Laatst bijgewerkt: 30-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

31Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

110Verzamelde opmerkingen

Camu camu is een kleine tropische vrucht, afkomstig uit het westelijke Amazonegebied, die opvalt door zijn gehalte aan vitamine C, flavonoïden (anthocyanen) en carotenoïden. De krachtige antioxiderende werking van camu camu maakt het één van de beste supplementen om veroudering tegen te gaan en ziekten gerelateerd aan oxidatieve schade te voorkomen.

Camu camu supplementen zijn er in capsules en gedehydrateerde poedervorm. Deze producten worden niet alleen gebruikt om de algehele gezondheid te verbeteren, ze zijn ook een uitstekende aanvulling op de verzorging van de huid. In deze shopgids zullen we je alles over dit superfood vertellen.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine C is de belangrijkste voedingsstof van camu camu en zit vooral in de schil en pulp van de vrucht. Het levert ook antioxidantpigmenten: anthocyanen (rood-blauw) en carotenoïden (geel-oranje).
 • Camu camu kan vers worden gegeten en de inwoners van de gebieden waar deze vrucht wordt geproduceerd, consumeren het op die manier. De rest van de consumenten die gebruik willen maken van de voordelen van camu camu, kan het in de vorm van poeder of capsules innemen.
 • Bij de aankoop van camu camu supplementen is het essentieel om bepaalde aspecten te beoordelen die de uiteindelijke kwaliteit van het product beïnvloeden, zoals de smaak, het vitamine C-gehalte, de vorm van consumptie en de verwerkingscondities.

Onze selectie: De beste camu camu supplementen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste camu camu  supplementen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het beste supplement een stuk eenvoudiger.

Het beste camu camu poeder

Dit gevriesdroogd, biologisch camu-camu poeder van Chia Direct is een superfood met de hoogste vitamine C-waarde van elke plant ter wereld – tot wel zestig keer hoger dan een sinaasappel.

Deze zak bevat 100% gecertificeerd biologisch rauw gevriesdroogd camu camu poeder dat rechtstreeks uit de Boliviaanse Amazone komt. 100 g gevriesdroogd rauw biologisch Camu Camu-poeder bestaat uit 870 g rauw fruit.

De beste camu camu capsules

Camu-camu (Myrciaria dubia) is een inheemse struik in de moerassige regio’s van het Amazoneregenwoud, van Colombia over Venezuela en Peru tot in Brazilië.

De ronde vruchten dragen dezelfde naam en staan bekend voor hun bijzonder hoog gehalte aan vitamine C. De vruchten worden geoogst als ze nog groen zijn en het hoogst mogelijke gehalte aan vitamine C bevatten. Cressan Camu bevat enkel de authentieke, natuurlijke vitamine C uit de vrucht.

De beste antioxiderende camu camu

De antioxiderende capaciteit van Camu Camu is ongeëvenaard door alle Amazonevruchten, die allemaal bekend staan ​​om hun hoge nutriëntendichtheid. De vrucht is ook een van de rijkste bekende bronnen van één antioxidant, met name vitamine C.

Dit poeder van het merk BIGFOOD wordt vaak toegevoegd aan smoothies, shakes of vruchtensappen en bevat een voedingsstoot. Voordelige small bulk 500 grams verpakking voor de kleine grootgebruiker.

De beste camu camu met extra plantenstoffen

Dit Camu Camu poeder van het merk Biotheek bevat naast vitamine C ook honderden extra plantenstoffen, waaronder bioflavonoïden en enzymen. De vitamine C in deze formule is van nature aanwezig in Camu Camu, 100% plantaardig en dus geen synthetische vorm van vitamine C.

Vitamine C draagt onder andere bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Het draagt bij aan een normale energiestofwisseling en helpt om vermoeidheid te verminderen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over camu camu

Het is van groot belang dat je voordat je een camu camu supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Vrouw die een milkshake in de straat eet

Eén van de voordelen van camu camu is dat het het immuunsysteem versterkt.
(Bron: Antonio Guillem: 56102027/ 123rf.com)

Wat is camu camu precies?

Camu camu is de vrucht van de Myrciaria Dubia struik, die groeit in het westelijke Amazonegebied (Peru, Bolivia, Ecuador en een deel van Brazilië, Colombia en Venezuela). Het is een tropische vrucht met een diameter tussen de 2 en 4 centimeter. De huid is glad en de tint varieert van roze tot donkerpaars. Het vruchtvlees is geel, vlezig en zuur.

Welke voedingsstoffen levert camu camu?

Camu camu is, zoals de meeste vruchten, een bron van water, vezels en eenvoudige suikers (glucose en fructose). Het gehalte aan eiwitten en vetten is vrijwel nihil. De gezondheidsvoordelen van camu camu zijn echter te danken aan voedingsstoffen die geen calorieën leveren, maar die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Deze zijn:

 • Vitamine C (of ascorbinezuur)
 • Anthocyanen (flavonoïde pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de kleur van de schil)
 • Carotenoïden (vooral bètacaroteen)
 • Mineralen: kalium, calcium, koper, magnesium en mangaan

Portret van een mooie jonge lachende vrouw op gras

Camu camu kan worden geconsumeerd in capsule- of poedervorm.
(Bron: Petro: 42125023/ 123rf.com)

Wat zijn de eigenschappen van camu camu?

Camu camu supplementen zijn nutraceuticals, wat betekent dat hun voedingsprincipes van natuurlijke oorsprong in staat zijn om de gezondheid te verbeteren of ziekten te voorkomen. Dit potentieel om bij te dragen aan het welzijn is te danken aan de vitamine C en antioxidantpigmenten (anthocyanen en carotenoïden) die aanwezig zijn in camu-camu. De eigenschappen van dit superfood zijn:

 • Het werkt als een krachtige antioxidant, neutraliseert vrije radicalen die cellen oxideren en het risico op neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer, dementie), hart- en vaatziekten, staar, type II diabetes, atherosclerose en kanker verhogen. Vitamine C, anthocyanen en carotenoïden zijn antioxidanten.
 • Vermindert oxidatieve stress bij rokers en mensen die onlangs zijn gestopt met roken.
 • Het heeft een nefrobeschermende rol (het beschermt de nieren) tegen giftige stoffen en medicijnen.
 • Vermindert pijn en ontsteking bij artritis, dankzij de ontstekingsremmende werking.
 • Vermindert het risico op het ontwikkelen van kanker door het voorkomen van mutaties in cellulair genetisch materiaal (DNA).
 • Verlaagt het totale cholesterolgehalte en de “slechte” (LDL) bloedcholesterolgehaltes.
 • Helpt bij het normaliseren van de bloedglucose (bloedsuikerspiegel) bij mensen met diabetes.
 • Helpt bij het verlichten van migraine en hoofdpijn.
 • Vermindert de intensiteit en verkort de duur van verkoudheid en griepsymptomen.
 • Het heeft een antimicrobiële werking.
 • Helpt complicaties bij de controle van complicaties van obesitas: hypercholesterolemie (verhoogde cholesterol), hypertriglyceridemie (verhoogde triglyceriden), hyperglykemie (bloedglucose boven de normale waarden), en insulineresistentie.
 • Versterkt het immuunsysteem.
 • Ondersteunt de vorming van lichaamsstructuren, omdat vitamine C essentieel is voor de synthese van collageen van nagels, huid, pezen, kraakbeen en botten.
 • Het bevordert de absorptie van ijzer dat aanwezig is in plantaardige voedingsmiddelen en voedingssupplementen.
 • Beschermt de gezondheid van de ogen en voorkomt leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

camu camu drankje

Eén van de eigenschappen van camu camu is dat het werkt als een krachtige antioxidant.
(Bron: Ildipapp: 11398049/ 123rf.com)

Hoeveel vitamine C zit er in camu camu?

De concentratie van vitamine C varieert naarmate de vrucht rijpt. Gemiddeld levert 100 gram rijpe camu camu gemiddeld 2780 milligram (mg) aan vitamine C. De capsules en poeder van camu camu leveren veel grotere hoeveelheden van deze vitamine, en kunnen zelfs 6000 of 12000 mg per 100 gram product bereiken.

Camu camu, zelfs in zijn verse staat, heeft onovertroffen niveaus van vitamine C in vergelijking met andere vruchten die bron zijn van deze voedingsstof, zoals citroen en sinaasappel. De camu camu levert 50 keer meer vitamine C dan de sinaasappel en meer dan 70 keer het gehalte aan deze vitamine in de citroen.

Marjolein DubbersVitaliteitscoach voor vrouwen, hormoondeskundige, bestseller auteur
“Het grote voordeel van natuurlijke producten zoals camu camu is dat het méér vitale voedingsstoffen bevat dan uitsluitend vitamine C. Dit pleit ervoor om camu camu te gebruiken in plaats van vitamine C. Een voedingssupplement, hoe waardevol ook, bevat uitsluitend die ene vitamine of mineraal (of een combinatie, afhankelijk van wat voor voedingssupplement het is).”

Voor wie is het een goed idee om camu camu te gebruiken?

Hoewel verse camu camu een zeer gezonde vrucht is en geschikt voor mensen van alle leeftijden, is het niet hetzelfde met zijn supplementen. Hoge doses vitamine C zijn in sommige omstandigheden gunstig, maar in andere gevallen ongunstig. Hier zijn degenen die kunnen profiteren van camu camu supplementen:

 1. Rokers en ex-rokers, omdat roken de behoefte aan vitamine C verhoogt.
 2. Mensen die hun immuunsysteem willen versterken.
 3. Mensen met een geschiedenis van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.
 4. Mensen die aan overgewicht of obesitas lijden en de bijbehorende complicaties willen voorkomen, zoals een hoog cholesterolgehalte, diabetes, atherosclerose, en vele andere.
 5. Personen die gevoelig zijn voor verkoudheid en die de symptomen willen verlichten.
 6. Mensen die het uiterlijk van hun huid willen verbeteren en het verschijnen van rimpels willen vertragen.
 7. Mensen die hun antioxidant-inname op een natuurlijke manier willen verhogen.
 8. Personen met een voorgeschiedenis (eigen of familie) van hart- en vaatziekten.

Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis camu camu?

Voor capsules en tabletten met camu camu extract varieert de aanbevolen dosering meestal van 1 tot 4 eenheden per dag, afhankelijk van de concentratie van vitamine C. Wat betreft de hoeveelheid camu camu poeder, adviseren fabrikanten meestal de inname van 1 theelepel per dag, wat overeenkomt met ongeveer 5 gram per dag.

brown hair girl

Camu camu heeft een hoog gehalte aan vitamine C dat de vorming van collageen uit nagels, huid, pezen, kraakbeen en botten bevordert.
(Bron: Dolgachov: 20206555/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij het gebruik van camu camu?

Hoewel camu camu supplementen over het algemeen veilig zijn voor de gezondheid, is het altijd raadzaam om rekening te houden met bepaalde aanbevelingen. Er zijn 4 basisaspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van camu camu supplementen:

 • De aanbevolen dosis voor het supplement niet overschrijden.
 • Beperk de consumptieperiode tot maximaal 2 of 3 maanden.
 • Vermijd hoge temperaturen omdat ze vitamine C vernietigen (het is thermisch gevoelig).
 • Gebruik geen grote hoeveelheden alcohol, omdat dit de vitamine C-absorptie kan verminderen.

Wordt camu camu aanbevolen voor mensen die aan overgewicht lijden?

Ja, camu camu is aan te raden voor mensen die lijden aan overgewicht en obesitas. Hoewel dit superfood geen gewichtsverlies veroorzaakt, zijn de supplementen ervan geconcentreerde bronnen van antioxidanten die helpen bij het voorkomen van stofwisselingscomplicaties die gepaard gaan met obesitas, waaronder diabetes type 2 en dyslipemie (met een hoog cholesterol en/of triglyceridengehalte).

Coos BeunkHuisarts en orthomoleculair arts
“Vitamine C van groot belang voor de hersenen. Vitamine C beschermt het hersenweefsel tegen destructie en dementering, iets dat vooral voorkomt wanneer er op oudere leeftijd te weinig ascorbinezuur (fruit en groente) wordt gegeten. Bij een tekort aan vitamine C zal er ook een stijging van histamine plaatsvinden.”

Welke soorten camu camu supplementen zijn er?

Er zijn voornamelijk twee soorten camu camu supplementen: capsules/tabletten of in poedervorm. De keuze hiervan af van de smaak en de behoeften van de consument. Hieronder volgt een korte beschrijving van de kenmerken van elk type camu camu supplement:

 • Camu camu in capsules/tabletten: bevatten poederextract van pulp, schil en/of camu camu-sap, verpakt in dierlijke of plantaardige gelatine. De smaak is bijna neutraal en de aanbevolen dosis varieert tussen 1 en 4 eenheden per dag. Het vitamine C-gehalte kan variëren van 80 tot 400 milligram per dosis.
 • Camu camu poeder: het wordt gemaakt door de vruchten te vriesdrogen, dat vervolgens wordt gemalen tot een poederachtige consistentie. Hoge temperaturen worden vermeden omdat ze de vitamine C zouden vernietigen. De aanbevolen dosering is 5 gram en bevat tussen de 300 en 600 mg vitamine C.
Camu camu capsules/Tabletten Camu camu poeder
Smaak Zacht, bijna neutraal Intens, zuur, licht zoet
Aanbevolen dagelijkse dosis 1 tot 4 eenheden 5 gram (1 afgestreken theelepel)
Vitamine C-gehalte per dosis 80-400 mg 300-600 mg
Wijze van toediening Met water, voor of tijdens de maaltijd. Opgelost in water, melk, sap of smoothies. Mag niet verhit worden omdat het vitamine C vernietigt.

Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van camu camu?

Neveneffecten na consumptie van camu camu kunnen het gevolg zijn van een overdosis vitamine C. Vitamine C veroorzaakt niet vaak toxiciteit, zelfs niet bij doses van 10 gram per dag. Maar mensen die grote hoeveelheden van deze voedingsstof gedurende langere tijd consumeren, kunnen enkele negatieve effecten ondervinden:

 • Diarree
 • Misselijkheid en braken
 • Buikpijn
 • Constipatie
 • Nierstenen

Heeft de consumptie van camu camu contra-indicaties?

Ja, alle supplementen hebben contra-indicaties, omdat een product niet altijd goed is voor iedereen. Het is altijd raadzaam om je arts te raadplegen voordat je een supplement neemt. De situaties waarin de consumptie van camu camu voedingssupplementen wordt afgeraden zijn:

 • Zwangerschap, borstvoeding en kinderen onder de 12 jaar.
 • Hemochromatose (een ziekte die wordt veroorzaakt door een teveel aan ijzer in het lichaam).
 • Ernstige nieraandoeningen.
 • Bij gebruik van één van de volgende medicijnen: anticoagulantia, aluminium antacida, deferoxamine, indinavir of cyclosporine.

gezond meisje op een bos

De smaak van camu camu is zuur, verfrissend en eigenaardig, maar aangenaam.
(Bron: Subbotina: 20934468/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is van groot belang dat je voordat je een camu camu supplement koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Vitamine C-gehalte

Camu camu poeder supplementen leveren tussen de 300 en 600 milligram vitamine C per dosis van 5 gram. Camu camu capsules leveren tussen de 80 en 400 mg vitamine C per portie. Het is essentieel om de voedingsinformatie zorgvuldig te lezen, omdat het vitamine C-gehalte van product tot product sterk verschilt.

girl in a eyes exam

Een ander voordeel van camu camu is dat het goed voor je ogen is.
(Bron: Puhhha: 69164413/ 123rf.com)

Wijze van toediening

Camu camu capsules en tabletten hoeven alleen maar met een beetje water te worden ingenomen. Het poeder moet echter worden opgelost in een vloeistof voor gebruik. Daarom zijn capsules de juiste keuze voor mensen die weinig tijd hebben of op zoek zijn naar de meest praktische optie.

Aanwezigheid van allergenen

Camu camu is van nature glutenvrij. Het is echter gebruikelijk dat supplementen worden gemaakt in fabrieken die ook noten, zaden, sojabonen of tarwe verwerken. Daarom moeten coeliakiepatiënten of mensen met een andere voedselallergie de lijst met ingrediënten op het voedingslabel zorgvuldig lezen.

Certificaties

Veganisten moeten op het Vegan Society-zegel letten dat garandeert dat het supplement vrij is van ingrediënten van dierlijke oorsprong. Degenen die alleen biologische producten consumeren, zouden op hun beurt moeten streven naar certificering van de biologische of ecologische productie, bijvoorbeeld die van de Soil Association van het Verenigd Koninkrijk.

Verwerkingscondities

Veel fabrikanten beschrijven hoe de grondstoffen worden verwerkt tot het eindproduct. In het geval van camu camu is het ideaal om een supplement te kopen waarbij deze vruchten bij lage temperaturen worden behandeld, zowel tijdens het drogen als tijdens het pletten. Op deze manier wordt een groot deel van het vitamine C-gehalte van het verse fruit behouden.

Samenvatting

Camu camu is een superfood dat nog niet zo bekend is, maar dat veelbelovend is vanwege de voordelen voor de gezondheid. Het hoge vitamine C-gehalte maakt het een uitstekende aanvulling voor degenen die hun immuunsysteem willen versterken of de opbouw van collageen in de huid willen bevorderen.

Camu camu supplementen zijn gemakkelijk te consumeren, betaalbaar en effectief voor het algemeen welzijn en het voorkomen van ziekten die verband houden met oxidatieve schade. Nog een voordeel? Camu camu heeft zeer weinig contra-indicaties en de supplementen hebben zelden bijwerkingen.

Vond je ons artikel over camu camu suppelementen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte supplement kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Ildipapp: 11398089/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies