water te drinken tijdens de behandeling. Met de sets voor het reinigen van de dikke darm, kan een variabele hoeveelheid water worden toegediend. Meestal heeft de zak een capaciteit van 2 liter, die via een sonde of canule in het rectum wordt ingebracht. De canule heeft tegelijkertijd een ingang om het water in de darm in te brengen en een uitgang om de uitwerpselen uit het lichaam af te voeren.
Prijs De prijs varieert afhankelijk van de hoeveelheid en concentratie van actieve ingrediënten in het supplement. Meestal varieert de prijs echter tussen de 15 en 60 euro. De prijs van het apparaat varieert, afhankelijk van de kwaliteit en het aantal te gebruiken stuks in het pakket.

De prijs van herbruikbare darmreinigingssets ligt meestal tussen de 23 en 28 euro.

Bijwerkingen van darmreiniging

Om de nadelige effecten van het reinigen van de dikke darm te kennen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen orale supplementen enerzijds en een darmspoeling waarbij water door het rectum wordt gespoeld anderzijds. In het geval van orale supplementen zijn voorbeelden van bijwerkingen waar je last van kunt krijgen uitdroging, diarree en een beschadigde darmflora (1).

Een darmspoeling kan ernstigere bijwerkingen veroorzaken, zoals ernstige infecties, darmperforatie, krampen, duizeligheid, misselijkheid, hartfalen, braken en acuut nierfalen. Wanneer deze procedure wordt uitgevoerd door een bekwame en getrainde professional, wordt de kans op dit soort risico’s aanzienlijk verminderd (1, 6, 10).

pil voor spijsverteringsproblemen

Er zijn twee verschillende methoden om je darmen te reinigen: via orale supplementen (capsules, poeders en vloeibare oplossingen) of met een darmspoeling.
(Bron: Nevodka: 90168481/ 123rf.com)

Tips voor een verantwoorde darmreiniging

Eerder in deze gids kon je al lezen wat de risico’s zijn van het reinigen van je darmen. Er bestaat veel twijfel over de werking van darmspoelingen en andere producten. Het lichaam reinigt in principe zichzelf, dus is het reinigen van je darmen dan echt nodig? Als je toch je dikke darm wilt reinigen, raden we je aan een expert om ondersteuning te vragen. Volg daarnaast de volgende tips om je darmen op een zo effectief en veilig mogelijke manier te reinigen:

Vraag om advies bij een deskundige

Als je je dikke darm moet reinigen omdat je een endoscopisch onderzoek van de dikke darm of operatie moet ondergaan, wordt de handeling voorgeschreven door een gespecialiseerd arts die je de nodige aanbevelingen geeft. Als je je darmen wilt reinigen om bijvoorbeeld een betere weerstand te krijgen of om cellulitis te behandelen, is het essentieel dat je op zoek gaat naar een bekwame professional die je hierbij ondersteunt.

De alternatieve geneeskunde omvat meerdere stromingen en natuurlijk zijn er professionals die academisch zijn opgeleid om deze praktijk veilig uit te voeren. Wees je ervan bewust dat de inname van capsules en laxerende oplossingen over het algemeen niet wordt geassocieerd met ernstige bijwerkingen, maar dat een darmspoeling darmperforatie en bloedvergiftiging kan veroorzaken.

vezelrijk voedsel

Binnen de alternatieve geneeswijze worden producten gebruikt om de darmen te reinigen en symptomen van obstipatie te verminderen. 
(Bron: Baibakova: 55560071/ 123rf.com)

Drink genoeg water bij het reinigen

Als je je darmen reinigt, verwijder je ontlasting en een goede hoeveelheid water uit je darmen. Een van de functies van de dikke darm is om water op te nemen. Als je gedurende een aantal dagen laxerende producten gebruikt, wordt niet alleen het absorberende vermogen van de darmen verminderd, maar wordt ook het vochtverlies groter. Uitdroging is een van de meest voorkomende nadelige effecten van darmreiniging. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende water drinkt als je je darmen reinigt.

Vergeet niet voldoende vezels te blijven eten

Veel mensen reinigen hun darmen omdat ze last hebben van obstipatie. Heb je last van verstopping? Door meer vezels binnen te krijgen en voldoende water te drinken nemen de vervelende symptomen af. Ook als je je darmen wilt reinigen is het dus belangrijk om voldoende vezels te blijven eten. Een volwassene moet tussen de 25 en 35 gram vezels per dag consumeren. Vezels zitten vooral in fruit, groenten, peulvruchten, volle granen, zaden en noten.

meisje met spijsverteringsproblemen

Een van de voordelen van het reinigen van je darmen volgens de traditionele en alternatieve geneeskunde is de verlichting van constipatie of obstipatie.
(Bron: Ragiboglu: 83012093/ 123rf.com)

Maak geen misbruik van darmspoelingen

Je mag een darmspoeling niet vaker dan twee keer per jaar uitvoeren. Als je je darmen reinigt door laxerende supplementen te gebruiken, raden we af om dit vaker dan drie keer per jaar te doen. Als je je darmen te vaak reinigt, kan de balans van je darmflora beschadigd raken, waardoor ook de goede bacteriën je lichaam verlaten en je gevoelig wordt voor de vervelende bijwerkingen van darmspoelingen.

Samenvatting

Het reinigen van de dikke darm is een praktijk die al decennia lang geleden wordt gebruikt, maar vooral de laatste jaren steeds populairder wordt. Binnen de alternatieve geneeskunde beweren experts zelfs dat het reinigen van de dikke darm het verouderingsproces van het lichaam vertraagt, de verschijning van acne en psoriasis verbetert, meer energie geeft en de stemming verbetert.

Er zijn op hoofdlijnen twee methoden te onderscheiden om je darmen te reinigen, namelijk enerzijds met orale supplementen (capsules, poeders en vloeibare oplossingen) en anderzijds met een darmspoeling. Beide behandelingen kunnen bijwerkingen veroorzaken, maar met name een darmspoeling verhoogt het risico op ernstige bijwerkingen zoals ernstige infecties en darmperforatie. Om deze reden wordt het afgeraden om een darmspoeling te doen zonder het medische toezicht van een arts.

Vond je onze gids over het reinigen van je darmen interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de afbeelding: Thongwongboot: 91556896/ 123rf.com)

Referenties (10)

1. Mishori R, Otubu A, Alleyne A. The dangers of colon cleansing. 2011.
Bron

2. Clark L, DiPalma J. Safety Issues Regarding Colonic Cleansing for Diagnostic and Surgical Procedures. 2013.
Bron

3. Murcio Pérez E, Téllez Ávila F. Opciones de preparación para colonoscopia. 2013.
Bron

4. Acosta R, Cash B. Clinical Effects of Colonic Cleansing for General Health Promotion. 2009.
Bron

5. Ernst E. Colonic Irrigation and the Theory of Autointoxication: A Triumph of Ignorance over Science. 1997.
Bron

6. Dore M, Gleeson T. Escherichia coli Septic Shock Following Colonic Hydrotherapy. 2015.
Bron

7. Toledo T, DiPalma J. Review article: colon cleansing preparation for gastrointestinal procedures. 2001.
Bron

8. Bazzocchi G, Giubert R. Irrigation, lavage, colonic hydrotherapy: from beauty center to clinic? 2016.
Bron

9. Seow-Choen F. The physiology of colonic hydrotherapy. 2009.
Bron

10. Richards D, McMillin D, Mein E, Nelson C. Colonic Irrigations: A Review of the Historical Controversy and the Potential for Adverse Effects. 2006.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Mishori R, Otubu A, Alleyne A. The dangers of colon cleansing. 2011.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Clark L, DiPalma J. Safety Issues Regarding Colonic Cleansing for Diagnostic and Surgical Procedures. 2013.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Murcio Pérez E, Téllez Ávila F. Opciones de preparación para colonoscopia. 2013.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Acosta R, Cash B. Clinical Effects of Colonic Cleansing for General Health Promotion. 2009.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ernst E. Colonic Irrigation and the Theory of Autointoxication: A Triumph of Ignorance over Science. 1997.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dore M, Gleeson T. Escherichia coli Septic Shock Following Colonic Hydrotherapy. 2015.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Toledo T, DiPalma J. Review article: colon cleansing preparation for gastrointestinal procedures. 2001.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bazzocchi G, Giubert R. Irrigation, lavage, colonic hydrotherapy: from beauty center to clinic? 2016.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Seow-Choen F. The physiology of colonic hydrotherapy. 2009.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Richards D, McMillin D, Mein E, Nelson C. Colonic Irrigations: A Review of the Historical Controversy and the Potential for Adverse Effects. 2006.
Ga naar bron
Recensies