Collageen met magnesium
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

29Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Veel mensen hebben last van spiervermoeidheid en gewrichtspijn bij het uitvoeren van hun dagelijkse bezigheden. In sommige gevallen kan dit te wijten zijn aan een tekort aan voedingsstoffen zoals collageen en magnesium.

Deze twee componenten afzonderlijk beïnvloeden bijna ons hele lichaam, en als ze gecombineerd worden kunnen ze een grote rol spelen in de gezondheid van onze botten, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. In dit interessante artikel gaan we je alles over deze twee elementen vertellen.

Belangrijk om te weten

 • Magnesium is een essentieel onderdeel van honderden biologische processen in je lichaam, waaronder de vorming van collageen.
 • De combinatie van magnesium met collageen zou een positief effect kunnen hebben op je prestatievermogen, omdat het belangrijke elementen zijn voor het onderhoud van je spieren, botten en gewrichten.
 • Collageensupplementen met magnesium kunnen onder medisch advies worden ingenomen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om de aanbevelingen voor het gebruik en de bijwerkingen die deze medicijnen kunnen hebben, te kennen.

Onze selectie: De beste collageensupplementen met magnesium op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste supplementen van collageen met magnesium die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Het beste vegan magnesiumsupplement

Dit supplement van Sundt is een combinatie van magnesium en Optinerve®, en kan ondersteuning bieden bij o.a. spierregeneratie. Het is een liposomaal product, dat betekent dat door het inkapselen van nutriënten in liposomen nadelige invloeden van het spijsverteringsproces kunnen worden omzeild.

Het vloeibare supplement bevat 62,5 mg magnesium en 1,6 mg zink per dosis, en is glutenvrij, suikervrij, vrij van genetische manipulatie en 100% vegan. Het supplement bevat 250 ml, goed voor ongeveer 50 porties.

De beste collageen magnesium capsules


AffiliateLinkDit collageen magnesium supplement van SNP is een 600 mg puur Mucopolysacharide-mineralenpreparaat, en bevat per capsule % RI* Magnesium 300 mg 80% Collageen II 300 mg.

Het supplement bevat geen vulmiddelen of andere toegevoegde stoffen. De inhoud van de verpakking bevat 30 capsules van 21 gram, zodat je voor ongeveer 1 maand genoeg hebt.

Het beste collageen magnesium supplement in poedervorm


AffiliateLinkCollageen met magnesium draagt bij aan de gezondheid van bindweefsel, zoals huid, haar en nagels. Ook is het betrokken bij de regenratie van spierweefsel. Dit supplement van Ana Maria La Justicia in poedervorm is ideaal om toe te voegen aan water, sappen of yoghurt.

Het supplement is glutenvrij, lactosevrij en bevat geen suiker. Het poeder heeft een aardbeiensmaak. De pot bevat 350 gram, wat genoeg is voor ongeveer 46 porties.

Het beste drinkbare collageen supplement met magnesium


AffiliateLinkOok dit product is van het merk Ana Maria La Justicia. Dit supplement van collageen met magnesium bevat bovendien vitamine C. Het vloeibare formaat is ontworpen voor mensen die een drinkklaar supplement zoeken, aangezien het hoeft niet te worden verdund.

Het supplement heeft een kersensmaak en is glutenvrij, lactosevrij en bevat geen suiker. De fles met 1 liter is genoeg voor ongeveer 30 dagen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over collegeen met magnesium

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en magnesium is een chemisch element dat betrokken is bij honderden functies in ons lichaam. In dit artikel gaan we je er meer over vertellen.

Collageensupplementen met magnesium kunnen onder medisch advies worden ingenomen als onderdeel van een gezonde levensstijl.
(Bron: Morganka: 47974463/ 123rf.com)

Welke voordelen heeft de combinatie van collageen met magnesium?

Magnesium is betrokken bij honderden stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Een van deze functies is de productie en afbraak van collageen en elastine (12). Het doel van de supplementen die deze twee componenten combineren is als volgt:

 1. Het versterkt het effect van collageen: aangezien magnesium een onderdeel van de produktie van collageenvezels is, zou het structurele effect van collageen kunnen profiteren van de aanwezigheid van magnesium.
 2. Het verbetert de gezondheid van het bewegingsapparaat: Collageen heeft een direct effect op de structuur van de botten, gewrichten, spieren, banden en pezen en is van groot belang voor het hele bewegingsapparaat. Magnesium daarentegen helpt de normale werking van spieren en zenuwen in stand te houden (5).
 3. Goed voor hart en bloedvaten: Collageen staat bekend om zijn structurele functie in de bloedvaten (slagaders en aders) en het hart. Magnesium daarentegen helpt het hartritme in stand te houden (5).  Bovendien hebben sommige studies een verband gevonden tussen een laag magnesiumgehalte en hart- en vaatziekten (aderverkalking, coronaire aandoeningen en hartritmestoornissen) (13).
 4. Voor een betere huid: Collageen is een fundamenteel onderdeel van je huidstructuur. Het is het onderdeel dat het glad houdt en de zichtbaarheid van rimpels, verslapping en zwangerschapsstriemen vermindert (14). Aan de andere kant is de werkzaamheid van magnesium bij de behandeling van huidziekten bestudeerd, met zeer veelbelovende resultaten. (15).

Hoewel er meerdere studies zijn die de effecten van deze twee componenten afzonderlijk onderzoeken, is er nog meer onderzoek nodig om de gunstige effecten van de combinatie van collageen en magnesium te onderzoeken.

Wanneer moet ik beginnen met het innemen van collageensupplementen met magnesium?

Collageensupplementen met magnesium zijn bedoeld om de lichaamsprestaties te verbeteren. Maar hun andere effecten, zoals het verbeteren van het uiterlijk van de huid, kunnen nuttig zijn in bepaalde levensfasen. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen:

 • Sommige specialisten raden aan om rond de leeftijd van 45-50 jaar te beginnen met collageensuppletie (vooral bij vrouwen). In deze tijd van het leven wordt het verschijnen van vlekken op de huid geaccentueerd omdat de productie van collageen afneemt.
 • Sommige fabrikanten van supplementen beweren dat suppementen met collageen en magnesium (onder medisch advies) een positieve invloed kan hebben op je prestatievermogen, en bevelen het aan als supplement voor sporters.
 • Er wordt onderzocht of ouderen of fysiotherapeuten baat hebben bij het gebruik van collageen- en magnesiumsupplementen om de gezondheid van hun botten, spieren, pezen en gewrichten te verbeteren. Aangezien de voordelen van deze supplementen op dit moment nog niet goed bekend zijn, is het belangrijk om je arts te raadplegen voordat je ze gaat gebruiken.
Jeroen WoutersInnovatiemanager Sport & Voeding bij Sportcentrum Papendal
““In eerdere fasen hebben we bij de volleybalheren observatieonderzoek gedaan bij gebruik van collageen. Dit wordt nu uitgebreid naar de dagelijkse voorziening van collageen voor een drietal sporten. Een mooie samenwerking op gebied van sport en voeding.”

Wat is het beste moment om collageen met magnesium in te nemen?

Collageen- en magnesiumsupplementen worden meestal bij de maaltijden ingenomen, maar andere bronnen raden aan om ze op specifieke tijdstippen van de dag in te nemen. We bekijken deze aanbevelingen hieronder:

Collageen:

 • Veel mensen zeggen dat collageen ’s morgens op een lege maag moet worden ingenomen om de absorptie te maximaliseren of net voor het slapen gaan om je lichaam genoeg tijd te geven om het ’s nachts te absorberen.
 • Er is tot op heden geen bewijs dat het innemen van collageen op bepaalde momenten van de dag of met bepaalde voedingsmiddelen de effectiviteit of de absorptie ervan verbetert. Veel fabrikanten bevelen aan om het bij de maaltijden in te nemen, omdat het zo makkelijker te onthouden is.

Magnesium:

 • Het gebruik van magnesium kan ontspannende eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het slapen. Sommige studies suggereren dat dit effect te wijten is aan de rol die magnesium speelt bij het reguleren van de circadiane ritmes (17, 18).
 • Sommige mensen kunnen nadelige gevolgen ondervinden zoals misselijkheid en diarree bij het gebruik van magnesium. Het nemen van magnesiumsupplementen met voedsel kan deze symptomen verlichten (19).
 • Magnesium kan de absorptie van bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica of calciumbifosfonaat, verstoren. Het is belangrijk om deze medicijnen 2 uur voor magnesium of 4-6 uur na (20) in te nemen.

Wanneer begin je resultaten te zien bij het gebruik van collageen met magnesium?

De effecten van collageen en magnesium moeten afzonderlijk worden gezien, omdat elke voedingsstof een complex proces heeft.

Collageen:

 • De meeste studies over collageen hebben de positieve effecten op het uiterlijk van de huid na 12 weken behandeling geëvalueerd (21, 22, 23, 24). Andere onderzoeken hebben echter positieve effecten gezien in slechts 4 weken (25).
 • Andere studies hebben ook positieve veranderingen in de gezondheid van de gewrichten gevonden na het gebruik van collageensupplementen gedurende 12 weken (26).
 • Personen die collageensupplementen gebruiken kunnen vóór de in de studies vermelde periode voordelen waarnemen, maar als er na 12 weken geen verbetering optreedt, is het zeer onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn.

Magnesium:

 • Onderzoek dat de effectiviteit van magnesiumsupplementen op de spierfunctie (bij zowel sporters als niet-sporters) heeft geëvalueerd, heeft positieve effecten gevonden op de preventie van krampen en de bescherming van de spiergezondheid rond 4 weken behandeling (27, 28).
 • Andere studies hebben het effect van magnesium bij personen met chronische vermoeidheid geëvalueerd, waarbij werd vastgesteld dat na het aanvullen van deze patiënten met magnesium gedurende 6 weken, hun energieniveau was verbeterd (29).

Noten zijn een grote bron van magnesium.
(Bron: Augustyn: 42394783/ 123rf.com)

Hoe lang moet ik collageen- en magnesiumsupplementen innemen?

Collageensupplementen worden als veilig beschouwd als ze minder dan vijf maanden achter elkaar worden gebruikt in doses van minder dan tien gram. Als je deze supplementen voor langere tijd wilt gebruiken, moet je een specialist raadplegen (8).

Wat magnesiumsupplementen betreft, is de behandelingstijd niet gespecificeerd, maar het is beter om de aanbevelingen van je arts op te volgen, vooral als je deze supplementen gebruikt om een magnesiumtekort te behandelen.

Voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties van collageensupplementen met magnesium

Als je tot één van de volgende groepen behoort, moet je het gebruik van orale collageensupplementen met magnesium vermijden, tenzij dit strikt medisch wordt aangegeven (30):

 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Kinderen en jongeren
 • Personen die antistollingsmiddelen innemen
 • Mensen die een operatie moeten ondergaan
 • Personen met hartproblemen
 • Lever- en/of nierproblemen
 • Mensen die een behandeling ondergaan met antibiotica, spierverslappers, hypertensiemedicijnen, calciumsupplementen en andere middelen.

Collageen en magnesium samen kunnen onze fysieke prestaties verbeteren.
(Bron: Wavebreak media ltd: 44816544/ 123rf.com)

Nadelige effecten van collageensupplementen met magnesium

De meeste schadelijke effecten van collageensupplementen met magnesium treden op wanneer de aanbevolen doseringen worden overschreden of wanneer het gebruik van deze supplementen voor lange tijd wordt verlengd.

Voor magnesium is vastgesteld dat het overschrijden van de dosis van 350 milligram kan leiden tot de volgende symptomen (20):

 • Maagdarmklachten
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree

Sommige gezondheidsprofessionals merken op dat collageen verband kan hebben met de ontwikkeling van kalkstenen in de nieren, zwakte en zelfs een toename van het calciumgehalte in het bloed. Tot op heden zijn er meer studies nodig om het verband tussen collageen en deze schadelijke effecten te bevestigen.

Julie HartleyVoedingsdeskundige
“Magnesium heeft meer dan 300 cellulaire functies in ons lichaam en is ook een van de belangrijkste elektrolyten van ons lichaam.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je wat meer over deze supplementen weet, is de volgende stap bij het kopen van een collageensupplement met magnesium om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het supplement te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het supplement dat je nodig hebt:

Doseringsvorm

Collageensupplementen met magnesium zijn er in verschillende vormen en hebben elk hun voordelen en beperkingen. Hieronder laten we ze je zien:

Doseringsvorm Voordelen Nadelen
Poeder Kan met sap ingenomen worden.

Makkelijk in te nemen.

De dosering kan moeilijker te meten zijn.

Ze kunnen suiker of dieetsuiker bevatten.

Ze kunnen kunstmatige smaakstoffen bevatten.

Tabletten en capsules Eenvoudig te doseren.

Eenvoudig te bewaren.

Sommige mensen kunnen ze niet goed doorslikken.

Sommige ingrediënten kunnen bijwerkingen veroorzaken.

Vloeibaar Hogere dosering collageen.

Ze worden meestal in flesjes aangeboden.

Lekkere smaken (kersen of aardbei).

Ze zijn meestal duurder.

De dosering kan moeilijker te bepalen zijn.

Dosis van de bestanddelen

De dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een gezonde volwassene ligt tussen de 300 en 400 milligram per dag. Deze dosis verwijst echter naar het magnesium dat je uit de voeding haalt. Voor supplementen raden deskundigen aan om niet meer dan 350 milligram per dag te gebruiken om bijwerkingen te voorkomen (20).

Wat het collageen betreft, moet je kiezen voor producten die ongeveer 10 gram van dit eiwit bevatten. Aangezien we de effecten van collageen in hoge doses niet kennen, is het een goede gewoonte om de reeds bestaande doses te bewaren.

De meeste studies over collageen hebben de positieve effecten voor de huid na 12 weken behandeling geëvalueerd.
(Bron: Yulisitsa: 115948007/ 123rf.com)

Andere ingrediënten: functies en voorzorgsmaatregelen

Collageen- en magnesiumsupplementen gaan vaak gepaard met andere ingrediënten zoals vitamine C, hyaluronzuur en zink. Dit is wat je moet weten over deze ingrediënten:

 • Vitamine C: Dit is een fundamenteel onderdeel van de productie van collageen. De aanbevolen doseringen zijn 65 tot 90 milligram per dag. Het overschrijden van deze vitamine heeft zelden nadelige gevolgen, maar je kunt maag- en darmklachten (diarree, misselijkheid en braken) en hoofdpijn krijgen na het consumeren van megadoses vitamine C (2000 milligram per dag of meer) (31).
 • Hyaluronzuur: Dit trekt watermoleculen aan en houdt ze vast aan de huid. Er zijn geen universele aanbevelingen met betrekking tot het verbruik van dit bestanddeel, maar sommige farmaceutische bedrijven bevelen het verbruik van 200 tot 1.000 milligram per dag aan (32). De schadelijke effecten van hyaluronzuur zijn gerelateerd aan de actuele toepassing ervan in cosmetica, bijvoorbeeld allergische reacties op de bestanddelen ervan.
 • Zink: Dit is een fundamenteel mineraal in het menselijk lichaam. Het neemt deel aan de werking van het immuunsysteem en de productie van collageen. Het wordt aanbevolen om 7 tot 10 milligram zink per dag te consumeren, afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Langdurige consumptie van doses van meer dan 40 milligram zink kan leiden tot nadelige effecten zoals braken, diarree, zwakte en zelfs bloedarmoede (33).

Collageen- en magnesiumsupplementen voor veganisten

Magnesium- en collageensupplementen zijn zelden veganistisch. Dit komt omdat collageen wordt verkregen uit dieren of zeevis.

Meerdere onderzoeken hebben geleid tot de productie van veganistische collageensupplementen van genetisch gemodificeerde bacteriën (34). Deze veganistische supplementen zijn moeilijk verkrijgbaar en ook een beetje duur, maar dit betekent niet dat je geen alternatieven hebt.

Je kunt gebruik maken van supplementen met ingrediënten die zorgen dat je eigen lichaam meer collageen kan produceren. Het beste aan deze ingrediënten is dat ze volledig veganistisch zijn! Zoek naar supplementen die vitamine C en zink bevatten.

Magnesium kan helpen om een betere slaapcyclus te krijgen.
(Bron: Martin: 116336132/ 123rf.com)

Dieetbeperkingen

Collageensupplementen met magnesium kunnen allergische reacties veroorzaken bij personen met een allergie voor zeevruchten. Dit komt omdat bepaalde soorten collageen worden gewonnen uit de graten en het kraakbeen van vissen.

Vermijd producten waar de ingrediënten niet goed op vermeld staan en zoek producten die duidelijk aangeven dat ze geen bestanddelen bevatten waar je gevoelig voor bent, bijvoorbeeld “glutenvrij” of “lactosevrij”. Vergeet niet je arts en apotheker te raadplegen over welke supplementen voor jou het beste zijn.

Samenvatting

Collageen en magnesium zijn voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om vele essentiële functies te vervullen. Deze kunnen elkaar aanvullen, aangezien magnesium deel uitmaakt van de collageenproductie en beide samen een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van je huid, botten, ligamenten, pezen en gewrichten.

Het is van groot belang om deze supplementen onder medisch advies te gebruiken, omdat ze kunnen interageren met medicatie of ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Vond je ons artikel over collageen met magnesium interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Sakaew: 134279123/ 123rf.com)

Referenties (34)

1. Gelse K. Collagens—structure, function, and biosynthesis [Internet]. Advanced Drug Delivery Reviews. 2003;55(12):1531–46
Bron

2. NIH. Datos sobre el magnesio [Internet]. National Institutes of Health . 2020.
Bron

3. Lodish HF. Molecular cell biology [Internet]. New York, NY: Freeman; 2016.
Bron

4. Enfermedad vascular del colágeno [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020
Bron

5. Magnesio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020 [cited 2020Jul26].
Bron

6. Office of Dietary Supplements – Magnesio [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services. 2020.
Bron

7. Institute of Medicine (US). Shils ME, Shike M. Modern nutrition in health and disease [Internet]. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins; 2006.
Bron

8. Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD
Bron

9. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride [Internet]. The National Academies Collection: Reports funded by National Institutes of Health. 1997.
Bron

10. Collagen and Your Body: What to Know [Internet]. WebMD.
Bron

11. Office of Dietary Supplements – Magnesium [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services. 2020.
Bron

12. San Diego Center for Health. The Importance of Magnesium (the ‘forgotten’ electrolyte) [Internet]. Welcome to SD Center for Health. 2019
Bron

13. Tangvoraphonkchai K, Davenport A. Magnesium and Cardiovascular Disease [Internet]. Advances in Chronic Kidney Disease. 2018;25(3):251–60.
Bron

14. Proksch E, Nissen H-P, Bremgartner M, Urquhart C. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin [Internet]. International Journal of Dermatology. 2005;44(2):151–7.
Bron

15. Denda M, Katagiri C, Hirao T, Maruyama N, Takahashi M. Some magnesium salts and a mixture of magnesium and calcium salts accelerate skin barrier recovery [Internet]. Archives of Dermatological Research. 1999;291(10):560–3.
Bron

16. Jenkins G, Wainwright LJ, Holland R, Barrett KE, Casey J. Wrinkle reduction in post-menopausal women consuming a novel oral supplement: a double-blind placebo-controlled randomized study [Internet]. International Journal of Cosmetic Science. 2013;36(1):22–31.
Bron

17. Cao Y, Zhen S, Taylor A, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up [Internet]. Nutrients. 2018;10(10):1354.
Bron

18. Feeney KA, Hansen LL, Putker M, Olivares-Yañez C, Day J, Eades LJ, et al. Daily magnesium fluxes regulate cellular timekeeping and energy balance [Internet]. Nature. 2016;532(7599):375–9
Bron

19. URMC. Magnesium [Internet]. Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center. 2020.
Bron

20. Magnesium: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Bron

21. Marshall L. Collagen: ‘Fountain of Youth’ or Edible Hoax? [Internet]. WebMD. WebMD; 2019.
Bron

22. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study [Internet]. Nutrients. 2019;11(10):2494.
Bron

23. Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement [Internet]. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Bron

24. Kim D-U, Chung H-C, Choi J, Sakai Y, Lee B-Y. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study [Internet]. Nutrients. 2018;10(7):826.
Bron

25. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study [Internet]. Skin Pharmacology and Physiology. 2014;27(1):47–55.
Bron

26. Czajka A, Kania EM, Genovese L, Corbo A, Merone G, Luci C, et al. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing [Internet]. Nutrition Research. 2018;57:97–108.
Bron

27. Córdova A, Mielgo-Ayuso J, Roche E, Caballero-García A, Fernandez-Lázaro D. Impact of Magnesium Supplementation in Muscle Damage of Professional Cyclists Competing in a Stage Race [Internet]. Nutrients. 2019;11(8):1927.
Bron

28. Garrison SR, Allan GM, Sekhon RK, Musini VM, Khan KM. Magnesium for skeletal muscle cramps [Internet]. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012.
Bron

29. Cox I, Campbell M, Dowson D. Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome [Internet].The Lancet. 1991;337(8744):757–60
Bron

30. Magnesium: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Bron

31. Katherine Zeratsky RD. ¿Qué cantidad se considera que es demasiada vitamina C? [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
Bron

32. Wong C. The Health Benefits of Hyaluronic Acid Supplements [Internet]. Verywell Health. 2020.
Bron

33. Zinc: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD.
Bron

34. Báez J, Olsen D, Polarek JW. Recombinant microbial systems for the production of human collagen and gelatin [Internet]. Applied Microbiology and Biotechnology. 2005;69(3):245–52.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Gelse K. Collagens—structure, function, and biosynthesis [Internet]. Advanced Drug Delivery Reviews. 2003;55(12):1531–46
Ga naar bron
Officieel NIH-document
NIH. Datos sobre el magnesio [Internet]. National Institutes of Health . 2020.
Ga naar bron
Tekstboek
Lodish HF. Molecular cell biology [Internet]. New York, NY: Freeman; 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Enfermedad vascular del colágeno [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. 2020
Ga naar bron
Officiële website
Magnesio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020 [cited 2020Jul26].
Ga naar bron
Officiële website
Office of Dietary Supplements – Magnesio [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services. 2020.
Ga naar bron
Tekstboek
Institute of Medicine (US). Shils ME, Shike M. Modern nutrition in health and disease [Internet]. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins; 2006.
Ga naar bron
Officiële website
Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride [Internet]. The National Academies Collection: Reports funded by National Institutes of Health. 1997.
Ga naar bron
Officiële website
Collagen and Your Body: What to Know [Internet]. WebMD.
Ga naar bron
Officiële website
Office of Dietary Supplements – Magnesium [Internet]. NIH Office of Dietary Supplements. U.S. Department of Health and Human Services. 2020.
Ga naar bron
Officiële website
San Diego Center for Health. The Importance of Magnesium (the ‘forgotten’ electrolyte) [Internet]. Welcome to SD Center for Health. 2019
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tangvoraphonkchai K, Davenport A. Magnesium and Cardiovascular Disease [Internet]. Advances in Chronic Kidney Disease. 2018;25(3):251–60.
Ga naar bron
Studie in mensen
Proksch E, Nissen H-P, Bremgartner M, Urquhart C. Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin [Internet]. International Journal of Dermatology. 2005;44(2):151–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Denda M, Katagiri C, Hirao T, Maruyama N, Takahashi M. Some magnesium salts and a mixture of magnesium and calcium salts accelerate skin barrier recovery [Internet]. Archives of Dermatological Research. 1999;291(10):560–3.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Jenkins G, Wainwright LJ, Holland R, Barrett KE, Casey J. Wrinkle reduction in post-menopausal women consuming a novel oral supplement: a double-blind placebo-controlled randomized study [Internet]. International Journal of Cosmetic Science. 2013;36(1):22–31.
Ga naar bron
Studie in mensen
Cao Y, Zhen S, Taylor A, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up [Internet]. Nutrients. 2018;10(10):1354.
Ga naar bron
Studie in mensen
Feeney KA, Hansen LL, Putker M, Olivares-Yañez C, Day J, Eades LJ, et al. Daily magnesium fluxes regulate cellular timekeeping and energy balance [Internet]. Nature. 2016;532(7599):375–9
Ga naar bron
Officiële website
URMC. Magnesium [Internet]. Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center. 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Magnesium: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Marshall L. Collagen: ‘Fountain of Youth’ or Edible Hoax? [Internet]. WebMD. WebMD; 2019.
Ga naar bron
Studie in mensen
Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study [Internet]. Nutrients. 2019;11(10):2494.
Ga naar bron
Studie in mensen
Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement [Internet]. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Ga naar bron
Studie in mensen
Kim D-U, Chung H-C, Choi J, Sakai Y, Lee B-Y. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study [Internet]. Nutrients. 2018;10(7):826.
Ga naar bron
Studie in mensen
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study [Internet]. Skin Pharmacology and Physiology. 2014;27(1):47–55.
Ga naar bron
Studie in mensen
Czajka A, Kania EM, Genovese L, Corbo A, Merone G, Luci C, et al. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing [Internet]. Nutrition Research. 2018;57:97–108.
Ga naar bron
Studie in mensen
Córdova A, Mielgo-Ayuso J, Roche E, Caballero-García A, Fernandez-Lázaro D. Impact of Magnesium Supplementation in Muscle Damage of Professional Cyclists Competing in a Stage Race [Internet]. Nutrients. 2019;11(8):1927.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Garrison SR, Allan GM, Sekhon RK, Musini VM, Khan KM. Magnesium for skeletal muscle cramps [Internet]. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012.
Ga naar bron
Studie in mensen
Cox I, Campbell M, Dowson D. Red blood cell magnesium and chronic fatigue syndrome [Internet].The Lancet. 1991;337(8744):757–60
Ga naar bron
Officiële website
Magnesium: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Katherine Zeratsky RD. ¿Qué cantidad se considera que es demasiada vitamina C? [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
Ga naar bron
Gezondheidsblog
Wong C. The Health Benefits of Hyaluronic Acid Supplements [Internet]. Verywell Health. 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Zinc: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD. WebMD.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Báez J, Olsen D, Polarek JW. Recombinant microbial systems for the production of human collagen and gelatin [Internet]. Applied Microbiology and Biotechnology. 2005;69(3):245–52.
Ga naar bron
Recensies