Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Welkom op onze grote neteltest 2022. Hier presenteren we alle brandnetelproducten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste brandnetel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je brandnetel wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Brandnetel wordt vermeden vanwege de prikkende haartjes, maar het is een nuttige geneeskrachtige plant. Het heeft een bloedzuiverende en ontstekingsremmende werking. Het ondersteunt ook de stofwisseling en de haargroei en helpt tegen ziekten van de urinewegen.
 • Alle delen van de plant kunnen gegeten worden. De meest populaire delen zijn de bladeren, wortels en zaden van de brandnetel.
 • Brandnetel is verkrijgbaar in de vorm van thee, haartonicum, capsules, tabletten, olie en plantensap.

Brandnetel: Onze selectie

Shopgids Brandnetel: Alles wat je moet weten

Wat is brandnetel?

Brandnetels zijn een geslacht in de brandnetelfamilie (Urticaceae). Ze komen overal ter wereld voor, behalve op Antarctica. Er zijn 30 soorten Urtica, waarvan er 14 in China voorkomen. Ze groeien in gebieden van het noordelijk en zuidelijk halfrond, maar er zijn ook soorten in de tropen.

In Duitsland komen de grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens) veel voor, maar ook de rietnetel (Urtica kioviensis) en de pillenbrandnetel (Urtica pilulifera). De brandnetel is bekend om zijn prikkende haartjes, die bij aanraking jeukende en pijnlijke puisten veroorzaken.

Het heeft echter ook een helende werking, afhankelijk van of je de bladeren, de wortels of het kruid gebruikt.

Hoe ziet brandnetel eruit?

Brandnetels zijn eenjarige of overblijvende kruidachtige planten. In Europa worden de planten 10 tot 300 centimeter hoog, afhankelijk van de soort en de plaats. De groene delen van de plant hebben stekende en borstelige haartjes.

De brandnetel is een indicatorplant voor stikstofrijke bodems, zodat de bodem niet met stikstof bemest moet worden. Anders kan het leiden tot oververzuring en verhoogde vatbaarheid voor ongedierte (Image source: unsplash.com/ Paul M)

De stengel is meestal vierkant en kan vertakt of onvertakt zijn, rechtopstaand, opgaand of spreidend. De stengelbladeren zijn gesteeld. De bladen kunnen elliptisch, lancetvormig, eirond of cirkelvormig zijn en hebben drie tot zeven bladnerven. De bladrand is scherp getand.

Wat doet de brandnetel?

Je kunt de groene delen van de plant gebruiken, de ondergrondse delen en de zaden van verschillende soorten. De jonge brandnetel heeft een hoog gehalte aan flavonoïden, magnesium, calcium en silicium, vitamine A en C, ijzer en eiwit.

Om precies te zijn bevat de brandnetel ongeveer tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappels. 100 g verse brandnetelbladeren bevatten bijna evenveel eiwitten als dezelfde hoeveelheid verse peulvruchten, tot ongeveer 8 g.

Ingrediënt Waarden per 100gBrandnetel
IJzer 4,12 mg
Kalium 475 mg
Magnesium 80 mg
Vitamine A 400 μg
Vitamine C 333 mg
Eiwit 7370 mg

Brandnetelbladeren worden gebruikt om te spoelen bij ontstekingsziekten van de afvoerende urineorganen en voor de behandeling van reuma. De bladeren van de brandnetel bevatten een werkzame stof die de groei van bacteriën remt. Omdat brandnetels ontstekingsremmend en antibacterieel werken, zegt men dat ze ook helpen bij jicht, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Brandnetel ondersteunt de doorbloeding van de hoofdhuid. Dit voorziet de haarwortels van voedingsstoffen en kan de haargroei bevorderen.

Hoe smaakt brandnetel?

De smaak lijkt op die van spinazie, maar is iets sterker en zuurder.

Welke delen van de brandnetel zijn eetbaar?

In principe is elk deel van de brandnetel eetbaar. De meest gebruikte delen zijn de wortels, bladeren, scheutuiteinden, bloemen en zaden. Rijpe en onrijpe zaden kunnen gebruikt worden.

Wat kost brandnetel?

De kosten hangen af van het soort brandnetelproduct. De prijs varieert van ongeveer 3 tot 30 euro, waarbij thee het goedkoopst is en veganistische producten duurder.

Wat zijn de alternatieven voor brandnetel?

Arnica is een zeldzaam geneeskrachtig kruid en heeft zowel uitwendig als inwendig een ontstekingsremmende werking. In tegenstelling tot brandnetel is arnica een beschermde soort, dus je mag het niet zelf plukken.

Er zijn tincturen in de apotheek die je kunt aanbrengen op blauwe plekken, verwondingen, verstuikingen en verrekkingen. Inwendig kan het ziektekiemen bestrijden, pijn verlichten en ontstekingen tegengaan.

Dit komt door de sesquiterpene lactonen, vooral het ingrediënt helenalin. Het remt de vorming van stoffen die ontstekingen opwekken. Salie wordt gebruikt bij verkoudheid omdat het een antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking heeft.

De plant heeft ook een antitranspirerende werking. Salie wordt gebruikt bij koorts, tandvleesontsteking, keelontsteking, ziekten van de urineorganen, hoofdpijn en nachtelijk zweten.

Wierook bevat boswelliazuren en etherische olie. Deze stoffen bevorderen de cardiovasculaire functies en verlichten gewrichtspijn. Het helpt ook bij ontstekingen en ondersteunt het algemeen welzijn.

Reuma en chronische ontstekingsdarmziekten worden behandeld met Indiase wierook. Zalfjes gemaakt van wierook worden gebruikt voor de droge en geïrriteerde huid.

Naam werking tegen
Arnica blauwe plekken, verwondingen, verstuikingen, pijn, ontstekingen
Salie verkoudheid, koorts, tandvleesontsteking, hoofdpijn, nachtelijk zweten
Wierook gewrichtspijn, chronische darmziekten, artrose, astma

Besluit: Welke soort brandnetel is er en welke is geschikt voor jou?

Wat onderscheidt brandnetelthee en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Brandnetelthee wordt beschouwd als een huismiddeltje tegen blaasontstekingen en zou het immuunsysteem versterken. De gedroogde brandneteltheebladeren worden met water overgoten.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk te bereiden
 • Veganistisch en vegetarisch
Nadelen
 • Niet exacte dosering
 • Ongewone smaak

Je laat de thee trekken en drinkt hem dan op. Grotere hoeveelheden bladeren zijn voor een vrij redelijke prijs te koop en de bereiding is gemakkelijk. Bovendien is de thee vegetarisch en veganistisch.

Wat onderscheidt brandnetelcapsules en wat zijn hun voor- en nadelen?

Brandnetelcapsules bevatten brandnetelextract. Ze worden bij de maaltijd met een glas water ingenomen.

Voordelen
 • Compact
 • Exacte dosering
 • Smaakloos
Nadelen
 • Vrij duur
 • Kan additieven bevatten
 • Grote prijsverschillen

De capsules kunnen overal worden ingenomen en snel worden geconsumeerd. De brandnetelcapsules zijn neutraal van smaak en geschikt voor mensen die niet van de smaak van brandnetelthee houden.

Wat onderscheidt brandnetel haartonic en haarbalsem en wat zijn hun voor- en nadelen?

Brandnetel haartonic en haarbalsem worden gemaakt van de brandnetelwortel. Ze hebben een positief effect op de haargroei. De haartonic wordt met de vingertoppen in de hoofdhuid gemasseerd. Het wordt niet uitgespoeld.

Voordelen
 • Vrij goedkoop
 • Vaak baat bij extra plantenextracten
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Kan additieven bevatten
 • Niet sterk geconcentreerd

Haarbalsem is geschikt voor de gevoelige hoofdhuid en kan ook op handdoekdroog haar worden aangebracht na het wassen. Er is een grote keuze en vele zijn in het lagere prijssegment.

Wat zijn de eigenschappen van brandnetelzaden en wat zijn hun voor- en nadelen?

Brandnetelzaad bevat veel belangrijke vitaminen en heeft een licht nootachtige smaak en kan over muesli’s, salades, pasta en yoghurt gestrooid worden.

Voordelen
 • Nootachtige smaak
 • Veel vitamines
 • Veganistisch en vegetarisch
Nadelen
 • Duur
 • Niet overal verkrijgbaar

Ze worden ook gebruikt in smoothies. Als je ze met zout mengt in een verhouding van 1:1, kun je je eigen kruidenzout maken. De prijs van de zaden is meestal hoger.

Wat onderscheidt brandnetelplantensap en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het plantensap is een geperst sap van de brandnetelplant. Het wordt driemaal daags onverdund gedronken of met een beetje water. Het sap is gemakkelijk te doseren, maar het is meestal duurder dan capsules.

Voordelen
 • Meestal sterk geconcentreerd
 • Gemakkelijk te doseren
 • Meestal natuurlijk
Nadelen
 • Duur
 • Niet overal verkrijgbaar
 • Ongewone smaak

Waar moet je op letten bij je aankoop?

We laten je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke brandnetelproducten. De criteria die je kunt gebruiken om brandnetelproducten te vergelijken zijn o.a.:

 • Effect
 • Dosering
 • Additief
 • Vegan

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Effect

Elk brandnetelproduct heeft zijn eigen werking. Het hangt er dus van af wat je wilt behandelen. Zoals reeds gezegd, helpt brandnetelthee tegen blaasontsteking. Het wordt ook gebruikt om de lever en de galblaas te zuiveren en te ontgiften. Men zegt ook dat het ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend werkt.

Van brandnetelthee wordt ook gezegd dat het maagklachten verlicht. Behalve de voordelen van brandnetelthee, wordt brandnetelsap ook gebruikt om het bloed te zuiveren en lichte gewrichtspijn te verbeteren. Het wordt ook gebruikt voor drinkkuren.

Als je brandnetelsap of -thee drinkt, zorg er dan voor dat je veel water drinkt, want ze hebben een zuiverende werking en onttrekken water aan je lichaam.

Van brandnetelcapsules wordt gezegd dat ze het welzijn ondersteunen en helpen bij het vasthouden van water. Brandnetelzaden bevatten plantaardige hormonen, mineralen, vitaminen en proteïnen, en daarom worden ze gebruikt bij vermoeidheid, uitputting en slechte prestaties.

De zaden zijn daarom bijzonder geschikt voor sporters. Verder wordt van brandnetelzaden gezegd dat ze het haar versterken en het gezichtsvermogen ondersteunen. Brandnetel haartonicum en haarbalsem stimuleren de haargroei en helpen tegen roos. Ze verzorgen de hoofdhuid en verwijderen onzuiverheden.

Ze hebben een vochtinbrengende werking en helpen bij jeuk. Er zijn ook brandnetel haarconditioners die je zelf kunt bereiden als je gedroogde brandnetel hebt.

Dosering

Zuiver brandnetelsap is sterk geconcentreerd. De meeste capsules bevatten ook zuiver brandnetelextract en zijn hoog gedoseerd, maar het hangt af van de specifieke capsule.

Er zijn ook capsules die extracten van andere planten combineren. Aan haartonics en haarbalsems worden soms extracten van andere planten toegevoegd om het conditionerende effect te versterken.

Additief

Vooral bij haarproducten letten steeds meer consumenten erop of ze vrij zijn van parabenen, natriumlaurylsulfaat (SLS), natriumlaurethsulfaat (SLES), PEG’s, minerale oliën en siliconen. Brandnetelcapsules en brandnetelsappen moeten zo veel mogelijk vrij zijn van toevoegingen. Brandnetelbladeren en -zaden van hoge kwaliteit zijn natuurlijk.

Vegan

Pure gedroogde brandnetel of delen ervan zijn veganistisch. Dit is niet noodzakelijk het geval met haartonic of capsules, maar de meeste brandnetelproducten zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs. Veel capsules zijn ook glutenvrij, suikervrij en lactosevrij. Haarproducten zijn vaak ook dierproefvrij.

Interessante feiten over Brandnetel

Welke dieren eten brandnetel?

Brandnetel wordt toegevoegd aan het voer van kuikens, biggen en kalveren om ze sneller te laten groeien. In de biologische landbouw worden hele planten als bijvoer aan tamme varkens gegeven. Sommige geiten eten brandnetel en vlinders gebruiken brandnetel als voedselplant voor hun rupsen.

Waar brandt brandnetel?

De brandharen van de brandnetel zitten op de bovenkant van het blad en worden verondersteld bescherming te bieden tegen roofdieren. Het zijn lange buizen die zo broos zijn als glas. Het onderste uiteinde is gevuld met prikkende vloeistof. De haartjes prikken in de huid, wat een brandende pijn en piepende wratten veroorzaakt.

Vroeger dacht men dat brandnetelgif mierenzuur bevatte. Het is echter een histamine-achtig ingrediënt dat zo sterk is dat slechts een honderdste van een milligram nodig is om piepende weeën te veroorzaken.

Wat helpt tegen het branderige gevoel van brandnetels?

Eerst moet je de wond met water schoonmaken nadat het brandnetelgif is opgedroogd. Doordrenk een handdoek met koud water en leg hem op de plek of breng aloë vera crème aan en laat het tien minuten intrekken. Als het branden hevig is, helpt een koude douche of een koud kompres.

Welke vlinder heeft brandnetel nodig?

Brandnetel wordt beschouwd als de belangrijkste voedselplant voor rupsen. Terwijl de volwassen vlinders zich voeden met de nectar van de bloemen, eten hun rupsen bloemen, twijgen, hout, wortels en de bladeren.

De motten leggen hun eitjes op pas groeiende brandnetels. De rupsen van de kleine vos eten bijna alleen grote brandnetels. (Beeldbron: pixabay.com / ariesa66)

50 vlindersoorten zijn afhankelijk van de brandnetel, waaronder de kleine vos, de pauwoogvlinder, de admiraalvlinder en de plattelandsvlinder. Ze kunnen hun eitjes alleen op brandnetels leggen. De C vlinder geeft de voorkeur aan de brandnetel als waardplant.

Foto bron: 123rf.com / 88483130

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies