Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Candida is een gistschimmel die de meeste mensen bij zich dragen. Als het zich vermenigvuldigt en verspreidt, kan het infecties veroorzaken. Deze zijn onaangenaam en moeten behandeld worden.

In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over de Candida schimmel en de oorzaken van een infectie. Bovendien krijg je waardevolle tips over waar je op moet letten bij een besmetting en wat ertegen kan helpen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Candida is een gistschimmel die vele ondersoorten heeft. Candida albicans komt ook bij mensen voor en vestigt zich in de darmen van de meesten.
 • De Candida schimmel is op zichzelf niet schadelijk. Pas als het zich vermenigvuldigt of zich verspreidt naar andere delen van het lichaam kan het symptomen van een infectie veroorzaken.
 • Bij een Candida schimmelinfectie moet een arts geraadpleegd worden zodra de symptomen merkbaar worden. Huismiddeltjes kunnen helpen de infectie te bestrijden, maar ze vervangen geen medicijnen.

Definitie: Wat is Candida?

Candida is een geslacht van gistschimmels en heeft meer dan 200 ondersoorten. Wanneer Candida genoemd wordt, wordt meestal Candida albicans bedoeld, die ook bij mensen kan voorkomen.

Deze soort komt bij driekwart van alle mensen voor en is op natuurlijke wijze in het lichaam gekomen. Het wordt meestal bij de geboorte doorgegeven. Candida albicans komt voor in de dikke darm, waar het zich voedt met koolhydraten.

Achtergrond: Wat je moet weten over Candida

Voor we je tips geven over wat je moet doen als je een Candida infectie hebt, hebben we eerst wat informatie verzameld over de achtergrond van de Candida schimmel.

In het volgende willen we de meest gestelde vragen over dit onderwerp voor je beantwoorden.

Is Candida schadelijk?

Op zichzelf is de Candida schimmel onschadelijk voor gezonde mensen. (1) De gistschimmel kan zich echter verspreiden en andere delen van het lichaam aantasten. Te veel van de schimmel in de darm is ook schadelijk en moet behandeld worden.

Het afweersysteem van het lichaam houdt de candida schimmel meestal op een ongevaarlijke grootte. Als het immuunsysteem eenmaal niet meer zo effectief werkt, kan de schimmel zich verder verspreiden. Dit kan gebeuren door medicijnen die het immuunsysteem verzwakken of door ziekten die dit effect tot gevolg hebben.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij HIV ziekte, na chemotherapie of na langdurig gebruik van antibiotica. Deze tasten het immuunsysteem massaal aan en kunnen er niet meer voor zorgen dat de Candida schimmel zich niet verspreidt.

Omdat de Candida schimmel onschadelijk is voor gezonde mensen, is het niet aan te bevelen Candida te behandelen zonder schade aan te richten. Alleen als de schimmel zich overmatig vermeerdert is hij schadelijk en moet hij behandeld worden.

In zeldzame gevallen kan extreme vermenigvuldiging van de schimmel in de bloedvaten leiden tot bloedvergiftiging. (2)

Wat zijn de symptomen van een Candida infectie?

Als de schimmel zich vermenigvuldigt en verspreidt, wordt dat merkbaar door symptomen. De schimmel tast graag de mondholte of de slijmvliezen van de geslachtsorganen aan. Tekenen kunnen ook gevonden worden op het bindvlies van de ogen of onder de nagels.

In de mond kan een licht geelachtig-wit laagje gezien worden, dat weggeveegd kan worden. Als de geslachtsdelen van een vrouw aangetast zijn, heeft ze meestal last van jeuk of een branderig gevoel en een wittige afscheiding. Ontstekingen van de huid komen vooral voor in vochtige lichaamsplooien, bijvoorbeeld tussen de tenen.

Symptomen van huidaantasting zijn:

 • Uitslag
 • Jeuk of branderigheid
 • Vorming van roos
 • Zwelling en roodheid
 • Luieruitslag bij baby’s

De vermenigvuldiging van de Candida schimmel in de darm leidt vaak tot winderigheid, diarree en ook vermoeidheid.

Is Candida besmettelijk?

Omdat de meeste mensen de Candida schimmel al hebben, is hij bij een gezonde persoon niet besmettelijk. Maar als de gistschimmel zich vermenigvuldigt en er symptomen optreden, kan de infectie zeker overgebracht worden.

Er is een risico op infectie, vooral tijdens geslachtsgemeenschap of zoenen. (3) Als de aangetaste slijmvliezen elkaar aanraken, kan de infectie worden overgedragen. Als er geen nauw contact is, is het risico om de infectie op te lopen eerder gering.

Als de geslachtsorganen aangetast zijn, kan het zinvol zijn ook de partner te behandelen, om een voortdurende wederzijdse herinfectie te voorkomen.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan?

Zodra je de hierboven genoemde symptomen opmerkt, moet je naar een arts gaan. Een uitstrijkje en een aansluitend onderzoek kunnen vaststellen of je een candida infectie hebt. In elk geval is het niet aan te raden het zelf te behandelen.

Candida

Als je symptomen van een candida infectie opmerkt, moet je direct een arts raadplegen. (Image source: Online Marketing / unspalsh)

Als de schimmelinfectie niet helemaal is opgeheven, bijvoorbeeld als je voortijdig stopt met het innemen van de medicijnen, kan de infectie terugkomen. Het is ook mogelijk dat de schimmel een resistentie ontwikkelt tegen het geneesmiddel. (4) Daarom is het vooral belangrijk de aanwijzingen van de arts zorgvuldig op te volgen.

Wat kan ik eten als ik candida heb?

Omdat de gistschimmel Candida zich voedt met suiker, is het aan te bevelen suikerhoudende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt de volgende producten veilig eten

 • Groenten
 • Thee en koffie
 • Volkoren brood
 • ongezoete zuivelproducten, zoals natuurlijke yoghurt
 • Vlees en worst die zonder toegevoegde suiker verwerkt zijn

Als je een candida infectie hebt, moet je ook met je arts bespreken welke voedingsmiddelen je het liefst eet.

Hoe lang duurt de behandeling van een Candida infectie?

Omdat de Candida schimmel verschillende gebieden van het lichaam kan aantasten en deze in ernst kunnen variëren, is het niet mogelijk te voorspellen hoe lang de behandeling zal duren.

In elk geval moet het voorgeschreven geneesmiddel zo lang ingenomen worden als de arts aanbeveelt.

Na de behandeling moet alles wat in aanraking kwam met de door de schimmel aangetaste plekken vervangen of gewassen worden. Dit omvat bijvoorbeeld tandenborstels of beddengoed.

Candida: Wat helpt bij een infectie?

Als je een candida infectie hebt, kunnen zowel huismiddeltjes als medicijnen helpen. De volgende paragrafen beschrijven hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Het candida dieet

Omdat de schimmel zich voedt met koolhydraten, werd in de natuurgeneeskunde het zogenaamde candida dieet ontwikkeld. Dit dieet wordt verondersteld de infectie te helpen bestrijden. Dit dieet vermijdt zoveel mogelijk de inname van koolhydraten en suiker, om de schimmel zijn basis te ontnemen.

Deze voedingsmiddelen worden vermeden

 • Brood en pasta
 • witte suiker
 • Vruchten met een hoog fructosegehalte
 • Zoetigheden en desserts in het algemeen
 • Voedingsmiddelen die gist bevatten
 • Alcohol

Anderzijds kunnen groenten, vlees, vis en zuivelproducten(5) en ook eieren tijdens het dieet meestal nog gegeten worden. Er zijn verschillende soorten diëten, sommige hebben strengere beperkingen dan andere.

Candida

Je kunt zonder problemen groenten eten bij een candida dieet, omdat ze weinig suiker en koolhydraten bevatten. (Image source: Ella Olsson / unsplash)

Het is aan te bevelen het dieet niet langer dan vier weken vol te houden, want het lichaam heeft koolhydraten nodig voor energie. Een langere tijd zonder voedingsstoffen gaan kan schadelijk zijn voor het lichaam.

De effectiviteit van deze methode is echter nog niet wetenschappelijk bevestigd en is daarom zeer omstreden. Er is echter een ondersteunend effect naast de medische behandeling gevonden. (6) Als je het candida dieet wilt gebruiken, moet je dat van tevoren met je arts bespreken.

Kunnen huismiddeltjes helpen tegen Candida?

Als de infectie mild is, kunnen huismiddeltjes een verzachtend effect hebben of helpen de infectie te bestrijden naast een medische behandeling. De volgende huismiddeltjes kunnen gebruikt worden bij een besmetting.

Home remedies Werking Voorzichtig
Knoflook antischimmelwerking, heeft een positief effect op de bloeddruk en de doorbloeding Gebruik geen knoflook als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt of een lage bloeddruk hebt
Appelciderazijn heeft een positief effect op de stofwisseling en helpt om een evenwicht in de darmflora te bereiken, zodat de candida schimmel zich niet zo gemakkelijk kan verspreiden neem het nooit in grote hoeveelheden in
Granaatappel bevat een tannine die punicalagine heet, die de verspreiding van gist kan helpen stoppen
kokosolie (7) een eetlepel kun je een paar minuten in de mond heen en weer spoelen en eventueel gorgelen, veel ziektekiemen verzamelen zich erin die je kwijtraakt door het uit te spugen slik het in geen geval in

Thee kan ook helpen bij een candida infectie. Een mengsel van anijs, venkel, karwij en koriander is het beste. Deze kruiden hebben een bijzonder verzachtende werking op de darmen en ondersteunen het evenwicht van de darmflora.

Melkzuurbacteriën kunnen ook de verspreiding van de candida schimmel tegenhouden. De bacteriën hebben een positief effect op de darmflora en zorgen daar voor een evenwicht. Melkzuurbacteriën komen voor in veel natuurlijke zuivelproducten, zoals yoghurt, kwark en zure melk.

Geneesmiddelen tegen een Candida infectie

Als een Candida infectie is vastgesteld, zal de arts meestal een antischimmelmiddel voorschrijven. In het volgende gaan we in op de meest voorkomende remedies. Meestal zijn dat tabletten of zalfjes. Als het een ernstige aantasting is die ook de inwendige organen aantast, kunnen de remedies ook intraveneus via een infuus toegediend worden.

Nystatin

Het geneesmiddel wordt specifiek gebruikt voor de behandeling van een Candida schimmelinfectie. (8) De werkzame stof heeft een plaatselijk beperkte werking en daarom klagen gebruikers zelden over bijwerkingen.

Nystatine valt de schimmelcellen aan en doet ze afsterven. Omdat het middel nauwelijks via de darm het bloed bereikt, kan het heel goed gebruikt worden voor de plaatselijke behandeling van de darm.

Wijze van toediening Plaats van infectie
Zalf Huid en slijmvliezen
Tabletten voor oraal gebruik Slokdarm of maagdarmkanaal
Gel voor oraal gebruik Mond en keel
Suspensies Slokdarm of maagdarmkanaal zowel als mond en keel
Vaginale tabletten Vrouwelijk genitaal gebied

Nystatine kan ook gebruikt worden voor infecties van de mond, de huid en de slijmvliezen en de nagels en is daarom in verschillende vormen verkrijgbaar:

Fluconazol

Fluconazol is, in tegenstelling tot nystatine, werkzaam tegen veel verschillende soorten schimmelinfecties. De Candida schimmel is slechts een van de soorten die met fluconazol behandeld kan worden. Het geneesmiddel beperkt de groei van de te behandelen schimmel door een enzym te remmen dat de candida schimmel nodig heeft om te groeien.(9)

Fluconazol wordt goed in de bloedbaan opgenomen en van daaruit kan het alle delen van het lichaam bereiken. Het wordt nauwelijks door het lichaam afgebroken, zodat het bijna onveranderd wordt uitgescheiden.

In veel gevallen wordt fluconazol oraal ingenomen, bijvoorbeeld via capsules. In sommige gevallen kan het geneesmiddel ook intraveneus via een ader toegediend worden. Als andere geneesmiddelen tegelijk worden ingenomen, kunnen wisselwerkingen optreden; dit moet beslist met de arts besproken worden.

Clotrimazol

Clotrimazol wordt gebruikt voor de uitwendige behandeling van schimmelinfecties van de huid. Net als flucanozole kan het werkzaam zijn tegen verschillende soorten schimmelinfecties. (10) Het kan ook op verschillende manieren worden ingenomen, bijvoorbeeld via zalven of ook tabletten.

De antibacteriële werking van het geneesmiddel leidt ertoe dat bij een hogere concentratie de groei van de schimmel wordt geremd en ook gedood. Het kan overgevoeligheid en andere ongewenste bijwerkingen veroorzaken.

Conclusie

Als je geen symptomen van infectie hebt, hoef je je geen zorgen te maken over candida schimmels. De gistschimmel is onschadelijk voor gezonde mensen. Pas als het zich verspreidt, kan het schadelijke gevolgen hebben.

Als je tekenen van een besmetting opmerkt, moet je beslist naar de dokter gaan en zijn of haar aanwijzingen nauwkeurig opvolgen om een terugval van de infectie te voorkomen. Je kunt ook huismiddeltjes gebruiken om te helpen. Zelfbehandeling wordt echter sterk afgeraden.

Foto bron: Faizal Ramli / 123rf

Referenties (10)

1. Singh A, Khandelwal NK, Prasad R. Lipidomics Approaches: Applied to the Study of Pathogenesis in Candida Species. Prog Mol Subcell Biol. 2019;58:195-215.
Bron

2. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID), Division of Foodborne, Waterborne, and Environmental Diseases (DFWED), Page last reviewed: November 13, 2019.
Bron

3. Brzezińska-Wcisło L, Szeremeta-Bazylewicz G, Lis A, Rogala-Poborska I, Suwała-Jurczyk B. Zakaźne nieweneryczne schorzenia zlokalizowane w obrebie meskich i zeńskich zewnetrznych narzadów płciowych [Infectious non-venereal diseases affecting male and female external genital area]. Pol Merkur Lekarski. 2003;14(83):468-471.
Bron

4. Pristov KE, Ghannoum MA. Resistance of Candida to azoles and echinocandins worldwide. Clin Microbiol Infect. 2019;25(7):792-798.
Bron

5. Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I. The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(2):195-200.
Bron

6. Otašević S, Momčilović S, Petrović M, Radulović O, Stojanović NM, Arsić-Arsenijević V. The dietary modification and treatment of intestinal Candida overgrowth - a pilot study. J Mycol Med. 2018;28(4):623-627.
Bron

7. unsalus KT, Tornberg-Belanger SN, Matthan NR, Lichtenstein AH, Kumamoto CA. Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. mSphere. 2015;1(1):e00020-15. Published 2015 Nov 18.
Bron

8. Scheibler E, da Silva RM, Leite CE, et al. Stability and efficacy of combined nystatin and chlorhexidine against suspensions and biofilms of Candida albicans. Arch Oral Biol. 2018;89:70-76.
Bron

9. Madhavan P, Jamal F, Pei CP, Othman F, Karunanidhi A, Ng KP. Comparative Study of the Effects of Fluconazole and Voriconazole on Candida glabrata, Candida parapsilosis and Candida rugosa Biofilms. Mycopathologia. 2018;183(3):499-511.
Bron

10. Khadka S, Sherchand JB, Pokhrel BM, et al. Isolation, speciation and antifungal susceptibility testing of Candida isolates from various clinical specimens at a tertiary care hospital, Nepal. BMC Res Notes. 2017;10(1):218. Published 2017 Jun 24.
Bron

Wissenschaftliche Artikel
Singh A, Khandelwal NK, Prasad R. Lipidomics Approaches: Applied to the Study of Pathogenesis in Candida Species. Prog Mol Subcell Biol. 2019;58:195-215.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases (NCEZID), Division of Foodborne, Waterborne, and Environmental Diseases (DFWED), Page last reviewed: November 13, 2019.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Brzezińska-Wcisło L, Szeremeta-Bazylewicz G, Lis A, Rogala-Poborska I, Suwała-Jurczyk B. Zakaźne nieweneryczne schorzenia zlokalizowane w obrebie meskich i zeńskich zewnetrznych narzadów płciowych [Infectious non-venereal diseases affecting male and female external genital area]. Pol Merkur Lekarski. 2003;14(83):468-471.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Pristov KE, Ghannoum MA. Resistance of Candida to azoles and echinocandins worldwide. Clin Microbiol Infect. 2019;25(7):792-798.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I. The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(2):195-200.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Otašević S, Momčilović S, Petrović M, Radulović O, Stojanović NM, Arsić-Arsenijević V. The dietary modification and treatment of intestinal Candida overgrowth - a pilot study. J Mycol Med. 2018;28(4):623-627.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
unsalus KT, Tornberg-Belanger SN, Matthan NR, Lichtenstein AH, Kumamoto CA. Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. mSphere. 2015;1(1):e00020-15. Published 2015 Nov 18.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Scheibler E, da Silva RM, Leite CE, et al. Stability and efficacy of combined nystatin and chlorhexidine against suspensions and biofilms of Candida albicans. Arch Oral Biol. 2018;89:70-76.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Madhavan P, Jamal F, Pei CP, Othman F, Karunanidhi A, Ng KP. Comparative Study of the Effects of Fluconazole and Voriconazole on Candida glabrata, Candida parapsilosis and Candida rugosa Biofilms. Mycopathologia. 2018;183(3):499-511.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Khadka S, Sherchand JB, Pokhrel BM, et al. Isolation, speciation and antifungal susceptibility testing of Candida isolates from various clinical specimens at a tertiary care hospital, Nepal. BMC Res Notes. 2017;10(1):218. Published 2017 Jun 24.
Ga naar bron
Recensies