collageen eiwitpoeder
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

30Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig maken veel mensen zich zorgen over het ouder worden. Voor sommigen is het ouder worden een reden voor verdriet en hopeloosheid omdat dit natuurlijke proces geassocieerd wordt met een verlies aan aantrekkelijkheid, kracht en gezondheid in het algemeen. Kun je je voorstellen dat je ouder wordt zonder je zorgen te maken over deze problemen?

Collageen is een essentieel onderdeel van de structuur van je weefsels, die het spier- en skeletstelsel kracht en weerstand geeft en de huid elasticiteit en frisheid verschaft. Naarmate de jaren verstrijken, wordt deze stof steeds minder geproduceerd, zodat een collageen supplement ons kan helpen om langer jong te blijven.

Belangrijk om te weten

 • Collageen is een essentieel eiwit voor de intactheid en het onderhoud van het lichaamsweefsel.
 • Collageen supplementen kunnen het verlies van dit eiwit als gevolg van veroudering, slechte voeding, stress of toxinen vervangen.
 • Collageen supplementen zijn zeer veilig en de bijwerkingen zijn vrij zeldzaam. In uitzonderlijke gevallen kunnen deze producten het calciumgehalte in het bloed veranderen.

Ranking: De beste collageensuplementen op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste collageen supplementen voor je uitgezocht die er op de markt in Nederland te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het beste collageen supplementen voor jou wat eenvoudiger.

1e plaats: Primal State Collageen (460 g)

Een te laag collageengehalte zal een reeks problemen veroorzaken die ons lichaam op meerdere niveaus zullen aantasten. Dit product van Primal State bevat 460 g zuiver collageen hydrolysaat (eiwit) en wordt in poedervorm aangeboden. Eiwitten bevorderen het onderhoud en de groei van spieren en gewrichten. Het is vrij van gluten, soja, lactose en kunstmatige zoetstoffen.

Het poeder is gemakkelijk oplosbaar en neutraal van smaak, zodat je het kunt gebruiken in smoothies, soepen, sauzen en dranken. Het collageen supplement is van Europese oorsprong, waar de koeien tot 300 dagen per jaar op de weide in de open lucht kunnen grazen.Vervolgens wordt het product in Duitsland met zorg verwerkt. Bij je bestelling krijg je een digitale receptenboek: “smoothies van 21 SuperFoods voor elke gelegenheid”.

2e plaats: Alpha Foods Collageen (450 g)

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Collageensupplementen maken het mogelijk om cellulitis, rimpels, gewrichtspijn en darmklachten te bestrijden. Dit product van Alpha Foods bevat hoogwaardige collageenpeptiden type I, II en III uit de weidebouw in Sleeswijk-Holstein, en zijn doordacht en synergetisch gecombineerd met elastine en hyaluronzuur voor optimale resultaten: 75% collageen, 22% elastine en 3% hyaluron. De drie stoffen vullen elkaar niet alleen uitstekend aan, maar verhogen ook de kracht van hun interactie.

Alpha Foods Collageen is een puur natuurproduct, vrij van additieven, bind- en scheidingsmiddelen, smaakstoffen of zoetstoffen. Het is ook suikervrij, lactosevrij, glutenvrij en GGO-vrij. De verpakking bevat 450 gram en het product heeft een neutrale smaak, en kan worden opgelost in sap en smoothies, shakes, dranken, soepen en sauzen.

3e plaats: Wehle Sports Collageen (500 g)

Met het verstrijken van de tijd wordt de balans tussen collageen en collageenase verstoord. De productie van structureel eiwit neemt af met het verouderingsproces.Dit collageensupplement van Wehle Sports in poedervorm bevat collageenhydrolysaat peptyden met type I,II en III. Het product is in Duitsland gefabriceerd en is laboratorium-getest op veiligheid, zuiverheid en kwaliteit.

Het product is neutraal van smaak, zonder zoetstoffen, vrij van allergenen. Op basis van runderen gefabriceerd. Het poeder is goed oplosbaar en is ideaal voor dagelijks gebruik in verschillende voedingsmiddelen, zoals shakes, smoothies, andere dranken, soepen, sauzen of andere gerechten. De aanbevolen dosering is 10-30 g per dag. Het product wordt geleverd in een zak van 500 gram.

4e plaats: Woldo Health Collageen  (500g)

De introductie van een collageensupplement in je dagelijkse routine kan je helpen je gezondheid en uiterlijk te verbeteren. Dit collageen hydrolysaat supplement van Woldo Health in poedervorm is vrij van additieven, smaakversterkers, zoet- of kleurstoffen. Het is gemaakt op basis van runderen en bevat 90% proteïne.

Het collageensupplement is goed oplosbaar, heeft een neutrale smaak en kan gebruikt worden in shakes, dranken, soepen en sauzen.Het product is laboratoriumgetest op veiligheid, kwaliteit en zuiverheid. Het supplement wordt in een pot van 500 gram aangeboden inclusief doseringslepel. De aanbevolen dosis is 10-20 gram per dag. Aanbevolen voor betere spieren, gewrichten, haar, nagels en huid.

5e plaats: Primalife Collageen (500 g)

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Collageensupplementen zijn een veilige en effectieve optie om de meest voorkomende esthetische problemen en symptomen van het verouderingsproces te bestrijden. Dit supplement van Primalife bevat puur collageen hydrolysaat van runderen en heeft een neutrale smaak, zodat het optimaal gebruikt kan worden voor bakken, koken, soepen, shakes en smoothies.

Het product is gluten-, lactose- en suikervrij en bevat ook geen koolhydraten of zoet- en kleurstoffen.De producten van Primalife worden in Duitsland gefabriceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en zijn laboratorium-getest op kwaliteit, zuiverheid en veiligheid. Het collageensupplement wordt in een pot van 500 g verkocht en de aanbevolen dosis is 10 gram per dag.

Shopgids: Alles wat je moet weten over collageen

Het is van groot belang dat je voordat je een collageen supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

helder beeld van mooie vrouw met leliebloem

Collageen houdt ons lichaamsweefsel (vooral huid en gewrichtsweefsel) bij elkaar. (Bron: Dolgachov: 20206555/ 123rf.com)

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit met een voornamelijk structurele functie, namelijk een molecuul dat zich kan groeperen in vezels om het lichaamsweefsel te bedekken en te beschermen. De cellen die het synthetiseren worden fibroblasten genoemd en werken door het samenvoegen en assembleren van talrijke aminozuren, waaronder lysine, glycine en proline.

Collageen is een essentieel onderdeel van het lichaamsweefsel en maakt tot vijfentwintig procent van ons lichaamsgewicht uit. Dit eiwit is vooral in overvloed aanwezig in het bindweefsel (huid, botten en gewrichten). Er zijn tot 21 verschillende soorten collageenmoleculen. De belangrijkste staan in de onderstaande tabel:

Type collageen Plaats Functie
Type I Huid, botten, pezen, tanden en hoornvlies Weerstand tegen uitrekking en behoud van de intactheid van de huid
Type II Kraakbeen Weerstand tegen druk en onderhoud van gewrichten
Type III Bloedvaten, huid en klieren Ondersteuning van de organen en de huidelasticiteit
Type V Interstitiële weefsels (tussen organen) en placenta Integriteit van weefsels en onderhoud van placenta
Type X Botten en gewrichten Integriteit van botten en gewrichten

Het verschil tussen de verschillende soorten collageen wordt veroorzaakt door kleine variaties in de moleculaire samenstelling en in de binding van andere stoffen aan de aminozuren lysine, glycine en proline. Zo zijn de collageenvezels van type I veel dikker dan de collageenvezels van type II, waardoor ze een grotere weerstand bieden tegen huid, botten en pezen.

Vanaf de leeftijd van vijfentwintig jaar begint de collageenproductie af te nemen, waarbij de eerste uitdrukkingslijnen verschijnen. Na de leeftijd van zestig jaar wordt aangenomen dat de synthese van dit eiwit met vijftig procent daalt, waardoor rimpels ontstaan en de structuur van pezen, botten en gewrichten verzwakt.

Wat zijn de gevolgen van een collageentekort?

Een te laag collageengehalte zal een reeks problemen veroorzaken die ons lichaam op meerdere niveaus zullen aantasten. Hoewel de duidelijkste symptomen zich op esthetisch niveau zullen voordoen, zullen er ook veranderingen optreden op het niveau van de botten, de spieren en de spijsvertering. De volgende lijst vat de belangrijkste gevolgen van het tekort aan dit eiwit samen:

 • Uitdrukkingslijnen en rimpels: Collageen geeft de huid elasticiteit en structuur. Een tekort aan dit eiwit heeft een directe invloed op de stevigheid van de huid en versnelt het ontstaan van de eerste rimpels.
 • Donkere kringen en vermoeidheid: Collageenvezels dragen bij tot het behoud van het volume van het gezicht. Het verlies ervan maakt de veneuze haarvaten die onder de ogen lopen zichtbaarder en zorgt ervoor dat er donkere kringen ontstaan. Bovendien zal een tekort aan dit eiwit leiden tot een verdunning van het gezicht, vooral op de hoogte van de wangen, waardoor een “ziekelijk” uiterlijk ontstaat.
 • Verdunning van het tandvlees: Collageen speelt een essentiële rol bij het behoud van de gezondheid van het gebit door de verankering van de tanden aan het tandvlees. Een gebrek aan deze voedingsstof veroorzaakt een terugtrekking van het tandvlees, wat kan leiden tot pijn, gevoeligheid van de tanden voor kou en warmte en, in extreme gevallen, tandverlies.
 • Fijn en dof haar: Als het collageengehalte onvoldoende is, zal de toevoer van voedingsstoffen naar de haarfollikel worden aangetast en zal het haar kwetsbaarder zijn voor de werking van vrije radicalen. Dit alles bepaalt een haar met minder volume en een minder gladde textuur.
 • Cellulitis: Veel mensen associëren het verschijnen van cellulitis met een toename van de vetmassa. De waarheid is dat cellulitis het resultaat is van de druk van onderhuids vet (voornamelijk dijen en billen) op een dunne en onrekbare huid. Het verlies van collageen zal dus ook bij slanke mensen het verschijnen van cellulitis bevorderen.
 • Gewrichtspijn: Het gewrichtskraakbeen, dat grotendeels uit collageen bestaat, beschermt de gewrichten tegen stoten en voortdurend wrijven. Een daling van het niveau van dit eiwit kan leiden tot een verdunning van het kraakbeen, wat zich zal uiten in gewrichtspijn.
 • Spierpijn: Collageen verbindt ook spiervezels, ligamenten en pezen met botten. Het verlies van collageen zal deze verbindingen verzwakken, waardoor spierblessures vaker voorkomen en pijn veroorzaken.
 • Verlies van mobiliteit: Als de schade aan lichaamsweefsels ten gevolge van collageenverlies extreem hoog is, kan er sprake zijn van een verlies aan bewegingsvermogen. Deze aandoening is ernstig, maar is zeer zeldzaam, en komt meestal voor bij mensen met bepaalde ziekten (zoals lupus) waarbij de afbraak van het collageen wordt versterkt.
 • Verhoogde darmdoorlaatbaarheid: Onze darmbarrière maakt het mogelijk om voedingsstoffen uit de voeding op te nemen en tegelijkertijd de opname van toxines en micro-organismen te voorkomen. Een daling van het collageengehalte zal de doorgang van schadelijke stoffen bevorderen, waardoor diarree, constipatie, moeite met het absorberen van voedingsstoffen en concentratieproblemen ontstaan.

Waarom verliezen we collageen?

Ons lichaam produceert ook een enzym (een chemische stof die in staat is om lichaamsreacties te reguleren) genaamd collagenase. De functie ervan is het vernietigen van overtollig collageen en het voorkomen van een ongewenste ophoping. Bepaalde factoren kunnen echter een onevenwichtigheid veroorzaken waarbij de afbraak van collageen groter is dan de productie ervan:

 • Veroudering: Met het verstrijken van de tijd wordt de balans tussen collageen en collageenase verstoord. De productie van structureel eiwit neemt af met het verouderingsproces. Dit proces wordt als onvermijdelijk beschouwd, hoewel een gezonde levensstijl de afbraak van collageen kan vertragen.
 • Menopauze: Het verlies van collageen is meer zichtbaar bij postmenopauzale vrouwen. De afname van het oestrogeengehalte bij volwassen vrouwen heeft invloed op de samenstelling van de huid en de gewrichten, die aan kracht en elasticiteit inboeten.
 • Vervuiling: Als je in een sterk vervuilde omgeving woont (in de buurt van fabrieken, snelwegen of geïndustrialiseerde steden) wordt het organisme blootgesteld aan giftige stoffen die uiteindelijk van invloed zijn op de collageensynthese.
 • Tabak: De verbrandingsproducten die vrijkomen bij het roken beschadigen direct de structuur van de moleculen van elastine (een ander bindweefseleiwit) en collageen. Deze twee componenten maken deel uit van de structuur van de huid en hun verlies bevordert het ontstaan van rimpels en vlekken. Tabak stimuleert ook de collagenaseactiviteit.
 • UV-blootstelling: Ultraviolette straling verandert en verzwakt de moleculen waaruit collageeneiwitten bestaan. De huid zal proberen deze schade te herstellen door de synthese van elastine moleculen te verhogen, die de huid een ruwere, meer onregelmatige uitstraling geven.
 • Geraffineerde suiker: De geraffineerde suiker in de meeste verwerkte producten bindt zich aan collageenmoleculen en veroorzaakt degeneratieve veranderingen in hun structuur. Deze werking bevordert het verlies van collageen en verzwakt de structuur van de weefsels, waardoor de algehele uitstraling van de huid wordt aangetast.
 • Ziekten: Veel ziekten (bijv. lupus of reumatoïde artritis) hebben een directe invloed op de collageenproductie en veroorzaken een onevenwichtigheid tussen het collageen- en het collageengehalte.
 • Hypoproteïnediëten: Diëten met een laag gehalte aan aminozuren (vooral glycine, lysine en proline) hebben een negatieve invloed op de collageensynthese. Mensen die niet genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen, zullen een zwakkere en zichtbaar oudere huid hebben.
 • Vitamine C-tekort: Vitamine C is een essentieel bestanddeel voor de opbouw van collageen. Het tekort ervan heeft een directe invloed op het vermogen van het lichaam om dit eiwit te produceren.

Vooral bij veganisten en strenge vegetariërs is het dieet een bepalende factor. Deze mensen hebben een evenwichtige en gevarieerde voeding nodig die hen in staat stelt om de nodige aminozuren voor de collageensynthese te verkrijgen. Vleeseters kunnen dit eiwit daarentegen rechtstreeks uit dierlijke producten halen.

Annemarie van KeulenHuidspecialiste, gespecialiseerd in collageen
“Vrouwen beginnen eerst met het verlies van collageen in hun lichaam. Dit is te wijten aan de daling van het hormoongehalte, wat leidt tot een versnelde afbraak van collageen. Daarom beginnen vrouwen eerder met gewrichts- en botdichtheidsproblemen.”

Welke voedingsmiddelen dragen bij aan mijn collageengehalte?

Collageen kan rechtstreeks worden verkregen uit levensmiddelen van dierlijke oorsprong (met name botten, pezen en kraakbeen). Sommige deskundigen beweren dat dit eiwit zal worden verteerd en gefragmenteerd in eenvoudiger aminozuren, dus het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan proline, glycine en lysine zal net zo effectief zijn in het verhogen van de collageenspiegel.

gezicht van mooie gelukkige jonge vrouw

Collageen is een essentieel onderdeel van het lichaamsweefsel en maakt tot vijfentwintig procent van ons lichaamsgewicht uit. (Bron: Dolgachov: 36977984/ 123rf.com)

Andere bronnen stellen echter dat het mogelijk is om een deel van de ingenomen collageenmoleculen te absorberen, waardoor de structuur van het kraakbeen, de spieren en het bot sneller kan worden versterkt. In de volgende tabel kun je een lijst vinden met de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan collageen:

Voeding (100 gram) Collageengehalte (gram)
Paling (met de huid) 5.5
Kalfspezen en kraakbeen 5
Kippenkraakbeen 4
Zalm (met de huid) 2.5
Sardientjes 2
Kippenpoot 1.5
Garnalen 1.5
Varkensvlees 1.2
Ham 1
Mosselen 1
Kippenlever 0.9
Kippenzwezerikken 0.9
Kalfsvlees 0.75
Tonijn 0.6

Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen die via de voeding moet worden verkregen. Onderzoek heeft echter een gunstig effect op de huid aangetoond (vermindering van rimpels en subjectieve verbetering van het uiterlijk) bij een dagelijkse inname van vijf gram van dit eiwit per dag.

Hoe kunnen vegetariërs hun collageengehalte verhogen?

Vegetariërs of veganisten kunnen collageen niet rechtstreeks uit de voeding halen, maar ze kunnen wel de aanmaak van dit eiwit door hun lichaamscellen stimuleren door het eten van bepaalde voedingsstoffen. In de volgende tabel vind je de belangrijkste voedingsstoffen die de collageenproductie kunnen stimuleren:

Voedingsstof Verband met collageen Voedingsproducten
Proline Het maakt deel uit van de structuur ervan Kaas (alleen lacto-vegetariërs), melk (alleen lacto-vegetariërs), eiwit (alleen ovo-vegetariërs) en mosterdzaad
Lisine Het maakt deel uit van de structuur ervan Tofu, pinto bonen, zwarte bonen, tempeh en quinoa
Glycine Het maakt deel uit van de structuur ervan Spinazie, algen (spirulina, chlorella), zonnebloempitten, sesamzaad en sojabonen
Vitamine C Activeert de synthese van eenvoudige aminozuren Citrusvruchten, tropisch fruit, bladgroenten, boerenkool en rode peper
Anthocyanen (flavonoïden) Voorkomt vroegtijdige oxidatie Bosbessen, bramen en aubergines
Vitamine A Voorkomt vroegtijdige oxidatie Wortel, boerenkool, pompoen en zoete aardappel
Zink Cofactor nodig voor de synthese Tarwekiemen, pompoenpitten, cashewnoten, cacao en kikkererwten

Een evenwichtige inname van andere aminozuren (zoals arginine) en extra mineralen (zoals mangaan) zal ook de collageensynthese bevorderen. Het is algemeen geaccepteerd dat een evenwichtige voeding rijk aan verse groenten en fruit alle voedingsstoffen levert die nodig zijn voor de productie van collageen.

Strikte vegetariërs moeten echter aandacht besteden aan hun proline inname. Dit aminozuur is schaars in plantaardige producten, dus het kan moeilijk zijn om voldoende te consumeren. Gelukkig is deze voedingsstof een niet-essentieel aminozuur, dat uit andere moleculen (zoals glutamine) kan worden gesynthetiseerd.

Wat zijn de voordelen van een collageensupplement?

De introductie van een collageensupplement in je dagelijkse routine kan je helpen je gezondheid en uiterlijk te verbeteren. Na een overzicht van de meest recente studies over dit eiwit, hebben we een lijst samengesteld die de belangrijkste voordelen van dit type voedingssupplement samenvat:   

 • Verminderde zichtbaarheid van rimpels en fijne lijntjes: Een groep vrouwen tussen  de 35 en 65 jaar oud nam één keer per dag een supplement met 5 gram collageen. De huidelasticiteit verbeterde na acht weken behandeling. Bij vrouwen tussen de 45  en 65 jaar werd ook een afname van de rimpels rond de ogen waargenomen.
 • Cellulitisvermindering: Een ander onderzoek dat is getest op een groep vrouwen in de leeftijd van 24 tot 50 jaar met 2,5 g collageen. Na zes maanden behandeling werd een vermindering van de plaatselijke cellulitis op de dijen en een toename van de stevigheid van de huid op de benen waargenomen.
 • Vermindering van de pijn die gepaard gaat met artrose: Er zijn studies die stellen dat de dagelijkse inname van 10 g collageen van het type II bij mensen met artrose de gewrichtspijn verlicht met een effectiviteit die vergelijkbaar is met die van paracetamol. Bovendien zorgt het voor een verbetering van de mobiliteit van de gewrichten die door deze aandoening worden aangetast.
 • Verbetering van gewrichtspijn bij atleten: Supplementatie van jonge atleten met 10 gram collageen over een periode van zes maanden toonde een vermindering van gewrichtspijn als gevolg van een krachtige training.
 • Verbeterde botdichtheid bij mensen met osteoporose: Er zijn studies die aantonen dat collageen supplementatie werkt als een preventie en behandeling van botverlies.
 • Bescherming van het darmevenwicht (mogelijk): Bij mensen met chronische aandoeningen van het darmkanaal (zoals de ziekte van Crohn) zijn lage collageengehaltes gevonden. Deze bevinding heeft ertoe geleid dat sommige deskundigen collageensupplementen hebben voorgesteld als remedie om het evenwicht in het spijsverteringsstelsel te herstellen.
 • Verbeterde spijsvertering: Collageensupplementen zijn een goede bron van het aminozuur glycine, een molecuul waarvan is aangetoond dat het de productie van maagzuren stimuleert en de spijsvertering van voedsel bevordert als het een uur voor de maaltijd wordt ingenomen.
 • Verlaging van het cholesterolgehalte en betere suikercontrole: Collageensupplementen hebben aangetoond dat ze het cholesterolgehalte verlagen en de insulineproductie bij sommige mensen stimuleren, waardoor ze hun stofwisseling beter beheersen.

Daarom zijn de grootste begunstigden van collageensupplementatie vrouwen die de effecten van de veroudering willen stoppen, oudere volwassenen die op zoek zijn naar een oplossing voor hun gewrichtspijn, jonge sporters en mensen met darm- of stofwisselingsstoornissen.

Welke soorten collageensupplementen zijn er?

De meeste mensen zullen baat hebben bij het gebruik van een collageensupplement met een uitgebalanceerde mix van peptiden. Sommige gebruikers geven er echter de voorkeur aan een product te gebruiken dat de effecten ervan op een bepaald probleem concentreert. Voor hen zijn er supplementen met specifieke soorten collageen:

 • Colageen type I en type III:Producten die hoge concentraties collageen I en III bevatten, zullen het uiterlijk van de consument verbeteren. Gebruik ze als je de verschijning van fijne lijntjes wilt minimaliseren, het uiterlijk van nagels en haar wilt verbeteren, de bloedsomloop wilt bevorderen en de aanwezigheid van cellulitis wilt verminderen.
 • Colageen type II: Deze supplementen zijn aan te bevelen als je de toestand van je gewrichten, botten en pezen wilt verbeteren. Oudere mensen en atleten zullen er meer uit halen. Je vindt er ook “traditionele” collageensupplementen en artikelen met gehydrolyseerde collageenpeptiden. Gehydroliseerde producten bevatten moleculen die kleiner en gemakkelijker opneembaar zijn. Ze lossen gemakkelijk op in vloeistoffen (warm of koud) en kunnen aan elke drank (zoals koffie) worden toegevoegd om de supplementatie te vereenvoudigen.

Zijn er veganistische collageensupplementen?

Collageen is een element dat aanwezig is in dierlijk weefsel. Dit eiwit komt niet voor in levensmiddelen van plantaardige oorsprong. Daarom is het niet mogelijk om een veganistisch collageensupplement te synthetiseren. Artikelen die als zodanig worden geadverteerd bevatten eigenlijk aminozuren die gebruikt kunnen worden voor de synthese van dit eiwit, of verbindingen die de productie ervan bevorderen.

Voedingslaboratoria werken dag en nacht aan de synthese van een collageensupplement dat geschikt is voor veganisten en vegetariërs. De resultaten tot nu toe zijn veelbelovend, met de tabaksplant die een mogelijk alternatief vindt voor dierlijk eiwit – we hebben misschien binnenkort het eerste veganistische collageensupplement!

Wist je dat ginseng een plant van oosterse oorsprong is met ontelbare antioxidante functies die een toename van de collageensynthese veroorzaakt?

Hoe neem ik mijn collageensupplement in?

Om het meeste uit collageen te halen, moet je een supplementatieschema kiezen dat je helpt om de voordelen van deze molecule te maximaliseren. In de volgende tabel vind je een kleine handleiding die de aanbevolen dosis, tijdstip van inname en andere aanbevelingen voor gebruikers van collageensupplementen bevat, afhankelijk van het gewenste effect:

Gewenste effect Type Dosis Tijd
Algemeen welzijn, preventie Alle typen 5 g/dag Ontbijt
Vermindering van de rimpels Colageen I en III 2,5 – 5 g/dag Eén uur voor de maaltijd of twee uur na de laatste maaltijd
Vermindering van cellulitis Colageen I en III 2,5 – 5 g/dag Eén uur voor de maaltijd of twee uren na de laatste maaltijd
Verbeterd het uiterlijk van het haar en de nagels Colageen I en III 10 – 15 g/dag Eén uur voor de maaltijd of twee uren na de laatste maaltijd
Verlichting van gastro-intestinale symptomen Alle typen 10 – 15 g/dag Eén uur voor de hoofdmaaltijden
Verbetering van artrosepijn Type II 10 – 30 g/dag Eén uur voor de maaltijd of twee uren na de laatste maaltijd
Herstel na de training Type II 10 – 30 g/dag Eén uur voor de maaltijd of twee uren na de laatste maaltijd

Vergeet niet om geduld te hebben met deze supplementen. Het effect ervan zal geleidelijk optreden in de weken na het begin van de supplementatie en je zult tussen de twee en zes maanden moeten wachten om alle voordelen van collageen te ontdekken. Deze periode geldt met name in het geval van rimpelvermindering en vermindering van cellulitis.

Welke negatieve effecten kan een collageensupplement op mij hebben?

Collageen supplementen worden veilig geacht voor menselijke consumptie en schadelijke effecten zijn zeldzaam. De inname van hoge collageenconcentraties kan gastro-intestinale ongemakken zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree veroorzaken. Verlaag in dit geval de supplementdosering of verdeel deze in verschillende doses gedurende de dag.

In zeldzame gevallen kan een gevaarlijke stijging van het calciumgehalte in het bloed (hypercalcaemie) optreden tijdens de supplementatie van collageen. Als je tijdens je collageenbehandeling vermoeidheid, misselijkheid, braken of hartkloppingen ervaart die niet door een andere ziekte kunnen worden verklaard, stop dan met het innemen van het supplement en zoek onmiddellijk medische hulp.

Mensen die calciumsupplementen gebruiken (op medisch voorschrift of als voedingssupplement), diabetici en personen die cholesterolmedicatie gebruiken, moeten een deskundige raadplegen voordat ze beginnen met de supplementatie met collageen. De kans is groter dat ze een of ander nadelig effect of interactie met geneesmiddelen hebben.

Het effect van collageensupplementen voor de gezondheid van kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven is niet bekend. Daarom kan het gebruik van dit soort artikelen niet geadviseerd worden voor deze bevolkingsgroepen. Artsen, voedingsdeskundigen of apothekers zullen deze gevallen individueel moeten beoordelen.

Anneke van der MeijVoedingsdeskundige
“Collageensupplementen ter bestrijding van veroudering zijn een noviteit. Deskundigen aarzelen dan ook om zich uit te spreken over de doeltreffendheid ervan. Toch zijn de resultaten veelbelovend.”

¿Wat is de prijs van collageensupplementen?

Collageensupplementen hebben een medium-hoge prijs, variërend van vijftien tot dertig euro per verpakking. Extra ingrediënten, zoals vitaminen, andere aminozuren of mineralen zoals magnesium, zullen de prijs van het product aanzienlijk verhogen, dus is het zeer belangrijk om te bepalen welke effecten je wilt bereiken met het gebruik van collageen.

Een ander element dat de kosten van dit artikel verhoogt is de hydrolyse van collageen. Gehydroliseerde peptiden worden gemakkelijker geabsorbeerd door ons spijsverteringskanaal, waardoor de effectiviteit van het supplement toeneemt. Ze kunnen ook gemakkelijk worden opgelost in warme of koude dranken. In dit geval is het aan te raden om meer geld te investeren in een product van hogere kwaliteit.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een collageensupplement om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het collageensupplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van het collageensupplement dat je nodig hebt:

Alergieën en intoleranties

Het is essentieel dat je de oorsprong van het collageen van je supplement kent. Dit eiwit kan afkomstig zijn van de botten en pezen van koeien, varkens, kippen of verschillende soorten zeedieren. Deze elementen (met name die welke afkomstig zijn van vissen of schelpdieren) kunnen gevaarlijke allergische reacties veroorzaken bij sommige bijzonder gevoelige mensen.

Daarnaast kunnen collageensupplementen gluten, lactose, soja of sporen van noten bevatten. Als je één van deze ingrediënten niet verdraagt, kies dan voor producten van een gerenommeerde fabrikant, met alle veiligheidsgaranties en kijk goed na op het etiket welke allergenen het product bevat.

Smaak

Collageensupplementen die van maritieme afkomst zijn kunnen een zeewier- of visaroma en -smaak hebben waar de meest veeleisende consumenten misschien niet van houden. Sommige mensen mengen hun supplement met vruchtensap om de smaak ervan te maskeren, hoewel het beter is om een product met een neutrale smaak te kiezen.

Als je collageensupplement in je dranken een smaak heeft die verdacht veel lijkt op die van vis, probeer dan eens een product met een neutrale smaak.

Additieven

Blijf uit de buurt van supplementen die kunstmatige additieven, zoetstoffen en smaakstoffen bevatten. Deze bestanddelen verhogen de kans op gastro-intestinale ongemakken of allergische reacties. Als je diabetisch bent (of als je probeert je gewicht onder controle te houden), schrap dan ook de producten die suiker bevatten.

Wist je dat gelatine een product is dat is verkregen uit collageen door dit eiwit aan hoge temperaturen te onderwerpen?

Extra ingrediënten

Collageensupplementen worden vaak verkocht in combinatie met andere ingrediënten. Sommige van deze bestanddelen, zoals hyaluronzuur, vitamine C en magnesium, versterken de werking van collageen en verhogen de effectiviteit van het voedingssupplement, dus is het aan te raden om producten te kiezen die deze bevatten.

Vertakte aminozuren, co-enzym Q10, glucosamine en arginine zijn daarentegen ingrediënten die in bepaalde gevallen zeer nuttig kunnen zijn. Helaas kunnen ze de voordelen van collageen niet vergroten en werken ze het beste als afzonderlijke supplementen, dus het kopen van producten die gecombineerd worden met eiwitten is niet aan te raden.

Vorm van toediening

Collageensupplementen worden in verschillende formaten op de markt gebracht om aan de behoeften van elke consument te voldoen. Alvorens te kiezen voor een product, is het raadzaam om de belangrijkste voor- en nadelen te kennen die elk van de volgende vormen van toediening kenmerken:

 • Capsules: Dit formaat maakt het transport en de opslag van supplementen veel gemakkelijker. Mensen die moeite hebben met het inslikken van tabletten kunnen zachte capsules of kleine pillen gebruiken.
 • Poeder: collageen in poedervorm wordt gemengd met vloeistoffen (bij voorkeur water, hoewel het kan worden gebruikt in de koffie) om de inname te vergemakkelijken. Met dit formaat kun je voor elke persoon een individuele dosis kiezen. Verpakkingen nemen echter meestal veel ruimte in beslag in de voorraadkast.
 • Vloeibaar: Vloeibaar collageen wordt snel geabsorbeerd en is handig om te drinken. Het is echter veel duurder dan andere formaten en moet in de koelkast worden bewaard, zodat het extra ruimte inneemt.

Prijs-kwaliteit verhouding

Vergeet niet dat collageensupplementen gedurende ten minste twee maanden onafgebroken moeten worden ingenomen voordat de resultaten zichtbaar worden. Je kan profiteren van de aankoop van aanbiedingen of grootverpakkingen. Als je van plan bent om veel collageenverpakkingen tegelijk te kopen, denk er dan aan dat vloeibaar collageen sneller bederft dan vast collageen.

Samenvatting

Collageensupplementen zijn een veilige en effectieve optie om de meest voorkomende esthetische problemen en symptomen van het verouderingsproces te bestrijden. Deze geweldige voedingsstof maakt het mogelijk om cellulitis, rimpels, gewrichtspijn en darmklachten te bestrijden.

Helaas kunnen we het verstrijken van de tijd nog niet tegenhouden. Maar de vooruitgang op het gebied van voeding stelt ons in staat om op een waardige en gezonde manier ouder te worden, waarbij we de zwakte en kwetsbaarheid die velen beschouwen als een factor van veroudering, op afstand houden. Dankzij collageen hoeft je leeftijd niet af te doen aan je aantrekkelijkheid of vitaliteit.

Vond je ons artikel over collageensupplementen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte collageensupplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Marek Uliasz: 32376225/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies