Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Collageen is het meest overvloedige eiwit in het menselijk lichaam. Het speelt een essentiële rol bij het structureren van het bindweefsel en de huid, en houdt ze elastisch en stabiel. Collageen type 2 is een van de 28 soorten collageen. Het structurele eiwit wordt gevonden in kraakbeen, ogen en tussenwervelschijven en vervult daar belangrijke taken.

In dit glossarium-artikel introduceren we collageen type 2 en zijn structuur in detail. We hebben samengevat welk effect collageen type 2 in het lichaam heeft. We leggen ook uit hoe je collageen kunt krijgen en welke factoren de aanmaak ervan beïnvloeden.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Collageen type 2 is het belangrijkste structurele eiwit in het lichaam en maakt ongeveer een derde uit van het totale eiwit in het menselijk lichaam. Er zijn in totaal 27 andere collageensoorten bekend.
 • Het structurele eiwit werkt in op talrijke structuren in ons lichaam. Collageen type 2 komt vooral voor in kraakbeen, het oog en de tussenwervelschijven, waar het voor de nodige elasticiteit en stevigheid zorgt.
 • Met behulp van een evenwichtige voeding met aandacht voor vitamine C en de aminozuren proline en lysine, kan de lichaamseigen productie van collageen gestimuleerd worden. Bovendien zijn er voedingssupplementen met collageenhydrolysaat verkrijgbaar.

Woordenlijst item: De term collageen type 2 in detail uitgelegd

In dit woordenlijst item vind je alles wat je moet weten over collageen type 2. We leggen uit wat collageen type 2 is en hoe het gemaakt wordt. We hebben ook de werking van het eiwit in het lichaam samengevat.

We laten je ook zien waar je op moet letten als je collageen type 2 neemt en welke factoren de synthese ervan kunnen belemmeren.

Wat is collageen type 2?

Een van de belangrijkste structurele eiwitten is collageen. Het maakt ongeveer 30% uit van de totale eiwitmassa in het menselijk lichaam. Collageen wordt gevonden in huid, pezen, gewrichten, botten, spieren, bloedvaten en kraakbeen. Het eiwit geeft de structuren elasticiteit, stabiliteit en stevigheid.

Collageen is vezelvormend (fibrillair): de afzonderlijke collageenvezels vormen een collageen scaffold. Dit versterkt en ondersteunt het bindweefsel.

Kollagen Typ 2-1

Collageen type 2 wordt vooral gevonden in gewrichten en kraakbeen. Daar zorgt het structurele eiwit voor sterkte en steun en tegelijk voor elasticiteit en veerkracht.
(Image source: Anna Auza / unsplash)

Collageen type 2 is een van de 28 bekende collageensoorten. Het is een bestanddeel van kraakbeen, van het glasvocht van het oog en van tussenwervelschijven. Het geeft ook stevigheid en structuur aan het bindweefsel (1).

Het structurele eiwit wordt in de cosmetica gebruikt om het uiterlijk van de huid te verfijnen. Collageen type 2 wordt ook gebruikt als voedingssupplement om gewrichten en kraakbeen te versterken.

Welk effect heeft collageen type 2?

Collageen type 2 beïnvloedt het menselijk lichaam op verschillende manieren. Het structurele eiwit is betrokken bij de volgende onderdelen van het lichaam

 • Tussenwervelschijven
 • Kraakbeenweefsel
 • Glasachtig lichaam van het oog

Collageen heeft een effect op de huid, de gewrichten, het kraakbeen en de bloedvaten. In dit gedeelte kom je meer te weten over deze onderdelen.

Huid en bindweefsel

De huid is het grootste menselijke orgaan met verschillende functies. Enerzijds beschermt het ons tegen invloeden van buitenaf, zoals ziekteverwekkers, zonlicht en stoten, maar anderzijds beschermt het ons ook van binnenuit door antilichamen te vormen en de warmte te regelen (2).

De huid bestaat voor 80 % uit collageen (3).

Drie lagen bouwen de huid op: Hypodermis, dermis en epidermis. In de lederhuid bevindt zich een netwerk van vezels. Hiertoe behoren de collageenvezels. Ze zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit en treksterkte van de huid (3).

Collageen is dus een belangrijk bestanddeel van de huid en het bindweefsel. De volgende lijst geeft een overzicht van enkele effecten van collageen op de huid

 • Huidhydratatie: in een placebo-gecontroleerde blinde studie uit 2019 kregen de proefpersonen een collageen supplement toegediend. In deze studie werd aangetoond dat een collageenpreparaat de hydratatie van de huid en de elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid kan verbeteren (4). In andere studies werd de huidhydratatie ook verhoogd door collageensuppletie (5, 6).
 • Cellulitis: Het effect van collageen op cellulitis werd onderzocht in een placebo-gecontroleerd onderzoek. Gedurende 6 maanden namen proefpersonen met normaal gewicht en met overgewicht orale bioactieve collageenpeptiden in. Uit de resultaten blijkt dat de behandeling een positief effect had op cellulitis. Het effect was iets kleiner bij patiënten met overgewicht (7).
 • Huidveroudering: De vorming van huidcollageen neemt af met de leeftijd (8). Als bij vrouwen tijdens de menopauze het oestrogeenniveau daalt, wordt de huid ook droger en rimpeliger – de vorming van collageen neemt af (3). Ook invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, voeding of stress, dragen bij tot huidveroudering (9).

Collageen heeft het vermogen om water efficiënt op te slaan. Hierdoor kan het collageen uitzetten en samentrekken. De huid profiteert van stevigheid en elasticiteit (3).

Botten

Het skelet is de steun van ons lichaam. Als het verzwakt is, ontstaan er problemen.

Botweefsel geeft botten stabiliteit.

Het weefsel bestaat uit botcellen, omgeven door een extracellulaire matrix. Collageen maakt ongeveer 95 % uit van de organische delen van deze matrix.

In combinatie met een mineraal (hydroxyapatiet) geven de collageenvezels het bot de nodige stabiliteit en veerkracht (10).

Een studie uit 2004 onderzocht het effect van collageen op het botmetabolisme bij ratten. Het resultaat was een verbeterd botmetabolisme na orale toediening van collageenpeptide (11).

Bovendien kan collageenhydrolysaat helpen tegen osteoartritis en osteoporose (12).

In een studie met postmenopauzale vrouwen nam de botvorming toe na inname van collageen peptiden. Bovendien nam het botverlies af (13).

Gewrichten

De beweeglijke verbinding tussen twee of meer botten wordt een gewricht genoemd. Tot de grootste gewrichten in het menselijk lichaam behoren het knie- en heupgewricht.

Collageen kan pijn in gewrichten voorkomen en verminderen (14).

Tussen de botten bevindt zich een gewrichtsruimte die synoviale vloeistof bevat. De uiteinden van de botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Als dit gewricht beschadigd is, veroorzaakt dat meestal pijn.

De kraakbeenlaag bestaat uit kraakbeencellen en een extracellulaire kraakbeenmatrix. Collageenvezels zijn ingebed in de basissubstantie van deze componenten als een netwerk (10).

Vorming van kraakbeen

Collageen is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen. Het innemen van collageenhydrolysaat kan de synthese van kraakbeencellen verbeteren. Deze produceren collageenvezels in het kraakbeen.

Bovendien neemt de productie van de gemineraliseerde botmatrix (15) toe.

Collageen maakt ongeveer tweederde uit van het drooggewicht van gewrichtskraakbeen (16).

Bloedvaten

Veel soorten collageen worden gevonden in vaatweefsels (17). Collageen en elastine zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit en beweeglijkheid van de bloedvaten.

In de bloedvaten kan arteriosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, ontstaan.

Bij deze ziekte zetten cholesterol en andere vetten zich af in de binnenste wandlaag van de vaten. Dit leidt tot plaques die de bloedbaan vernauwen en de elasticiteit aan de vaten ontnemen, waardoor ze verdikken (18).

Eén studie vond bewijs dat collageen nuttig is om deze ziekte te voorkomen. Bij de proefpersonen daalde het gehalte aan schadelijk cholesterol (19).

Studies onderzochten de pulse wave velocity als tegelijk collageen genomen werd. De pulsgolfsnelheid geeft de snelheid aan waarmee een drukgolf door de slagader gaat. Het is hoog bij ziekten van de bloedvaten (bv. vernauwing).

Onderzoekers ontdekten dat de hartslaggolfsnelheid verlaagd was en dat collageen preventief kan bijdragen aan vaatziekten (20, 21, 10).

Hoe is collageen type 2 gestructureerd?

In collageen type 2 kronkelen 3 kettingachtige strengen om elkaar heen en vormen zo een drievoudige helix. Deze ketens bestaan elk uit ongeveer 1000 aminozuren. Elk derde aminozuur is het aminozuur glycine.

Als veel van deze drievoudige helices samenkomen, vormen zich collageenfibrillen, die zich kunnen samenvoegen tot een collageenvezel. Collageenvezels hebben een hoge treksterkte (22).

Wat is de dagelijkse behoefte aan collageen type 2?

De precieze behoefte aan collageen is niet bekend. Het lichaam kan zelf collageen aanmaken uit aminozuren. Met toenemende leeftijd neemt de productie van collageen type 2 echter af.

Kollagen Typ 2-2

De lichaamseigen collageenproductie wordt onder andere beïnvloed door de leeftijd. Met toenemende leeftijd wordt de collageenproductie minder. Een verslapte, gerimpelde huid en gewrichtsproblemen kunnen het gevolg zijn.
(Image source: Pranav Kumar Jain / unsplash)

De behoefte is individueel. Iemand die kraakbeenbeschadiging heeft of gewrichtsproblemen zoals reuma heeft meer collageen nodig (10).

Een studie heeft aangetoond dat inname van zo weinig als 40 mg collageen type 2 de symptomen van artrose in de knie kan verminderen (23).

Hoe krijg ik collageen type 2?

Een gezond mens krijgt collageen type 2 uit de eigen productie van het lichaam. Je kunt deze productie stimuleren door bepaalde vitamines, aminozuren of voedingssupplementen in te nemen. Dit bevordert niet alleen collageen type 2, maar ook vele andere vormen van eiwit.
Een

extra inname van collageen wordt nodig als er een tekort is.

Tot de risicogroep voor een collageentekort behoren ouderen, mensen met gewrichts- en spierklachten, huidziekten, diabetici of rokers (24). Collageen wordt vaak gebruikt in sport en cosmetica.

In de volgende rubrieken lees je hoe je collageen type 2 kunt innemen en waar je op moet letten bij het innemen ervan.

Voedsel

Eigenlijk kan het lichaam zelf collageen aanmaken. De aminozuren die in voeding voorkomen kunnen het lichaam echter helpen collageen te maken.

De aminozuren glycine, lysine en proline zijn belangrijke bestanddelen van collageen.

Ongeveer een derde van de proteïnen in het lichaam bestaat uit de aminozuren glycine, lysine en proline (24).

Het is zinvol om de volgende stoffen in te nemen om de collageenvorming in het lichaam te ondersteunen

 • Proline: Dit aminozuur zit in eiwit (25), dat vaak in vlees en noten zit. Bovendien zijn granen zoals wit meel en speltmeel, peulvruchten (vooral sojabonen) en kaas rijk aan proline (26).
 • Glycine: Vlees, vis, noten, peulvruchten en granen zoals havermout zijn hoog in glycine (27).
 • Koper: Koper is een belangrijke co-factor voor het enzym lysyl oxidase, dat een essentiële rol speelt bij de vorming van collageen (28). Voedingsmiddelen met veel koper zijn onder andere cacaopoeder, cashewnoten, varkenslever, sojabonen, linzen en krab (29).
 • Vitamine C: Ascorbinezuur, bekend als vitamine C, is een belangrijke co-factor voor de hydroxylase van proline en lysine. Vitamine C bevordert ook de collageen genexpressie (30). Bijna alle symptomen van scheurbuik (vitamine C gebreksziekte) zijn terug te voeren op de gebrekkige biosynthese van collageen (31). Voedingsmiddelen zoals acerola, rozenbottels, aardbei, brandnetel, peterselie, paprika en spruitjes zijn rijk aan vitamine C (32).

Preparaten

Collageen kan via preparaten ingenomen worden. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: Poeder, tabletten, capsules of drinkampullen.

Bij orale inname van collageen wordt collageenhydrolysaat gebruikt. Het bevat dezelfde aminozuurstructuur als collageen type 2 en wordt aangemaakt door de hydrolyse van collageen. Collageen hydrolysaat wordt ook collageen peptide genoemd: Hydrolyse breekt de lange aminozuurketens van collageen af tot kleine fragmenten (peptiden) die gemakkelijker verteerd kunnen worden (33).

In deze tabel hebben we de effecten van gehydrolyseerd collageen gebundeld.

Werkingsplaats Beschrijving
Gewrichten en botten Collageenhydrolysaat kan gewrichtsziekten helpen voorkomen en een therapie zijn tegen gewrichtsslijtage (34). De opname van collageenhydrolysaat stimuleert de synthese van gemineraliseerde botmatrix en van kraakbeencellen, die collageenvezels produceren in kraakbeen (15, 35). De inname van collageen kan nuttig zijn bij de preventie en behandeling van osteoporose (36).
Wondgenezing Orale toediening van collageen kan een manier zijn om wondgenezing te bevorderen en wondaandoeningen te behandelen. Er is snellere wondsluiting waargenomen met de behandeling (37, 38).
Bloeddruk Collageenhydrolysaat heeft een bloeddrukverlagend effect. Het kan de stijging van de systolische bloeddruk onderdrukken en cardiovasculaire schade afremmen. Het gebruik ervan bij hart- en vaatziekten kan daarom nuttig zijn (39).
Glucosetolerantie In één studie werd het effect op de glucosetolerantie waargenomen. Collageen hydrolysaat heeft anti-diabetische eigenschappen. Het remt de glucose-absorptie in de darm en verbetert de insulinesecretie (40).
Haut Collageenhydrolysaat heeft de eigenschap de huidconditie te verbeteren. Het vermindert rimpels en ruwheid en verhoogt het vochtgehalte en de elasticiteit (41).

Collageenhydrolysaat is zuiver eiwit en komt van dieren zoals kip, vis, varkens of runderen en is dus niet vegetarisch of veganistisch.

Vegetariërs en veganisten kunnen preparaten of voedingsmiddelen nemen die de lichaamseigen aanmaak van collageen stimuleren. Deze moeten vitamine C bevatten en aminozuren zoals proline en lysine.

Welke factoren kunnen de collageensynthese beïnvloeden?

De lichaamseigen productie van collageen wordt door verschillende factoren beïnvloed. De volgende aspecten kunnen de synthese van collageen verminderen

 • Ultraviolette straling (42)
 • Veel suiker en geraffineerde koolhydraten in de voeding (43)
 • Roken (44)
 • Toenemende leeftijd (45)

Als je deze factoren voorkomt of vermindert, zal je lichaam het gemakkelijker hebben om collageen aan te maken. Dit leidt tot een betere gezondheid.

Wat zijn de andere soorten collageen?

Er zijn 28 bekende soorten collageen (typen I tot XXVII), die structureel van elkaar verschillen en verschillende functies in het lichaam vervullen. Ongeveer 10 andere eiwitten met collageen-achtige domeinen zijn bekend (31).

Art type
Fibrillair collageen type I, II, III, V en XI
Reticulair collageen type IV, VIII en X
Fibrine-geassocieerd collageen type IX, XII, XIV, XXII
Collageen met parelsnoer Type VI
Verankerende fibrillen Type VII
Met transmembraan domeinen Types XIII, XVII, XXIII en XXV

De verschillende soorten collageen worden overal in het lichaam gevonden: Tanden, pezen, botten, spieren, beenmerg, bloedvaten, ogen of in de huid. Collagenen hebben een ondersteunende, stabiliserende en verankerende functie. Hoewel ze een hoge weerstand tegen trekkracht hebben, zijn ze beweeglijk en vervormbaar.

Bijvoorbeeld, een pees bestaat hoofdzakelijk uit collageen en heeft een ongelooflijke trekkracht van 500 tot 1000 kg / cm² (46).

Conclusie

Collageen type 2 is een belangrijk bestanddeel van ons lichaam. Het wordt gevonden in kraakbeenweefsel en de gel die in het glasvocht van het oog zit en die de tussenwervelschijven omgeeft. Collageen is vooral essentieel voor de stabiliteit van gewrichten en botten, maar ook voor huid en bloedvaten.

Behalve uit de lichaamseigen productie kun je collageen type 2 ook uit voedsel en supplementen halen. Met toenemende leeftijd neemt de lichaamseigen productie af. Factoren die de aanmaak van collageen type 2 kunnen beïnvloeden zijn roken, UV straling en de consumptie van te veel suiker en geraffineerde koolhydraten.

Beeldbron: serezniy/ 123rf.com

Referenties (46)

1. Genetics Home Reference. (o. J.). COL2A1 gene. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

2. Rudolf-Müller, E. (2016, September 29). Wie entsteht Neurodermitis? NetDoktor. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

3. Görz, M. (2019, August 21). Ins Gesicht geschrieben. DAZ.online. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

4. Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11(10), 2494.
Bron

5. Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291–301.
Bron

6. Kim, D. U., Chung, H. C., Choi, J., Sakai, Y., & Lee, B. Y. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients, 10(7), 826.
Bron

7. Schunck, M., Zague, V., Oesser, S., & Proksch, E. (2015). Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Journal of medicinal food, 18(12), 1340–1348.
Bron

8. Shuster, S., Black, M. M., & McVitie, E. (1975). The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density. The British journal of dermatology, 93(6), 639–643.
Bron

9. Varani, J., Dame, M. K., Rittie, L., Fligiel, S. E., Kang, S., Fisher, G. J., & Voorhees, J. J. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. The American journal of pathology, 168(6), 1861–1868.
Bron

10. Vitamin Express. (o. J.). Kollagen: Wirkung, Dosierung, Mangel & Nebenwirkungen. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

11. Wu, J., Fujioka, M., Sugimoto, K., Mu, G., & Ishimi, Y. (2004). Assessment of effectiveness of oral administration of collagen peptide on bone metabolism in growing and mature rats. Journal of bone and mineral metabolism, 22(6), 547–553.
Bron

12. Moskowitz R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87–99.
Bron

13. König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients, 10(1), 97.
Bron

14. Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion, 22(11), 2221–2232.
Bron

15. Liu J, Zhang B, Song S, Ma M, Si S, Wang Y, et al. (2014) Bovine Collagen Peptides Compounds Promote the Proliferation and Differentiation of MC3T3-E1 Pre-Osteoblasts. PLoS ONE 9(6): e99920.
Bron

16. Eyre D. R. (2004). Collagens and cartilage matrix homeostasis. Clinical orthopaedics and related research, (427 Suppl), S118–S122.
Bron

17. Cooley B. C. (2013). Collagen-induced thrombosis in murine arteries and veins. Thrombosis research, 131(1), 49–54.
Bron

18. Schweizerische Herzstiftung. (o. J.). Arteriosklerose. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

19. Tomosugi, N., Yamamoto, S., Takeuchi, M., Yonekura, H., Ishigaki, Y., Numata, N., Katsuda, S., & Sakai, Y. (2017). Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of atherosclerosis and thrombosis, 24(5), 530–538.
Bron

20. Igase, M., Kohara, K., Okada, Y., Ochi, M., Igase, K., Inoue, N., Kutsuna, T., Miura, H., & Ohyagi, Y. (2018). A double-blind, placebo-controlled, randomised clinical study of the effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 82(5), 893–895.
Bron

21. Manon-Jensen, T., Kjeld, N. G., & Karsdal, M. A. (2016). Collagen-mediated hemostasis. Journal of thrombosis and haemostasis : JTH, 14(3), 438–448.
Bron

22. Spektrum. (o. J.). Kollagen. Lexikon der Biologie. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

23. Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., & Lane, N. E. (2016). Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition journal, 15, 14.
Bron

24. Vitamindoctor. (o. J.). Kollagen für das Bindegewebe. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

25. Hida, A., Hasegawa, Y., Mekata, Y., Usuda, M., Masuda, Y., Kawano, H., & Kawano, Y. (2012). Effects of egg white protein supplementation on muscle strength and serum free amino acid concentrations. Nutrients, 4(10), 1504–1517.
Bron

26. Vitalstoff-Lexikon. (o. J.). Prolin. DocMedicus Verlag. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

27. Vitalstoff-Lexikon. (o. J.-b). Glycin. DocMedicus Verlag. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

28. Harris, E. D., Rayton, J. K., Balthrop, J. E., DiSilvestro, R. A., & Garcia-de-Quevedo, M. (1980). Copper and the synthesis of elastin and collagen. Ciba Foundation symposium, 79, 163–182.
Bron

29. Vitalstoff-Lexikon. (o. J.-a). Kupfer. DocMedicus Verlag. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

30. Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866.
Bron

31. Chemie.de. (o. J.). Kollagen. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

32. Felchner, C. (2019, September 30). Vitamin C – Lebensmittel mit hohem Gehalt. NetDoktor. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

33. Ärzte Zeitung. (2004, November 19). Kollagen-Hydrolysat stimuliert den Aufbau von Knorpel. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

34. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current medical research and opinion, 24(5), 1485–1496.
Bron

35. Oesser, S., & Seifert, J. (2003). Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell and tissue research, 311(3), 393–399.
Bron

36. Wauquier, F., Daneault, A., Granel, H., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Berger, J., Pereira, B., et al. (2019). Human Enriched Serum Following Hydrolysed Collagen Absorption Modulates Bone Cell Activity: from Bedside to Bench and Vice Versa. Nutrients, 11(6), 1249. MDPI AG.
Bron

37. Zhang, Z., Zhao, M., Wang, J., Ding, Y., Dai, X., & Li, Y. (2011). Oral administration of skin gelatin isolated from Chum salmon (Oncorhynchus keta) enhances wound healing in diabetic rats. Marine drugs, 9(5), 696–711.
Bron

38. Zhang, Z., Wang, J., Ding, Y., Dai, X., & Li, Y. (2011). Oral administration of marine collagen peptides from Chum Salmon skin enhances cutaneous wound healing and angiogenesis in rats. Journal of the science of food and agriculture, 91(12), 2173–2179.
Bron

39. Zhang, Y., Kouguchi, T., Shimizu, M., Ohmori, T., Takahata, Y., & Morimatsu, F. (2010). Chicken collagen hydrolysate protects rats from hypertension and cardiovascular damage. Journal of medicinal food, 13(2), 399–405.
Bron

40. Iba, Y., Yokoi, K., Eitoku, I., Goto, M., Koizumi, S., Sugihara, F., Oyama, H., & Yoshimoto, T. (2016). Oral Administration of Collagen Hydrolysates Improves Glucose Tolerance in Normal Mice Through GLP-1-Dependent and GLP-1-Independent Mechanisms. Journal of medicinal food, 19(9), 836–843.
Bron

41. Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study. Journal of the science of food and agriculture, 96(12), 4077–4081.
Bron

42. Bosch, R., Philips, N., Suárez-Pérez, J. A., Juarranz, A., Devmurari, A., Chalensouk-Khaosaat, J., & González, S. (2015). Mechanisms of Photoaging and Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategies with Phytochemicals. Antioxidants (Basel, Switzerland), 4(2), 248–268.
Bron

43. Jennings, M. K. S. (2020, Mai 5). Collagen — What Is It and What Is It Good For? Healthline. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

44. Knuutinen, A., Kokkonen, N., Risteli, J., Vähäkangas, K., Kallioinen, M., Salo, T., Sorsa, T., & Oikarinen, A. (2002). Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. The British journal of dermatology, 146(4), 588–594.
Bron

45. Shuster, S., Black, M. M., & McVitie, E. (1975). The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density. The British journal of dermatology, 93(6), 639–643.
Bron

46. Universität Freiburg. (2019, Januar 22). Kollagene Fasern. Lehrplattform Histologie. Abgerufen 27. August 2020.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Webseite
Genetics Home Reference. (o. J.). COL2A1 gene. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Rudolf-Müller, E. (2016, September 29). Wie entsteht Neurodermitis? NetDoktor. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Görz, M. (2019, August 21). Ins Gesicht geschrieben. DAZ.online. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11(10), 2494.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291–301.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kim, D. U., Chung, H. C., Choi, J., Sakai, Y., & Lee, B. Y. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients, 10(7), 826.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Schunck, M., Zague, V., Oesser, S., & Proksch, E. (2015). Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. Journal of medicinal food, 18(12), 1340–1348.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shuster, S., Black, M. M., & McVitie, E. (1975). The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density. The British journal of dermatology, 93(6), 639–643.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Varani, J., Dame, M. K., Rittie, L., Fligiel, S. E., Kang, S., Fisher, G. J., & Voorhees, J. J. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. The American journal of pathology, 168(6), 1861–1868.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Vitamin Express. (o. J.). Kollagen: Wirkung, Dosierung, Mangel & Nebenwirkungen. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wu, J., Fujioka, M., Sugimoto, K., Mu, G., & Ishimi, Y. (2004). Assessment of effectiveness of oral administration of collagen peptide on bone metabolism in growing and mature rats. Journal of bone and mineral metabolism, 22(6), 547–553.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Moskowitz R. W. (2000). Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87–99.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients, 10(1), 97.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion, 22(11), 2221–2232.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu J, Zhang B, Song S, Ma M, Si S, Wang Y, et al. (2014) Bovine Collagen Peptides Compounds Promote the Proliferation and Differentiation of MC3T3-E1 Pre-Osteoblasts. PLoS ONE 9(6): e99920.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Eyre D. R. (2004). Collagens and cartilage matrix homeostasis. Clinical orthopaedics and related research, (427 Suppl), S118–S122.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Cooley B. C. (2013). Collagen-induced thrombosis in murine arteries and veins. Thrombosis research, 131(1), 49–54.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Schweizerische Herzstiftung. (o. J.). Arteriosklerose. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tomosugi, N., Yamamoto, S., Takeuchi, M., Yonekura, H., Ishigaki, Y., Numata, N., Katsuda, S., & Sakai, Y. (2017). Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of atherosclerosis and thrombosis, 24(5), 530–538.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Igase, M., Kohara, K., Okada, Y., Ochi, M., Igase, K., Inoue, N., Kutsuna, T., Miura, H., & Ohyagi, Y. (2018). A double-blind, placebo-controlled, randomised clinical study of the effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 82(5), 893–895.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Manon-Jensen, T., Kjeld, N. G., & Karsdal, M. A. (2016). Collagen-mediated hemostasis. Journal of thrombosis and haemostasis : JTH, 14(3), 438–448.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Webseite
Spektrum. (o. J.). Kollagen. Lexikon der Biologie. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lugo, J. P., Saiyed, Z. M., & Lane, N. E. (2016). Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition journal, 15, 14.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Vitamindoctor. (o. J.). Kollagen für das Bindegewebe. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hida, A., Hasegawa, Y., Mekata, Y., Usuda, M., Masuda, Y., Kawano, H., & Kawano, Y. (2012). Effects of egg white protein supplementation on muscle strength and serum free amino acid concentrations. Nutrients, 4(10), 1504–1517.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Vitalstoff-Lexikon. (o. J.). Prolin. DocMedicus Verlag. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Vitalstoff-Lexikon. (o. J.-b). Glycin. DocMedicus Verlag. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Harris, E. D., Rayton, J. K., Balthrop, J. E., DiSilvestro, R. A., & Garcia-de-Quevedo, M. (1980). Copper and the synthesis of elastin and collagen. Ciba Foundation symposium, 79, 163–182.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Vitalstoff-Lexikon. (o. J.-a). Kupfer. DocMedicus Verlag. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866.
Ga naar bron
Informationswebseite
Chemie.de. (o. J.). Kollagen. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Felchner, C. (2019, September 30). Vitamin C – Lebensmittel mit hohem Gehalt. NetDoktor. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Ärzte Zeitung. (2004, November 19). Kollagen-Hydrolysat stimuliert den Aufbau von Knorpel. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Webseite
Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current medical research and opinion, 24(5), 1485–1496.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Oesser, S., & Seifert, J. (2003). Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell and tissue research, 311(3), 393–399.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wauquier, F., Daneault, A., Granel, H., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Berger, J., Pereira, B., et al. (2019). Human Enriched Serum Following Hydrolysed Collagen Absorption Modulates Bone Cell Activity: from Bedside to Bench and Vice Versa. Nutrients, 11(6), 1249. MDPI AG.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zhang, Z., Zhao, M., Wang, J., Ding, Y., Dai, X., & Li, Y. (2011). Oral administration of skin gelatin isolated from Chum salmon (Oncorhynchus keta) enhances wound healing in diabetic rats. Marine drugs, 9(5), 696–711.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zhang, Z., Wang, J., Ding, Y., Dai, X., & Li, Y. (2011). Oral administration of marine collagen peptides from Chum Salmon skin enhances cutaneous wound healing and angiogenesis in rats. Journal of the science of food and agriculture, 91(12), 2173–2179.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Zhang, Y., Kouguchi, T., Shimizu, M., Ohmori, T., Takahata, Y., & Morimatsu, F. (2010). Chicken collagen hydrolysate protects rats from hypertension and cardiovascular damage. Journal of medicinal food, 13(2), 399–405.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Iba, Y., Yokoi, K., Eitoku, I., Goto, M., Koizumi, S., Sugihara, F., Oyama, H., & Yoshimoto, T. (2016). Oral Administration of Collagen Hydrolysates Improves Glucose Tolerance in Normal Mice Through GLP-1-Dependent and GLP-1-Independent Mechanisms. Journal of medicinal food, 19(9), 836–843.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study. Journal of the science of food and agriculture, 96(12), 4077–4081.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bosch, R., Philips, N., Suárez-Pérez, J. A., Juarranz, A., Devmurari, A., Chalensouk-Khaosaat, J., & González, S. (2015). Mechanisms of Photoaging and Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategies with Phytochemicals. Antioxidants (Basel, Switzerland), 4(2), 248–268.
Ga naar bron
Medizinische Webseite
Jennings, M. K. S. (2020, Mai 5). Collagen — What Is It and What Is It Good For? Healthline. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Knuutinen, A., Kokkonen, N., Risteli, J., Vähäkangas, K., Kallioinen, M., Salo, T., Sorsa, T., & Oikarinen, A. (2002). Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. The British journal of dermatology, 146(4), 588–594.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shuster, S., Black, M. M., & McVitie, E. (1975). The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density. The British journal of dermatology, 93(6), 639–643.
Ga naar bron
Informationswebseite
Universität Freiburg. (2019, Januar 22). Kollagene Fasern. Lehrplattform Histologie. Abgerufen 27. August 2020.
Ga naar bron
Recensies