meisje met buikpijn
Laatst bijgewerkt: 17-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

29Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Iedereen heeft wel eens last van buikpijn, of het nu komt door een ​​zwaar diner of een emotioneel moment. Soms lijkt het er zelfs op alsof onze buik een mond heeft, omdat hij zich graag uitdrukt als er iets niet klopt. Onze buikholte wordt wel eens als de ‘doos van Pandora’ gezien in de medische wereld, aangezien het alleen al honderd miljoen neuronen herbergt, verdeeld over ongeveer 12 meter aan spijsverteringskanaal en andere organen.

Deze neuronen zijn in staat om onze cycli van honger en verzadiging te leren en reguleren, naast het uitdrukken van pijn op unieke en in sommige gevallen onverwachte manieren. Wil je meer weten over alles wat er in je buik afspeelt en hoe buikpijn ontstaat, lees dan snel verder! In deze shopgids vertellen we je alles over buikpijn en de manier waarop je er weer vanaf komt.

Belangrijk om te weten

  • Buikpijn is een van de meest voorkomende redenen waarvoor mensen naar de huisarts gaan, vooral in het geval van kinderen en zwangere vrouwen.
  • Er zijn veel oorzaken van buikpijn, waaronder maag- of darmzweren, gastro-oesofageale reflux, blindedarmontsteking, spijsverteringsproblemen of zelfs hart- en longproblemen.
  • Antacida en probiotica zijn supplementen die kunnen worden gebruikt om gastro-intestinale symptomen te verminderen en zelfs als onderdeel van een behandeling kunnen dienen.

De beste producten tegen buikpijn

Buikpijn is een vrij complex symptoom. Als het een terugkerend probleem wordt, heeft het de juiste medische diagnose en behandeling nodig om opgelost te worden. Er zijn verschillende producten op de markt die je hierbij helpen. Hieronder vind je een selectie met de beste producten tegen buikpijn.

Eerdere Aanbevelingen

Het beste product voor de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom

De Kijimea Prikkelbare Darm Capsules zijn een medisch hulpmiddel voor de behandeling van het prikkelbare darmyndroom met de typische symptomen constipatie, diarree, buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Het kan worden gebruikt nadat een arts prikkelbare darmsyndroom heeft vastgesteld. Gebruikers van dit product zijn zeer tevreden over het vermogen om symptomen van de bovenstaande ongemakken te verminderen.

De beste probiotica tegen buikpijn

Het supplement van Orthica bevat melkzuurvormende bacteriesoorten die tot de normale bewoners van de menselijke darm behoren. Orthica Orthiflor Original bevat per capsule 1 miljard levensvatbare bacteriën, afkomstig uit 9 verschillende bacteriestammen.

Het product is dagelijks te gebruiken door volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar. De fabrikant raadt aan de capsules op te lossen in een warme vloeistof. Kopers geven aan zich na de start met het supplement al snel beter te voelen en minder last van buikpijn te hebben.

Het beste supplement voor een regelmatige stoelgang

Als je een onregelmatige stoelgang hebt, kun je hier veel buikpijn door krijgen. De tabletten van Lucovitaal bevatten een formule met 10 componenten voor je darmen en stoelgang. Het supplement ondersteunt de darmwerking en een natuurlijke en regelmatige stoelgang. Het bevat Senna, een kruid dat een laxerende prikkel aan de darmen geeft.

Ook de toegevoegde Kaapse Aloë ondersteunt de spijsvertering en een regelmatige stoelgang. Je moet dit product niet langer dan 10 dagen achter elkaar gebruiken. Daarna kun je eventueel overstappen op het Lucovitaal supplement zonder Senna.

Alles wat je moet weten over buikpijn

Buikpijn is een onaangenaam gevoel dat gelukkig meestal meestal vanzelf weer over gaat. De meest voorkomende oorzaak van buikpijn is een zware spijsvertering, die je kunt verlichten met de juiste producten. Maar let op, bel direct je huisarts als je naast buikpijn nog last hebt van andere ernstige problemen, zoals het overgeven van bloed of flauwvallen. Hieronder vertellen we je alles over buikpijn en hoe je ervan afkomt.

meisje op de bank met buikpijn

Er zijn veel oorzaken van buikpijn, waaronder maag- of darmzweren, gastro-oesofageale reflux, blindedarmontsteking, spijsverteringsproblemen en zelfs hart- en longproblemen.
(Bron: Belchonock: 97251185/ 123rf.com)

Wat is buikpijn precies?

De buik is het gebied dat zich uitstrekt van de onderkant van onze ribben tot aan de bekken. In dit gebied bevinden zich meerdere organen zoals de maag, lever, milt, alvleesklier, dunne en dikke darm, nieren en, in het geval van vrouwen, de eierstokken.

Buikpijn is een onaangenaam gevoel in de buikstreek, waarbij een van de eerder genoemde organen de pijn kan veroorzaken. In andere gevallen is de buikpijn afkomstig van hart- of longaandoeningen.

Een van de grote bijzonderheden van buikpijn is dat het niet altijd pijn doet op de plek waar het probleem zit. In sommige gevallen, zoals bij een blindedarmontsteking, zit de pijn vaak lager dan het orgaan zelf (1). Om ernstige gevolgen uit te sluiten, moet je altijd zeer alert zijn op de symptomen die we verderop in deze gids behandelen.

Arlene WrightVerpleegster (Florida, Verenigde Staten)
“Bij buikpijn moet je op de waarschuwingssignalen letten: Is er een plotseling gewichtsverlies? Heb je geen eetlust? Heb je last van bloederige diarree? Dit zijn allemaal belangrijke symptomen die medische zorg vereisen.”

Hoe krijg je buikpijn?

Buikpijn kan worden veroorzaakt door een groot aantal verschillende aandoeningen. Het is lastig om de specifieke oorzaak van de problemen aan te wijzen, omdat er in dit gebied tal van organen zijn die met elkaar en met de rest van het lichaam verbonden zijn via verschillende zenuwuiteinden. Bovendien kan er onderscheid gemaakt worden tussen buikpijn die van korte duur is (acuut) en buikpijn die maanden of jaren duurt (chronisch).

De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn de volgende (1, 2, 3, 4):

  • Maagoorzaken: Brandend maagzuur, zweren, gastro-oesofageale reflux en gastritis.
  • Intestinale oorzaken: Obstipatie, diarree, blindedarmontsteking, prikkelbare darmsyndroom, coeliakie en virale, bacteriële of parasitaire infecties.
  • Extra-abdominale oorzaken: Myocardischemie (verminderde bloedtoevoer naar het hart) of een longontsteking (5).
  • Veroorzaakt door de nieren: Infecties en nierstenen.
  • Andere oorzaken: Problemen tijdens de zwangerschap, lever-, milt- of alvleesklieraandoeningen of andere ernstige ziekten zoals tumoren.

Zoals je ziet kan buikpijn door veel verschillende factoren veroorzaakt worden. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Is dat niet het geval? Raadpleeg dan je huisarts.

meisje drinkwater

Het wordt aangeraden om minimaal 2 liter water per dag te drinken en tenminste 30 minuten per dag, het liefst 3 keer per week te bewegen.
(Bron: Tidty: 96232830/ 123rf.com)

Kan je darmflora verantwoordelijk zijn voor je buikpijn?

Het korte antwoord is: Ja! Darmbacteriën leven in een delicaat evenwicht met ons lichaam dat ‘mutualisme’ wordt genoemd. Hierbij ontvangen we tal van voordelen van deze micro-organismen, zoals de bescherming tegen infecties, voedselvertering, vitamineproductie en de ondersteuning van ons immuunsysteem. In ruil daarvoor voorzien we hen van een dak boven hun hoofd en voldoende voedsel.

De verstoring van dit evenwicht kan de oorzaak zijn van meerdere klachten zoals diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel in de buik en infecties. Veel van deze aandoeningen manifesteren zich als buikpijn. Als je buikpijn wilt vermijden, moet je dus goed voor de micro-organismen zorgen. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel over darmflora.

Dr. Rushabh ModiGastro-enteroloog en hepatoloog (California, Verenigde Staten)
“Voedsel zoals koffie en het gebruik van sigaretten en alcohol, ontspant de slokdarmsfincter, die in normale situaties verhindert dat maagzuur in de slokdarm stijgt, wat we kennen als reflux.”

Wat kun je doen tegen buikpijn?

Hoewel we niet alle oorzaken van buikpijn kunnen voorkomen, zijn er een aantal terugkerende factoren zoals brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, obstipatie of diarree, waar je gelukkig iets tegen kunt doen. Hieronder geven we je een aantal tips die je zelf op kunt volgen om buikpijn te voorkomen of verminderen (6):

  1. Eet vezelrijk voedsel.
  2. Vermijd voedsel dat is bewerkt of geraffineerde suikers bevat.
  3. Drink voldoende water, ongeveer twee liter per dag. Soep, thee en waterrijk voedsel vallen hier ook onder.
  4. Vermijd koolzuurhoudende dranken.
  5. Was je handen en het voedsel goed voordat je gaat eten.
  6. Beweeg minimaal 30 minuten per dag, het liefst 3 keer per week.
  7. Als je last hebt van stress of angst, probeer dan te mediteren of andere ontspannende activiteiten te doen.

Wanneer moet je bij buikpijn contact opnemen met je huisarts?

Buikpijn is in het algemeen tijdelijk en ongevaarlijk. Maar hoe kun je onschadelijke pijn onderscheiden van pijn die wel schadelijk is voor je gezondheid? Met zoveel organen in je buik, lijkt dit misschien een beetje ingewikkeld. Maar maak je geen zorgen, we helpen je graag. Hieronder vind je een aantal vragen die je jezelf moet stellen als je last hebt van buikpijn:

  • Is de pijn ernstig en weerhoudt het je ervan je dagelijkse taken te doen?
  • Heb je koorts boven de 37,7°C?
  • Geef je bloed over of zit er bloed bij je ontlasting?
  • Ben je op onverklaarbare wijze afgevallen?
  • Ben je misselijk en/of moet je veel overgeven?
  • Heb je langer dan 5 dagen diarree gehad?
  • Is het meer dan een week geleden sinds de pijn begon?
  • Word je behandeld voor kanker?

Als je een van deze vragen met ja hebt beantwoord, moet je direct contact opnemen met je huisarts.

meisje groenten wassen

Was je handen en het voedsel goed voordat je gaat eten.
(Bron: Undrey: 93397559/ 123rf.com)

Buikpijn tijdens de zwangerschap: Alles wat je moet weten

Buikpijn is een veelvoorkomend onderdeel van de zwangerschap. Dit is te wijten aan het feit dat het lichaam van een zwangere vrouw een ​​nieuw leven herbergt. Tijdens de zwangerschap wordt als het ware een volledige ‘hermodellering’ van alle organen en hormonen uitgevoerd om voldoende ruimte te bieden aan de groei van de baby (9). De meest voorkomende oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap zijn:

  • Gas en obstipatie: Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw vaker last van gasvorming en obstipatie, door hormonale veranderingen die de gastro-intestinale doorvoer vertragen.
  • Brandend maagzuur: Omdat hormonen de slokdarmspieren laten ontspannen en de baby je maag kan samendrukken, stijgt het maagzuur. Dit veroorzaakt veel ongemak.
  • Braxton Hicks-contracties: Ook wel ‘valse samentrekkingen’ genoemd. Braxton Hicks-contracties kunnen een grote bron van verwarring en bezorgdheid zijn, omdat ze gemakkelijk worden verward met het begin van de bevalling.

In de volgende tabel leggen we uit hoe je de symptomen van Braxton Hicks-contracties en het begin van een bevalling kunt onderscheiden:

Kenmerken Braxton Hicks-contracties Begin van de bevalling
Intervallen Onregelmatig Normaalgesproken elke 2 tot 3 minuten
Duur Minder dan 1,5 minuut Tussen de 90 en 120 seconden
Intensiteit Mild ongemak
Nemen niet toe in intensiteit
Pijnlijk
Nemen toe in intensiteit
Andere kenmerken Ze komen meestal aan het einde van de dag of na fysieke inspanningen voor Ze gaan gepaard met verhoogde vaginale afscheiding
Ook het verlies van een slijmprop die de baarmoederhals vochtig houdt en beschermt kan voorkomen

Andere belangrijke oorzaken van buikpijn zijn urineweginfecties, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of andere problemen. Als je zwanger bent en last hebt van een van de genoemde symptomen, raden we je aan direct contact op te nemen met je huisarts.

Hoe weet je of er iets mis is?

Let ten alle tijde goed op de waarschuwingssignalen hieronder (10):

  • Aanhoudende of hevige pijn
  • Koorts en/of koude rillingen
  • Vaginale bloeding
  • Overvloedige vaginale afscheiding
  • Misselijkheid en/of braken
  • Afwezigheid en/of duidelijke afname van foetale bewegingen
  • Zwakheid

Als je last hebt van één of meerdere van deze symptomen, moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Buikpijn bij kinderen: Alles wat je moet weten

Buikpijn bij kinderen is voor veel ouders een grote bron van onzekerheid. Sterker nog, dit is een van de meest voorkomende redenen waarom ouders met hun kind naar de huisarts gaan (11). Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de buikpijn van je kleine, zodat je weet waar je op moet letten en wanneer je aan de alarmbel moet trekken.

De belangrijkste oorzaken van buikpijn bij kinderen zijn de volgende:

  • Spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, diarree of blindedarmontsteking
  • Infecties aan de urinewegen, het spijsverteringskanaal of het geslachtsdeel
  • Voedselgerelateerde problemen zoals voedselintoleranties of consumptie van grote hoeveelheden voedsel
  • Menstruatiekrampen, in het geval van meisjes

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kunnen de symptomen van buikpijn variëren. Let op de volgende waarschuwingssignalen bij je kind als hij of zij buikpijn heeft, of bij baby’s als ze erg prikkelbaar zijn en weigeren te eten (12):

  • Koorts en/of koude rillingen
  • Bleekheid en/of zweten
  • Braken en/of diarree die langer dan 24 uur aanhoudt
  • Ernstige buikpijn
  • Bloed in braaksel of ontlasting
  • Het kind slaapt meer dan normaal of lijkt erg slaperig
  • Er verschijnen tekenen van uitdroging, zoals droge ogen, lippen en tong of een verminderde urineproductie, bij baby’s: minder dan 4 luiers per dag

Als één of meerdere van deze alarmsignalen afgaan, moet je onmiddellijk naar je huisarts gaan. Hij of zij zal je helpen met de juiste verdere instructies.

groep mensen mediteren

Als je last hebt van stress of angst, probeer dan te mediteren of andere ontspannende activiteiten te doen. 
(Bron: Davydov: 95044568/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wil je het beste product vinden om je buikpijn te verlichten maar weet je niet waar je moet beginnen? Wees gerust! In deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om het beste product te kiezen, zonder eindeloos veel uren zelf op zoek te moeten naar betrouwbare informatie. Hieronder vind je de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een product tegen buikpijn:

Belangrijkste kenmerken

Er zijn veel verschillende producten verkrijgbaar voor de behandeling van buikpijn. De meest populaire producten kunnen worden onderverdeeld in drie groepen, namelijk de maagzuurremmers, spijsverteringsenzymen en probiotische supplementen. In de onderstaande tabel vind je meer informatie over elk van hen:

Soort medicijn Actie Toedieningsvorm Voorzorgsmaatregelen
Maagzuurremmers Neutraliseert brandend maagzuur Kauwtabletten
Tabletten
Capsules
Mag niet gedurende een lange tijd achter elkaar worden gebruikt
Spijsverteringsenzymen Vergemakkelijken de spijsvertering van voedsel en voedingsstoffen Kauwtabletten
Tabletten
Capsules
Controleer op allergenen en andere ingrediënten
Lever- en/of nierproblemen
Probiotica Supplementen met bacteriën die gunstig zijn voor je gezondheid Capsules
Flesje
Sachets
Controleer goed hoe je het product moet bewaren
Beperkt gebruik voor mensen met immuniteitsproblemen, zoals mensen met hiv, lupus of kanker

Lees de bijsluiter van elk product goed door voor je begint met het gebruik. Het etiket geeft je belangrijke informatie over bijvoorbeeld de juiste inname en en mogelijke interacties met andere medicijnen.

Geschikt voor veganisten

Als je veganistisch bent, is het essentieel dat je bij de aankoop van het product tegen buikpijn voldoende aandacht besteedt aan de ingrediënten. Alleen zó ben je er zeker van dat je geen producten consumeert die dierlijke ingrediënten bevatten (13).

Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen die je helpen om de beste veganistische producten te kiezen:

  • Ga op zoek naar een certificeringszegel, zoals het label ‘Europese Vegetarische Unie’.
  • Bekijk de ingrediëntenlijst van het product en zorg ervoor dat het product geen zuivel of eierderivaten bevat.
  • Als het product gezoet is, controleer dan of het geen honing bevat.
  • Neem bij twijfel rechtstreeks contact op met de fabrikant van het product.

Met deze tips zal het je zeker lukken een product te vinden dat past bij jouw dieetwensen.

buikpijn

Antacida en probiotica zijn supplementen die worden gebruikt om buikpijn te verminderen en zelfs als onderdeel van een reeds bestaande behandeling kunnen dienen.
(Bron: Koch: 36438536/ 123rf.com)

Geschikt voor mensen met coeliakie

Mensen met coeliakie kunnen last krijgen van buikpijn als de darmen regelmatig met gluten in aanraking komen. Het is voor deze mensen belangrijk om producten te vermijden die tarwe, gerst, spelt, rogge, haver en triticale bevatten.

Zetmeel is een belangrijk onderdeel bij de vervaardiging van medicijnen, vooral in het geval van tabletten en capsules. Het wordt meestal gewonnen uit tarwe en is daarom niet geschikt voor coeliakiepatiënten. Ga daarom op zoek naar medicijnen met zetmeel uit maïs, aardappelen of rijst (14).

Samenvatting

Je buik bevat een ecosysteem en zenuwstelsel dat het onderscheidt van andere holtes in het menselijk lichaam. Dankzij de grote hoeveelheid zenuwverbindingen is je buik in staat om aandoeningen op veel verschillende manieren uit te drukken. Om deze reden is het van groot belang om te weten wat buikpijn veroorzaakt en hoe je hier weer van af komt. Gelukkig bestaan er veel producten die effectief zijn tegen bepaalde oorzaken van buikpijn zoals diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.

Desondanks is het belangrijk om niet zomaar een product te kiezen en om te weten bij welke symptomen je wel degelijk contact moet opnemen met je huisarts. Buikpijn is vaak onschuldig, maar kan gevaarlijk worden als je niet op tijd bij ernstige symptomen bent. Wees daarom altijd alert op de symptomen die we in deze gids beschrijven.

Vond je onze gids over buikpijn interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 97160154/ 123rf.com)

Referenties (14)

1. Miguel M. Menchu C. Dolor abdominal agudo [Internet]. Unidad de Gastroenterología y Hepatología. Hospital San Jorge. Huesca. [Consultado el 27 de Mayo del 2020].
Bron

2. Mayo Clinic. Dolor abdominal [Internet]. Mayoclinic.org. 2019. [Consultado el 27 de Mayo del 2020]
Bron

3. Dolor abdominal crónico [Internet]. Guías de actuación conjunta Pediatría Primaria-Especializada. 2017. [Consultado el 27 de Mayo del 2020].
Bron

4. Dolor abdominal [Internet]. Medlineplus.gov. 2018 [Consultado el 27 de Mayo del 2020].
Bron

5. Dolor abdominal [Internet]. Empendium.com. [Consultado el 29 de Mayo del 2020].
Bron

6. Minesh K. How Can I Prevent Belly Pain? [Internet]. Webmd.com. 2019 [Consultado el 29 de Mayo del 2020].
Bron

7. Fisterra. Dolor abdominal agudo [Internet]. Centro de Salud Pavones. Servicio Madrileño de Salud. Madrid. España.
Bron

8. Jose V., Fernando R., Jesús V. Premedicación, factor de retraso en el diagnóstico y tratamiento quieúrguco de la apendicitis aguda. [Internet]. Cirujano General Vol. 31. 2009. [Consultado el 28 de Mayo del 2020].
Bron

9. Mitchell C. Abdominal pain during pregnancy [Internet]. Gastroenterol Clin N Am. 2003. [Consultado el 28 de Mayo del 2020].
Bron

10. Stomach Pain in Pregnancy [Internet]. American Pregnancy Association. [Consultado el 29 de Mayo del 2020].
Bron

11. Lora G. Dolor abdominal agudo en la infancia [Internet]. pediatriaintegral.es. 2014. [Consultado el 28 de Mayo del 2020].
Bron

12. Abdominal pain in children [Internet]. betterhealth.vic.gov.au. [Consultado el 29 de Mayo del 2020]. 2013
Bron

13. DEAVEGANA. Guía vegana: cómo leer las etiquetas de productos y alimentos [Internet]. Ideavegana.com 2018 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Bron

14. Maria R. Cómo saber si un medicamento tiene gluten [Internet]. Real E Ilustre Colegio de Farmacéuticos de Sevilla. 2015 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Officiële gids
Miguel M. Menchu C. Dolor abdominal agudo [Internet]. Unidad de Gastroenterología y Hepatología. Hospital San Jorge. Huesca. [Consultado el 27 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Mayo Clinic. Dolor abdominal [Internet]. Mayoclinic.org. 2019. [Consultado el 27 de Mayo del 2020]
Ga naar bron
Officiële gids
Dolor abdominal crónico [Internet]. Guías de actuación conjunta Pediatría Primaria-Especializada. 2017. [Consultado el 27 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Dolor abdominal [Internet]. Medlineplus.gov. 2018 [Consultado el 27 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dolor abdominal [Internet]. Empendium.com. [Consultado el 29 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Minesh K. How Can I Prevent Belly Pain? [Internet]. Webmd.com. 2019 [Consultado el 29 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële gids
Fisterra. Dolor abdominal agudo [Internet]. Centro de Salud Pavones. Servicio Madrileño de Salud. Madrid. España.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Jose V., Fernando R., Jesús V. Premedicación, factor de retraso en el diagnóstico y tratamiento quieúrguco de la apendicitis aguda. [Internet]. Cirujano General Vol. 31. 2009. [Consultado el 28 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mitchell C. Abdominal pain during pregnancy [Internet]. Gastroenterol Clin N Am. 2003. [Consultado el 28 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Stomach Pain in Pregnancy [Internet]. American Pregnancy Association. [Consultado el 29 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Klinische gids
Lora G. Dolor abdominal agudo en la infancia [Internet]. pediatriaintegral.es. 2014. [Consultado el 28 de Mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Abdominal pain in children [Internet]. betterhealth.vic.gov.au. [Consultado el 29 de Mayo del 2020]. 2013
Ga naar bron
Officiële website
DEAVEGANA. Guía vegana: cómo leer las etiquetas de productos y alimentos [Internet]. Ideavegana.com 2018 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Maria R. Cómo saber si un medicamento tiene gluten [Internet]. Real E Ilustre Colegio de Farmacéuticos de Sevilla. 2015 [Consultado el 13 de mayo del 2020].
Ga naar bron
Recensies