curcumine poeder, fruit en pillen
Laatst bijgewerkt: 16-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

35Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Curcumine is een stof die je mogelijk kent uit de Aziatische keuken. Maar curcumine wordt ook gebruikt als voedingssupplement. De kleurstof is afkomstig van de Curcuma longa, ook bekend als kurkuma, een Indiase plant die wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en licht kruidige smaak.

Curcumine is verantwoordelijk voor het geeloranje uiterlijk van kurkuma en de geneeskrachtige eigenschappen die het interessant maken voor veel wetenschappelijk onderzoek. In deze gids vertellen we je alle geheimen van curcumine. Je zult versteld staan ​​van alles waartoe deze superfood in staat is.

Belangrijk te weten

 • Kurkuma is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Het heeft een eigen smaak die erg populair is binnen de gastronomie van Azië. Het wordt gewonnen uit de wortel van de plant en komt uit dezelfde familie als gember.
 • Curcumine is een van de essentiële componenten van kurkuma. Samen met andere stoffen, zoals cafeïnezuur, is het verantwoordelijk voor veel van de geneeskrachtige eigenschappen van de specerij.
 • De van nature in kurkuma aanwezige curcumine wordt slecht door het lichaam opgenomen. De kleine hoeveelheid is onvoldoende om van alle medicinale effecten te profiteren (2), om die reden worden curcumine-supplementen vaak verrijkt met andere stoffen, die de opname van curcumine verbeteren.
 • Kurkuma kan in poeder- en capsulevorm worden geconsumeerd. De capsules zijn over het algemeen de supplementen die de hoogst geconcentreerde dosis curcumine bevatten.

Onze selectie: De beste curcumine-supplementen op de markt

Er zijn talloze supplementen op de markt met curcumine. Echter niet ieder product bevat voldoende curcumine voor optimale resultaten. Om je te helpen het supplement te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder de beste producten op de markt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Het beste liposomale curcumine supplement

Dit curcumine (of kurkuma) supplement in vloeibare vorm van Sundt is glutenvrij en suikervrij. Het onderscheidt zich ook van andere merken dankzij het liposomale productieproces. Deze innovatieve inkapselingsmethode garandeert een betere opname van dit supplement. Zo kunnen  de antioxidatieve en regeneratieve eigenschappen van de curcumine optimaal benut worden.

Het supplement bevat geen genetisch gemanipuleerde stoffen en dierlijke ingrediënten. Bovendien is het geschikt voor veganisten.  De inhoud van het flesje bedraagt 250 ml.

Het curcumine supplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Super Curcumine X-tra krachtig van Lucovitaal is 185 x beter opneembaar dan onbewerkt kurkuma-extract. Curcumine helpt gewrichten soepel te houden en bevordert het natuurlijke afweersysteem.

De capsules bevatten ook vitamine C voor het behoud van gezond kraakbeen en sterke botten en vitamine D voor het behoud van sterke botten en soepele spieren. De vegetarische capsules zijn minder dik dan gemiddeld en zijn daardoor eenvoudig in te nemen.

Het beste curcumine supplement voor flexibele gewrichten

De formule van het curcumine-supplement van Etos bevat een kurkuma-extract met een hoge dosering curcumine. Het supplement ondersteunt de flexibiliteit van de gewrichten. De formule bevat ook vitamine D3 en C, die de botten ondersteunen.

De fabrikant raadt aan om iedere dag 1 capsule in te nemen met een groot glas water. Doe dit bij voorkeur bij de maaltijd. Het product is geschikt voor vegetariërs. Kopers merken met name de ontstekingsremmende gewrichtseffecten van het supplement op.

Het meest complete curcumine supplement

Het curcuminesupplement van AAVALABS heeft een extra hoge dosering van 95% extract. Het curcuminegehalte van één capsule komt overeen met dat van ongeveer 18.153 mg kurkumapoeder. Het supplement bevat naast curcumine ook zwarte peper, om de opname van de kurkuma te verbeteren.

Aava Labs is een familiebedrijf uit het hart van Finland. Het merk geeft veel belang aan een veilig, puur en effectief voedingssupplement. Door de vorm en de fijne coating zijn de capsules bovendien zeer eenvoudig in te nemen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over curcumine

In de wereld van de natuurlijke supplementen lijken onderzoek en nieuwe ontdekkingen nooit te eindigen. Dat geldt ook voor de ontdekkingen rondom curcumine. In deze shopgids laten we je zien wat de laatste informatie is rondom dit supplement. We doen dat door hieronder antwoord te geven op de meest gestelde vragen over deze stof.

volledig gezond koppel

In een klinisch onderzoek hebben Indiase wetenschappers aangetoond dat curcumine net zo effectief pijn kan verminderen bij bepaalde symptomen als ibuprofen. 
(Bron: Free-Photos: 1030744/ Pixabay.com)

Wat is kurkuma?

Curcuma Longa is een plant uit de kruidachtige Zingiberaceae-familie. Uit de wortel wordt kurkuma gewonnen. Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het gebruik ervan in India begon in 610 voor Christus, als kleurstof voor wol en cosmetisch gebruik. Tegenwoordig is het gebruik echter flink uitgebreid (1). Het is niet alleen een populaire kleur- en smaakmaker, maar is wereldwijd ook geliefd als superfood en supplement.

Het extract van de plant is een belangrijk ingrediënt in de oosterse keuken en wordt bestudeerd vanwege zijn vele medicinale toepassingen, voornamelijk toegeschreven aan de curcumine (1).

Wat is curcumine?

Curcumine is één van de werkzame stoffen uit de Curcuma longa plant. Het is een polyfenol, een antioxidantverbinding, uit kurkuma. Dit geeft de kurkuma zijn karakteristieke geeloranje kleur. De stof wordt in de industrie gebruikt als kleurstof (2).

De meest bestudeerde effecten van curcimine zijn de medicinale toepassingen. Er zijn veel studies die onderzoek doen naar de ontstekingsremmende, antioxiderende, kankerbestrijdende, immunomodulerende en neuroprotectieve eigenschappen van de stof (3).

Wist je al dat de oranje kleur van het gewaad van boeddhistische monniken afkomstig is van curcumine? Als er een monnik dood ging, werd zijn kleding in kurkuma gekookt om deze te desinfecteren, waardoor zijn gewaden de karakteristieke kleur kregen. Vervolgens werden de gewaden doorgegeven aan de volgende generaties.

Heeft curcumine nog meer medicinale eigenschappen?

Naast het belangrijkste component, curcumine, bevat kurkuma nog andere moleculen waarvan is aangetoond dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben, zoals cafeïnezuur.

Dit molecuul wordt onderzocht vanwege zijn veelbelovende antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen. Dit maakt de stof interessant als middel voor de behandeling van huidaandoeningen (4).

Wat zijn de medicinale eigenschappen van curcumine?

Curcumine biedt veel therapeutische mogelijkheden. De lijst met voordelen lijkt niet op te houden. Hieronder vind je een handig overzicht met de meest recente resultaten uit onderzoek naar de medicinale effecten van dit interessante supplement:

 1. Antioxidant: Curcumine is in staat om vrije radicalen die de celvernietiging versnellen te neutraliseren, met sterke antioxiderende effecten die een vroegtijdige veroudering tegengaan (2, 5).
 2. Ontstekingsremmend: Onderzoek toont de ontstekingsremmende werking van curcumine aan, vooral voor de behandeling van artrose en reumatoïde artritis. Voor patiënten met deze ziekten heeft curcumine vergelijkbare effecten als andere ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals diclofenac, maar dan met minder gastro-intestinaal ongemak als gevolg (5).
 3. Pijnstillend: Er zijn onderzoeken die aantonen dat curcumine vergelijkbare pijnstillende effecten heeft als die van andere analgetica zoals ibuprofen. Dankzij de hoge tolerantie kan dit supplement de voordelen van pijnstillers bieden zonder heftige bijwerkingen te veroorzaken, zoals gastro-intestinale klachten.
 4. Antimicrobieel: Curcumine heeft een krachtig antimicrobieel effect op de bacteriën streptokokken, Pseudomonas aeruginosa en Bacillus subtilis. Het supplement kan ook het effect van antibiotica zoals vancomycine of cefixime versterken, die werken tegen Staphylococcus aureus (6).
 5. Effecten op de ziekte van Alzheimer: Curcumine zou neuronale degeneratie bij de ziekte van Alzheimer kunnen voorkomen vanwege de ontstekingsremmende en antioxiderende werking. In een studie werd vastgesteld dat de proefpersonen die kurkuma bij hun behandeling gebruikten, een aanzienlijke verbetering in hun geheugen waarnamen (7).
 6. Cholesterol verlagen: Curcumine kan een overmatige vorming van cholesterol voorkomen. Dit is met name een groot voordeel  voor mensen met coronaire, metabole of neuronale syndromen (7).

curcumine poeder

Kurkuma is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Het heeft een eigen smaak die erg populair is binnen de gastronomie van Azië. (Bron: Gabdrakipova: 106029241/ 123rf.com)

Curcumine nanodeeltjes, waar zijn ze goed voor?

Curcumine heeft, ondanks al haar gunstige gezondheidseffecten en lage mate van giftigheid, een grote uitdaging: haar lage biologische beschikbaarheid. De biologische beschikbaarheid van een stof is de mate waarin de werkzame stoffen van een geneesmiddel beschikbaar komen op de bedoelde plek.

Omdat curcumine oplosbaar is in vetten en vetachtige stoffen, maar niet in vloeistoffen, is de darmopname laag. Dit probleem kan worden verholpen door de curcumine te combineren met extra ingrediënten zoals zwarte peper. Dit beperkt de therapeutische effecten, maar dat kan snel veranderen.

Om het transportprobleem verder op te lossen ontwikkelden onderzoekers een experimentele methode verder: vervoer in nanodeeltjes. Van curcumine-nanodeeltjes is aangetoond dat ze beter worden genomen door het lichaam en sterkere antimicrobiële eigenschappen hebben (8). De nanodeeltjes worden nu zelfs onderzocht op hun mogelijke therapeutische toepassingen bij kanker (9) en Alzheimer (10).

Wist je al dat kurkuma ook nuttig is voor de behandeling van acne? Dit is te danken aan de antiseptische, antibacteriële en talgbalancerende eigenschappen van de stof, waardoor de groei van bacteriën en de vetproductie door talgklieren wordt beperkt.

Liposomale curcumine, waar is het goed voor?

Liposomale curcumine is een vorm van curcumine die volledig is ingekapseld in een beschermende laag lipiden (vet) die werkt als een beschermer en transporteur. Er zijn meerdere experimentele onderzoeken waarin is geprobeerd het probleem van de lage biologische beschikbaarheid van curcumine te verminderen. Deze methode toont zeer veelbelovende resultaten.

Door de liposomale bedekking van de curcumine kan de stof in grotere hoeveelheden door het bloed worden opgenomen en getransporteerd, waardoor wordt voorkomen dat het wordt gemetaboliseerd voordat het zijn therapeutische functies uitvoert. De coating vertraagt ​​ook de afgifte van actieve stoffen, wat een langdurig effect bevordert dat tot 24 uur kan aanhouden (11).

Wat zijn de bijwerkingen van curcumine?

Er zijn maar weinig ongunstige effecten bekend van het gebruik van curcumine. Sommige gebruikers die lange tijd hoge doses van de stof consumeerden, ondervonden de volgende bijwerkingen (5, 7, 11):

 1. Gastro-intestinaal: Obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel in de buik, gastro-oesofageale refluxziekte, misselijkheid, braken, verkleurde ontlasting en maagpijn.
 2. Dermatologisch: Indien aangebracht op de huid kan de stof jeuk, verbranding, contactdermatitis en urticaria veroorzaken.
 3. Cardiovasculair: Hartritmestoornissen, ongemakkelijk gevoel op de borst.
 4. Andere effecten: Duizeligheid.

Als je tijdens het gebruik van curcumine last krijgt van een van de bovenstaande of andere symptomen, aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met je huisarts.

dolor de rodilla

Er zijn veel studies die onderzoek doen naar de ontstekingsremmende, antioxiderende, kankerbestrijdende, immunomodulerende en neuroprotectieve eigenschappen van curcumine. (Bron: Kanchanaprat: 2703405/ Pixabay.com)

Hoe gebruik je curcumine?

Curcumine supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Hieronder geven we je een aantal tips over hoe de curcumine te gebruiken om er een optimaal resultaat uit te krijgen.

Wanneer moet je curcumine innemen? Afhankelijk van het curcumine-supplement, moet je mogelijk een of twee capsules per dag innemen. Dit bepaalt gedeeltelijk wanneer je de capsules het beste in kunt nemen. Het beste is om de capsules altijd bij een maaltijd in te nemen.

Hoeveel moet je innemen? Volgens onderzoek varieert de aanbevolen dosis curcumine tussen 1125 en 2500 mg per dag (7, 12). Dit zijn de aanbevolen hoeveelheden voor gezonde volwassenen. In andere omstandigheden, zoals we die in de sectie hieronder laten zien, zijn deze doses mogelijk niet voldoende.

Dr. Richard IsaacsonNeuroloog bij Weill Cornell Medicine, New York
“Ik raad patiënten die geïnteresseerd zijn in het voorkomen of behandelen van een milde vorm van geheugenverlies aan om met curcumine te koken. Het gebruik van curcumine in recepten kan de opname ervan verhogen.”

Is curcumine veilig?

Het door de Food and Drug Administration (FDA), het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, heeft curcumine officieel uitgeroepen tot een algemeen veilig product. Toch moet je op een aantal zaken letten bij het gebruik van de stof:

 • Levergevoeligheid: Het langdurig gebruik van curcumine kan bij mensen die hier gevoelig voor zijn een mate van vergiftiging in de lever veroorzaken. Dit risico geldt vooral voor mensen met een leveraandoening of die grote hoeveelheden alcohol consumeren (7, 12), zoals meer dan twee glazen wijn per dag voor een vrouw of meer dan vier glazen voor een man.
 • Geneesmiddelen: Curcumine kan een wisselwerking hebben met medicijnen zoals anticoagulantia en niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, ibuprofen en paracetamol (7, 13). Als je een van deze of een ander geneesmiddel gebruikt, raadpleeg dan altijd van tevoren je huisarts voordat je met de inname van de curcumine begint.
 • Zwangerschap: Je zou kurkuma in principe veilig kunnen gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. Dat geldt echter niet voor curcumine in medicinale doses, omdat het mogelijk een vroegtijdige bevalling kan stimuleren (13).
 • Afsluiting van de galwegen: Curcumine kan de symptomen van deze ziekte verergeren. Als je hier al last van hebt, wordt het gebruik ervan daarom afgeraden (7).
 • Bloedstollingsproblemen: Kurkuma kan de bloedstolling vertragen. Mensen die last hebben van stollingsproblemen of die in de nabije toekomst een operatie moeten ondergaan, moeten de inname van curcumine daarom vermijden.
 • IJzergebrek: Hoge doses kurkuma kunnen de ijzerabsorptie remmen. Mensen die aan een ijzertekort lijden moeten de stof daarom zoveel mogelijk links laten liggen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn verschillende curcumine-supplementen op de markt die de voordelen van de werkzame stof bieden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. We helpen je graag het beste curcumine-supplement te vinden. Als je zoveel mogelijk uit dit supplement wilt halen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende aspecten:

Het gehalte en de biologische beschikbaarheid van de curcumine

Het is belangrijk om te weten wat de juiste curcumine-concentratie is om maximaal van de voordelen van het supplement te genieten. We helpen je graag! Als richtlijn kun je aanhouden dat, in het geval van een supplement dat de curcumine combineert met kurkuma, het product minimaal 93% curcumine moet bevatten (14).

Dit komt omdat de biologische beschikbaarheid van curcumine erg laag is (1). Met andere woorden, zelfs als je grote hoeveelheden verbruikt, is het geabsorbeerde deel dat de bloedbaan bereikt bij een te klein curcumine-gehalte niet voldoende voor het medicinale effect van de stof.

curcumine poederpillen

Kurkuma kan in poeder- en capsulevorm worden geconsumeerd. De capsules zij over het algemeen de supplementen die de hoogst geconcentreerde dosis curcumine bevatten. (Bron: Onierek: 100851404/ 123rf.com)

In combinatie met andere ingrediënten

Soms wordt curcumine gecombineerd met een andere stof, zodat de darmwand er beter in slaagt om de stof op te nemen en in de bloedbaan te brengen. Het effect van curcumine hangt af van de ingrediënten waarmee het wordt gecombineerd. Om deze reden is het belangrijk om voor de beste combinatie te kiezen. Hieronder presenteren we de meest voorkomende combinaties:

Ingrediënt Effect
Zwarte peper Verhoogt de opname van curcumine tot 2000%
Vitamine D Verbetert de opname van calcium en kan de medicinale effecten bij ziekten zoals Alzheimer verbeteren (15)
Vitamine C en E Versterken de antioxiderende effecten van curcumine
Gember Versterkt de hypoglycemische, ontstekingsremmende en pijnstillende effecten
Belangrijk: niet gebruiken in combinatie met andere hypoglycemische geneesmiddelen

Toedieningswijze

Om je te helpen beslissen, hebben we een korte lijst gemaakt met de voor- en nadelen van de meest voorkomende manieren waarop je curcumine op de markt tegenkomt:

Toedieningswijze Voordelen Nadelen
Kurkumapoeder Geschikt als kleur- en smaakmaker bij recepten

Heeft ontsmettende eigenschappen

Dient als natuurlijke kleurstof

Geschikt voor natuurlijke cosmetica om de huid mee te versieren

Puur kurkumapoeder, zelfs met de hoogste concentratie, bevat slechts 3,14% curcumine (13)

Dit is voor sommige medicinale functies onvoldoende

Capsules met poederextract Kan tot 95% curcumine bevatten

Goedkoper

Niet alle producten bevatten voldoende curcumine voor het gewenste resultaat
Capsules met vloeibaar extract Verbeteren de opname en biologische beschikbaarheid van curcumine Duurder

Supplementen voor een speciaal dieet

Ben je vegetarisch of veganist? Of heb je een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk dat je een supplement van goede kwaliteit koopt dat aan al je verwachtingen voldoet. Als je op zoek bent naar een supplement dat perfect bij je levensstijl past, moet je rekening houden met de volgende factoren:

Dieet Ga op zoek naar… Vermijd…
Voor mensen met coeliakie Producten waarvan de verpakking aangeeft dat het product geschikt is voor mensen met coeliakie

Supplementen met rijst, maïs of aardappelzetmeel

Supplementen met zetmeel van tarwe, gerst, rogge, haver of derivaten

Producten die sporen van gluten bevatten

Supplementen die zijn geproduceerd vóór 2011, aangezien die mogelijk de hoeveelheid gluten niet aangeven (17)

Vegetarisch of veganistisch Producten gecertificeerd als vegetarisch of veganistisch Producten die aangeven niet geschikt voor vegetariërs en veganisten te zijn

Supplement die de stof combineren met vitamine D3, aangezien er een kans is dat deze is afgeleid van visleverolie (18).

Mensen met andere voedselallergieën Producten die op het etiket vermelden dat ze geschikt zijn voor mensen met de desbetreffende voedselallergie Producten zonder etiketten of met niet-gespecificeerde ingrediënten.

Samenvatting

Curcumine is een stof die je mogelijk kent uit de Aziatische keuken. Maar curcumine wordt ook gebruikt als voedingssupplement. De kleurstof is afkomstig van de Curcuma longa, ook bekend als kurkuma, een Indiase plant die wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en licht kruidige smaak.

Als je wilt genieten van de voordelen van curcumine, is het essentieel om een ​​supplement van hoge kwaliteit te kiezen dat een voldoende hoeveelheid van deze stof bevat. Er zijn verschillende curcumine-supplementen op de markt die de voordelen van de werkzame stof bieden. In deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de keuze voor een product.

Wil je meer weten over supplementen of voeding? Blader gerust eens door onze andere artikelen. Als je deze shopgids over curcumine interessant vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Limsakul: 56420251/ 123rf.com)

Referenties (29)

1. Paula S. Cúrcuma [Internet]. Reduca (Biología). Serie Botánica. 2014. [Consultado el 8 de mayo del 2020]
Bron

2. Figueredo A. La Curcumina y sus funciones [Internet]. UVaDOC. 2014. [Consultado el 8 de mayo del 2020]
Bron

3. Mario P. y Cols. Curcumin and Health [Internet]. MDPI. 2016. [Consultado el 6 de mayo del 2020]
Bron

4. Magnani C. Caffeic acid: a review of its potential use in medications and cosmetics [Internet]. Analytical Methods. 2014. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

5. Rober H. MD., Curcumin for arthritis: Does it really work? [Internet]. Harvard Health Publishing. 2019. [Consultado el 8 de mayo del 2020]
Bron

6. Poonam T., Madhuri S., Himani K., Anita K., Kasturi M. Bactericidal Activity of Curcumin I Is Associated with Damaging of Bacterial Membrane [Internet]. PLos One. 2015. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

7. Shrikant M., Kalpana P. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer's disease: An overview [Internet]. Annals of Indian Academy of Neurology. 2008. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Bron

8. Basniwal R., y cols Curcumin nanoparticles: preparation, characterization, and antimicrobial study [Internet]. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

9. Murali M., y cols. Curcumin Nanomedicine: A Road to Cancer Therapeutics [Internet]. Current Pharmaceutical Design. 2010. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

10. Kwok K. y cols. Highly Stabilized Curcumin Nanoparticles Tested in an In Vitro Blood–Brain Barrier Model and in Alzheimer’s Disease Tg2576 Mice [Internet]. The APPS Journal. 2013. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

11. Ting F., Yumeng W., Robert J., Ling Z. Liposomal curcumin and its application in cancer. 2017. [Consultado el 10 de mayo del 2020].
Bron

12. Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of turmeric (Curcuma longa) [Internet]. US National Library of Medicine. 2003. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Bron

13. Turmeric [Internet]. Webmd.com. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

14. Tayyem R. Heath D., Al-Delaimy W., Rock C. Curcumin content of turmeric and curry powders [Internet]. Nutrition and Cancer 2006. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

15. Stephen D. Vit D-curcumin combo offers brain health potential [Internet]. Nutraingredients.com. 2009 [Consultado el 10 de mayo del 2020].
Bron

16. Kuo-Yi L., y Cols Oral bioavailability of curcumin in rat and the herbal analysis from Curcuma longa by LC–MS/MS [Internet]. Journal of Chromatography B. 2007. [Consultado el 6 de mayo del 2020].
Bron

17. Maria R. Cómo saber si un medicamento tiene gluten [Internet]. Real E Ilustre Colegio de Farmacéuticos de Sevilla. 2015 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Bron

18. Guía vegana: cómo leer las etiquetas de productos y alimentos [Internet]. Ideavegana.com 2018 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Bron

19. Kamal P. Curcumin [Internet]. Examine.com. 2020, [Consultado el 6 de mayo del 2020].
Bron

20. Jódar G. Recomendaciones sobre cómo administrar la vitamina D. Guías internacionales y nacionales [Internet]. Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral Volumen 6. 2014. [Consultado el 7 de mayo del 2020].
Bron

21. Katherine Z. ¿Qué es la toxicidad producida por la vitamina D?, ¿debo estar preocupado dado que tomo suplementos? [Internet]. Mayoclinic.org. 2018. [Consultado el 7 de mayo del 2020].
Bron

22. Shoba G., Joy D., Joseph T., Majeed M., Rajendran R., Srinivas P. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers [Internet]. Planta medica. 1998. [Consultado el 7 de mayo del 2020]
Bron

23. Villar Ruiz J. y Cols. Pimienta [Internet]. Guía de plantas medicinales del Magreb. 2010. [Consultado el 7 de mayo del 2020].
Bron

24. Paula S. Cúrcuma [Internet]. Reduca (Biología). Serie Botánica. 2014. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Bron

25. Cesar M. y Cols Colorantes de Curcuma Longa, estudio de su probable efecto antiinflamatorio analgésico-antirradical libre [Internet]. Instituto de Química Orgánica Aplicada a la Farmacia U.N.M.S.M.1998. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Bron

26. Liddle M., Hull C., Liu C., Powell D., Contact urticaria from curcumin [Internet]. US National Library of Medicine. 2006. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Bron

27. Alwi I., Santoso S., Sutrisna B., Suyanta FD., Kresno SB., Ernie S. The effect of curcumin on lipid level in patients with acute coronary syndrome. [Internet]. Acta Medica Indonesiana 2008. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Bron

28. Raimara G. Eugenol: propiedades farmacológicas y toxicológicas. Ventajas y desventajas de su uso [Internet]. Departamento de Investigaciones Biológicas. 2002. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Bron

29. UK Medicines Information. Turmeric: potential adverse effects and interactions [Internet]. Specialist Pharmacy Service. 2018. [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinisch onderzoek
Paula S. Cúrcuma [Internet]. Reduca (Biología). Serie Botánica. 2014. [Consultado el 8 de mayo del 2020]
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Figueredo A. La Curcumina y sus funciones [Internet]. UVaDOC. 2014. [Consultado el 8 de mayo del 2020]
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Mario P. y Cols. Curcumin and Health [Internet]. MDPI. 2016. [Consultado el 6 de mayo del 2020]
Ga naar bron
Informatief artikel
Magnani C. Caffeic acid: a review of its potential use in medications and cosmetics [Internet]. Analytical Methods. 2014. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Rober H. MD., Curcumin for arthritis: Does it really work? [Internet]. Harvard Health Publishing. 2019. [Consultado el 8 de mayo del 2020]
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Poonam T., Madhuri S., Himani K., Anita K., Kasturi M. Bactericidal Activity of Curcumin I Is Associated with Damaging of Bacterial Membrane [Internet]. PLos One. 2015. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Shrikant M., Kalpana P. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer's disease: An overview [Internet]. Annals of Indian Academy of Neurology. 2008. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Basniwal R., y cols Curcumin nanoparticles: preparation, characterization, and antimicrobial study [Internet]. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Murali M., y cols. Curcumin Nanomedicine: A Road to Cancer Therapeutics [Internet]. Current Pharmaceutical Design. 2010. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Kwok K. y cols. Highly Stabilized Curcumin Nanoparticles Tested in an In Vitro Blood–Brain Barrier Model and in Alzheimer’s Disease Tg2576 Mice [Internet]. The APPS Journal. 2013. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Ting F., Yumeng W., Robert J., Ling Z. Liposomal curcumin and its application in cancer. 2017. [Consultado el 10 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Chainani-Wu N. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of turmeric (Curcuma longa) [Internet]. US National Library of Medicine. 2003. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Turmeric [Internet]. Webmd.com. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Tayyem R. Heath D., Al-Delaimy W., Rock C. Curcumin content of turmeric and curry powders [Internet]. Nutrition and Cancer 2006. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Stephen D. Vit D-curcumin combo offers brain health potential [Internet]. Nutraingredients.com. 2009 [Consultado el 10 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Kuo-Yi L., y Cols Oral bioavailability of curcumin in rat and the herbal analysis from Curcuma longa by LC–MS/MS [Internet]. Journal of Chromatography B. 2007. [Consultado el 6 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Maria R. Cómo saber si un medicamento tiene gluten [Internet]. Real E Ilustre Colegio de Farmacéuticos de Sevilla. 2015 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Guía vegana: cómo leer las etiquetas de productos y alimentos [Internet]. Ideavegana.com 2018 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Kamal P. Curcumin [Internet]. Examine.com. 2020, [Consultado el 6 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Jódar G. Recomendaciones sobre cómo administrar la vitamina D. Guías internacionales y nacionales [Internet]. Revista de Osteoporosis y Metabolismo Mineral Volumen 6. 2014. [Consultado el 7 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Katherine Z. ¿Qué es la toxicidad producida por la vitamina D?, ¿debo estar preocupado dado que tomo suplementos? [Internet]. Mayoclinic.org. 2018. [Consultado el 7 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Shoba G., Joy D., Joseph T., Majeed M., Rajendran R., Srinivas P. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers [Internet]. Planta medica. 1998. [Consultado el 7 de mayo del 2020]
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Villar Ruiz J. y Cols. Pimienta [Internet]. Guía de plantas medicinales del Magreb. 2010. [Consultado el 7 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
Paula S. Cúrcuma [Internet]. Reduca (Biología). Serie Botánica. 2014. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cesar M. y Cols Colorantes de Curcuma Longa, estudio de su probable efecto antiinflamatorio analgésico-antirradical libre [Internet]. Instituto de Química Orgánica Aplicada a la Farmacia U.N.M.S.M.1998. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Liddle M., Hull C., Liu C., Powell D., Contact urticaria from curcumin [Internet]. US National Library of Medicine. 2006. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Alwi I., Santoso S., Sutrisna B., Suyanta FD., Kresno SB., Ernie S. The effect of curcumin on lipid level in patients with acute coronary syndrome. [Internet]. Acta Medica Indonesiana 2008. [Consultado el 8 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Raimara G. Eugenol: propiedades farmacológicas y toxicológicas. Ventajas y desventajas de su uso [Internet]. Departamento de Investigaciones Biológicas. 2002. [Consultado el 9 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
UK Medicines Information. Turmeric: potential adverse effects and interactions [Internet]. Specialist Pharmacy Service. 2018. [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Recensies