
Onze selectiecriteria
Chlorella is een groene, eencellige alg die in supplementvorm wordt geconsumeerd om de algemene gezondheid te verbeteren. Chlorella werkt als antioxidant, versterkt het immuunsysteem en verlaagt het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Het is een bron van eiwitten, omega-3 vetzuren, ijzer, vezels en pigmenten (chlorofyl, luteïne en bèta-caroteen).
Hoewel chlorella talrijke gezondheidsvoordelen biedt en een uitstekend voedingssupplement is voor veganisten en vegetariërs, is er ook veel verkeerde informatie over deze alg. Helpt het echt het bloed van zuurstof te voorzien? Levert het echt vitamine B12, dat veganisten moeilijk uit hun voeding kunnen halen? In deze gids leer je de waarheid over chlorella.
De belangrijkste feiten in het kort
- Chlorella is een eencellige alg. Het is een voedzame bron van eiwitten, omega 3, chlorofyl, betacaroteen en ijzer. Chlorella is een antioxidant, verbetert de immuniteit, is goed voor het gezichtsvermogen, voorkomt bloedarmoede en verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.
- Om chlorella te assimileren, moet het een proces doorlopen waarbij de celwand wordt afgebroken. Daarom is chlorella verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen, b.v. als tabletten, extracten, capsules en poeder.
- Alvorens een chlorella preparaat te kopen, moet je letten op bepaalde basiskenmerken, zoals de doseringsvorm, de smaak, de plaats van vervaardiging, de certificering van het biologische product en de aanwezigheid van allergenen.
Gids: Wat je moet weten over chlorella
Wat is chlorella precies?
De celwand van chlorella is erg hard en moet eerst afgebroken worden, zodat het menselijk lichaam alle voedingsstoffen en pigmenten van de alg kan opnemen. Om de opname te vergemakkelijken wordt chlorella geconsumeerd in de vorm van voedingssupplementen: poeders, extracten, tabletten en capsules. Bij de produktie van deze produkten wordt deze microalga gecentrifugeerd en geplet (2, 3).
Welke voedingsstoffen levert chlorella?
- Eiwitten: 61% tot 64%. De eiwitten van deze microalge bevatten alle aminozuren die essentieel zijn voor de mens (4).
- Voedingsvezels: 12 % tot 13,5 %.
- Koolhydraten: 10 % tot 14 %.
- Vetten: 1,8% tot 2,3%, meest onverzadigd, waaronder omega 3 (5).
- IJzer: 80 mg tot 120 mg (per 100 gram chlorellapoeder).
- Vitamine E: 18 mg (per 100 gram microalgenpoeder).
- Carotenoïden: Levert de pigmenten bètacaroteen (provitamine A) en luteïne (4).
- Chlorofyl: Dit is het voornaamste pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur en komt voor in concentraties tussen 1 en 4 % (4).
- Andere micronutriënten: B-complex vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B9), vitamine K (tegen bloedingen), selenium, magnesium, jodium, calcium en fosfor.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van chlorella?
- Sterke antioxiderende werking, dankzij hun gehalte aan chlorofyl, betacaroteen, luteïne, vitamine E, selenium en fenolische verbindingen. Deze moleculen verzachten oxidatieve schade veroorzaakt door o.a. tabak, alcohol, zonlicht en vervuiling. Oxidatie wordt in verband gebracht met cardiale, vasculaire, renale en neurodegeneratieve ziekten (6, 7).
- Vermindert vermoeidheid en verhoogt het energieniveau. Veel van de voedingsstoffen in chlorella zijn betrokken bij het energiemetabolisme, bv. selenium, magnesium en B-complex vitamines (8).
- Verbeter de ijzeropname en voorkom bloedarmoede door ijzertekort. Dit is vooral interessant voor veganisten en vegetariërs. Twee theelepels chlorellapoeder leveren 12 mg ijzer. Dit ijzer is echter niet-haeminisch en wordt in een lagere verhouding opgenomen dan dat van vlees. Om de opname van niet-haemminisch ijzer te verbeteren, is het nodig chlorella te combineren met vitamine C (9).
- Versterking van het immuunsysteem. Suppletie met chlorella kan gunstig zijn om het immuunsysteem tegen virussen en kankercellen te verbeteren (12, 13).
- Bescherming van de visuele gezondheid. Chlorella bevat een antioxidant pigment, luteïne genaamd, dat cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan voorkomen, de belangrijkste oorzaken van blindheid bij oudere mensen (14).
- Verlaging van cholesterol en bloedsuiker. De microalgen verlagen het bloedsuiker- en cholesterolgehalte en verbeteren de gevoeligheid voor insuline (15).
- Normalisatie van de bloeddruk. Dagelijkse inname van Chlorella vulgaris helpt om de bloeddruk te verlagen (16).
Wat zijn de soorten chlorella supplementen?
- Poeder: Chlorella wordt gecentrifugeerd en tot een fijn poeder gemaakt dat gemakkelijk oplost in water of andere vloeistoffen. De smaak is intens, eigenaardig en aards, zodat veel mensen moeten wennen aan het innemen van chlorella poeder. De aanbevolen dagelijkse dosis is 3 tot 10 gram.
- Tabletten/capsules: De smaak van de tabletten en capsules is veel aangenamer dan die van het pure poeder. De aanbevolen dagelijkse dosis is 1 tot 6 tabletten.
Chlorella poeder | Chlorella tabletten of chlorella capsules | |
---|---|---|
Smaak | Sterk, bitter, aards | De capsules hebben een bijna neutrale smaak. De tabletten behouden de smaak van chlorella, maar wanneer ze snel met water doorgeslikt worden, is de smaak bijna niet waarneembaar. |
Inname | Gemengd met vloeistoffen (water, melk, groentedrank, appelsap, shakes). Het kan ook aan sauzen en baksels worden toegevoegd. | Met water |
Aanbevolen dagelijkse dosis | 3 tot 10 gram | 1 tot 6 tabletten/capsules |
Prijs per rantsoen | 0,40 tot 0,54 euro | 0,16 tot 0,23 euro |
Wat is de beste manier om chlorella supplementen in te nemen?
- Capsules en tabletten worden beter verdragen met een maaltijd dan op een lege maag. Als ze op een lege maag ingenomen worden, kunnen ze bij sommige mensen brandend maagzuur veroorzaken.
- Chlorellapoeder smaakt beter als het in shakes gemengd wordt met appel-, kiwi-, cacao-, ananas-, gember- of kokossap.
- Om de voordelen van het ijzer in chlorella te krijgen, is het belangrijk het supplement te consumeren met een bron van vitamine C, bv. tomaat, citrusvruchten (sinaasappel, citroen, mandarijn), aardbeien of kiwi’s (9).
Is chlorella een goede bron van vitamine B12?
Helaas denken veel veganisten dat het eten van zeewier in hun vitamine B12 behoefte zal voorzien. In feite krijgen ze alleen de verkeerde vorm van deze vitamine binnen en kunnen ze megaloblastische bloedarmoede en ook neurologische problemen ontwikkelen. Bloedonderzoek toont normale niveaus van vitamine B12, maar er blijft een tekort aan cyanocobalamine bestaan.
Dient chlorofyl uit chlorella om het bloed van zuurstof te voorzien?
Wat zijn de verschillen tussen Chlorella en Spirulina?
Chlorella | Spirulina | |
---|---|---|
Biologische structuur | Eencellige algene | Cyanobacteriën |
Kleur | Intens groen | Blauwgroen |
Eiwitgehalte (in 100 gram) | 58 tot 61 gram | 60 tot 66 gram |
IJzergehalte (in 100 gram) | 76 tot 120 mg | 53 tot 66 mg |
(Image source: Chepko: 82271552/ 123rf.com)
Wat zijn de bijwerkingen van chlorella supplementen?
Mensen met schildklierproblemen moeten hun arts raadplegen alvorens chlorella te nemen, want de alg bevat jodium en kan een schildklierbehandeling verstoren. Er is niets mis mee als zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven chlorella nemen, maar je moet wel met je arts overleggen voor je ermee begint.
Aankoopcriteria
In het vorige deel gingen we meer in detail in op de voordelen, het voedingsprofiel en de manieren om chlorella te consumeren. Zoek je een product van uitstekende kwaliteit dat geen gevaar voor je gezondheid oplevert, overweeg dan de aankoopcriteria die we hieronder voor je hebben samengesteld:
- Het supplement innemen
- Smaak
- Plaats van vervaardiging
- Biologische produktcertificering
- Allergieën en intoleranties
Het supplement innemen
Chlorella tabletten en capsules zijn de gemakkelijkste methode van inname, omdat ze snel met slechts een beetje water ingenomen kunnen worden. Chlorellapoeder, daarentegen, vereist enige voorbehandeling en moet vóór consumptie opgelost worden in water, shakes of sauzen.
Smaak
De smaak van chlorella capsules en tabletten is onmerkbaar en daarom ideaal voor wie niet van de typische smaak van deze microalge houdt. Chlorella poeder is intens, bitter en aards, maar veel mensen wennen na verloop van tijd aan de smaak of verdragen hem beter als het poeder gecombineerd wordt met fruit, cacao, gember of kokosnoot.
Plaats van vervaardiging
Europese landen hebben de strengste wetgeving betreffende de veiligheid van voedingssupplementen. Dit is heel belangrijk in het geval van algen, want die kunnen vervuild zijn met zware metalen. Als je chlorella koopt, moet je een preparaat kiezen dat in Europa verwerkt en verpakt is, ook al is het elders gekweekt, bijvoorbeeld in China.
Commentaar van een deskundige: “Als je een alg op de binnenlandse markt vindt, kun je die met een gerust hart eten, want hij moet de strenge Europese kwaliteitscontroles doorstaan hebben om hier te mogen zijn”. Ignacio Moreno, hoofd van de afdeling Ecologie en Kustbeheer van het Instituut voor Mariene Wetenschappen van Andalusië.
Biologische produktcertificering
Chlorella moet biologisch zijn, want als synthetische chemicaliën gebruikt worden om de groei te stimuleren, kunnen deze stoffen in de alg achterblijven en in het menselijk lichaam terechtkomen. Bovendien zouden ze een negatief effect hebben op het milieu. De meest prestigieuze certificeringen zijn die van de Soil Association (Verenigd Koninkrijk) en het Andalusisch Comité voor Biologische Landbouw, Spanje (CAAE).
Allergieën en intoleranties
Chlorella is van nature vrij van gluten en andere allergenen, maar dat wil niet zeggen dat chlorella supplementen die niet kunnen bevatten. Verontreiniging tijdens de verwerking is een veel voorkomend probleem. Wie een voedselallergie of -intolerantie heeft, moet zorgvuldig het voedingsetiket lezen om er zeker van te zijn dat het product geen allergenen bevat.
Conclusie
Chlorella is een eencellige groene alg die gebruikt wordt om de kwaliteit van de voeding en bepaalde aspecten van de gezondheid te verbeteren. Het is een bron van eiwitten en ijzer met een hoge biologische waarde, waardoor chlorella een uitstekend supplement is voor veganistische en vegetarische diëten.
Chlorella supplementen zijn verkrijgbaar in poeder-, capsule- en tabletvorm. Tijdens de productie ervan wordt de celwand van de microalgen opgelost, zodat de bestanddelen gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Chlorella is rijk aan antioxidanten, beschermt de gezondheid van lever en gezichtsvermogen, verbetert de immuniteit en verlaagt het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.
Als je van deze gids over chlorella supplementen genoten hebt, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem met je vrienden te delen op je sociale netwerken.
(Kopfoto bron: Schweitzer: 64035399/ 123rf.com)
Referenties (19)
1.
Rani K, Sandal N, Sahoo PK. A comprehensive review on chlorella- its composition, health benefits, market and regulatory scenario [Internet]. The Pharma Innovation Journal. 2018.
Bron
2.
Görs M, Schumann R, Hepperle D, Karsten U. Quality analysis of commercial Chlorella products used as dietary supplement in human nutrition [Internet]. Journal of Applied Phycology. 2009.
Bron
3.
Masojídek J, Torzillo G. Mass Cultivation of Freshwater Microalgae [Internet]. Encyclopedia of Ecology. 2014.
Bron
4.
Paniagua-Michel J. Microalgal Nutraceuticals. En Handbook of Marine Microalgae [Internet]. 2015.
Bron
5.
Rezende Freitas H. Chlorella vulgaris as a Source of Essential Fatty Acids and Micronutrients: A Brief Commentary [Internet]. 2017
Bron
6.
Miranda M, Mancini J. Antioxidant activity of the microalga Chlorella vulgaris cultured on special conditions [Internet]. 2001.
Bron
7.
Lee SH et al. Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers [Internet]. 2010.
Bron
8.
Okada H, Yoshida N, Kakuma T, Toyomasu K. Effect of Chlorella Ingestion on Oxidative Stress and Fatigue Symptoms in Healthy Men [Internet]. 2018.
Bron
9.
Lynch S, Cook J. Interaction of vitamin C and iron [Internet]. 1980.
Bron
10.
Peng H, Chu Y, Chen S, Chou S. Hepatoprotection of chlorella against carbon tetrachloride-induced oxidative damage in rats [Internet]. 2009.
Bron
11.
Cai X, Wang S, Yang Q. Antioxidant and hepatoprotective effects of pigment-protein complex from Chlorella vulgaris on carbon tetrachloride-induced liver damage in vivo [Internet]. 2015.
Bron
12.
Azocar J, Díaz A. Efficacy and safety of Chlorella supplementation in adults with chronic hepatitis C virus infection [Internet]. 2013.
Bron
13.
Kwak J et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killercell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial) [Internet]. Nutrition Journal. 2012.
Bron
14.
Shibata S, Nishihara T, Natori Y, Tomisaka K. Antioxidant and Anti-Cataract Effects of Chlorella on Rats with Streptozotocin-Induced Diabetes [Internet]. Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2003.
Bron
15.
Jeong H, Kwon H, Kim M. Hypoglycemic effect of Chlorella vulgaris intake in type 2 diabetic Goto-Kakizaki and normal Wistar rats [Internet]. 2009.
Bron
16.
Suetsuna K, Chen J. Identification of Antihypertensive Peptides from Peptic Digest of Two Microalgae, Chlorella vulgaris and Spirulina platensis [Internet]. Marine Biotechnology. 2001.
Bron
17.
Kamudha A et al. Methylcobalamin – A form of vitamin B12 identified and characterised in Chlorella vulgaris [Internet]. 2015.
Bron
18.
Kumar R, Frankilin J, Raj S. Accumulation of heavy metals (Cu, Cr, Pb and Cd) in freshwater micro algae (Chlorella sp.) [Internet]. 2013.
Bron
19.
Karkos P, Leong S, Assimakopoulos D. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications [Internet]. 2011.
Bron