Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Chlorella is een groene, eencellige alg die in supplementvorm wordt geconsumeerd om de algemene gezondheid te verbeteren. Chlorella werkt als antioxidant, versterkt het immuunsysteem en verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Het is een bron van eiwitten, omega-3 vetzuren, ijzer, vezels en pigmenten (chlorofyl, luteïne en bèta-caroteen).

Hoewel chlorella talrijke gezondheidsvoordelen biedt en een uitstekend voedingssupplement is voor veganisten en vegetariërs, is er ook veel verkeerde informatie over deze alg. Helpt het echt het bloed van zuurstof te voorzien? Levert het echt vitamine B12, dat veganisten moeilijk uit hun voeding kunnen halen? In deze gids leer je de waarheid over chlorella.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Chlorella is een eencellige alg. Het is een voedzame bron van eiwitten, omega 3, chlorofyl, betacaroteen en ijzer. Chlorella is een antioxidant, verbetert de immuniteit, is goed voor het gezichtsvermogen, voorkomt bloedarmoede en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Om chlorella te assimileren, moet het een proces doorlopen waarbij de celwand wordt afgebroken. Daarom is chlorella verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen, b.v. als tabletten, extracten, capsules en poeder.
 • Alvorens een chlorella preparaat te kopen, moet je letten op bepaalde basiskenmerken, zoals de doseringsvorm, de smaak, de plaats van vervaardiging, de certificering van het biologische product en de aanwezigheid van allergenen.

Gids: Wat je moet weten over chlorella

De consumptie van zeewier, zowel in zijn natuurlijke vorm als in supplementvorm, is de laatste jaren steeds meer de nieuwste voedingstrend geworden. Hoewel chlorella een uitstekend voedingssupplement is, wordt er nog steeds verkeerde informatie verspreid die tot verwarring kan leiden. Als je betrouwbare informatie over deze alg wilt krijgen, lees dan zeker deze chlorella gids.

Chlorella is een eencellige alg. Het is een bron van voedingsstoffen die ons voorziet van eiwitten, omega 3, chlorofyl, betacaroteen en ijzer. (Image source: Maridav: 36864941/ 123rf.com)

Wat is chlorella precies?

Chlorella is een alg die bestaat uit een enkele eukaryote cel. Hij groeit in zoet water en heeft een intens groene kleur. Het is de bekendste rijkste bron van chlorofyl, een pigment dat de alg zijn typische groene kleur geeft. Er zijn verschillende soorten Chlorella, maar de meest bestudeerde is Chlorella vulgaris. Het komt ook voor in voedingssupplementen en cosmetische producten (1).

De celwand van chlorella is erg hard en moet eerst afgebroken worden, zodat het menselijk lichaam alle voedingsstoffen en pigmenten van de alg kan opnemen. Om de opname te vergemakkelijken wordt chlorella geconsumeerd in de vorm van voedingssupplementen: poeders, extracten, tabletten en capsules. Bij de produktie van deze produkten wordt deze microalga gecentrifugeerd en geplet (2, 3).

Welke voedingsstoffen levert chlorella?

Zoals de meeste algen is chlorella rijk aan voedingsstoffen. Veel van deze voedingsstoffen staan in direct verband met de gezondheidsbevorderende eigenschappen van chlorella supplementen. Hier nemen we het voedingsprofiel van chlorellapoeder (1) onder de loep

 • Eiwitten: 61% tot 64%. De eiwitten van deze microalge bevatten alle aminozuren die essentieel zijn voor de mens (4).
 • Voedingsvezels: 12 % tot 13,5 %.
 • Koolhydraten: 10 % tot 14 %.
 • Vetten: 1,8% tot 2,3%, meest onverzadigd, waaronder omega 3 (5).
 • IJzer: 80 mg tot 120 mg (per 100 gram chlorellapoeder).
 • Vitamine E: 18 mg (per 100 gram microalgenpoeder).
 • Carotenoïden: Levert de pigmenten bètacaroteen (provitamine A) en luteïne (4).
 • Chlorofyl: Dit is het voornaamste pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur en komt voor in concentraties tussen 1 en 4 % (4).
 • Andere micronutriënten: B-complex vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B9), vitamine K (tegen bloedingen), selenium, magnesium, jodium, calcium en fosfor.

Batidos verdes

Chlorella supplementen zijn er in de vorm van tabletten, extracten, capsules en poeder. (Image source: Gojda: 43433922/ 123rf.com)

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van chlorella?

Chlorella supplementen worden beschouwd als nutraceutische producten, wat betekent dat ze niet alleen voedingsstoffen leveren, maar ook het vermogen hebben om een bepaald aspect van de gezondheid te verbeteren, bepaalde ziekten te voorkomen en/of bij te dragen tot het algemeen welzijn (4). Hier willen we de gezondheidsvoordelen van chlorella op een rijtje zetten

 • Sterke antioxiderende werking, dankzij hun gehalte aan chlorofyl, betacaroteen, luteïne, vitamine E, selenium en fenolische verbindingen. Deze moleculen verzachten oxidatieve schade veroorzaakt door o.a. tabak, alcohol, zonlicht en vervuiling. Oxidatie wordt in verband gebracht met cardiale, vasculaire, renale en neurodegeneratieve ziekten (6, 7).
 • Vermindert vermoeidheid en verhoogt het energieniveau. Veel van de voedingsstoffen in chlorella zijn betrokken bij het energiemetabolisme, bv. selenium, magnesium en B-complex vitamines (8).
 • Verbeter de ijzeropname en voorkom bloedarmoede door ijzertekort. Dit is vooral interessant voor veganisten en vegetariërs. Twee theelepels chlorellapoeder leveren 12 mg ijzer. Dit ijzer is echter niet-haeminisch en wordt in een lagere verhouding opgenomen dan dat van vlees. Om de opname van niet-haemminisch ijzer te verbeteren, is het nodig chlorella te combineren met vitamine C (9).
 • Versterking van het immuunsysteem. Suppletie met chlorella kan gunstig zijn om het immuunsysteem tegen virussen en kankercellen te verbeteren (12, 13).
 • Bescherming van de visuele gezondheid. Chlorella bevat een antioxidant pigment, luteïne genaamd, dat cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan voorkomen, de belangrijkste oorzaken van blindheid bij oudere mensen (14).
 • Verlaging van cholesterol en bloedsuiker. De microalgen verlagen het bloedsuiker- en cholesterolgehalte en verbeteren de gevoeligheid voor insuline (15).
 • Normalisatie van de bloeddruk. Dagelijkse inname van Chlorella vulgaris helpt om de bloeddruk te verlagen (16).

Wat zijn de soorten chlorella supplementen?

Opdat het menselijk lichaam de voedingsstoffen van chlorella zou kunnen opnemen, moet de celwand van deze microalg eerst een proces ondergaan dat hem verzwakt en afbreekt. Daarom wordt chlorella geconsumeerd in de vorm van voedingssupplementen. Er zijn de volgende doseringsvormen (3)

 • Poeder: Chlorella wordt gecentrifugeerd en tot een fijn poeder gemaakt dat gemakkelijk oplost in water of andere vloeistoffen. De smaak is intens, eigenaardig en aards, zodat veel mensen moeten wennen aan het innemen van chlorella poeder. De aanbevolen dagelijkse dosis is 3 tot 10 gram.
 • Tabletten/capsules: De smaak van de tabletten en capsules is veel aangenamer dan die van het pure poeder. De aanbevolen dagelijkse dosis is 1 tot 6 tabletten.
Chlorella poeder Chlorella tabletten of chlorella capsules
Smaak Sterk, bitter, aards De capsules hebben een bijna neutrale smaak. De tabletten behouden de smaak van chlorella, maar wanneer ze snel met water doorgeslikt worden, is de smaak bijna niet waarneembaar.
Inname Gemengd met vloeistoffen (water, melk, groentedrank, appelsap, shakes). Het kan ook aan sauzen en baksels worden toegevoegd. Met water
Aanbevolen dagelijkse dosis 3 tot 10 gram 1 tot 6 tabletten/capsules
Prijs per rantsoen 0,40 tot 0,54 euro 0,16 tot 0,23 euro

Wat is de beste manier om chlorella supplementen in te nemen?

Hoewel chlorella supplementen niet op een bepaald tijdstip ingenomen hoeven te worden, zijn er toch bepaalde aanbevelingen over wanneer je ze moet innemen

 • Capsules en tabletten worden beter verdragen met een maaltijd dan op een lege maag. Als ze op een lege maag ingenomen worden, kunnen ze bij sommige mensen brandend maagzuur veroorzaken.
 • Chlorellapoeder smaakt beter als het in shakes gemengd wordt met appel-, kiwi-, cacao-, ananas-, gember- of kokossap.
 • Om de voordelen van het ijzer in chlorella te krijgen, is het belangrijk het supplement te consumeren met een bron van vitamine C, bv. tomaat, citrusvruchten (sinaasappel, citroen, mandarijn), aardbeien of kiwi’s (9).

Algas

Chlorella is een alg die uit een enkele eukaryote cel bestaat. Hij groeit in zoet water en zijn kleur is intens groen. (Foto bron: Neumiler: 99403857/ 123rf.com)

Is chlorella een goede bron van vitamine B12?

De meeste etiketten van chlorella supplementen vermelden een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B12. Dit zijn echter inactieve vitamine B12 analogen die niet de functie vervullen van de actieve vorm van vitamine B12 (cyanocobalamine). Vitamine B12 zit in vlees, zuivelproducten en eieren (17).

Helaas denken veel veganisten dat het eten van zeewier in hun vitamine B12 behoefte zal voorzien. In feite krijgen ze alleen de verkeerde vorm van deze vitamine binnen en kunnen ze megaloblastische bloedarmoede en ook neurologische problemen ontwikkelen. Bloedonderzoek toont normale niveaus van vitamine B12, maar er blijft een tekort aan cyanocobalamine bestaan.

Dient chlorofyl uit chlorella om het bloed van zuurstof te voorzien?

Nee, noch chlorofyl, noch een andere verbinding die in voedsel voorkomt kan het bloed van zuurstof voorzien. Er is geen wetenschappelijke basis voor deze bewering en er is geen rechtvaardiging voor het innemen van chlorella voor dit doel. Zuurstof komt het lichaam binnen met de lucht die we inademen, komt in de longen en gaat via de longblaasjes over in het bloed.

Wist je dat de meeste chlorella supplementen gemaakt zijn van chlorella vulgaris?

Wat zijn de verschillen tussen Chlorella en Spirulina?

Hoewel Chlorella en Spirulina vergelijkbare voedingsprofielen hebben en vergelijkbare gezondheidsvoordelen bieden (antioxidanten, energiegevers, immuunstimulerende stoffen), zijn er toch belangrijke verschillen tussen deze twee microalgen (1, 17). In de tabel hieronder gaan we in op de bijzonderheden van chlorella en spirulina:

Chlorella Spirulina
Biologische structuur Eencellige algene Cyanobacteriën
Kleur Intens groen Blauwgroen
Eiwitgehalte (in 100 gram) 58 tot 61 gram 60 tot 66 gram
IJzergehalte (in 100 gram) 76 tot 120 mg 53 tot 66 mg

Polvillo verde

Zoals de meeste algen is chlorella rijk aan voedingsstoffen.
(Image source: Chepko: 82271552/ 123rf.com)

Wat zijn de bijwerkingen van chlorella supplementen?

Als je chlorella in de aanbevolen dosis inneemt, is het veilig voor je gezondheid. Het kan echter, vooral in de eerste week van inname, enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals maagpijn, braken, winderigheid en allergische reacties. Om het optreden van deze klachten te voorkomen, is het raadzaam met een kleine dosis te beginnen en de hoeveelheid geleidelijk te verhogen (1).

Mensen met schildklierproblemen moeten hun arts raadplegen alvorens chlorella te nemen, want de alg bevat jodium en kan een schildklierbehandeling verstoren. Er is niets mis mee als zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven chlorella nemen, maar je moet wel met je arts overleggen voor je ermee begint.

Aankoopcriteria

In het vorige deel gingen we meer in detail in op de voordelen, het voedingsprofiel en de manieren om chlorella te consumeren. Zoek je een product van uitstekende kwaliteit dat geen gevaar voor je gezondheid oplevert, overweeg dan de aankoopcriteria die we hieronder voor je hebben samengesteld:

Het supplement innemen

Chlorella tabletten en capsules zijn de gemakkelijkste methode van inname, omdat ze snel met slechts een beetje water ingenomen kunnen worden. Chlorellapoeder, daarentegen, vereist enige voorbehandeling en moet vóór consumptie opgelost worden in water, shakes of sauzen.

Smaak

De smaak van chlorella capsules en tabletten is onmerkbaar en daarom ideaal voor wie niet van de typische smaak van deze microalge houdt. Chlorella poeder is intens, bitter en aards, maar veel mensen wennen na verloop van tijd aan de smaak of verdragen hem beter als het poeder gecombineerd wordt met fruit, cacao, gember of kokosnoot.

Plaats van vervaardiging

Europese landen hebben de strengste wetgeving betreffende de veiligheid van voedingssupplementen. Dit is heel belangrijk in het geval van algen, want die kunnen vervuild zijn met zware metalen. Als je chlorella koopt, moet je een preparaat kiezen dat in Europa verwerkt en verpakt is, ook al is het elders gekweekt, bijvoorbeeld in China.

Commentaar van een deskundige: “Als je een alg op de binnenlandse markt vindt, kun je die met een gerust hart eten, want hij moet de strenge Europese kwaliteitscontroles doorstaan hebben om hier te mogen zijn”. Ignacio Moreno, hoofd van de afdeling Ecologie en Kustbeheer van het Instituut voor Mariene Wetenschappen van Andalusië.

Biologische produktcertificering

Chlorella moet biologisch zijn, want als synthetische chemicaliën gebruikt worden om de groei te stimuleren, kunnen deze stoffen in de alg achterblijven en in het menselijk lichaam terechtkomen. Bovendien zouden ze een negatief effect hebben op het milieu. De meest prestigieuze certificeringen zijn die van de Soil Association (Verenigd Koninkrijk) en het Andalusisch Comité voor Biologische Landbouw, Spanje (CAAE).

Wist je dat de dokter een bloedtest voor methylmalonzuur moet bestellen om vast te stellen of een veganist een vitamine B12 tekort heeft? Dit komt omdat de gehaltes aan vitamine B12 onbetrouwbaar kunnen zijn door de aanwezigheid van analogen uit algen.

Allergieën en intoleranties

Chlorella is van nature vrij van gluten en andere allergenen, maar dat wil niet zeggen dat chlorella supplementen die niet kunnen bevatten. Verontreiniging tijdens de verwerking is een veel voorkomend probleem. Wie een voedselallergie of -intolerantie heeft, moet zorgvuldig het voedingsetiket lezen om er zeker van te zijn dat het product geen allergenen bevat.

Conclusie

Chlorella is een eencellige groene alg die gebruikt wordt om de kwaliteit van de voeding en bepaalde aspecten van de gezondheid te verbeteren. Het is een bron van eiwitten en ijzer met een hoge biologische waarde, waardoor chlorella een uitstekend supplement is voor veganistische en vegetarische diëten.

Chlorella supplementen zijn verkrijgbaar in poeder-, capsule- en tabletvorm. Tijdens de productie ervan wordt de celwand van de microalgen opgelost, zodat de bestanddelen gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Chlorella is rijk aan antioxidanten, beschermt de gezondheid van lever en gezichtsvermogen, verbetert de immuniteit en verlaagt het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Als je van deze gids over chlorella supplementen genoten hebt, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem met je vrienden te delen op je sociale netwerken.

(Kopfoto bron: Schweitzer: 64035399/ 123rf.com)

Referenties (19)

1. Rani K, Sandal N, Sahoo PK. A comprehensive review on chlorella- its composition, health benefits, market and regulatory scenario [Internet]. The Pharma Innovation Journal. 2018.
Bron

2. Görs M, Schumann R, Hepperle D, Karsten U. Quality analysis of commercial Chlorella products used as dietary supplement in human nutrition [Internet]. Journal of Applied Phycology. 2009.
Bron

3. Masojídek J, Torzillo G. Mass Cultivation of Freshwater Microalgae [Internet]. Encyclopedia of Ecology. 2014.
Bron

4. Paniagua-Michel J. Microalgal Nutraceuticals. En Handbook of Marine Microalgae [Internet]. 2015.
Bron

5. Rezende Freitas H. Chlorella vulgaris as a Source of Essential Fatty Acids and Micronutrients: A Brief Commentary [Internet]. 2017
Bron

6. Miranda M, Mancini J. Antioxidant activity of the microalga Chlorella vulgaris cultured on special conditions [Internet]. 2001.
Bron

7. Lee SH et al. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers [Internet]. 2010.
Bron

8. Okada H, Yoshida N, Kakuma T, Toyomasu K. Effect of Chlorella Ingestion on Oxidative Stress and Fatigue Symptoms in Healthy Men [Internet]. 2018.
Bron

9. Lynch S, Cook J. Interaction of vitamin C and iron [Internet]. 1980.
Bron

10. Peng H, Chu Y, Chen S, Chou S. Hepatoprotection of chlorella against carbon tetrachloride-induced oxidative damage in rats [Internet]. 2009.
Bron

11. Cai X, Wang S, Yang Q. Antioxidant and hepatoprotective effects of pigment-protein complex from Chlorella vulgaris on carbon tetrachloride-induced liver damage in vivo [Internet]. 2015.
Bron

12. Azocar J, Díaz A. Efficacy and safety of Chlorella supplementation in adults with chronic hepatitis C virus infection [Internet]. 2013.
Bron

13. Kwak J et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killercell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) [Internet]. Nutrition Journal. 2012.
Bron

14. Shibata S, Nishihara T, Natori Y, Tomisaka K. Antioxidant and Anti-Cataract Effects of Chlorella on Rats with Streptozotocin-Induced Diabetes [Internet]. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2003.
Bron

15. Jeong H, Kwon H, Kim M. Hypoglycemic effect of Chlorella vulgaris intake in type 2 diabetic Goto-Kakizaki and normal Wistar rats [Internet]. 2009.
Bron

16. Suetsuna K, Chen J. Identification of Antihypertensive Peptides from Peptic Digest of Two Microalgae, Chlorella vulgaris and Spirulina platensis [Internet]. Marine Biotechnology. 2001.
Bron

17. Kamudha A et al. Methylcobalamin – A form of vitamin B12 identified and characterised in Chlorella vulgaris [Internet]. 2015.
Bron

18. Kumar R, Frankilin J, Raj S. Accumulation of heavy metals (Cu, Cr, Pb and Cd) in freshwater micro algae (Chlorella sp.) [Internet]. 2013.
Bron

19. Karkos P, Leong S, Assimakopoulos D. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications [Internet]. 2011.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Artículo médico
Rani K, Sandal N, Sahoo PK. A comprehensive review on chlorella- its composition, health benefits, market and regulatory scenario [Internet]. The Pharma Innovation Journal. 2018.
Ga naar bron
Artículo científico
Görs M, Schumann R, Hepperle D, Karsten U. Quality analysis of commercial Chlorella products used as dietary supplement in human nutrition [Internet]. Journal of Applied Phycology. 2009.
Ga naar bron
Artículo científico
Masojídek J, Torzillo G. Mass Cultivation of Freshwater Microalgae [Internet]. Encyclopedia of Ecology. 2014.
Ga naar bron
Artículo científico
Paniagua-Michel J. Microalgal Nutraceuticals. En Handbook of Marine Microalgae [Internet]. 2015.
Ga naar bron
Artículo científico
Rezende Freitas H. Chlorella vulgaris as a Source of Essential Fatty Acids and Micronutrients: A Brief Commentary [Internet]. 2017
Ga naar bron
Artículo científico
Miranda M, Mancini J. Antioxidant activity of the microalga Chlorella vulgaris cultured on special conditions [Internet]. 2001.
Ga naar bron
Artículo científico
Lee SH et al. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers [Internet]. 2010.
Ga naar bron
Artículo científico
Okada H, Yoshida N, Kakuma T, Toyomasu K. Effect of Chlorella Ingestion on Oxidative Stress and Fatigue Symptoms in Healthy Men [Internet]. 2018.
Ga naar bron
Artículo médico
Lynch S, Cook J. Interaction of vitamin C and iron [Internet]. 1980.
Ga naar bron
Artículo médico
Peng H, Chu Y, Chen S, Chou S. Hepatoprotection of chlorella against carbon tetrachloride-induced oxidative damage in rats [Internet]. 2009.
Ga naar bron
Artículo informativo
Cai X, Wang S, Yang Q. Antioxidant and hepatoprotective effects of pigment-protein complex from Chlorella vulgaris on carbon tetrachloride-induced liver damage in vivo [Internet]. 2015.
Ga naar bron
Artículo científico
Azocar J, Díaz A. Efficacy and safety of Chlorella supplementation in adults with chronic hepatitis C virus infection [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Artículo científico
Kwak J et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killercell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) [Internet]. Nutrition Journal. 2012.
Ga naar bron
Artículo médico
Shibata S, Nishihara T, Natori Y, Tomisaka K. Antioxidant and Anti-Cataract Effects of Chlorella on Rats with Streptozotocin-Induced Diabetes [Internet]. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2003.
Ga naar bron
Artículo científico
Jeong H, Kwon H, Kim M. Hypoglycemic effect of Chlorella vulgaris intake in type 2 diabetic Goto-Kakizaki and normal Wistar rats [Internet]. 2009.
Ga naar bron
Artículo médico
Suetsuna K, Chen J. Identification of Antihypertensive Peptides from Peptic Digest of Two Microalgae, Chlorella vulgaris and Spirulina platensis [Internet]. Marine Biotechnology. 2001.
Ga naar bron
Artículo científico
Kamudha A et al. Methylcobalamin – A form of vitamin B12 identified and characterised in Chlorella vulgaris [Internet]. 2015.
Ga naar bron
Artículo médico
Kumar R, Frankilin J, Raj S. Accumulation of heavy metals (Cu, Cr, Pb and Cd) in freshwater micro algae (Chlorella sp.) [Internet]. 2013.
Ga naar bron
Artículo médico
Karkos P, Leong S, Assimakopoulos D. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications [Internet]. 2011.
Ga naar bron
Recensies