Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Helaas kan het verstrijken van de tijd niet tegengehouden worden, ook al zouden sommigen dat willen! Wie weet wat de komende jaren en kennis op het gebied van cosmetica en schoonheid zullen brengen, maar op dit moment is er helaas geen wondermiddel om het natuurlijke proces van veroudering te stoppen. Maar wat als je de veroudering van je huid en lichaam kon vertragen?

Collageen is een essentieel onderdeel van de structuur van veel van onze weefsels, het geeft kracht en weerstand aan onze spieren en botten, terwijl collageen onze huid elastisch en fris houdt. Het probleem is dat in de loop der jaren collageen niet meer in dezelfde hoeveelheden door het lichaam wordt aangemaakt. Daarom kan het regelmatig innemen van collageen je helpen je langer jonger te voelen: uitwendig en inwendig!

De hoofdzaken

in een notendop

 • Collageen is een eiwit dat essentieel is voor lichaamsweefsels om gezond en sterk te zijn en te blijven.
 • Het lichaam maakt mettertijd steeds minder collageen aan. Een slecht dieet, stress of gifstoffen kunnen ook de collageenreserves van de huid en het lichaam negatief beïnvloeden. Daarom is het in sommige gevallen raadzaam collageen in te nemen om dit tegen te gaan.
 • Collageen, dat tegenwoordig in de handel te koop is, is heel veilig en bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. In zeldzame gevallen kan het calciumgehalte in het bloed beïnvloed worden.

Gids : Wat je moet weten over collageen

Collageen is een eiwit dat onze lichaamsweefsels (vooral huid- en gewrichtsweefsel) bij elkaar houdt. Na verloop van tijd neemt de aanmaak van dit eiwit door het lichaam af. Je merkt dit bijvoorbeeld als je huid kleine rimpeltjes krijgt omdat je huid niet meer zo elastisch is. Het heeft een veel pijnlijker effect op de botten en gewrichten: een gebrek aan collageen leidt daar tot chronische pijn.

Collageen helpt onze lichaamsweefsels (vooral huid en gewrichtsweefsel) bij elkaar te houden en sterk te blijven.
(Beeldbron: Dolgachov: 20206555/ 123rf.com)

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat in het lichaam vooral een structurele functie heeft. Meer bepaald is het een molecule die aan zichzelf kan kleven om vezels te vormen. Deze vezels bedekken en beschermen de verschillende weefsels van het lichaam. De cellen die collageen synthetiseren worden fibroblasten genoemd. Ze dienen om talrijke aminozuren te combineren en samen te stellen, waaronder lysine, glycine en proline (1).

Collageen is een essentieel bestanddeel van lichaamsweefsel en maakt tot 25% van onze lichaamsmassa uit. Indrukwekkend, is het niet? Dit eiwit wordt vooral gevonden in bindweefsel (huid, botten en gewrichten). Er zijn in totaal 21 verschillende collageenmoleculen (1, 2, 3).

Het verschil tussen de verschillende soorten collageen blijkt uit kleine variaties in de moleculaire structuur van het collageen en in de manier waarop het collageen zich aan andere stoffen bindt. Collageenvezels van type I zijn bijvoorbeeld veel dikker dan collageenvezels van type II, zodat ze meer stevigheid geven aan huid, botten en pezen (1).

Zoals reeds gezegd, neemt met de jaren de lichaamseigen collageenproductie sterk af en worden de eerste rimpels in het gezicht zichtbaar. Helaas kan het verouderingsproces tegenwoordig niet meer worden vermeden: Rimpels zijn er een zichtbaar gevolg van, maar dat geldt ook voor de afbraak van pezen, botten en gewrichten (4). Dit leidt tot pijn en minder kracht of stabiliteit.

Wat zijn de gezondheidseffecten van een collageentekort?

De gevolgen van een collageentekort in het lichaam zijn veelvoudig. De eerste symptomen worden vaak het eerst opgemerkt in het gezicht en op de huid (rimpels). Dit betekent echter niet dat de botten en spieren, bijvoorbeeld, er niet onder lijden. De volgende lijst geeft een overzicht van de belangrijkste effecten van een tekort aan collageen (4)

 • Rimpels: Collageen geeft elasticiteit en structuur aan de huid. Een tekort aan dit eiwit tast direct de stevigheid van de huid aan en versnelt zo het ontstaan van de eerste rimpels.
 • Kringen onder de ogen en een vermoeide blik: Minder collageen in de huid onder de ogen maakt de aderlijke haarvaten die onder de ogen lopen zichtbaarder: zo ontstaan donkere kringen. Bovendien veroorzaakt een gebrek aan collageen dat de wangen er hol of holler uitzien, waardoor het gezicht er “ziekelijk” uitziet.
 • Dunnerwordend tandvlees: Collageen speelt een essentiële rol in de gezondheid van je tanden door ze aan het tandvlees te verankeren. Een gebrek aan deze voedingsstof doet het tandvlees terugtrekken, wat kan leiden tot pijn, gevoeligheid van de tanden voor kou en warmte, en in extreme gevallen tot tandverlies.
 • Fijn en dof haar: Als het collageengehalte niet voldoende is om het hele lichaam te bedekken, wordt er minder collageen naar de haarfollikels aangevoerd. Dit beïnvloedt de toevoer van voedingsstoffen naar dezelfde haarfollikel. Het eindresultaat is dat het haar minder volume heeft en een ruigere textuur.
 • Cellulitis: Je bent misschien een van de velen die denken dat cellulitis direct te maken heeft met een toename van vetmassa. Dit is echter niet waar: cellulitis ontstaat als onderhuids vet (vooral van de dijen en billen) tegen dunne en niet erg elastische huid drukt. Omdat collageen direct invloed heeft op de elasticiteit van de huid, bevordert een gebrek aan collageen de verschijning van cellulitis – zelfs bij dunne mensen.
 • Gewrichtspijn: Gewrichtskraakbeen, dat grotendeels uit collageen bestaat, beschermt de gewrichten tegen schokken en voortdurend wrijven. Een afname van het collageengehalte van het lichaam kan leiden tot dunner wordend kraakbeen. Als dit gebeurt, krijg je pijn in de gewrichten.
 • Spierpijn: Collageen is verantwoordelijk voor het goed verbinden van spiervezels, schijven en pezen direct aan de botten. Hoe meer collageen je verliest, hoe zwakker deze verbindingen worden. Als gevolg daarvan komen spierblessures vaker voor en algemene spierpijn.
 • Verlies van mobiliteit: Als de schade aan de lichaamsweefsels door collageenverlies en -tekort extreem groot is, kan verlies van mobiliteit optreden. Deze aandoening is ernstig maar zeldzaam en komt meestal voor bij mensen met bepaalde ziekten (zoals lupus) waarbij de afbraak van collageen verhoogd is.
 • Verhoogde darmpermeabiliteit: Onze darmen zorgen ervoor dat we voedingsstoffen kunnen opnemen terwijl ze voorkomen dat gifstoffen en micro-organismen (bv. bacteriën) ons lichaam binnendringen. Minder collageen betekent echter dat meer schadelijke stoffen via onze darmen ons lichaam kunnen binnendringen. Dit veroorzaakt diarree, constipatie, moeite met het opnemen van voedingsstoffen en zelfs concentratieproblemen (5).

Collageen kan tot 25% van onze lichaamsmassa uitmaken.
(Image source: Dolgachov: 36977984/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het innemen van collageen?

Als je besluit regelmatig collageen in te nemen, zul je snel merken dat het een positief effect heeft op je gezondheid of je algemeen welzijn. Gelukkig zijn er nogal wat studies over dit onderwerp en we hebben een lijst samengesteld van de belangrijkste voordelen van het innemen van collageen (4, 5, 13)

 • Minder rimpels: Het is aangetoond dat vrouwen boven de 35 jaar een verbetering van de elasticiteit van hun huid opmerken als ze regelmatig collageen consumeren. Collageen kan ook de verschijning van lachrimpels tegengaan.
 • Minder cellulitis: Als je last hebt van cellulitis, kan collageen helpen cellulitis op je dijen te verbeteren door de huid op dat deel van je lichaam te verstevigen.
 • Verbetering van pijn bij patiënten met osteoartritis: Het innemen van collageen bij mensen met osteoartritis verlicht gewrichtspijn en kan de beweeglijkheid van aangetaste gewrichten verbeteren (17).
 • Verbetering van gewrichtspijn bij sporters: Jonge sporters hebben soms last van gewrichtspijn door de intense training. Het innemen van collageen kan deze pijn verlichten en de gewrichten ondersteunen tegen de belasting van het sporten.
 • Verbetering van de botdichtheid bij mensen met osteoporose: Collageen kan het verlies van botdichtheid, dat mensen met osteoporose ervaren, helpen voorkomen en behandelen.
 • Instandhouding en herstel van het darm evenwicht: Mensen die een chronische ziekte van het darmkanaal hebben (zoals de ziekte van Crohn) hebben een laag collageen gehalte. Hoewel dit nog niet bewezen is, suggereren sommige deskundigen collageen te gebruiken als behandeling om het evenwicht in het spijsverteringsstelsel te herstellen.
 • Verbeterde spijsvertering: Collageen is een goede bron van het aminozuur glycine, een molecuul waarvan is aangetoond dat het de productie van maagzuur stimuleert, wat de spijsvertering bevordert. Wil het echter werken, dan moet het ongeveer een uur voor de maaltijd ingenomen worden.
 • Verlaagd cholesterol en betere bloedsuikerbeheersing: Het is aangetoond dat het innemen van collageen het cholesterol verlaagt en, bij sommige mensen, de insulineproductie stimuleert, wat uiteindelijk de bloedsuiker verlaagt.

Er zijn dus verschillende bevolkingsgroepen die baat hebben bij het regelmatig innemen van collageen. Vrouwen die er zo lang mogelijk jong uit willen zien en hun rimpels willen verminderen zijn momenteel de belangrijkste doelgroep van de meeste collageen supplementen. Oudere mensen die last hebben van gewrichtspijn merken ook een verschil als ze collageen aan hun dieet toevoegen. En, zoals ook hierboven vermeld, jonge atleten en mensen die aan darm- of stofwisselingsstoornissen lijden (3, 5, 17, 18, 19, 20).

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van collageen?

Collageen is volkomen veilig voor menselijke consumptie en vormt geen gevaar. Het innemen van veel collageen kan echter wat gastro-intestinaal ongemak veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree (19, 23, 25, 26).
Dus als je last hebt van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of diarree bij het innemen van collageen, verminder dan de dosis die je elke dag inneemt of verdeel de hoeveelheid die je inneemt over de dag.

In uitzonderlijke gevallen kan het innemen van collageen leiden tot een gevaarlijke verhoging van het calciumgehalte in het bloed (hypercalcaemie). Dus als je vermoeidheid, misselijkheid, braken of hartkloppingen krijgt terwijl je regelmatig collageen inneemt, stop dan onmiddellijk met je collageen kuur en zoek dringend medische hulp.

Als je momenteel calciumsupplementen gebruikt (door een arts voorgeschreven of als voedingssupplement), diabetisch bent of medicijnen neemt om je cholesterol te verlagen, raadpleeg dan je arts of apotheker voor je collageen gaat consumeren. Het is waarschijnlijk dat in deze gevallen het collageen meer kwaad dan goed doet voor je gezondheid (27, 28).

Het effect van collageen op de gezondheid van kinderen en zwangere of borstvoeding gevende vrouwen is niet goed onderzocht. Daarom kunnen we op dit moment niet aanraden dat deze bevolkingsgroepen collageen innemen. Zoals altijd kun je, als je je zorgen of vragen hebt, medisch advies vragen aan een arts of apotheker op (29).

Koopcriteria

Er zijn zo veel verschillende collagenen op de markt dat het moeilijk kan zijn om er doorheen te navigeren. De kwaliteit van het ene product tegenover het andere kan nogal verschillen en helaas zijn er ook zeer ondoeltreffende producten. Daarom hebben we een lijst van winkelcriteria samengesteld die je helpen het product te vinden dat aan je behoeften voldoet. Heb je nog vragen over dit onderwerp, stel ze dan gerust onder het artikel:

Allergieën en intoleranties

Het is belangrijk om de herkomst van het collageen in je supplement te kennen. Meestal is collageen afkomstig van de botten en pezen van koeien, varkens, kippen of verschillende soorten zeedieren. Vooral zeedieren kunnen bij sommige gevoelige mensen een allergische reactie veroorzaken. Natuurlijk is zo’n collageen ook niet geschikt als je veganistisch of vegetarisch eet. Gelukkig zijn er tegenwoordig veganistische en vegetarische alternatieven.

Wist je dat ginseng een plant is die een toename van de collageensynthese veroorzaakt? Bovendien bevat het ook veel antioxidanten. Een echte wonderplant!

Smaak

Collageen uit de zee heeft meestal een licht visachtige geur of smaak. Zelfs als je hier niet zo gevoelig voor bent, kan het over een lange periode toch wat onaangenaam en vervelend zijn. Veel mensen mengen hun collageen in een glas vruchtensap om een onaangename smaak te maskeren. Het is ook mogelijk een smaakloos product te kiezen.

Wist je dat gelatine een product is dat van collageen wordt gemaakt door dit eiwit aan hoge temperaturen bloot te stellen?

Wijze van toediening

Collageen kun je in (bijna) elke vorm kopen. De industrie probeert aan elke consument tegemoet te komen en het is heel waarschijnlijk dat jij dat ook vindt. Maar pas op Niet elke manier van administratie heeft dezelfde voor- en nadelen. Hier stelden we een kleine samenvatting voor je samen

 • Tabletten/capsules: Tabletten/capsules zijn gemakkelijk te vervoeren en op te bergen. Sommige mensen hebben echter moeite met het doorslikken van tabletten: in dat geval kunnen zachte capsules of kleinere tabletten helpen.
 • Poeder: Collageen in poedervorm wordt door een vloeistof gemengd om het gemakkelijker in te nemen te maken. Je kunt hiervoor water gebruiken, of koffie (bv. bij het ontbijt), sap, smoothies…. Als je collageenpoeder hebt, kun je precies bepalen hoeveel collageen je wilt innemen. Meestal zijn de verpakkingen voor collageenpoeder vrij groot en nemen ze veel plaats in.
 • In vloeibare vorm: Vloeibaar collageen wordt snel door het lichaam opgenomen en is erg handig: gewoon de afzonderlijke portie/fles openen en drinken. Maar collageen om te drinken is vaak vrij duur en moet in de koelkast bewaard worden.

Conclusie

Wil je een eind maken aan het verouderingsproces van je huid, of het op zijn minst vertragen? Collageen is een veilige en effectieve optie. Je kunt het gebruiken om veel kleine schoonheidsproblemen te verhelpen en/of te voorkomen. Of het nu gaat om cellulitis, rimpels, maagproblemen of gewrichtspijn: Collageen zal je niet teleurstellen.

Helaas kan het verstrijken van de tijd niet tegengehouden worden. Misschien zal de wetenschap ons in de toekomst in staat stellen het ouder worden te stoppen. Voorlopig kunnen we dankzij de vooruitgang in schoonheid en voeding al veel pijnen en zwakheden verzachten en op afstand houden. Collageen is beslist een van je beste opties om zo jong en fris mogelijk te blijven.

Als je genoten hebt van ons artikel over collageen, stuur het dan door naar je vrienden en familie, zodat ook zij er hun voordeel mee kunnen doen. Als je een vraag hebt, reageer dan hieronder en we antwoorden zo snel mogelijk.

(Beeldbron van headerfoto: Marek Uliasz: 32376225/ 123rf.com)

Referenties (29)

1. Wu M, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis [Internet]. StatPearls. 2018 [cited 2019 Sep 8].
Bron

2. Farage AM, Miller WM, Maibach IM. Textbook of Skin Aging. Verlag Berlin, Heidelberg: Springer; 2010.
Bron

3. Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. Vol. 17, Journal of Cosmetic Dermatology. Blackwell Publishing Ltd; 2018. p. 20–6.

4. Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Vol. 27, Cell Transplantation. SAGE Publications Ltd; 2018. p. 729–38.
Bron

5. Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, et al. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food Funct. 2017 Mar 1;8(3):1144–51.
Bron

6. Carlsen S, Nandakumar KS, Holmdahl R. Type IX collagen deficiency enhances the binding of cartilage-specific antibodies and arthritis severity. Arthritis Res Ther. 2006 Jul 3;8(4).
Bron

7. Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Enigmatic insight into collagen. Vol. 20, Journal of Oral and Maxillofacial Pathology. Medknow Publications; 2016. p. 276–83.
Bron

8. Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital dark circles: A review of the pathogenesis, evaluation and treatment. In: Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. Medknow Publications; 2016. p. 65–72.
Bron

9. Shingleton WD, Hodges DJ, Brick P, Cawston TE. Collagenase: a key enzyme in collagen turnover. Biochem Cell Biol [Internet]. 1996 [cited 2019 Sep 8];74(6):759–75.
Bron

10. Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Vol. 4, Dermato-Endocrinology. 2012.
Bron

11. Karlic H, Schuster D, Varga F, Klindert G, Lapin A, Haslberger A, et al. Vegetarian diet affects genes of oxidative metabolism and collagen synthesis. Ann Nutr Metab [Internet]. 2008 [cited 2019 Sep 8];53(1):29–32.
Bron

12. USDA Food Composition Databases [Internet]. [cited 2019 Sep 1].
Bron

13. Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing skin health: By oral administration of natural compounds and minerals with implications to the dermal microbiome. Vol. 19, International Journal of Molecular Sciences. MDPI AG; 2018.
Bron

14. H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Bron

15. Phang JM, Pandhare J, Liu Y. The Metabolism of Proline as Microenvironmental Stress Substrate. J Nutr. 2008 Oct 1;138(10):2008S-2015S.
Bron

16. Schmidt JA, Rinaldi S, Scalbert A, Ferrari P, Achaintre D, Gunter MJ, et al. Plasma concentrations and intakes of amino acids in male meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans: A cross-sectional analysis in the EPIC-Oxford cohort. Eur J Clin Nutr. 2016 Mar 1;70(3):306–12.
Bron

17. García-Coronado JM, Martínez-Olvera L, Elizondo-Omaña RE, Acosta-Olivo CA, Vilchez-Cavazos F, Simental-Mendía LE, et al. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int Orthop [Internet]. 2019 [cited 2019 Sep 8];43(3):531–8.
Bron

18. Addor FAS, Vieira JC, Melo CSA. Improvement of dermal parameters in aged skin after oral use of a nutrient supplement. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:195–201.
Bron

19. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul 1;10(7).
Bron

20. Czajka A, Kania EM, Genovese L, Corbo A, Merone G, Luci C, et al. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutr Res [Internet]. 2018 [cited 2019 Sep 8];57:97–108.
Bron

21. Hashim P, Mohd Ridzwan MS, Bakar J, Mat Hashim D. Collagen in food and beverage industries. Int Food Res J. 2015;22(1):1–8.
Bron

22. Dar QA, Schott EM, Catheline SE, Maynard RD, Liu Z, Kamal F, et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and antiinflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One. 2017 Apr 1;12(4).
Bron

23. Choi FD, Sung CT, Juhasz MLW, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol [Internet]. 2019 [cited 2019 Sep 8];18(1):9–16.
Bron

24. Borumand M, Sibilla S. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clin Interv Aging. 2014 Oct 13;9:1747–58.
Bron

25. Praet SFE, Purdam CR, Welvaert M, Vlahovich N, Lovell G, Burke LM, et al. Oral supplementation of specific collagen peptides combined with calf-strengthening exercises enhances function and reduces pain in achilles tendinopathy patients. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1).
Bron

26. Tak YJ, Kim YJ, Lee JG, Yi YH, Cho YH, Kang GH, et al. Effect of oral ingestion of low-molecular collagen peptides derived from skate (Raja kenojei) skin on body fat in overweight adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mar Drugs. 2019 Mar 7;17(3).
Bron

27. Norman AW (Anthony W., Litwack G. Hormones. Academic Press; 1997. 558 p.
Bron

28. König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific collagen peptides improve bone mineral density and bone markers in postmenopausal women—A randomized controlled study. Nutrients. 2018 Jan 16;10(1).
Bron

29. Shark Cartilage: MedlinePlus Supplements [Internet]. [cited 2019 Sep 8].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wu M, Crane JS. Biochemistry, Collagen Synthesis [Internet]. StatPearls. 2018 [cited 2019 Sep 8].
Ga naar bron
Farage AM, Miller WM, Maibach IM. Textbook of Skin Aging. Verlag Berlin, Heidelberg: Springer; 2010.
Ga naar bron
Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. Vol. 17, Journal of Cosmetic Dermatology. Blackwell Publishing Ltd; 2018. p. 20–6.
Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Vol. 27, Cell Transplantation. SAGE Publications Ltd; 2018. p. 729–38.
Ga naar bron
Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, et al. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food Funct. 2017 Mar 1;8(3):1144–51.
Ga naar bron
Carlsen S, Nandakumar KS, Holmdahl R. Type IX collagen deficiency enhances the binding of cartilage-specific antibodies and arthritis severity. Arthritis Res Ther. 2006 Jul 3;8(4).
Ga naar bron
Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Enigmatic insight into collagen. Vol. 20, Journal of Oral and Maxillofacial Pathology. Medknow Publications; 2016. p. 276–83.
Ga naar bron
Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital dark circles: A review of the pathogenesis, evaluation and treatment. In: Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. Medknow Publications; 2016. p. 65–72.
Ga naar bron
Shingleton WD, Hodges DJ, Brick P, Cawston TE. Collagenase: a key enzyme in collagen turnover. Biochem Cell Biol [Internet]. 1996 [cited 2019 Sep 8];74(6):759–75.
Ga naar bron
Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Vol. 4, Dermato-Endocrinology. 2012.
Ga naar bron
Karlic H, Schuster D, Varga F, Klindert G, Lapin A, Haslberger A, et al. Vegetarian diet affects genes of oxidative metabolism and collagen synthesis. Ann Nutr Metab [Internet]. 2008 [cited 2019 Sep 8];53(1):29–32.
Ga naar bron
USDA Food Composition Databases [Internet]. [cited 2019 Sep 1].
Ga naar bron
Vollmer DL, West VA, Lephart ED. Enhancing skin health: By oral administration of natural compounds and minerals with implications to the dermal microbiome. Vol. 19, International Journal of Molecular Sciences. MDPI AG; 2018.
Ga naar bron
H. Stipanuk M, A. Caudill M. Biochemical, physiological, and molecular aspects of human nutrition. 3rd editio. Elsevier; 2013. 948 p.
Ga naar bron
Phang JM, Pandhare J, Liu Y. The Metabolism of Proline as Microenvironmental Stress Substrate. J Nutr. 2008 Oct 1;138(10):2008S-2015S.
Ga naar bron
Schmidt JA, Rinaldi S, Scalbert A, Ferrari P, Achaintre D, Gunter MJ, et al. Plasma concentrations and intakes of amino acids in male meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans: A cross-sectional analysis in the EPIC-Oxford cohort. Eur J Clin Nutr. 2016 Mar 1;70(3):306–12.
Ga naar bron
García-Coronado JM, Martínez-Olvera L, Elizondo-Omaña RE, Acosta-Olivo CA, Vilchez-Cavazos F, Simental-Mendía LE, et al. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int Orthop [Internet]. 2019 [cited 2019 Sep 8];43(3):531–8.
Ga naar bron
Addor FAS, Vieira JC, Melo CSA. Improvement of dermal parameters in aged skin after oral use of a nutrient supplement. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:195–201.
Ga naar bron
Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul 1;10(7).
Ga naar bron
Czajka A, Kania EM, Genovese L, Corbo A, Merone G, Luci C, et al. Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutr Res [Internet]. 2018 [cited 2019 Sep 8];57:97–108.
Ga naar bron
Hashim P, Mohd Ridzwan MS, Bakar J, Mat Hashim D. Collagen in food and beverage industries. Int Food Res J. 2015;22(1):1–8.
Ga naar bron
Dar QA, Schott EM, Catheline SE, Maynard RD, Liu Z, Kamal F, et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and antiinflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One. 2017 Apr 1;12(4).
Ga naar bron
Choi FD, Sung CT, Juhasz MLW, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol [Internet]. 2019 [cited 2019 Sep 8];18(1):9–16.
Ga naar bron
Borumand M, Sibilla S. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clin Interv Aging. 2014 Oct 13;9:1747–58.
Ga naar bron
Praet SFE, Purdam CR, Welvaert M, Vlahovich N, Lovell G, Burke LM, et al. Oral supplementation of specific collagen peptides combined with calf-strengthening exercises enhances function and reduces pain in achilles tendinopathy patients. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1).
Ga naar bron
Tak YJ, Kim YJ, Lee JG, Yi YH, Cho YH, Kang GH, et al. Effect of oral ingestion of low-molecular collagen peptides derived from skate (Raja kenojei) skin on body fat in overweight adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mar Drugs. 2019 Mar 7;17(3).
Ga naar bron
Norman AW (Anthony W., Litwack G. Hormones. Academic Press; 1997. 558 p.
Ga naar bron
König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific collagen peptides improve bone mineral density and bone markers in postmenopausal women—A randomized controlled study. Nutrients. 2018 Jan 16;10(1).
Ga naar bron
Shark Cartilage: MedlinePlus Supplements [Internet]. [cited 2019 Sep 8].
Ga naar bron
Recensies