Laatst bijgewerkt: 02-09-2021

Telkens weer lezen we over zogenaamde “superfoods” die ziekten voorkomen, de gezondheid bevorderen en, bovenal, zonder chemische toevoegingen komen omdat ze puur in de natuur groeien. Brahmi is ook in deze lijst opgenomen.

Behalve de hierboven genoemde eigenschappen zou het volgens studies ook de mentale vermogens verbeteren, de concentratie verhogen en het denkvermogen stimuleren. Het is een all-round talent, dat ook gebruikt wordt in de strijd tegen stress en de ziekte van Alzheimer. In dit artikel willen we je kennis laten maken met de Brahmi plant en alles uitleggen wat je moet weten over de werking, dosering en toepassing ervan.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Brahmi is een natuurlijk voorkomende plant waarvan door talrijke studies is aangetoond dat ze helende eigenschappen heeft.
 • Bacopa Monnieri heeft een kalmerende en angstverminderende werking en kan gebruikt worden tegen depressie, de ziekte van Alzheimer en stress.
 • Het plantenextract is een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten, omdat het o.a. een positief effect op het haar zou hebben.

Achtergrond: Wat is er te weten over Brahmi?

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de geneeskrachtige plant en hoe je ze zelf kunt gebruiken.

Wat is Brahmi?

De Brahmi plant (Bacopa Monnieri) behoort tot de weegbree familie en wordt ook wel “klein vetblad” genoemd. Je herkent het kruid aan zijn vlezige ronde bladeren en grote witte bloemen.

Het “superkruid” dankt zijn naam aan zijn helende eigenschappen. (Image source: punnamjai / pixabay)

Hoewel de plant voor ons betrekkelijk nieuw lijkt, wordt ze in de Indiase Ayurvedische geneeskunde al zo’n 3.000 jaar traditioneel gebruikt. Daarom spreekt men vaak over brahmi als een geneeskrachtige plant.

De Brahmi plant voelt zich bijzonder thuis in warme tropische klimaten en kwam daarom tot voor enkele jaren vooral in Azië voor. Tegenwoordig heeft de plant zich verspreid over streken over de hele wereld. Behalve in Azië komt hij ook voor in Noord- en Zuid-Amerika en Afrika.

Continent Land
Zuid-Azië India, Nepal, Sri Lanka
Oost-Azië China, Taiwan
Noord-Amerika VS
Zuid-Amerika Brazilië, Paraguay

Bacopa Monnieri wordt tegenwoordig in veel verschillende voedingssupplementen aangetroffen. De effectiviteit ervan is wetenschappelijk bewezen. Volgens dit artikel kan de plant aantoonbaar de geestelijke vermogens verbeteren, zoals het denkvermogen, de concentratie of het geheugen. Men zegt ook dat het helpt tegen ziekten als depressie of Alzheimer.

Brahmi kan op vele manieren ingenomen worden. Meestal in de vorm van een thee of in capsules.

Hoe werkt Brahmi?

Het Brahmi kruid ontketent zijn gezondheidsbevorderende werking op de menselijke hersenen via de verschillende actieve bestanddelen. De volgende tabel geeft een kort overzicht van de samenstelling van de plant.

Stofgroep Actief ingrediënt
Saponine Bacoside A,B
Voedingsstoffen Vitamine A/B/E/K, Magnesium, Kalium, Mangaan, Koper, Zink
Alkaloïden Brahmi, Herpestin, Nicotine

Het effect van brahmi op de hersenen is grondig onderzocht in verschillende klinische studies. Van het kruid wordt gezegd dat het een positief effect heeft op geheugen, concentratie en andere geestelijke vermogens.

De reden waarom de plant zo werkzaam is, is vooral te danken aan de actieve plantaardige stoffen, die lichaam en geest meer rust geven en zo kunnen helpen bij nervositeit en angststoornissen.

Uit een onderzoek van de School of Heath an Human Sciences in New South Wales, waarbij gekeken werd naar mentale prestaties bij oudere mensen, blijkt dat brahmi invloed kan hebben op de geheugenprestaties. (7)

Aan de studie werkten 136 vrijwilligers mee die meldden last te hebben van geheugenproblemen. Ze kregen Brahmi gedurende 12 weken en aan het eind van de periode werden duidelijke verbeteringen in geheugenprestaties waargenomen.

Dit onderzoek werd verder ondersteund door een dubbelblind onderzoek, uitgevoerd door het Neuropsychologisch Laboratorium van de Universiteit van Victoria. Hiervoor werden twee groepen gezonde volwassenen gevormd, waarin groep 1 een placebo kreeg en groep 2 Brahmi in de vorm van capsules.

Binnen de 12-weekse studie werden geen duidelijke verschillen gevonden. Na de 12 weken echter vertoonde de groep die Brahmi kreeg duidelijke verbeteringen op het gebied van concentratie, leervermogen en verwerking van visuele stimuli. (8) Zo werd met succes het positieve effect van Brahmi op zowel het kortetermijn- als het langetermijngeheugen aangetoond.

Brahmi beïnvloedt verschillende hersengebieden en verhoogt de cognitieve vermogens. (Image source: PourquoiPas / pixabay)

Een derde studie keek ook naar het effect van Brahmi op mentale prestaties bij oudere mensen. Door het ouder worden begint de afbraak van neurotransmitters, die de verwerking van informatie tussen de zenuwcellen belemmert. Dit kan na verloop van tijd tot geheugenproblemen leiden.

Het National College of Natural Medicine in Portland kwam tot de conclusie dat Brahmi een positief effect kan hebben op het geheugen. De proefpersonen werden daarna onderworpen aan een leertest, waarbij een verbetering in cognitieve vermogens duidelijk werd aangetoond. (9) Dienovereenkomstig kan Bacopa Monnieri de afbraak van neurotransmitters bij ouderen afremmen en volledig geheugenverlies tegengaan.

Welke invloed heeft Brahmi op kinderen?

Dat het geneeskrachtige kruid voor elke leeftijdsgroep gebruikt kan worden, blijkt uit een onderzoek waaraan kinderen tussen 6 en 8 jaar deelnamen. De proefpersonen schitterden met een beduidend hogere concentratie en een beduidend sterkere reactietijd. (11) Omdat brahmi een zuiver natuurlijke plant is, is het veilig voor kinderen om te gebruiken. Vooral kinderen met ADHD kunnen baat hebben bij het kruid, waarvan er in Duitsland ongeveer 5 % zijn. (10)

Waarom is Brahmi bijzonder geschikt bij angst en stress?

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van geestesziekte en geestelijke instabiliteit. Volgens de definitie is stress de negatieve gevolgen van over- of onderbevraagd worden. Met de toenemende druk om te presteren in de maatschappij, hebben steeds meer mensen last van stress. (5)

Volgens een studie van de Techniker Krankenkasse uit 2016 hebben gemiddeld 6 van de 10 mensen in Duitsland last van stress. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen privé- of beroepsstress. Meer dan de helft van de bevolking is gestresst. (4)

Statista.de heeft de drie grootste stressfactoren geïdentificeerd. Daaronder komt iemands baan op de eerste plaats, gevolgd door te veel eisen aan zichzelf op de tweede plaats en te veel afspraken en weinig vrije tijd op de derde plaats.

Brahmi stimuleert de serotonine aanmaak in de hersenen, wat een ontspannend effect heeft. (Image source: Ben White / unsplash.com)

Brahmi kan stress verlichten en wordt hiervoor vaak gebruikt. Bacopa Monnieri bevat actieve plantaardige stoffen, zogenaamde adaptogenen, die een werking hebben tegen het stresshormoon cortisol. Hoe meer stress een mens ontwikkelt, hoe hoger het cortisol peil stijgt. Wetenschappers vermoeden dat het brahmi kruid de cortisolspiegel kan verlagen. (1)

Een andere studie heeft soortgelijke resultaten gevonden. Indiase wetenschappers hebben bewijzen gevonden dat de plant kan helpen tegen acute en chronische stress. Evenzo kan het maagzweren voorkomen en beschermen tegen ziekten van de bijnieren. (2)

Brahmi zou ook werkzaam zijn tegen oxidatieve stress, waarbij te veel vrije radicalen (een speciale groep zuurstof) vrijkomen en het lichaam belasten, wat kan leiden tot ziekten als diabetes of zelfs kanker. Dit wordt bewezen door een studie uit 2003. (3)

Hoe werkt Brahmi op het haar?

Zoals reeds gezegd, beschermen de antioxiderende eigenschappen van het geneeskrachtige kruid tegen vrije radicalen. Dit komt ook het haar ten goede. Hoewel er geen wetenschappelijke studies zijn over de effectiviteit met betrekking tot haar, beloven veel fabrikanten positieve veranderingen bij regelmatig gebruik.

Brahmi verzorgingsproducten kunnen de conditie van het haar merkbaar verbeteren in slechts een paar weken. (Image source: Gorbachevsergeyfoto / pixabay.com)

Op het gebied van cosmetica zijn veel haarverzorgingsproducten te vinden met Brahmi als ingrediënt. Brahmi olie in het bijzonder is een van de bekendere producten en werkt als een conditioner. Zo wordt van het kruid gezegd dat het helpt tegen irritatie en jeuk en de haarwortels versterkt. Sommige fabrikanten beweren ook dat hun product de haargroei bevordert, beschermt tegen gespleten haarpunten en haaruitval kan voorkomen, wat niet ongewoon is, vooral bij chronische stress.

Zulke producten zijn in bijna elke drogisterij verkrijgbaar. Of de beloften waar zijn en de producten werkelijk effect hebben, moet iedereen zelf weten.

Hoe kan Alzheimer behandeld worden met Brahmi?

Een steeds groter wordend probleem in de huidige maatschappij is de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Volgens Statista.de werden in 2018 in heel Duitsland 1,53 miljoen 65-plussers geregistreerd. (6) Het aantal blijft van jaar tot jaar toenemen, wat samenhangt met een gestaag stijgende levensverwachting van de bevolking.

Hoewel er al vele jaren onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte wordt gedaan en steeds weer nieuwe geneesmiddelen worden getest, is het tot nu toe helaas zonder succes gebleven. Er is geen genezing voor Alzheimer, maar er zijn aanwijzingen dat Brahmi het ontstaan van de ziekte kan vertragen.

Deze veronderstelling is gebaseerd op een studie die niet op mensen, maar alleen op dieren werd uitgevoerd, maar niettemin opmerkelijke resultaten opleverde.

Dierproeven bevestigden het positieve effect.

Daartoe kregen de dieren het Bacopa Monnieri extract in de vorm van poeder. Per kilogram lichaamsgewicht werd 80 mg van het plantenextract gebruikt. Tijdens de proeven was deze hoeveelheid voldoende om de afbraak van neuronen in de hersenen aantoonbaar te vertragen. Ook de geheugenprestaties zouden merkbaar verbeterd zijn.

Op grond van deze resultaten en de informatie uit andere studies die steeds meer wijzen op het positieve effect op het gebied van geestelijke vermogens, is het Brahmi kruid een middel dat gezondheidsverbeteringen teweeg kan brengen.

Hoe wordt Brahmi ingenomen?

Er zijn verschillende manieren om Brahmi te consumeren. Het is echter vaak moeilijk de juiste dosering te beoordelen.

 • Salade: De bladeren van de Brahmi plant zijn heel geschikt voor salades. Te veel van de bladeren kan de smaak echter te bitter maken. Het is beter iets minder toe te voegen dan te veel.
 • Thee: Er zijn Brahmi thee melanges die Bacopa Monnieri bevatten. Om zeker te zijn moet je speciale Ayurveda winkels bezoeken. Daar krijg je de beste thee, want veel andere leveranciers vermelden helemaal geen Brahmi extract in hun Brahmi producten.
 • Capsules: Dit is waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest effectieve manier om het kruid te consumeren. De juiste dosering is al gekozen en je kunt ze gemakkelijk en snel innemen. De bittere nasmaak die gewoonlijk bij inname optreedt, bestaat hier niet.

Bovendien kan het ook gekweekt worden. Dit heeft zijn voor- en nadelen.

Voordelen
 • Lage teeltkosten
 • Kan verder verwerkt worden
 • Vrij snelle kiemtijd (14 dagen)
Nadelen
 • Hogere temperaturen vereist
 • Relatief veel verzorging
 • Verdraagt geen kou

Wat zijn de neveneffecten van Brahmi?

In de regel is de plant volkomen ongevaarlijk en treden er geen problemen op, zelfs niet na de innameperiode van 8 tot 12 weken. In feite is het zo dat hoe langer het kruid wordt ingenomen, hoe beter het effect.

Brahmi bevat alkaloïden die bij een overdosis schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. De aanbevolen dagelijkse dosis is 300 mg en mag dus niet overschreden worden. Uit voorzorg moeten zwangere vrouwen zich tijdens de zwangerschap volledig onthouden van het gebruik ervan.

Extra medicijnen of nootropics kunnen het effect negatief beïnvloeden.

Er kunnen echter bijwerkingen optreden als Brahmi wordt ingenomen in combinatie met andere nootropica die slecht op elkaar afgestemd zijn. In dit geval kan het leiden tot klachten als darmproblemen of hoofdpijn. Om zich zo goed mogelijk tegen ongewenste bijwerkingen te beschermen, moet een product gekozen worden dat goed op elkaar afgestemd is wat de plantaardige ingrediënten betreft.

Hetzelfde geldt voor geneesmiddelen op recept, zoals antidepressiva. Er zijn niet noodzakelijk bijwerkingen, maar het gebruik van Brahmi in combinatie met medicijnen moet van tevoren grondig met de arts of apotheek besproken worden.

Als je op de genoemde punten let en de doseringsrichtlijnen volgt, zul je de best mogelijke resultaten kunnen bereiken. Hieronder volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van het product.

Voordelen
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Verhoogt de geestelijke vermogens
 • Geen bijwerkingen bekend
Nadelen
 • Belooft geen 100% effect
 • Lange latentietijd van 12 weken
 • Veel producten te laag gedoseerd

Zoals je ziet, wegen de voordelen duidelijk op tegen de nadelen. Niettemin hangt het van het soort product af, in hoeverre de positieve kanten duidelijk worden.

Conclusie

Brahmi is een van de oudste geneeskrachtige planten en wordt ook in Duitsland steeds bekender. Veel fabrikanten zweren bij de positieve eigenschappen van het kruid en integreren Brahmi extract in hun verzorgingsproducten. Bacopa Monnieri heeft bewezen een succesvol nootropicum te zijn voor de vele ziekten die we van tijd tot tijd in ons leven tegenkomen.

Verschillende studies hebben een cognitieve prestatieverbetering gevonden die zowel bij oudere als jongere mensen werkt. Vergeleken met conventionele geneesmiddelen op recept geeft Brahmi geen bijwerkingen, zolang de doseringsrichtlijnen gevolgd worden en er niet gewisseld wordt tussen andere nootropica of geneesmiddelen.

Beeldbron: vaivirga/ 123rf

Referenties (11)

1. Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Kumar A, Ghosal S. Antioxidant activity of Bacopa monniera in rat frontal cortex, striatum and hippocampus. Phytother Res. 2000 May;14(3):174-9. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200005)14:3<174::aid-ptr624>3.0.co;2-o. PMID: 10815010.
Bron

2. Rai D, Bhatia G, Palit G, Pal R, Singh S, Singh HK. Adaptogenic effect of Bacopa monniera (Brahmi). Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jul;75(4):823-30. doi: 10.1016/s0091-3057(03)00156-4. PMID: 12957224.
Bron

3. Russo A, Izzo AA, Borrelli F, Renis M, Vanella A. Free radical scavenging capacity and protective effect of Bacopa monniera L. on DNA damage. Phytother Res. 2003 Sep;17(8):870-5. doi: 10.1002/ptr.1061. PMID: 13680815.
Bron

4. Entspann dich, Deutschland - TK-Stressstudie 2016
Bron

5. Größte Stressfaktoren in Deutschland nach Geschlecht im Jahr 2016
Bron

6. Anzahl der Demenzkranken in Deutschland nach Alter und Geschlecht im Jahr 2018
Bron

7. Morgan A, Stevens J. Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. J Altern Complement Med. 2010 Jul;16(7):753-9. doi: 10.1089/acm.2009.0342. PMID: 20590480.
Bron

8. Stough C, Lloyd J, Clarke J, Downey LA, Hutchison CW, Rodgers T, Nathan PJ. The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology (Berl). 2001 Aug;156(4):481-4. doi: 10.1007/s002130100815. Erratum in: Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(13):2427. Dosage error in article text. PMID: 11498727.
Bron

9. Calabrese C, Gregory WL, Leo M, Kraemer D, Bone K, Oken B. Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2008 Jul;14(6):707-13. doi: 10.1089/acm.2008.0018. PMID: 18611150; PMCID: PMC3153866.
Bron

10. Schlack R et al., Bundesgesundheitsblatt, 2007, 50:827-835.
Bron

11. Memory enhancing effects in children suffering from Attention Deficit Hyperactivity Disorder
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Bhattacharya SK, Bhattacharya A, Kumar A, Ghosal S. Antioxidant activity of Bacopa monniera in rat frontal cortex, striatum and hippocampus. Phytother Res. 2000 May;14(3):174-9. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200005)14:3<174::aid-ptr624>3.0.co;2-o. PMID: 10815010.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rai D, Bhatia G, Palit G, Pal R, Singh S, Singh HK. Adaptogenic effect of Bacopa monniera (Brahmi). Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jul;75(4):823-30. doi: 10.1016/s0091-3057(03)00156-4. PMID: 12957224.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Russo A, Izzo AA, Borrelli F, Renis M, Vanella A. Free radical scavenging capacity and protective effect of Bacopa monniera L. on DNA damage. Phytother Res. 2003 Sep;17(8):870-5. doi: 10.1002/ptr.1061. PMID: 13680815.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Entspann dich, Deutschland - TK-Stressstudie 2016
Ga naar bron
Statistik
Größte Stressfaktoren in Deutschland nach Geschlecht im Jahr 2016
Ga naar bron
Statistik
Anzahl der Demenzkranken in Deutschland nach Alter und Geschlecht im Jahr 2018
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Morgan A, Stevens J. Does Bacopa monnieri improve memory performance in older persons? Results of a randomized, placebo-controlled, double-blind trial. J Altern Complement Med. 2010 Jul;16(7):753-9. doi: 10.1089/acm.2009.0342. PMID: 20590480.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Stough C, Lloyd J, Clarke J, Downey LA, Hutchison CW, Rodgers T, Nathan PJ. The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology (Berl). 2001 Aug;156(4):481-4. doi: 10.1007/s002130100815. Erratum in: Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(13):2427. Dosage error in article text. PMID: 11498727.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Calabrese C, Gregory WL, Leo M, Kraemer D, Bone K, Oken B. Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2008 Jul;14(6):707-13. doi: 10.1089/acm.2008.0018. PMID: 18611150; PMCID: PMC3153866.
Ga naar bron
Wissenschatlicher Artikel
Schlack R et al., Bundesgesundheitsblatt, 2007, 50:827-835.
Ga naar bron
Wiisenschaftlicher Artikel
Memory enhancing effects in children suffering from Attention Deficit Hyperactivity Disorder
Ga naar bron
Recensies