
Onze selectiecriteria
Er zijn maar weinig mensen die zich niet druk maken over het vooruitzicht van veroudering. Overmatige blootstelling aan zonlicht, weinig groente eten en bepaalde medicijnen kunnen dit proces versnellen en rimpels, chronische ziekten en zelfs tumoren veroorzaken. Is er iets dat helpt om het verouderingsproces af te remmen?
Caroteen is een antioxidant, dat vooral te vinden is in plantaardig voedsel. Het is aangetoond dat caroteen schadelijke effecten van vrije radicalen vermindert en de huid beschermt tegen UV-schade. Helaas is er vandaag de dag nog steeds veel discussie over de werking van caroteensupplementen. Wil je weten waarom en of een caroteensupplement bij je past? Lees dan snel verder. In deze shopgids vind je alles wat je moet weten over de werking van dit supplement.
Belangrijk om te weten
- Caroteen is een antioxidant dat terug te vinden is in groenten, fruit en microalgen. De bekendste vormen zijn bètacaroteen, alfacaroteen en lycopeen.
- Als je caroteen op de juiste manier inneemt, kan het de huid beschermen tegen schade door UV-straling. Aan de andere kant kan een overmatige inname van het supplement oorzaak zijn voor ernstige ziekten.
- Als je een caroteensupplement wilt kopen, moet je bij het maken van je keuze voor een product letten op de kwaliteit, het feit of je een veganistisch product wilt, het type caroteen dat je nodig hebt en de aanwezigheid van andere stoffen in het product.
Onze selectie: De beste caroteensupplementen op de markt
Een goed caroteensupplement kan je helpen om je huid en botten gezond te houden. Een product van slechte kwaliteit kan je gezondheid echter ook onherstelbaar beschadigen. Hieronder vind je een selectie met onze favoriete caroteensupplementen die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. Met deze lijst hopen we je te helpen een veilig en kwaliteitssupplement te vinden, het supplement dat het beste bij je past.
Shopgids: Alles wat je moet weten over caroteen
(Bron: Trendsetter: 42019275/ 123rf.com)
Wat is caroteen?
Caroteen behoort tot de carotenoïden, een grote groep van gele tot roodachtige kleurstoffen. Deze groep kent ongeveer 800 verschillende soorten verbindingen. Er bestaan verschillende vormen van caroteen, die enkel aan het eind van de structuurformule verschillen. De meest populaire caroteensoorten zijn:
Soort caroteen | Classificatie | Functie |
---|---|---|
Alfacaroteen | Provitamine A | Cellulaire antioxidant.
Stimuleert de communicatie tussen cellen. Versterkt het immuunsysteem. |
Bètacaroteen | Provitamine A | Cellulaire antioxidant.
Stimuleert de communicatie tussen cellen. Versterkt het immuunsysteem. |
Lycopeen | Caroteen, geen provitamine A | Cellulaire antioxidant.
Controle van celreproductie. Controle van weefselschade. Osteoblaststimulans (botvormende cellen). |
Op deze manier is het mogelijk om onderscheid te maken tussen de caroteenvoorlopers van vitamine A, alfacaroteen en bètacaroteen enerzijds en caroteen zonder vitamine A-activiteit zoals lycopeen anderzijds. In beide gevallen hebben de moleculen een antioxiderend effect die de werking van vrije radicalen tegenhoudt.
Waar zit caroteen in?
We kunnen onze caroteeniveaus verhogen door een compleet en gevarieerd dieet aan te houden, door dagelijks tenminste 5 porties fruit, groenten en andere voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan caroteen. In de tabel hieronder vind je een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan caroteen. We raden je aan om de volgende voedingsmiddelen zoveel mogelijk aan je dagelijkse dieet toe te voegen:
Caroteen | Komt voor in |
---|---|
Alfacaroteen | Wortel, zoete aardappel, pompoen, broccoli, bonen, erwten, spinazie en kool. |
Bètacaroteen | Pompoen, wortel, zoete aardappel, mango, papaja en bosbessen. |
Licopeno | Papaya, tomaat, asperges, grapefruit, watermeloen en perzik. |
Wat zijn de voordelen van caroteen?
Er is namelijk een verband gevonden tussen de consumptie van wortelsap, dat erg rijk is aan alfa- en bètacaroteen, en een vermindering van het aantal beschadigde DNA-ketens in de cellen. In andere onderzoeken wordt een versterking van het immuunsysteem waargenomen na langdurige behandeling met bètacaroteen-supplementen.
(Bron: Hommalai: 43378768/ 123rf.com)
Caroteen kan bovendien effectief zijn voor de preventie en behandeling van diverse ziektebeelden, hoewel deze veelbelovende resultaten nog verder worden onderzocht door belangrijke onderzoeksinstanties. In de lijst hieronder vind je de functies waarvoor deze moleculen effectief zijn gebleken, zo blijkt uit één of meerdere onderzoeken:
- Voorkomen van voortijdige rimpels
- Voorkomen van huidvlekken door de zon
- Genezing van bepaalde ziekten
- Versnelde genezing van huidwonden
- Bescherming van de huid die overgevoelig is voor zonlicht
- Verbetering van psoriasis-symptomen
- Verbetering van symptomen van atopische dermatitis
- Bescherming van het zicht bij ouderen
- Vermindering van de kans op hartaandoeningen, zoals hartfalen
- Preventie van bepaalde soorten kanker (in onderzoek, tegenstrijdige resultaten)
- Bloeddrukdaling
- Verlaging van LDL-cholesterolwaarden (“slechte cholesterol”)
- Verhoging van botmineralisatie (preventie van osteoporose)
Hoe moet je een caroteensupplement gebruiken?
- Dosis? Voor een gezonde en niet-rokende volwassene varieert een veilige dosis caroteen tussen de 6 en 15 mg per dag.
- Wanneer? Je kunt de caroteensupplementen op elk gewenst moment van de dag innemen.
- Moet je het supplement met water of voedsel innemen? Het is aan te raden om de inname van het supplement te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan lipiden, zodat de absorptie van het supplement wordt vergemakkelijkt. Het beste is om het supplement in te nemen met voedsel dat rijk is aan 3 of meer gram vet.
- Hoe lang moet je het supplement innemen? Als je te lang achter elkaar gebruik maakt van het supplement (8 of meer jaar) kunnen er bijwerkingen optreden. Om deze reden adviseren we om de consumptie van caroteen te beperken tot een specifieke periode, zoals bijvoorbeeld de zomermaanden of tijdens een dieet dat je volgt om gewichtsverlies te bereiken. Het is niet aan te raden om het supplement langer dan een jaar achter elkaar te gebruiken.
Caroteensupplementen worden over het algemeen gebruikt om een gezonde huid te behouden, vrij van voortijdige rimpels. Onthoud echter dat deze supplementen het gebruik van een zonnebrandcrème niet vervangen. Het vult het product alleen aan door de werking van vrije radicalen op de bovenste huid te verminderen.
(Bron: Jurgielewicz: 65440223/ 123rf.com)
Waar moet ik op letten bij de inname van een caroteensupplement?
Pas op voor interacties met andere geneesmiddelen: Helaas kunnen caroteensupplementen de werking van bepaalde andere medicijnen en supplementen beïnvloeden. Als je gebruik maakt van één of meerdere van de volgende medicijnen of supplementen, raden we aan om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met de inname van een supplement:
- Statines, voor de behandeling van cholesterol
- Cholestyramine, voor de behandeling van cholesterol
- Orlistat, een afslankmiddel
- Verteporfin, voor de behandeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie
- Vitamine A (supplement)
- Luteïne (supplement)
Houd je aan de aanbevolen dosis: Een overmatig gebruik van alfa- en bètacaroteen-supplementen kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen en andere vervelende symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid, haarverlies en, in ernstige gevallen, leverschade. Het overschrijden van de aanbevolen dosis lycopeen kan huiduitslag veroorzaken.
Gebruik het supplement niet te lang achter elkaar: Als je een gezonde hoeveelheid caroteen inneemt, vermindert dit het risico op bepaalde soorten kanker (zoals borstkanker) en verbetert het onze algehele gezondheid. Als je echter een jaar of langer dagelijks het supplement inneemt, kan dit het risico op tumoren juist vergroten. Om deze reden wordt een langdurig gebruik van het supplement afgeraden.
Caroteensupplementen zijn niet geschikt voor rokers: Er zijn studies die duiden op een verhoogd risico op longkanker bij rokers die caroteensupplementen gebruiken. Deze relatie bestaat alleen met voedingssupplementen en niet met caroteen uit voeding. Als je rookt, wordt het daarom aanbevolen de antioxidanten uitsluitend via voedsel te verkrijgen.
Wees voorzichtig met alcohol: Alcohol is een krachtig oxidatiemiddel dat de organen van ons lichaam kan beschadigen. Mensen met een lever die beschadigd is door een overmatig alcoholgebruik, worden aangeraden de consumptie van caroteensupplementen te vermijden. De stoffen kunnen namelijk de leverschade die is veroorzaakt door alcohol nog meer vergroten.
Carotenemie duidt op overmatige consumptie: Als je teveel binnen krijgt van voedingsmiddelen of supplementen die rijk zijn aan caroteen zal dit de huid een karakteristieke geelachtige of oranje tint geven. Deze aandoening staat bekend als carotenemie. Hoewel het op zichzelf niet gevaarlijk is, geeft dit aan dat je teveel caroteen binnenkrijgt.
Onthoud tot slot dat de inname van supplementen bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven te allen tijde onder toezicht van een arts of andere expert moet gebeuren.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
We hebben in deze shopgids alle geheimen van caroteen onthuld. Het belang van het kiezen van een goed supplement is erg groot. Daar komt bij dat er vandaag de dag nog steeds veel discussie over de werking van caroteen bestaat. Het is daarom erg belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je een caroteensupplement wilt kopen. Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste aankoopcriteria. Ze helpen je het supplement te vinden dat het beste bij je past:
Allergieën en intoleranties
Er zijn mensen die een intolerantie voor caroteen kunnen ontwikkelen. Met name mensen met een wortelallergie worden afgeraden deze supplementen te gebruiken. Als er bij gebruik van deze producten huidirritatie, ademnood of misselijkheid optreedt, is er een grote kans dat het om een allergische reactie gaat. Zoek in dat geval meteen contact met een medisch expert zoals je huisarts.
Veganistische en vegetarische voeding
Caroteen is een verzameling van pigmenten van plantaardige oorsprong, waardoor caroteensupplementen over het algemeen producten zijn die geschikt zijn voor veganisten. De moleculen kunnen echter ook worden verkregen uit het lichaam van dieren die planten consumeren die rijk zijn aan caroteen. Zoek daarom altijd de bijbehorende certificering voordat je een product koopt om er zeker van te zijn dat het supplement ook echt geschikt is voor veganisten en vegetariërs.
Andere ingrediënten
In sommige producten wordt caroteen gecombineerd met andere verbindingen, zoals vitamines, mineralen en plantenextracten. Als je de antioxiderende eigenschappen van caroteen optimaal wilt benutten, raden we aan een product te zoeken dat de stof combineert met vitamine E. Studies bewijzen dat de werking van deze stoffen elkaar aan kunnen vullen en elkaars anti-verouderingseffecten verbeteren.
Samenvatting
Caroteen is een verzameling van antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze, in de juiste hoeveelheid, een belangrijke functie als pro-vitamine A hebben die een rol spelen bij het afweersysteem en in de celcommunicatie. Caroteen beschermt bovendien de huid tegen UV-schade. Toch is het gebruik van het supplement nog controversieel. Of het supplement bij je past, moet worden beoordeeld op basis van de individuele behoeften van elke gebruiker. In deze shopgids helpen we je ontdekken of een caroteensupplement bij je past.
Vond je onze shopgids over caroteen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat zij ook ontdekken welk caroteensupplement het beste bij hen past.
(Bron van de header afbeelding: Microgen: 120510060/ 123rf.com)