Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Je kent misschien ook het probleem van broze nagels, die er vooral aan de buitenkant niet mooi uitzien en natuurlijk ook tot pijn of ontstekingen kunnen leiden. Ongeveer 20% van de bevolking heeft last van broze nagels. (2) Als je ook last hebt van dit probleem, dan ben je hier op de juiste plaats.

Dit artikel gaat over hoe je broze nagels effectief kunt bestrijden en over de verschillende mogelijkheden die er zijn om je nagels weer mooi te maken en ze zo te houden.

We beantwoorden de belangrijkste vragen over de bestrijding van broze nagels, de mogelijkheden en ook hoe je je broze nagels kunt beïnvloeden, bv. via je voeding. Er zijn genoeg mogelijkheden en manieren om in te grijpen en iets tegen dit probleem te doen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn veel verschillende manieren om broze nagels te bestrijden. Van goede oude huismiddeltjes tot de nieuwste speciale nagellakjes, er kan een eind gemaakt worden aan het onooglijke probleem.
 • Onze nagel bestaat uit vele lagen keratine, die als bescherming voor onze vingertoppen moeten dienen. (9) Bij broze nagels zijn de gelijkmatig gelaagde platen van de nagel gescheurd en niet glad aan de punt van de nagel.
 • Meestal verschijnen broze nagels niet zomaar, maar gaan ze gepaard met andere bijkomende symptomen die de aandacht op een ander lichamelijk probleem moeten vestigen. Het lichaam laat hier zien dat er iets mis is. Ook als de oorzaken niet duidelijk zijn, moeten ze aangepakt worden.

Broze nagels snel bestrijden: wat je moet weten

Onze handen, en dus ook onze vingernagels, zijn dagelijks in gebruik. Of we nu krabben, een pakje pasta openen of gewoon iets vastgrijpen. Ze worden altijd gebruikt.

We verven ze, vijlen ze, knippen ze of laten ze gewoon zoals ze zijn. Maar als de nagel al deze belastingen en spanningen niet meer aankan, hebben we manieren en middelen nodig om onze nagels weer gezond en mooi te maken. Want als nagels gezond zijn, kunnen ze tot 3 mm per week groeien. (9)

Afhankelijk van of het duidelijk is wat de oorzaak van broze nagels is of dat de oorzaak niet helemaal duidelijk is. Artsen maken eerst onderscheid tussen broze nagels als volgt : (2)

 • primaire vorm van nagelbroosheid
 • secundaire vorm van nagelbroosheid

Er zijn verschillende oorzaken voor deze twee verschillende vormen van broze nagels. Zo kunnen bij lamellaire afschilfering de oorzaken liggen in voeding, ziekte of vitamine- of ijzertekort, terwijl bij primaire breekbaarheid van de nagels de oorzaken meestal niet onmiddellijk duidelijk zijn. Deze worden dan idiopathisch genoemd.

Een mooie manicure is nauwelijks mogelijk met broze nagels. (Image source: Alehandra13/ pixabay)

Kijk naar je nagels en probeer te beoordelen of ze er gezond uitzien of dat ze barsten en breken. Als je je nagels verzorgt zullen ze je dankbaar zijn en je zult resultaat zien. Het belangrijkste is dat je de tekenen niet negeert.

Wat zijn de oorzaken van broze nagels?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom vinger- of teennagels broos worden. Of je lichaam wil je vertellen dat er iets mis is, of je bevindt je in een fase van je leven waarin je aan het veranderen bent. Stress of ziekte kunnen ook tot broze nagels leiden. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van broze nagels

 • Dieet
 • Onevenwichtig dieet
 • Stress
 • Zwangerschap
 • Ziekten
 • Verwondingen
 • Medicatie
 • Chemicaliën
 • kunstnagels (4)
 • Mechanisch werk

Eén ding is zeker duidelijk. Broze nagels moeten niet onderschat worden, want er zit altijd een oorzaak achter die ook je gezondheid kan schaden.

Negeer deze tekenen niet en probeer uit te zoeken waarom je broze nagels hebt en hoe lang je ze al hebt. Je kunt misschien zien dat het zich voorgedaan heeft bij een gebeurtenis of in een bepaalde situatie.

Je hebt de oorzaak al gevonden en vraagt je nu af wat helpt? De verschillende manieren en middelen worden in de volgende vragen beantwoord, zodat je spoedig weer mooie en gezonde nagels hebt. Het maakt trouwens niet uit of je vinger- of teennagels hebt. De remedies en methoden kunnen op alle nagels gebruikt worden en moeten het gewenste effect hebben.

Wat moet vermeden worden als je broze nagels hebt?

Eerst en vooral moet je je nagels goed verzorgen. We weten dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Wel moet je proberen je nagels niet te stoten of te krabben aan ruwe oppervlakken. Ruwe oppervlakken kunnen de nagel verder beschadigen en dit werkt verder scheuren en breken van de nagels alleen maar in de hand.

Ruwe oppervlakken en mechanisch werk werken broze nagels in de hand.

Als je een baan hebt waarbij het onvermijdelijk is je nagels te beschermen, kan het simpelweg aantrekken van handschoenen voor bepaalde soorten werk helpen om je nagels (en je handen) extra bescherming te geven en verdere scheuren te voorkomen. Vermijd dus zwaar of ruw werk waarbij je geen handschoenen draagt.

Hoe kan ik mijn broze nagels beïnvloeden via mijn voeding?

Een onevenwichtige voeding kan een reden zijn waarom nagels barsten of broos zijn. Als de nagels breken, kan dat komen door een gebrek aan biotine. (3) Er moet dus op gelet worden dat de voeding meer of voldoende biotine (vitamine H) bevat.

Door dieet kunnen nagels ook broos worden. Om broze nagels tegen te gaan, moet je je dieet onderbreken of van tevoren bedenken wat je tijdens je dieet zult eten en drinken. Producten die biotine bevatten kun je ook tijdens het diëten eten en verkleinen de kans dat je broze nagels krijgt of er vanaf raakt.

We hebben hier een paar producten op een rijtje gezet die veel biotine bevatten, zodat je de volgende keer dat je boodschappen doet aan je nagels kunt denken en je broze nagels via je voeding kunt bestrijden.

Voedsel Biotinegehalte µg/100g
Gist 200
Gedroogde eekhoorntjesbrood 105
Gekookte runderlever 103
Pindakaas 67
Eigeel 50

Producten met andere rijke vitaminen werken ook tegen broze nagels en laten ze er weer gezond en mooi uitzien. Groente en fruit kunnen ook een goede hulp zijn. Dit is niet alleen goed voor de vingernagels, maar in het algemeen voor de gezondheid, gezond haar en het lichaam.

Welke begeleidende symptomen moeten behalve broze nagels ook bestreden worden?

Omdat veel ziekten niet alleen één symptoom hebben, maar ook andere symptomen, is het ook mogelijk dat, afhankelijk van de oorzaak, ook andere begeleidende symptomen gepaard gaan met broze nagels. Hier zijn de meest voorkomende symptomen die ook kunnen voorkomen

 • droge huid
 • geïrriteerde huid
 • Puistjes
 • Mee-eters
 • droog haar
 • Haaruitval

Het is niet per se zo dat er naast broze nagels ook andere symptomen zijn. Als er bijvoorbeeld mechanische schade aan de nagels is door arbeid of stress, kan dit ook als enig gevolg optreden.

brüchige-nägel

Voor veel mensen zijn mooie vingernagels een teken van hygiëne en schoonheid. Er wordt echter vaak geen rekening gehouden met het feit dat iets anders de trigger kan zijn. (Image source: Damir Spanic / Unsplash)

Er kunnen niet alleen begeleidende symptomen bij de broze nagels horen, maar de broze nagels kunnen ook een begeleidend symptoom zijn. In dit geval is het belangrijk de hoofdoorzaak te achterhalen en die te bestrijden.

Dit kan een grote verscheidenheid aan ziekten of levenssituaties zijn, en daarom zijn er voor elke ziekte specifieke remedies, die waarschijnlijk ook de broze nagels verbeteren.

Wat zijn de mogelijkheden om broze nagels te bestrijden?

Er zijn verschillende mogelijkheden die kunnen helpen tegen broze nagels. Afhankelijk van de persoon en de oorzaak helpen verschillende remedies of opties om van broze nagels af te komen. We hebben een ruwe indeling van de mogelijkheden op een rijtje gezet:

classificatie manieren
regelmatige routine dagelijks cremeren, lauw handbad, zachte manicure en pedicure, gebruik weinig chemicaliën, evenwichtige voeding, vermijd kunstnagels, kuren
drogisterijproducten nageloliën, versterkende crèmes, voedende nagellak, Schuessler zoutjes,
Medicijnen Biotine voedingssupplementen, vitaminetabletten, capsules(5)

Afhankelijk van de mate of ernst van de broze nagels kan hier met regelmatige routinebehandeling begonnen worden. Als er geen verbetering optreedt, kunnen verdere middelen zoals biotine of vitaminecapsules genomen worden.

Als er successen zichtbaar worden en de nagels herstellen, is het beter de dan gebruikte middelen te blijven gebruiken en ze niet meteen te staken of te stoppen, zodat de nagels ook op lange termijn gezond en mooi blijven.

Hoe helpen de medicijnen en nagellakjes om het te bestrijden?

Hier hebben we onderscheid gemaakt tussen medicijnen en andere middelen om de ziekte te bestrijden. Deze zijn er in tablet- of capsulevorm en worden meestal oraal ingenomen, terwijl nagellak uitwendig direct op de nagel wordt aangebracht.

 • Medicijnen: Door medicijnen zoals biotine in te nemen wordt het lichaam van binnenuit versterkt en krijgt het meer energie door de omzetting van koolhydraten, wat dan tot uiting komt in een goede gezonde haargroei of gezonde nagelvorming. (8)
 • Nagellak: De meeste nagellakken leggen niet veel nadruk op gezonde nagelgroei, maar eerder op het schoonheidsaspect. De juiste nagelverzorgingsnagellakken bevatten hoofdzakelijk kiezelzuur, zwavel of zelfs biotine om dit direct via de nagel in het lichaam of naar de aangetaste plek te transporteren.

Hier is iedereen vrij om te beslissen hoe hij de ziekte wil bestrijden. Er is geen recept voor de juiste dosering of het juiste vernis voor de respectieve klachten. De oorzaak moet duidelijk zijn en je moet je op je gemak voelen met de methode om het probleem te bestrijden. Als je geen medicijnen wilt nemen, zijn huismiddeltjes of nagellakjes een alternatief voor je.

Wanneer moet ik mijn broze nagels gaan bestrijden?

Merk je dat je nagels steeds meer barsten en dat het oppervlak van je nagels niet meer zo stabiel en sterk is als voorheen? Dan moet dit het punt zijn waarop je je nagels moet aanpakken en zo snel mogelijk iets voor je nagels moet doen.

“Hoe eerder hoe beter” – geldt ook bij het bestrijden van broze nagels.

Nagels kunnen ook vooraf preventief behandeld worden met crèmes of zachte nagellakken, zodat de nagels niet meteen scheuren of breken. Een bepaalde nagelroutine kan snel en gemakkelijk helpen om de nagels van tevoren te versterken en ze de hele tijd gezond te houden.

Zijn de oorzaken ziektes of hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, dan zijn broze nagels waarschijnlijk een bijverschijnsel dat aangepakt moet worden zodra ze herkend worden. Bijkomende medicatie moet vooraf met een arts besproken worden.

Hoe effectief zijn huismiddeltjes om broze nagels te bestrijden?

Voordat je je toevlucht neemt tot medicijnen of speciale vernissen, kun je ook in je keuken rondkijken naar geschikte huismiddeltjes die nuttig en effectief kunnen zijn bij het bestrijden van broze nagels. Hier zijn de meest voorkomende huismiddeltjes die je kunt gebruiken om broze nagels tegen te gaan

 • Oliën: Olie is goed voor het lichaam en de ontwikkeling van haar, nagels. Olie is als een voedingsstof voor ons lichaam en kan dus specifiek helpen tegen droge of broze nagels. Wrijf de olie gewoon regelmatig in de nagels.
 • Citroen: Citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Door een handbad in citroensap te nemen, wordt de vitamine C via de huid en de nagels in het lichaam opgenomen, waardoor de nagelvorming en -groei versterkt worden.
 • Silica: Als masker voor de handen kan silica ook de nagels versterken. Met een beetje water geroerd, kan de massa aangebracht worden.

Er zijn veel huismiddeltjes die je kunt gebruiken om je lichaam te versterken en opnieuw gezonde nagels te laten groeien. Deze methoden zijn heel effectief en vergen weinig inspanning. Alles wat in huis gevonden wordt dat het lichaam versterkt kan gebruikt worden.

De resultaten zullen van persoon tot persoon verschillen en ook effectief zijn. Bij regelmatig gebruik kan het probleem van broze nagels snel en gemakkelijk opgelost worden.

Wanneer kunnen broze nagels vaker voorkomen?

Broze nagels kunnen vaker voorkomen in bepaalde situaties in het leven. Het is belangrijk je lichaam te observeren en zijn signalen te volgen. Hier zijn een paar triggers of criteria die tot verhoogde broze nagels kunnen leiden

 • Zwangerschap
 • Baby’s
 • Kinderen
 • Verkeerd dieet
 • Alcohol en nicotine
 • Ziekten
 • Stress
 • Fysiek werk

Zoals vermeld kunnen ook baby’s en kinderen meer last hebben van broze nagels. De nagels moeten zich in deze tijd ontwikkelen en sterker worden. Kinderen zijn meestal ook erg actief en volgen uit zichzelf geen bijzondere routine om hun nagels te versterken of ze gezond te houden.

Een evenwichtige voeding en regelmatige verzorging van de nagels van kinderen kunnen dit echter voorkomen of daarna helpen. (2)

Bij kinderen en baby’s zijn de nagels nog in ontwikkeling en kunnen daarom broos of breekbaar zijn. (Image source: Aditya Romansa / Unsplash)

Psychologische problemen of stress kunnen ook een trigger zijn voor het broos worden van nagels. Hier is het belangrijk het hoofdprobleem uit te schakelen, want de broze nagels verschijnen hier alleen als neveneffect van de eigenlijke ziekte of situatie.

Te veel alcohol en nicotine veranderen het lichaam in het algemeen en dus ook de nagelstructuur. De nagels kunnen broos worden en hun stevigheid verliezen.

Dit kan worden tegengegaan met bepaalde huismiddeltjes, medicijnen of drogisterijproducten, maar ook hier moet de hoofdoorzaak worden aangepakt om de broze nagels te bestrijden. Vraag jezelf dus af of je echt niet kunt afzien van overmatig alcohol- en nicotinegebruik om je gezondheid en dus ook je nagels ten goede te komen. (6)

Conclusie

Als je last hebt van broze nagels, heb je beslist mogelijkheden en manieren om ze weer gezond en mooi te maken. Je hoeft hier niet te wanhopen. Als je tijd neemt voor je nagels en de oorzaak aanpakt, zul je ook de juiste middelen vinden om dit probleem te bestrijden.

Je moet ook nagaan of er een andere hoofdoorzaak is die je eerst moet aanpakken, om broze nagels als positief neveneffect te bestrijden.

Het maakt niet uit of je in het huishouden of in de drogist zoekt, je kunt altijd vinden wat je zoekt. We hopen dat we je vragen over het bestrijden van broze nagels beantwoord hebben en dat we het je mogelijk gemaakt hebben om je broze nagels er mooi uit te laten zien door eenvoudige remedies of sterkere medicijnen te gebruiken en zo jezelf een beetje gezonder te maken. Zeg vaarwel tegen broze nagels en begin je dagelijkse leven met een nieuwe levenshouding.

Beeldbron: 121699667/ 123rf

Referenties (9)

1. Nail growth. Thirty-five years of observation; Arch Intern Med . 1980 Jan;140(1):73-6. doi: 10.1001/archinte.140.1.73.; W B Bean
Bron

2. Der große TRIAS-Ratgeber Haut, Haare, Nägel; Dr. med Reinhard K. Achenbach; 2001
Bron

3. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease; J Drugs Dermatol . 2007 Aug;6(8):782-7.; Noah Scheinfeld 1, Maurice J Dahdah, Richard Scher
Bron

4. Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review; Dermatol Ther (Heidelb) . 2020 Feb;10(1):15-27. doi: 10.1007/s13555-019-00338-x.; Maurice J Dahdah 1, Richard K Scher
Bron

5. Welche Möglichkeiten gibt es zur Bekämpfung von brüchigen Nägeln. pubmed / Marco A Chessa, Matilde Iorizzo, Bertrand Richert, Jose L López-Estebaranz, Dimitrios Rigopoulos, Antonella Tosti, Aditya K Gupta, Nilton Di Chiacchio, Nilton G Di Chiacchio, Adam I Rubin, Robert Baran, Shari R Lipner, Ralph Daniel, Soumya Chiheb, Chander Grover, Michela Starace, Bianca M Piraccini
Bron

6. Analysis of Nicotine Metabolites in Hair and Nails Using QuEChERS Method Followed by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry; Molecules . 2020 Apr 11;25(8):1763. doi: 10.3390/molecules25081763.; Junhee Kim, Hyun-Deok Cho, Joon Hyuk Suh, Ji-Youn Lee, Eunyoung Lee, Chang Hwa Jin, Yu Wang, Sangwon Cha, Hosub Im, Sang Beom Han
Bron

7.

8. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss; Skin Appendage Disord . 2017 Aug;3(3):166-169. doi: 10.1159/000462981.; Deepa P Patel, Shane M Swink, Leslie Castelo-Soccio
Bron

9. Nutrition and nail disease; Clin Dermatol; Michael W Cashman, Steven Brett Sloan . Jul-Aug 2010;28(4):420-5. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.037.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliches Journal
Nail growth. Thirty-five years of observation; Arch Intern Med . 1980 Jan;140(1):73-6. doi: 10.1001/archinte.140.1.73.; W B Bean
Ga naar bron
Fachbuch
Der große TRIAS-Ratgeber Haut, Haare, Nägel; Dr. med Reinhard K. Achenbach; 2001
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Vitamins and minerals: their role in nail health and disease; J Drugs Dermatol . 2007 Aug;6(8):782-7.; Noah Scheinfeld 1, Maurice J Dahdah, Richard Scher
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Pathogenesis, Clinical Signs and Treatment Recommendations in Brittle Nails: A Review; Dermatol Ther (Heidelb) . 2020 Feb;10(1):15-27. doi: 10.1007/s13555-019-00338-x.; Maurice J Dahdah 1, Richard K Scher
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Welche Möglichkeiten gibt es zur Bekämpfung von brüchigen Nägeln. pubmed / Marco A Chessa, Matilde Iorizzo, Bertrand Richert, Jose L López-Estebaranz, Dimitrios Rigopoulos, Antonella Tosti, Aditya K Gupta, Nilton Di Chiacchio, Nilton G Di Chiacchio, Adam I Rubin, Robert Baran, Shari R Lipner, Ralph Daniel, Soumya Chiheb, Chander Grover, Michela Starace, Bianca M Piraccini
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Analysis of Nicotine Metabolites in Hair and Nails Using QuEChERS Method Followed by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry; Molecules . 2020 Apr 11;25(8):1763. doi: 10.3390/molecules25081763.; Junhee Kim, Hyun-Deok Cho, Joon Hyuk Suh, Ji-Youn Lee, Eunyoung Lee, Chang Hwa Jin, Yu Wang, Sangwon Cha, Hosub Im, Sang Beom Han
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
A Review of the Use of Biotin for Hair Loss; Skin Appendage Disord . 2017 Aug;3(3):166-169. doi: 10.1159/000462981.; Deepa P Patel, Shane M Swink, Leslie Castelo-Soccio
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Nutrition and nail disease; Clin Dermatol; Michael W Cashman, Steven Brett Sloan . Jul-Aug 2010;28(4):420-5. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.037.
Ga naar bron
Recensies