Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

25Bestede uren

33Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

In dit artikel laten we je kennismaken met een voedingsrijke exoot die enerzijds belangrijke vitaminen en mineralen bevat en anderzijds beschouwd wordt als een hoogwaardige bron van plantaardige eiwitten dankzij zijn hoge eiwitgehalte. Dit artikel gaat over cashewnoten, die bekend staan als snackvoedsel.

Hoewel iedereen ze tot de noten rekent, behoren ze uit zuiver botanisch oogpunt tot de steenvruchtenfamilie en zijn ze niet alleen uiterst gezond, maar smaken ze ook erg lekker. Dit maakt ze dan weer de meest gezochte, maar ook de duurste “noten”. In het volgende zullen we je duidelijkheid verschaffen over de positieve invloed van cashewnoten op je gezondheid door de belangrijkste vragen te beantwoorden.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Dankzij hun hoge gehalte aan plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit zijn cashewnoten een uitstekende bron van eiwitten, vooral voor mensen die dierlijke eiwitten willen vermijden. De onverzadigde vetzuren die ze bevatten hebben een positief effect op het cardiovasculaire systeem en helpen het cholesterolgehalte te reguleren.
  • Cashewnoten bevatten ook veel L-tryptofaan, dat in het lichaam het “gelukshormoon” serotonine aanmaakt, dat op zijn beurt een stemmingsverlichtend en ontspannend effect heeft op de mens.
  • Cashewnoten bevatten veel vitaminen die belangrijke regulatoren zijn in de stofwisseling. Ze zijn ook uitstekende bronnen van essentiële mineralen zoals magnesium en fosfor.

Cashewnoten: Wat je moet weten

In het volgende gaan we in op de belangrijkste vragen die er bestaan over cashewnoten en hun invloed op de gezondheid. We hopen dat we in de loop van het artikel je twijfels over cashewnoten kunnen wegnemen en dat je uiteindelijk tot de conclusie zult komen dat cashewnoten veel te bieden hebben op het gebied van gezondheid.

Waar komen cashewnoten vandaan?

Cashewnoten komen van de cashewboom, die ook wel “Anacardium occidentale” genoemd wordt. Net als de mango en de pistacheboom behoort hij tot de sumakfamilie en komt oorspronkelijk uit Brazilië.

Cashewnoten worden vaak noten genoemd en dat zijn ze ook, maar volgens botanisch inzicht zijn het pitten en behoren ze tot het geslacht van steenvruchten, zoals de pistache en de amandel.

Hoe worden cashewnoten verwerkt?

Door de ingewikkelde oogst en verwerking van cashewnoten zijn ze iets duurder dan andere noten. De cashewnootkern zit niet in de vrucht van de cashewboom, maar groeit buiten de vrucht, op de cashewappel. Als hij rijp is, valt hij vanzelf op de grond en kan hij verzameld of geoogst worden.

Men probeert vaak de cashewnoten eerder te oogsten door aan de takken van de boom te schudden of de cashewappels opzettelijk af te snijden. Dit kan echter leiden tot een vermindering van de kwaliteit van de cashewpitten, omdat ze nog niet rijp zijn en te vroeg verwerkt worden. Bij het oogsten moet steeds een nauwkeurig tijdvenster in acht genomen worden. Ook als de gevallen vruchten te laat verzameld worden, kunnen de pitten van mindere kwaliteit zijn.

Om te voorkomen dat de cashewnoten door schimmel worden aangetast en om ze bewaarbaar te maken, moeten ze na de oogst eerst gedroogd worden. Tegenwoordig gebruikt men speciale apparatuur om de cashewpitten te drogen bij temperaturen tot 90 graden Celsius.

Een paar jaar geleden werden cashewnoten nog traditioneel in de zon gedroogd. Met behulp van de apparatuur wordt de duur van het droogproces aanzienlijk verkort, maar de kwaliteit van de cashewnoten lijdt eronder door de hoge temperaturen.

Omdat de schil van de cashewpitten het schadelijke bestanddeel CNSL bevat en dus giftig is, moet hij helemaal verwijderd worden. Speciale gereedschappen en roostertrommels worden gebruikt om de schil die de giftige stof bevat van elke cashew pit te verwijderen. Ze kraken de schil en scheiden die van de pit, en onderwerpen de cashewpit aan roosteren bij een temperatuur van tot 200 graden Celsius.

Wat zijn de ingrediënten van cashewnoten?

Zoals alle pitten en noten zijn ook cashewnoten bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Hun watergehalte is zeer laag door het droogproces dat de pit ondergaat. Het is slechts 4 gram per 100 gram cashewnoten. Andere ingrediënten en voedingswaarden die gemiddeld in 100 gram cashewnoten zitten, staan hier vermeld

  • 20 g eiwit
  • 40 g vet
  • 30 g koolhydraten
  • 2,5 g voedingsvezels

Welk effect hebben cashewnoten op cholesterol en bloeddruk?

Cashewpitten zijn een ideaal alternatief voor dierlijke eiwitten vanwege hun hoge gehalte aan plantaardige eiwitten en zijn daarom ook het perfecte voedingssupplement voor vegetariërs en . Bovendien verlagen de pitten het cholesterolgehalte en beschermen ze het hart.

Hoewel ze door hun hoge vetgehalte ongezond lijken, zijn ze dat niet. Het vet in cashewnoten is geen zuiver vet, zoals in de conventionele zin. Het vetgehalte van 40 gram per 100 gram cashewnoten is als volgt verdeeld:

  • 28 g enkelvoudig onverzadigde vetzuren
  • 3 g meervoudig onverzadigde vetzuren
  • 9 g verzadigde vetzuren

Omdat cashewnoten bijzonder rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, hebben studies geconcludeerd dat suppletie met cashewnoten een positief effect heeft op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. (1)

Welke vitaminen en mineralen zitten er in cashewnoten?

Door hun bestanddelen zijn cashewnoten de perfecte bron van energie om je te helpen op een gezonde manier op een hoger niveau te presteren. (2)

Het hoogwaardige plantaardige eiwit, dat overvloedig aanwezig is in cashewnoten, helpt je spieren op te bouwen en klaar te zijn om te presteren. (Image source: Keifit / Pixabay)

Het plantaardige eiwit in cashewnoten is van zeer hoge kwaliteit en bevat bijzonder hoge gehaltes aan het aminozuur L-tryptofaan, dat in het menselijk lichaam het “gelukshormoon” serotonine aanmaakt.

Een tekort aan vitamine B kan leiden tot vermoeidheid en zwakte in concentratie.

Met 290 milligram L-tryptofaan per 100 gram zijn cashewnoten een van de voedingsmiddelen die het lichaam voorzien van bovengemiddelde hoeveelheden L-tryptofaan.

Met behulp van het aminozuur wordt in de hersenen het hormoon serotonine aangemaakt, dat enerzijds de stemming verheft en anderzijds een kalmerend effect heeft. (3)

Behalve hoogwaardige eiwitten bevatten cashewnoten belangrijke vitamines. Zoals vitamine B, die van cashewnoten een zeer zenuwversterkend voedingsmiddel maakt.

Hieronder volgt een lijst van de vitamines die in 100 gram cashewpitten voorkomen:

Vitamine Taak en functie
630 µg Vitamine B1 Is nodig voor de werking van het zenuwstelsel.
260 µg vitamine B2 Is nodig voor de energiestofwisseling en de ontgifting van lichaamsvreemde stoffen.
1200 µg vitamine B5 Helpt bij de opbouw van de slijmvliezen, het bindweefsel, het haar en de nagels.
420 µg vitamine B6 Helpt het zenuwstelsel en het immuunsysteem te versterken.
782 µg vitamine E Werkt als antioxidant. Het beschermt cellen tegen de effecten van schadelijke moleculen.
26 µg Vitamine K Is belangrijk voor de bloedstolling en het botmetabolisme.

Cashewnoten hebben ook een hoog gehalte aan mineralen, die erg belangrijk zijn voor een uitgebreide en gezonde voeding. Het resultaat van een studie was dat supplementatie met cashewnoten een positief effect kan hebben op de menselijke gewrichten en de antioxidantwerking in het lichaam kan ondersteunen. (4)

In de volgende tabel staan de mineralen die in cashewnoten voorkomen:

Mineralen Doel en functie
250 mg Magnesium Vervult vitale functies in het lichaam. Het ondersteunt het samentrekken van spieren, de communicatie tussen zenuwcellen en de hartactiviteit.
375 mg Fosfor Is belangrijk voor de samenstelling van botten, tanden en cellen.
552 mg kalium Is nodig voor de regulering van de elektrolytenbalans en de bloeddruk in het lichaam.
3,7 mg koper Is nodig voor de opname van ijzer en beschermt de celmembraan van belangrijke enzymen.
3 mg ijzer Is belangrijk in de cellen van het lichaam voor de energieproductie.
2.2 mg zink Is van groot belang voor het immuunsysteem en betrokken bij celgroei en wondgenezing.

Hoe kunnen cashewnoten helpen bij gewichtsverlies?

Om te beginnen bevatten cashewnoten belangrijke voedingsvezels die het hongergevoel verminderen. Anderzijds is het caloriegehalte van ongeveer 550 kcal per 100 gram cashewnoten laag in vergelijking met andere steenvruchten en noten, en met een gemiddeld vetgehalte van 40 gram per 100 gram behoren cashewnoten ook tot de relatief vetarme noten.

Het hoort bij het eetgedrag van de mens om van tijd tot tijd naar vet- en koolhydraatrijk voedsel te grijpen en zich er niet helemaal van te onthouden. Kies je echter noten zoals cashewnoten, dan hoef je je geen zorgen te maken over je gezondheid.

In tegenstelling tot andere vetrijke voedingsmiddelen, verhogen cashewnoten de bloedsuikerspiegel niet en veroorzaken dus geen overmatige insulinesecretie, wat gewichtstoename zou bevorderen.

Een studie van de Universiteit van Navarra bewijst dat een handvol noten zwaarlijvigheid en diabetes type 2 kan voorkomen. Bovendien ontdekte de studie dat deelnemers die twee keer of meer per week noten aten een beduidend lager risico op gewichtstoename hadden dan degenen die nooit of zelden noten aten. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat noten gewichtsverlies ondersteunen. (5)

Zijn er alternatieven voor cashewnoten?

Als alternatief voor cashewnoten is cashewpuree in veel supermarkten verkrijgbaar. Dit is geschikt als dip voor chips, groenten of om sauzen of shakes te verfijnen. Een heel eenvoudige receptsuggestie met cashewpuree zou, bijvoorbeeld, een gezonde cashew smoothie zijn.

Alles wat je hier nodig hebt is een beetje melk, een theelepel chiazaad, twee theelepels cashewpuree, eventueel een vleugje kaneel en een stuk fruit naar keuze. Aan het eind hoef je alleen maar de ingrediënten in een blender te doen.

Hoe verwerk je cashewnoten in je dieet?

Cashewnoten staan bekend als een geroosterd en gezouten tussendoortje dat het best gegeten wordt terwijl je TV kijkt of op feestjes wordt aangeboden. Ze zijn ook een belangrijk ingrediënt in de bekende trail mix, die goed vult en als ideaal tussendoortje dient.

Veel mensen weten echter niet dat cashewnoten door hun milde smaak geschikt zijn voor veel gerechten. Bij pasta, salades of risotto’s passen cashewnoten zowel bij hartige als bij zoete maaltijden, zoals muesli of ijs.

Cashewkerne gesund

Cashewnoten dienen als topping op muesli. Samen met yoghurt, fruit en een beetje honing vormen ze een perfect ontbijt. (Foto bron: Jonathan Borba / Pexels)

Als je bijvoorbeeld van pesto houdt, kun je de in het oorspronkelijke recept gebruikte pijnboompitten gewoon vervangen door cashewnoten. Cashewnoten hebben ongeveer 18 procent minder vet dan pijnboompitten. Omdat pijnboompitten iets duurder zijn dan cashewnoten, bespaar je niet alleen calorieën, maar ook geld.

Wie moet cashewnoten vermijden?

Cashewnoten hebben veel gezondheidsvoordelen, maar niet iedereen kan ze eten. Allergieën voor cashewnoten komen minder vaak voor dan algemene notenallergieën, maar kunnen ernstige symptomen veroorzaken.

Mensen met een pinda- of hazelnootallergie moeten extra voorzichtig zijn, want in veel gevallen hebben ze ook een intolerantie voor cashewnoten. Bijproducten die sporen van cashewnoten kunnen bevatten moeten ook met grote voorzichtigheid gegeten worden.

Vaak bevatten bereide spijzen, zoals desserts of Aziatische gerechten, een klein spoor van cashewnoten, maar dit kan evengoed tot een allergische schok leiden. Zelfs viervoeters, zoals honden, hoeven het niet per se zonder cashewnoten te stellen. Door de vezels en omega-3 vetzuren die ze bevatten, zijn ze ook gezond voor honden en kunnen ze met mate aan honden gevoerd worden.

Conclusie

We hopen dat je in de loop van dit artikel bewust bent geworden van hoe heilzaam cashewnoten voor je gezondheid zijn en welke gezondheidsvoordelen supplementatie met cashewnoten oplevert. Omdat cashewnoten rijk zijn aan plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit, ondersteunen ze een hart-beschermende voeding, wat uiterst belangrijk is.

Bovendien zijn de pitten, door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen, het ideale zenuwvoedsel voor jong en oud. De gezonde mix van voedingsstoffen heeft een positief effect op je hele lichaam.

(Cover foto: Ngamnithiporn / 123rf)

Referenties (5)

1. Viswanathan Mohan, Rajagopal Gayathri, Lindsay M Jaacks, Nagarajan Lakshmipriya, Ranjit Mohan Anjana, Donna Spiegelman, Raman Ganesh Jeevan, Kandappa K Balasubramaniam, Shanmugam Shobana, Mathialagan Jayanthan, Viswanathan Gopinath, Selvakumar Divya, Vasudevan Kavitha, Parthasarathy Vijayalakshmi, Mookambika Ramya Bai R, Ranjit Unnikrishnan, Vasudevan Sudha, Kamala Krishnaswamy, Jordi Salas-Salvadó, Walter C Willett, Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition, Volume 148, Issue 1, January 2018, Pages 63–69
Bron

2. Janet C. King, Jeffrey Blumberg, Linda Ingwersen, Mazda Jenab, Katherine L. Tucker, Tree Nuts and Peanuts as Components of a Healthy Diet, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 9, September 2008, Pages 1736S–1740S
Bron

3. Steenbergen L, Jongkees BJ, Sellaro R, Colzato LS. Tryptophan supplementation modulates social behavior: A review. Neurosci Biobehav Rev. 2016 May;64:346-58. doi: 10.1016/j.neubiorev.2016.02.022. Epub 2016 Mar 15. PMID: 26987640.
Bron

4. Fusco R, Siracusa R, Peritore AF, Gugliandolo E, Genovese T, D'Amico R, Cordaro M, Crupi R, Mandalari G, Impellizzeri D, Cuzzocrea S, Di Paola R. The Role of Cashew (Anacardium occidentale L.) Nuts on an Experimental Model of Painful Degenerative Joint Disease. Antioxidants (Basel). 2020 Jun 10;9(6):511. doi: 10.3390/antiox9060511. PMID: 32532064; PMCID: PMC7346149.
Bron

5. Martínez-González MA. The SUN cohort study (Seguimiento University of Navarra). Public Health Nutr. 2006 Feb;9(1A):127-31. doi: 10.1079/phn2005935. PMID: 16512960.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Viswanathan Mohan, Rajagopal Gayathri, Lindsay M Jaacks, Nagarajan Lakshmipriya, Ranjit Mohan Anjana, Donna Spiegelman, Raman Ganesh Jeevan, Kandappa K Balasubramaniam, Shanmugam Shobana, Mathialagan Jayanthan, Viswanathan Gopinath, Selvakumar Divya, Vasudevan Kavitha, Parthasarathy Vijayalakshmi, Mookambika Ramya Bai R, Ranjit Unnikrishnan, Vasudevan Sudha, Kamala Krishnaswamy, Jordi Salas-Salvadó, Walter C Willett, Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in Asian Indians with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition, Volume 148, Issue 1, January 2018, Pages 63–69
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Janet C. King, Jeffrey Blumberg, Linda Ingwersen, Mazda Jenab, Katherine L. Tucker, Tree Nuts and Peanuts as Components of a Healthy Diet, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 9, September 2008, Pages 1736S–1740S
Ga naar bron
Wissenschaftliche Artikel
Steenbergen L, Jongkees BJ, Sellaro R, Colzato LS. Tryptophan supplementation modulates social behavior: A review. Neurosci Biobehav Rev. 2016 May;64:346-58. doi: 10.1016/j.neubiorev.2016.02.022. Epub 2016 Mar 15. PMID: 26987640.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fusco R, Siracusa R, Peritore AF, Gugliandolo E, Genovese T, D'Amico R, Cordaro M, Crupi R, Mandalari G, Impellizzeri D, Cuzzocrea S, Di Paola R. The Role of Cashew (Anacardium occidentale L.) Nuts on an Experimental Model of Painful Degenerative Joint Disease. Antioxidants (Basel). 2020 Jun 10;9(6):511. doi: 10.3390/antiox9060511. PMID: 32532064; PMCID: PMC7346149.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Martínez-González MA. The SUN cohort study (Seguimiento University of Navarra). Public Health Nutr. 2006 Feb;9(1A):127-31. doi: 10.1079/phn2005935. PMID: 16512960.
Ga naar bron
Recensies