Collageen met magnesium
Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

26Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

Collageenpoeder is een van de meest bekende vormen van dit eiwit. Je kunt het aantreffen in de schappen van je sportschool, op het internet en zelfs in de supermarkt. Deze producten beloven vaak ongelofelijke gezondheidseffecten.

Collageen in poedervorm wordt veel gebruikt door jongeren en sporters, omdat het gemengd kan worden met smoothies en sappen zodat het heel makkelijk ingenomen kan worden. Zijn deze supplementen echt zo goed voor je? Ontdek het in dit artikel.

Belangrijk om te weten

 • Collageenpoeder bevat gehydrolyseerd collageen-eiwit en wordt geconsumeerd als voedingssupplement. Het doel is om aminozuren te leveren die aan de behoeften van dit eiwit in het lichaam zouden kunnen voldoen.
 • Collageen in je lichaam is belangrijk voor het behoud van de structuur van je huid, spieren, gewrichten, botten en hart- en vaatstelsel.
 • Collageenpoeder is een product dat in combinatie met dranken kan worden geconsumeerd. Het is belangrijk om te weten hoe het moet worden gedoseerd en opgeslagen.

Onze selectie: De beste collageen in poedervorm op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste collageen in poedervorm die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste collageenpoeder met vitamine C


AffiliateLinkDit product van Holland Rose bevat een combinatie van gehydroliseerde collageenpeptiden en ascorbinezuur en vanille. Dit collageen wordt gemaakt van runderhuiden, helpt bij de groei en het behoud van spiermassa en samen met de vitamine C draagt het bij aan de aanmaak van collageen in het lichaam

Dit poeder, dat een aangename vanillesmaak heeft, is ideaal om toe te voegen aan shakes, smoothies of warme dranken. Het is allergeenvrij, en bevat geen suiker en vet. Ook bevat het geen lactose en gluten.

De beste combinatie van collageen, zink en biotine


AffiliateLinkRevitalTrax Anti-Aging Collagen Complex is een combinatie van bioactieve collageen peptiden, natrium-L-ascorbaat, zink en biotine in poedervorm. Het is ontworpen voor het behoud van de elasticiteit van de huid, glanzender haar en sterkere nagels. Ook wordt het aangeraden voor het versterken van gewrichten, botten en kraakbeen.

De verpakking bevat 60 sticks, wat genoeg is voor 2 tot 4 maanden, afhankelijk van de dosering die je gebruikt. Het is een Clean Label Product, dat wil zeggen dat er geen suikers, zoetstoffen, smaakstoffen of andere additieven zijn toegevoegd.

De beste collageen koffie


AffiliateLinkDit bijzondere product is gemaakt van gehydroliseerde collageenpeptiden, Fairtrade-koffie uit Colombia en MCT’s (Medium-Chain Triglycerides, triglyceriden met een middellange keten). Je hoeft alleen maar 10 gram van het poeder  in kokend water op te lossen en je hebt binnen een paar seconden een proteïnekoffie met 9 g aan proteïnen en 50 mg cafeïne.

De gehydroliseerde collageenpeptiden worden verkregen uit runderhuiden. Het collageen heeft een neutrale smaak, waardoor het geschikt is voor deze toepassing. Het product is vrij van lactose, gluten, soja en is non-GM.

De beste collageen in poedervorm voor je huid, haar en nagels


AffiliateLinkDe Collageen Beauty Poeder van Pure Glow is 100% gehydrolyseerd collageen van vis. Dit poeder vult je collageentekort op een natuurlijke wijze aan en beïnvloedt de (huid)structuur en stevigheid van binnenuit. Hierdoor krijg je stevigere nagels, sterker haar en een gladdere huid.

De inhoud van de verpakking bevat 300 gram en is vrij van gluten, lactose en noten. Ook zijn er geen kunstmatige suikers aan toegevoegd.

Alles wat je moet weten over collageen in poedervorm

Shakes en sappen kunnen een grote bron van eiwitten, vitaminen en mineralen zijn. Als je er collageen in poedervorm aan toevoegt, kunnen ze nog completer worden voor je gezondheid.

Collageen in je lichaam is belangrijk voor het behoud van de structuur van je huid, spieren, gewrichten, botten en hart- en vaatstelsel.
(Bron: Wavebreak media ltd: 38333190/ 123rf.com)

Waar wordt collageen poeder van gemaakt?

Collageenpoeder is een voedingssupplement dat veel ingrediënten kan bevatten. De meest voorkomende zijn:

 • Collageen: Dit ingrediënt kan afkomstig zijn van de botten, het kraakbeen en de huid van vissen, koeien, varkens en soms vogels. Dit eiwit wordt gehydrolyseerd om vet en toxines te verwijderen en de collageenmoleculen kleiner en gemakkelijker te absorberen (2).
 • Vitaminen: Sommige formules van collageenpoeder zijn verrijkt met vitamine B, C en E om een beter effect te hebben.
 • Mineralen: het meest voorkomende mineraal in combinatie met collageenpoeder is zink, dat de productie van dit eiwit in het lichaam kan bevorderen.
 • Andere voedingsstoffen: Collageen kan worden gecombineerd met chondroïtine, glucosamine, magnesium en/of hyaluronzuur. Deze ingrediënten kunnen grote voordelen opleveren voor het spier- en skeletstelsel en de huid.
 • Zoetstoffen en suikers: Smaakstoffen zijn te vinden in veel, maar niet alle, collageen poederformules. Als je gevoelig bent voor deze ingrediënten of ze ten koste van alles wilt vermijden, dan zijn er ook merken die deze presentatie zonder deze ingrediënten aanbieden.
 • Hulpstoffen: sommige vormen van collageenpoeder worden gecombineerd met magnesiumstearaat, dat als additief fungeert. Het is gebruikelijk bij de vervaardiging van poeders, tabletten en capsules. Veel consumenten maken zich echter zorgen over de toevoeging van dit ingrediënt in formules vanwege de mogelijke schadelijke effecten, maar tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat het schadelijk is in supplementen (3).
Dr. Jordan WagnerSpecialist in spoedeisende geneeskunde
“Overmatige consumptie van suiker kan collageen ontdoen van zijn vermogen om te regenereren, waardoor het verlies wordt versneld.”

Wat zijn de voordelen van collageen in poedervorm?

Omdat het het meest voorkomende eiwit in het hele menselijke lichaam is, is het logisch dat het van groot belang is voor je welzijn. Dit zijn de belangrijkste voordelen die het voor je lichaam kan opleveren:

Voor je huid

Collageen, in combinatie met elementen als elastine en hyaluronzuur, zorgt ervoor dat de huid er glad en elastisch uitziet.

Sommige studies geven aan dat collageenpeptiden een rol kunnen spelen bij het verminderen van rimpels en huidvlekken (4, 5, 6), evenals het helpen bij het genezingsproces en het tegengaan van ultravioletschade (7).

Voor je spieren

Je spieren bevatten 1 tot 10% collageen (8). De inname van verschillende eiwitten in combinatie met lichaamsbeweging is geassocieerd met de groei van spiermassa, dit zou ook kunnen gebeuren met de inname van collageen (9).

Veelbelovende resultaten werden zelfs gevonden bij oudere mensen die in staat waren hun spiermassa te vergroten door collageen te consumeren met een speciale trainingsroutine voor ze(10).

Voor je botten

Een derde van je botten bestaat uit collageen. Hierdoor zijn ze een beetje flexibel (11).

Sommige studies hebben een toename van de botdichtheid gevonden na het gebruik van collageensupplementen. Dit kan vooral nuttig zijn bij de behandeling en preventie van osteoporose (12, 13).

Voor je gewrichten

Collageen maakt deel uit van de kraakbeenlaag die je gewrichten bedekt en geeft ze flexibiliteit en weerstand.

Supplementen met collageenpeptiden kunnen worden gebruikt om de gewrichtspijn met maximaal 20% te verminderen (14, 15). Dit is zelfs te zien bij personen die veeleisende fysieke activiteiten uitvoeren, zoals atleten (15).

Voor je gewicht

Eiwit is een zeer belangrijk onderdeel van je voeding. Meerdere studies hebben aangetoond dat het consumeren van de juiste hoeveelheden van deze macronutriënt per dag het hongergevoel vermindert en gewichtsverlies kan bevorderen (16, 17, 18, 19).

Collageen, dat ook een eiwit is, kan deze effecten hebben in je lichaam. Dit werd getest door het effect van de inname van 20 gram gelatine (dat bestaat uit collageen) op de eetlust van mensen met overgewicht en obesitas te bestuderen (20). Bij deze personen werd een afname van de eetlust vastgesteld, wat ook kan helpen bij het gewichtsverlies.

Voor je hart- en vaatstelsel

Collageen maakt deel uit van de bloedvaten en zorgt voor elasticiteit en terugtrekkracht om het transport van het bloed door je lichaam te vergemakkelijken.

De consumptie van collageensupplementen zou bepaalde ziekten kunnen voorkomen, zoals aderverkalking (21) en hypertensie (1).

Collageenpoeder bevat gehydrolyseerd collageen-eiwit en wordt ingenomen als voedingssupplement.
(Bron: Thongmee: 147366382/ 123rf.com)

Hoeveel collageenpoeder moet ik per dag innemen?

Er is geen vastgestelde dosis collageen, maar er zijn wel verbeteringen in de huid en het spier- en skeletstelsel waargenomen bij het gebruik van maximaal 10 g van dit eiwit voor een periode van 4 tot 12 weken.

Er zijn hogere doses gebruikt om het hart en de bloedvaten te verbeteren, maar het wordt niet aanbevolen om zonder voorafgaande medische goedkeuring meer dan 10 g te gebruiken.

Moet ik collageenpoeder nemen vóór of na het sporten?

Aangezien veel sporters hun oefenroutines aanvullen met collageenpeptiden, vragen ze zich soms af wanneer ze die moeten innemen en wat de voordelen ervan kunnen zijn. Hoewel er meer bewijs nodig is, hebben studies verschillende resultaten opgeleverd:

 • Vóór de training: Een studie van 2018 heeft aangetoond dat atleten, door het nemen van collageenpeptiden vóór de training, de stabiliteit van hun enkels verbeterden (22). Het kan zijn dat collageen de gezondheid en de structuur van de gewrichten bevordert.
 • Na het sporten: Aan de andere kant bleek uit een studie van 2019 dat het consumeren van collageen na het sporten voedingsstoffen kan herstellen die verloren zijn gegaan tijdens een sessie van veeleisende fysieke activiteit (23).

Collageenpoeder is een product dat in combinatie met dranken kan worden geconsumeerd. Het is belangrijk om te weten hoe het moet worden gedoseerd en opgeslagen.
(Bron: Boiko: 123892799/ 123rf.com)

Tips voor het innemen en bewaren van je collageen in poedervorm

Collageenpoeder is een van de meest gebruikte vormen van dit eiwit, omdat het gemakkelijk in de dagelijkse routine van veel mensen past en kan worden gecombineerd met je favoriete sappen en smoothies. Als je er het beste uit wilt halen, volg dan ons advies op:

 • Gebruik doseerbekers: Het is belangrijk dat je de aanbevolen doseringen van elke fabrikant gebruikt, hiervoor moet je de doseerbekers gebruiken die bij het product worden geleverd of ander keukengerei gebruiken om het te meten. Zorg ervoor dat deze schoon en droog zijn voor gebruik.
 • Voeg voldoende vloeistof toe: De meeste van deze supplementen moeten worden verdund in een glas (250 ml) vloeistof. Als je het niet genoeg verdunt, kunnen de smaken te geconcentreerd zijn en als je het verdunt in te veel water zal je veel moeten drinken om er genoeg van binnen te krijgen.
 • Voeg geen onnodige smaakstoffen toe: Als u van plan bent om collageen te combineren met sappen of smoothies, zorg er dan voor dat je geen suikers of zoetstoffen toevoegt. Een glas sap met veel suiker kan meer kwaad dan goed doen voor je lichaam.
 • Gebruik geen warme dranken: Hoewel collageen gemakkelijk kan worden gecombineerd met dranken zoals koffie of thee zonder dat het zijn eigenschappen verliest, kunnen sommige van zijn ingrediënten hun effect verliezen door de hitte, bijvoorbeeld bij vitamine C.
 • Let op de houdbaarheidsdatum: Kies producten waarvan de vervaldatum nog ver weg is, zodat ze hun effectiviteit niet snel verliezen.
 • Bewaar je supplementen op een koel en droge plaats: Meestal is de voorraadkast de ideale plaats om deze producten op te slaan. Bewaar ze niet in de koelkast of op plaatsen waar ze in contact kunnen komen met stoom (boven de keuken of de oven en in slecht geventileerde ruimtes).

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van collageen in poedervorm?

In bepaalde gevallen wordt het gebruik van collageen niet geadviseerd, tenzij onder strikte medische indicatie. Dit zijn de belangrijkste:

 • Personen met lever- of nierproblemen
 • Mensen met fenylketonurie (een genetische aandoening waarbij de patiënt niet in staat is om bepaalde aminozuren te metaboliseren)
 • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 • Kinderen en jongeren
Jos MaldaHoogleraar regeneratieve geneeskunde aan de Universiteit Utrecht
“De afdeling regeneratieve geneeskunde van de Universiteit Utrecht maakt met de 3D-printer matjes van imitatiekraakbeen die de structuur van collageen imiteren. De hoop is dat versleten kraakbeen ooit hiermee is te vervangen.”

Wat zijn de schadelijke effecten van collageen in poedervorm?

Collageen heeft weinig onderzochte nadelige effecten. De meest bekende tot nu toe zijn maag-darmklachten door overmatige of langdurige consumptie van dit eiwit.

Sommige deskundigen vermelden dat bepaalde personen kunnen lijden aan kalkstenen of nefrolithiasis in de nieren als gevolg van het gebruik van collageen, maar meer studies over dit fenomeen zijn nog steeds nodig.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van collageen in poedervorm om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Je moet hierbij een aantal aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het supplement dat je nodig hebt:

Oorsprong van collageen en allergieën

Op de online markt zijn verschillende soorten collageenpoeder te vinden. De meeste die je tegenkomt, beschrijven waar ze van gemaakt zijn (vis, runder- of varkensvlees).

De beste kwaliteit collageen tot nu toe wordt van zeevruchten gemaakt, aangezien het gemakkelijker wordt opgenomen en minder allergische reacties kan veroorzaken in het algemeen, in tegenstelling tot rundercollageen dat allergieën kan veroorzaken voor maximaal 3% van de consumenten (2).

Bepaalde mensen kunnen echter allergische reacties hebben bij de consumptie van collageen van zeevruchten (door allergies voor schaaldieren, algen of vis). Als je aan dit soort allergieën lijdt, kun je beter collageen van een andere bron kiezen.

Collageen in poedervorm wordt veel gebruikt door jongeren en sporters, omdat het gemengd kan worden met smoothies en sappen zodat het heel makkelijk ingenomen kan worden.
(Bron: Acevedo: 146219076/ 123rf.com)

Collageen voor veganistische diëten

Het collageen dat op de markt te koop is, is grotendeels van dierlijke oorsprong. Het is gemaakt van beenderen, kraakbeen en huid van land- en zeedieren.

De toekomst van veganistische collageensupplementen ziet er echter veelbelovend uit. Deze zijn met succes geproduceerd uit genetisch gemodificeerde bacteriën (24). Helaas zijn deze supplementen nog moeilijk te vinden op de online markt.

Eén van de beste alternatieven voor deze gevallen is het gebruik van supplementen die alle ingrediënten leveren die je lichaam nodig heeft om collageen te genereren. Dit zijn de supplementen die gewoonlijk “veganistisch collageen” worden genoemd en die ingrediënten bevatten zoals vitamine C en zink (25).

Wist je dat het woord collageen afkomstig is van de Griekse termen kolla (lijm) en geno (product)?

Andere overgevoeligheden

Collageenpoeder is vaak vrij van gluten, zuivel en noten. Als je een overgevoeligheid voor bepaalde producten hebt en je weet niet wat je moet doen, volg dan deze tips:

 • Raadpleeg je huisarts: Hij of zij kan je het beste begeleiden bij de keuze van het optimale product.
 • Let goed op de ingrediënten: Als ze gluten, melkproducten en noten bevatten, moet dat worden aangegeven. Dit betekent dat, als je de bijsluiter goed leest, de afwezigheid van deze ingrediënten zal worden vermeld.
 • Vermijd verdachte producten: consumeer geen supplementen die de houdbaarheidsdatum hebben overschreden, slecht geëtiketteerd zijn of afkomstig zijn van een dubieuze bron.

Samenvatting

Collageenpoeder is een van de meest populaire vormen van dit eiwit. Dit komt omdat het poeder heel makkelijk te combineren is met je favoriete shakes en sapjes en het heel eenvoudig te gebruiken is. Daarnaast kan een supplement met collageen gunstige effecten hebben op je huid, hart, spieren, botten en gewrichten.

Sommige supplementen met collageen in poedervorm kunnen echter zoetstoffen, suikers, of ingrediënten bevatten, die allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om je arts te raadplegen voordat je met een van deze supplementen begint, zodat je volop van de vele voordelen ervan kunt genieten.

Vond je ons artikel over collageen in poedervorm interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Vlasova: 137598197/ 123rf.com)

Referenties (25)

1. Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD
Bron

2. Silvipriya K, Kumar K, Bhat A, Kumar B, John A, Lakshmanan P. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015;123–7.
Bron

3. Hobbs CA, Saigo K, Koyanagi M, Hayashi S-M. Magnesium stearate, a widely-used food additive, exhibits a lack of in vitro and in vivo genotoxic potential. Toxicology Reports. 2017; 4:554–9.
Bron

4. Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
Bron

5. Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Bron

6. Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;1747.
Bron

7. Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009.
Bron

8. Sikorski ZE. Chemical and functional properties of food proteins. Lancaster: Technomic; 2002.
Bron

9. Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, Marées MD, et al. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1072.
Bron

10. Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. 2015;114(8):1237–45.
Bron

11. Lawrence J. Building Stronger Bones [Internet]. WebMD. WebMD; 2011.
Bron

12. Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. 2016;19(1):153–64.
Bron

13. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion. 2006;22(11):2221–32.
Bron

14. Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, et al. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012;20(3):124–30
Bron

15. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008;24(5):1485–96.
Bron

16. Apolzan JW, Carnell NS, Mattes RD, Campbell WW. Inadequate Dietary Protein Increases Hunger and Desire to Eat in Younger and Older Men. The Journal of Nutrition. 2007;137(6):1478–82.
Bron

17. Latner J, Schwartz M. The Effects of a High-carbohydrate, High-protein or Balanced Lunch upon Later Food Intake and Hunger Ratings. Appetite. 1999;33(1):119–28.
Bron

18. Nickols-Richardson SM, Coleman MD, Volpe JJ, Hosig KW. Perceived Hunger Is Lower and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a Low-Carbohydrate/High-Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet. Journal of the American Dietetic Association. 2005;105(9):1433–7.
Bron

19. Apolzan JW, Carnell NS, Mattes RD, Campbell WW. Inadequate Dietary Protein Increases Hunger and Desire to Eat in Younger and Older Men. The Journal of Nutrition. 2007;137(6):1478–82.
Bron

20. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study [Internet]. Skin Pharmacology and Physiology. 2014;27(1):47–55.
Bron

21. Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, Yonekura H, Ishigaki Y, Numata N, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2017;24(5):530–8.
Bron

22. Dressler P, Gehring D, Zdzieblik D, Oesser S, Gollhofer A, König D. Improvement of functional ankle properties following supplementation with specific collagen peptides in athletes with chronic ankle instability. Journal of Bodywork and Movement Therapies. 2018;22(4):858.
Bron

23. Clifford T, Ventress M, Allerton DM, Stansfield S, Tang JCY, Fraser WD, et al. The effects of collagen peptides on muscle damage, inflammation and bone turnover following exercise: a randomized, controlled trial. Amino Acids. 2019;51(4):691–704
Bron

24. Báez J, Olsen D, Polarek JW. Recombinant microbial systems for the production of human collagen and gelatin. Applied Microbiology and Biotechnology. 2005;69(3):245–52.
Bron

25. S RS, R P, P S, J T, Rews. Effect of vitamin C on collagen biosynthesis and degree of birefringence in polarization sensitive optical coherence tomography (PS-OCT). African Journal of Biotechnology. 2008;7(12):2049–54.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Officiële website
Collagen Peptides: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. WebMD
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Silvipriya K, Kumar K, Bhat A, Kumar B, John A, Lakshmanan P. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015;123–7.
Ga naar bron
In vivo en in vitro onderzoek
Hobbs CA, Saigo K, Koyanagi M, Hayashi S-M. Magnesium stearate, a widely-used food additive, exhibits a lack of in vitro and in vivo genotoxic potential. Toxicology Reports. 2017; 4:554–9.
Ga naar bron
Systematisch overzicht
Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
Ga naar bron
Studie in mensen
Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Ga naar bron
Studie in mensen
Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;1747.
Ga naar bron
Studie in mensen
Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009.
Ga naar bron
Tekstboek
Sikorski ZE. Chemical and functional properties of food proteins. Lancaster: Technomic; 2002.
Ga naar bron
Studie in mensen
Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, Marées MD, et al. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1072.
Ga naar bron
Studie in mensen
Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. 2015;114(8):1237–45.
Ga naar bron
Officiële website
Lawrence J. Building Stronger Bones [Internet]. WebMD. WebMD; 2011.
Ga naar bron
Systematisch overzicht
Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. 2016;19(1):153–64.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion. 2006;22(11):2221–32.
Ga naar bron
Studie in mensen
Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, et al. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012;20(3):124–30
Ga naar bron
Studie in mensen
Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008;24(5):1485–96.
Ga naar bron
Studie in mensen
Apolzan JW, Carnell NS, Mattes RD, Campbell WW. Inadequate Dietary Protein Increases Hunger and Desire to Eat in Younger and Older Men. The Journal of Nutrition. 2007;137(6):1478–82.
Ga naar bron
Studie in mensen
Latner J, Schwartz M. The Effects of a High-carbohydrate, High-protein or Balanced Lunch upon Later Food Intake and Hunger Ratings. Appetite. 1999;33(1):119–28.
Ga naar bron
Studie in mensen
Nickols-Richardson SM, Coleman MD, Volpe JJ, Hosig KW. Perceived Hunger Is Lower and Weight Loss Is Greater in Overweight Premenopausal Women Consuming a Low-Carbohydrate/High-Protein vs High-Carbohydrate/Low-Fat Diet. Journal of the American Dietetic Association. 2005;105(9):1433–7.
Ga naar bron
Studie in mensen
Apolzan JW, Carnell NS, Mattes RD, Campbell WW. Inadequate Dietary Protein Increases Hunger and Desire to Eat in Younger and Older Men. The Journal of Nutrition. 2007;137(6):1478–82.
Ga naar bron
Studie in mensen
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study [Internet]. Skin Pharmacology and Physiology. 2014;27(1):47–55.
Ga naar bron
Studie in mensen
Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, Yonekura H, Ishigaki Y, Numata N, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2017;24(5):530–8.
Ga naar bron
Studie in mensen
Dressler P, Gehring D, Zdzieblik D, Oesser S, Gollhofer A, König D. Improvement of functional ankle properties following supplementation with specific collagen peptides in athletes with chronic ankle instability. Journal of Bodywork and Movement Therapies. 2018;22(4):858.
Ga naar bron
Studie in mensen
Clifford T, Ventress M, Allerton DM, Stansfield S, Tang JCY, Fraser WD, et al. The effects of collagen peptides on muscle damage, inflammation and bone turnover following exercise: a randomized, controlled trial. Amino Acids. 2019;51(4):691–704
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Báez J, Olsen D, Polarek JW. Recombinant microbial systems for the production of human collagen and gelatin. Applied Microbiology and Biotechnology. 2005;69(3):245–52.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
S RS, R P, P S, J T, Rews. Effect of vitamin C on collagen biosynthesis and degree of birefringence in polarization sensitive optical coherence tomography (PS-OCT). African Journal of Biotechnology. 2008;7(12):2049–54.
Ga naar bron
Recensies