Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

De markt voor voedingssupplementen wordt ook in Duitsland steeds populairder. Vooral vitamines en mineralen worden vaak als aanvulling op voedsel ingenomen.

Maar nu komen ook de zogenaamde vitale paddenstoelen steeds meer op de voorgrond en lijken prestaties en gezondheid te verbeteren. Oorspronkelijk komen geneeskrachtige paddestoelen uit wilde verzamelingen in China, Azië of Japan en worden al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

Nu echter worden steeds meer mensen zich bewust van de werking van paddestoelen en willen ze van de voordelen ervan profiteren. Er zijn nu veel paddenstoelenkwekerijen waar vitale paddenstoelen zoals cordyceps gekweekt worden en aangeboden worden in poedervorm, gemalen vorm of als paddenstoelenextract.

Ongeacht of je een atleet bent, een voorstadium hebt of gezond bent, het lijkt erop dat iedereen er baat bij kan hebben! In dit artikel leer je waar cordyceps goed voor is, hoe je het kunt innemen en nog veel meer.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Cordyceps is een vitale paddenstoel uit Azië die al lang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt en nu steeds populairder wordt als voedingssupplement.
 • De vitale paddenstoel en vooral zijn ingrediënt cordycepine hebben allerlei gezondheidsbevorderende effecten en daarom wordt hij onder andere gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, kanker, hoge bloeddruk, maar ook voor prestatieverbetering en als verjongingsmiddel.
 • Cordyceps kan in verschillende vormen genomen worden, zoals capsules, tabletten, poeder en extracten, en kan ook als thee of soep bereid worden.

Achtergrond: Wat je moet weten over Cordyceps

Veel mensen hebben wel gehoord van vitale paddenstoelen zoals Chaga of Cordyceps paddenstoelen, maar weten er weinig van. In onze gids hebben we de belangrijkste vragen over Cordyceps beantwoord en alle belangrijke informatie over de werking, inname en dosering van de vitale paddenstoel voor je samengebracht.

Wat is cordyceps?

Cordyceps is een zeldzame geneeskrachtige paddenstoel die vooral voorkomt op de hoogvlakte van de Himalaya en andere bergketens van Tibet en China op een hoogte van 3000 tot 5000 meter.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het beschouwd als een van de krachtigste geneeskrachtige paddestoelen van allemaal en is het al eeuwenlang bekend om het verlichten van ziekten en andere kwalen

.
De vitale paddenstoel heeft ook een bijzondere levenswijze in de natuur en wordt in China ook Dong Chong Xia Cao genoemd, wat “rups in de winter, gras in de zomer” betekent. Dit komt omdat hij als een parasiet in de grond levende insecten aanvalt en ze tijdens de wintermaanden van binnenuit opeet.

Vervolgens groeit het vruchtlichaam van de schimmel uit de gemummificeerde schelp op de aarde, die er meer uitziet als gras dan als een paddestoel. Deze levenscyclus leverde hem de naam Chinese rupszwam op.

Wat zijn de effecten van cordyceps?

Cordyceps staat bekend als een Chinees wondermiddel en zou zowel lichamelijke als geestelijke klachten verlichten. In het volgende overzicht zie je o.a. welke toepassingsgebieden cordyceps heeft

 • Prestatieverhoging en regeneratie
 • Aandoeningen van de luchtwegen en longfunctie
 • Immuunsysteem en kankertherapie
 • Hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte
 • Verjonging

Prestatieverhoging en regeneratie

Cordyceps kwam voor het eerst in de belangstelling toen Chinese vrouwelijke atleten in 1993 verschillende wereldrecordprestaties leverden. Deze buitengewone prestaties konden toegeschreven worden aan een intensief trainings- en voedingsprogramma dat suppletie met cordyceps omvatte.

Dit verbetert de prestaties en het uithoudingsvermogen door de bloedstroom te vergroten en het zuurstofverbruik te verminderen. Men zegt ook dat het de regeneratie van het lichaam bevordert en gewrichtspijn en spierkrampen verlicht. (1, 2) Cordyceps is daarom ideaal voor atleten.

Ademhalingsziekten en longfunctie

De geneeskrachtige paddenstoel wordt ook steeds meer gebruikt voor de behandeling van ademhalingsziekten.

Laboratorium- en dierstudies suggereren dat Cordyceps militaris en zijn specifieke bestanddeel cordycepin kortademigheid, chronische bronchitis, longziekten en astma tegengaan, en ook het ademhalingsvolume bij gezonde mensen kunnen vergroten. (3, 4) Behalve zijn therapeutische mogelijkheden dient het ook ter preventie van ademhalings- en longziekten.

Immuunsysteem en kankertherapie

Bovendien hebben talrijke studies aangetoond dat het ingrediënt cordycepin de groei van tumoren en verschillende kankercellen kan remmen door verschillende bio-actieve bestanddelen. (5, 6, 7) Een ander voordeel is dat cordyceps de bijwerkingen van veel kankertherapieën tegengaat, zoals leukopenie, d.w.z. het gebrek aan witte bloedcellen.

cordyceps

Onderzoekers vermoeden dat cordyceps zowel de progressie van tumoren als de bijwerkingen van veel kankertherapieën kan tegengaan. (Image source: Angiola Harry / Unsplash)

Cordyceps kan op zijn beurt belangrijke onderdelen van ons immuunsysteem versterken, zoals killercellen, macrofagen, T-helpercellen en lymfocyten, en zo de kans op infecties verkleinen. (8, 9)

Dierstudies suggereren dat cordyceps beschouwd kan worden als een prachtige kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van kanker. Er zijn echter verdere studies op mensen nodig om wetenschappelijk gevalideerde uitspraken te kunnen doen.

Hoge bloeddruk en hoog cholesterol

Daarnaast zijn de cardiovasculaire effecten van cordyceps vaker door onderzoekers opgemerkt, omdat ze door directe verwijdingseffecten de hoge bloeddruk verlagen en zo ziekten van het cardiovasculaire systeem tegengaan.

De vitale paddenstoel bevordert de bloedsomloop in het lichaam, ontspant de gladde spieren van de vaatwanden en verlaagt ook het cholesterolgehalte, en heeft zo een positief effect op de algemene gezondheid van het hart. (10, 11)

Rejuvenators

Cordyceps vertoont ook een anti-verouderingseffect in dierproeven, wat toegeschreven kan worden aan het hoge antioxidant gehalte van de vitale paddenstoel. (12, 13)

De toevoer van antioxidanten onderschept vrije radicalen en voorkomt zo celschade die ziekten kan veroorzaken en het verouderingsproces kan bevorderen. Vooral voor oudere mensen wordt cordyceps traditioneel gebruikt tegen vermoeidheid en om de vitaliteit te verhogen, waardoor het ook wel een verjongingsmiddel wordt genoemd.

Is Cordyceps gevaarlijk?

Tot nu toe zijn er niet genoeg wetenschappelijke studies gedaan om de mogelijke bijwerkingen van cordyceps te bevestigen. Toch wordt cordyceps beschouwd als een van de beste geneeskrachtige paddestoelen, bekend om talrijke positieve aspecten wat betreft farmacologische effecten, en wordt het als veilig beschouwd.

In zeldzame gevallen zijn echter droge mond, misselijkheid, indigestie, keelpijn, hoofdpijn of allergische reacties gemeld. (14)
In

de regel verdwijnen deze echter na korte tijd en treden ze meestal alleen op bij de eerste

inname van

Cordyceps

.
Voorzichtigheid is ook geboden bij mensen met reeds bestaande aandoeningen zoals astma of diabetes die regelmatig medicijnen moeten innemen. Voor de zekerheid moeten ze hun arts raadplegen voor ze cordyceps innemen, om de werking van andere medicijnen niet ongewenst te versterken. Op deze manier kan de dosering zo nodig aangepast of verlaagd worden.

Hoe kan Cordyceps ingenomen worden?

Vital paddestoelen zijn in verschillende doseringsvormen te koop, zodat de vraag rijst welke Cordyceps of welk Cordyceps preparaat je het beste kunt kiezen. Afhankelijk van de individuele voorkeur kan men kiezen uit capsules, tabletten, poeder en ook vloeibare en gedroogde vormen.

Er zijn verschillende manieren waarop je cordyceps kunt innemen. (Image source: 123rf / arnut09job)

Het is er ook in verschillende concentraties als extract en poeder. Poedervormen kunnen vaak op verschillende manieren bereid worden.

Cordyceps wordt traditioneel genomen als een soep, waarbij het poeder over warm water wordt gegoten en aangevuld kan worden met andere ingrediënten

.
Cordyceps poeder kan ook als thee gedronken worden door heet water over een afgestreken theelepel te gieten en het een paar minuten te laten trekken. Het is belangrijk het poeder niet met kokend water te bereiden en het lang genoeg te laten trekken voor het volledige effect. Als deze bereidingen je te saai zijn, kun je de nieuwste receptideeën uitproberen, zoals cordyceps smoothies.

Welke Cordyceps dosering is optimaal?

Omdat er tot nu toe maar een paar menselijke studies zijn uitgevoerd, is er nog geen eenduidig advies over de dosering van cordyceps. In de regel wordt 1.000-3.000 mg per dag als voldoende beschouwd en al goede therapeutische resultaten bereikt voor veel gezondheidsklachten. Het energetiserende effect van de vitale paddenstoel is meestal een paar uur na inname voelbaar.

Idealiter verdeel je de dosering over de dag.

Het is het beste de aanwijzingen op de verpakking en de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen. Bij reeds bestaande aandoeningen is het raadzaam een arts te raadplegen, want de geneeskrachtige paddenstoel kan bestaande therapieën aanvullen.

Afhankelijk van de vorm waarin je cordyceps inneemt, kan het zijn dat je de dosering moet variëren. Bovendien verdeel je de vereiste dagdosis idealiter over verschillende porties over de dag en zorg je voor voldoende vochtinname tijdens de innameperiode. Voor een blijvend therapeutisch effect moet je cordyceps minstens 4 tot 6 weken innemen.

Hoe kan ik de kwaliteit van cordyceps herkennen?

Er zijn geen afzonderlijke kwaliteitsnormen voor geneeskrachtige paddenstoelen en daarom moet bij het kopen ervan bijzondere voorzichtigheid betracht worden. Je herkent de kwaliteit aan verschillende kenmerken en je moet je niet laten misleiden door een mooie verpakking.

Om er zeker van te zijn dat de producten vrij zijn van schadelijke stoffen zoals zware metalen of bacteriën en dat bij de productie strenge kwaliteitsvoorschriften werden gevolgd, moet je vooraf nagaan of ze door een onafhankelijk instituut zijn getest. In het ideale geval kun je een van de volgende kwaliteitsnormen direct van het etiket aflezen

 • Goede fabricagemethoden (GMP)
 • Farmacopeia van de Verenigde Staten (USP)
 • NSF International (NSF)

Je kunt dit ook op de website van de fabrikant te weten komen. Een andere aanwijzing voor de kwaliteit is of het proces van dubbele extractie gebruikt werd. Dit zorgt ervoor dat de vitale paddenstoel bij de bereiding al zijn belangrijke actieve bestanddelen behoudt.

Bovendien zijn producten van biologische kwaliteit het beste, want hier wordt de paddenstoel gekweekt op biologische rijst en heeft hij geen rupsen nodig om te overleven. Daardoor is het ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Conclusie

Cordyceps paddenstoelen worden al meer dan duizend jaar in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt en raken nu steeds meer ingeburgerd als gezondheidsbevorderend voedingssupplement. Studies tot nu toe laten veelbelovende resultaten zien en wijzen erop dat de vitale paddenstoel een verscheidenheid van klachten en ziekten kan tegengaan.

Er zijn echter nog verdere studies nodig om de precieze omvang van het cordyceps effect vast te stellen. De geneeskrachtige paddenstoel wordt echter als ongevaarlijk beschouwd en tot nu toe zijn er geen schadelijke bijwerkingen gevonden. Als je bereid bent te experimenteren, kun je de paddenstoel dus zonder aarzelen uitproberen en moet je bij aankoop alleen letten op de juiste kwaliteit.

Beeldbron: Gina Sell / Unsplash

Referenties (14)

1. Shashidhar MG, Giridhar P, Udaya Sankar K, Manohar B. Bioactive principles from Cordyceps sinensis: A potent food supplement - A review. J Funct Foods. 2013 Jul;5(3):1013-1030. doi: 10.1016/j.jff.2013.04.018. Epub 2013 May 24. PMID: 32288795; PMCID: PMC7104994.
Bron

2. Hirsch KR, Smith-Ryan AE, Roelofs EJ, Trexler ET, Mock MG. Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. J Diet Suppl. 2017 Jan 2;14(1):42-53. doi: 10.1080/19390211.2016.1203386. Epub 2016 Jul 13. PMID: 27408987; PMCID: PMC5236007.
Bron

3. Chen M, Cheung FW, Chan MH, Hui PK, Ip SP, Ling YH, Che CT, Liu WK. Protective roles of Cordyceps on lung fibrosis in cellular and rat models. J Ethnopharmacol. 2012 Sep 28;143(2):448-54. doi: 10.1016/j.jep.2012.06.033. Epub 2012 Jul 13. PMID: 22796203; PMCID: PMC7125542.
Bron

4. Lin XX, Xie QM, Shen WH, Chen Y. [Effects of fermented Cordyceps powder on pulmonary function in sensitized guinea pigs and airway inflammation in sensitized rats]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2001 Sep;26(9):622-5. Chinese. PMID: 12776432.
Bron

5. Jin Y, Meng X, Qiu Z, Su Y, Yu P, Qu P. Anti-tumor and anti-metastatic roles of cordycepin, one bioactive compound of Cordyceps militaris. Saudi J Biol Sci. 2018 Jul;25(5):991-995. doi: 10.1016/j.sjbs.2018.05.016. Epub 2018 May 14. PMID: 30108453; PMCID: PMC6088102.
Bron

6. Lee HH, Lee S, Lee K, Shin YS, Kang H, Cho H. Anti-cancer effect of Cordyceps militaris in human colorectal carcinoma RKO cells via cell cycle arrest and mitochondrial apoptosis. Daru. 2015 Jul 4;23(1):35. doi: 10.1186/s40199-015-0117-6. PMID: 26141646; PMCID: PMC4491205.
Bron

7. Bizarro A, Ferreira IC, Soković M, van Griensven LJ, Sousa D, Vasconcelos MH, Lima RT. Cordyceps militaris (L.) Link Fruiting Body Reduces the Growth of a Non-Small Cell Lung Cancer Cell Line by Increasing Cellular Levels of p53 and p21. Molecules. 2015 Jul 31;20(8):13927-40. doi: 10.3390/molecules200813927. PMID: 26263965; PMCID: PMC6332316.
Bron

8. Honda T, Uehara T, Matsumoto G, Arai S, Sugano M. Neutrophil left shift and white blood cell count as markers of bacterial infection. Clin Chim Acta. 2016 Jun 1;457:46-53. doi: 10.1016/j.cca.2016.03.017. Epub 2016 Mar 28. PMID: 27034055.
Bron

9. Jung SJ, Jung ES, Choi EK, Sin HS, Ha KC, Chae SW. Immunomodulatory effects of a mycelium extract of Cordyceps (Paecilomyces hepiali; CBG-CS-2): a randomized and double-blind clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2019 Mar 29;19(1):77. doi: 10.1186/s12906-019-2483-y. PMID: 30925876; PMCID: PMC6441223.
Bron

10. Tuli HS, Sandhu SS, Sharma AK. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. 3 Biotech. 2014 Feb;4(1):1-12. doi: 10.1007/s13205-013-0121-9. Epub 2013 Feb 19. PMID: 28324458; PMCID: PMC3909570.
Bron

11. Ashraf SA, Elkhalifa AEO, Siddiqui AJ, Patel M, Awadelkareem AM, Snoussi M, Ashraf MS, Adnan M, Hadi S. Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Cordyceps Medicinal Fungus and Its Nutraceutical and Therapeutic Potential. Molecules. 2020 Jun 12;25(12):2735. doi: 10.3390/molecules25122735. PMID: 32545666; PMCID: PMC7356751.
Bron

12. Das G, Shin HS, Leyva-Gómez G, Prado-Audelo MLD, Cortes H, Singh YD, Panda MK, Mishra AP, Nigam M, Saklani S, Chaturi PK, Martorell M, Cruz-Martins N, Sharma V, Garg N, Sharma R, Patra JK. Cordyceps spp.: A Review on Its Immune-Stimulatory and Other Biological Potentials. Front Pharmacol. 2021 Feb 8;11:602364. doi: 10.3389/fphar.2020.602364. PMID: 33628175; PMCID: PMC7898063.
Bron

13. Park JM, Lee JS, Lee KR, Ha SJ, Hong EK. Cordyceps militaris extract protects human dermal fibroblasts against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence. Nutrients. 2014 Sep 16;6(9):3711-26. doi: 10.3390/nu6093711. PMID: 25230212; PMCID: PMC4179184.
Bron

14. Ashraf SA, Elkhalifa AEO, Siddiqui AJ, Patel M, Awadelkareem AM, Snoussi M, Ashraf MS, Adnan M, Hadi S. Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Cordyceps Medicinal Fungus and Its Nutraceutical and Therapeutic Potential. Molecules. 2020 Jun 12;25(12):2735. doi: 10.3390/molecules25122735. PMID: 32545666; PMCID: PMC7356751.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Shashidhar MG, Giridhar P, Udaya Sankar K, Manohar B. Bioactive principles from Cordyceps sinensis: A potent food supplement - A review. J Funct Foods. 2013 Jul;5(3):1013-1030. doi: 10.1016/j.jff.2013.04.018. Epub 2013 May 24. PMID: 32288795; PMCID: PMC7104994.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hirsch KR, Smith-Ryan AE, Roelofs EJ, Trexler ET, Mock MG. Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. J Diet Suppl. 2017 Jan 2;14(1):42-53. doi: 10.1080/19390211.2016.1203386. Epub 2016 Jul 13. PMID: 27408987; PMCID: PMC5236007.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Chen M, Cheung FW, Chan MH, Hui PK, Ip SP, Ling YH, Che CT, Liu WK. Protective roles of Cordyceps on lung fibrosis in cellular and rat models. J Ethnopharmacol. 2012 Sep 28;143(2):448-54. doi: 10.1016/j.jep.2012.06.033. Epub 2012 Jul 13. PMID: 22796203; PMCID: PMC7125542.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lin XX, Xie QM, Shen WH, Chen Y. [Effects of fermented Cordyceps powder on pulmonary function in sensitized guinea pigs and airway inflammation in sensitized rats]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2001 Sep;26(9):622-5. Chinese. PMID: 12776432.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Jin Y, Meng X, Qiu Z, Su Y, Yu P, Qu P. Anti-tumor and anti-metastatic roles of cordycepin, one bioactive compound of Cordyceps militaris. Saudi J Biol Sci. 2018 Jul;25(5):991-995. doi: 10.1016/j.sjbs.2018.05.016. Epub 2018 May 14. PMID: 30108453; PMCID: PMC6088102.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Lee HH, Lee S, Lee K, Shin YS, Kang H, Cho H. Anti-cancer effect of Cordyceps militaris in human colorectal carcinoma RKO cells via cell cycle arrest and mitochondrial apoptosis. Daru. 2015 Jul 4;23(1):35. doi: 10.1186/s40199-015-0117-6. PMID: 26141646; PMCID: PMC4491205.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bizarro A, Ferreira IC, Soković M, van Griensven LJ, Sousa D, Vasconcelos MH, Lima RT. Cordyceps militaris (L.) Link Fruiting Body Reduces the Growth of a Non-Small Cell Lung Cancer Cell Line by Increasing Cellular Levels of p53 and p21. Molecules. 2015 Jul 31;20(8):13927-40. doi: 10.3390/molecules200813927. PMID: 26263965; PMCID: PMC6332316.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Honda T, Uehara T, Matsumoto G, Arai S, Sugano M. Neutrophil left shift and white blood cell count as markers of bacterial infection. Clin Chim Acta. 2016 Jun 1;457:46-53. doi: 10.1016/j.cca.2016.03.017. Epub 2016 Mar 28. PMID: 27034055.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Jung SJ, Jung ES, Choi EK, Sin HS, Ha KC, Chae SW. Immunomodulatory effects of a mycelium extract of Cordyceps (Paecilomyces hepiali; CBG-CS-2): a randomized and double-blind clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2019 Mar 29;19(1):77. doi: 10.1186/s12906-019-2483-y. PMID: 30925876; PMCID: PMC6441223.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Tuli HS, Sandhu SS, Sharma AK. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. 3 Biotech. 2014 Feb;4(1):1-12. doi: 10.1007/s13205-013-0121-9. Epub 2013 Feb 19. PMID: 28324458; PMCID: PMC3909570.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Ashraf SA, Elkhalifa AEO, Siddiqui AJ, Patel M, Awadelkareem AM, Snoussi M, Ashraf MS, Adnan M, Hadi S. Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Cordyceps Medicinal Fungus and Its Nutraceutical and Therapeutic Potential. Molecules. 2020 Jun 12;25(12):2735. doi: 10.3390/molecules25122735. PMID: 32545666; PMCID: PMC7356751.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Das G, Shin HS, Leyva-Gómez G, Prado-Audelo MLD, Cortes H, Singh YD, Panda MK, Mishra AP, Nigam M, Saklani S, Chaturi PK, Martorell M, Cruz-Martins N, Sharma V, Garg N, Sharma R, Patra JK. Cordyceps spp.: A Review on Its Immune-Stimulatory and Other Biological Potentials. Front Pharmacol. 2021 Feb 8;11:602364. doi: 10.3389/fphar.2020.602364. PMID: 33628175; PMCID: PMC7898063.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Park JM, Lee JS, Lee KR, Ha SJ, Hong EK. Cordyceps militaris extract protects human dermal fibroblasts against oxidative stress-induced apoptosis and premature senescence. Nutrients. 2014 Sep 16;6(9):3711-26. doi: 10.3390/nu6093711. PMID: 25230212; PMCID: PMC4179184.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ashraf SA, Elkhalifa AEO, Siddiqui AJ, Patel M, Awadelkareem AM, Snoussi M, Ashraf MS, Adnan M, Hadi S. Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Cordyceps Medicinal Fungus and Its Nutraceutical and Therapeutic Potential. Molecules. 2020 Jun 12;25(12):2735. doi: 10.3390/molecules25122735. PMID: 32545666; PMCID: PMC7356751.
Ga naar bron
Recensies